Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre issues order against top 5 e-commerce platforms for selling seat belt alarm stopper clips
The clips violate Consumer Protection Act, 2019 and compromise with the lives of car passengers
13,118 listings of car seat belt alarm stopper clips delisted from e-commerce platforms
12 MAY 2023 11:43AM by PIB Delhi
In view of violation of Consumer Protection Act, 2019, the Central Consumer Protection Authority (CCPA) has issued orders against top five e-commerce platforms for selling car seat belt alarm stopper clips. The clips compromise life and safety of consumer by stopping alarm beep when not wearing seat belts.
Headed by Chief Commissioner, Mrs. Nidhi Khare, CCPA passed orders against Amazon, Flipkart, Snapdeal, Shopclues and Meeshofor violation of consumer rights and unfair trade practice.
The issue of the sale of car seat belt alarm stopper clips came to the notice of CCPA by the Department of Consumer Affairs through the letter of the Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH). The letter highlighted the issue of blatant sale of car seat belt alarm stopper clips and requested for action on errant vendors / online platforms and issuance of an advisory. Further, Rule 138 of Central Motor Vehicles Rules 1989 makes it mandatory to wear seat belts. However, online sales of such items that compromise passengers’ safety by stopping the alarm beep when not wearing seat belts can be unsafe and dangerous to the life & safety of consumers.
It is imperative to say that using car seat belt alarm stopper clips can also be a hurdle for consumers seeking claim amounts in the cases of motor insurance policies, wherein an insurance company may deny the claim by citing the negligence of the claimant for using such clips. On the other hand, using seat belt acts as a restraint that allows the airbag to provide proper cushion and not hit the passengers at full force which also works as a protective shield in case of collisions.
CCPA is entrusted to protect, promote and enforce the rights of class of consumers. Therefore, CCPA took cognizance of the issue of the sale of car seat belt alarm stopper clips and with its eagle eye found that said clips were being blatantly sold on several e-commerce platforms in an easy-to-access manner resulting in direct violation of the Consumer Protection Act, 2019 and pose a high risk to the valuable life of the consumers. It was also found during the proceedings that some sellers were selling the clips by camouflaging them under the garb of bottle openers or cigarette lighter etc.
Taking into consideration the severity of the said product on the safety and precious life of consumers, CCPA referred the matter to DG Investigation (CCPA). Based on the recommendation in the Investigation Report and submissions made by e-commerce entities, CCPA has issued Directions to the e-commerce platforms where they were directed to permanently delist all car seat belt alarm stopper clips and associated motor vehicle components which compromise the safety of passengers and the public. They were also directed to apprise CCPA of the steps taken against errant sellers of such products and submit details of the sellers along with a compliance report on the above directions.
Taking note of the Directions issued by CCPA, Compliance Reports were submitted by all five e-commerce entities.Based on the initiative of the CCPA, approximately13,118 listings of car seat belt alarm stopper clips have been delisted from the e-commerce platforms.The details of the delistings are:
S.No.
Name of E-commerce Company
Delistings
(Numbers as per the submissions made by companies)
1.
Amazon
8095
1.
Flipkart
4000-5000
1.
Meesho
21
1.
Snapdeal
1
1.
Shoplcues
1
Total
13,118
The action taken in the present cases assumes significance given that as per the latest report published by the MoRTH more than 16,000 persons were killed in road accidents in 2021 due to not wearing seat belt, of which 8,438 were drivers and the remaining 7,959 were passengers. Moreover, approximately 39,231 persons were injured out of which 16,416 were drivers and 22,818 were passengers. The report further provides that young adults in the age group of 18-45 accounted for more than one-third of victims in road accident cases.
CCPA is working round the clock to promote and safeguard the rights of class of consumers in every nook and corner of the Country, in this regard, CCPA has written letters to the Chief Secretaries and District Collectors requesting them to take appropriate action as per law, against the manufacture or sale of car seat belt alarm stopper clips to prevent loss of life or severe injury to consumers. CCPA has also requested to submit an action taken report to protect the valuable life of the consumers.
To prevent the valuable loss to life of the public at large, CCPA has issued an Advisory among the stakeholder which includes Secretary of MoRT&H and DPIIT, Chief Secretaries of all States and Union Territories. E-Commerce Entities, Industry Associations and Voluntary Consumer Organizations for wide dissemination to desist from manufacture or sale or listings of Car Seat Belt Alarm Stoppers.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପର୍ କ୍ଲିପ୍ ବିକ୍ରୟ କରୁଥିବାରୁ ଟପ୍ 5 ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିରୁଦ୍ଧରେ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛି
ଏହି କ୍ଲିପଗୁଡିକ ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ, 2019 କୁ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରୁଛି ଏବଂ କାର ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଜୀବନ ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି
ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ 13,118 ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କାର୍ ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପର୍ କ୍ଲିପଗୁଡିକୁ ତାଲିକାରୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଛି
12 MAY 2023 11:43AM by PIB Bhubaneswar
ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ, 2019 ର ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଧିକରଣ (ସିସିପିଏ) କାର ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପର୍ କ୍ଲିପ୍ ବିକ୍ରୟ କରୁଥିବାରୁ ଟପ୍ ପାଞ୍ଚଟି ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛି। ଏହି କ୍ଲିପ୍ ଗୁଡିକ ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ନ ପିନ୍ଧିବା ସମୟରେ ଆଲାର୍ମ ବିପ୍ ବନ୍ଦ କରି ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଥାଏ।
ମୁଖ୍ୟ କମିଶନର ଶ୍ରୀମତୀ ନିଧି ଖାରେଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସିସିପିଏ ଆମାଜନ, ଫ୍ଲିପକାର୍ଟ, ସ୍ନାପଡାଲ, ସପ୍‌କ୍ଲୁଜ ଏବଂ ମେସୋ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଅଧିକାର ଉଲ୍ଲଂଘନ ଏବଂ ଅନୈତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି।
କାର୍ ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପର୍ କ୍ଲିପ୍ ବିକ୍ରୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଚିଠି ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ସିସିପିଏକୁ ନୋଟିସ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଚିଠିରେ କାର୍ ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପର୍ କ୍ଲିପଗୁଡିକର ଖୋଲା ବିକ୍ରୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକ୍ରେତା / ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମୋଟର ଯାନ ନିୟମ 1989 ର ନିୟମ 138 ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ପିନ୍ଧିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଥାଏ | ଅବଶ୍ୟ, ଏହିପରି ଆଇଟମଗୁଡିକର ଅନଲାଇନ୍ ବିକ୍ରୟ ଯାହା ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ନ ପିନ୍ଧିବା ସମୟରେ ଆଲାର୍ମ ବିପ୍ ବନ୍ଦ କରି ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ କ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ, ଏହା ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରେ |
ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରେ ଯେ ମୋଟର ବୀମା ପଲିସି ମାମଲାରେ ଦାବି ପରିମାଣ ଚାହୁଁଥିବା ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପର୍ କ୍ଲିପ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହୋଇପାରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଏକ ବୀମା କମ୍ପାନୀ ଏହି କ୍ଲିପ୍ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଦାବିଦାରଙ୍କ ଅବହେଳାକୁ ଦର୍ଶାଇ ଏହି ଦାବିକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରିପାରନ୍ତି। ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ, ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ ଯାହା ଏୟାରବ୍ୟାଗକୁ ସଠିକ୍ କୁଶନ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିରେ ଧକ୍କା ଦେଇନଥାଏ ଯାହା ମଧ୍ୟ ଧକ୍କା ହେଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସିଲ୍‌ଡ ଭାବରେ କାମ କରିଥାଏ |
ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଶ୍ରେଣୀର ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ସିସିପିଏକୁ ଦାୟିତ୍ବ ଦିଆଯାଇଛି। ତେଣୁ, ସିସିପିଏ କାର୍ ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପର୍ କ୍ଲିପ୍ ବିକ୍ରୟ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଗ୍ରହଣ କଲା ଏବଂ ଏହାର ଅନୁଧ୍ୟାନରୁ ଦେଖାଗଲା ଯେ କ୍ଲିପ୍ ଗୁଡିକ ବହୁ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ ବିକ୍ରୟ କରାଯାଉଛି ଯାହା ସିଧାସଳଖ ଉଲ୍ଲଂଘନ କରୁଛି | ଗ୍ରାହକ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ, 2019 ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜୀବନ ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚ ବିପଦ। ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ଯେ କିଛି ବିକ୍ରେତା କ୍ଲିପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ବୋତଲ ଖୋଲିବା କିମ୍ବା ସିଗାରେଟ୍ ଲାଇଟର୍ ଇତ୍ୟାଦି ତଳେ ରଖି ବିକ୍ରି କରୁଥିଲେ।
ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜୀବନ ଉପରେ ଉକ୍ତ ଉତ୍ପାଦର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସିସିପିଏ ଏହାକୁ ଡିଜି ଅନୁସନ୍ଧାନ (ସିସିପିଏ) କୁ ପଠାଇଲା। ଅନୁସନ୍ଧାନ ରିପୋର୍ଟରେ ଥିବା ସୁପାରିଶ ଏବଂ ଇ-ବାଣିଜ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ବାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଉପସ୍ଥାପନାକୁ ଆଧାର କରି, ସିସିପିଏ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ କାର୍ ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପର୍ କ୍ଲିପ୍ ଏବଂ ସଂପୃକ୍ତ ମୋଟର ଯାନ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ତାଲିକାରୁ ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ସୁରକ୍ଷାକୁ କ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ। ଏହିପରି ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକର ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସିସିପିଏ କୁ ଜଣାଇବା ଏବଂ ଉପରୋକ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଉପରେ ଏକ ଅନୁପାଳନ ରିପୋର୍ଟ ସହିତ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା |
ସିସିପିଏ ଦ୍ବାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସମସ୍ତ ପାଞ୍ଚଟି ଇ-କମର୍ସ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ବାରା ଅନୁପାଳନ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା। ସିସିପିଏ ର ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଧାର କରି ପ୍ରାୟ 13,118 କାର ସିଟ ବେଲ୍‌ଟ ଆଲାରାମ ଷ୍ଟପର କ୍ଲିପ୍‌ସ କୁ ଇକମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରୁ ଡିଲିଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ତାଲିକାର ବିବରଣୀଗୁଡିକ ହେଉଛି:
ବର୍ତ୍ତମାନର ମାମଲାଗୁଡ଼ିକରେ ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ଯେ ଏମଓଆରଟିଏଚ୍ ଦ୍ବାରା ପ୍ରକାଶିତ ସର୍ବଶେଷ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ 2021 ମସିହାରେ ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ନ ପିନ୍ଧି 16,000 ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସଡ଼କ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 8,438 ଜଣ ଡ୍ରାଇଭର ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ 7,959 ଜଣ ଯାତ୍ରୀ ଥିଲେ। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ପ୍ରାୟ 39,231 ଜଣ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରୁ 16,416 ଜଣ ଡ୍ରାଇଭର ଏବଂ 22,818 ଜଣ ଯାତ୍ରୀ ଥିଲେ। ରିପୋର୍ଟରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ 18-45 ବର୍ଷ ବୟସର ଯୁବକ ବୟସ୍କମାନେ ସଡକ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶରୁ ଅଧିକ ପୀଡିତ ଥିଲେ।
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଶ୍ରେଣୀର ଅଧିକାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ତଥା ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସିସିପିଏ ଦିନରାତି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସିସିପିଏ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସଂଗ୍ରହକାରୀଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖି ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି, ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଜୀବନ ନଷ୍ଟ କିମ୍ବା ଗୁରୁତର ଆଘାତକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କାର୍ ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପର୍ କ୍ଲିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ କିମ୍ବା ବିକ୍ରୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଗ୍ରାହକଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜୀବନକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ରିପୋର୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ସିସିପିଏ ଅନୁରୋଧ କରିଛି |
ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁମୂଲ୍ୟ କ୍ଷତି ନହେବା ପାଇଁ, ସିସିପିଏ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଆଡଭଇଜୋରି ଜାରି କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଏମଓଆରଟି ଆଣ୍ଡ ଏଚ୍ ଏବଂ ଡିପିଆଇଆଇଟି ସଚିବ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନେ ଅଛନ୍ତି। ଇ-କମର୍ସ ସଂସ୍ଥା, ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ଆସୋସିଏସନ୍ ଏବଂ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ ଗ୍ରାହକ ସଂଗଠନଗୁଡିକ ବ୍ୟାପକ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ କାର ସିଟ୍ ବେଲ୍ଟ ଆଲାର୍ମ ଷ୍ଟପରର ଉତ୍ପାଦନ କିମ୍ବା ବିକ୍ରୟରୁ ନିବୃତ୍ତ ରହିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।