Cabinet
Union Cabinet approves allotment of 4G/5G Spectrum to BSNL
Third revival package outlay stands at Rs.89,047 crore
Authorized Capital of BSNL to be increased from Rs.1,50,000 crore to Rs.2,10,000 crore
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Delhi
In a significant move, as part of the revival strategy, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the third revival package for BSNL with the total outlay of Rs. 89,047 crore. It includes allotment of 4G/5G spectrum for BSNL through equity infusion.
The authorized capital of BSNL will be increased from Rs. 1,50,000 crore to Rs. 2,10,000 crore.
With this revival package, BSNL will emerge as a stable telecom service provider focused on providing connectivity to remotest parts of India.
The details of spectrum are as follows:
Band
Spectrum allotted
Budgetary support
700 MHz
10 MHz paired in 22 LSAs
Rs. 46,338.60 Cr
3300 MHz
70 MHz in 22 LSAs
Rs. 26,184.20 Cr
26 GHz
800 MHz in 21 LSAs and 650 MHz in 1 LSA
Rs. 6,564.93 Cr
2500 MHz
20 MHz in 6 LSAs and 10 MHz in 2 LSAs
Rs. 9,428.20 Cr
Miscellaneous items
Rs. 531.89 Cr
Total
Rs. 89,047.82 Cr
With this spectrum allotment, BSNL will be able to:
1. Provide pan India 4G and 5G services.
2. Provide 4G coverage in rural and uncovered villages under various connectivity projects.
3. Provide Fixed Wireless Access (FWA) services for high-speed internet.
4. Provide services/spectrum for Captive Non-Public Network (CNPN).
BSNL/MTNL revival:
• Government had approved the first revival package for BSNL/MTNL in 2019. It amounted to Rs. 69,000 Crore and brought stability in BSNL/MTNL.
• In 2022, Government approved second revival package for BSNL/MTNL amounting to Rs. 1.64 Lakh Crore. It provided financial support for capex, viability gap funding for rural landlines, financial support for de-stressing the balance sheet, and settlement of AGR dues, merger of BBNL with BSNL, etc.
• As a result of these two packages, BSNL has started earning operating profits since FY 2021-22. Total debt of BSNL has reduced from Rs. 32,944 Crore to Rs. 22,289 Crore.
• Key financials of BSNL are as follows:
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
Revenue
18,595 Cr
19,053 Cr
20,699 Cr
Operating profit
1,177 Cr
944 Cr
1,559 Cr
• BSNL has achieved strong growth in home fiber segment. It is providing more than 1 Lakh new connections every month. Total home fiber subscriber base of BSNL in May 2023 is 30.88 Lakh. Total revenue from home fiber last year was Rs. 2,071 Crore.
Indigenous 4G/5G technology
• Telecom technology is a strategic technology with a limited number of end-to-end technology providers in the world.
• Under the Atmanirbhar vision of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi, India’s own 4G/5G technology stack has been successfully developed.
• Deployment has started. After a few months of field deployment, it will be rapidly rolled out across the country on BSNL network.

মন্ত্রীমন্দল
বি.এস.এন.এলদা 4G/5G স্পেকত্রম পীবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
অহুমশুবা রিভাইবেল পেকেজ অসিগী শেনফম লুপা করোর ৮৯,০৪৭ নি
বি.এস.এন.এলগী ওথোরাইজ কেপিতেল লুপা করোর ১, ৫০,০০০ দগী লুপা করোর ২,১০,০০০ দা হেনগৎলে
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Imphal
মরুওইবা খোঙথাং অমদা, হিঙ্গৎহন্নবা লাল্লোংগী শরুক অমা ওইনা, ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্দলনা লুপা করোর ৮৯,০৪৭গী শেনফম অমগা লোয়ন্না বি.এস.এন.এলগী অহুমশুবা রিভাইবেল পেকেজ অয়াবা পীরে। মসিদা ইকুইতিগী খুৎথাংদা বি.এস.এন.এলদা 4G/5G স্পেকত্রম পীবা য়াওরি।
বি.এস.এন.এলগী ওথোরাইজ কেপিতেল লুপা করোর ১, ৫০,০০০ দগী লুপা করোর ২, ১০,০০০ দা হেনগৎলে।
মসিগী অমুক হিঙ্গৎহন্নবা পেকেজ অসিগা লোয়ন্না, ভারতকী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা তেলিকোমগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মীৎয়েং থমদুনা বি.এস.এন.এল মতিক চাবা তেলিকোম সর্বিস প্রোভাইদর অমা ওইরগনি।
স্পেকত্রমগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরে:
বেন্দ
য়েন্থোকখ্রবা স্পেকত্রম
বজেতকী শেনফম
৭০০ মেগাহর্জ
২২ এল.এস.এশিংদা ১০ মেগাহর্জ পিয়ার
লুপা করোর ৪৬,৩৩৮.৬০
৩৩০০ মেগাহর্জ
২২ এল.এস.এশিংদা ৭০ মেগাহর্জ
লুপা করোর ২৬,১৮৪.২০
২৬ গিগাহর্জ
২১ এল.এস.এশিংদা ৮০০ মেগাহর্জ অমসুং এল.এস.এ ১দা ৬৫০ মেগাহর্জ
লুপা করোর ৬,৫৬৪.৯৩
২৫০০ মেগাহর্জ
৬ এল.এস.এশিংদা ২০ মেগাহর্জ অমসুং ২ এল.এস.এশিংদা ১০ মেগাহর্জ
লুপা করোর ৯,৪২৮.২০
অতোপ্পা আইতেমশিং
লুপা করোর ৫৩১.৮৯
অপুনবা
লুপা করোর ৮৯,০৪৭.৮২
মসিগী স্পেকত্রম অসি পীবদগী, বি.এস.এন.এলনা পাংথোকপা ঙম্লগনি:
1. ভারত শীনবা থুংনা 4G অমসুং 5G ফংহনবা
2. খুঙ্গং অমসুং নেতৱার্ক ফংদ্রিবা খুঙ্গংশিংদা 4G ফংহনবা
3. অয়াংবা ইন্তনেতকীদমক ফিক্স ৱায়রলেস এসেস(এফ দব্লিউ এ) সর্বিস ফংহনবা
4. কেপ্তিব নন-পব্লিক নেতৱার্ক(সি এন পি এন)গীদমক সর্বিস/স্পেকত্রম ফংহনবা
বি.এস.এন.এল/এম.তি.এন.এল হিঙ্গৎহনবা:
• সরকারনা ২০১৯দা বি.এস.এন.এল/এম.তি.এন.এলগী অহানবা রিভাইবেল পেকেজ অয়াবা পীখ্রে। মদুদা লুপা করোর ৬৯,০০০ থাদখি অমসুং বি.এস.এন.এল/এম.তি.এন.এলদা তুংদু লৈতাবা পুরকখি।
• ২০২২দা, লুপা করোর লাখ ১.৬৪ চঙনা সরকারনা বি.এস.এন.এল/এম.তি.এন.এলগী অনিশুবা রিভাইবেল পেকেজ অয়াবা পীখ্রে। মসিদা কপেক্স, খুঙ্গংদা লাইন তিংনবা শেন থাদবা, বেলেন্স সিত ফগৎনবা মতেং পাংবা, এ.জি.আর দিয়ুশিং পীথোকপা অমসুং বি.এস.এন.এলগা বি.বি.এন.এলগা পুনশিনবা য়াওখি।
• হায়রিবা পেকেজ অনি অদুগী ফল ওইনা, শেনবা চহি ২০২১-২২গী বি.এস.এন.এল শেন্দোং ফংবা হৌরকখি। বি.এস.এন.এলগী অপুনবা শেন্দোন লুপা করোর ৩২,৯৪৪দগী লুপা করোর ২২,২৮৯দা হন্থরকখি।
• বি.এস.এন.এলগী মরুওইবা শেন-থুমগী ফিবমশিং মখাদা পীরি:
শেনবা চহি ২০২০-২১
শেনবা চহি ২০২১-২২
শেনবা চহি ২০২২-২৩
রেভিনিউ
লুপা করোর ১৮,৫৯৫
লুপা করোর ১৯,০৫৩
লুপা করোর ২০,৬৯৯
শেন্দোং
লুপা করোর ১,১৭৭
লুপা করোর ৯৪৪
লুপা করোর ১,৫৫৯
• ফাইবর সেগমেন্তদা বি.এস.এন.এল য়াম্না ফগৎলে। মসিনা থা অমদা অনৌবা কন্নেক্সন লাখ ১ হেন্না পীরে। মে ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা বি.এস.এন.এলগী অপুনবা হোম ফাইবর সবস্কাইভর লাখ ৩০.৮৮ য়ৌরে। হৌখিবা চহিদা হোম ফাইবরগী অপুনবা রেভিনিউ লুপা করোর ২,০৭১ নি।
লৈবাক অসিনা মশা শেমগৎচবা 4G/5G তেক্নোলোজি
• তেলিকোম তেক্নোলোজি অসি য়াম্না মরুওইবা তেক্নোলোজি অমনি, মসি মালেম অসিদা অকক্নবা তেক্নোলোজি প্রোভাইদর খর খক্তদা লৈবা অমনি।
• প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী অত্মানির্ভর ভারতকী পান্দমগী মখাদা, ভারতনা মশাগী ওইবা 4G/5G তেক্নোলোজি পুথোক্লে।
• থবক তৌবা হৌরে। থা খরগী মতুংদা, বি.এস.এন.এল নেতৱার্কতা লৈবাক শীনবা থুংনা য়াংবা ফংহনবা হৌরগনি।