Ministry of Communications
TRAI Clarification on news articles published on ‘Draft Regulations on Metering and Billing’ and ‘Tariff Plan Verification’
20 MAY 2023 9:58AM by PIB Delhi
Clarificatory note on issue related to ‘Draft Regulations on Accuracy of Metering & Billing System, way forward for light touch regulations’:
• The proposed Regulations, in fact, reduce the burden of service providers in terms of number of audits being conducted in a year. Instead of auditing each LSA in each quarter, audit is proposed on yearly basis which means each LSA is to be audited only once in a year (reduction of 75 per cent efforts).
• Emphasis has been given to the audit of centralised system rather than reaching to each LSA and duplicating audit of each plan. Now, LSA audit will be subjected to only those plans which are not subjected to the centralised audit.
• Provisions have been made for self-correction of errors by the service providers. If the corrective actions are taken in time by service providers, then no financial disincentives will be imposed. A self-certificate in this regard will meet the audit requirement.
• The audit methodology currently in practice does not represent all segments of pre-paid customers, which contribute almost 95 per cent of the total customer base. Plans selection process has been rationalised to get a proper representation of all types of plans. However, in this case also, total quantum of samples will be similar to earlier quantum.
• Though TRAI acknowledges that most of the plans offered are on unlimited basis, however each plan has got fair usage policy (FUP) limit which determines the quality and quantity of usage of service by the consumers. To have a continued confidence of consumers towards service provider and the regulator, it is essential to continue the audit process.
• Efforts have been made to encourage service providers to refund overcharged amount, if any detected during the audit, to the customers promptly. Accordingly, the impact of financial disincentives has also been rationalised.
• Confidence built up on system accuracy through audit process shall further reduce burden of LSA audit on the Service Providers.
The TRAI clarificatory note on issue related to ‘Tariff plan verification’:
• Examination of tariff offers filed by telecom companies are being done by Authority in a routine manner to ensure compliance of same with extant regulatory provisions.
• Examination of Tariff is in vogue for last many years since inception of TTO in the year 1999.
• There is no special drive being undertaken by TRAI to probe all the past tariff plans filed by telecom companies except those specific plans under examination.
• Any tariff may be subjected to fresh examination as per statutory mandate of the Authority on receipt of complaint of non-compliance to regulatory principles, including allegation of predatory nature of tariff by any stakeholder including TSP(s).
• On receipt of specific complaints of alleged predation by few TSPs, the matter is under examination and appropriate action as per regulatory provisions will be taken.

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ମିଟରିଂ ଏବଂ ବିଲିଂ ଉପରେ ଚିଠା ନିୟମାବଳୀ' ଏବଂ ‘ଶୁଳ୍କ ଯୋଜନା ଯାଞ୍ଚ' ଉପରେ ପ୍ରକାଶିତ ସମ୍ବାଦ ନିବନ୍ଧ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଟ୍ରାଇର ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ
20 MAY 2023 9:58AM by PIB Bhubaneswar
‘ମିଟରିଂ ଆଣ୍ଡ ବିଲିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଠିକତା ଉପରେ ଚିଠା ନିୟମାବଳୀ, କୋହଳ ନିୟମାବଳୀ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା' ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ମନ୍ତବ୍ୟ :
- ପ୍ରସ୍ତାବିତ ନିୟମାବଳୀ, ବାସ୍ତବ ରୂପରେ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଉଥିବା ଅଡିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ମାନଙ୍କ ବୋଝକୁ କମ୍ କରିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ତିନି ମାସରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଲ୍‌ଏସ୍‌ଏର ଅଡିଟ୍ କରାଯିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ବାର୍ଷିକ ଭିତ୍ତିରେ ଅଡିଟ୍ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆ ଯାଇଛି , ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଲ୍‌ଏସ୍‌ଏକୁ ବର୍ଷକୁ ଥରେ ଅଡିଟ୍ କରାଯିବ ( ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରୟାସ ହ୍ରାସ) ।
- ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଲ୍‌ଏସ୍‌ଏରେ ପହଞ୍ଚିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାର ଅଡିଟ୍ ନକଲ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅଡିଟ୍‌ର କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଲ୍‌ଏସ୍‌ଏ ଅଡିଟ୍ କେବଳ ସେହି ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ଅଧୀନ ହେବ , ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଅଡିଟ୍ ଅଧୀନସ୍ଥ ନୁହେଁ ।
- ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତ୍ରୁଟିର ସ୍ଵ - ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଯଦି ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ କରାଯାଏ, ତେବେ କୌଣସି ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ଲଦି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏକ ସ୍ୱ - ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଅଡିଟ୍ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ ।
- ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଚଳିତ ଥିବା ଅଡିଟ୍ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରି - ପେଡ୍ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ନାହିଁ, ଯାହା ମୋଟ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କ ଆଧାରର ପ୍ରାୟ ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ରଖିଥାଏ । ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଗୁଡିକର ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯାଇଛି । ତେବେ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୁଦାୟ ନମୁନା ଗୁଡିକର ପରିମାଣ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବ ପରିମାଣ ସହିତ ସମାନ ହେବ ।
- ଯଦିଓ ଟ୍ରାଇ ସ୍ୱୀକାର କରିଥାଏ ଯେ , ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ଅସୀମିତ ଭିତ୍ତିରେ ଅଛି, ପରନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାରେ ଯଥାର୍ଥ ବ୍ୟବହାର ନୀତି (ଏଫ୍‌ୟୁପି)ର ସୀମା ଅଛି ଯାହା ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସେବାର ବ୍ୟବହାରର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ମାତ୍ରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିଥାଏ । ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ ନିୟାମକ ପ୍ରତି ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ବିଶ୍ୱାସକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଅଡିଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରଖିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ ।
- ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି, ଯଦି ଅଡିଟ୍ ସମୟରେ ଅଧିକ ଶୁଳ୍କ ନିଆଯାଇଛି, ତେବେ ଗ୍ରାହକ ମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ତାହା ଫେରସ୍ତ କରି ଦିଆଯିବ । ସେହି ଅନୁଯାୟୀ, ଆର୍ଥିକ ହତୋତ୍ସାହନର ପ୍ରଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯାଇଛି ।
- ଅଡିଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ସଠିକତା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏଲ୍‌ଏସ୍‌ଏର ବୋଝକୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରିବ ।
‘ଶୁଳ୍କ ଯୋଜନା ଯାଞ୍ଚ' ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଟ୍ରାଇର ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ନୋଟ୍ :
- ଟେଲିକମ୍ କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ଶୁଳ୍କ ଅଫର ଗୁଡିକର ପରୀକ୍ଷଣ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିସ୍ତୃତ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସମାନତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ରୂପରେ କରାଯାଉଛି ।
- ୧୯୯୯ ମସିହାରେ ଟିଟିଓର ସ୍ଥାପନ ହେବା ପର ଠାରୁ ଗତ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଶୁଳ୍କର ଯାଂଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ ଅଛି ।
- ତଦନ୍ତ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସେହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯୋଜନା ବ୍ୟତୀତ ଟେଲିକମ୍ କମ୍ପାନୀ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଶୁଳ୍କ ଯୋଜନା ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ଟ୍ରାଇ ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ବିଶେଷ ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ କରା ଯାଉନାହିଁ ।
- ଯେ କୌଣସି ଶୁଳ୍କ ଟିଏସ୍‌ପି (ଗୁଡିକ) ସମେତ ଯେ କୌଣସି ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶୁଳ୍କର ଅସାମାନତା ସ୍ୱଭାବ ସମ୍ପନ୍ନ ଅଭିଯୋଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ନିୟାମକ ନୀତିକୁ ପାଳନ ନ କରିବାର ଅଭିଯୋଗ ପାଇବା ଉପରେ ପ୍ରାଧିକରଣର ଆଇନଗତ ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ନୂତନ ଭାବରେ ଯାଂଚ କରାଯାଇପାରେ ।
ଅଳ୍ପ କିଛି ଟିଏସ୍‌ପି ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବାନୁମାନ କରାଯାଇଥିବା ନିର୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷତି ଅଭିଯୋଗ ପାଇବା ପରେ, ମାମଲାର ଯାଂଚ ଚାଲିଛି ଏବଂ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଉପଯୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ।