ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଦିବସ ୨୦୨୩ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାର ମୂଳ ପାଠ
05 JUN 2023 2:58PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ।
ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ଚଳିତ ବର୍ଷର ପରିବେଶ ଦିବସର ବିଷୟବସ୍ତୁ ‘ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକକୁ ନିଷିଦ୍ଧ କରିବାର ଅଭିଯାନ’ ଅଟେ ଏବଂ ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଯେଉଁ କଥା ବିଶ୍ୱ ଆଜି କରୁଛି, ତାହା ଉପରେ ଭାରତ ଗତ ଚାରି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରୁ ଲଗାତାର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ୨୦୧୮ରେ ଭାରତ ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକକୁ ନିଷିଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଯୋଡ଼ି ଥିଲୁ। ପ୍ରଥମେ ଗୋଟିଏ ଦିଗରେ, ଏକକ ବ୍ୟବହାର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧ ଲଗାଇ ଦିଆଗଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଅବଶିଷ୍ଟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ କରାଗଲା । ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତରେ ପାଖାପାଖି ୩୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ପ୍ୟାକେଜିଂର ପୁନଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପାଇଁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଗଲା । ଏହି ଭାରତରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବା ଲୋକ ମୋଟାମୋଟି ଭାବରେ ବ୍ଲୁ-ପ୍ରିଣ୍ଟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟର ୭୫ ଶତକଡ଼ା ଅଟେ ଏବଂ ଆଜି ଏହାର ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟତଃ ୧୦ ହଜାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ, ଇଂପୋଟର ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍ ମାଲିକ ଅଟନ୍ତି ।
ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ପରିବେଶର ରକ୍ଷା ପାଇଁ ବହୁତ ସଡ଼କଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ଚାଲିଛି । ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏକ ସନ୍ତୁଳନ ତିଆରି କରିଛି । ଆମେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଅତି ଗରୀବମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ତାଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ, ସେତେବେଳେ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚିନ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖି ବଡ଼ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ନେଉଛୁ ।
ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ସୌର ଶକ୍ତି ହେଉ, ଏଲଇଡି ଲାଇଟଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଘରେ କିପରି ପହଂଚାଯାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଥିବା ଆମର ଗରୀବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିପାରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପଇସା ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରୁଛି ଏବଂ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରିପାରୁଛୁ । ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ମଧ୍ୟ ଲଗାତାର ଭାବେ କମ୍ ହେଉଛି । ଭାରତର ନେତୃତ୍ୱ କ୍ଷମତାକୁ ବିଶ୍ୱ ଏହି ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତ ‘ମିଶନ ସବୁଜ ଆଲୋଚନା’ କରିଥିଲା । ଏହି ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତ ମାଟି ଏବଂ ପାଣିର ରାସାୟନିକ ଉର୍ବରକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଆଡ଼କୁ ପାଦ ବଢ଼ାଇଲେ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ
ଭବିଷ୍ୟତ, ସବୁଜ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଭିଯାନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଯାଇ ଆଜି ଆହୁରି ଦୁଇଟି ସବୁଜ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଗତ ନଅ ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ଆର୍ଦ୍ରଭୂମି ଓ ରାମସାର ଇଲାକାର ସଂଖ୍ୟାରେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟତଃ ତିନିଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଜି ଅମୃତ ସରୋବର ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ରାମସାର ଇଲାକା ଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଜନଭାଗିଦାରୀ ଦ୍ୱାରା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହି ରାମସାର ଇଲାକାରେ ଇକୋ ଟୁରିଜିମର ସେଣ୍ଟର ହେବ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତିର ମାଧ୍ୟମ ହେବ । ଦ୍ୱିତୀୟ ଯୋଜନା ହେଉଛି ଦେଶର ଦୀର୍ଘ ସୀମାନ୍ତବର୍ତ୍ତୀ ଏବଂ ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ରହିଛି । ମିଷ୍ଟି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ହେନ୍ତାଳବନ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ବାତାବରଣ ପାଇଁ ଉପଯୋଗ ହେବ, ସୁରକ୍ଷିତ ମଧ୍ୟ ରହିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ୯ ରାଜ୍ୟରେ ହେନ୍ତାଳବନ ପରିସରକୁ ପୁନଃ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସମୁଦ୍ରର ଜଳପତ୍ତନ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ବାତ୍ୟା ଭଳି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦାଉରୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଧନ ଜୀବନ ରକ୍ଷାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଶ୍ୱ ଜଳବାୟୁର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏହା ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ନିହିତ ସ୍ୱାର୍ଥରୁ ଉଦ୍ଧ୍ୱର୍କୁ ଯାଇ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବହୁ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱର ବଡ଼ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ବିକାଶର ମଡେଲ ହୋଇଛି, ତାହା ବହୁତ ବିପରୀତ ଅଟେ । ଏହି ବିକାଶ ମଡେଲରେ ପରିବେଶକୁ ନେଇ କେବଳ ଏହି ମାନସିକତା ଥିଲା ଯେ ପୂର୍ବେ ଆମେ ଆମର ଦେଶର ବିକାଶ କରିବା, ପୁଣି ପରେ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣର ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବା । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିନେଲେ, କିନ୍ତୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ପରିବେଶକୁ ତାହାର ବିକଶିତ ହେବାର ଚାହିଦା ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱକୁ ବିକଶଇତ ଏବଂ ଗରୀବ ଦେଶ, କିଛି ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଭୁଲ ଯୋଗୁ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡୁଛି । ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିଛି ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ କୌଣସି ଚିଠା ନ ଥିଲା, କେହି ଅଟକାଇବା ବାଲା ନ ଥିଲା, କୌଣସି ଦେଶ ନ ଥିଲା । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ଏମିତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଜଳବାୟୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ସଂସ୍କୃତିର ଦର୍ଶନରେ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରେରଣା ଦ୍ୱାରା ଆଜି ଭାରତ, ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ର ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି, ସେତିକି ଧ୍ୟାନ ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି । ଭାରତ ଆଜି ନିଜର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ନିବେଶ କରୁଛି, ଏଥିପାଇଁ ପରିବେଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି। ଯଦି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ ୪-ଜି ଏବଂ ୫-ଜିର ସଂଯୋଗକୁ ବିସ୍ତୃତ କରିଛି ତେବେ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ତାହା ଏକ ନମ୍ବର ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ତା’ର ସ୍ଥାନକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ ଚାରି କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଦଶନ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଭାରତ ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଚଳାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମେ ୫୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ । ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉଦ୍ୟୋଗ ହୋଇଛି । ସେତେବେଳେ ସେହି ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଶ୍ରେଷ୍ଠ- ପାଞ୍ଚଟି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହୋଇଛି । ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ କୃଷି ରପ୍ତାନୀକୁ ବଢ଼ାଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦ ଶତକଡ଼ା ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଛି । ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ ସିଡିଆରଆଇ ଭଳି ସଂଗଠନର ଆଧାର ହୋଇଛି । ତେବେ ସେଠାରେ ଭାରତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଏନ୍ସର ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୋ ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ବହୁତ ସୁଖଦ ସମୟ ଅଟେ ଯେ ମିଶନ ଲାଇଫ ଅର୍ଥାତ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଜନ ଆଂଦୋଳନ ପାଲଟି ଯାଇଛି । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗତବର୍ଷ ଗୁଜୁରାଟର କେଭାଡିଆ- ଏକତା ନଗରୀରେ ମିଶନ ଲାଇଫକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ କୌତୁହଳ ଥିଲା । ଆଜି ଏହି ମିଶନ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଠାରୁ ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଠାରୁ ନେଇ ଏକ ନୂଆ ବାର୍ତ୍ତାର ସଂଚାର କରୁଛି । ମାସ ବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଥମ ମିଶନ ଲାଇଫକୁ ନେଇ ଏକ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରାଗଲା । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୩୦ ଦିନରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ସମୟରେ ଏଥିରେ ପାଖାପାଖି ୨ କୋଟି ଲୋକ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ଗିଭିଙ୍ଗ୍ ଲାଇଫ ଟୁ ମାଇଁ ସିଟି, ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଅନେକ ଭରସା ବାହାରିଲା, ଅନେକ କୁଇଜ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଲା । ମିଲିୟନ ସାଇକିଲ୍ ଛୁଆମାନେ, ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷକ, ଇକୋ-କ୍ଲବ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଲେ । ମିଲିୟନ ସାଥୀମାନେ ନିଜର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ କାଟିଲେ, ପୁନଃ ଉପଯୋଗ, ପୁନଃ ଚକ୍ରଣର ମନ୍ତ୍ର ଆପଣେଇଲେ । ସ୍ୱଭାବ କେବଳ ବିଶ୍ୱରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଏହି ମିଶନ ଜୀବନର ମୂଳ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଅଟେ, ମିଶନ ଲାଇଫ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଚେତନା କେବଳ ଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଏହି କ୍ଷଣକୁ ନେଇ ବିସ୍ତାର ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ଗତବର୍ଷ ପରିବେଶ ଦିବସରେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ଥରେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି । ମୋର ଆଗ୍ରହ ଏହା ଥିଲା ଯେ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସମୁଦାୟରେ ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ ବ୍ୟବହାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆଉ ନବ ସମାଦାନ ବାଣ୍ଟିବା । ଏମିତି ସମାଧାନ, ଯାହା ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଥିବ, ମାପନୀୟ ହୋଇଥିବ, ଏହା ବହୁତ ଖୁସିର କଥା ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ଦେଶର ହଜାର ହଜାର ସାଥୀମାନେ ନିଜ କଥା ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି । ସେଥିରେ ଛାତ୍ର ଅଛନ୍ତି, ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରୁ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅଛନ୍ତି, ବୃତ୍ତିଧାରୀ ଅଛନ୍ତି, ଏନଜିଓ ହେଉ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି । ଏଥିରେ କିଛି ବିଶିଷ୍ଟ ସାଥୀମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଟିକେ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ମୁଁ ସମସ୍ତ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମିଶନ ଲାଇଫ ଦିଗକୁ ଉଠୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପରିବେଶ ପାଇଁ ମଜଭୁତର କବଚ ହେବ । ଜୀବନ ପାଇଁ ତୃତୀୟ ନେତୃତ୍ୱର ସଂଗ୍ରହ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଜାରି କରାଯାଇଛି । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏମିତି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ସବୁଜ ସହଯୋଗିତାର ପଣ ଏବଂ ବଚନ ହେବ । ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପରିବେଶ ଦିବସର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା, ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ବହୁତ ମଙ୍ଗଳ କାମନା ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message on the occasion of World Environment Day 2023
05 JUN 2023 2:58PM by PIB Delhi
Namaskar!
I extend my heartfelt wishes to all of you, our country, and the world on World Environment Day. The theme for this year's Environment Day is the campaign to get rid of single-use plastic. I am pleased that India has been consistently working on this issue for the past 4-5 years, much before the global initiative. As early as 2018, India initiated action on two levels to get rid of single-use plastic. On one hand, we imposed a ban on single-use plastic, and on the other hand, we made plastic waste processing mandatory. As a result, approximately 30 lakh tons of plastic packaging in India are now being compulsorily recycled. This accounts for 75 per cent of the total annual plastic waste generated in India. Today, around 10,000 producers, importers, and brand owners are actively participating in this endeavour.
Friends,
In the 21st century, India is marching forward with a clear roadmap for climate change and environmental conservation. India has struck a balance between present requirements and future vision. On one hand, we have provided necessary assistance to the poorest of the poor, making earnest efforts to fulfil their needs; on the other hand, we have also taken significant steps in addressing future energy requirements.
Over the past nine years, India has placed unprecedented focus on green and clean energy. Solar power has gained significant momentum, and LED bulbs have reached a larger number of households, saving money for our people, especially the poor and middle class, while also protecting the environment. Electricity bills have consistently reduced. India's leadership has been recognized globally even during this global pandemic. Amidst this global pandemic, India has initiated the Mission Green Hydrogen. Additionally, India has taken significant steps towards natural farming and organic agriculture to protect soil and water from chemical fertilizers.
Brothers and sisters,
Continuing the campaign for a green future and a green economy, today marks the beginning of two more initiatives. Over the past nine years, the number of wetlands and Ramsar sites in India has increased by nearly threefold compared to earlier. Today, the ‘Amrit Dharohar Yojana’ has been launched. This scheme will ensure the conservation of these Ramsar sites through community participation. These Ramsar sites will become centers of eco-tourism and serve as a source of green jobs for thousands of people in the future. The second initiative is related to the long coastline of the country and the population residing there. Through the "Mishti Yojana," the country's mangrove ecosystem will be revived and protected. This will help restore mangrove cover in nine states of the country. It will also contribute to raising the sea level and reducing the impact of coastal areas from disasters like cyclones, thus improving livelihoods and lives in these coastal regions.
Friends,
It is crucial for every nation in the world to rise above self-interests and think about the protection of the world climate. The model of development in major and modern countries for a long time is highly contentious. In this development model, the focus was largely on first developing our own countries and then considering the environment later. As a result, while these countries have achieved their development goals, the entire world has had to bear the cost of their progress. Even today, developing and underdeveloped countries are suffering the consequences of the wrong policies of some developed nations. For decades, no one, no country questioned or stopped this approach of certain developed countries. I am pleased that today India has raised the question of climate justice in front of every such nation.
Friends,
India's ancient culture encompasses both nature and progress. Inspired by this ideology, India today focuses on ecology as much as it emphasizes the economy. While India is investing unprecedentedly in its infrastructure, it continues to maintain a strong focus on the environment. On the one hand, while India has expanded its 4G and 5G connectivity, on the other hand, it has simultaneously increased its forest cover. On the one hand, while India has constructed four crore homes for the poor, on the other hand, India has also recorded significant growth in wildlife and wildlife sanctuaries. On the one hand, India is running the Jal Jeevan Mission, while on the other hand, it has also created over 50,000 Amrit Sarovars (water bodies) for water security. On the one hand, while India has become the world's fifth-largest economy, on the other hand, India is also among the top five countries in renewable energy. On the one hand, while India is stepping up agricultural exports, on the other hand, India is simultaneously promoting a campaign for 20% ethanol blending in petrol. On the one hand, while India has established organizations like the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), on the other hand, it has also announced the International Big Cat Alliance. It is a significant step towards the conservation of big cats.
Friends,
I am personally very pleased that Mission LiFE, which stands for Lifestyle for the Environment, is becoming a global public movement, a people's movement. When I launched Mission LiFE last year in Kevadia-Ekta Nagar, Gujarat, there was a curiosity among the people. Today, this mission is spreading awareness about adopting a lifestyle change to tackle climate change. Just a month ago, a campaign was launched for Mission LiFE. I am told that nearly two crore people have joined it in less than 30 days. With the spirit of ‘Giving Life to My City’, rallies have been organized and quiz competitions have taken place. Lakhs of schoolchildren and their teachers have become part of this campaign through eco-clubs. Lakhs of colleagues have embraced the mantra of Reduce, Reuse, Recycle in their daily lives. Changing habits is the fundamental principle of Mission LiFE, which aims to bring about a transformation in the world. Mission LiFE is crucial for the future generations and the bright future of humanity.
Friends,
This awareness is not limited to just our country, but support for India's initiative is growing worldwide. I made another appeal to the global community last year on World Environment Day. The appeal was to share innovative solutions for bringing climate-friendly behavioural change among individuals and communities. The solutions that should be measurable and scalable! It is a matter of great satisfaction that colleagues from nearly 70 countries around the world have shared their thoughts. Among them are students, researchers, experts from various domains, professionals, NGOs, and ordinary citizens. Some of the participants have been rewarded today for their exceptional ideas. I congratulate all the award winners wholeheartedly.
Friends,
Every step taken towards Mission LiFE will become a strong shield for the environment across the globe in the times to come. The collection of thought leadership for LiFE has also been released today. I believe that our commitment to green growth will become even more powerful and sustainable with such efforts. Once again, I extend my heartfelt greetings and best wishes to everyone on World Environment Day.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.