Ministry of Finance
Recommendations of 51st GST Council Meeting
GST Council recommends certain amendments in CGST Act 2017 and IGST Act 2017, including amendment in Schedule III of CGST Act, 2017, to provide clarity on taxation of supplies in casinos, horse racing and online gaming
GST Council also recommends inserting a specific provision in IGST Act, 2017 to provide for liability to pay GST on supplier located outside India supplying online money gaming to a person in India
GST Council recommends GST on valuation of supply of online gaming and actionable claims in casinos at entry level
02 AUG 2023 7:56PM by PIB Delhi
The 51st GST Council met under the Chairpersonship of Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman via video conferencing in New Delhi today. The meeting was also attended by Union Minister of State for Finance Shri Pankaj Chaudhary besides Finance Ministers of States & UTs (with legislature) and senior officers of the Ministry of Finance & States/ UTs.
The GST Council in the 50th meeting held on 11.07.2023 had deliberated on the Second Report of the Group of Ministers (GoM) on Casinos, Race Courses and Online Gaming and had recommended that the actionable claims supplied in Casinos, Horse racing and Online gaming may be taxed at the rate of 28% on full face value, irrespective of whether the activities are a game of skill or chance. The Council had also recommended that the law may be amended to provide clarity in the matter.
Accordingly, the GST Council in its 51st meeting recommended certain amendments in the CGST Act 2017 and IGST Act 2017, including amendment in Schedule III of CGST Act, 2017, to provide clarity on the taxation of supplies in casinos, horse racing and online gaming. The Council also recommended to insert a specific provision in IGST Act, 2017 to provide for liability to pay GST on the supply of online money gaming by a supplier located outside India to a person in India, for single registration in India for the said supplier through a simplified registration scheme and also for blocking of access by the public to any information generated, transmitted, received or hosted in any computer resource used for supply of online money gaming by such supplier in case of failure to comply with provisions of registration and payment of tax.
The Council also recommended that valuation of supply of online gaming and actionable claims in casinos may be done based on the amount paid or payable to or deposited with the supplier, by or on behalf of the player (excluding the amount entered into games/ bets out of winnings of previous games/ bets) and not on the total value of each bet placed. The Council recommended that CGST Rules, 2017 may be amended to insert specific provisions for valuation of supply of online gaming and supply of actionable claims in casino accordingly. The Council also recommended issuance of certain notifications/ amendment in notification related to the issue.
It was also decided by the Council that effort will be made to complete the process of making amendments in the Act at the earliest and bring the amendments into effect from 1st October 2023.
Note: The recommendations of the GST Council have been presented in this release containing major item of decisions in simple language for information of the stakeholders. The same would be given effect through the relevant circulars/ notifications/ law amendments which alone shall have the force of law.
Press conference by Finance Minister Nirmala Sitharaman - YouTube

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଆଣିବା ଲାଗି 51ତମ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ବୈଠକରେ କରାଗଲା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁପାରିସ
କ୍ୟାସିନୋ, ଘୋଡ଼ା ଦୌଡ଼ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍‌ ଗେମିଂରେ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଲାଗୁ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ଲାଗି ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, 2017ର ଅନୁଚ୍ଛେଦ 3 ସମେତ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ 2017 ଏବଂ ଆଇଜିଏସଟି ଆଇନ 2017ରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦର ସୁପାରିସ
ଭାରତରେ ଥିବା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ ଗେମିଂ ଅର୍ଥ ପଠାଉଥିବା ଭାରତ ବାହାରର ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଜିଏସଟି ପଇଠ କରିବାର ଦେୟତା ଲାଗୁ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଇଜିଏସଟି ଆଇନ, 2017ରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ସୁପାରିସ କଲା ଜିଏସଟି ପରିଷଦ
ପ୍ରବେଶ ସ୍ତରରେ କ୍ୟାସିନୋରେ ଅନଲାଇନ ଗେମିଂ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଗ୍ୟ ଦାବିର ଯୋଗାଣ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଉପରେ ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ପାଇଁ ସୁପାରିସ କଲା ଜିଏସଟି ପରିଷଦ
02 AUG 2023 7:56PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍‌ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଜିଏସଟି ପରିଷଦର 51ତମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ସମେତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ବିଧାନସଭା ଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଅର୍ଥ ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏଥିପୂର୍ବରୁ ଗତ ମାସ 11 ତାରିଖରେ ଜିଏସଟି ପରିଷଦର 50ତମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ବୈଠକରେ କ୍ୟାସିନୋ ବା ଜୁଆ ଖେଳ ହେଉଥିବା ସ୍ଥାନ, ରେସ୍‌ କୋର୍ସ ବା ଘୋଡ଼ା ଦୌଡ଼ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉଥିବା ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଅନଲାଇନ ଗେମିଂ ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ରିପୋର୍ଟ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରାଯାଇଥିଲା। କ୍ୟାସିନୋ, ଘୋଡ଼ା ଦୌଡ଼ ଏବଂ ଅନଲାଇନ ଗେମିଂରେ ଯୋଗାଣ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଗ୍ୟ ଦାବି ଉପରେ 28% ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ନିମନ୍ତେ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏକ କୌଶଳଯୁକ୍ତ କ୍ରୀଡ଼ା କିମ୍ବା ଭାଗ୍ୟ ଆଧାରିତ, ଯାହା ହୋଇଥାଉ ପଛେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନାମମାତ୍ର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଉପରୋକ୍ତ ପରିମାଣର ଟିକସ ଲାଗୁ ହେବ ବୋଲି ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥିଲା। ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଆଣିବା ଲାଗି ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ପରିଷଦ ମଧ୍ୟ ସୁପାରିସ କରିଥିଲା।
ତଦନୁଯାୟୀ, ଜିଏସଟି ପରିଷଦର 51ତମ ବୈଠକରେ କ୍ୟାସିନୋ, ଘୋଡ଼ା ଦୌଡ଼ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍‌ ଗେମିଂରେ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଲାଗୁ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ଲାଗି ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, 2017ର ଅନୁଚ୍ଛେଦ 3 ସମେତ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ 2017 ଏବଂ ଆଇଜିଏସଟି ଆଇନ 2017ରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି । ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଭାରତରେ ଥିବା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅନଲାଇନ ଗେମିଂ ଅର୍ଥ ପଠାଉଥିବା ଭାରତ ବାହାରର ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଜିଏସଟି ପଇଠ କରିବାର ଦେୟତା ଲାଗୁ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଇଜିଏସଟି ଆଇନ, 2017ରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ସୁପାରିସ କରିଛି । କଥିତ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସରଳ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ଭାରତରେ ଗୋଟିଏ ଥର ପଞ୍ଜୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ଏହି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବ । ଆହୁରି ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଟିକସ ପଇଠର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନୁପାଳନ କରିବାରେ ବିଫଳ ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏପରି ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନଲାଇନ୍‌ ଗେମିଂ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ଯେକୌଣସି କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସମ୍ବଳରୁ ସୃଷ୍ଟ, ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ, ପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ପଠାଯାଇଥିବା ଯେକୌଣସି ସୂଚନାକୁ ଜନସାଧାରଣ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାକୁ ରୋକିବା ବା ଆକ୍ସେସ ବ୍ଲକ୍‌ କରିବା ସକାଶେ ଏହି ଆଇନ ଲାଗୁ ହେବ ।
ପ୍ରବେଶ ସ୍ତରରେ କ୍ୟାସିନୋରେ ଅନଲାଇନ ଗେମିଂ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଗ୍ୟ ଦାବିର ଯୋଗାଣ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଉପରେ ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି । ଏହି ମୂଲ୍ୟାୟନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବେଟ୍‌ ବା ବାଜିର ମୋଟ୍‌ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଲାଗୁ ନହୋଇ ଖେଳାଳୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କିମ୍ବା ପକ୍ଷରୁ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ଦାଖଲ କରାଯାଉଥିବା ଅଥବା ପଇଠ କରାଯାଉଥିବା (ଖେଳ/ବାଜିରେ ବିନିଯୋଗ ହୋଇଥିବା ପୂର୍ବ ଖେଳ/ବାଜିରେ ଜିତିବାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଅର୍ଥରାଶିକୁ ବାଦ୍‌ ଦେଇ) ଅର୍ଥରାଶିକୁ ଆଧାର କରି ଲାଗୁ ହେବ ।
ଅନଲାଇନ ଗେମିଂର ଯୋଗାଣ ଏବଂ କ୍ୟାସିନୋରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନଯୋଗ୍ୟ ଦାବି ଯୋଗାଣର ମୂଲ୍ୟାୟନ ନିମନ୍ତେ ସିଜିଏସଟି ନିୟମବାଳୀ, 2017ରେ ସଂଶୋଧନ କରି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସାମିଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ କେତେକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି/ସଂଶୋଧନ ଜାରି କରିବା ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି ।
ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଏବଂ ସଂଶୋଧନ ଗୁଡ଼ିକୁ ଆସନ୍ତା ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲା ସୁଦ୍ଧା ଲାଗୁ କରିବା ନେଇ ପରିଷଦ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ।
ସୂଚନା : ଜିଏସଟି ପରିଷଦର ସୁପାରିସକୁ ଏହି ପ୍ରେସ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି। ସବୁ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସୂଚନା ପାଇଁ ସରଳ ଭାଷାରେ ଏଠାରେ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି/ସର୍କୁଲାର/ଆଇନ ସଂଶୋଧନ ଜରିଆରେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ଯାହାକି କେବଳ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ଲାଗୁ ହେବ ।
ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଦେଖନ୍ତୁ - ୟୁ ଟ୍ୟୁବ୍‌ ।