Prime Minister's Office
PM addresses G20 Development Ministers’ Meeting
“Kashi has been a center of knowledge, discussion, debate, culture, and spirituality for centuries”
“It is the collective responsibility of the people to not let the Sustainable Development Goals fall behind”
“We have made efforts to improve people's lives in more than a hundred Aspirational Districts which were pockets of under-development”
“Digitalization has brought about a revolutionary change where technology is being used as a tool to empower people, make data accessible, and ensure inclusivity”
“In India, we hold great respect for rivers, trees, mountains, and all elements of nature”
“India is not limited to women empowerment but extends to women-led development”
12 JUN 2023 10:03AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Development Ministers’ Meeting today via video message.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to Varanasi, the oldest living city of the mother of democracy. Highlighting the significance of Kashi, the Prime Minister said that it has been the center of knowledge, discussion, debate, culture, and spirituality for centuries while it also has the essence of India's diverse heritage serving as a convergence point for people from all parts of the country. Shri Modi expressed delight that the G20 Development agenda has reached Kashi as well.
“Development is a core issue for the Global South”, the Prime Minister remarked as he pointed out that the countries of the Global South were severely impacted by the disruptions created due to the global Covid pandemic while geo-political tensions were responsible for food, fuel, and fertilizer crises. In such circumstances, the Prime Minister continued, the decisions you make are significant for humanity as a whole. Shri Modi emphasized that it is the collective responsibility of the people to not let the Sustainable Development Goals fall behind. He further added that the Global South must send a strong message to the world about the action plan required to achieve this.
The Prime Minister underlined that our efforts must be comprehensive, inclusive, fair, and sustainable, and attempts should be made to increase investment in fulfilling the SDGs and also finding solutions to address the debt risks faced by many countries. The Prime Minister remarked that multilateral financial institutions should be reformed to expand the eligibility criteria to ensure that finance is accessible to those in need. In India, the Prime Minister continued, we have made efforts to improve people's lives in more than a hundred Aspirational Districts which were pockets of under-development. He underscored that these Aspirational Districts have now emerged as the catalysts of growth in the country as he urged the G20 Development Ministers to study this model of development. “It may be relevant as you work towards accelerating Agenda 2030”, he added.
Highlighting the issue of the growing data divide, the Prime Minister said that high-quality data is critical for meaningful policy-making, efficient resource allocation, and effective public service delivery. He said that the democratization of technology is a crucial tool to help bridge the data divide. In India, the Prime Minister elaborated, digitalization has brought about a revolutionary change where technology is being used as a tool to empower people, make data accessible, and ensure inclusivity. The Prime Minister underlined that India is willing to share its experience with partner countries and expressed hope that discussions will result in tangible actions to promote data for discourse, development and delivery in developing countries.
“In India, we hold great respect for rivers, trees, mountains, and all elements of nature”, the Prime Minister said, as he threw light on the traditional Indian thought which promotes a pro-planet lifestyle. Last year, along with the UN Secretary-General, the Prime Minister recalled launching Mission LiFE and expressed happiness that this group is working to develop a set of High-Level Principles. “This would be a significant contribution to climate action”, he added.
Underlining the importance of gender equality and women empowerment in achieving the SDGs, the Prime Minister mentioned that India is not limited to women empowerment but extends to women-led development. Shri Modi underlined that women are setting the agenda for development and are also the agents of growth and change. He urged everyone to adopt a game-changing Action Plan for Women-led Development.
Concluding the address, the Prime Minister said that the spirit of Kashi is energized by India's timeless traditions. Shri Modi also urged the dignitaries to not spend all their time in meeting rooms and encouraged them to explore and experience the spirit of Kashi. “I am confident that experiencing the Ganga Aarti and visiting Sarnath will inspire you to achieve your desired results”, the Prime Minister concluded. Shri Modi conveyed his best wishes for success in the deliberations to promote Agenda 2030 and fulfil the aspirations of the Global South.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি-২০ দিবলপমেন্ত মিনিস্তরশিংগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখ্রে
“চহিচা কয়াদগী কাসি অসি লৌশিং, খন্ন-নৈনবা, মরৈ য়েৎনবা, কলচর অমসুং স্পিরিচুএলিতিগী মফম ওইদুনা লাক্লি”
“স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং তুংলোমদা লৈহৌহন্দবা হায়বসি মীয়ামগী অপুনবা থৌদাংনি”
“চাউখৎপা য়ৌদ্রিবা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ১০০ হেনবগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা ঐখোয়না থবকশিং পায়খৎলে”
“দিজিতেলাইজেসন্না অওনবা অমা পুরক্তুনা মীয়াম শক্তি পীনবা, দেতা লাইনা ফংনবা অমসুং পুম্নমক কোশিন্নবা খুৎলায় অমা ওইনা তেক্নোলোজি শীজিন্নরে”
“ভারত্তা, ঐখোয়না তুরেলশিং, উ পাম্বীশিং, চীঙজাওশিং অমসুং মহৌশাগী পোৎলম খুদিংমক ইকায়খুম্নবা উৎলি”
“ভারতনা নুপীশিংদা শক্তি পীবা খক নত্তনা নুপীনা মাঙজিল থাদুনা চাউখৎপগী থবক পায়খৎলি”
12 JUN 2023 10:03AM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জি-২০ দিবলপমেন্ত মিনিস্তরশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে।
গনতন্ত্রগী মমাগী খ্বাইদগী লিরবা সহর, বরানাসীগী মীয়াম তরাম্না ওক্লদুনা, থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, চহিচা কয়াদগী কাসি অসি লৌশিং, খন্ন-নৈনবা, মরৈ য়েৎনবা, কলচর অমসুং স্পিরিচুএলিতিগী মফম ওইদুনা লাক্লি। সহর অসি লৈবাক অসিগী মফম কয়াগী মীওইশিং পুনফম অমা ওইরি। কাসিদা জি-২০ দিবলপমেন্ত এজেন্দা য়ৌরকপা অসিদা অপেনবা পোকই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎপা হায়বসি গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবা ৱাফম্নি। কোবিদ লাইচৎ অমসুং মুক্নবা কয়ানা মরম ওইদুনা গ্লোবেল সাউথতা অকায়বা কয়া থোকহল্লে অমসুং চীঞ্জাক, থাউ অমসুং হার ফংদবগী অৱাবা কয়া মায়োক্নরে। ফিবম অসিদা, মীওইবা খুন্নাইগীদমক অদোম্না লৌরিবা ৱারেপশিং অসি শিংথানিঙাইনি। স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং তুংলোমদা লৈহৌহন্দবা হায়বসি মীয়ামগী অপুনবা থৌদাংনি। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা দরকার ওইবা এক্সন প্লানগীদমক গ্লোবেল সাউথনা মালেমদা অকনবা পাউজেল অমা পীগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী থবকশিং অপুনবা, খুদিংমক কোনশিনবা, অচুম্বা, তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা ওইগদবনি অমসুং এস.দি.জিশিং ফংনবা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা হোৎনগদবনি অমসুং লৈবাক কয়ানা শেন তোনবগী খুদোংথিবা মায়োক্নরিবা অসি কোক্নবা পাম্বৈশিং থিগদবনি। লায়রবা লৈবাকশিংদা শেন থাদবা ঙম্নবা মালেমগী লৈবাকশিংগী শেন-থুমগী ইন্সতিতুৎশিং অমুক হন্না শেমদোক্কদবনি। ঐখোয়গী ভারত্তা, চাউখৎপা য়ৌদ্রিবা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক ১০০ হেনবগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা ঐখোয়না থবকশিং পায়খৎলে। হায়রিবা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিং অসি হৌজিক লৈবাক অসিদা চাউখৎনবা কেতালিস্ত ওইরে অমসুং মসিগী চাউখৎপগী নমুনা অসি জি-২০ দিবলপমেন্ত মিনিস্তরশিংনা নৈনগদবনি। অদোম্না এজেন্দা ২০৩০দা থবক তৌরিবা মরম্না মসি অদোমগী থবক্তা মরী লৈনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ৱাহন্থোক লৈবা থৌশিল শেম্বা, লন-থুম য়েন্থোক্নবা অমসুং মপুংফানা সরকারগী থবকশিং মীয়ামদা ফংহনবদা মগুন লৈবা দেতা অসি য়াম্না মরুওই। মীওই খুদিংমক্তা তেক্নোলোজিগী কান্নবা ফংহনবা হায়বসি দেতা ফংদবগী খেন্নবা লৈরিবা অসি মেনশিন্নবা মরুওইবা খুৎলায় অমনি। ভারত্তা, দিজিতেলাইজেসন্না অওনবা অমা পুরক্তুনা মীয়াম শক্তি পীনবা, দেতা লাইনা ফংনবা অমসুং পুম্নমক কোশিন্নবা খুৎলায় অমা ওইনা তেক্নোলোজি শীজিন্নরে। মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংদা ভারতকী হৈজবশিং পীনবা ভারতকী অনিংবা লৈরি অমসুং মসিনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা চাউখৎনবা দেতা শীজিন্নবা হেনগৎহনবদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরকপা উবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি ভারত্তা, ঐখোয়না তুরেলশিং, উ পাম্বীশিং, চীঙজাওশিং অমসুং মহৌশাগী পোৎলম খুদিংমক ইকায়খুম্নবা উৎলি। গ্রহ অসি য়োকখৎপা পুন্সি মহিং অমা মমাংঙৈদগী হৌনা ভারতনা চৎনদুনা লাক্লি। হৌখিবা চহিদা য়ু.এন সেক্রেতরি-জেনেরেলগা লোয়ন্না মিসন লাইফ হৌদোকখ্রে অমসুং মসিগী কাংলুপ অসি অৱাংবা থাক্কী ফিবমশিং শেম্নবা থবক তৌরি। মসিনা ক্লাইমেত এক্সন্দা শিংথাবা য়ানা মতেং পাংগনি।
এ.দি.জিশিং ফংনবা নুপা-নুপী থোং মান্নবা অমসুং নুপীশিংদা শক্তি পীবগী মরুওইবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা নুপীশিংদা শক্তি পীবা খক নত্তনা নুপীনা মাঙজিল থাদুনা চাউখৎপগী থবক পায়খৎলি। নুপীশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী পান্দমশিং শেম্লি অমসুং চাউখৎপা অমসুং অহোংবা পুরক্নবগী এজেন্তশিংসু ওইরি। নুপীশিংনা মাঙজিল থাদুনা চাউখৎনবা অহোংবা পুরক্কদবা এক্সন প্লান অমা থবক ওইনা মীয়াম্না পায়খৎকদবনি।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মুৎপা নাইদ্রবা ভারতকী চৎনবীশিংনা কাসিগী থৌনা হাপ্লি। শক্নাইরবশিংনা মীফমশিং পাংথোকফমশিংদা মখোয়গী মতম পুম্নমক লৈরোইদবনি অমসুং কাসিগী ফজবা য়েংগদবনি। অদোমগী অনিংবশিং থুংনবা গঙ্গা আর্তি শরুক য়ানবা অমসুং সর্নাথ য়েংনবা ঐনা থাজবা থম্লি। এজেন্দা ২০৩০ ফংনবা অমসুং গ্লোবেল সাউথকী অনিংবশিং থুংনবা মাইপাক্না খন্ন-নৈনবশিং পাংথোক্নবা শ্রী মোদীনা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।