Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya inaugurates the second phase of the annual Nationwide Mass Drug Administration (MDA) initiative for Lymphatic Filariasis
India is committed to eliminating Lymphatic Filariasis by 2027, three years ahead of the global target through mission mode, multi partner, multi sector targeted drive: Dr. Mansukh Mandaviya
“Incorporating awareness generation, and ensuring communication campaigns at villages, panchayats will galvanize the movement leading to wide reach across the nation”
“Through Jan Bhagidaari and ‘Whole of Government’ and ‘Whole of Society’ approach, we shall be able to eliminate this disease from the country”
10 AUG 2023 2:21PM by PIB Delhi
“India is committed to eliminating Lymphatic Filariasis by 2027, three years ahead of the global target through mission mode, multi partner, multi sector targeted drive.” This was stated by Union Minister for Health & Family Welfare Dr Mansukh Mandaviya as he inaugurated the second phase of the Annual Nationwide Mass Drug Administration (MDA) initiative, here today, in the presence of Dr. Bharti Pravin Pawar, Minister of State, Ministry of Health and Family Welfare, Prof. S.P. Singh Bhagel, Minister of State, Ministry of Health and Family Welfare.
The Union Minister further stressed that “Through Jan Bhagidaari and ‘Whole of Government’ and ‘Whole of Society’ approach, we shall be able to eliminate this disease from the country”. The second phase, commencing on August 10, 2023, will cover 81 districts in 9 endemic States (Assam, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Karnataka, Maharashtra, Odisha, Telangana and Uttar Pradesh).
Deputy Chief Minister, Chhattisgarh, Shri. T.S. Singh Deo, Deputy Chief Minister Uttar Pradesh, Shri Brijesh Pathak, Shri Niranjan Pujari, Health Minister, Odisha, Shri Keshab Mahanta, Health Minister, Assam and Shri Banna Gupta, Health Minister, Jharkhand joined the inauguration event in a virtual mode.
Addressing the gathering, Dr. Mandaviya emphasized that “efforts must not be limited to taking medicines, but also aid in eliminating spread of diseases via mosquitos, without which progress to achieve our goal will be significantly restricted.”
The Union Health Minister also stressed on enhancing synergy between state and central governments for ensuring a healthier nation for all. Enumerating the success of Jan Andolan movements in health by citing the example of Ni-kshay Mitra among others, Dr. Mandaviya highlighted that “community engagement will contribute significantly in garnering success in this mission by the involvement of all stakeholders starting from the grassroot levels.” Underscoring the wide reach of mass movement, the Health Minister further added “Incorporating awareness generation, and ensuring communication campaigns at villages, panchayats will galvanize the movement leading to wide reach across the nation.” To further strengthen efforts, Dr. Mandaviya advocated that greater emphasis should be placed in consumption of medicine in front of healthcare workers or professionals as measure in eradicating this disease.
The occasion witnessed the launch of National Guidelines for Clinical Management of Dengue Fever 2023 and Chikungunya Fever by Dr Mandaviya.
Shri Sudhansh Pant, Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, added, "The launch of the Mass Drug Administration campaign against filariasis marks a pivotal moment in our nation's health agenda. In our quest to eliminate Lymphatic Filariasis, it is vital that endemic districts consistently achieve robust MDA coverage. Our collective determination will serve to transform lives in endemic regions by elimination of Lymphatic Filariasis.”
Dr. Atul Goel, Director General Health Services, Principal Secretaries and Mission Director of the 9 states, Ms. Lamchonghoi Sweety Changsan, Additional Secretary and Mission Director (NHM), Ministry of Health and Family Welfare, Shri Rajiv Manjhi, Joint Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, Joint Secretaries of Allied Ministries, Dr Tanu Jain, Director, National Centre for Vector-Borne Diseases Control, Ministry of Health and Family Welfare, Dr. M. Indumati, Director, Directorate of Health and Family Welfare Services, Karnataka, Senior Regional Directors and Regional Directors of 9 states and senior government officials were also present in the meeting.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲିମ୍ଫାଟିକ୍ ଫାଇଲେରିଆସିସ୍ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଜାତୀୟ ସାମୂହିକ ଔଷଧ ପ୍ରୟୋଗ (ଏମ୍‌ଡିଏ) ପଦକ୍ଷେପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ
ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ବୈଶ୍ବିକ ଲକ୍ଷ୍ୟର ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଲିମ୍ଫାଟିକ୍ ଫାଇଲେରିଆସିସ୍‌ ର ଉନ୍ମୁଳନ ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ : ଡ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ
"ଜନଭାଗିଦାରୀ ଓ ‘ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାର' ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଦେଶରୁ ଏହି ରୋଗର ଉନ୍ମୁଳନରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବା
10 AUG 2023 2:21PM by PIB Bhubaneswar
“ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ ଓ ମିଶନ ମୋଡରେ ପ୍ରଣୟନ ହେଉଥିବା ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ବୈଶ୍ବିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଠାରୁ ତିନି ବର୍ଷ ଆଗରୁ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଲିମ୍ଫାଟିକ୍ ଫାଇଲେରିଆସିସକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ” । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଆଜି ଜାତୀୟ ସାମୂହିକ ଔଷଧ ପ୍ରୟୋଗ (ଏମଡିଏ)ର ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବା ଅବସରରେ ଏହା କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତୀ ପ୍ରବୀଣ ପାୱାର , ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଫେସର ଏସ୍‌. ପି. ସିଂହ ବାଘେଲ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
“ଜନଭାଗିଦାରୀ, ‘ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାର' ଏବଂ ‘ସମଗ୍ର ସମାଜ' ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଦେଶରୁ ଏହି ରୋଗକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇ ପାରିବା” ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି । ଅଗଷ୍ଟ ୧୦, ୨୦୨୩ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଜି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୯ଟି ରାଜ୍ୟ (ଆସାମ, ବିହାର, ଛତିଶଗଡ଼, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା, ତେଲଙ୍ଗାନା ଓ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ)ର ୮୧ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ସାମିଲ କରାଯିବ ।
ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ଛତିଶଗଡ଼ ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଟି. ଏସ୍‌. ସିଂହଦେଓ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରିଜେଶ ପାଠକ, ଓଡ଼ିଶାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ନିରଞ୍ଜନ ପୂଜାରୀ, ଆସାମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ମହାନ୍ତ ଓ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ନା ଗୁପ୍ତା ଭର୍ଚୁଆଲ (ଆଭାସୀ) ମୋଡରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଡଃ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ , “କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକ କେବଳ ଔଷଧ ସେବନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ମଶା ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଗ ବିସ୍ତାରକୁ ଦୂର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ବିନା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି ଯଥେଷ୍ଟ ସୀମିତ ରହିବ” ।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନି - କ୍ଷୟ ମିତ୍ରଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଡଃ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ "ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଏହି ମିଶନରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ସାମୂହିକ ସଂପୃକ୍ତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନର ବ୍ୟାପକ ପହଂଚ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସାମିଲ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ମାନଙ୍କରେ, ପଂଚାୟତରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଅଭିଯାନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବ୍ୟାପକ ରୂପରେ ପହଂଚିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଏଥି ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ରୋଗର ନିରାକରଣ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସହିତ ଜଡିତ ପେସାଦାରଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଔଷଧ ସେବନ ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଡଃ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଡେଙ୍ଗୁ ଜ୍ୱରର ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନା ୨୦୨୩ ଏବଂ ଚିକୁନଗୁନିଆ ଜ୍ୱରର ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ଡାକ୍ତର ମାଣ୍ଡଭୀୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶୁଭ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ସୁଧାଂଶ ପନ୍ତ କହିଛନ୍ତି, ଫାଇଲେରିଆ ବିରୋଧରେ ସାମୂହିକ ଔଷଧ ପ୍ରୟୋଗ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଆମ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଟେ । ଲିମ୍ଫାଟିକ୍ ଫାଇଲେରିଆସିସ୍‌କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ମୂଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସରେ, ସ୍ଥାନୀୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ ଏମଡିଏ କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିବା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଜରୁରୀ । ଆମର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ଲିମ୍ଫାଟିକ୍ ଫାଇଲେରିଆସିସ୍‌କୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାଧାରଣ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହେବ” ।
ଏହି ବୈଠକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଓ ୯ଟି ରାଜ୍ୟର ମିଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ. ଡ. ଅତୁଲ ଗୋଏଲ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ତଥା ମିଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍‌), ଲାମଚୋଙ୍ଗୋଇ ସୁଇଟି ଚାଙ୍ଗସାନ୍‌, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ରାଜୀବ ମାଝୀ, ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଡାକ୍ତର ତନୁ ଜୈନ, ଜାତୀୟ ଭେକ୍ଟରବାହିତ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶିକା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ସେବା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶିକା ଡ. ଏମ୍ ଇନ୍ଦୁମତୀ, ୯ଟି ରାଜ୍ୟର ବରିଷ୍ଠ ଆଞ୍ଚଳିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।