Prime Minister's Office
PM addresses G20 Development Ministers’ Meeting
“Kashi has been a center of knowledge, discussion, debate, culture, and spirituality for centuries”
“It is the collective responsibility of the people to not let the Sustainable Development Goals fall behind”
“We have made efforts to improve people's lives in more than a hundred Aspirational Districts which were pockets of under-development”
“Digitalization has brought about a revolutionary change where technology is being used as a tool to empower people, make data accessible, and ensure inclusivity”
“In India, we hold great respect for rivers, trees, mountains, and all elements of nature”
“India is not limited to women empowerment but extends to women-led development”
12 JUN 2023 10:03AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Development Ministers’ Meeting today via video message.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed everyone to Varanasi, the oldest living city of the mother of democracy. Highlighting the significance of Kashi, the Prime Minister said that it has been the center of knowledge, discussion, debate, culture, and spirituality for centuries while it also has the essence of India's diverse heritage serving as a convergence point for people from all parts of the country. Shri Modi expressed delight that the G20 Development agenda has reached Kashi as well.
“Development is a core issue for the Global South”, the Prime Minister remarked as he pointed out that the countries of the Global South were severely impacted by the disruptions created due to the global Covid pandemic while geo-political tensions were responsible for food, fuel, and fertilizer crises. In such circumstances, the Prime Minister continued, the decisions you make are significant for humanity as a whole. Shri Modi emphasized that it is the collective responsibility of the people to not let the Sustainable Development Goals fall behind. He further added that the Global South must send a strong message to the world about the action plan required to achieve this.
The Prime Minister underlined that our efforts must be comprehensive, inclusive, fair, and sustainable, and attempts should be made to increase investment in fulfilling the SDGs and also finding solutions to address the debt risks faced by many countries. The Prime Minister remarked that multilateral financial institutions should be reformed to expand the eligibility criteria to ensure that finance is accessible to those in need. In India, the Prime Minister continued, we have made efforts to improve people's lives in more than a hundred Aspirational Districts which were pockets of under-development. He underscored that these Aspirational Districts have now emerged as the catalysts of growth in the country as he urged the G20 Development Ministers to study this model of development. “It may be relevant as you work towards accelerating Agenda 2030”, he added.
Highlighting the issue of the growing data divide, the Prime Minister said that high-quality data is critical for meaningful policy-making, efficient resource allocation, and effective public service delivery. He said that the democratization of technology is a crucial tool to help bridge the data divide. In India, the Prime Minister elaborated, digitalization has brought about a revolutionary change where technology is being used as a tool to empower people, make data accessible, and ensure inclusivity. The Prime Minister underlined that India is willing to share its experience with partner countries and expressed hope that discussions will result in tangible actions to promote data for discourse, development and delivery in developing countries.
“In India, we hold great respect for rivers, trees, mountains, and all elements of nature”, the Prime Minister said, as he threw light on the traditional Indian thought which promotes a pro-planet lifestyle. Last year, along with the UN Secretary-General, the Prime Minister recalled launching Mission LiFE and expressed happiness that this group is working to develop a set of High-Level Principles. “This would be a significant contribution to climate action”, he added.
Underlining the importance of gender equality and women empowerment in achieving the SDGs, the Prime Minister mentioned that India is not limited to women empowerment but extends to women-led development. Shri Modi underlined that women are setting the agenda for development and are also the agents of growth and change. He urged everyone to adopt a game-changing Action Plan for Women-led Development.
Concluding the address, the Prime Minister said that the spirit of Kashi is energized by India's timeless traditions. Shri Modi also urged the dignitaries to not spend all their time in meeting rooms and encouraged them to explore and experience the spirit of Kashi. “I am confident that experiencing the Ganga Aarti and visiting Sarnath will inspire you to achieve your desired results”, the Prime Minister concluded. Shri Modi conveyed his best wishes for success in the deliberations to promote Agenda 2030 and fulfil the aspirations of the Global South.

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्रीले जी-20 विकास मन्त्रीहरूको बैठकलाई सम्बोधित गरे
“काशी युगौंदेखि ज्ञान, विचार, विमर्श, संस्कृतिक र आध्यात्मिकताको केन्द्र रहिआएको छ”
“सतत विकास लक्ष्यलाई पछि छुट्न नदिनु सामूहिक जिम्मेवारी हो”
“हामीले ती सयभन्दा बढी आकाङ्क्षी जिल्लामा मानिसहरूको जीवनलाई उन्नत बनाउने प्रयास गरेका छौं, जुन अल्पविकासको पकेटमा थिए”
“डिजिटिकरणले क्रान्तिकारी परिवर्तन ल्याएको छ जहाँ प्रौद्योगिकीलाई एउटा उपकरणका रूपमा मानिसहरूलाई सशक्त बनाउन, डाटा सुलभ बनाउन र समावेशिता सुनिश्चित गर्नका लागि उपयोग गरिँदैछ”
“भारतमा हामी नदी, रुख, पाहाड अनि प्रकृतिका सबै तत्त्वलाई बढी सम्मान गर्दछौं”
“भारत महिला सशक्तिकरणसम्म मात्र सीमित छैन, तर यसको विस्तार महिलाहरूको नेतृत्त्वमा रहेको विकाससम्म छ”
12 JUN 2023 10:03AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले आज भिडियो सन्देशको माध्यमद्वारा जी-20 विकास मन्त्रीहरूको बैठकलाई सम्बोधित गरे। सभालाई सम्बोधित गर्दै प्रधानमन्त्रीले लोकतन्त्रका जननीको सबैभन्दा पुराना जीवन्त शहर बनारसमा सबैलाई स्वागत जनाए। काशीको महत्त्वमाथि प्रकाश पार्दै प्रधानमन्त्रीले यो शहर युगौंदेखि ज्ञान, चर्चा, विचार-विमर्श, संस्कृति अनि आध्यात्मिकताको केन्द्र रहेको र अर्कातिर यसमा भारतको विविध विरासतको सार पनि रहेको र यसले देशको विभिन्न भागका मानिसहरूका लागि मिलनविन्दुका रूपमा काम गर्ने गरेको बताए। जी-20 विकास एजेण्डा काशीसम्म पनि पुगेकोमा प्रधानमन्त्री मोदीले प्रसन्नता व्यक्त गरे।
“ग्लोबल साउथका देशहरूका लागि विकास एउटा मुख्य मुद्दा हो”, प्रधानमन्त्रीले भने। “ग्लोबल साउथका देशहरू जहाँ वैश्विक कोभिड महामारीबाट उत्पन्न व्यवधानहरूबाट गम्भीरत रूपमा प्रभावित भएका छन्, त्यहीं भू-राजनीतिक तनाउ खाद्यान्न, इन्धन अनि उर्वरक सङ्कटको निम्ति पनि जिम्मेवार छ”, प्रधानमन्त्रीले भने। यस्तो परिस्थितिमा तपाईंहरूले लिने निर्णय सम्पूर्ण मानवताको निम्ति महत्त्वपूर्ण ठहरिनेछ, उनले बताए। सतत विकास लक्ष्यलाई पछि छुट्न नदिन मानिसहरूको सामूहिक जिम्मेवारी रहेको कुरा उनले बल दिँदै बताए। ग्लोबल साउथका देशहरूले यसलाई प्राप्त गर्न आवश्यक कार्ययोजनाबारे विश्वलाई ठोस सन्देश पठाउनुपर्नेछ, उनले भने। हाम्रो प्रयास व्यापक, समावेशी, निष्पक्ष अनि दिगो हुनुपर्नेछ साथै सतत विकास लक्ष्य (एसडीजी) पूरा गर्नका लागि निवेश बढाउने प्रयास गर्नुपर्नेछ, प्रधानमन्त्रीले रेखाङ्कित गरे। यसका साथै कैयौं देशले सामना गरिरहेको ऋण सम्बन्धी जोखिम फर्छ्योट गर्नका लागि समाधान खोज्नुपर्नेछ। पात्रता सम्बन्धी मापदण्ड विस्तार गर्नका लागि बहुपक्षीय वित्तीय संस्थानहरूमा सुधार गर्न आवश्यक छ ताकि खाँचो परेका मानिसहरूका लागि वित्त सुलभ हुनसकोस्, प्रधानमन्त्रीले भने। भारतमा हामीले ती सयभन्दा धेरै आकाङ्क्षी जिल्लामा मानिसहरूको जीवन असल बनाउने प्रयास गरेका छौं, जो अल्पविकास पकेटमा थियो, उनले भने। यी आकाङ्क्षी जिल्लाहरू अब देशमा विकासको उत्प्रेरकका रूपमा उदाएको तथ्य पनि उनले रेखाङ्कित गरे। जी-20 विकास मन्त्रीहरूसँग विकासको यस मोडलको आग्रह गर्दै उनले भने, “यो तपाईंहरूका लागि प्रासङ्गिक हुनसक्दछ कारण तपाईंहरूले एजेण्डा 2030 लाई गति दिने दिशामा काम गर्नुहुँदैछ।”
बढ्दो डाटा विभाजनको मुद्दामाथि प्रकाश पार्दै प्रधानमन्त्रीले सार्थक नीति निर्माण, कुशल संसाधन आबन्टन र प्रभावी सार्वजनिक सेवा वितरणको निम्ति उच्च गुणस्तरीय डाटा महत्त्वपूर्ण रहेको बताए। डाटा विभाजनलाई पाट्न सहयोगको निम्ति प्रौद्योगिकीको लोकतान्त्रिकरण एउटा महत्त्वपूर्ण उपकरण रहेको उनले बताए। भारतमा डिजिटिकरणले क्रान्तिकारी परिवर्तन ल्याएको उल्लेख गर्दै जहाँ प्रौद्योगिकीलाई एउटा उपकरणका रूपमा मानिसहरूलाई सशक्त बनाउन, डाटा सुलभ बनाउन र समावेशिता सुनिश्चित गर्नका लागि उपयोग गरिरहेको विस्तारका साथ बुझाउँदै प्रधानमन्त्रीले बताए। भारत भागीदार देशहरूका साथ आफ्नो अनुभव साझा गर्न तयार रहेको उल्लेख गर्दै यी चर्चाहरूको तार्किक परिणति विकासशील देशहरूमा चर्चा, विकास र वितरणको निम्ति डाटालाई बढावा दिने दिशामा ठोस कार्वाहीको रूपमा हुने पनि प्रधानमन्त्रीले आशा व्यक्त गरे।
पृथ्वीको अनुकूल जीवनशैलीलाई बढावा दिने पारम्परिक भारतीय विचारमाथि प्रकाश पार्दै प्रधानमन्त्रीले भने, “भारतमा हामी नदी, रुख-पात, पाहाड अनि प्रकृतिका सबै तत्त्वलाई बढी सम्मान दिने गर्दछौं।” गत वर्ष संयुक्त राष्ट्र महासचिवका साथ मिशन लाइफ शुभारम्भ गरिएको प्रसङ्गलाई स्मरण गर्दै यस समूहले उच्च स्तरीय सिद्धान्तको एक थान विकसित गर्ने दिशामा काम गरिरहेकोमा खुशी व्यक्त गरे। “यो जलवायु कार्वाहीको दिशामा महत्त्वपूर्ण योगदान हुनेछ”, उनले भने।
सतत विकास लक्ष्य (एसडीजी) प्राप्त गर्ने दिशामा लैङ्गिक समानता अनि महिला सशक्तिकरणको महत्त्व रेखाङ्कित गर्दै प्रधानमन्त्रीले भारत महिला सशक्तिकरणसम्म सीमित नरहेको, तर यसको विस्तार महिलाहरूको नेतृत्त्वमा विकाससम्म पुऱ्याएको प्रधानमन्त्रीले बताए। महिलाहरूले विकासको एजेण्डा तय गरिरहेको तथा उनीहरू विकास अनि परिवर्तनका वाहक रहेको तथ्य पनि प्रधानमन्त्रीले रेखाङ्कित गरे। यसका साथै महिलाहरूको नेतृत्त्व रहेको विकासका लागि परिवर्तनकारी कार्ययोजना अप्नाउन पनि उनले सबैलाई आग्रह गरे।
आफ्नो सम्बोधनलाई समापन गर्दै प्रधानमन्त्रीले भने, काशीको भावनाले भारतको कालातीत परम्पराबाट ऊर्जा प्राप्त गर्दछ। गण्यमान्य व्यक्तिहरूलाई आफ्नो सम्पूर्ण सय बैठक कक्षमा नबिताउने आग्रह गर्दै प्रधानमन्त्रीले काशीको भावना पत्तो लगाउन र त्यसको अनुभव गर्न प्रोत्साहित गरे। “मलाई विश्वास छ, गङ्गा आरतीको अनुभव र सारनाथको दौडाहाले अपेक्षित परिणाम प्राप्त गर्न तपाईंहरूलाई प्रेरित गर्नेछ”, प्रधानमन्त्रीले भने। प्रधानमन्त्री मोदीले एजेण्डा 2030 लाई बढावा दिन र दक्षिणी विश्वका देशहरूका आकाङ्क्षा पूरा गर्न यस विचार-विमर्शको सफलताका लागि पनि आफ्नो शुभकामना दिए।