Ministry of Development of North-East Region
Promotion of indigenous crafts of North-Eastern Region
NEHHDC has signed over 30 MoUs with various entities; inter alia, Indian Institute of Management, Shillong; National Institute of Fashion Technology, Shillong; National Institute of Design, Jorhat
27 JUL 2023 3:02PM by PIB Delhi
North Eastern Handicrafts and Handloom Development Corporation (NEHHDC), has as its objectives the development and promotion of the indigenous crafts of the North Eastern Region (NER) by connecting craftsmen to prospective markets and generating economic, cultural and social opportunities for them.
NEHHDC launched its e-commerce portal, https://purbashree.comand operates mobile outlets “Purbashree on Wheels”. NEHHDC has also gone live on online marketing platforms viz. Amazon, India Mart, Trade India, Flipkart, GoCoop, GeM and most recently ETSY to connect the artisans with markets in India and abroad. For design interventions, technology up gradation, marketing collaboration etc. NEHHDC has signed over 30 MoUs with various entities; inter alia, Indian Institute of Management, Shillong; National Institute of Fashion Technology, Shillong; National Institute of Design, Jorhat etc. The Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises (MSME), and Government of India has nominated NEHHDC as ‘Nodal Agency’ for implementation of projects under the "Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries (SFURTI)". NEHHDC is also registered as a Training Partner (TP) with the National Skill Development Council (NSDC) under the flagship program of Skill India of Ministry of Skill Development and Entrepreneurship. NEHHDC is also the implementing agency for the Development Commissioner, Handlooms and Handicrafts for its interventions such as its technical training programmes, design development workshops and research and development activities. The Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED), has partnered with NEHHDC for the implementation of the Ministry of Tribal Affairs’ scheme ‘Marketing and Logistics Development for promoting Tribal Products from North Eastern Region’. NEHHDC has also launched an in-house design cum handloom and handicrafts production centre under the brand name ‘Nature’s Weave’. It has also established a textile testing laboratory, at Garchuk, Guwahati for testing fiber, yarns and fabric. One Calendaring unit for finishing of hand-woven textile has also been established. Under the schemes of North Eastern Council, NEHHDC has implemented certain projects for bridging the gaps in the handicrafts & handlooms sectors in NER. These include - establishing Ashtlaxmi Haat & experience centre at Guwahati at a cost of ₹7.6 crore; setting up an Eri silk spinning plant at Integrated Textile Park, Mushalpur, Baksa (Assam) at a cost ₹14.92 crore; and providing market development by way of digitalisation, authentication and traceability for weavers across 7 states (less Sikkim) in NER with a project cost ₹14.92 crore.
The turnover of NEHHDC during the last three years was ₹ 105.87 lakh (2020-21); ₹ 369.22 lakh (2021-22) and approximately ₹ 565.22 lakh (2022-23).
The State-wise number of weavers and artisans who have benefitted from various training programmes; exhibitions and fairs; capacity building workshops; etc. conducted by NEHHDC for last three years are given below.
S. No.
State
Weavers and artisans benefitted
i.
Arunachal Pradesh
472
ii.
Assam
5653
iii.
Manipur
301
iv.
Meghalaya
636
v.
Mizoram
35
vi.
Nagaland
595
vii.
Sikkim
74
viii.
Tripura
615
Total
8381
Further, through various skill development programs, including Digi Bunai Workshop; Pradhan Matri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) 3.0; SC-ST Hub Scheme; SAMARTH (scheme for capacity building in Textile sector); and PMKVY 4.0, NEHHDC has trained 2890 weavers and artisans in the NER.
Moreover, NEHHDC identified & mobilized artisans from all NER States to participate in the international level events, thereby providing them with markets linkages and visibility of their crafts-36th Suraj Kund International Crafts Mela, Faridabad, Haryana (February, 2023) where 120 artisans participated; Ek Bharat Srestha Bharat, Ghed Festival, Madhavpur (March - April, 2023) where 71 artisans participated; Women Conclave in Arunachal Pradesh, Manipur & Meghalaya (March, 2023) where 410 women artisans participated; and Bharat Parv, New Delhi (January 2023) where 16 artisans participated.
The scheme ‘Marketing and Logistics Development for promoting Tribal Products from North Eastern Region’ envisions directly enhancing the livelihood of more than 6000 tribal artisans and suppliers across the NER. Further, market development by way of digitalization authentication and traceability is targeted to cover 10,000 weavers.
This information was given by Union Minister for Ministry of Development of North Eastern
Region Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Rajya Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক লমদমগী অরিবা ক্রাফশিং য়োকখৎপা
এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সিনা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ মেনেজমেন্ত, শিল্লোং; নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ফেসন তেক্নোলোজি, শিল্লোং; নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাইন, জোরহাত য়াওনা লুপা কয়াগা এম.ও.য়ু ৩০ হেন্না খুৎয়েক পীনখ্রে
27 JUL 2023 3:02PM by PIB Imphal
খুৎ-শা হৈবা মীওইশিং অফবা কৈথেলশিংগা শম্নহন্দুনা অমসুং শেন্থোক লৈহন্দুনা, মখোয়গী নাৎ অমসুং খুন্নাইগী খুদোংচাবা কয়া পীদুনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী অরিবা ক্রাফশিং চাউখৎনবা অমসুং য়োকখৎনবা নোর্থ ইস্তর্ন হেন্দিক্রাফস এন্দ হেন্দলুম দিবলপমেন্ত কোওপরেসন(এন ই ঐচ ঐচ দি সি)না মসিগী পান্দমশিং থম্লি।
এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সিনা মসিগী ই-কম্মর্স পোর্তেল, https://purbashree.com হৌদোক্লে অমসুং মোবাইল আউতলেত “পুর্বাশ্রী ওন হুইলস” থবক তৌরে। ওনলাইন মার্কেত্তিং প্লেতফোর্মশিং হায়বদি অমাজোন, ইন্দিয়া মার্ত, ত্রেদ ইন্দিয়া, ফ্লিপকার্ত, গোকোপ, জি.ই.এমদা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি লাইভ ওইনা লৈরে অমসুং হন্দক ইকুই কুইদনা ই.তি.এস.ৱাইনা খুৎহৈবশিং ভারত অমসুং মপানগী কৈথেলশিংগা শম্নহল্লে। দিজাইন তৌনবা, তেক্নোলোজি হেনগৎহন্নবা অমসুং য়োনফমগী মতেং পীন্নবা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সিনা ইন্দিয়ান ইন্সতিতুৎ ওফ মেনেজমেন্ত, শিল্লোং; নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ ফেসন তেক্নোলোজি, শিল্লোং; নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাইন, জোরহাত য়াওনা লুপা কয়াগা এম.ও.য়ু ৩০ হেন্না খুৎয়েক পীনখ্রে
“স্কিম ওফ ফন্দ ফোর রিজেনেরেসন ওফ ত্রেদিসনেল ইন্দস্ত্রিস(সফুরতি)”গী মখাদা প্রোজেকশিং থবক ওইনা পায়খৎনবা ভারত সরকারগী মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেস মিনিস্ত্রিনা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি নোদেল এজেন্সি ওইনা হাপ্লে। স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মিনিস্ত্রিগী স্কিল ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মখাদা নেসনেল স্কিল দিবলপমেন্ত কাউন্সিলগা লোয়ননা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি অসি ত্রেনিং পার্তনর(তি পি) অমা ওইনা রেজিস্তার তৌরে। ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং, দিজাইন দিবলপমেন্ত ৱার্কশোপশিং অমসুং রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিংগীদমক দিবলপমেন্ত কম্মিসন্নর, হেন্দলুমস অমসুং হেন্দিক্রাফনা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সি অমা ওইনা হাপ্লে।
ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী স্কিম ‘মার্কেত্তিং এন্দ লোজিসতিক্স দিবলপমেন্ত ফোর প্রোমোতিং ত্রাইবেল প্রদক্সস ফোর্ম নোর্থ ইস্তর্ন রিজন’ থবক ওইনা পাংথোক্নবা ত্রাইবেল কোওপরেতিপ মার্কেত্তিং দিবলপমেন্ত ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া(ত্রাইফেদ)না এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সিগা চৎমিন্নরে। ব্রান্দ নেম ‘নেচরস ৱিফ’গী মখাদা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সিনা ইন-হাওস দিজাইন অমসুং হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ প্রদক্সন সেন্তর অমা লিংখৎলে। মসিগী ফাইবর, লং অমসুং ফি চাংয়েং তৌনবা তেক্সতাইল তেস্তিং লেব অমা গুৱাহাতিগী গারচুকতা লিংখৎলে।
খুৎনা লোনবা তেক্সতাইল ফজহন্নবা কলেন্দরিং য়ুনিত অমসু লিংখৎলে। এন.ই.সিগী স্কিমশিংগী মখাদা, এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সিনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা হেন্দিক্রাফ অমসুং হেন্দলুম সেক্তরগী অৱাৎপশিং মেনখৎনবা প্রোজেক খর পায়খৎলে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অদুগী মনুংদা গুৱাহাতিদা লুপা করোর ৭.৬গী অস্থালক্সমী হাত অমসুং এক্সপেরিয়েন্স সেন্তর লিংখৎপা; অসামগী মুসালপুরদা লৈবা ইন্তিগ্রেতেদ তেক্সতাইল পার্কতা লুপা করোর ১৪.৯২ চঙনা ইরি সিল্ক স্পাইন্নিং প্লান্ত অমা লিংখৎপা অমসুং লুপা করোর ১৪.৯২গী প্রোজেক অমগা লোয়ননা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৭(সিক্কিম য়াওদনা)গী ফিশাবীশিংগীদমক য়োনফম ফগৎহন্নবা দিজিতাইজ তৌবা, অচুম্বা পোৎথোকশিং মশক খঙদোকপা অমসুং খোঙ্গুল লিনবা থবক পায়খৎকনি।
হৌখিবা চহি অহুমদা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সিগী তর্নওভর লুপা লাখ ১০৫.৮৭(২০২০-২১); লুপা লাখ ৩৬৯.২২(২০২১-২২) অমসুং চাউরাক্না লুপা লাখ ৫৬৫.২২(২২২-২৩) ওইখি।
হৌখিবা চহি অহুমদা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সিনা পাংথোকখিবা ত্রেনিংশিং, একজিবিসনশিং অমসুং মেলাশিং, ৱার্কশোপশিংদা কান্নবা ফংখিবা রাজ্যশিংগী ফিশাবা মীওইশিং অমসুং খুৎহৈবশিংগী মশিং মখাদা পীরি।
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
কান্নবা ফংলবা ফিশাবীশিং অমসুং খুৎহৈবশিং
i.
অরুনাচল প্রদেস
472
ii.
অসাম
5653
iii.
মনিপুর
301
iv.
মেঘালয়
636
v.
মিজোরম
35
vi.
নাগালেন্দ
595
vii.
সিক্কিম
74
viii.
ত্রিপুরা
615
অপুনবা
8381
দিজি বুনাই ৱার্কশোপ; প্রধান মন্ত্রী কাউসাল বিকাস য়োজনা ৩.০; এস.সি-এস.তি হব স্কিম; সামারথ অমসুং পি.এম.কে.ভি.ৱাই ৪.০গী মখাদা এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সিনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী ফিশাবী অমসুং খুৎহৈবা ২৮৯০ ত্রেনিং পীখ্রে।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী রাজ্যশিং মালেম থাক্কী থৌরমশিংদা শরুক য়ানবা খুৎহৈবশিং মশক খঙদোকপগী থবক এন.ই.ঐচ.ঐচ.দি.সি পায়খৎলি অমসুং ফেব্রুৱারি ২০২৩দা হরিয়ানাগী ফরিদবাদতা পাংথোকপদা ৩৬শুবা সুরজ কুন্দ ইন্তরনেসনেল ক্রাফস মেলাদা খুৎহৈবা ১২০; মার্চ-এপ্রিল ২০২৩দা মধাভপুরদা পাংথোকপদা এক ভারত শ্রেস্থা ভারত, ঘেদ ফেস্তিবেলদা খুৎহৈবা ৭১ শরুক য়াখি; মার্চ ২০২৩দা অরুনাচল প্রদেস, মনিপুর অমসুং মেঘালয়দা পাংথোকপা ৱুমেন কনক্লেপতা নুপী খুৎহৈবী ৪১০ শরুক য়াখি অমসুং জনুৱারি ২০২৩দা নিউ দিল্লিদা পাংথোকপা ভারত পর্বদা খুৎহৈবা ১৬ শরুক য়াখি।
“মার্কেত্তিং এন্দ লোজিসতিক্স দিবলপমেন্ত ফোর প্রোমোতিং ত্রাইবেল প্রদক্স ফোর্ম নোর্থ ইস্তর্ন রিজন’না অৱাং-নোংপোক লমদম শীনবা থুংনা লৈরিবা ত্রাইবেল খুৎহৈবা ৬০০০ হেনবগী হিংনবগী পাম্বৈ ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মখা তানা য়োনফম ফগৎহন্নবা দিজিতাইজেসন, ওথেন্তিকেসন অমসুং খোঙ্গুল লিবগী থবকশিংনা ফিশাবী ১০,০০০ কোনশিন্নবা পান্দম থম্লি।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা দিবলপমেন্ত ওফ নোর্ট ইস্তর্ন রিজন মিনিস্ত্রিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জি. কিসন রেদ্দিনা ফোঙদোকখিবনি।