Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah conducted an aerial survey of cyclone affected areas from Bhuj to Mandvi and Jakhau in Gujarat, today.
Union Home Minister visited the civil hospital in Mandvi and a Primary Health Centre facility in Jakhau, visited Kathada village in Mandvi and met farmers, also met NDRF Jawans
Addressing a press conference in Bhuj, the Union Home Minister said that it is a matter of great satisfaction that not even a single person died due to Cyclone Biparjoy which had a speed of around 140 kilometers per hour
Prime Minister Shri Narendra Modi continuously guided the Ministry of Home Affairs, Government of Gujarat and all agencies, coming out of this disaster with minimum damage is a classic example of teamwork
Not even a single human death shows the success of the whole system and it is an example for us how to use the information timely
Government of Gujarat has set an excellent example of how timely information can be used to save lives
Gujarat government also implemented the guidelines related to cyclones of NDMA completely at the grassroots level, in which the government departments, people's representatives, local people and voluntary organizations made full contribution
Government of India under the leadership of Shri Modi and the State Government under the guidance of the Chief Minister of Gujarat have collectively faced Biparjoy
On June 6, immediately after the news of Cyclone Biparjoy, Prime Minister Shri Narendra Modi reviewed preparations of all agencies of the Central and State Governments
To keep the entire system alert and all the arrangements in place, PM Modi himself kept an eye on the situation till 1 o'clock in the night
To deal with the disaster, meetings were held at several levels and information was exchanged between all agencies, as a result of which and awareness and cooperation of the public, we have been able to come out of this disaster with the minimal loss
Shri Amit Shah said that only 47 people got minor injuries and 234 cattle died due to the Cyclone
Power supply was suspended in 3400 villages due to the cyclone, out of which power has been restored in 1600 villages in less than 24 hours, power in all remaining villages will be restored by the evening of June 20
During this disaster, 707 pregnant women successfully delivered babies, a total of 1,08,208 civilians and 73,000 cattle have been evacuated to safer places
19 battalions of NDRF, 13 battalions of SDRF and 2 reserve battalions risked their lives and saved many people
Union Home Minister chaired a review meeting at Bhuj on preparedness before and during the cyclone, damages caused and restoration measures
Shri Amit Shah said that power supply will be restored in the affected areas by June 20, he directed to pay special attention to cleanliness and repairing of roads on priority basis
Home Minister said that a document should be prepared on action taken by all the agencies from the time of Cyclone Biparjoy warning till now so that the huge success achieved in dealing with the disaster could be disseminated to the public
17 JUN 2023 9:18PM by PIB Delhi
This document will be proved a role model in dealing with future natural calamities, it should be publicized and disseminated across the country as a success story
Appreciating all the agencies, officers and employees of the State and Central Government for successfully dealing with the cyclonic storm Biparjoy, Union Home Minister expressed gratitude towards them on behalf of the Prime Minister Shri Narendra Modi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah conducted an aerial survey of cyclone affected areas from Bhuj to Mandvi and Jakhau in Gujarat, today. In Mandvi, the Union Home Minister visited the civil hospital where pregnant women were brought before the onset of cyclone. Shri Amit Shah visited the wards of the hospital and spoke to pregnant women and women who have delivered babies during cyclone period. Shri Shah also visited visited a village and met farmers and their families, whose horticulture crop has damaged.
The Union Home Minister also met the NDRF Jawans and praised them for their commendable work during the cyclone. In Jakhau, Shri Amit Shah visited a Primary Health Centre where around 200 villagers have been sheltered, Shri Shah also took stoke of the facilities being provided to the villagers. The villagers thanked the Union Home Minister and the local administration for the good arrangements made for them before and during the cyclone.
Later, while addressing a press conference in Bhuj, the Union Home Minister said that it is a matter of great satisfaction that not a single person lost his life due to Cyclone Biparjoy which had a speed of 140 km per hour. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi continuously guided the Ministry of Home Affairs, Government of Gujarat and all the agencies and coming out of this disaster with minimum damage is a classic example of teamwork. Shri Shah said that under the leadership of Shri Modi, the Government of India and the State Government under the guidance of the Chief Minister of Gujarat have collectively faced Biparjoy. He said that not even a single human death shows the success of the whole system and it is an example for us how to use the information timely.
Shri Amit Shah praised the government of Gujarat for the preparations and arrangements made before and during the cyclone. He said that the Government of Gujarat has presented an excellent example of how timely information can be used to save lives. The government of Gujarat also implemented the NDMA's guidelines on cyclones completely at the grassroots level in which government departments, public representatives, local people and voluntary organizations made full contribution.
The Union Home Minister said that immediately after the news of Cyclone Biparjoy came on June 6, Prime Minister Shri Narendra Modi conducted a review of all the agencies of the Central and State Governments. Shri Shah said that Prime Minister Modi himself monitored the situation till 1 o'clock in the night to keep the entire system alert and to keep all the arrangements in place. He said that review meetings were held at several levels and information was exchanged between all agencies, as a result of which and full awareness and cooperation of the public, we have been able to come out of this disaster with minimum loss.
Shri Amit Shah said that only 47 people got minor injuries and 234 animals died in the storm. He said that power supply was stopped in 3400 villages due to the cyclone, out of which supply in 1600 villages has been restored in less than 24 hours and by 20th evening power supply will be restored in all the villages. He said that even before the cyclone made the landfall, 1206 pregnant women were safely taken to hospital and all these women have expressed satisfaction over the facilities provided to them. Shri Shah said that 707 successful deliveries have taken place during the disaster period. In addition, a total of 1,08,208 civilians and 73,000 cattle were evacuated to safer places. Shri Shah said that 3,27,890 trees were pruned on time so that they do not fall due to strong wind during the cyclone. A total of 4317 hoardings were also removed timely in all the districts. He said that about 21,585 boats were parked in time and more than one lakh fishermen were brought back to the shore and saved.
Appreciating the work done by NDRF and SDRF, the Union Home Minister said that 19 battalions of NDRF, 13 battalions of SDRF and 2 Reserve Battalions worked to save lives by risking their lives. He said that Army, Navy, Airforce, Coast Guard, BSF, State Reserve Police and State Police worked in full coordination with NDRF and SDRF.
Shri Amit Shah said that at present 1133 teams are engaged in restoring power supply and 400 more teams will be engaged from tomorrow. He said that there were many laborers at the salt plants who were successfully evacuated.
Earlier, the Union Home Minister chaired a review meeting at Bhuj on preparedness before and during the cyclone, damages caused and restoration measures. The meeting was attended by Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and other senior officials of the state. Secretaries and senior officers of the Ministry of Home Affairs, Ministry of Power and Ministry of Telecommunications and Director General of IMD and NDRF joined the meeting through video conferencing.
The Union Home Minister directed to ensure power supply in the affected areas at the earliest, pay special attention to cleanliness and repairing of roads on priority basis. Along with this, he also asked to make all necessary arrangements for the people living in the shelter homes and real time reporting of the shelter homes so that the people living there do not face any kind of inconvenience. Shri Shah also gave instructions to do proper assessment of the loss of agriculture and horticulture. He added that efforts should also be made to revive the fallen horticulture trees.
Shri Amit Shah said that a document should be prepared on action taken by all the agencies from the time of Cyclone Biparjoy warning till now so that the huge success achieved in dealing with the disaster could be disseminated to the public. He said that this document will be proved a role model in dealing with future natural calamities. He added that it should be publicized and disseminated across the country as a success story. Appreciating all the agencies, officers and employees of the State and Central Government for successfully dealing with the cyclonic storm Biparjoy, Union Home Minister expressed gratitude towards them on behalf of the Prime Minister Shri Narendra Modi.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি গুজরাতকী ভুজ, মান্দৱি অমসুং জাখাউদা সাইক্লোন্না শাওকহল্লবা মফমশিং অদুগী এরিয়ল সর্ভে পাংথোকখ্রে।
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তর অসিনা মান্দৱিগী সিভিল হোসপিতল অমসুং জাখাউগী প্রাইমরী হেল্থ সেন্তর ফেসিলিতী অমদা চৎখি, মান্দৱিদা লৈবা কাথাদা খুঙ্গংদা চৎখি অমসুং লমীশিংগা উনখি, অমসুং এন.দি.আর.এফ. জৱানশিংগশু উনখি
ভুজতা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংলদুনা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি পুং অমদা কিলোমিতর ১৪০গী খোংজেল লৈবা সাইক্লোন বিপরজোয়না মরম ওইরগা মী অমফাওবা শিখিদবা অসিদা য়াম্না পেন্নিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়, গুজরাত সরকার অমসুং এজেন্সী পুম্নমকপু লেপ্তনা লমজিং-লমতাক পীরকখি, মসিগী খুদোংথিবা অসিদগী অমাং-অতা য়াম্না থোকহন্দনা থোরকপা ঙমহৌবা হায়বসিনা তীমৱার্ককী ময়েক লারবা খুদম্নি
মীওই অমফাওবা শিখিদবা অসিনা অপুনবা সীস্তেম অসিগী মাইপাকপা অদুবু উৎলি অমসুং মসিনা ঐখোয়গীদমক্তা ইনফোর্মেশনবু মতমচানা করম্না শিজিন্নগনি হায়বসিগী খুদম্নি
গুজরাত সরকারনা মতমচানা ই-পাউ ফংবনা করম্না পুন্সি কনবদা শিজিন্নগনি হায়বসিগী মতাংদা য়াম্না ফবা খুদম অমা ওইনা উৎলরে
গুজরাত সরকারনা গ্রাসরুত লেভেলদা মপুং ফানা এন.দি.এম.এ.গী সাইক্লোনশিংগা মরি লৈনবা গাইদলাইনশিং শিজিন্
17 JUN 2023 9:18PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি গুজরাতকী ভুজ, মান্দভি অমসুং জাখাউদা সাইক্লোন্না শাওকহল্লবা মফমশিং অদুগী এরিয়ল সর্ভে পাংথোকখ্রে। মান্দৱিদা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অসিনা সাইক্লোন লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা মীরোল্লবী নুপীশিং পুরকখিবা সিভিল হোসপিতালদা চৎখি। শ্রী অমিত শাহনাহোসপিতাল অদুগী ৱার্দশিংদা চৎখি অমসুং মীরোল্লবী নুপীশিং অমসুং সাইক্লোন মনুংদা অঙাং পোকখিবা নুপীশিং অদুদা ৱারি শাখি। শ্রী শাহনা খুঙ্গং অমদা চৎখি অমসুং হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিংদা অমাং-অতা থোকখ্রবা লৌমীশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিং অদুগশু উনখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অসিনা এন.দি.আর.এফ. জৱানশিংগশু উনরকখি অমসুং সাইক্লোন মনুংদা মখোয়না তৌখিবা শিংথানিংঙাই ওইবা থবকশিং অদুগীদমক্তা থাগৎখি। জাখাউদা, শ্রী অমিত শাহনা খুঞ্জা ২০০ রোম থম্লিবা প্রাইমরী হেল্থ সেন্ততরদা চৎখি, শ্রী শাহনা খুঞ্জাশিং অদুদা পীরিবা ফেসিলিতীশিং অদুবুশু য়েংশিনখি। খুঞ্জাশিং অদুনা মখোয়গীদমক্তা সাইক্লোন মমাংদা মমসুং মনুংদা নিংথিজনা শিনবী-লাংবীবগীদমক্তা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং লোকেল এদমিনিস্ত্রেশনবুথাগৎপা ফোংদোকখি।
মতুংদা, ভুজতা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংবা মতমদা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি পুং অমদা কিলোমিতর ১৪০গী খোংজেল লৈবা সাইক্লোন বিপরজোয়না মরম ওইরগা মী অমফাওবা শিখিদবা অসিদা য়াম্না পেন্নিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়, গুজরাত সরকার অমসুং এজেন্সী পুম্নমকপু লেপ্তনা লমজিং-লমতাক পীরকখি, মসিগী খুদোংথিবা অসিদগী অমাং-অতা য়াম্না থোকহন্দনা থোরকপা ঙমহৌবা হায়বসিনা তীমৱার্ককী ময়েক লারবা খুদম্নি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি, শ্রী মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকার অমসুং গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রীগী লমজিং-লমতাক মখাদা রাজ্য সরকারনা অমত্তা ওইনা বিপর্জোয়গা মায়োক্নখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওই অমফাওবা শিখিদবা অসিনা অপুনবা সীস্তেম অসিগী মাইপাকপা অদুবু উৎলি অমসুং মসিনা ঐখোয়গীদমক্তা ইনফোর্মেশনবু মতমচানা করম্না শিজিন্নগনি হায়বসিগী খুদম্নি।
শ্রী শাহনা সাইক্লোনগী মমাংদা অমসুং মনুংদালৌখৎখিবা চেকশিন-থৌরাংশিং অমসুং এরেঞ্জমেন্তশিং আদুগীদমক্তা গুজরাত সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি গুজরাত সরকারনা মতমচানা ই-পাউ ফংবনা করম্না পুন্সি কনবদা শিজিন্নগনি হায়বসিগী মতাংদা য়াম্না ফবা খুদম অমা ওইনা উৎলরে। গুজরাত সরকারনা গ্রাসরুত লেভেলদা মপুং ফানা এন.দি.এম.এ.গী সাইক্লোনশিংগা মরি লৈনবা গাইদলাইনশিং শিজিন্নখি, মসিদা সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং, লমদম অদুগী মীওইশিং অমসুং ভোলন্তরী ওর্গনাইজেশনশিংনা মপুং ফানা শরুক য়াখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি জুন ৬তা সাইক্লোন বিপর্জোয়গী পাউ হেক তারবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী এজেন্সীশিংগী চেকশিন-থৌরাংশিং অদুবু য়েংশিনখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি সীস্তেম পুম্নমকপু মীহুম-নাহুম চেৎনা থম্নবা অমসুং এরঞ্জমেন্ত খুদিংমক মফম চানা থম্নবা, পি.এম. মোদী মশামক্না নুমিদাংগী পুং ১ ফাওবা ফিভম অদুবু য়েংশিনখি। খুদোংথিবা অসিবু লাকশিন্নবা, থাক খুদিংমক্তা মীফমশিং পাংথোকখি অমসুং এজেন্সীশিংগী মরক্তা ই-পাউ ফাওনখি, মসিনা মরম ওইরগা মীয়ামদা এৱেয়রনেস অমসুং কোওপরেশন লৈহল্লে, ঐখোয়না মসিগী খুদোংথিবা অসিদগগী অমাং-অতা য়াম্না হেন্না থোকহন্দনা থোরকপা ঙমখি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি সাইক্লোন অসিনা মরম ওইরগা মীওই ৪৭ খক্তমক অশোক-অপন খরা নংখি অমসুং শা-শল ২৩৪ শিখি। সাইক্লোন অসিনা মরম ওইরগা খুঙ্গং ৩৪০০দা পাৱর সপ্লাই ককথৎখি, মসিগী মনুংদা খুঙ্গং ১৬০০দি পুং ২৪গী মনুংদা মৈ অমুক ফংহনখি, লেমহৌরিবা খুঙ্গংশিংদা জুন ২০গী নুমিদাং ফাওবদা মৈ অমুক ফংহল্লগনি। সাইক্লোন অসিনা লাক্ত্রিঙৈদা মীরোল্লবী নুপী ১২০৬পু অসোই-অঙাম য়াওহন্দনা হোসপিতালশিংদা পুকী অমসুং নুপীশিং অসিনা মখোয়দা পীরিবা ফেসিলিতীশিং অসিদা অপেনবা ফোংদোরকখি। খুদোংথিবা মতম অসিদা মাইপাক্না অঙাং দেলিভরী ৭০৭ তৌখি হায়না শ্রী শাহনা হায়খি। মসিগী মথক্তা খুদোংথিবা অসিগী মনুংদা মীরোল্লবী নুপী ৭০৭না অসোই-অঙাম য়াওদনা অঙাং পোকখি, পুন্না মীচম ১,০৮,২০৮ অমসুং শা-শল ৭৩,০০০বু অসোই-অঙাম য়াওরোইদবা মফমশিংদা হোংদোকখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি সাইক্লোন মনুংদা অকনবা নুংশিৎনা মরম ওইরগা তুদনবা উ ৩,২৭,৮৯০ মশা থাখি। জিলা অদুদা পুন্না হোর্দিং ৪৩১৭ মতম চানা লৌথোকখি। হি ২১,৫৮৫ মতম চানা খামখি অমসুং ঙামী লাখ অমা হেন্ননা খোংবান্দা পুরকখি অমসুং কনখি।
এন.দি.আর.এফ. অমসুং এস.দি.আর.এফ.না তৌখিবা থবক অদুবু থাগৎলদুনা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি এন.দি.আর.এফ.কী বতালিয়ন ১৯, এস.দি.আর.এফ.কী বতালিয়ন ১৩ অমসুং রিজার্ব বতালিয়ন ২না মখোয়গী পুন্সি খুবাক্তা হাপ্তুনা মী কয়া অমগী পুন্সি কনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি আর্মী, নেভী, এয়রফোর্স, কোস্ত গার্দ, বি.এস.এফ., স্তেত রিজার্ব পুলিস অমসুং স্তেত পুলিসনা এন.দি.আর.এফ. অমসুং এস.দি.আর.এফ.কা লেং মান্ননা থবক তৌখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি হৌজিক-হৌজিক্কী ওইনা তীম ১১৩৩না পাৱর সপ্লাই শেমশিনবগী থবক তৌরি অমসুং হয়েংদগী অহেনবা তীম ৪০০ থবক তৌরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সোল্ত প্লান্ততা লৈরম্বা শিন্মী কয়া অমা মাইপাক্না লৌথোকখ্রে।
অঙনবদা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অসিনা ময়াই তাংবল লৌদুনা সাইক্লোন মমাংদা অমসুং মনুংদা লৌখৎখিবা চংকশিন-থৌরাংশিং, থোকখিবা অমাং অতাশিং অমসুং শেমজিন-শাজিনবগী পাম্বৈশিং অদুগী মতাংদা ভুজতা রিভ্যু মীতিং অমা পাংথোকখ্রে। মীফম অসিদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল অমসুং রাজ্যগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা শরুক য়াখি। য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়, পাৱর মন্ত্রালয় অমসুং তেলিকম্যুনিকেশন মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরীশিং অমসুং সেনিয়র ওফিসরশিং অমসুং আই.এম.দি. অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী দাইরেক্তর জেনরেলনা মীফম অদুদা ভীদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা শরুক য়াখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা জুন ২০ ফাওবদা শোকহল্লবা মফমশিংদা পাৱর সপ্লাই অমুক ফংহল্লগনি, মহাক্না অরু-অনান অমসুং লম্বি-থোংশিং শেমজিনবদা মরু ওইবা থমদুনা অখন্নবা মিৎয়েং চংনবা খঙহল্লকখি। মসিগা লোইননা, মহাক্না শেল্তর হোমশিংদা লৈরিবা মীশিং অদুগী মথৌতাবা খুদিংমক শিন্নবা অমসুং মফম অদুদা লৈরিবা মীশিং অদুনা করিগুম্বা মখল অমত্তগী নুংঙাইতবা মায়োক্নদনবাশেল্তর হোমশিং অদুগী রিয়ল তাইম রিপোর্তিং তৌনবা হায়খি। শ্রী শাহনা এগ্রিকলচর অমসুং হোর্তিকলচরগী অমাং-অতাশিং অদুগী এসেমেন্ত নিংথিজনা তৌনবা ইনস্ত্রক্সনশু পীখি। অতুবা হোর্তিকলচরগী উপাম্বিশিং অদুবু হিংহন্নবশু হোৎনগদবনি হায়না মখা তাখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি খুদোংথিবা অসিগা মায়োক্নবদা য়াম্না চাউনা মাইপাকখিবা অসিবু মীয়ামদা খঙহন্নবা সাইক্লোন বিপর্জোয়গী ৱার্নিং তৌরকপদগীনা হৌজিক ফাওবদা এজেন্সী খুদিংমক্না লৌখৎখিবা থবক-থৌরমশিং অদুগী মতাংদা দোক্যুমেন্ত অমা শেমগদবনি। দোক্যুমেন্ত অসি তুংদা লাক্কদবা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিং মায়োক্নবদা রোল মোদেল অমা ওইরগনি। মসিবু মাইপাকপগী ৱারি অমা ওইনা লৈবাক শিনবা থুংনা ফোংগদবনি অমসুং খঙহনগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। সাইক্লোনিক স্তোর্ম বিপর্জোয়বু মাইপাক্না মায়োক য়াখিবগীদমক্তা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারগী এজেন্সীশিং, ওফিসরশিং অমসুং এমপ্লোয়ীশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মহুৎ শিন্দুনা মখোয়দা তৌবীমল খঙবা উৎখি।