Ministry of Civil Aviation
​​​​​​​DGCA Simplifies Process for Grant of Heliport License
Now the applications for NOC/Clearance to five external organizations can be routed through a single tab in the applicant's eGCA profile.
30 MAY 2023 3:38PM by PIB Delhi
The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has simplified the process for the grant of Heliport License. Now the applications for NOC/Clearance to five external organizations can be routed through a single tab in the applicant's eGCA profile.
The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) grants Heliport License/ Operational Authorization to the heliports at the surface level as well as at elevated /rooftop of the buildings in compliance with Aircraft Rules and the relevant Civil Aviation Requirements (CARs). Applicants desirous of obtaining a license/ authorization are required to submit an online application to DGCA through the eGCA portal.
Earlier, before submitting the online applications, applicants were required to apply to the following five organizations through online/ physical mode to obtain NOC/Clearance:
1. Ministry of Home
2. Ministry of Defence
3. Ministry of Environment and Forest
4. Airport Authority of India
5. Local Administration
The above process has now been simplified and a separate tab has been provided in the applicant's eGCA profile. The applications for NOC/Clearance to five external organizations can be routed through this tab via the URL link/email of the respective organizations. This has simplified the process for the applicants, and they can now apply for NOC/Clearances through a single window provided on the eGCA portal.
The Ministry of Civil Aviation under the leadership of Shri Jyotiraditya M. Scindia has laid special focus on ease of doing business. The eGCA (e-Governance in Directorate General of Civil Aviation) portal was launched by Shri Scindia in November 2021 with an aim to enhance the efficiency of the various services provided by the DGCA. It is pertinent to mention that Ministry of Civil Aviation has launched UDAN 5.1 to further enhance the connectivity to remote areas of the country and achieve last mile connectivity, including through helicopters. This initiative will further ease and ensure the successes of UDAN 5.1.

ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହେଲିପୋର୍ଟ ଲାଇସେନ୍ସ ମଞ୍ଜୁର ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କଲା ଡିଜିସିଏ
ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଞ୍ଚଟି ବାହ୍ୟ ସଂସ୍ଥାକୁ ଏନଓସି / କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପାଇଁ ଆବେଦନଗୁଡିକ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଇଜିସିଏ ପ୍ରୋଫାଇଲରେ ଗୋଟିଏ ଟ୍ୟାବ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ରୁଟ୍ ହୋଇପାରିବ
30 MAY 2023 3:38PM by PIB Bhubaneswar
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜିସିଏ) ହେଲିପୋର୍ଟ ଲାଇସେନ୍ସ ଅନୁଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଞ୍ଚଟି ବାହ୍ୟ ସଂସ୍ଥାକୁ ଏନଓସି / କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପାଇଁ ଆବେଦନଗୁଡିକ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଇଜିସିଏ ପ୍ରୋଫାଇଲରେ ଗୋଟିଏ ଟ୍ୟାବ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ରୁଟ୍ ହୋଇପାରିବ |
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଜିସିଏ) ହେଲିପୋର୍ଟକୁ ଭୂପୃଷ୍ଠ ସ୍ତରରେ ତଥା ଉଚ୍ଚ / ଛାତ ଉପରେ ବିମାନ ନିୟମ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆବଶ୍ୟକତା (ସିଏଆର) ଅନୁଯାୟୀ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଲାଇସେନ୍ସ / ପ୍ରାଧିକରଣ ପାଇବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଆବେଦନକାରୀମାନେ ଇଜିସିଏ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଜିସିଏ ରେ ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଏହାପୂର୍ବରୁ, ଅନଲାଇନ୍ ଆବେଦନପତ୍ର ଦାଖଲ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ଆବେଦନକାରୀମାନେ ଏନଓସି / କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପାଇବା ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ / ଫିଜିକାଲ୍ ମୋଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନିମ୍ନ ପାଞ୍ଚଟି ସଂସ୍ଥାରେ ଆବେଦନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିଲା :
1. ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
2. ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
3. ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
4. ଭାରତର ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ
5. ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ
ଉପରୋକ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବର୍ତ୍ତମାନ ସରଳୀକୃତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଇଜିସିଏ ପ୍ରୋଫାଇଲରେ ଏକ ପୃଥକ ଟ୍ୟାବ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ପାଞ୍ଚଟି ବାହ୍ୟ ସଂସ୍ଥାକୁ ଏନଓସି / କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପାଇଁ ଆବେଦନଗୁଡିକ ଏହି ଟ୍ୟାବ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାର ୟୁଆରଏଲ୍‌ ଲିଙ୍କ୍ / ଇମେଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରାଯାଇ ପାରିବ। ଏହା ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳୀକୃତ କରିଛି, ଏବଂ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଇଜିସିଏ ପୋର୍ଟାଲରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଗୋଟିଏ ୱିଣ୍ଡୋ ମାଧ୍ୟମରେ ଏନଓସି / କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ ସିନ୍ଧିଆଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି। ଡିଜିସିଏ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସେବାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ନଭେମ୍ବର 2021 ରେ ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଇଜିସିଏ (ଇ-ଗଭର୍ନାନ୍ସ ଅଫ୍ ଡାଇରେକ୍ଟୋରେଟ୍ ଜେନେରାଲ୍ ଅଫ୍ ସିଭିଲ୍ ଆଭିଏସନ୍) ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶର ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ହେଲିକପ୍ଟର ମାଧ୍ୟମରେ ଶେଷ ମାଇଲ ସଂଯୋଗକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଉଡ଼ାନ 5.1 ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଉଡ଼ାନ 5.1 ର ସଫଳତାକୁ ଆହୁରି ସୁଗମ ଏବଂ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।