Ministry of Law and Justice
E Sewa Kendras - Bridging the digital divide & ensuring justice for All
27 JUN 2023 12:54PM by PIB Delhi
815 eSewa Kendras have been made under 25 High Courts, benefiting all the stakeholders to avail citizen-centric services of courts and case-related information conveniently.
About eSewa Kendras: eSewa Kendras have been rolled out to bridge the digital divide by providing e filing services to lawyers and litigants. Covering all High Courts and one District Court as pilot project, it is being expanded to cover all court complexes. The eSewa Kendras are being set up at the entry point of the court complexes with the intention of facilitating the lawyer or litigant who needs any kind of assistance ranging from information to facilitation and e filing.
On 30 October 2020, India’s first e-Resource Center was inaugurated at Nagpur in Maharashtra. The e-Resource Centre “Nyay Kaushal” will facilitate e-filing of cases in Supreme Court India, High Courts and District Courts across the country. It will also assist the lawyers and litigants in access online e-Courts services and shall be the saviour for those who cannot afford the technology. It will provide benefits in saving time, avoidance of exertion, travelling long distances, and saving cost by offering facilities of e-filing of cases across the country, to conduct the hearing virtually, Scanning, Accessing e-Courts services etc.

ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର - ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି
27 JUN 2023 12:54PM by PIB Bhubaneswar
25 ହାଇକୋର୍ଟ ଅଧୀନରେ 815 ଇ-ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ କୋର୍ଟର ନାଗରିକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ସେବା ତଥା ମାମଲା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନାକୁ ସୁବିଧାଜନକ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଇ-ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ବିଷୟରେ: ଆଇନଜୀବୀ ତଥା ମକଦ୍ଦମାକାରୀଙ୍କୁ ଇ ଫାଇଲ୍ ସେବା ଯୋଗାଇ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଇ-ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟକୁ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଭାବରେ କଭର କରି ଏହାକୁ ସମସ୍ତ କୋର୍ଟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି । ଓକିଲ କିମ୍ବା ମକଦ୍ଦମାକାରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧା କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କୋର୍ଟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ପ୍ରବେଶ ପଏଣ୍ଟରେ ଇ-ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି, ଯାହାର ସୂଚନା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୁବିଧା ଏବଂ ଇ ଫାଇଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ, ଏସବୁ ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ।
30 ଅକ୍ଟୋବର 2020 ରେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗପୁରରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଇ-ରିସୋର୍ସ କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଇ-ରିସୋର୍ସ ସେଣ୍ଟର “ନ୍ୟାୟ କୌଶଲ”ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଭାରତ, ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କୋର୍ଟରେ ଇ-ଦାଖଲ କରିବାରେ ସହଜ ହେବ। ଏହା ଅନଲାଇନ୍ ଇ-କୋର୍ଟ ସେବାରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଆଇନଜୀବୀ ଏବଂ ମକଦ୍ଦମାକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାଇଁ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରିପାରନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସହାୟକ ହେବେ । ଏହା ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ସହିତ, ଜଟିଳତା ହ୍ରାସ କରିବ, ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଇ-ଫାଇଲ୍ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରି ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ କରିବା, ଶୁଣାଣି ପରିଚାଳନା, ସ୍କାନିଂ, ଇ-କୋର୍ଟ ସେବା ଆକ୍ସେସ୍ ଇତ୍ୟାଦିରେ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ।