Cabinet
Union Cabinet approves allotment of 4G/5G Spectrum to BSNL
Third revival package outlay stands at Rs.89,047 crore
Authorized Capital of BSNL to be increased from Rs.1,50,000 crore to Rs.2,10,000 crore
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Delhi
In a significant move, as part of the revival strategy, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the third revival package for BSNL with the total outlay of Rs. 89,047 crore. It includes allotment of 4G/5G spectrum for BSNL through equity infusion.
The authorized capital of BSNL will be increased from Rs. 1,50,000 crore to Rs. 2,10,000 crore.
With this revival package, BSNL will emerge as a stable telecom service provider focused on providing connectivity to remotest parts of India.
The details of spectrum are as follows:
Band
Spectrum allotted
Budgetary support
700 MHz
10 MHz paired in 22 LSAs
Rs. 46,338.60 Cr
3300 MHz
70 MHz in 22 LSAs
Rs. 26,184.20 Cr
26 GHz
800 MHz in 21 LSAs and 650 MHz in 1 LSA
Rs. 6,564.93 Cr
2500 MHz
20 MHz in 6 LSAs and 10 MHz in 2 LSAs
Rs. 9,428.20 Cr
Miscellaneous items
Rs. 531.89 Cr
Total
Rs. 89,047.82 Cr
With this spectrum allotment, BSNL will be able to:
1. Provide pan India 4G and 5G services.
2. Provide 4G coverage in rural and uncovered villages under various connectivity projects.
3. Provide Fixed Wireless Access (FWA) services for high-speed internet.
4. Provide services/spectrum for Captive Non-Public Network (CNPN).
BSNL/MTNL revival:
• Government had approved the first revival package for BSNL/MTNL in 2019. It amounted to Rs. 69,000 Crore and brought stability in BSNL/MTNL.
• In 2022, Government approved second revival package for BSNL/MTNL amounting to Rs. 1.64 Lakh Crore. It provided financial support for capex, viability gap funding for rural landlines, financial support for de-stressing the balance sheet, and settlement of AGR dues, merger of BBNL with BSNL, etc.
• As a result of these two packages, BSNL has started earning operating profits since FY 2021-22. Total debt of BSNL has reduced from Rs. 32,944 Crore to Rs. 22,289 Crore.
• Key financials of BSNL are as follows:
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
Revenue
18,595 Cr
19,053 Cr
20,699 Cr
Operating profit
1,177 Cr
944 Cr
1,559 Cr
• BSNL has achieved strong growth in home fiber segment. It is providing more than 1 Lakh new connections every month. Total home fiber subscriber base of BSNL in May 2023 is 30.88 Lakh. Total revenue from home fiber last year was Rs. 2,071 Crore.
Indigenous 4G/5G technology
• Telecom technology is a strategic technology with a limited number of end-to-end technology providers in the world.
• Under the Atmanirbhar vision of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi, India’s own 4G/5G technology stack has been successfully developed.
• Deployment has started. After a few months of field deployment, it will be rapidly rolled out across the country on BSNL network.

কেবিনেট
বিএছএনএললৈ ৪জি/৫জি স্পেকট্ৰাম আৱণ্টনৰ অনুমোদন জনাইছে কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে
‘তৃতীয় পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ পেকেজ’ৰ আৱণ্টিত পৰিমান হৈছে ৮৯,০৪৭ কোটি টকা
‘বিএছএনএল’ৰ ‘কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত মূলধন’ৰ পৰিমান ১,৫০,০০০ কোটি টকাৰ পৰা ২,১০,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Guwahati
পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ ৰণনীতিৰ অংশ হিচাপে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি বিএছএনএলৰ বাবে মুঠ ৮৯,০৪৭ কোটি টকাৰ আৱণ্টনৰে তৃতীয়টো পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ পেকেজলৈ অনুমোদন জনায়। ইকুইটি ইনফিউজনৰ জৰিয়তে বিএছএনএলৰ বাবে ৪জি/৫জি স্পেকট্ৰামৰ আৱণ্টনকো ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
বিএছএনএলৰ কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত মূলধনৰ পৰিমাণ ১,৫০,০০০ কোটি টকাৰ পৰা ২,১০,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব।
এই পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ পেকেজৰ সৈতে, বিএছএনএল-য়ে ভাৰতৰ দূৰণিবটীয়া অঞ্চলসমূহলৈ সংযোগ প্ৰদানত গুৰুত্ব দি এক সুস্থিৰ টেলিকম সেৱা প্ৰদানকাৰী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব।
স্পেকট্ৰামৰ বিৱৰণ নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
বেণ্ড
আৱণ্টিত স্পেকট্ৰাম
বাজেট সহযোগিতা
700 MHz
10 MHz paired in 22 LSAs
Rs. 46,338.60 কোটি
3300 MHz
70 MHz in 22 LSAs
Rs. 26,184.20 কোটি
26 GHz
800 MHz in 21 LSAs আৰু 650 MHz in 1 LSA
1. 6,564.93 কোটি
2500 MHz
20 MHz in 6 LSAs আৰু 10 MHz in 2 LSAs
1. 9,428.20 কোটি
আনুষংগিক সা-সামগ্ৰী
1. 531.89 কোটি
মুঠ
Rs. 89,047.82 কোটি
এই স্পেকট্ৰাম আৱণ্টনৰ সুবাদত ‘বিএছএনএল’-য়ে নিম্নোল্লিখিত কাম-কাজসমূহ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব:
1.
a. সমগ্ৰ ভাৰততে ৪জি আৰু ৫জি সেৱা প্ৰদান কৰা।
b. বিভিন্ন সংযোগ প্ৰকল্পৰ অধীনত গ্ৰাম্য আৰু এতিয়াও সামৰি নোলোৱা গাঁওসমূহত ৪জি সেৱা প্ৰদান কৰা।
গ. উচ্চ-গতিৰ ইণ্টাৰনেটৰ বাবে স্থিৰ ৱায়াৰলেছ এক্সেছ (এফডব্লিউএ) সেৱা প্ৰদান কৰা।
ঘ. ‘কেপটিভ নন-পাব্লিক নেটৱৰ্ক’ (চিএনপিএন)ৰ বাবে সেৱা/স্পেকট্ৰাম প্ৰদান কৰা।
বিএছএনএল/এমটিএনএল-ৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ:
• চৰকাৰে ২০১৯ চনত বিএছএনএল/এমটিএনএলৰ বাবে প্ৰথম পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ পেকেজ অনুমোদন জনাইছিল। ইয়াৰ পৰিমাণ আছিল ৬৯,০০০ কোটি টকা আৰু ইয়ে বিএছএনএল/এমটিএনএললৈ স্থিৰতা আনিছিল।
• ২০২২ চনত, চৰকাৰে বিএছএনএল/এমটিএনএলৰ বাবে ১.৬৪ লাখ কোটি টকাৰ দ্বিতীয়টো পুনৰুজ্জীৱিতকৰণ পেকেজ অনুমোদন জনাইছিল। ই ‘কেপেক্স’ৰ বাবে বিত্তীয় সমৰ্থন, গ্ৰামাঞ্চলৰ ‘লেণ্ডলাইন’ৰ বাবে ব্যৱহাৰযোগ্যতাৰ ব্যৱধানপুঁজি, ‘বেলেন্স শ্বীট’ৰ ওপৰত চাপ মুক্ত কৰাৰ বাবে বিত্তীয় সমৰ্থন, আৰু ‘এজিআৰ’-ৰ বকেয়াৰ নিষ্পত্তি, ‘বিএছএনএল’ৰ সৈতে ‘বিবিএনএল’ৰ একত্ৰীকৰণ ইত্যাদিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
• এই দুটা পেকেজৰ ফলস্বৰূপে, ‘বিএছএনএল’-য়ে ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ‘অপাৰেটিং লাভ’ অৰ্জন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ‘বিএছএনএল’ৰ মুঠ ঋণ ৩২,৯৪৪ কোটি টকাৰ পৰা ২২,২৮৯ কোটি টকালৈ হ্ৰাস পাইছে।
• ‘বিএছএনএল’ৰ মুখ্য বিত্তীয় তথ্যাৱলী নিম্নলিখিত ধৰণৰ:
বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২০-২১
বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২১-২২
বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২২-২৩
ৰাজহ
18,595 কোটি
19,053 কোটি
20,699 কোটি
অপাৰেটিং লাভ
1,177 কোটি
944 কোটি
1,559 কোটি
1. • ‘বিএছএনএল’-য়ে ঘৰুৱা ফাইবাৰ শাখাত শক্তিশালী বিকাশ অৰ্জন কৰিছে। ই প্ৰতি মাহে ১ লাখতকৈয়ো অধিক নতুন সংযোগ প্ৰদান কৰি আছে। ২০২৩ চনৰ মে মাহত ‘বিএছএনএল’ৰ মুঠ ‘গৃহ ফাইবাৰ’ গ্ৰাহকৰ সংখ্যা হৈছে ৩০.৮৮ লাখ। যোৱা বছৰ ঘৰুৱা ফাইবাৰৰ পৰা সংগৃহীত ৰাজহ আছিল ২,০৭১ কোটি টকা।
থলুৱা ৪জি/৫জি প্ৰযুক্তি
• বিশ্বত সীমিত সংখ্যক ‘এণ্ড-টু-এণ্ড’ প্ৰযুক্তি প্ৰদানকাৰী থকা ‘টেলিকম প্ৰযুক্তি’ হৈছে এক কৌশলগত প্ৰযুক্তি।
• মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আত্মানিৰ্ভৰ দৃষ্টিভংগীৰ অধীনত ভাৰতৰ নিজা ৪জি/৫জি প্ৰযুক্তিৰ স্তূপ সফলতাৰে বিকশিত কৰা হৈছে।
• নিয়োজন আৰম্ভ হৈছে। কেইমাহমানৰ ক্ষেত্ৰ নিয়োজনৰ পিছত ইয়াক ‘বিএছএনএল নেটৱৰ্ক’ত সমগ্ৰ দেশতে দ্ৰুতগতিত আৰম্ভ কৰা হ'ব।