Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the distribution of about 71,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organisations under Rozgar Mela via video conferencing
16 MAY 2023 1:25PM by PIB Delhi
Namaskar, friends!
Today more than 70,000 youths are getting appointment letters for jobs in various departments of the Government of India. All of you have achieved this success through hard work. I convey my heartiest congratulations and best wishes to you and your family. Just a few days ago, a similar ‘Rozgar Mela’ (job fair) was organized in Gujarat which provided employment to thousands of people. A major job fair is also being organized in Assam this month. Such job fairs organised by the Government of India and the BJP-ruled state governments show our commitment towards the youth.
Friends,
The Government of India has also given priority to making the government recruitment process faster, more transparent and fair in the last nine years. Earlier, the Staff Selection Board used to take around 15 to 18 months to complete the recruitment process, which means around one and a half years. Today this process is completed in six to eight months. Earlier it was very difficult to apply for a government job. One had to stand in queues for hours to collect an application form, find gazetted officers to get documents attested and then send the application by post. Moreover, it was also not sure whether the application reached on time or not, and importantly, at the desired department or not. Today the entire process from applying to getting the results has become online. Today it is also sufficient to self-attest the document. Interview rounds for recruitment to Group-C and Group-D posts have been done away with. The biggest advantage of all these efforts is that the possibilities of corruption or nepotism have ended.
Friends,
Today is very special for another reason. Nine years ago on May 16, the results of the Lok Sabha elections came. The entire country was filled with enthusiasm, gusto and trust. India, which is marching ahead with the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas,’ is striving to become a developed India today. Just as the results of the Lok Sabha elections were announced nine years ago on May 16, today is another important day. Today is also the foundation day of one of our important states, Sikkim, situated in the lap of the Himalayas.
Friends,
During these nine years, the policies of the government were formulated keeping new possibilities of employment at the center. Be it construction of modern infrastructure, development of rural areas, or expansion of facilities related to survival, every plan and policy of the Government of India is creating new employment opportunities for the youth.
Friends,
The Government of India has spent about 34 lakh crore rupees on capital expenditure for basic facilities in the last nine years. In this year's budget also, 10 lakh crore rupees has been set aside for capital expenditure. With this amount, new highways, airports, rail routes and bridges have been built and lakhs of new jobs have been created in the country due to the construction of innumerable such modern infrastructure. The speed and scale at which India is working today is also unprecedented in the history of 75 years of independence. Only around 20,000 kilometers of rail lines were electrified in India in the 70 years after independence. On the other hand, about 40,000 kilometers of rail lines in India have been electrified under our government in the last nine years. That means double. Before 2014, only 600 meters of new metro lines were being laid every month in our country. Today it is six kilometres on an average every month. Earlier the pace of construction was in metres, whereas, it is in kilometres nowadays. Now six kilometres of new metro lines are being laid on a monthly basis.
Before 2014, there were less than 4 lakh kilometers of rural roads in the country. Today, there are more than 7.25 lakh kilometers of rural roads in the country. This too is almost double. Before 2014, there were only 74 airports in the country. Today the number of airports in the country is also on the way to around 150. In this too, it is double. The four crore pucca houses that have been built for the poor in the country in the last nine years have also created many new employment opportunities. Five lakh common service centers have been opened in every village and they have become a major source of employment besides making youths entrepreneurs at the village level. Be it building more than 30,000 ‘Panchayat Bhavans’ in villages or connecting nine crore houses with water connections, all these campaigns are generating employment on a large scale. Whether it is foreign investment into the country or record exports from India, it is also creating employment opportunities in every nook and corner of the country.
Friends,
The nature of the job has also changed very rapidly in the last nine years. In these changing circumstances, new sectors have emerged for the youth. The Central Government is continuously supporting these new sectors as well. The country has witnessed a new revolution in start-up culture in these nine years. While there were a few hundred start-ups in the country in 2014, today this number is close to one lakh. And it is estimated that these start-ups have provided employment to at least 10 lakh youth.
Friends,
The country has seen taxis becoming the new lifeline of Indian cities through Cab Aggregators i.e. App in these nine years. In the same period, a new system of online delivery has been created, which has given employment to lakhs of youth. There has been a new boom in the drone sector in these nine years. The use of drones is on the rise from spraying of fertilizers to supply of medicines. In these nine years, the city gas distribution system has expanded from 60 cities to more than 600 cities.
Friends,
The Government of India has sanctioned 23 lakh crore rupees to the youth of the country under the Mudra Yojana in the last nine years. Some have started their new business with this amount, whereas some have bought a taxi or some have expanded their shop. And their number is not in lakhs. I proudly say this number is in crores today. There are about eight to nine crore people who have started their independent work for the first time with the help of the Mudra Yojana. The ongoing ‘Aatma Nirbhar Bharat’ campaign is also based on the creation of employment through manufacturing in the country. The Central Government is providing assistance of about Rs 2 lakh crore for manufacturing under the PLI scheme. Apart from making India the manufacturing hub of the world, this amount will also help in providing employment to lakhs of youth.
Friends,
It is very important for the youth of India to develop the skills to work in different sectors. As part of this, higher education institutions and skill development institutions are also being constructed on a war footing in the country. A new IIT and IIM have come up every year between 2014 and 2022. On an average, one university has been opened every week and two colleges have been opened every day in the last nine years. There were around 720 universities in the country before the formation of our government. Now this number has increased to more than 1100. Only seven AIIMS were built in the country in seven decades. In the last nine years, we have moved towards building 15 new AIIMS. Many of these hospitals have also started providing their services. As of 2014, there were less than 400 medical colleges across the country. Today their number has increased to about 700. If the number of colleges increased, naturally the number of seats also increased and opportunities for higher education also increased for the youth. There were only around 80,000 MBBS and MD seats in our country before 2014. Now the MBBS and MD seats in the country have increased to more than 1.70 lakh.
Friends,
Our ITIs are also playing an important role in developing skills. Almost a new ITI has been built in the country every day in the last nine years. Today, new courses are being started in about 15,000 ITIs according to the new needs of the country. Skill training has also been given to more than 1.25 crore youth under the PM Kaushal Vikas Yojana.
Friends,
Due to these efforts of the government, new employment opportunities are being created in many new sectors. I would like to give you one example of EPFO. If we look at the net payroll figures of EPFO after 2018-19, more than four and a half crore people have got formal jobs. The payroll data of the Employee's Provident Fund Organization clearly shows that there is a continuous increase in formal jobs in India. Along with this increase in formal jobs, self-employment opportunities are also increasing continuously in the country.
Friends,
There has been an unprecedented positivity regarding industry and investment in India in the wake of reports in the last few weeks. A few days ago, I met the CEO of Walmart. He expressed confidence that his company would start exporting goods worth Rs 80,000 crore from India in the next 3-4 years. This is great news for our youth who want to work in the logistics and supply chain sector. The CEO of CISCO also told me during his visit to India that his company was aiming to export products made in India worth Rs 8,000 crore. Apple's CEO also came to India a few days back. He was also very confident about the bright future of India and especially mobile manufacturing. The top executives of the world's famous semiconductor company NXP also met me recently. They are very positive about the creation of India's semiconductor ecosystem and its potential. Foxconn has also started investing thousands of crores of rupees in many projects in India. I am going to meet many CEOs of the world's biggest companies once again in the next one week. All of them are full of enthusiasm to invest in India. All these developments and efforts show how fast new employment opportunities are being created in different sectors in India.
Friends,
You will now have a direct role in such important changes in this ‘Mahayagya’ of development going on in the country. You have to fulfil responsibilities as well as realize the resolutions of a developed India in the next 25 years. I urge all of you to make full use of this opportunity. A new phase of learning is also starting in your life from today. The government is laying greater emphasis on new skill development of its employees. Keeping this in mind, an online learning platform, iGoT Karmayogi has been started. There are many types of courses available on this platform. Make full use of them. The more your potential increases, the more positive effect will be visible in your work. And the positive effect on work due to capable people accelerates positivity in all activities of the country. Today, I once again congratulate and wish you all the best for your new journey at a very important stage in your life on this important occasion. I also wish all the best to your family members as well, because they have contributed a lot in your life with great hope, expectation and enthusiasm. Praying for your bright future, I thank you very much once again.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଜଗାର ମେଳା ଅଧିନରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ନିଯୁକ୍ତିଦାତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୭୧,ଠଠଠ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ବଣ୍ଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
16 MAY 2023 1:25PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ୭୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କରେ ସରକାରୀ ଚାକିରିର ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଏମିତି ହଜାର ହଜାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେଉଥିବା ରୋଜଗାର ମେଳା ଲାଗିଥିଲା । ଚଳିତ ମାସରେ ଆସାମରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ବଡ଼ ରୋଜଗାର ମେଳା ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଫର୍ଜୀ ଷ୍ଟେଟ୍ ଆକାଉଣ୍ଟସରେ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ରୋଜଗାର ମେଳା, ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ରଖିପାରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ନଅ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ସରକାର ସରକାରୀ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ଗତି ଦେବାରେ, ଅଧିକ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ସଂଘ ତିଆରି କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି । ସର୍ବପ୍ରଥମେ, କର୍ମଚାରୀ ଚୟନ ବୋର୍ଡ ଭର୍ତ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ପାଖାପାଖି ୧୫ରୁ ୧୮ ମାସ ସମୟ ଲାଗୁଥିଲା, ଅର୍ଥାତ ପାଖାପାଖି ବର୍ଷେ । ଆଜି ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଛଅରୁ ଆଠ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ପ୍ରଥମେ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବା ବହୁତ ଅସୁବିଧା ହେଉଥିଲା, ଗୋଟିଏ ଆବେଦନ ଫର୍ମ ନେବା ପାଇଁ ଲମ୍ବା ଲାଇନରେ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ, କାଗଜପତ୍ରକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ, ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଖୋଜିବା, ପୁଣି ଆବେଦନକୁ ଡାକ ଦ୍ୱାରା ପଠାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡ଼େ ନାହିଁ ଯେ ସେହି ଆପ୍ଲିକେସନ ସମୟ ଅନୁସାରେ ପହଂଚୁଛି ନା ନାହିଁ । ଯେଉଁଠି ସିଟ୍ ଥିଲା, ସେଠାରେ ପହଂଚିଲା କି ନାହିଁ । ଆଜି ଆବେଦନ କରିବା ଠାରୁ ନେଇ ଫଳାଫଳ ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନଲାଇନ ହୋଇଯାଇଛି । ଆଜି ଦସ୍ତାବିଜ ନିଜେ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବା ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଗ୍ରୁପ ସି ଏବଂ ଡି ପଦବୀରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା ପାଇଁ ସାକ୍ଷାତକାର ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ଚେଷ୍ଟାକୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ହେଲା ଯେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର କିମ୍ବା ପରିବାବାଦର ଅଂଶ ବାହାରିଗଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର ଦିନ ଆଉ ଗୋଟିଏ କାରଣରୁ ବହୁତ ଖାସ୍ ଅଟେ । ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆଜିର ଦିନରେ ୧୬ ମେ’କୁ ନିର୍ବାଚନର ଫଳାଫଳ ଆସିଥିଲା । ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଉତ୍ସାହ, ଉଦ୍ଦୀପନା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସରେ ନାଚି ଉଠୁଥିଲା । ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶର ମନକୁ ସାଥିରେ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଥିବା ଭାରତ, ଆଜି ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ଯେମିତି ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୧୬ ମେ’କୁ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନର ଫଳାଫଳ ଆସିଥିଲା, ସେହିପରି ଆଜି ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ ଅଟେ । ଆଜି ଆମର ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନା ଦିବସ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖି ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଆବେଦନ ପତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା । ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ ହେଉ, ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ହେଉ, କିମ୍ବା ପୁଣି ଜୀବନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର ହେଉ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତି, ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ହୋଇ ପାରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ସରକାର ପାରମ୍ପରିକ ସୁବିଧା ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିଗତ ବ୍ୟୟ ଉପରେ ପାଖାପାଖି ୩୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତବର୍ଷର ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ରାଶି ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର, ନୂତନ ରେଳ ଧାରଣା, ନୂତନ ପୁଲ ଅଗଣିତ ଏଭଳି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଯେଉଁ ଗତିରେ ଏବଂ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଜି ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷର ଇତିହାସରେ ଅଣଦେଖା ରହିଛି । ୭୦ ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ କେବଳ ୨୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ପାଖାପାଖି ରେଳ ଧାରଣାର ବିଦୁତକରଣ ହୋଇଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ସରକାର ଆମର ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ପାଖାପାଖି ୪୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳର ବିଦୁତକରଣ ହୋଇଛି ଅର୍ଥାତ ଦ୍ୱିଗୁଣ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ କେବଳ ୬୦୦ ମିଟର ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ବିଛା ଯାଉଥିଲା । ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ ୬ କିଲୋମିଟର ସେହି ସମୟରେ ଗଣନା ମିଟର ଥିଲା, ଆଜି ଘଣ୍ଟେ କିଲୋମିଟର ଅଟେ । ୬ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଥିଲା । ଆଜି ଦେଶରେ ୭.୨୫ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଅଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ପାଖାପାଖି ଦ୍ୱିଗୁଣ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ କେବଳ ୭୪ ବିମାନବନ୍ଦର ଥିଲା । ଆଜି ଦେଶରେ ବିମାନବନ୍ଦରର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ୧୫୦ ପାଖାପାଖି ପହଂଚିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିଗୁଣ । ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ ୪ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ଦିଆଯାଇଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଗାଁ ଗାଁରେ ଖୋଲାଯାଇଥିବା ୫ ଲକ୍ଷ କମନ ସର୍ଭିସ ସେଣ୍ଟର, ଆଜି ରୋଜଗାରର ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ହେଉ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଯୁବ ଉଦ୍ୟମୀ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି । ଗ୍ରାମରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧକ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ନିର୍ମାଣ ହେଉ କିମ୍ବା ପୁଣି ୯ କୋଟି ଘରକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ହେଉ, ଏହା ସମସ୍ତ ଅଭିଯାନ ଉନ୍ନତମାନର ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଦେଶକୁ ଆସୁଥିବା ବିଦେଶୀ ବିନିଯୋଗ ହେଉ କିମ୍ବା ପୁଣି ଭାରତରୁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରେ ରପ୍ତାନୀ, ଏହା ଦେଶର କୋଣ-ଅନୁକୋଣରେ ରୋଜଗାରର ଅବସର ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଚାକିରିର ପ୍ରକୃତିରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ପ୍ରକୃତ ବାର୍ତ୍ତା ଦ୍ୱାରା ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ସହଯୋଗ କରୁଛି । ଏହି ୯ ବର୍ଷରେ ଦେଶ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ନୂତନ ସଂସ୍କୃତିର ମଧ୍ୟ ନୂତନ କ୍ରାନ୍ତି ଦେଖିଛି । ୨୦୧୪ରେ ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିଲେ, ସେଠାରେ ସେମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ଆଜି ଏକ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିଛି ଏବଂ ରିପୋର୍ଟ ଏହା ଯେ ଏହି ବୃତ୍ତିଧାରୀମାନଙ୍କୁ ଅତି କମରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦିଆଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ୯ ବର୍ଷରେ, ଦେଶରେ କ୍ୟାବ ଏଗ୍ରିଗେଟରସ ଅର୍ଥାତ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଟେକ୍ସିକୁ ଭାରତୀୟ ସହରର ନୂତନ ଲାଇଫ ଲାଇନ ହେବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଏହି ୯ ବର୍ଷରେ ଅନଲାଇନ ବିତରଣର ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛି । ଏହି ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଡ୍ରୋନ ସେକ୍ଟରରେ ଏକ ନୂଆ ଅଭିବୃଦ୍ଧଇ ଘଟିଛି । ଖତସାର ସ୍ପ୍ରେ କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଔଷଧ ଯୋଗାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଡ୍ରୋନର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏହି ୯ ବର୍ଷରେ ସହରରେ ଗ୍ୟାସ ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୬୦ଟି ସହରରୁ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ୬୦୦ରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସହରରେ ପଂହଚି ପାରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ୨୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଛନ୍ତି । କେହି କେହି ଏହି ରାଶି ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, କେହି ଟ୍ୟାକ୍ସି କରିଛନ୍ତି, କେହି କେହି ସେମାନଙ୍କ ଦୋକାନକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଲକ୍ଷରେ ନୁହେଁ, ମୁଁ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଆଜି କୋଟିରେ ପହଂଚିଛି । ସେଠାରେ ପ୍ରାୟ ୮ରୁ ୯ କୋଟି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ସହାୟତାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଚାଲିଥିବା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଆଧାରିତ, ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଉତ୍ପାଦନ ହବ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଏହି ପରିମାଣ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଦକ୍ଷତା ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶରେ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏକ ନୂତନ ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଆଇଆଇଏମ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତିଦିନ ଦୁଇଟି କଲେଜ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଆମ ସରକାର ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୭୨୦ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଏଗାର ଶହରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ କେବଳ ୭ଟି ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଆମେ ୧୫ଟି ନୂତନ ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିଛୁ । ଏହି ଡାକ୍ତରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ସେବା ଯୋଗାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ୪୦୦ରୁ କମ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା । ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୭୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଯଦି କଲେଜ ମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୧୪ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ କେବଳ ୮୦ ହଜାର ଏମବିବିଏସ ଏବଂ ଏମଡି ସିଟ୍ ପାଖାପାଖି ରହିଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ଏମବିବିଏସ ଏବଂ ଏମଡିର ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ୧ ଲକ୍ଷ ୭୦ ହଜାରରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେକୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ଆମର ଆଇଟିଆଇ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଉଛି । ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ପ୍ରତିଦିନ, ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ଆଇଟିଆଇ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ନୂତନ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୧୫ ହଜାର ଆଇଟିଆଇରେ ନୂତନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୌଶଳ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧.୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ ଅନେକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଇପିଏଫଓର । ଯଦି ଆମେ ୨୦୧୮-୧୯ ବର୍ଷ ପରେ ଇପିଏଫଓର ନେଟ୍ ବେତନର ଆକଳନକୁ ଦେଖିବା ତେବେ ସାଢ଼େ ଚାରି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଚାକିରି ପାଇଛନ୍ତି । କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପ୍ରୋଭିଡେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡ ସଂଗଠନର ବେତନ ତଥ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଚାକିରିରେ କ୍ରମାଗତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଚାକିରିର ଏହି ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଦେଶରେ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଖବର ଆସିଛି, ତାହା ଭାରତରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଅଦୃଶ୍ୟ ସକାରାତ୍ମକତା ଦର୍ଶାଉଛି । କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୋର ୱାଲମାର୍ଟର ସିଇଓଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ ହୋଇଥିଲା । ତାଙ୍କ କମ୍ପାନୀ ଆସନ୍ତା ୩-୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରୁ ୮୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀ ଆରମ୍ଭ କରିବ ବୋଲି ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଲଜିଷ୍ଟିକ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଖବର । ସିଆଇଏସସିଓର ସିଇଓ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମୋତେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଭାରତରେ ୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନୀ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ଆପଲର ସିଇଓ ମଧ୍ୟ କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଆସିଥିଲେ । ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ସେ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଥିଲେ । ବିଶ୍ୱର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କମ୍ପାନୀ ଏନଏକ୍ସପିର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ନେଇ ସେ ଅଧିକ ସକାରାତ୍ମକ ଥିଲେ । ଫକ୍ସକନ ଭାରତର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ହଜାରେ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ଏକ ସପ୍ତାହରେ, ପୁଣିଥରେ ବିଶ୍ୱର ବୃହତମ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଅନେକ ସିଇଓଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଉଛି । ସମସ୍ତେ ଭାରତରେ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ସମସ୍ତ କଥା, ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ, ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେ ଶୀଘ୍ର ପୁଣି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ତାହା ଦର୍ଶାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ବିକାଶର ଏହି ମହାଯଜ୍ଞରେ, ଏତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କର ସିଧାସଳଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ସାକାର କରିବ । ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଏହି ଅବସରରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରନ୍ତୁ। ଆଜିଠାରୁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଶିଖିବାର ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଅନଲାଇନ୍ ଶିକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଆଇଗଟ କର୍ମଯୋଗୀ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉପଲବ୍ଧ । ସେଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । ଆପଣଙ୍କର କ୍ଷମତା ଯେତିକି ବଢ଼ିବ, ସେତିକି ଆପଣଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । ଏବଂ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ କାରଣରୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଯେଉଁ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ, ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଶର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ମଧ୍ୟ ସକରାତ୍ମକତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଥାଏ । ଆଜି ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ, ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ନୂତନ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏହା ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ, ଆପଣଙ୍କର ବନ୍ଧୁବାନ୍ଧବ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ, କାରଣ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଠାରେ ବହୁତ ଆଶା, ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଜୀବନରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ବହୁତ କିଛି ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆପଣଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କ କରିବା ସହିତ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।