Ministry of Food Processing Industries
Implementation of PMKSY
08 AUG 2023 2:57PM by PIB Delhi
The Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) has been implementing an umbrella scheme- Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY) since 2017-18 across the country. PMKSY is a comprehensive package of component schemes, which is aimed at creation of modern infrastructure with efficient supply chain management from farm gate to retail outlet. It provides boost to the growth of food processing sector in the country, helps in providing better prices to farmers, creates employment opportunities especially in the rural areas, reduces wastage of agricultural produce, increases the processing level and enhances export of the processed foods.
682 projects with grants-in-aid of Rs. 3530.25 crore during the last four years (2019-20 to 2022-23) and 33 projects with grants-in-aid of Rs. 160.22 crore during the current year 2023-24 (till 31.07.2023) have been approved under various component schemes of PMKSY across the country. Out of this, 53 projects with grants-in-aid of Rs. 248.44 crore and 4 projects with grants-in-aid of Rs. 13.30 crore have been approved during the last four years and current financial year (till 31.07.2023) respectively in the State of Tamil Nadu.
Fund amounting to Rs. 3925.89 crore has been allocated to PMKSY and out of this, Rs. 2648.41 crore has been released under various component schemes of PMKSY across the country including the State of Tamil Nadu for the period from 2019-20 to 2023-24 (till 31.07.2023). The details of the same are provided at Annexure.
Annexure
Details of fund allocated / grants-in-aid released under various component schemes of PMKSY from 2019-20 to 2023-24 (till 31.07.2023)
(Rupees in crore)
S. No.
Component scheme of PMKSY
Financial
Year
Funds allocated
Grants-in-aid
released
1
Mega Food Parks (MFP)
2019-20
139.40
106.34
2020-21
61.25
61.22
2021-22
53.60
51.52
2022-23
24.00
21.68
2023-24
54.00(BE)
0.00
Total
332.25
240.76
2
Integrated Cold Chain & Value Addition Infrastructure (Cold Chain)
2019-20
324.16
269.13
2020-21
250.58
204.89
2021-22
260.82
223.44
2022-23
220.00
201.64
2023-24
194.00(BE)
31.51
Total
1249.56
930.61
3
Creation of Infrastructure Development for Agro Processing Clusters (APC)
2019-20
49.83
43.53
2020-21
56.59
48.68
2021-22
53.50
49.08
2022-23
56.15
46.42
2023-24
81.00(BE)
5.73
Total
297.07
193.44
4
Creation/Expansion of Food Processing & Preservation Capacities (CEFPPC)
2019-20
200.72
169.98
2020-21
217.30
200.84
2021-22
241.00
236.58
2022-23
217.68
168.11
2023-24
319.00(BE)
26.62
Total
1195.70
802.13
5
Food Safety & Quality Assurance Infrastructure (FTL)
2019-20
39.80
26.85
2020-21
36.63
28.84
2021-22
46.60
34.14
2022-23
32.80
18.53
2023-24
44.50(BE)
2.47
Total
200.33
110.83
6
Operation Greens (OG)
2019-20
28.03
2.37
2020-21
38.00
38.00
2021-22
71.50
65.15
2022-23
73.34
69.91
2023-24
212.34(BE)
12.01
Total
423.21
187.44
7
Creation of Backward Forward Linkage (CBFL)
2019-20
48.96
42.13
2020-21
55.85
53.67
2021-22
40.39
32.85
2022-23
18.58
9.33
2023-24
5.19(BE)
0.42
Total
168.97
138.40
8
Human Resources & Institutions (HRI)
2019-20
23.69
17.70
2020-21
15.59
14.40
2021-22
8.89
7.80
2022-23
5.82
4.77
2023-24
4.81(BE)
0.13
Total
58.80
44.80
Grand Total
3925.89
2648.41
This information was given by Union Minister of State for Ministry of Food Processing Industries Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in the Lok Sabha today.

ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
PMKSY ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
08 AUG 2023 2:57PM by PIB Imphal
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয় (MoFPI)না লৈবাক শিনবা থুংবদা 2017-18দগী হৌদুনা অমব্রেল্লা স্কিম – প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্পদা য়োজনা (PMKSY) ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা লাকখি। PMKSY অসি ফার্ম গেৎতগী রিতেল আউৎলেৎ ফাওবা নীংথিনা সপ্লাই চেন মেনেজমেন্ত তৌবগা লোয়ননা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবা পান্দম থম্মিবা কম্পোনেন্ত স্কিমশিংগী পুম্নমক শুনবা য়াওরবা পেকেজ অমনি। মসিনা লৈবাক্কী ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা শাহৌ লৈহল্লি, লৌমীশিংদা মমল কানা ফংহনবদা মতেং পাংলি, থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি মরু ওইনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং মাংবদগী হন্থহল্লি, প্রোসেসিং লেবেল হেনগৎহল্লি অমসুং প্রোসেস ফুদশিং এক্সপোর্ত তৌবা হেনগৎহল্লি।
লৈবাক শিনবা থুংবদা PMKSYগী তোঙান-তোঙানবা কম্পোনেন্ত স্কিমশিংগী মখাদা হৌখিবা চহি মরিদা (2019-20দগী 2022-23) লুপা করোর 3530.25গী গ্রান্ত-ইন-এদকা লোয়ননা প্রোজেক্ত 682 অমসুং চৎলিবা চহি 2023-24 (31.07.2023 ফাওবা) লুপা করোর 160.22গী গ্রান্ত-ইন-এদকা লোয়ননা প্রোজেক্ত 33 অয়াবা পীখি। মসিগী মনুংদা তামিল নাদুগী রাজ্যদা মথং শিৎনা হৌখিবা চহি মরি অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি (31.07.2023 ফাওবা) অসিদা লুপা করোর 248.44গী গ্রান্ত-ইন-এদকা লোয়ননা প্রোজেক্ত 53 অমসুং লুপা করোর 13.30গী গ্রান্ত-ইন-এদকা লোয়ননা প্রোজেক্ত 4 অয়াবা পীখি।
PMKSYদা লুপা করোর 3925.89 রোমগী শেনফম এল্লোকেৎ তৌখি অমসুং মসিগী মনুংদা 2019-20 দগী 2023-24 (31.07.2023 ফাওবা)গী মতমগী ওইনা তামিল নাদুগী রাজ্য য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংবদা PMKSYগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা লুপা করোর 2648.41 কাইথখি। এনেক্সরদা হায়রিবশিং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং পীরি।
এনেক্সর
2019-20 দগী 2023-24 (31.07.2023 ফাওবা) PMKSYগী তোঙান-তোঙানবা কম্পোনেন্ত স্কিমশিংগী মখাদা এল্লোকেৎ তৌখিবা ফন্দ/ কাইথখিবা গ্রান্ত-ইন-এদকী অকুপ্পা ৱারোল
(লুপা করোরদা)
সিরিএল মশিং
PMKSYগী কম্পোনেন্ত স্কিম
শেনবা চহি
এল্লোকেৎ তৌখিবা ফন্দশিং
কাইথখিবা গ্রান্ত-ইন-এদ
1
মেগা ফুদ পার্কস (MFP)
2019-20
139.40
106.34
2020-21
61.25
61.22
2021-22
53.60
51.52
2022-23
24.00
21.68
2023-24
54.00(BE)
0.00
অপুনবা
332.25
240.76
2
ইন্তিগ্রেতেদ কোল্দ চেন & ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর (কোল্দ চেন)
2019-20
324.16
269.13
2020-21
250.58
204.89
2021-22
260.82
223.44
2022-23
220.00
201.64
2023-24
194.00(BE)
31.51
অপুনবা
1249.56
930.61
3
ক্রিএসন ওফ ইনফ্রাস্ত্রকচর দেবেলপমেন্ত ফোর এগ্রো প্রোসেসিং ক্লস্তর্স (APC)
2019-20
49.83
43.53
2020-21
56.59
48.68
2021-22
53.50
49.08
2022-23
56.15
46.42
2023-24
81.00(BE)
5.73
অপুনবা
297.07
193.44
4
ক্রিএসন/এক্সপান্সন ওফ ফুদ প্রোসেসিং & প্রিজর্বেসন কেপাসিতীজ (CEFPPC)
2019-20
200.72
169.98
2020-21
217.30
200.84
2021-22
241.00
236.58
2022-23
217.68
168.11
2023-24
319.00(BE)
26.62
অপুনবা
1195.70
802.13
5
ফুদ সেফতী & ক্বালিতী এস্যুরেন্স ইনফ্রাস্ত্রকচর (FTL)
2019-20
39.80
26.85
2020-21
36.63
28.84
2021-22
46.60
34.14
2022-23
32.80
18.53
2023-24
44.50(BE)
2.47
অপুনবা
200.33
110.83
6
ওপরেসন গ্রীন্স (OG)
2019-20
28.03
2.37
2020-21
38.00
38.00
2021-22
71.50
65.15
2022-23
73.34
69.91
2023-24
212.34(BE)
12.01
অপুনবা
423.21
187.44
7
ক্রিএসন ওফ বেকৱার্দ ফোর্ৱার্দ লিঙ্কেজ (CBFL)
2019-20
48.96
42.13
2020-21
55.85
53.67
2021-22
40.39
32.85
2022-23
18.58
9.33
2023-24
5.19(BE)
0.42
অপুনবা
168.97
138.40
8
হ্যুমেন রিসোর্সেস & ইন্সতিত্যুসন্স (HRI)
2019-20
23.69
17.70
2020-21
15.59
14.40
2021-22
8.89
7.80
2022-23
5.82
4.77
2023-24
4.81(BE)
0.13
অপুনবা
58.80
44.80
পুম্নমক্কী অপুনবা
3925.89
2648.41
ই-পাও অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ পতেলনা থমখিবনি।