Ministry of Commerce & Industry
Centre allocates 145 Crores rupees to Nagaland for the purpose of Unity Mall in Dimapur
Efforts such as Krishi UDAN scheme, expanding railway connectivity to be undertaken to improve logistics facilities for ODOP products from Nagaland
Organic certification will play major role in insuring better access for Indian products in foreign markets and help gain better prices for farmers: Sumita Dawra, Special Secretary, DPIIT
21 JUN 2023 6:26PM by PIB Kohima
Department for the Promotion of Industry and Internal Trade and Invest India in collaboration with the Department of Industries and Commerce, Nagaland, and Press Information Bureau Kohima organized an ODOP Sampark event on the 21st of June 2023 at the Hotel Vivor, Kohima, Nagaland. The event was graced by the Smt. Sumita Dawra, Special Secretary, DPIIT, Govt. of India, Shri R. Ramakrishnan, IAS, Development Commissioner, Govt. of Nagaland and Shri Kekhrievor Kevichusa, Commissioner & Secretary, Industries & Commerce, Govt of Nagaland
The event was organized to create awareness regarding the efforts of DPIIT, Ministry of Commerce and Industry, Govt of India through its two flagship Initiative One District One Product (ODOP) and PM Gati Shakti (Logistics).
Smt. Sumita Dawra, Special Secretary, DPIIT, Govt. of India highlighted the efforts of DPIIT and Invest India in conducting a National Programme for Organic Production (NPOP) Drive in Kohima, Nagaland on 20th June 2023 for Chilli from Nagaland.
• The workshop was attended by over 30 farmers of Chili from Kohima, Nagaland.
• The documentation for the organic certification for over 15 chili farmers from Kohima was done during the workshop and the remaining will be completed soon after the verification of their documents.
• This will play a major role in ensuring better access for Indian products in foreign markets like the EU, Switzerland, etc, and help gain better prices for the farmers.
• She also highlighted that efforts will be undertaken to improve the logistics facilities for ODOP products from Nagaland like chili, turmeric, kiwi, pineapple, etc, through the Krishi UDAN scheme, expanding railway connectivity, etc.
• She also noted that the Union Budget 2023-24 has allocated Rs 5000 crore for the construction of Unity Malls across the country. This will function as a one-stop marketplace for ODOP products across the country.
• It was also highlighted that INR 145 Crores has been allocated for the proposed Unity Mall planned by the State government in Dimapur.
• The One District One Product Awards have been instituted by DPIIT to acknowledge the extraordinary work done by States/ UTs, Districts, and Indian Missions Abroad, for the economic development of the State and contribute towards the realization of the Hon’ble Prime Minister’s vision of Atmanirbhar Bharat through the ODOP approach. The Awards will be launched on 25th June 2023 in the Rashtriya Puraskar Portal.
The local officials representing the Department of Industries, Agriculture, Horticulture and APEDA also highlighted the need for an integrated Customs Depo, a dedicated Krishi rail wagon up to Dimapur, and connectivity under the Krishi Udan Scheme for connectivity of organic products.
• The Special Secretary also assured that these matters will be proactively taken up with all concerned Ministries/Departments under the PM Gati Shakti National Master Plan.
The official from DPIIT Invest also highlighted the efforts under the ODOP Initiative for the empowerment of Indian products through interventions like Design sensitization workshops, ODOP GeM Bazaar on Government e-Marketplace, ODOP exhibitions, etc.
The event also witnessed an ODOP Exhibition of ODOP products from Nagaland including Chili, fish, coffee, turmeric, etc. It also provided an opportunity for the media to interact with ODOP farmers from Nagaland. The farmers were also able to raise their concerns with the officials for the promotion and empowerment of producers from Nagaland.
Review Meeting on PM GatiShakti for Nagaland State
21st June, 2023
• A review meeting on PM GatiShakti National Master Plan (NMP) under the chairpersonship of Special Secretary (Logistics) with officials of Govt of Nagaland being organized at Kohima on 21st June 2023. The objective of the meeting is to promote wider adoption of PM GatiShakti for holistic planning, bring more vigor and build synergy with all the stakeholders of the PM GatiShakti NMP.
• The meeting was addressed by Sh Jan e Alam, Chief Secretary, Govt of Nagaland and Ms Sumita Dawra, Special Secretary (Logistics), DPIIT
• Over 30 officials of Govt of Nagaland comprising the members from Empowered Group of Secretaries (EGoS) and Network Planning Group (NPG) of State attended the meeting.
• PM GatiShakti is a transformative approach which was launched on October 13th, 2021 by the Hon’ble Prime Minister for planning & building Next Generation Infrastructure in the country, thereby promoting multimodal logistics connectivity to improve both Ease of Living as well as Ease of Doing Business.
• Special Secretary in her presentation addressed the adoption of PM GatiShakti with a holistic approach and demonstrations of best practices by Ministries and States. Deliberations on requirements for State Master Planning, with special attention on data quality management, area development approach for developing economic centres in the North East, strengthening the North East corridor through adequate multimodal connectivity, Area planning approach for upcoming infrastructure projects, use of technology for improving logistics efficiency were the main highlights of the meeting.
• Since the launch of PM GatiShakti National Master Plan, the Nagaland State has created requisite framework in terms of Institutional Arrangements/Policy Formulation for alignment with PM GatiShakti framework. Empowered Group of Secretaries (EGoS), Network Planning Group (NPG), and Technical Support Unit (TSU) have been constituted in the State comprising various departments like Power, Roads, Urban Development, Tourism, Transport etc. As on 13th June, 2023 out of 30 mandatory data layers, twenty-two (total/partial) have been integrated in the State Master Plan (SMP) platform. Data layers such has Forest, Eco sensitive zones, Village habitations, Economic areas, Roads, etc have been integrated.
• As part of Special Assistance Scheme for the States under Part-II for the FY 2022-23, an amount of Rs 28.43 crores was disbursed for the projects mentioned below.
• Modern Aggregation Centre at Longnak, Mokokchung District
• Modern Aggregation Centre at Changtongya, Mokokchung District
• Integrated warehouse and distribution center at Meluri, Phek District
• PM GatiShakti Data center at Kohima
• Modern Aggregation Centre at Pfutsero, Phek District
• Five projects submitted as part of State Annual Action Plan have been mapped on the SMP. Development of Customised tools important for economic and social infrastructure planning and for decision making is under discussion with BISAG-N
• To complement the PM GatiShakti NMP, the National Logistics Policy (NLP) was launched to address the components of improving efficiency in logistics services and human resource through streamlining processes, regulatory framework, skill development, mainstreaming logistics in higher education and adoption of suitable technologies. To bring a holistic focus on Logistics at State level, Nagaland State Logistics Policy is under final draft stage with State.
• The State participated in the Fourth Regional Workshop of PM GatiShakti for North East Regional Workshop which was conducted on 24-25th March 2023 in Guwahati, Assam.
• State has been regularly participating in zonal review meetings and interacts with DPIIT officials for better coordination on the adoption of PM GatiShakti.
• The training and capacity building of Govt officers from the State have been done at BISAG-N, Gandhinagar
• The meeting concluded with the following remarks from Ms Sumita Dawra, Special Secretary, Logistics, DPIIT, Govt. of India requesting the State on the following:
• Use NMP/SMP for planning all upcoming infrastructure projects.
• Improve data mapping and authenticity of data on the data layers mapped on SMP.
• Focus on development of economic centres in the North East through appropriate infrastructure and logistics development.
• Usage of SMP for Area Development Approach on the identified area
• Identify critical infrastructure gaps and ensure they are taken up for connectivity projects.
• Onboarding of social sector departments of the State in PM Gatishakti for Planning of social infrastructure
• Leverage local remote sensing agencies / space agencies for development of geo-tagged data, under guidance of BISAG-N, Ahmedabad
• Sensitizing and penetration of PMGS adoption at district level for effective area development planning, to improve both Ease of Doing Business and Ease of Living of citizens.
Annexture
Background on ODOP
The ODOP initiative is a visionary program aligned with the Hon’ble Prime Minister's vision of fostering inclusive development across all districts of India. The objective is to identify and promote a distinct product from each district, thereby creating a niche identity for them. By focusing on these chosen products, ODOP aims to drive holistic socio-economic growth and improve market accessibility. Over 1000 products have been selected from all 761 districts of the country. The products are selected by the State Government in consultation with district administration.
The ODOP initiative covers a wide range of products spanning textiles, agricultural produce, processed goods, pharmaceuticals, and industrial items. The aim is to promote and harness the diverse expertise present in different sectors and communities across the country.
By identifying and addressing challenges throughout the supply chain, enhancing market reach, and providing dedicated support to producers, ODOP aims to transform districts into prominent market hubs for their chosen products. Through this comprehensive approach, ODOP is set to empower districts, promote entrepreneurship, and contribute to the overall economic growth and prosperity of the nation.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা দিমাপুরদা য়ুনিতী মোল শানবগীদমক্তা নাগালেন্দদা লুপা করোর ১৪৫ কাইথখ্রে
কৃশি উরান স্কীমগুম্বা থবকশিং, নাগালেন্দদগি ও.দি.পি.গী পোত্থোকশিংগীদমক্তা লোজিস্তিক্স ফগৎহন্নবা রেলৱে কনেক্তিবিতী এনগৎ্ল্লগনি
ওর্গানি সরইতফিকেশন্না ফোরেন মার্কেতশিংদা ভারতকী পোত্থোকশিংবু হেন্না ফজনা ফংহনবদা য়াম্না চাউবা থৌদাং লৌরগনি অমসুং লৌমীশিংগীদমক্তা হেন্না ফবা মমল ফংহল্লগনি: দি.পি.আই.আই.তি.গী স্পেসিয়েল সেক্রেতরী, সুমিত্রা দাৱরা
21 JUN 2023 6:26PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোশন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ অমসুং ইনভেস্ত ইন্দিয়ানা নাগালেন্দগী ইন্দস্ত্রীজ অমশুং কমর্সকী দিপার্তমেন্ত অমসুং প্রেস ইনফোর্মেশন ব্যুরো কোহিমাগা খুৎশম্নদুনা নাগালেন্দগী কোহিমাদা ওতেল ভিভোরদা ২০২৩গী জুন ২১দা ও.দি.ও.পি. সমপর্ক থৌরম অমা শিনখ্রে। থৌরম অসিদা ভারত সরকারগী দি.পি.আই.আই.তি.গী স্পেসিয়েল সেক্রেতরী, শ্রমতি সুমিত্রা দাৱরা, নাগালেন্দ সরকারগী দেবেলপমেন্ত কমিস্নর, আই.এ.এস., শ্রী আর. রামাকৃষ্ণন অমসুং নাগালেন্দ সরকারগী ইন্দস্ত্রীজ অমসুং কমর্সকী কমিস্নর অমসুং সেক্রেতরী, শ্রী কাখ্রীভোর কেভিচুসানা শরুক য়াখি।
থৌরম অসি ভারত সরকারগী কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী দি.পি.আই.আই.তি.না হোৎনরিবা থবকশিং অদুবু মখোয়গী মরু ওইবা ইনিসিয়েতিব অনি মিং ওইনা পল্লবদা, ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রোদক্ত (ও.দি.ও.পি.) অমসুং পি.এম. গতি শক্তি (লোজিস্তিক্স)কী খুত্থাংদা এৱেবরনেস লৈহন্নবা শিনখিবনি।
ভারত সরকারগী দি.পি.আই.আই.তি.গী স্পেসিয়েল সেক্রেতরী, শ্রমতি সুমিত্রা দাৱরানা নাগালেন্দদগী মোরোক্কীদমক্তা ২০২৩গী জুন ২০দা নাগালেন্দ, কোহিমাদা নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর ওর্গানিক প্রোদক্সন (এন.পি.ও.পি.)গী দ্রাইব অমা পাংথোকপদা দি.পি.আই.আই.তি. অমসুং ইনভেস্ত ইন্দিয়ানা ওৎনখিবশিং অদুবু পনখি।
1. ৱার্কশোপ অদুদা নাগালেন্দগী কোহিমাদগী মোরোক থাবা লৌমী ৩০গী মথক্তা শরুক য়াখি।
2. ৱার্কশোপ অদুদা কোহিমাদগী মোরোক থাবা লৌমী ১৫গী মথক্তা ওর্গানিক সর্তিফিকেশনগীদমক্তা দোক্যুমেন্তেশন তৌখি অমসুং লৈমহৌরিবশিং অদুগীনা মখোয়গী দোক্যুমেন্তশিং অদু ভেরিফিকেশন তৌরবা মতুংদা বাম্না থুনা লোইশিল্লগনি।
3. মসিনা ফোরেন মার্কেতশিং খুদম ওইনা ই.য়ু., স্বিতজরলেন্দনচিবশিংদা ভারতকী পপোত্থোকশিংগীদমক্তা হেন্না ফজনা ফংহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি অমসুং লৌমীশিংগীদমক্তা হেন্না অফবা মমল ফংহনবদা মতেং পাংলগনি।
4. কৃশি উরান স্কীমগী খুত্থাংদা, রেলৱে কেনক্তিবিতীনচিংবশিং হেনগৎহন্দুনা নাগালেন্দদগী ও.দি.ও.পি.গী পোত্থোকশিংখুদ ওইনা মোরোক, য়াইঙং, কিৱি, কিহোমনচিংবশিংগীদমক্তা লোজিস্তিক্স ফেসিলিতীশিং ফগৎহন্নবা থবকশিং পাইখৎলগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
5. লৈবাক শিনবা থুংনা য়ুনিতী মোলশিং শানবগীদমক্তা য়ুনিয়ন বজেত ২০২৩-২৪না লুপা করোর ৫০০০ কাইদোকখ্রে হায়না মহাক্না পনখি।
6. রাজ্য সরকারনা দিমাপুরদা প্রোপোস তৌখিবা য়ুনিতি মোলগীদমক্তা লুপা করোর ১৪৫ খাইদোকখ্রে হায়নসু পনখি।
1. রাজ্যশিংগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহন্নবা অমসুং ও.দি.ও.পি. এপ্রোচকী খুত্থাংদা ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগি আত্মানির্ভর ভারতকী ভিজন অদুবু মঙফাওনহন্নবগী মাইকৈদা শরুক য়ানবগীদমক্তা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং, জিলাশিং অমসুং মাপন লমদা ভারতকী মিসনশিংনা তৌখিবা থোইদোক-হেন্দোকপা থবকসিং অদুবু মশক কঙবীনবা দি.পি.আই.আই.তি.না ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রোদক্ত এৱার্দস অসি হৌদোকখিবনি।
দিপার্তমেন্ত ওফ ইন্দস্ত্রীজ, এগ্রিকলচর, হোর্তিকলচর অমসুং এ.পি.ই.দি.এ.গী মহুৎ শিল্লিবা ওফিসিয়েলশিংনশু ইন্তিগ্রেতেদ কস্তম্স দিপো অমা, দিমাপুর ফাওবগী অখন্নবা কৃশি রেল ৱেগ অমসুং ওর্গনিক প্রোদক্তশিংগী কনেক্তিবিতীগীদমক্তা কৃশি উরান স্কীমগী মখাদা কেনেক্তিবিতীগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদশু পনখি
1. স্পেসিবেল সেক্রেতরীনশু মসিগী ৱাফমশিং অসি পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মসা্তর প্লানগী মখাদা মরি লৈনবা মন্ত্রালবশিং/দিপার্তমেন্তশিং হকথেংননা ধবক ওইনা পাইখৎলগনি হায়না থজবা পীরকখি।
দি.পি.আই.আই.তি.দগী ওফিসিয়েলশিং অদুনশু ভারতকী পোত্থোকশিংগী এমপাৱরমেন্তকীদমক্তা ও.দি.ও.পি. ইনিসিয়েতিবকী মখাদা ইন্তরভেন্সনশিং খুদম ওইনা দিজাইন সেন্সিতাইজেশন ৱার্কশোপশিং, সরকারগী ই মার্কেতপ্লেসকী মতাংদা ও.দি.ও.পি. জি.ই.এম., ও.দি.ও.পি. একজিবিশননচিংবশিং অসিগী খুত্থাংদা হোৎনরিবা থবকশিং অদুগী মতাংদা পনখি।
থৌরম অদুদা মোরক, ঙা, কোফি, য়াইঙংনচিংবা বাওনা নাগালেন্দদগী ও.দি.ও.পি.গী পোত্থোকশিংগী একজিবিশন অমশু পাংথোককি। মসিনা নাগালেন্দদগী ও.দি.ও.পি. লৌমীশিংগা ৱারি-ৱাতাই শাননবা মীদিবাগীদমক্তা খুদোংচাবা অমশু পীরি। লৌমীশিং অদুনশু মখোয়গী অৱাবশিং অদুবু মরি লৈনবা ওফিসিয়েলশিংদা নাগালেন্দদগী প্রোদ্যুসরশিংগী প্রোমোশন অমসুং এমপাৱরমেন্তকীদমক্তা ৱাখৎপা ঙমখি।
নাগালেন্দ রাজ্যগীদমক্তা পি.এম. গতিশক্তিগী মতাংদা রিভ্যু মীতিং
২০২৩গী জুন ২১
1. ২০২৩গী জুন ২১দা কোহিমাদা নাগালেন্দ সরকারগী ফোইসিবেলশিংগা লোইননা স্পেসিয়েল সেক্রেতরী (লোজিস্তিক্স)কী চিবরপার্সনগী মখাদা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী মতাংদা রিভ্য মীতিং অমা পাংথোখ্রে। মীফম অসিগী পান্দমদি হোলিস্তিক প্লানিংগীদমক্তা পি.এম. গতিশক্তিবু পাকশন্না চৎনহন্নবা, ইচং-থৌনা হেন্না পুরকপা অমসুং পি.এম. গতিশক্তিগী স্তেকহোল্দরশিংগা খুৎশম্ননাথবক তৌবনি।
2. মীফম অসি নাগালেন্দ সরকারগী চীফ সেক্রেতরী, শ্রী জান এ আলম অমসুং দি.পি.আই.আই.তি.গী স্পেসিবেল সেক্রেতরী (লোজিস্তিক্স), শ্রীমতি সুমিতা দাৱরানা ৱা ঙাংখি।
3. মীফম অদুদা এমপাৱরদ গ্রুপ ওফ সেক্রেতরীজ (ইউ.জি.ও.এস.) অমসুং রাজ্যগী নেতৱার্ক প্লানিং গ্রুপকী মেম্বরশিংনা পুনশিন্দুনা শেম্বা নাগালেন্দ সরকারগী ওফিসিয়েল ৩০গী মথক্তা শরুক য়াখি।
4. পি.এম গতি শক্তি অসি ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা নেক্স জেনরেশন ইনফ্রাস্ত্রকচর প্লানিং অমসুং শেমগৎনবগীদমক্তা ২০২১গি ওক্তোবর ১৩দা হৌদোকখিবা ত্রান্সফোর্মেতিব এপ্রোচ অমনি, অসুম্না ইজ ওফ লিবিংগা লোইন-লোইননা ইজ ওফ দুইং বিজনেস অনিমক ফগৎহন্নবা মল্তি মোদল লোজিস্তিক্স কনেক্তিবিতী প্রোমোত তৌরি।
5. স্পেসিয়েল সেক্রেতরীনা মহাক্কী প্রেজেন্তেশনদা পি.এম. গতিশক্তিবু হোলিস্তিক এপ্রোচকা লোইননা এদোপশন তৌবা অমসুং মন্ত্রালবশিং অমসুং রাজভশিংনা ক্বাইদগী হেন্না ফবা প্রক্তিসশিং তৌনবা হায়খি। স্তেত মাস্তর প্লানিংগীদমক্তা মথৌ তাবশিং অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংখি, মসিদা দেতা ক্বালিতী মেনেজমেন্ততা অখন্নবা মিৎয়েং চংবা, নোর্থ ইস্ততা ইকোনোমিক সেন্তরশিং দেবেলপ তৌনবগীদমক্তা এরিবা দেবেলপমেন্ত এপ্রোচ, মল্তিমোদল কনেক্তিবিতী মতিক চানা থমদুনা নোর্থ ইস্ত কোরিদোর এন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা, পাইখৎলক্কদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা এরিয়া প্লানিং এপ্রোচ, লোজিস্তিক্স এফিসিয়েন্সী ফগৎহন্নবগীদমক্তা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা, আয়রিবশিং অসিনা মীফম অদুগী য়াম্না মরু ওইবা হাইলাইতশিং ওইখি।
6. পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান হেক হৌদোরকপদগী, নাগালেন্দ রাজ্য অসিনা পি.এম. গতিশক্তি ফ্রেমৱার্ককা এলাইনমেন্ত তৌনবগীদমক্তা ইনস্তিতভুস্নেল এরেঞ্জেমেন্তশিং/ পোলিশি ফোর্মুলেশনগী মতাংদা তঙাইফদনা মথৌ তাবা ফ্রেমৱার্ক শেমখ্রে। রাজ্য অসিদা দিপার্তমেন্ত কয়া অমা য়াওবা খুদম ওইনা পাৱর, রোদস, অর্বান দেবেলপমেন্ত, তুরিজম, ত্রান্সপোর্তনচিবশিং কয়া অমা য়াওবা এমপাৱর্দ গ্রুপ ওফ সেক্রেতরীজ (ই.জি.ও.এস.), নেতৱার্ক প্লানিং গ্রুপ (এন.পি.জি.), অমসুং তেক্নিকেল সপোর্ত য়ুনিৎ (তি.এস.য়ু.) শেমখ্রে। ২০২৩গী জুন ১৩ ফাওবদামেন্দেতরী দেতা লেবর ৩০গী মনুংদা, কুন্নিথোই (তোতেল/পার্সিয়েল) স্তেত মাস্তর প্লান (এস.এম.পি.) প্লেতফোর্মদা হাপচিনখ্রে। দেতা লেবরশিং খুদম ওইনা উমং-ৱামং, ইকো সেনএইতিব জোনশিং, খুঙ্গংগী লৈফমশিং. ইকোনোমিক এরিয়াশিং, লম্বিনচিংবসিং হাপচিনখ্রে।
7. এফ.ৱাই. ২০২২-২৩গিদমক্তা পার্ত-IIগী মখাদা রাজ্যশিংগীদমক্তা স্পেসিয়েল এসিস্তেন্স স্কীমগী শরুক অমা ওইনা, মখাদা পল্লিবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা লুপা করোর ২৮.৪৩গী শেনফম অমা থাদোকখ্রে
1. মোকোকচুং জিলাগী লোংনাক্তা মোদর্ন এগ্রিগেশন সেন্তর
2. মোকোকচুং জিলাগী চংতোংগ্যাদা মোদর্ন এগ্রিগেশন সেন্তর
3. ফেক জিলাগী মেলুরিদা ইন্তিগ্রেতেদ ৱেয়রহাউস অমসুং দিস্ত্রিব্যুশন সেন্তর
4. কোহিমাদা পি.ম. গতিশক্তি দেতা সেন্তর
5. ফেক জিলাগী ফুতসেরোদা মোদর্ন এগ্রিগেশন সেন্তর
1. স্তেত এন্যুৱল এক্সন প্লানগী শরুক অমা ওইনা থাজিনখিবা প্রোজেক্ত মঙা এস.এম.পি.দা য়াওহনখ্রে। ইকোনোমিক অমসুং সোসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর প্লানিং অমসুং দিসিজন মেকিংগীদমক্তা মরু ওইবা কস্তমাইজ তৌরবা তুলশিং দেবেলপ তৌবা অসি বি.আই.এস.এ.জি.-এন.গা খন্নখ্রে।
2. পি.এম. গতিশক্তি এন.এম.পি. কমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক্তা, নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী (এন.এল.পি.) অসি অওবা পুরক্কদবা প্রোসেসশিং, রেগুলাতরি ফ্রেমৱার্ক, স্কিল দেবেলপমেন্ত, হাবর এজুকেশনদা লোজিস্তিক্সশিং মেনস্ত্রীমিং তৌবা অমসুং চুনবা তেক্নোলোজিশিং শিজিন্নদুনা লোজিস্তিক্স সর্বিসশিং অমসুং হ্যুমেন রিসোর্সশিংগী এফিসিবেন্সি এনগৎহনগদবা কমপোনেন্তশিং অদুবু য়েংশিন্নবা হৌদোকখি।।
3. রাজ্য অসিনা অসামগি গুৱাআতিদা ২০২৩গী মার্চ ২৪-২৫ ফাওবা পাংথোকখিবা নোর্থ ইস্ত রিজনেল ৱার্কশোপ ফোর পি.এম গতিশক্তিগী মরিশুবা রিজনেল ৱার্কশোপতা শরুক য়াখি।
4. রাজ্য অসিনা জোনল রিভ্যু মীতিংশিংদা য়াম্না তোইনা শরুক বাই অমসুং পি.এম. গতিশক্তিগী থবক পাইখৎপদা হেন্না ফজনা কোওর্দিনেশন লৈনবগীদমক্তা দি.পি.আই.আই.তি. ওফিসিয়েলশিংগা ৱারি-ৱাতাই শানৈ।
5. রাজ্য অসিদগী সরকারগী ওফিসরশিংগী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং অদু গান্ধিনাগরগী বি.আই.এস.এ.জি.-এন.দা পাংথোকই।
1. মীফম অদু ভারত সরকারগী দি.পি.আই.আই.তি., লোজিস্তিক্সকী স্পেসিয়েল সেক্রেতরী, শ্রীমতি সুমিতা দাৱরানা রাজ্যশিংদা মখাদা পীরিবশিং অসিগী হায়জরদুনা লোইশিনখি:
1. পাইখৎলক্কদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী প্লানিং তৌনবগীদমক্তা এন.এম.পি./এস.এম.পি. শিজিন্নবা।
2. এস.এম.পি.দা হাপ্পা দেতা লেয়রশিংদা য়াওরিবা দেতা অদুগী দেতা মেপ্পিং ফগৎহনবা অমসুং দেতা অদুগী ওথেন্তিসিতী হেনগৎহনবা
3. মতিক চাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং লোজিস্তিক্সশিং দেবেলপ তৌদুনা নোর্থ ইস্ততা ইকোনোমিক সেন্তরশিংগী দেবেলপমেন্তা মিৎয়েং থম্বা
4. মশক খঙদোক্লবা মফমশিংদা এরিবা দেবেলপমেন্তকিদমক্তা এস.এম.পি. শিজিন্নবা
5. ক্রিতিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর গেপশিং মশক খঙদোকপা অমসুং মখোবশিং অদুবু কনেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা শিজিন্নহনবা
6. সোসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্লানিংগীদমক্তা পি.এম. গতিশক্তিদা রাজ্যগী সোসিয়েল সেক্তর দিপার্তমেন্তশিং য়াওহনবা।
7. এহ্মদবাদকী বি.আই.এস.এ.জি.-এন.গী লমজিং-লমতাক মখাদা জিও তেগ তৌবা দেতা দেবেলপ তৌনবগীদমক্তা লোকেল রিমোত সেন্সিং এজেন্সীশিং/স্পেস এজেন্সীশিংগি মতেং লৌবা
8. নাগ্রিকশিংগী ইজ ওফ দুইং বিজনেস অমসুং ইজ ওফ লিবিং ফগৎহন্নবা এরিয়া দেবেলপমেন্ত প্লানিং নিংথিনা পাংথোক্নবগীদমক্তা জিলাগী থাক্তা পি.এম.জি.এস. এদোপ্সনগি মতাংদা সেন্সিতাইজেশন অমসুং পেনেত্রেশন তৌবা।
এনেক্সচর
ওদ...পি.গী বেকগ্রাউন্দ
ও.দি.ও.পি. ইনিসিয়েতিবা আসি ভারতকী জিলা খুদিংমক্তা ইনক্লুসিব ওইবা দেবেলপমেন্ত পুরক্নবগী ইকাখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজন অদুগা মরি লৈনবা ভিজনরী ওইবা প্রোগ্রাম্নি। মসিগি পান্দমদি জিলা খুদিংমক্তগী বাম্না তোপ-তোপ্পা পোত্থোকশিং মশক খঙদোকপা অমসুং প্রোমোত তৌবনি, মসিনা মরম ওইরগা মখোয়গী তোঙান মশক অমা তাকপা ঙমগনি। হায়রিবা খনগৎলবা পোত্থোকশিং আসিদা মিৎয়েং থমদুনা, ও.দি.ও.পি.না হোলিস্তিক ওইবা সোসিয়ো-ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং মার্কেত এসেসিবিলিতী এনগৎ্নবা পাম্লি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা জিলা ৭৬১দগী প্রোদক্ত ১০০০গী মথক্তা খনগৎলকখ্রে। মসিগী প্রোদক্তশিং অসি জিলাগি এদমিনিস্ত্রেশনগা তাথোক-তাশিন তৌনরবা মতুংদা রাজ্য সরকারনা খনগৎলকপনি।
ও.দি.ও.পি. ইনিসিয়েতিব অসিনা তেক্সতাইলশিং, এগ্রিকলচরগি পোত্থোকশিং, প্রোসেস তৌরবা পোতচৈশিং, ফারমস্যুতিকেলশিং আমসুং ইন্দস্ত্রী ওইবা পোৎচৈশিং বাওনা মকল-মখা কয়াগী পো৭লমশিং য়াওরি। মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা তোঙান-তোঙান সেক্তরশিং অমসুং কমভুনিতীশিংদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা এক্সপর্তিজশিং অদুবু প্রোমোত তৌনবা অমসুং শিজিন্নবগী পান্দম থম্লি।
সপ্লাই চেনদা লেরিবা শিংনবশিং অদুবু মশক কঙদোক্নবা অমসুং শিংনবশিং অদুবু য়েংশিন্দুনা, মার্কেত য়ৌহনবা হেনগৎহল্লে, আমসুং প্রোদ্যুসরশিংদা অকন্নবা মতেং পীদুনা, ও.দি.ও.পি.না জিলাশিংবু মখোয়গী খনগৎলবা পোত্থোকশিং অদুগী মমিং লেরবা মার্কেত হব আমা ওইহন্নবগী পান্দম থম্লি। মসিগী মপুং ফারবা খোংথাং অসিগী কুত্থাংদা, ও.দি.ও.পি.না জিলাশিংবু এমপাৱর তৌনবা, এন্ত্রেপ্রেনরশিপ প্রোমোত তৌনবা, অমসুং লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা অমসুং নুংঙাই-বাইফবদা শরুক য়ানবা পান্দম থম্লি।