Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Valedictory Ceremony of Centenary Celebrations of University of Delhi
30 JUN 2023 3:13PM by PIB Delhi
Education Minister of the country, Shri Dharmendra Pradhan ji, the Vice Chancellor of DU, Shri Yogesh Singh ji, all the professors, teachers, and all my young friends present at this golden ceremony of Delhi University. When you extended this invitation to me, I had already decided that I must come here. And coming here feels like coming among loved ones.
We were watching this hundred years old documentary to understand everything about Delhi University. Just by seeing these stalwarts, one can understand the contributions made by Delhi University. There are some people sitting in front of me whom I have known since my student days, but now they have become very important personalities. And I had a feeling that if I come today, I will definitely get the opportunity to meet all these old friends, and I am meeting them.
Friends,
For any student of DU, whether the college fest is in his college or in another college, the most important thing is to somehow become a part of that fest. For me too, this is such an opportunity. I'm glad that I have the opportunity to be among all of you in this festive atmosphere as Delhi University celebrates its 100 years today. And my friends, the joy of coming to the campus is truly experienced when you come with your colleagues. When two friends come together, they keep on walking and chatting, discussing things from around the world, from Israel to the Moon and leaving nothing behind. Which movie did you watch...that series on OTT is good...did you watch that particular reel or not... there is an endless ocean of conversation! That's why, just like you, I also arrived here from the Delhi Metro chatting with my young friends. In those conversations, I discovered some stories and also came across several interesting pieces of information.
Friends,
Today's occasion is special for another reason as well. DU has completed its 100 years at a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav on the completion of 75 years of its independence. Regardless of any country, its universities and educational institutions are the true reflection of its achievements. There have been many historical milestones in the journey of DU in these 100 years. The lives of so many professors, students and many other people have been involved in this. In a way, Delhi University has not just been a university but a movement. This university has lived every moment. This university has put life into every moment. On this historic occasion, I extend heartfelt congratulations to all the professors and staff of the university, all the students and alumni.
Friends,
Today, new and old students are also getting together through this event. Naturally, there will be some evergreen discussions as well. For the people of North Campus, there will be memories associated with Kamla Nagar, Hudson Lane and Mukherjee Nagar. For those from South Campus, there will be stories from Satya Niketan. No matter which year you graduated, two DU alumni can spend hours talking about these places! Amidst all this, I believe that if DU has kept its passions alive in these 100 years, it has also kept its values alive. The motto of the university "Nishtha Dhriti Satyam" is like a guiding lamp in the life of every student.
Friends,
It is often said in our country:
ज्ञान-वानेन सुखवान्, ज्ञान-वानेव जीवति।
ज्ञान-वानेव बलवान्, तस्मात् ज्ञान-मयो भव॥
It means one who possesses knowledge is the one who is happy, who is powerful. And in reality, it is the one with knowledge who truly triumphs. Therefore, when India had universities like Nalanda, India was at the pinnacle of happiness and prosperity. When India had institutions like Taxila, India guided the world in the field of science. India's prosperous education system was the carrier of India's prosperity.
This was the time when India had a significant share in the world's GDP. However, the period of hundreds of years of slavery destroyed our education centers which were the temples of education. And when India's intellectual flow came to a halt, India's growth also stagnated.
The country gained independence after a long period of slavery. During this time, Indian universities played a significant role in giving a concrete shape to the emotional tide of freedom. As a result, a young generation emerged that could challenge the contemporary world of that time. Delhi University was also a major center of this movement. All students of DU, regardless of their course, would be familiar with the roots of their institution. Understanding the past shapes our existence, underpins ideals and broadens visions of the future.
Friends,
Whether it's an individual or an institution, when their aspirations are aligned with the nation's resolves, their success becomes intertwined with the nation's achievements. Once Delhi University had only three colleges, today there are more than 90 colleges. Once India's economy was in a shambles, today it is among the top five economies in the world. Today, the number of female students studying in DU has surpassed that of male students. Similarly, there has been significant improvement in gender equality in the country. This means that the deeper the roots of an educational institution, the higher it reaches the branches of the nation. Therefore, there should be alignment and interconnection between the university and the nation's aspirations for the future.
When the country completes 100 years of its independence after 25 years, Delhi University will celebrate its 125th anniversary. While the objective was India's freedom back then, our goal now is to build a developed India by 2047. If we look back at the history of the previous century, the third decade of the previous century gave new momentum to the freedom struggle. Now, this third decade of the current century will give a new pace to India's journey of development. Today, universities and colleges are being established in large numbers across the country. In recent years, there has been a consistent increase in the number of institutions like IITs, IIMs, NITs, and AIIMS. All these institutes are becoming building blocks of New India.
Friends,
Education is not just a process of teaching, but it is also a process of learning. For a long time, the focus of education remained on what should be taught to students. However, we have shifted the focus to what students want to learn. A new National Education Policy has been formulated with the collective efforts of all of you. Now, students have the great convenience of choosing their preferred subjects based on their interests.
We are continuously working to improve the quality of educational institutions. We have introduced the National Institutional Ranking Framework to make these institutes competitive. This is providing motivation to institutions across the country. We have also linked the autonomy of institutions with the quality of education. The better the performance of institutions, the more autonomy they are granted.
Friends,
The result of futuristic policies and decisions in education is that today Indian universities are gaining global recognition. In 2014, only 12 Indian universities were listed in the QS World Rankings, but today this number has increased to 45.
Our educational institutes are making their distinct mark in the world. Our institutions are rapidly improving in terms of quality education, student-faculty ratio and reputation. And my friends, do you know what is the biggest guiding force behind all of this? The guiding force is the youth power of India, the potential of my youth sitting in this hall.
Friends,
There was a time when students used to prioritize placements before taking admission to any institute. It meant that admission was synonymous with a degree, and a degree meant a job. Education was limited to this extent. However, today's youth does not want to confine their lives to this notion. They want to do something new; they want to carve their own path.
India had only a few hundred start-ups before 2014. Today, the number of start-ups in India has crossed the one lakh mark. In comparison to 2014-15, more than 40 percent of the patents are now being filed. The number of patents being granted has also increased fivefold. In the Global Innovation Index, where India was ranked 81st, we have now moved up to the 46th position. Today we have achieved this position.
I have just returned from a trip to the United States just a few days back. You must have noticed how much India's respect and pride have increased today. What is the reason behind India's increased glory today? The answer is the same. It is because India's capabilities have grown, and the world has gained confidence in India's youth. During this visit, India and the United States have struck a deal called the Initiative on Critical and Emerging Technology (iCET). With this agreement, new opportunities are being created for our youth in various fields, ranging from the earth to space, from semiconductors to AI.
Technologies that were once beyond the reach of India are now accessible to our youth. Their skill development will be enhanced. Companies like Micron, Google and Applied Materials from the United States have decided to make significant investments in India. And my friends, it is evident that the future holds great opportunities for you and how it is knocking at your door.
Friends,
The revolution of Industry 4.0 has also arrived at our doorstep. What we used to see in science-fiction movies about AI and AR/VR is now becoming a part of our real-life experiences. From driving to surgery, robotics is becoming the new normal. All these sectors are creating new avenues for the young generation of India, for our students. In recent years, India has opened up its space sector, its defence sector, and brought about significant changes in drone-related policies. All these decisions have provided opportunities for a large number of youth in the country to progress and move forward.
Friends,
One more aspect of India's journey of development is how thousands of youth and our students are benefiting from it. Today, people from around the world are eager to know about India, its identity, and its culture. During the Corona pandemic, every country in the world was struggling with its own needs. However, India not only fulfilled its own needs but also extended help to other countries.
Therefore, a curiosity has arisen in the world as to what are the values of India that inspire service even in times of crisis. India's growing capabilities, its G-20 presidency, all contribute to increasing curiosity about India. This has created numerous new opportunities for our students in the field of humanities. Our science like yoga, culture, festivals, literature, history, heritage, traditions, and cuisine are now being discussed by everyone. They are becoming attractions for people from all walks of life. Hence, there is an increasing demand for Indian youth who can introduce the world to India, disseminate our creations globally. Today, Indian values such as democracy, equality, and mutual respect are becoming universally relevant. From government forums to diplomacy, new opportunities are constantly being created for Indian youth in many fields. The areas related to history, heritage, and culture within the country have also opened up immense possibilities for the youth.
Today, tribal museums are being set up in different states of the country. The development journey of independent India is visible through the PM-Museum. You will be pleased to know that Delhi is going to have the world's largest heritage museum called "Yuge Yugeen Bharat". For the youth involved in art, culture, and history, there are now so many opportunities to turn their passion into a profession. Similarly, Indian teachers have made a distinct identity for themselves in the world today. Whenever I have the opportunity to meet global leaders, many of them share stories and speak with great pride about their connection to an Indian teacher.
The soft power of India can create success stories for Indian youth. For all this, our universities and institutions need to be prepared, and we need to prepare our mindset. Every university needs to create a roadmap for itself, and determine its goals.
When you celebrate 125 years of this institution, may your count be among the top-ranked universities in the world. Therefore, step up your efforts to achieve this. You will have to work consistently so that future-making innovations should happen here and the world's best ideas and leaders should emerge from here.
But amidst all these changes, don't change completely, my friends. Leave some things as they are. The tea of Patel Chest in the North Campus...noodles...the momos of Chanakya in the South Campus… You have to ensure that their taste does not change.
Friends,
When we set a goal in our lives, we first need to prepare our mind and heart for it. The responsibility of preparing the mind and heart of a nation lies with its education institutes. It is only through the vision and mission of educational institutions that our new generation can become future-ready, possessing the temperament to accept and face challenges.
I believe that Delhi University will definitely fulfil these resolutions as it progresses on its journey. And the way you have taken this journey of the centenary year forward, may you continue to move forward with even greater capabilities, in a more magnificent manner, carrying more dreams and resolutions, and achieving success. May accomplishments continue to touch your footsteps, and may the nation progress with your abilities. With these wishes, I extend my heartfelt congratulations to all of you.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶତାବ୍ଦୀ ସମାରୋହର ସମାପନ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
30 JUN 2023 3:13PM by PIB Bhubaneswar
ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଏହି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସମାରୋହରେ ଦେଶର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ଡିୟୁର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଯୋଗେଶ ସିଂହ ଜୀ, ସମସ୍ତ ପ୍ରଫେସର, ଶିକ୍ଷକଗଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ମୋର ଯୁବ ସାଥୀ । ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କେବଳ ସ୍ଥିର କରିଥିଲି ଯେ ମୋତେ ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଏଠାକୁ ଆସିବା, ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବା ପରି ହୋଇଥାଏ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଶହେ ବର୍ଷର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଆମେ ଦେଖିଥିଲେ, ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଦୁନିଆକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ । କେବଳ ଯଦି ଏତେ ବଡ଼ ଦେଖିବା ତେବେ ଜଣାପଡ଼ିବ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ’ଣ ଦେଇଛି । କିଛି ଲୋକ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ବସିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଛାତ୍ର ଦିନରୁ ଜାଣିଛି, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ବହୁତ ବଡ଼ ଲୋକ ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୋର ଅନୁମାନ ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାକୁ ଆସିବି ତେବେ ମୋତେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ପୁରୁଣା ସାଥୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବି ଏବଂ ମୋତେ ମିଳୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଡିୟୁର ଯେକୌଣସି ମଧ୍ୟ ଛାତ୍ର ହୁଅନ୍ତ, କଲେଜ ଫେଷ୍ଟ ତାଙ୍କ କଲେଜର ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କଲେଜର ହେଉ, ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ସେହି ଫେଷ୍ଟର ଏକ ଅଂଶ ହେବା । ମୋ ପାଇଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ସୁଯୋଗ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରାଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଏହି ଫେଷ୍ଟିଭ୍ ପରିବେଶରେ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଆସିବାର ଆନନ୍ଦ ମଧ୍ୟ ସେତିକିବେଳେ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଆସିବେ । ଦୁଇ ବନ୍ଧୁ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବେ, ଦୁନିଆ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବେ । ଇସ୍ରାଏଲରୁ ଚନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିଛି ଛାଡ଼ିବେ ନାହିଁ, କେଉଁ ସିନେମା ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି... ସେହି ସିରିଜର ଓଟିଟି ଭଲ... ଆପଣ ସେହି ରିଲ୍ ଦେଖୁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ... ଆରେ କଥାବାର୍ତ୍ତାର ଅର୍ଥ ସମୁଦ୍ର ପରି ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଦିଲ୍ଲୀ ମେଟ୍ରୋର ମୋର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହ ଚାଟିଂ କରି ଏଠାରେ ପହଂଚିଛି । ସେହି କଥାବାର୍ତ୍ତାର କିଛି ଛୋଟ ଛୋଟ କଥା ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡ଼ିଲା, ଏବଂ ଅନେକ ମଜାଦାର କଥାର ସୂଚନା ମୋତେ ମିଳିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ଆଜିର ଉତ୍ସବ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଡିୟୁ ଏମିତି ଏକ ସମୟରେ ଏହାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବା ଅବସରରେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ସେ ଯେକୌଣସି ଦେଶ ହୁଅନ୍ତୁ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏହାର ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଏହାର ସଫଳତାର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରତିଫଳନ । ଏହି ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଡିୟୁର ଯାତ୍ରାରେ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଆସିଛି । ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରଫେସର, ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲୋକ ଏଥିରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କେବଳ ଏକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନୁହେଁ ଏକ ଆଂଦୋଳନ ହୋଇଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଜୀବନକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି । ଏହି ଐତିହାସିକ ଉତ୍ସବରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରଫେସର ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ସମସ୍ତ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଆଲୁମିନିମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ଏବଂ ପୁରାତନ ଛାତ୍ରମାନେ ଏକାଠି ହେଉଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ, କିଛି ଚିର ସବୁଜ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ ହେବ । ଉତ୍ତର କ୍ୟାମ୍ପସ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କମଲା ନଗର, ହଡ଼ସନ ଲାଇନ ଏବଂ ମୁଖାର୍ଜୀ ନଗର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସ୍ମୃତି, ଦକ୍ଷିଣ କ୍ୟାମ୍ପସ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସତ୍ୟ ନିକେତନ କାହାଣୀ, ଆପଣ ଯେଉଁ ବର୍ଷ ଏଠାରୁ ପାସ ହୋଇ ବାହାରନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଦୁଇ ଜଣ ଡିୟୁ ମିଶି ଏମାନଙ୍କ ଉପରେ କେବେ ମଧ୍ୟ ସମୟ ବିତେଇ ପାରିବେ । ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ ମାନୁଛି, ଡିୟୁ ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯଦି ଡିୟୁ ଏହାର ମୂଲ୍ୟକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିଛି, ସେତେବେଳେ ନିଜର ମୂଲ୍ୟକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିଛି । ‘ନିଷ୍ଠା ଘୃତି ସତ୍ୟମ’ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଉଦେଶ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ସଦୃଶ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଇଥାଏ-
ଜ୍ଞାନ-ୱାନେନ ସୁଖୱାନ, ଜ୍ଞାନ- ୱନେୱ ଜୀବତି ।
ଜ୍ଞାନ-ୱାନେୱ ବଲବାନ, ତସ୍ମାତ୍ ଜ୍ଞାନ-ମୟୋ ଭବ ।
ଅର୍ଥାତ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଜ୍ଞାନ ଅଛି ସେମାନେ ସୁଖୀ ଅଟନ୍ତି, ସେମାନେ ବଳବାନ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ବାସ୍ତବରେ ସେ ହିଁ ଜିଇଁଥାନ୍ତି । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଜ୍ଞାନ ଅଛି, ସେଥିପାଇଁ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିକଟରେ ନାଳନ୍ଦା ଭଳି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସୁଖ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଶିଖରରେ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିକଟରେ ତକ୍ଷଶିଳା ଭଳି ସଂସ୍ଥାନ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ବିଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିଲା । ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧି ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ବାହକ ଥିଲା ।
ଏହା ସେହି ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଜିଡିପିରେ ଭାରତର ବହୁତ ବଡ଼ ସେୟାର ରହୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ, ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱର ଅବଧି ଆମର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ଦିର, ଏହି ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ବୌଦ୍ଧିକ ପ୍ରବାହ ବନ୍ଦ ହେଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା ।
ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାସତ୍ୱ ପରେ ଦେଶ ମୁକ୍ତ ହେଲା । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଭାବପ୍ରବଣତାକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ରୂପ ଦେବାରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏପରି ଏକ ଯୁବ ଯୁବପିଢ଼ି ଆଗକୁ ଆସିଥିଲେ, ଯାହା ସେହି ସମୟର ଆଧୁନିକ ଦୁନିଆକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ପାରିଥାନ୍ତା । ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆଂଦୋଳନର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା । ଡିୟୁର ସମସ୍ତ ଛାତ୍ରମାନେ ସେମାନେ ତତକ୍ଷଣ ଯେକୌଣସି ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ସେମାନେ ନିଜ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଜଡ଼ ସହିତ ପରିଚିତ ଥିବେ । ଅତୀତର ଏହି ବୁଝାମଣା ଆମର ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରେ, ଆଦର୍ଶକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଦର୍ଶନକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସେ କୌଣସି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ହେଉ କିମ୍ବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ହୁଅନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ଦେଶ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସଫଳତା ସହିତ ହାତ ମିଳାଇ ଚାଲିଥାଏ । କେତେବେଳେ ଡିୟୁରେ କେବଳ ୩ଟି କଲେଜ ଥିଲା, ଆଜି ସେଠାରେ ୯୦ରୁ ଅଧିକ କଲେଜ ଅଛି । କେତେବେଳେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଅଡୁଆରେ ପଡ଼ିଥିଲା; କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଯୋଗ ଦେଇଛି । ଆଜି ଡିୟୁରେ ପଢୁଥିବା ଝିଅମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ପୁଅମାନଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ । ସେହିଭଳି ଦେଶରେ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ଅର୍ଥାତ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ଜଡ଼ ଯେତିକି ଗଭୀର ହୋଇଥାଏ, ଦେଶର ଶାଖାଗୁଡ଼ିକ ସେତେ ଅଧିକ ଶିଖରକୁ ଛୁଇଁଥାଏ ଏବଂ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପରେ ସମାନତା ରହିବା ଉଚିତ୍, ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗ ରହିବା ଉଚିତ ।
୨୫ ବର୍ଷ ପରେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏହାର ସ୍ଥାପନାର ୧୨୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ । ସେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଭାରତର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଟେ ୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ । ଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି, ଯଦି ଆମେ ଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ଇତିହାସକୁ ଦେଖିବା, ତେବେ ଗତ ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମକୁ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଇଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଦେବ । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ, ଏନଆଇଟି ଏବଂ ଏଆଇଆଇଏମଏସ ଭଳି ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟାରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ଏହା ସମସ୍ତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ନୂତନ ଭାରତର ନିର୍ମାଣକାରୀ ବ୍ଲକ ପାଲଟିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଶିକ୍ଷା କେବଳ ଶିକ୍ଷାଦାନର ପ୍ରକ୍ରିୟା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଟେ । ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶିକ୍ଷାର ଧ୍ୟାନ ଥିଲା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ କ’ଣ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହି କଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲୁ ଛାତ୍ରଟି ଯାହା ଶିଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଏକ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଛାତ୍ରମାନେ ଏହି ମହାନ ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଇଚ୍ଛାନୁସାରେ ନିଜ ପସନ୍ଦର ବିଷୟ ଚୟନ କରିପାରିବେ ।
ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚୁନାଲ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ନେଇ ଆସିଛୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ମିଳିପାରୁଛି । ଆମେ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତାକୁ ଶିକ୍ଷାର ମାନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛୁ । ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଯେତେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ, ସେତିକି ହିଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ବିଶେଷତା ମିଳୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭବିଷ୍ୟତରେ ନୀତି ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉଛି ଯେ ଆଜି ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ୨୦୧୪ରେ କୁ୍ୟଏସ ୱାର୍ଲ୍ଡ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ କେବଳ ୧୨ଟି ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ୪୬ ହୋଇଯାଇଛି ।
ଆମର ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି । ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା, ଛାତ୍ର ଅଧ୍ୟାପିକ ଅନୁପାତ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉନ୍ନତି କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି କି ଏହି ସବୁ ପଛରେ କାମ କରୁଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ କ’ଣ କାମ କରୁଛି? ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ହେଉଛି- ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତି । ଏହି ହଲରେ ବସିଥିବା ମୋର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଛାତ୍ରମାନେ କୌଣସି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଆଡମିଶନ ନେବା ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଥିଲେ । ଅର୍ଥାତ, ଆଡମିଶନର ଅର୍ଥ ଡିଗ୍ରି ଏବଂ ଡିଗ୍ରିର ଅର୍ଥ ଚାକିରି, ଶିକ୍ଷା କେବଳ ଏତିକି ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ, ଆଜିର ଯୁବକମାନେ ଏଥିରେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବାନ୍ଧିବାକୁ ଚାହୁଁ ନାହାନ୍ତି । ସେମାନେ କିଛି ନୂଆ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ନିଜର ମାପରେଖା ନିଜେ ଆଙ୍କିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ କେବଳ ଅଳ୍ପ ୧୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଥିଲା । ଆଜି ଭାରତରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ସଂଖ୍ୟା ଏକ ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ୨୦୧୪-୧୫ ତୁଳନାରେ ଆଜି ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଦାଖଲ କରାଯାଉଛି । ଦିଆଯାଉଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନୋଭେସନ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ୮୧ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା, ୮୦ ପରେ, ସେଠାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଆଜି ଆମେ ୪୬ରେ ପହଂଚି ସାରିଛୁ, ସେହି ସ୍ଥାନ ଆମେ ହାସଲ କରିଛୁ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଆମେରିକା ଗସ୍ତରୁ ଫେରି ଆସିଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ, ଆଜି ଭାରତର ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଗର୍ବ କେତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହାର କାରଣ କ’ଣ? କ’ଣ କାରଣ ଅଛି ଆଜି ଭାରତର ଗର୍ବ ଏତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି? ଉତ୍ତର ସମାନ ଅଟେ । କାରଣ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ଗସ୍ତରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ଇନିସିଏଟିଭ କ୍ରିଟିକାଲ ଏବଂ ଏମର୍ଜିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅର୍ଥାତ, ଆସିଇଟି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଗୋଟିଏ ଚୁକ୍ତିନାମା ସହିତ ପୃଥିବୀରୁ ମହାକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଠାରୁ ଏଆଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ; ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଯେଉଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଠାରୁ ଅପହଂଚରେ ରହିଥିଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଏହାକୁ ପାଇପାରିବେ, ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ହେବ । ଆମେରିକାର ମାଇକ୍ରନ, ଗୁଗଲ ତଥା ଆପ୍ଲାଏଡ ସାମଗ୍ରୀ ପରି କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ଏହା ଏକ ଶବ୍ଦ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତର ଭାରତ କିପରି ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କି ପ୍ରକାର ସୁଯୋଗ ଆସୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରୀ ‘୪.୦’ର ବିପ୍ଳବ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦ୍ୱାର ଦେଶରେ ପହଂଚି ସାରିଛି । ଗତକାଲି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏଆଇ ଏବଂ ଏଆର-ଭିଆରର କାହାଣୀ ଯାହାକୁ ଆମେ ବିଜ୍ଞାନ - କାଳ୍ପନିକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରରେ ଦେଖିଥିଲୁ, ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ପ୍ରକୃତ ଜୀବନର ଅଂଶ ପାଲଟିଯାଇଛି । ଡ୍ରାଇଭିଂ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୋବଟିକ୍ସ ନୂଆ ସ୍ୱାଭାବିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ, ଆମର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ନିଜର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛି, ଭାରତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିଛି, ଡ୍ରୋନ ସହ ଜଡ଼ିତ ନୀତିରେ ଭାରତ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି, ଏହି ସବୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଶର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର, ହଜାର ହଜାର ଯୁବକ କିପରି ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି ତାହାର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ଅଛି । ଆଜି ଦୁନିଆର ଲୋକମାନେ ଭାରତକୁ, ଭାରତର ପରିଚାୟକ, ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିକୁ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । କରୋନା ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ସହିତ ଭାରତ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିଲା ।
ତେଣୁ ଭାରତରେ ସଂସ୍କୃତି କ’ଣ, ଯାହା ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସେବା କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ସୃଷ୍ଟି କରେ ସେ ନେଇ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ କୌତୂହଳ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଶକ୍ତି, ଭାରତର ଜି-୨୦ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସି ହେଉ, ଏହା ସମସ୍ତ ଭାରତ ପ୍ରତି କୌତୂହଳ ବଢ଼ାଉଛି । ଏହି କାରଣରୁ ଆମର ମାନବିକତା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଯୋଗ ଭଳି ଆମର ବିଜ୍ଞାନ, ଆମର ସଂସ୍କୃତି, ଆମର ପର୍ବପର୍ବାଣି, ଆମର ସାହିତ୍ୟ, ଆମର ଇତିହାସ, ଆମର ଐତିହ୍ୟ, ଆମର ଧାରା, ଆମର ବ୍ୟଞ୍ଜନ ଭଳି ଆଜି ଆମର ବିଜ୍ଞାନ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ତେଣୁ ସେହି ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ବଢୁଛି ଯିଏ ଭାରତ ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ କହିପାରିବ, ଆମର ଜିନିଷକୁ ବିଶ୍ୱକୁ ନେଇପାରିବ । ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସମାନତା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ପରି ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମାନବ ସ୍ତରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ସରକାରୀ ଫୋରମ ଠାରୁ କୂଟନୀତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଦେଶର ଇତିହାସ, ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସହ ଜଡ଼ିତ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଆଜି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ପିଏମ ମିଉଜିୟମ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି, ଏବଂ ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିବେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଐତିହ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ- ‘ୟୁଗେ ୟୁଗିନ ଭାରତ’ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କଳା, ସସ୍କୃତି ଏବଂ ଇତିହାସ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହକୁ ଏକ ବୃତ୍ତିଗତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଆଜି ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ପରିଚୟ ହୋଇପାରିଛି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଛି, ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହିଜ ଜଡ଼ିତ କାହାଣୀ କୁହନ୍ତି ଏବଂ ବହୁତ ଗର୍ବର ସହିତ କୁହନ୍ତି ।
ଭାରତର ଏହି ନରମ ଶକ୍ତି ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସଫଳ କାହାଣୀ ହୋଇପାରେ । ଏସବୁ ପାଇଁ ଆମର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଆମର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଆମର ମାନସିକତା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ରୋଡ ମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବ ।
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ୧୨୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଗଣତି ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରାପ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ପ୍ରୟାସ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ । ଭବିଷ୍ୟତର ଉଦ୍ଭାବନ ଏଠାରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ । ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନେତାମାନେ ଏଠାରୁ ବାହାରିବା ଉଚିତ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁୂ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
କିନ୍ତୁ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟରେ, ଆପଣମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଯିବେ ନାହିଁ । କିଛି କଥା ଏମିତି ଛାଡ଼ି ଦେବେ ଭାଇ । ଉତ୍ତର କ୍ୟାମ୍ପସରେ ପଟେଲ ସ୍ୱାଦର ଚା... ନୁଡୁଲ୍ସ... ଦକ୍ଷିଣ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଚାଣକ୍ୟାଜର ମୋମଜ... ଏହାର ସ୍ୱାଦ ବଦଳି ନ ଯାଉ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମ ଜୀବନର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଥାଉ, ପ୍ରଥମେ ଆମକୁ ଏଥିପାଇଁ ଆମର ମନ ଏବଂ ହୃଦୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଗୋଟିଏ ଦେଶର ମନ-ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଶିକ୍ଷାନଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ପୂରଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆମର ନୂତନ ପିଢ଼ି ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଉଚିତ । ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ସମ୍ମୁଖୀନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବା ଉଚିତ, ଏହା ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଦିଲ୍ଲୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ନିଜର ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗକୁ ନେବାବେଳେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବ । ଏହା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ... ଏହି ଶତବାର୍ଷିକୀ ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦ୍ୱାରା, ଆହୁରି ଅଧିକ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ, ଅଧିକ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ ସିଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାର ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ, ସଫଳତା ଆପଣଙ୍କ ପାଦକୁ ଚୁମ୍ବନ କରୁଥାଉ । ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଅଗ୍ରଗତି ହେଉ । ଏହି ଶୁଭକାମନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଧନ୍ୟବାଦ!