Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Shri Narendra Singh Tomar launches PM Kisan Mobile App with Face Authentication Feature
Farmers benefit comprehensively with innovative scheme and technology of Kisan Samman Nidhi - Shri Tomar
Through App, remote farmers can do e-KYC by scanning their face without OTP or fingerprint
22 JUN 2023 4:43PM by PIB Delhi
The PM-Kisan Mobile App with Face Authentication Feature was launched by Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar under the central government's ambitious and popular scheme for income support to farmers "Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi". Best example of modern technology using Face Authentication Feature from this app farmer can complete e-KYC remotely, sitting at home easily by scanning face without OTP or fingerprint and helped 100 other farmers to do e-KYC at their home. Recognizing the need to make e-KYC mandatory, the Government of India has extended the ability of farmers to perform e-KYC to officers of state governments, so that each officer can complete the e-KYC process for 500 farmers.
Thousands of farmers present in Krishi Vigyan Kendras across the country, as well as officers of the Central and State Governments and representatives of various government agencies and agricultural organizations were virtually connected to the event held at Krishi Bhavan, New Delhi. On this occasion, Union Minister Shri Tomar said that Prime Minister Kisan Samman Nidhi is a very comprehensive and ambitious scheme of the Government of India, in the implementation of which the state governments have performed their role very diligently, as a result of which we are in a position to pay the installment of the scheme about 8.5 crore farmers after KYC. The more refined this platform the more it will be useful for PM-Kisan and whenever any benefit has to be given to the farmers, complete data will be available with the Central and State Governments, so that no problem can arise in data verification.
Shri Tomar stated that PM-Kisan is an innovative scheme whose benefits are being given by the central government to the farmers without any middlemen. Today, it has become possible to give benefits to such a large number of farmers only with the help of technology. No one can question the implementation of this entire scheme which is a very important achievement. The work has become much easier by using technology the GoI developed this App. The Government of India has made all the necessary facilities available to the states, now if the states work more quickly, then we will reach to all the beneficiaries and achieve the set target.
Union Minister Shri Tomar said that Prime Minister Shri Narendra Modi has been continuously insisting that if sufficient funds are available for the scheme, then we have reached saturation. Work is going on in this direction in other states including Uttar Pradesh and on completion of which, maximum number of eligible farmers will be able to get the 14th installment of the scheme. Shri Tomar requested that all the state governments should act in this regard.
In the program, Union Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Kailash Choudhary said that the agriculture sector is benefiting from technology and the new facility of this app will also provide a lot of convenience to the farmers. Union Agriculture Secretary Shri Manoj Ahuja also kept his views. Additional Secretary Shri Pramod Kumar Mehrada explained the features of the app. The program was coordinated by the departmental advisor Shri Manoj Kumar Gupta. On this occasion, officials of state governments also shared their experiences related to the benefits of scheme and app. Efforts will also be made to connect more and more farmers with the app through the youth and on the basis of the prescribed criteria, certificates will be given by the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare to the youth who help in this.
PM Kisan is one of the world's largest DBT schemes in which farmers get Rs 6,000 directly transferred through Aadhaar linked bank accounts in three installments in a year. 2.42 lakh crore has been transferred to the accounts of more than 11 crore farmers, of whom more than 3 crore were women. PM Kisan Yojana proved to be a strong partner for the farmers even during the lockdown at the time of covid. The scheme has ensured necessary facilities by providing direct financial assistance to the farmers and has given them confidence in difficult times. Now the difficulties related to Aadhaar verification and bank account details updation on PM Kisan Portal have been resolved by effective use of digital public goods.
For the first time, it is seen that more than 8.1 crore farmers were successfully paid the 13th installment of PM Kisan directly into their Aadhaar linked bank accounts through Aadhaar Enabled Payment only, which is a record in itself. The new app is very easy to use and easily available for download on the Google Play Store. The app will also provide very important information related to the scheme and PM Kisan accounts to the farmers. In this, farmers can know the status of landseeding, linking of Aadhaar with bank accounts and e-KYC using the No User Status Module. The department has also roped in India Post Payment Bank (IPPB) to open Aadhaar linked bank accounts for beneficiaries at their doorstep and asked CSCs to organize village-level e-KYC camps with the help of States/UTs.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୁଖ ପ୍ରମାଣିକରଣ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ପିଏମ୍ କିସାନ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ତୋମର
କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଏକ ବ୍ୟାପକ ଓ ଅଭିନବ ଯୋଜନା, ଏହି ଟେକ୍‌ନୋଲେଜି ଦ୍ବାରା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ - ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ତୋମର
ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନେ ଓଟିପି କିମ୍ବା ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟ ବିନା ମୁହଁ ସ୍କାନ କରି ଇ-କେୱାଇସି କରିପାରିବେ
22 JUN 2023 4:43PM by PIB Bhubaneswar
ଫେସ୍ ପ୍ରମାଣିକରଣ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ପିଏମ-କିସାନ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ତୋମରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଆପ୍ କୃଷକଙ୍କ ଠାରୁ ଫେସ୍ ପ୍ରାମାଣିକରଣ ଜରିଆରେ ଇ-କେୱାଇସିକୁ ଦୂରରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିପାରିବ ଏବଂ ଓଟିପି କିମ୍ବା ଫିଙ୍ଗର ପ୍ରିଣ୍ଟ ବିନା ଚେହେରାକୁ ସହଜରେ ସ୍କାନ କରି ଘରେ ବସି ଇ-କେୱାଇସି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଇ- କେୱାଇସି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଭାରତ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ରଖିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ବାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଧିକାରୀ 500 କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଇ- କେୱାଇସି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିପାରିବେ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ହଜାର ହଜାର କୃଷକ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ତଥା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ ତଥା ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ତଥା କୃଷି ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧୀମାନେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କୃଷି ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରାୟତଃ ସଂଯୁକ୍ତ ଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ତୋମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ବ୍ୟାପକ ତଥା ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ଯୋଜନା, ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାପରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକାକୁ ଅତି ଯତ୍ନ ସହକାରେ କରିଛନ୍ତି, ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆମେମାନେ କେୱାଇସି ପରେ ପ୍ରାୟ 8.5 କୋଟି କୃଷକ ଏହି ଯୋଜନାର ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯେତେ ଅଧିକ ଆଗକୁ ଯିବ ତାହା ପିଏମ-କିସାନ୍ ପାଇଁ ଅଧିକ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବି କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ସୁବିଧା ଦେବାକୁ ପଡିବ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହା ଦ୍ବାରା ତଥ୍ୟ ଯାଞ୍ଚରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ତୋମର କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଏମ-କିସାନ ହେଉଛି ଏକ ଅଭିନବ ଯୋଜନା, ଯାହାର ଲାଭ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟସ୍ଥି ବିନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି କେବଳ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ କୃଷକଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଏହି ସମଗ୍ର ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ କେହି ପ୍ରଶ୍ନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଯାହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା | ଭାରତ ସରକାର ଏହି ଆପ୍ ବିକଶିତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବ୍ୟବହାର କରି କାର୍ଯ୍ୟ ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଛି | ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି, ଯଦି ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଅଧିକ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆମେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଏବଂ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ତୋମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅର୍ଥ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ତା’ହେଲେ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଛୁ। ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏହା ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ କୃଷକ ଏହି ଯୋଜନାର 14 ତମ କିସ୍ତି ପାଇପାରିବେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ତୋମାର ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୈଲାଶ ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହି ଆପର ନୂତନ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅନେକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ। କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଅହୁଜା ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ମତ ରଖିଥିଲେ। ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପ୍ରମୋଦ କୁମାର ମେହେରଡା ଏହି ଆପର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡିକ ବୁଝାଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବିଭାଗୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତା ଶ୍ରୀ ମନୋଜ କୁମାର ଗୁପ୍ତା ସଂଯୋଜନା କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନେ ସ୍କିମ୍ ଏବଂ ଆପ୍ ର ଲାଭ ସହ ଜଡିତ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ଯୁବପୀଢ଼ି ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଏହି ଆପ୍ ସହିତ ଯୋଡିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାନଦଣ୍ଡ ଆଧାରରେ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏଥିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପିଏମ କିସାନ ହେଉଛି ବିଶ୍ବର ସବୁଠୁ ବଡ ଡିବିଟି ଯୋଜନା ଯେଉଁଥିରେ କୃଷକମାନେ ବର୍ଷକୁ ତିନି କିସ୍ତିରେ ଆଧାର ଲିଙ୍କ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଧାସଳଖ 6,000 ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରନ୍ତି। 11 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ 2.42 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 3 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ଯୋଜନା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅଂଶୀଦାର ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ସମୟରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରିଛି | ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଧାର ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ପିଏମ କିସାନ ପୋର୍ଟାଲରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ବିବରଣୀ ଅପଡେଟ୍ ସହ ଜଡିତ ଅସୁବିଧା ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ସାମଗ୍ରୀର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ସମାଧାନ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଖାଯାଉଛି ଯେ 8.1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ କେବଳ ଆଧାର ସକ୍ଷମ ପେମେଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଧାର ଲିଙ୍କ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସିଧାସଳଖ ପିଏମ କିସାନଙ୍କ 13 ତମ କିସ୍ତି ସଫଳତାର ସହ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବାସ୍ତବରେ ଏକ ରେକର୍ଡ ଅଟେ। ଗୁଗୁଲ୍ ଆପ୍ ଷ୍ଟୋରରେ ଡାଉନଲୋଡ୍ ପାଇଁ ନୂଆ ଆପ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଅତି ସହଜ ଏବଂ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ | ଏହି ଆପ୍ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନା ଏବଂ ପିଏମ୍ କିସାନ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ | ଏଥିରେ କୃଷକମାନେ ଜମି ଚାଷର ସ୍ଥିତି ଜାଣିପାରିବେ, ଆଧାର ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଏବଂ ଇ-କେଇସି ନୋ ୟୁଜର୍ ଷ୍ଟାଟସ୍ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ସଂଯୋଗ କରିପାରିବେ। ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆଇପିପିବି) ରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଧାର ଲିଙ୍କ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ / ୟୁଟି ସହାୟତାରେ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରୀୟ ଇ-କେଇସି କ୍ୟାମ୍ପ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସିଏସସି ମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି।