Cabinet
Union Cabinet approves allotment of 4G/5G Spectrum to BSNL
Third revival package outlay stands at Rs.89,047 crore
Authorized Capital of BSNL to be increased from Rs.1,50,000 crore to Rs.2,10,000 crore
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Delhi
In a significant move, as part of the revival strategy, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the third revival package for BSNL with the total outlay of Rs. 89,047 crore. It includes allotment of 4G/5G spectrum for BSNL through equity infusion.
The authorized capital of BSNL will be increased from Rs. 1,50,000 crore to Rs. 2,10,000 crore.
With this revival package, BSNL will emerge as a stable telecom service provider focused on providing connectivity to remotest parts of India.
The details of spectrum are as follows:
Band
Spectrum allotted
Budgetary support
700 MHz
10 MHz paired in 22 LSAs
Rs. 46,338.60 Cr
3300 MHz
70 MHz in 22 LSAs
Rs. 26,184.20 Cr
26 GHz
800 MHz in 21 LSAs and 650 MHz in 1 LSA
Rs. 6,564.93 Cr
2500 MHz
20 MHz in 6 LSAs and 10 MHz in 2 LSAs
Rs. 9,428.20 Cr
Miscellaneous items
Rs. 531.89 Cr
Total
Rs. 89,047.82 Cr
With this spectrum allotment, BSNL will be able to:
1. Provide pan India 4G and 5G services.
2. Provide 4G coverage in rural and uncovered villages under various connectivity projects.
3. Provide Fixed Wireless Access (FWA) services for high-speed internet.
4. Provide services/spectrum for Captive Non-Public Network (CNPN).
BSNL/MTNL revival:
• Government had approved the first revival package for BSNL/MTNL in 2019. It amounted to Rs. 69,000 Crore and brought stability in BSNL/MTNL.
• In 2022, Government approved second revival package for BSNL/MTNL amounting to Rs. 1.64 Lakh Crore. It provided financial support for capex, viability gap funding for rural landlines, financial support for de-stressing the balance sheet, and settlement of AGR dues, merger of BBNL with BSNL, etc.
• As a result of these two packages, BSNL has started earning operating profits since FY 2021-22. Total debt of BSNL has reduced from Rs. 32,944 Crore to Rs. 22,289 Crore.
• Key financials of BSNL are as follows:
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
Revenue
18,595 Cr
19,053 Cr
20,699 Cr
Operating profit
1,177 Cr
944 Cr
1,559 Cr
• BSNL has achieved strong growth in home fiber segment. It is providing more than 1 Lakh new connections every month. Total home fiber subscriber base of BSNL in May 2023 is 30.88 Lakh. Total revenue from home fiber last year was Rs. 2,071 Crore.
Indigenous 4G/5G technology
• Telecom technology is a strategic technology with a limited number of end-to-end technology providers in the world.
• Under the Atmanirbhar vision of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi, India’s own 4G/5G technology stack has been successfully developed.
• Deployment has started. After a few months of field deployment, it will be rapidly rolled out across the country on BSNL network.

କ୍ୟାବିନେଟ
ବିଏସଏନଏଲକୁ 4ଜି/5ଜି ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
ତୃତୀୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ୟାକେଜ୍‌ ପାଇଁ ୮୯,୦୪୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ
ବିଏସଏନଏଲର ଅଧିକୃତ ପୁଞ୍ଜି ପରିମାଣ ୧ ଲକ୍ଷ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨ ଲକ୍ଷ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ
07 JUN 2023 2:56PM by PIB Bhubaneswar
ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଋଣନୀତିର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ କ୍ରମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ବିଏସଏନଏଲ ପାଇଁ ମୋଟ୍‌ ୮୯,୦୪୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟବରାଦ ସହିତ ତୃତୀୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ୟାକେଜକୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଇକ୍ୟୁଟି ବିନିଯୋଗ ଜରିଆରେ ବିଏସଏନଏଲ ପାଇଁ 4ଜି/5ଜି ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଆବଣ୍ଟନ ସାମିଲ ରହିଛି ।
ବିଏସଏନଏଲର ଅଧିକୃତ ପୁଞ୍ଜି ପରିମାଣ ୧ ଲକ୍ଷ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨ ଲକ୍ଷ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ଏହି ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ୟାକେଜ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିଏସଏନଏଲ ଏକ ସ୍ଥିତ ଦୂରସଞ୍ଚାର ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେବ ଏବଂ ଭାରତର ଉପାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟେଲିଫୋନ୍‌ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବ ।
ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
Band
Spectrum allotted
Budgetary support
700 MHz
10 MHz paired in 22 LSAs
Rs. 46,338.60 Cr
3300 MHz
70 MHz in 22 LSAs
Rs. 26,184.20 Cr
26 GHz
800 MHz in 21 LSAs and 650 MHz in 1 LSA
1. 6,564.93 Cr
2500 MHz
20 MHz in 6 LSAs and 10 MHz in 2 LSAs
1. 9,428.20 Cr
Miscellaneous items
1. 531.89 Cr
Total
Rs. 89,047.82 Cr
ଏହି ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ, ବିଏସଏନଏଲ ନିମ୍ନ ସେବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ହେବ :
କ. ସାରା ଦେଶରେ 4ଜି ଏବଂ 5ଜି ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବ
ଖ. ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ଅପହଞ୍ଚ ଗ୍ରାମରେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ 4ଜି କଭରେଜ୍‌ ଯୋଗାଇ ଦେବ
ଗ. ହାଇସ୍ପିଡ୍‌ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ୱେରଲେସ୍‌ ଆକ୍ସେସ୍‌ (ଏଫଡବ୍ଲୁଏ) ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବ।
ଘ. କ୍ୟାପ୍ଟିଭ୍‌ ଅଣ-ପବ୍ଲିକ୍‌ ନେଟୱର୍କ (ସିଏନପିଏନ) ପାଇଁ ସେବା/ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ ଯୋଗାଇ ଦେବ ।
ବିଏସଏନଏଲ/ଏମଟିଏନଏଲ ପୁନରୁଦ୍ଧାର:
• ୨୦୧୯ରେ ସରକାର ବିଏସଏନଏଲ/ଏମଟିଏନଏଲ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ୟାକେଜକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ । ୬୯,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସହିତ ଏହା ବିଏସଏନଏଲ/ଏମଟିଏନଏଲରେ ସ୍ଥିରତା ଆଣିଥିଲା।
• ୨୦୨୨ରେ ସରକାର ବିଏସଏନଏଲ/ଏମଟିଏନଏଲ ପାଇଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ୟାକେଜକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ । ଏହା କ୍ୟାପେକ୍ସ, ଗ୍ରାମୀଣ ଲ୍ୟାଣ୍ଡଲାଇନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଗ୍ୟାପ୍‌ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ, ବାଲାନ୍ସ ଶିଟ୍‌କୁ ଚାପମୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଏବଂ ଏଜିଆର ବକେୟା ପରିଶୋଧ, ବିବିଏନଏଲ ସହିତ ବିଏସଏନଏଲର ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲା।
• ଏହି ଦୁଇଟି ପ୍ୟାକେଜର ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ, ବିଏସଏନଏଲ ୨୦୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଠାରୁ ଲାଭରେ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିଚି । ବିଏସଏନଏଲର ମୋଟ୍‌ ଋଣ ୩୨ ହଜାର ୯୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୨୨ ହଜାର ୨୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
• ବିଏସଏଲର ପ୍ରମୁଖ ଆର୍ଥିକ ବିବରଣୀ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
FY 2020-21
FY 2021-22
FY 2022-23
Revenue
18,595 Cr
19,053 Cr
20,699 Cr
Operating profit
1,177 Cr
944 Cr
1,559 Cr
• ହୋମ୍‌ ଫାଇବର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଏସଏନଏଲ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି । ଏହା ପ୍ରତିମାସରେ ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । ବିଏସଏନଏଲର ମୋଟ୍‌ ହୋମ୍‌ ଫାଇବର ସଂଖ୍ୟା ମେ ୨୦୨୩ରେ ୩୦.୮୮ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଗତ ବର୍ଷ ହୋମ୍‌ ଫାଇବରରେ ମୋଟ୍‌ ରାଜସ୍ୱ ପରିମାଣ ୨,୦୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା।
ସ୍ୱଦେଶୀ 4ଜି/5ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତି
• ବିଶ୍ୱରେ କମ୍‌ ସଂଖ୍ୟକ ଏଣ୍ଡ ଟୁ ଏଣ୍ଡ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ନେଇ ଦୂରସଞ୍ଚାର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏକ ରଣନୀତିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ 4ଜି/5ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସଫଳତାପୂର୍ବକ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି।
• ଏହାର ମୁତୟନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । କିଛି ମାସର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ମୁତୟନ ପରେ ଏହା ସାରା ଦେଶରେ ବିଏସଏନଏଲ ନେଟୱର୍କ ଅଧୀନରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ।