Prime Minister's Office
PM’s departure statement ahead of his visit to Japan, Papua New Guinea and Australia
19 MAY 2023 8:49AM by PIB Delhi
I will leave for Hiroshima, Japan to attend the G7 Summit under the Japanese Presidency at the invitation of H.E. Mr. Fumio Kishida, Prime Minister of Japan. It will be a pleasure to meet Prime Minister Kishida again after his recent visit to India for the India – Japan Summit. My presence in this G7 Summit is particularly meaningful as India holds the G20 Presidency this year. I look forward to exchanging views with the G7 countries and other invited partners on challenges that the world faces and the need to collectively address them. I would also be holding bilateral meetings with some of the leaders attending the Hiroshima G7 Summit.
From Japan, I will be visiting Port Moresby, Papua New Guinea. This will be my first visit, as also the first ever visit by any Indian Prime Minister, to Papua New Guinea. I will host on 22 May 2023 the 3rd Summit of the Forum for India–Pacific Islands Cooperation (FIPIC III Summit) jointly with H.E. Mr. James Marape, Prime Minister of Papua New Guinea. I am grateful that all 14 Pacific Island Countries (PIC) have accepted the invitation to attend this important Summit. FIPIC had been launched during my visit to Fiji in 2014, and I look forward to engaging with the PIC Leaders on issues that bring us together, such as climate change and sustainable development, capacity building and training, health and well-being, infrastructure and economic development.
Apart from the FIPIC engagements, I look forward to my bilateral interactions with Papua New Guinea Governor General Sir Bob Dadae, Prime Minister Marape and some of the other PIC Leaders participating in the Summit.
Thereafter, I will be travelling to Sydney, Australia at the invitation of Prime Minister Albanese. I look forward to our bilateral meeting, which will be an opportunity to take stock of our bilateral ties and follow up on our first India-Australia Annual Summit held in New Delhi in March this year. I will also interact with Australian CEOs and business leaders, and meet the Indian community in Sydney at a special event.

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
जापान, पपुवा न्यू गिनी र अस्ट्रेलियाको भ्रमणमा अघि प्रधानमन्त्रीको प्रस्थान विज्ञप्ति
19 MAY 2023 8:49AM by PIB Gangtok
म जापानका प्रधानमन्त्री महामहिम श्री फ्युमियो किशिदाको निमन्त्रणामा जापानी राष्ट्रपतिको नेतृत्वमा हुने जी7 शिखर सम्मेलनमा भाग लिन जापानको हिरोसिमा जाँदैछु। प्रधानमन्त्री किशिदाको भर्खरै भारत-जापान शिखर सम्मेलनका लागि भारत भ्रमण गरेपछि फेरि भेट्न पाउनु खुशीको कुरा हुनेछ। यस जी7 शिखर सम्मेलनमा मेरो उपस्थिति विशेष अर्थपूर्ण छ, किनकि भारतले यस वर्ष जी20 को अध्यक्षताको जिम्मेवारी निर्वहन गरेको छ। म जी7 देशहरू र अन्य आमन्त्रित साझेदारहरूसँग विश्वले सामना गर्ने चुनौती र तिनीहरूलाई सामूहिक रूपमा सम्बोधन गर्ने आवश्यकतामाथि विचार आदानप्रदान गर्न तत्पर छु। म हिरोसिमा जी7 शिखर सम्मेलनमा सहभागी हुने केही नेताहरूसँग द्विपक्षीय भेटघाट पनि गर्नेछु।
जापानबाट म पोर्ट मोरेस्बी, पपुवा न्यू गिनी भ्रमण गर्नेछु। यो मेरो पहिलो भ्रमण हुनेछ, साथै कुनै पनि भारतीय प्रधानमन्त्रीको पपुवा न्यू गिनीको पहिलो भ्रमण हुनेछ। म 22 मई 2023 मा पपुवा न्यू गिनीका प्रधानमन्त्री महामहिम जेम्स मारापेसँग संयुक्त रूपमा भारत-प्रशान्त टापु सहयोगको फोरम (एफआईपीआईसी III शिखर सम्मेलन) को तेस्रो शिखर सम्मेलनको आयोजना गर्नेछु। म कृतज्ञ छु कि सबै 14 पेसिफिक टापु देशहरू (पीआईसी) ले यो महत्त्वपूर्ण शिखर सम्मेलनमा भाग लिनका लागि निमन्त्रणा स्वीकार गरेका छन्। एफआईपीआईसी 2014 मा मेरो फिजी भ्रमणको क्रममा शुरु गरिएको थियो, र म पीआईसी नेताहरूसँग जलवायु परिवर्तन र दिगो विकास, क्षमता निर्माण र प्रशिक्षण, स्वास्थ्य र कल्याण, पूर्वाधार र आर्थिक विकासमा सबैलाई एकसाथ ल्याउने मुद्दाहरूमा संलग्न हुन तत्पर छु।
एफआईपीआईसी संलग्नताहरू बाहेक, म पपुवा न्यू गिनीका गभर्नर जेनरल सर बब डाडे, प्रधानमन्त्री मारापे र शिखर सम्मेलनमा भाग लिने अन्य केही पीआईसी नेताहरूसँगको मेरो द्विपक्षीय अन्तरक्रियाको लागि उत्सुक छु।
त्यसपछि प्रधानमन्त्री अल्बानीजको निमन्त्रणामा म अस्ट्रेलियाको सिड्नी जानेछु। म हाम्रो द्विपक्षीय बैठकको प्रतीक्षामा छु, जुन हाम्रो द्विपक्षीय सम्बन्धको समीक्षा गर्ने र यस वर्षको मार्चमा नयाँ दिल्लीमा भएको हाम्रो पहिलो भारत-अस्ट्रेलिया वार्षिक शिखर सम्मेलनलाई फलोअप गर्ने अवसर हुनेछ। म अस्ट्रेलियाका सीईओ र व्यवसायी अगुवाहरूसँग पनि अन्तरक्रिया गर्नेछु र विशेष कार्यक्रममा सिड्नीमा भारतीय समुदायलाई भेट्नेछु।