Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister, Shri Narendra Modi's address from the ramparts of Red Fort on the occasion of 77th Independence Day
15 AUG 2023 2:04PM by PIB Delhi
My beloved 140 crore family members,
World’s biggest democracy and in the context of population as well, we are trusted for being number one. Such a humongous nation is today celebrating the festival of independence with its 140 crore brothers and sisters and all family members. On this momentous and sacred occasion, I extend my greetings to each and every citizen of the country, to each one who loves, respects and takes pride in our nation India.
My dear family members,
The Non-cooperation/Civil Disobedience and Satyagraha Movement under the leadership of our ‘pujyaBapu’ revered Mahatma Gandhi ji, bravehearts like Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru, and their generation, there will hardly be any person who has not contributed to the independence of the country. Today I respectfully pay homage to all those who contributed and sacrificed their lives during our freedom movement. I humbly bow down to their penance in giving us a free nation.
Today, 15th August, is also the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo, the great revolutionary and pioneer of spiritual life. It is also the 150th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati ji. This year our nation is going to celebrate with great fervor, the 500th birth anniversary of the iconic women warrior Rani Durgawati. We will also be remembering the premier of ‘bhakti and yog’ Meerabai, on the occasion of 525th years of her life immersed in spiritualism. Our country will be celebrating a milestone of 75th year on next 26th January which is our Republic Day. There will not be a bigger day to commit to national development, with new inspirations, new consciousness, new resolutions, as the country opens up immense possibilities and opportunities.
My dear family members,
Unfortunately, this time the natural calamity created unimaginable distress in many parts of the country. I express my condolences to all the families who have suffered in this crisis and assure that the state in tandem with the central government will leave no stone unturned to stand by you and resolve all those troubles at the earliest.
My dear family members,
In the past few weeks, particularly in Manipur in the North-East, and in some other parts of India, there has been a spell of violence, where many people lost their lives, and the dignity of mothers and daughters was violated. However, in the last few days, we have been hearing continuous reports of peace, and the entire nation stands with the people of Manipur. The people of Manipur have maintained peace in the past few days, and they should continue to foster that peace, as it is the path to resolution. Both the state and central governments are working together to find solutions to the issues and will continue to do so.
My dear family members,
When we look back at history, there are moments that leave an indelible mark, and their impact lasts for centuries. Sometimes, these events might seem small and insignificant at the beginning, but they lay the roots for numerous problems. We all know that our country was invaded 1000-1200 years ago. A small kingdom and its king were defeated. However, we couldn't have known that this event would lead India into a thousand years of subjugation. We got ensnared in slavery, and whoever came, looted us, and ruled over us. What an adverse period it must have been, that thousand-year span.
My dear family members,
An event might seem small, but its effects can persist for a thousand years. Today, I want to mention this because during this phase, India's brave souls from across the country continued to keep the flame of freedom burning, and establish a tradition of sacrifice. Mother India stood up to break chains, to shatter shackles, and the women power, youth power, farmers, and people from villages, workers and every Indian who lived, breathed, and strived for the dream of freedom was ready. A formidable force was ready for sacrifices to attain freedom. Numerous great souls, who spent their youth in prisons, were relentlessly striving to break the chains of slavery and for the freedom of the country.
My dear family members,
That widespread consciousness, the all-encompassing form of sacrifice and penance, instilled a new belief in the hearts of the masses, and in 1947, the country finally achieved independence, fulfilling the dreams nurtured during a thousand years of subjugation.
Friends,
I am talking about the events of a thousand years ago for a reason. I am witnessing another opportunity before our country, a time when we are living in such a period, when we have entered such an era. It is our good fortune that either we are living in youth or we have taken birth in the lap of Mother India in the first year of ‘Amrit Kaal’. And mark my words, my dear family members, the actions we take, the steps we take, the sacrifices we make, the penance we undertake in this era will define our legacy.
Sarvajan Hitay, Sarvajan Sukhay; We will take decisions one after the other, and the golden history of the country for the next 1000 years is going to emerge from it. The events taking place in this period are going to impact the next 1000 years. The country, which has come out of the slave mentality and is dedicated to the 'Panch-Pran' or the five resolutions, is moving forward today with a new self-confidence. The nation is working wholeheartedly to fulfil the new resolutions. My Mother India which was once a powerhouse of energy, but was buried underneath a pile of ashes, has been awakened once again by the efforts, consciousness and energy of 140 crore countrymen. Maa Bharti has been awakened and we have experienced in the last 9-10 years that this is the period in which a new trust, a new hope and a new attraction has emerged all over the world towards India, towards the potential of India, and the world can see a spark for itself in this beam of light that is emanating from India. A new trust is growing around the world.
We are fortunate that we have inherited certain things from our ancestors and even the present era has created certain other things. Today we have demography; we have democracy; we have diversity. This trinity of demography, democracy and diversity has the potential to fulfill every dream of India. Today, while the countries around the world are witnessing an age structure that is growing old, India is moving energetically towards its youthful age structure. It is a period of great pride because today India has the highest population under the age of 30. This is what we have in my country, the youth below the age of 30 years; my country has crores of hands, crores of brains, crores of dreams, crores of resolutions! So, my brothers and sisters, my family members, we can get the desired results.
My dear family members,
Such incidents change the fate of the country. This power changes the destiny of the country. We are at the milestone between 1000 years of slavery and 1000 years of grand future that is about to come. We are at this crossroads and hence we cannot stop, nor shall we live in a dilemma anymore.
My dear family members,
Taking pride in the heritage that was once lost, gaining back the lost prosperity, let us once again believe that whatever we do, whatever step we take, whatever decision we make, will determine our direction for the next 1000 years and will write the fate of India. Today I would like to tell the youth of my country, to the sons and daughters of my country, you are fortunate. People hardly get the kind of opportunity that our youngsters are getting now,and so we don't want to lose it. I have utmost faith in our youth power. There is huge potential/capability in our youth power and our policies as well as our ways provide an enabling environment to strengthen it.
Today my youth have propelled India to a certain position in the world's first three startup economy systems. The youth of the world are amazed to see this power of India. Today the world is technology driven and the coming era is going to be influenced by technology. This gives a platform to showcase the prowess of India's talent in technology who is going to play a new key role.
Friends,
Recently, I went to Bali for the G-20 Summit and there the premiers of the most prosperous and developed countries of the world showed immense curiosity and were so eager to learn about the nuances and the success of our Digital India.They were in awe of our talent when I shared that this wonder that India has achieved was not limited to the efforts made by youth of Delhi, Mumbai, Chennai but also by the youth of my Tier-2, Tier-3 cities. Today they are shaping the fate of my country. Today my youth from even small places, and I say this with great confidence today, that this new potential of the country is visible. That is why I say that our small cities can be smaller in size and population but the hope and aspirations, effort and impact they have demonstrated are second to none. They have novel ideas to develop apps, provide solutions and design technological devices. Just look how our sports world has evolved. The children who came out of the slums are showing might in the world of sports today. The youth of small villages, small towns, our sons and daughters are achieving wonders today in this arena.Now see, there are 100 schools in my country where children are making satellites and also aspiring to release them one day. Today thousands of tinkering labs are conceiving new scientists. Today, thousands of tinkering labs are inspiring millions of children to take up the path of science and technology.
I want to tell the youth of my country that today there is no dearth of opportunities, as many opportunities as you want, this country is capable of creating more opportunities. Sky's the limit.
Today, from the ramparts of the Red Fort, I want to heartily congratulate the mothers, sisters and daughters of my country. Our country has reached a level today due to the special prowess and competence of my mothers and sisters. Today the country is on the path of progress, so I want to also congratulate my farmer brothers and sisters.Today I bow down to the laborers of my country, my laborers who are my dear family members and all the several crores who belong to these fraternities. Today, the country which is moving towards modernity, is seen with a power comparable to the world. This could not be possible without the huge contribution of the laborers of my country. Today is the opportune time to hail their tireless efforts from the ramparts of the Red Fort. I truly congratulate all of them.
I honor my family members, the 140 crore citizens of my country, these laborers, these street vendors and those who sell fruits and vegetables. Professionals play a significant role in moving my nation forward, in taking India to new heights of progress. Whether they are scientists, engineers, doctors, nurses, teachers, scholars, universities, gurukuls, everyone is contributing their utmost to brighten the future of Mother India.
My dear family members,
National consciousness is the term that is liberating us from worries. And today, this national consciousness is proving that India's greatest strength is trust. India's greatest strength is trust, our trust in each individual, trust of each individual in government, trust of each one in a bright future for the nation, and the world's faith in India as well. This trust is for our policies and practices. This trust is because of the determined steps with which we are moving forward, towards a brighter future for India.
Brothers and sisters,
My dear family members, it is certain that India's capabilities and possibilities are set to traverse new heights of belief, and this new belief in abilities and new strengths should be nurtured. Today, the country has got the opportunity to host the G-20 summit. And the way various G-20 events and programs have been organized in every corner of India since the past year, they have showcased the abilities of common people to the world. These events have introduced the diversity of India. The world is observing India's diversity with amazement, and as a result, the attraction towards India has also increased. There is a growing desire to know and understand India. Similarly, India's export is growing rapidly.And I want to say that experts from around the world, based on all these criteria, are saying that India will not stop now. There is hardly any rating agency in the world which is not praising India.
The world has begun to think in a new way after the corona period. And I firmly believe that just as after the Second World War, the world formed a new world order, I can clearly see that a new world order, a new global order, a new geo-political equation is rapidly progressing after corona. All interpretations of the geo-political equation are changing, definitions are changing. My dear family members, you will take pride that the world is seeing the capabilities of my 140 crore fellow citizens in shaping the changing world. You are standing at a turning point.
And during the corona period, the world has seen our capabilities in the way India has propelled the country forward. When the world's supply chains were disrupted, when there was pressure on big economies, even at that time, we had said that we have to see the development of the world. It should be human centric and humane; that is when we will be able to find the right solutions to the problems. And Covid has taught us or has forced us to realize that we cannot do the welfare of the world by leaving human sensibilities.
Today India is becoming the voice of the Global South. India's prosperity and heritage are turning into opportunities for the world today. Friends, with India's participation in the global economy and the global supply chain and with the place that India has earned for itself, I can say with full confidence that the current scenario in India today has brought a guarantee of stability in the world. There are no 'ifs' or 'buts' now in our minds, or in the minds of my 140 crore family members, or in the mind of the world. There is complete trust.
My dear countrymen,
Now the ball is in our court; we should not let the opportunity go; we should not miss the opportunity. I also congratulate my countrymen in India because my countrymen have the ability to understand the roots of the problems and therefore in 2014, after an experience of 30 years, my countrymen decided that in order to take the country forward, a stable and a strong government was needed; a government with full majority was needed. So, the countrymen formed a strong and stable government. And the country was freed from the three-decades of uncertainty, instability and political compulsions that were gripping the nation.
My dear family members,
The country has such a government today which is devoting every moment of the time and every penny of the people's money for the balanced development of the country; for Sarvajan Hitaya: Sarvajan Sukhaya. The pride of my government and my countrymen is connected to one thing, that our every decision, our every direction is linked to just one yardstick, that is, ‘Nation First’. And 'Nation First', is going to produce far-reaching and positive results. Work is being done on a large scale in the country. But I would like to say that in 2014 as well as in 2019 you formed a strong government, and that is why Modi got the courage to bring reforms. You formed such a government that instilled courage in Modi to bring reforms. And when Modi brought reforms one after the other, the people of my bureaucracy, my crores of hands and feet, who are working as part of the government in every corner of India, 'performed to transform’ . They fulfilled the responsibility very well and when the public joined in, we could see the transformation very clearly. And that's why this period of 'reform, perform, transform' is now shaping the future of India. And we are promoting those forces within the country, which are going to strengthen the foundation of the coming thousand years.
The world needs youth power, youth skills. We have created a separate ministry for skill development. It will not only fulfill the needs of India, but will also fulfill the needs of the world.
We created the Ministry of Jal Shakti. If one analyzes the composition of the ministry, then you will be able to understand the mind and brain of this government in a very good way. The Ministry of Jal Shakti is laying emphasis on ensuring pure drinking water to reach each and every citizen of our country. We are reiterating and focusing on development of sensitive systems to protect the environment. After our country braved Corona, the world is looking for holistic health care; this is the need of the hour. We created a separate Ministry of AYUSH and today Yoga and AYUSH are making waves in the world. Because of our commitment towards the world, the world is looking up to us. If we ourselves undermine this ability of ours, then how will the world acknowledge it? But when this ministry was formed, the world also understood its value. We are not ignoring the Fisheries and our big beaches. We are cognizant of ensuring welfare of our crores of fishermen brothers and sisters. They are in our heart and that is why we have created a separate ministry for fisheries, animal husbandry and dairy so that we can support those sections of the society and the class who have been left behind.
There are parts of the government economy in the country, but a large part of the society's economy is the cooperative movement. Cooperative Ministry has also been created which is spreading its network through our cooperative institutions so that the poorest of the poor are heard, their needs are met and they too can contribute in an organized way towards the development of the nation by being a part of a small unit. We have adopted the path of prosperity through cooperation.
My dear family members,
When we came in 2014, we were at number 10 in the global economy, and today the persistent efforts of 140 crore countrymen have finally paid off as we have reached the rank of number 5 in the world economy. And this has not happened just like that at a time when the nation was in the shackles of corruption had gripped the country, scams worth lakhs of crores were wreaking havoc on the economy, the country was being recognized in the governance and fragile file, we stopped leakages, created a strong economy; we tried to spend more and more money for the welfare of the poor. And today, I want to tell the countrymen that when the country is economically prosperous, it does not just fill the coffers; it builds the capability of the citizens and the nation. If there is a government that takes a pledge to spend this honestly for the welfare of its citizens, then, what outcomes could be achieved.
I am giving the account of 10 years to my countrymen from the ramparts of this Red Fort to which our tricolor stands a witness. The figures that you hear tell a compelling story of change, and you may wonder how this was achieved, how powerful is our capability to facilitate such a transformation. 10 years ago, 30 lakh crore rupees used to go to the states from the Government of India. In the last 9 years, this figure has reached 100 lakh crores. Earlier, 70 thousand crore rupees were spent from the treasury of the Government of India for the development of local bodies, today it is going to more than 3 lakh crores. Earlier, 90 thousand crore rupees were spent to build the houses of the poor; today it has increased 4 times and more than 4 lakh crores are being spent to build the houses of the poor.
First the poor should get cheap urea. The bags of urea that are sold for 3,000 rupees in some global markets, we provide to our farmers for 300 rupees, and hence the government is providing a subsidy of 10 lakh crore rupees on urea for our farmers. The Mudra Yojana, with a budget of over 20 lakh crore rupees, has provided opportunities for self-employment, businesses, and ventures for the youth of our country. About eight crore people have started new businesses, and it's not just eight crore people who started their businesses; each entrepreneur has provided employment to one or two individuals. The capability to provide employment to 8-10 crore new individuals has been achieved through the Mudra Yojana availed by eight crore citizens.
During the Corona crisis, MSMEs were supported with nearly 3.5 lakh crore rupees, preventing them from sinking and providing them strength. Under the "One Rank One Pension" initiative, which was a tribute to our soldiers, 70,000 crore rupees from India's treasury has reached them. The families of our retired soldiers have got this money. These are just a few examples and I don’t want to take more time. There are many more initiatives that have significantly contributed to the country's development, generating employment in various corners of the nation as the budget has been increased manifold across categories as compared to before.
And my dear loved ones,
But that's not all; the result of all these efforts is that in my first five-year term, 13.5 crore of my fellow poor brothers and sisters have broken free from the chains of poverty and entered the new middle class. There can be no greater satisfaction in life than this.
My dear family members,
The various schemes from housing schemes, providing 50,000 crore rupees to street vendors through the PM SVANidhi scheme, and many more have aided these 13.5 crore people to rise above the hardships of poverty. In the days to come, we will launch a scheme on the occasion of VishwakarmaJayanti, benefiting individuals skilled in traditional craftsmanship, particularly from the OBC community. Carpenters, goldsmiths, masons, laundry workers, barbers, and such families will be empowered through the Vishwakarma Yojana, which will begin with an allocation of around 13-15 thousand crore rupees. We have directly deposited 2.5 lakh crore rupees into the accounts of our farmers through the PM KisanSammanNidhi. We have spent 2 lakh crore rupees on the Jal Jeevan Mission, ensuring pure water to every household. We have eased the burden of the poor visiting hospitals during illness under the Ayushman Bharat Yojana. We have spent 70,000 crore rupees under the Ayushman Bharat Yojana ensuring they have access to medicine, treatment, and quality hospital care. The country is aware that we spent 40,000 crore rupees to provide free vaccines during the Corona crisis. But you will be happy to know that we invested nearly 15,000 crore rupees for vaccination of livestock to save them.
My dear citizens, my dear family members,
Jan Aushadhi Kendras have provided new strength to senior citizens and middle-class families in our nation. In a joint family, if someone has diabetes, it's quite natural to get a medical bill of Rs 2000-3000. We provide medicines which cost Rs 100 in the market for just Rs.10, Rs.15, Rs.20 through Jan Aushadhi Kendras . And today, with 10,000 Jan Aushadhi Kendras across the country, about Rs 20,000 crore have been saved by these people who needed medicines for these kinds of diseases. And these are mostly people who belong to middle-class families. But looking at its success today, I want to tell the countrymen that we are about to touch that section of the society with the Vishwakarma scheme. At the same time, we are also going to work on the target of 25,000 Jan Aushadhi Kendras across the country in the coming days from the present 10,000 Jan Aushadhi Kendras.
My dear family members,
When poverty reduces in the country, the power of the middle-class section of the country increases manifold. And I assure you that in the coming five years, Modi guarantees that the country will be among the top three world economies; it certainly will be. Today the 13.5 crore people who have come out of poverty have in a way become the middle-class. When the purchasing power of the poor increases, the power of the middle class to carry out business grows too. When the purchasing power of the villages increases, the financial system of the town and city runs at a faster pace. And our economic cycle is interconnected. We want to move ahead by strengthening it.
My dear family members,
The weaker sections who live in the cities face a lot of problems. Middle-class families are dreaming of buying their own houses. We are coming up with a new scheme in the coming years that will benefit those families that live in cities but are living in rented houses, or slums, or chawls and unauthorized colonies. If they want to build their own houses, we will assist them with a relief in interest rates and loans from banks that will help them save lakhs of rupees. If the income tax bracket for my middle-class families is raised from Rs 2 lakh to Rs 7 lakh, it benefits the salaried class, the middle class the most. Internet data was very expensive before 2014. Now we have the world's cheapest internet data. Every family's money is being saved.
My family members,
The world has not yet come out of the adverse impacts of Corona; the war has again created an additional problem. Today the world is facing the crisis of inflation. Inflation has gripped the economy of the whole world. We also import some goods from around the world. Unfortunately, we have to import at inflated prices. So, this whole world has been gripped by inflation.
But my dear family members,
India has tried its best to control inflation. Compared to the previous period, we have also had some success, but we cannot be complacent with that. We should not be complacent that our things are better than that of the world. I have to take more steps in this direction to minimize the burden of inflation on my countrymen. And we will continue to take that step. My efforts will continue.
My dear family members,
Today the country is moving forward with various capabilities. The country is working to move towards modernity. Today the country is working in the area of renewable energy; today the country is working on green hydrogen; the country's capability in the space sector is increasing.
So the country is moving ahead successfully in the deep sea mission as well. Rail is getting modernized in the country. Vande Bharat Bullet Train is also now successfully plying inside the country today. Concrete roads are being built in every village. Electric buses and metro rails are also being built in the country today. Today the internet is reaching the last mile in every village as we also aspire to go for quantum computers. On the one hand Nano Urea and Nano DAP are being worked upon while on the other side we are also emphasizing on organic farming. Today the Farmers Producers Association app is being built while we aspire to build semiconductors as well.
As we work towards building an accessible and inclusive India for our specially- abled citizens Divyangjan, we are also enabling my Divyangjan to proudly unfurl our tricolor flag of India in Paralympics. We are providing special training to these players. Today, leaving the old thinking, the old scope, India is moving forward with a view to achieve these futuristic goals. And I say, when the foundation stone is laid by our government, it gets inaugurated within our regime too. I feel blessed that I was the chosen one and it was in my destiny to inaugurate and lay the foundation stones of so many projects.
Our work culture of aspirational mindset, thinking big, farsightedness, Sarvajan Hitaya: SarvajanSukhaya: Such has been our working style. And with this energy we work on how to achieve beyond and more than a resolution. We had resolved to make 75 thousand Amrit Sarovar in the Amrit Mahotsav of independence. At that time, we had resolved to make 75 Amrit Sarovar in every district. Around 50-55 thousand Amrit Sarovars were conceived. But today the work of construction of about 75 thousand Amrit Sarovar is going on. This in itself is a humongous task. This strength of manpower and water power is also going to be useful in safeguarding India's environmental wealth. Providing electricity to 18 thousand villages, opening bank accounts for the masses, building toilets for daughters, all the targets will be accomplished with full force ahead of time.
And when India takes a decision, it achieves it. This is what our track record says. Accomplishing 200 crore vaccinations successfully was an eyeopener for the world. A 200 crore figure leaves them flabbergasted. My country's Anganwadi workers, our Asha workers, and our health workers have made this possible. This is the strength of my country. We rolled out 5-G. My country is the fastest in the world to roll out 5-G. We have reached more than 700 districts. And now we are already preparing for 6-G also.
We have made a task force. In the renewable energy sector we have surpassed our set target. The target which we had set for renewable energy by 2030 was completed in 2021-22. We had talked about 20 percent blending in ethanol, that as well we have completed five years ahead of time. The same was true about exports of 500 billion dollars, which was accomplished ahead of time and was increased to more than 500 billion dollars.
We had a resolve to accomplish something which was being discussed in our country for 25 years, that our country needs a new parliament; now it is ready. There has never been a session of the Parliament like this that there should be a new Parliament. It is Modi who has made sure the new Parliament was ready ahead of time, my dear brothers and sisters. This is a government that works, a government that surpasses the set targets, this is a new India, this is an India full of self-confidence, this is an India that is working hard to make its resolutions a reality.
And so this India is unstoppable, this India is tireless, this India does not gasp and this India does not give up. And that's why, my dear family members, with economic prowess our labor force has got new strength, our borders have become more secure than before and the soldiers are minding the borders.
On this auspicious occasion of Independence Day, I extend heartfelt congratulations to my soldiers who are safeguarding the borders of our nation and the uniformed forces responsible for our internal security as I move forward with the address. Our military must be modernized, be empowered, remain youthful, battle-ready, and prepared for war, which is why continuous reforms are taking place within our armed forces.
My dear family members,
We used to hear every day about bomb blasts happening here and there. Everywhere, there were signs cautioning people not to touch suspicious bags and announcements were made frequently. Today, the nation is experiencing a sense of security and when the nation is secured, peace is established that helps us realize new dreams of progress. The era of serial bomb blasts is now in the past and the innocent deaths as a result are now part of history. The country has witnessed a significant reduction in terrorist attacks. In Naxal-affected areas too, there has been a major transformation, creating a conducive environment for a major change.
My dear family members,
In every aspect of progress, when we move forward with the dream of a developed India by 2047, it's not just a dream but a resolve of 1.4 billion citizens. To fulfill that resolve, hard work is essential, but our national character is the most significant force. The countries that have progressed, the ones that have overcome challenges, all of them have had a crucial catalyst – their national character. We must further strengthen our national character and move forward. It is our collective responsibility that our nation, our national character, should be vigorous, dynamic, hardworking, valiant, and outstanding. For the coming 25 years, we should follow only one mantra which should be the pinnacle of our national character. We should move forward with the message of living the unity of India and refrain from any language or step which will cause any harm to the unity of India. Every moment, I will continue my efforts to ensure the unity of the country. India's unity gives us strength.
Be it North or South, East or West, village or city, male or female – all of us contribute to the strength of our country with the spirit of unity and diversity. The second important aspect that I am observing is that if we want to see our country as a developed India by 2047, we must live by the mantra of ‘Shreshtha Bharat’ and characterize it. Now talking about our production, I had said in 2014, "Zero Defect, Zero Effect." If there's a "Made in India" product on any table in the world, the world should have confidence that there is nothing better than this. This will be ultimate. Be it our produce, our services, our words, our institutions, or our decision-making processes, everything will be supreme. Only then can we carry forward the essence of excellence.
The third point is that the additional power of women-led development will take the country towards further progress. Today, India can proudly say that if any country in the world has the highest number of women pilots in civil aviation, it's our nation. Whether it's the progress of Chandrayaan or the moon missions, many women scientists are at the forefront.
Today with the aim of creating a base of 2 crore Lakhpati Didis, we are working on women self-help groups. We, while promoting the potential of our women power, we are focusing on women-led development. When I put forward the matter of women-led development in the G-20, the whole G-20 group acknowledged its importance. And by acknowledging its importance, they are giving a lot of emphasis on it. Similarly, India is a country full of diversities. We have been a victim of imbalanced development. Some parts of our country have been victims of alienation. Now we must lay emphasis upon regional aspirations for balanced development and give due respect to that spirit regarding regional aspirations. If any part of our Mother India, or our body remains under-developed, then our body will not be considered fully developed. If any part of our body remains weak, then we will not be considered healthy. Similarly, if any part of my Mother India, or even a section of the society remains weak, then we cannot consider my Mother India as healthy and capable. And that's why we need to address regional aspirations and that's why we want to move forward in the direction of all-round development of the society, all-round development of every region and to ensure that every region gets an opportunity to reach its potential.
My dear family members,
India is a mother of democracy; India is also a model of diversity. There are several languages, several dialects, various costumes, and diversity. We have to move forward on the basis of all.
My dear family members,
When I talk about unity, and an incident happens in Manipur, the pain is felt in Maharashtra; if floods grip Assam, Kerala becomes restless. If anything unpleasant happens in any part of India, we feel the pain akin to organ donation. It is our social responsibility to make sure that the daughters of my country are not oppressed. It is our familial responsibility as well as a responsibility of all of us as a country. When copies of Guru Granth Sahib are brought back from Afghanistan, the whole country feels proud. When in any country of the world, during the time of Covid, a Sikh brother of mine sets up langar, feeds the hungry, and the whole world applauds, then India feels proud.
My dear family members,
Speaking of women’s respect, recently, I visited a country where a very senior minister asked me a question – “Do your daughters study science and engineering subjects?” I told him that today in my country more daughters than boys are taking up STEM i.e. Science, Technology, Engineering and Maths. It was surprising for him to know that my daughters are taking maximum part in it. This capability of our country is visible today.
My dear family members,
Today 10 crore women are involved in women self-help groups and if you go to a village with women self-help groups, you will find bank didis, Anganwadi didis with and didis who distribute medicines. And now my dream is to create a base of 2 crore lakhpati didis in the villages. And now we have new options for the same i.e. science and technology. I can see the potential of the women in our villages and that's why I am thinking of a new scheme. That will provide training to the sisters of Women Self Help Group with the integration of technology in our agriculture sector thereby strengthening our agritech. We will give skill training to women and train them to operate as well as repair drones. The Government of India will provide drones to thousands of such Women Self Help Groups. We will initiate making drone services available for our agricultural work. To begin with, we will start building 15 thousand Women Self Help Groups which will give flight to the dream of enabling a robust drone training mission.
My beloved family members,
Today the country is advancing towards modernity. Be it Highway, Railway, Airway, I-Ways or Information Ways, Water Ways, there is no such area in which the country is not progressing today. In the last 9 years, we have given a lot of emphasis on development in the coastal areas, tribal areas as well as our hilly areas. We have given strength to these sections of the society by introducing schemes like Parvat Mala, Bharat Mala. We have ensured the work of mainstreaming our rich eastern India with gas pipelines. We have expanded the health infrastructure by sanctioning an increase in the number of hospitals. We have also announced an increase in the number of MBBS seats in medical colleges so that our children can fulfill their dream of serving the nation as doctors. We have laid emphasis on making education accessible to all by recommending imparting education in mother tongues. I sincerely appreciate the stance of the Supreme Court of India who will now be making it possible for the people who go to court to hear the judgment and receive the operative part in their respective mother tongues. The importance of mother tongue is growing in today’s times.
My dear family members,
For those villages which are known as Border villages of our country today, we have introduced a program called Vibrant Border Village. The Border Villages of our country were considered as the last village of the country until now. We have transformed the entire thought process. It is not the last village of the country. Those visible on the border are the first village of my country. When the sun rises in the east, the village on this side receives the first ray of sunlight. When the sun sets, the village reaps the benefit of the last ray. This is my frontline village and I am happy that today my special guests in this program are 600 headmen who have come today to be a part of this important program at this historic Red Fort from these first villages, border villages. They have traveled so far for the first time and have joined with new resolve, prowess, vigor and determination.
My beloved family members,
We envisioned Aspirational District and Aspirational Block to reinstate balanced development and its positive results can be seen today. Today, with the normal parameters of the states, these Aspirational Districts, which were once far behind, have shown better performance. I am positive that in the coming days, our aspirational districts and our aspirational blocks will definitely move forward. As I was speaking about India's character- first I mentioned India's unity; secondly, I mentioned that India should focus on excellence, thirdly, I spoke about women development. And today, I want to reiterate one more thing, fourthly Regional aspiration and the fifth important thing is India’s national character and we are moving forward in that direction. Our national character should think about the betterment of the world. We have to make the country so strong that it can play its role for the welfare of the world. And after handling a global crisis like Corona, and the way we stood up as a country to help the world, the result is that our country has now taken the form of a friend of the world.
As an unwavering ally of the world, India has established its identity today. When we talk about global welfare, India's fundamental idea is to carry that thought forward. I am pleased that on this occasion of August 15th, several esteemed representatives from the US Congress are present among us.
What is India's perspective, and how do we advance the idea of global welfare? Now, when we think, what do we say? We have presented this vision to the world, and the world is joining us with this vision. We said "One Sun, One World, One Grid" in the field of renewable energy. This is a significant statement from us, and today the world is acknowledging it. After COVID, we told the world that our approach should be "One Earth, One Health". Solutions to problems will arise only when humans, animals, and plants are equally addressed during times of illness.
We have put forth the concept of "One World, One Family, One Future” for the G20 summit and are working in that direction. As the world grapples with climate crises, we have shown the way and launched the LifeStyle for Environment – Mission LiFE initiative. We formed the International Solar Alliance in collaboration with the world and many countries are now part of the International Solar Alliance. We have emphasized the importance of biodiversity and advanced the establishment of the "Big Cat Alliance".
For the damage caused to infrastructure due to global warming from natural disasters, there is a need for long-term arrangements. Therefore, we have introduced the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) as a solution. While the world is currently witnessing conflicts in the oceans, we have provided the world with the concept of the "Sagar Platform" which can guarantee global maritime peace. Emphasizing the need for traditional medical practices in mind, we have worked towards establishing a global-level center of the World Health Organization (WHO) in India. Through yoga and Ayurveda, we have worked for global well-being and health. Today, India is laying a strong foundation for global welfare. It is our collective responsibility to build upon this strong foundation.
My dear family members,
We have many dreams, clear resolutions, and definite policies. There is no questioning the intention. However, we must accept some truths and work towards their solutions. Therefore, my dear family members, I have come to the Red Fort today to seek your help and blessings, because in recent years, I have understood the nation's needs and assessed its necessities. Based on my experience, I am saying that we must now address these matters with seriousness. During the ‘Amrit Kaal’ of independence, when the nation celebrates 100 years of freedom in 2047, at that time, the Tricolour should be of a developed India in the world. We must not pause even for a moment, nor should we step back. For this, awareness, transparency, and impartiality are the necessary strengths. We have to provide as much nourishment to this strength as possible.
It should be our collective responsibility to ensure that we can provide it through institutions as a citizen and as a family. And that's why if we look at the history of the last 75 years, there was no dearth in India's potential. And why can't this country, which was once called the ‘golden bird’, rise again with that same potential? Friends, my dear family members, I have an unwavering belief that in 2047, when the country celebrates 100 years of independence, my country will be a developed India. And I am saying this on the basis of the strength of my country, our available resources and particularly trusting the power of youth, of those under 30 years of age. Moreover, I am saying this on the basis of the strength of my mothers and sisters. However, there are certain obstacles in front of it because in the last 75 years certain bad elements have creeped into the society and have become a part of our social system so much so that sometimes we even turn a blind eye toward these. Now is not the time to shut your eyes.
If the dreams are to be fulfilled, the resolutions are to be achieved, then it is the need of the hour to fight the three evils by holding the bull by its horns. Corruption is at the root of all the problems of our country. Like a termite, it has completely eaten away all the systems of the country, and all the capabilities of the country. Freedom from corruption, fight against corruption in every area and in every sector is the need of the hour. And countrymen, my dear family members, this is Modi’s commitment; it is my personal commitment that I will continue to fight against corruption. Secondly, dynastic politics has destroyed our country. This dynastic system had gripped the country and snatched away the rights of the people of the country.
The third evil is appeasement. This appeasement has also stained the original thinking of the country, our harmonious national character. These people destroyed everything. And therefore, my dear countrymen, my dear family members, we must fight against these three evils with all our might. Corruption, nepotism and appeasement; these challenges have flourished which has suppressed the aspirations of the people of our country. These evils rob our country of whatever abilities some people have. These are the things that put a question mark on the hopes and aspirations of our people. Be it our poor, be it Dalit, be it backward, be it Pasmanda communities, be it our tribal brothers and sisters, or be it our mothers or sisters, we all have to get rid of these three evils for their rights. We must create an atmosphere of aversion towards corruption. Just as dirt creates aversion in our minds because we do not like dirt, there can be no bigger filth than this in public life.
And that's why we must give a new twist to our cleanliness campaign and cleanse our system of corruption. The government is making a lot of efforts to get rid of corruption with the use of technology. You would be surprised to know what was achieved on the ground in the last 9 years in this country. If you listen to the alarming figures, you will realize that Modi takes such steps. I stopped the unfair advantage that nearly ten crore people used to take. Some of you might claim that severe injustice was done to these people; But no, who were these 10 crore people? Alarmingly, these 10 crore people were those who were not even born, and yet many falsely identified themselves as their widows and divyangs and reaped the benefits. Such women upon getting old often became disabled, and thus continued to take false benefits of government schemes. This is the pious task where we were able to stop 100 million such benami activities that had been going on since decades. The property of the corrupt that we have seized is 20 times more than before.
My dear family members,
These people absconded after robbing your hard earned money. We confiscated 20 times more property, and hence people's resentment towards me is very natural. But I have to intensify this fight against corruption. Due to our faulty government system, even if something happened in the eye of the camera, it used to get stuck afterwards. Compared to earlier times, we have now filed many more chargesheets in the court and getting bails is not easy. We are progressing by building such a firm system, because we are earnestly and honestly fighting against corruption.
Today, nepotism and appeasement have brought big misfortune to the country. Now how can this happen in democracy that a political party, and I am giving special emphasis on ‘political party’, has brought such a distortion in the democracy of my country. It can never strengthen India's democracy. What is that disease: familial politics. And what is their mantra? Party of the family, by the family and for the family. Their life mantra is that their political party belongs to the family, through the family and for the family, Nepotism and partisanship are the enemies of our talent pool. These parties deny capabilities and refuse to accept their competence. And therefore, for the strengthening of the democracy of this country we must liberate ourselves from nepotism. Sarvajan Hitaya Sarvajan Sukhay! Everyone deserves to get their rights. Hence, it is very important to reinstate social justice as well. Appeasement has done the biggest harm to social justice. If someone has destroyed social justice, then this appeasement thinking, appeasement politics. Government schemes for appeasement have indeed killed social justice. And that's why we realize appeasement and corruption are the biggest enemies of development. If the country wants development, the country aspires to fulfill the dream of 2047 of a developed India, then it is necessary for us that we refuse to tolerate corruption in the country under any circumstances. We should walk forward and onward with this mood.
My beloved family members,
We all have a very important responsibility. Forcing our next generation to live the way you have lived, is a crime. It is our responsibility to give a prosperous and a balanced nation to our future generation. We should aim to provide a country steeped in social justice, so that our future generations do not have to struggle for small things. It is the duty of all of us, the duty of every citizen, and this era - Amrit Kaal is Kartavya Kaal –an era of duty. We cannot lag behind in our responsibilities; we have to build the India that was dreamt by Mahatma Gandhi, the India that was the dream of our freedom fighters, the India that was the dream of our brave martyrs, our brave women, who sacrificed their lives for the motherland.
My dear family members,
When I came in 2014, I came with a promise of change. In 2014. I made a promise to you that I will bring about change. And the 140 crore members of my family placed their trust in me, and I made every effort to fulfill that trust. The promise of Reform, Perform, Transform changed into belief because I had promised change. Through Reform, Perform, Transform, I have turned this promise into belief. I have worked tirelessly, I have worked for the country, I have worked with pride, and I have done it with the spirit of "Nation First." Based on my performance, you blessed me once again in 2019 and the promise of change brought me here. The next five years will be the years of unprecedented development. The next five years are the golden moments to realize the dream of 2047. And next time, on the 15th of August, from this very Red Fort, I will present to you the achievements of the country, your capabilities, the progress made by you, the successes achieved with even greater self-confidence.
My dear loved ones,
I come from amongst you, within your midst and I live for you. If I have a dream, it is for you. If I sweat, it is for you. Not because you have entrusted me with this responsibility, but because you are my family. As a member of your family, I cannot bear witness to any of your sorrows, I cannot bear to see your dreams shattered. I am here to fulfill your resolutions, to stand by you as a companion, to serve you, to be connected with you, to live with you, and to fight for you. I am a person who has embarked on this journey with determination, and I believe that the struggles undertaken by our ancestors for independence and the dreams they had are with us today. The blessings of those who made sacrifices during the struggle for independence are with us. An opportunity has come for the 140 crore citizens of our country, and this opportunity has come with great potential and strength for us.
And therefore, my dear loved ones,
Today, as I converse with you in this ‘Amrit Kaal’, in the first year of the ‘Amrit Kaal’, I want to tell you with complete confidence -
As the wheel of time keeps turning,
The ever revolving cycle of the Amrit Kaal,
Everyone's dreams are my own dreams,
Nurturing all the dreams, moving steadily, bravely marching, our youth in stride,
With the right principles, forging a new way, setting the right pace, a new path,
Embrace challenges with steadfast courage, elevate the name of the nation in the world.
My dear family members,
My family members in every corner of India, my family members in every corner of the world, I once again extend my best wishes to all of you on the auspicious festival of Independence Day! And this Amrit kaal is the time of duty for all of us. This Amrit Kaal is the period for all of us to do something for Maa Bharati. During the war of independence, the generation that was born before 1947 got the opportunity to sacrifice their lives for the country. They did not leave any opportunity to die for the country. But we do not have the opportunity to die for the country. But there cannot be a greater opportunity than this for us to live for the country! We must live every moment for the country and with this resolution, we need to frame a new resolve for fulfilling the dreams of 140 crore countrymen in this ‘Amrit Kaal’. The resolution of 140 crore countrymen needs to be accomplished and when the tricolor will be hoisted in 2047, then the world will be praising a developed India. With this belief, with this determination, my best wishes to all of you. My heartiest congratulations!
Jai Hind, Jai Hind, Jai Hind!
Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৭সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা দেশবাসীক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 AUG 2023 2:04PM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ ১৪০ কোটি সদস্য,
বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰ আৰু এতিয়া বহুতে মত প্ৰকাশ যে জনসংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰতো আমি বিশ্বৰ ভিতৰত এক নম্বৰ। ইমান বিশাল দেশ, দেশৰ ১৪০ কোটি মোৰ ভাই-ভনী, মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলে আজি স্বাধীনতাৰ উৎসৱ উদযাপন কৰিছে। দেশৰ কোটি কোটি জনসাধাৰণলৈ, ভাৰতক ভালপোৱা, ভাৰতক সন্মান কৰা, ভাৰতক লৈ গৌৰৱ কৰা কোটি কোটি লোকলৈ দেশৰ আৰু বিশ্বৰ কোটি কোটি লোকলৈ স্বাধীনতাৰ এই মহান পবিত্ৰ উৎসৱত বহু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
পূজ্য বাপুৰ নেতৃত্বত অসহযোগ আন্দোলন, সত্যাগ্ৰহৰ আন্দোলন আৰু ভগত সিং, সুখদেৱ, ৰাজগুৰুৰ দৰে অগণন বীৰৰ বলিদান, সেই প্ৰজন্মত দেশৰ স্বাধীনতাত অৰিহণা নোযোগোৱা ব্যক্তি হয়তো কোনো নাছিলেই৷ দেশৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত যিসকলে অৱদান আগবঢ়াইছে, ত্যাগ কৰিছে, তপস্যা কৰিছে, তেওঁলোকক আজি মই শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছো, অভিনন্দন জনাইছো। আজি ১৫ আগষ্ট তাৰিখে মহান বিপ্লৱী আৰু আধ্যাত্মিক জীৱনৰ পথ প্ৰদৰ্শক শ্ৰী অৰবিন্দৰো ১৫০সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী সম্পূৰ্ণ হৈছে। এইবাৰ স্বামী দয়ানন্দ সৰস্বতীৰ ১৫০সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী। এইবাৰ ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ ৫০০সংখ্যক জন্ম জয়ন্তীৰ অতি শুভ অনুষ্ঠান, যিটো সমগ্ৰ দেশে অতি আড়ম্বৰেৰে উদযাপন কৰিবলৈ ওলাইছে। এইবাৰ মীৰাবাইও ভক্তি যোগৰ মুৰব্বী মীৰাবাইৰ ৫২৫ বছৰীয়া শুভ উৎসৱ। এইবাৰ যেতিয়া আমি ২৬ জানুৱাৰী উদযাপন কৰিম তেতিয়া আমাৰ গণৰাজ্য দিৱসৰ ৭৫ বছৰীয়া জয়ন্তী হ’ব। বহু দিশত বহু সুযোগ, বহু সম্ভাৱনা, প্ৰতি মুহূৰ্তত নতুন প্ৰেৰণা, মুহূৰ্তৰ পিছত মুহূৰ্ত নতুন চেতনা, মুহূৰ্তৰ পিছত মুহূৰ্ত সপোন, মুহূৰ্তৰ পিছত মুহূৰ্ত সংকল্প, ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ গঠনত নিয়োজিত হোৱাৰ, হয়তো ইয়াতকৈ ডাঙৰ সুযোগ থাকিব নোৱাৰে।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এইবাৰ প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগে দেশৰ বহু ঠাইত অকল্পনীয় দুৰ্দশাৰ সৃষ্টি কৰিলে। এই সংকটত ভুগি থকা সকলো পৰিয়াললৈ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰি ৰাজ্য-কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মিলি সেই সকলো বিপদৰ পৰা শীঘ্ৰে মুক্তি পাব আৰু তাৰ পিছত দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি যাব বুলি আশ্বাস দিছো।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
যোৱা কেইটামান সপ্তাহত উত্তৰ-পূবত বিশেষকৈ মণিপুৰত আৰু লগতে ভাৰতৰ আন কিছুমান অঞ্চলত, কিন্তু বিশেষকৈ মণিপুৰত বহুতে প্ৰাণ হেৰুৱালে, মাতৃ-কন্যাৰ সন্মানৰ সৈতে খেলা কৰিলে, কিন্তু কিছুদিন ধৰি ধাৰাবাহিকভাৱে শান্তিৰ খবৰ আহিছে, দেশবাসী মণিপুৰৰ জনতাৰ কাষত আছে৷ মণিপুৰৰ জনসাধাৰণে যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা যি শান্তিৰ উৎসৱ বজাই ৰাখিছে, সেই উৎসৱক দেশে আগবঢ়াই নিব লাগে আৰু শান্তিৰ জৰিয়তেহে সমাধানৰ পথ উদয় হ’ব৷ আৰু ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মিলি সেই সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিছে আৰু ভৱিষ্যতেও কৰি যাব।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ইতিহাসৰ পাত লুটিয়ালে এনে কিছুমান মুহূৰ্ত থাকে যিবোৰ অবিস্মৰণীয়। আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ যুগ যুগ ধৰি থাকে আৰু কেতিয়াবা আৰম্ভণিতে ইয়াক অতি সৰু যেন লাগে, ই এটা সৰু ঘটনা যেন লাগে, কিন্তু ই বহু সমস্যাৰ মূল হৈ পৰে। আমাৰ মনত আছে যে এই দেশখন ১০০০-১২০০ বছৰ আগতে আক্ৰমণ কৰা হৈছিল। সৰু ৰাজ্যৰ এজন সৰু ৰজা পৰাজিত হ’ল। কিন্তু তেতিয়া এটা ঘটনাই ভাৰতক হাজাৰ বছৰ দাসত্বত আৱদ্ধ কৰি ৰাখিব বুলিও গম পোৱা নাছিল। আৰু আমি দাসত্বৰ বান্ধোনত পৰিলোঁ; সেই হাজাৰ বছৰ কিমান যে অনুকূল সময় আছিল।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ঘটনাটো সৰু হ’লেও, কিন্তু হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰিছে। কিন্তু আজি এই কথা উল্লেখ কৰিব খুজিছোঁ কাৰণ ভাৰতৰ বীৰসকলৰ এই কালচোৱাত এনেধৰণৰ কোনো ভূমি নাছিল, কোনো সময় নাছিল যেতিয়া তেওঁলোকে স্বাধীনতাৰ শিখা জ্বলাই ৰখা নাছিল, ত্যাগৰ পৰম্পৰা বৰ্তাই ৰখা নাছিল। মা ভাৰতীক শিকলিৰ বান্ধোনৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ থিয় হ’ল আৰু দেশৰ নাৰী শক্তি, দেশৰ যুৱ শক্তি, দেশৰ কৃষক, গাঁৱৰ মানুহ, শ্ৰমিককে ধৰি এনে কোনো ভাৰতীয় নাছিল যি স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজ দিয়া নাছিল, যি স্বাধীতাৰ সপোনৰ লৈ জীয়াই থকা নাছিল৷ যিসকলে স্বাধীনতা পাবলৈ মৰিবলৈ সাজু আছিল তেওঁলোকৰ বাবে বৃহৎ সৈন্যবাহিনী সাজু আছিল। যৌৱন কাৰাগাৰত কটোৱা বহু মহাপুৰুষ আমাৰ দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজ দিয়া আৰু দাসত্বৰ শিকলি ছিঙিবলৈ ব্যস্ত আছিল।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
জনচেতনাৰ সেই ব্যাপক ৰূপ, সেই ব্যাপক ত্যাগ আৰু তপস্যাৰ ৰূপ, জনসাধাৰণৰ মাজত এক নতুন বিশ্বাস জগাই তোলা সেই মুহূৰ্তটো, অৱশেষত ১৯৪৭ চনত দেশ স্বাধীন হ’ল, দেশবাসীয়ে হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ দাসত্বৰ অন্তত দীৰ্ঘদিনীয়া এক সপোনে পূৰ্ণতা পালে।
বন্ধুসকল,
মই হাজাৰ বছৰৰ আগৰ কথা কৈছো কাৰণ, মই দেখিছোঁ যে আকৌ এবাৰ দেশৰ সন্মুখত এটা সুযোগ আহিছে, আমি এনে এটা সময়ত বাস কৰিছো, আমি এনে এটা সময়ত প্ৰৱেশ কৰিছো আৰু ভাৰতত এনেকুৱা যিটোক অমৃত কাল বুলি কোৱা হৈছে৷ অমৃতকালৰ প্ৰথম বছৰ হয় আমি যৌৱনত জীয়াই আছো নহয় মাতৃ ভাৰতীৰ কোলাত জন্ম লৈছো। আৰু এই সময়ছোৱাত মোৰ কথাবোৰ লিখি ৰাখক৷
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, এই সময়ছোৱাত আমি কি কৰিম, আমি কি পদক্ষেপ ল’ম, যি ত্যাগ কৰিম, আমি যি তপস্যা কৰিম। সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়, ইটোৰ পিছত সিটোকৈ সিদ্ধান্ত ল’ব, ইয়াৰ পৰাই গজালি মেলিবলৈ গৈ আছে আগন্তুক এহেজাৰ বছৰৰ দেশৰ সোণালী ইতিহাস। এই সময়ছোৱাত ঘটি থকা পৰিঘটনাবোৰে আগন্তুক হাজাৰ বছৰৰ বাবে ইয়াৰ প্ৰভাৱ সৃষ্টি কৰিবলৈ ওলাইছে।
দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা ওলাই অহা দেশখনে পঞ্চপণৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত হৈ আজি এক নতুন আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়িছে। নতুন সংকল্পসমূহ প্ৰমাণ কৰিবলৈ তেওঁ সম্পূৰ্ণ আন্তৰিকতাৰে কাম কৰি আছে। মোৰ মা ভাৰতী যি এসময়ত শক্তিৰ সামৰ্থ্য আছিল, কিন্তু ছাইৰ স্তৰে পুতি থোৱা আছিল। যে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ প্ৰচেষ্টাত, তেওঁলোকৰ চেতনাৰে, তেওঁলোকৰ শক্তিৰ দ্বাৰা ভাৰত মাতৃ পুনৰবাৰ জাগ্ৰত হৈছে। মা ভাৰতী জাগ্ৰত হৈছে আৰু মই স্পষ্টকৈ দেখা পাইছো বন্ধু, এই সময়ছোৱা আমি যোৱা ৯-১০ বছৰত অনুভৱ কৰিছো। ভাৰতৰ চেতনা, ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ প্ৰতি সমগ্ৰ বিশ্বতে এক নতুন আকৰ্ষণ, এক নতুন বিশ্বাস, এক নতুন আশাৰ সৃষ্টি হৈছে আৰু ভাৰতৰ পৰা উঠি অহা এই আলোকেৰে বিশ্বই নিজৰ পোহৰ দেখিছে। পৃথিৱীৰ বাবে এক নতুন বিশ্বাসৰ জন্ম হৈছে। আমাৰ সৌভাগ্য যে আমাৰ হাতত এনেকুৱা কিছুমান বস্তু আছে যিবোৰ আমাৰ পূৰ্বপুৰুষে আমাক উত্তৰাধিকাৰ হিচাপে দিছে আৰু বৰ্তমান যুগে সেইবোৰ সৃষ্টি কৰিছে। আজি আমাৰ জনগাঁথনি আছে, আজি আমাৰ গণতন্ত্ৰ আছে, আজি আমাৰ বৈচিত্ৰ্য আছে। জনগাঁথনি, গণতন্ত্ৰ আৰু বৈচিত্ৰ্যৰ এই ত্ৰিবেনীয়ে ভাৰতৰ প্ৰতিটো সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ দেশসমূহৰ বয়স কমি আহিছে, যদি ই হ্ৰাস পাইছে, তেন্তে ভাৰতে শক্তিশালীভাৱে যুৱক-যুৱতীৰ দিশত আগবাঢ়িছে। অতি গৌৰৱৰ কথা যে আজি পৃথিৱীৰ যিকোনো ঠাইতে ৩০ বছৰৰ তলৰ জনসংখ্যা সৰ্বাধিক, গতিকে ই মোৰ ভাৰত মাতৃৰ কোলাত। এয়া মোৰ দেশ আৰু ৩০ বছৰৰ তলৰ নৱপ্ৰজন্মই হওক, মোৰ দেশত কোটি কোটি বাহু আছে, লাখ লাখ কোটি কোটি মগজু, কোটি কোটি সপোন আছে, কোটি কোটি সংকল্প আছে, সেয়েহে, ভাই-ভনীসকল, মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, আমি আকাংক্ষিত ফলাফল পাই জীয়াই থাকিব পাৰো৷
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এনে ঘটনাই দেশৰ ভাগ্য সলনি কৰে। এই শক্তিয়ে দেশৰ ভাগ্য সলনি কৰে। ভাৰতে আমি ১,০০০ বছৰৰ দাসত্ব আৰু আগন্তুক ১,০০০ বছৰৰ ভৱিষ্যৎ ভাৰতৰ মাজত থিয় দিছো। আমি এনে এক সন্ধিক্ষণত থিয় দিছো আৰু সেয়েহে এতিয়া আমি ৰৈ থাকিব নালাগে, নতুবা আমি দ্বিধাবোধত জীয়াই থাকিব নালাগে।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
হেৰুওৱা ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰি, হেৰুওৱা সমৃদ্ধি সাধন কৰি আকৌ এবাৰ বিশ্বাস কৰোঁ আহক আমি যিয়েই নকৰোঁ, যি পদক্ষেপেই নলওঁ, যি সিদ্ধান্তই নলওঁ কিয় সেয়া অহা ১,০০০ বছৰলৈকে স্থায়ী হ’ব। ই ইয়াৰ দিশ নিৰ্ধাৰণ কৰিবলৈ গৈ আছে। মই ভাৰতৰ ভাগ্য লিখিবলৈ ওলাইছো, আজি মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক, মোৰ দেশৰ পুত্ৰ-কন্যাক এই কথা ক'ব বিচাৰিছো, যি ভাগ্য আজি যুৱক-যুৱতীসকলে পাইছে, এনে সৌভাগ্য যদি কোনোবাই পাইছে, সেয়াই আপোনালোকৰ ভাগ্য৷
আৰু সেয়েহে আমি ইয়াক হেৰুৱাব নিবিচাৰো। যুৱ শক্তিৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস আছে, যুৱ শক্তিৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু আমাৰ নীতি আৰু আমাৰ ৰীতি-নীতিও সেই যুৱ শক্তিক অধিক শক্তি প্ৰদান কৰা।
আজি মোৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতক বিশ্বৰ প্ৰথম তিনিটা ষ্টাৰ্টআপ ইকনমি ছিষ্টেমত স্থান দিছে। ভাৰতৰ এই সামৰ্থ্য, ভাৰতৰ এই শক্তি দেখি বিশ্বৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আচৰিত হৈ পৰিছে। আজি বিশ্ব প্ৰযুক্তি চালিত আৰু আগন্তুক যুগ প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হ’বলৈ গৈ আছে আৰু তেতিয়া প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰতিভাই নতুন ভূমিকা ল’ব৷
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ মই জি-২০ সন্মিলনৰ বাবে বালিলৈ গৈছিলো আৰু বালিত বিশ্বৰ আটাইতকৈ সমৃদ্ধিশালী দেশসমূহৰ লগতে বিশ্বৰ উন্নত দেশসমূহে, তেওঁলোকৰ নেতাসকলে মোক ভাৰতৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সফলতা, ইয়াৰ সূক্ষ্মতাসমূহৰ বিষয়ে জানিব বিচাৰিছিল। আগতে সকলোৱে এই প্ৰশ্নটো সুধিছিল আৰু যেতিয়া মই তেওঁলোকক কৈছিলো যে ভাৰতে যি আচৰিত কাম কৰিছে সেয়া কেৱল দিল্লী, মুম্বাই, চেন্নাইতে সীমাবদ্ধ নহয়, আনকি মোৰ টায়াৰ-২, টিয়াৰ-৩ চহৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও সম্ভৱ কৰিছে, যাৰ ফলত মোৰ দেশৰ ভাগ্য গঢ় লৈ উঠিছে। সৰু সৰু ঠাইৰ পৰা মোৰ যুৱক-যুৱতী আৰু মই আজি অতি আত্মবিশ্বাসেৰে কওঁ যে এই দেশৰ সম্ভাৱনা নতুন, আৰু সেইবাবেই মই কওঁ যে আমাৰ সৰু চহৰবোৰ আকাৰ আৰু জনসংখ্যাৰ ফালৰ পৰা সৰু হ’ব পাৰে। আমাৰ এই সৰু চহৰবোৰ, আমাৰ চহৰবোৰ হয়তো আকাৰ আৰু জনসংখ্যাৰ ফালৰ পৰা সৰু হ’ব পাৰে, কিন্তু ইয়াৰ আশা আৰু আকাংক্ষা, প্ৰচেষ্টা আৰু প্ৰভাৱৰ কোনো তুলনা নাই, ইয়াৰ সম্ভাৱনা আছে। নতুন এপ, নতুন সমাধান, প্ৰযুক্তিৰ ডিভাইচ। এতিয়া খেলৰ জগতখনলৈ চাওকচোন, ল’ৰা-ছোৱালী কেনেকুৱা বস্তিৰ পৰা ওলাই আহি আজি ক্ৰীড়াৰ জগতখনত শক্তি দেখুৱাইছে। সৰু সৰু গাঁও, সৰু চহৰৰ যুৱক-যুৱতী, আমাৰ পুত্ৰ-কন্যাই আজি আশ্চৰ্য্যৰ কাম কৰি দেখুৱাইছে। এতিয়া চাওক মোৰ দেশত ১০০খন স্কুল আছে য’ত ল’ৰা-ছোৱালীয়ে উপগ্ৰহ বনাই উৎক্ষেপণৰ প্ৰস্তুতি চলাই আছে। আজি হাজাৰ হাজাৰ টিংকাৰিং লেবে নতুন বিজ্ঞানীৰ কল্পনা কৰিছে। আজি হাজাৰ হাজাৰ টিংকাৰিং লেবে লাখ লাখ শিশুক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ পথত আগবাঢ়ি যাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।
মই মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ক’ব বিচাৰো যে সুযোগৰ অভাৱ নাই, যিমান সুযোগ বিচাৰে, আকাশতকৈও অধিক সুযোগ দিবলৈ এই দেশ সক্ষম।
আজি লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা মোৰ দেশৰ মাতৃ, ভগ্নী, কন্যা সকলক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাব বিচাৰিছো। দেশখন আজি য’ত উপনীত হৈছে, তাত বিশেষ শক্তি সংযোজন কৰা হৈছে, সেয়া হৈছে মোৰ মা আৰু ভগ্নীৰ শক্তি। আজি দেশ প্ৰগতিৰ পথত আগবাঢ়িছে, গতিকে মোৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলক অভিনন্দন জনাব বিচাৰিছো। আজি মই মোৰ দেশৰ শ্ৰমিক, মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্য আৰু এনে কোটি গোটৰ ওচৰত প্ৰণাম জনাইছো। তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাইছো। আজি যিখন দেশ আধুনিকতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে, বিশ্বৰ সৈতে তুলনামূলক সামৰ্থ্যৰে দেখা গৈছে, ইয়াৰ আঁৰত মোৰ দেশৰ শ্ৰমিকৰ বিপুল অৱদান আছে, আজি সময়ে কয় যে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা মই তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাইছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্য, মোৰ দেশৰ ১৪০ কোটি নাগৰিক, এই শ্ৰমিক, এই ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ী, আৰু ফল-মূল বিক্ৰী কৰা সকলক সন্মান জনাইছো। মোৰ জাতিটোক আগুৱাই নিয়াত, ভাৰতক প্ৰগতিৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাত পেছাদাৰীসকলে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰে। বিজ্ঞানী হওক, অভিযন্তা হওক, চিকিৎসক হওক, নাৰ্ছ হওক, শিক্ষক হওক, পণ্ডিত হওক, বিশ্ববিদ্যালয় হওক, বা গুৰুকুল হওক, ভাৰত মাতৃৰ ভৱিষ্যত উজ্জ্বল কৰি তুলিবলৈ সকলোৱে যৎপৰোনাস্তি অৰিহণা যোগাইছে।
মোৰ আদৰৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
জাতীয় চেতনাই হৈছে আমাক চিন্তাৰ পৰা মুক্ত কৰা শব্দ। আৰু আজি এই জাতীয় চেতনাই প্ৰমাণ কৰি আছে যে ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ শক্তি হৈছে বিশ্বাস। ভাৰতৰ সৰ্বোচ্চ শক্তি হৈছে বিশ্বাস, প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ প্ৰতি আমাৰ আস্থা, চৰকাৰৰ প্ৰতি প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ আস্থা, জাতিটোৰ বাবে উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি প্ৰত্যেকৰে আস্থা, আৰু ভাৰতৰ প্ৰতিও বিশ্বৰ বিশ্বাস। এই আস্থা আমাৰ নীতি আৰু পদ্ধতিৰ বাবে। এই আস্থাৰ কাৰণ হৈছে আমি যি দৃঢ় পদক্ষেপেৰে আগবাঢ়িছো, ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ দিশত।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীহঁত,
মোৰ প্ৰিয় পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, এইটো নিশ্চিত যে ভাৰতৰ সামৰ্থ্য আৰু সম্ভাৱনাই বিশ্বাসৰ নতুন উচ্চতা অতিক্ৰম কৰিবলৈ সাজু হৈছে, আৰু সামৰ্থ্য আৰু নতুন শক্তিৰ প্ৰতি এই নতুন বিশ্বাসক লালন-পালন কৰা উচিত। আজি দেশে জি-২০ সন্মিলন আয়োজন কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। আৰু বিগত এবছৰৰ পৰা ভাৰতৰ চুক-কোণত যিদৰে বিভিন্ন জি-২০ অনুষ্ঠান আৰু কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা হৈছে, সেইদৰে সাধাৰণ মানুহৰ সামৰ্থ্যক বিশ্ববাসীৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এই অনুষ্ঠানসমূহে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ পৰিচয় দিছে। বিশ্বই ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যক আচৰিত হৈ নিৰীক্ষণ কৰি আছে, তাৰ ফলস্বৰূপে ভাৰতৰ প্ৰতি আকৰ্ষণো বাঢ়িছে। ভাৰতক জনা আৰু বুজি পোৱাৰ হেঁপাহ বাঢ়িছে। একেদৰে ভাৰতৰ ৰপ্তানিও দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। আৰু মই ক’ব বিচাৰিছো যে এই সকলোবোৰ মাপকাঠীৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ বিশেষজ্ঞসকলে কৈছে যে ভাৰত এতিয়া বন্ধ নহ’ব। ভাৰতৰ প্ৰশংসা নকৰা কোনো ৰেটিং এজেন্সী বিশ্বৰ প্ৰায়েই নাই। কৰোনা কালৰ পাছত বিশ্বই নতুন ধৰণে চিন্তা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আৰু মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ পিছত যেনেকৈ বিশ্বই নতুন বিশ্বব্যৱস্থা গঠন কৰিলে, তেনেকৈয়ে মই স্পষ্টকৈ দেখিবলৈ পাওঁ যে ক’ৰ’নাৰ পিছত নতুন বিশ্বব্যৱস্থা, নতুন বিশ্বব্যৱস্থা, নতুন ভূ-ৰাজনৈতিক সমীকৰণ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ভূ-ৰাজনৈতিক সমীকৰণৰ সকলো ব্যাখ্যা সলনি হৈছে, সংজ্ঞা সলনি হৈছে। মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, আপোনালোকে গৌৰৱ কৰিব যে পৰিৱৰ্তিত পৃথিৱীখন গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত মোৰ ১৪০ কোটি সহ নাগৰিকৰ সামৰ্থ্য বিশ্বই দেখিছে। আপুনি এটা টাৰ্নিং পইণ্টত থিয় হৈ আছে।
আৰু ক’ৰোনা কালত ভাৰতে যিদৰে দেশক আগুৱাই লৈ গৈছে, তাতেই বিশ্বই আমাৰ সামৰ্থ্য দেখিছে। যেতিয়া বিশ্বৰ যোগান শৃংখল বিঘ্নিত হৈছিল, যেতিয়া বৃহৎ অৰ্থনীতিৰ ওপৰত হেঁচা পৰিছিল, তেতিয়াও আমি কৈছিলোঁ যে আমি বিশ্বৰ উন্নয়ন চাব লাগিব। ই মানৱকেন্দ্ৰিক আৰু মানৱীয় হ’ব লাগে; তেতিয়াই আমি সমস্যাবোৰৰ সঠিক সমাধান বিচাৰি উলিয়াব পাৰিম। আৰু Covid-এ আমাক শিকাইছে বা আমাক উপলব্ধি কৰিবলৈ বাধ্য কৰাইছে যে আমি মানুহৰ সংবেদনশীলতা এৰি পৃথিৱীৰ কল্যাণ কৰিব নোৱাৰো।
আজি ভাৰত গ্ল’বেল চাউথৰ নেতা হৈ পৰিছে, কণ্ঠ হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ সমৃদ্ধি আৰু ঐতিহ্য আজি বিশ্বৰ বাবে সুযোগলৈ পৰিণত হৈছে। বন্ধুসকল, বিশ্ব অৰ্থনীতি আৰু বিশ্ব যোগান শৃংখলত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণ আৰু ভাৰতে নিজৰ বাবে যি স্থান অৰ্জন কৰিছে, সেই স্থানৰ সৈতে মই সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসেৰে ক’ব পাৰো যে আজি ভাৰতৰ বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিয়ে বিশ্বৰ স্থিতিশীলতাৰ নিশ্চয়তা আনিছে। আমাৰ মনত, বা মোৰ ১৪০ কোটি পৰিয়ালৰ সদস্যৰ মনত, বা পৃথিৱীৰ মনত এতিয়া কোনো ‘ইফ’ বা ‘কিন্তু’ নাই। সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে।
মোৰ আদৰৰ দেশবাসী,
এতিয়া বলটো আমাৰ ক’ৰ্টত; আমি সুযোগটো এৰি দিয়া উচিত নহয়; আমি সুযোগটো হেৰুৱাব নালাগে। মই ভাৰতত থকা মোৰ দেশবাসীকো অভিনন্দন জনাইছো কাৰণ মোৰ দেশবাসীৰ সমস্যাৰ মূল বুজি পোৱাৰ ক্ষমতা আছে আৰু সেয়েহে ২০১৪ চনত ৩০ বছৰৰ অভিজ্ঞতাৰ অন্তত মোৰ দেশবাসীয়ে সিদ্ধান্ত ল’লে যে দেশখনক আগুৱাই নিয়াৰ স্বাৰ্থত এখন সুস্থিৰ আৰু শক্তিশালী চৰকাৰ হ’ল প্ৰয়োজন; সম্পূৰ্ণ সংখ্যাগৰিষ্ঠতা থকা চৰকাৰৰ প্ৰয়োজন আছিল। গতিকে, দেশবাসীয়ে এখন শক্তিশালী আৰু সুস্থিৰ চৰকাৰ গঠন কৰিলে। আৰু জাতিটোক আগুৰি ধৰি থকা তিনিটা দশকৰ অনিশ্চয়তা, অস্থিৰতা আৰু ৰাজনৈতিক বাধ্যবাধকতাৰ পৰা দেশখন মুক্ত হ’ল।
মোৰ আদৰৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
দেশৰ আজি এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে সময়ৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত আৰু জনসাধাৰণৰ ধনৰ প্ৰতিটো পইচা দেশৰ সুষম উন্নয়নৰ বাবে উচৰ্গা কৰি আছে; সৰ্বজন হিতায়ঃ সৰ্বজন সুখায়ঃৰ বাবে কাম কৰি আছে। মোৰ চৰকাৰ আৰু মোৰ দেশবাসীৰ গৌৰৱ এটা কথাৰ লগত জড়িত, যে আমাৰ প্ৰতিটো সিদ্ধান্ত, আমাৰ প্ৰতিটো দিশ মাত্ৰ এটা গজ, অৰ্থাৎ ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম’ৰ সৈতে জড়িত। আৰু ‘নেচন ফাৰ্ষ্ট’, সুদূৰপ্ৰসাৰী আৰু ইতিবাচক ফলাফল দিবলৈ গৈ আছে। দেশত বৃহৎ পৰিসৰত কাম চলি আছে। কিন্তু মই ক’ব বিচাৰো যে ২০১৪ চনৰ লগতে ২০১৯ চনতো আপুনি এখন শক্তিশালী চৰকাৰ গঠন কৰিলে, আৰু সেইবাবেই মোদীয়ে সংস্কাৰ আনিবলৈ সাহস পালে। সংস্কাৰ আনিবলৈ মোডীৰ মনত সাহস জগাই তোলা এনে চৰকাৰ গঠন কৰিলে। আৰু যেতিয়া মোদীয়ে ইটোৰ পিছত সিটো সংস্কাৰ আনিছিল, তেতিয়া মোৰ আমোলাতন্ত্ৰৰ, মোৰ কোটি কোটি হাত-ভৰিৰ ৰাইজে, যিসকলে ভাৰতৰ চুক-কোণত চৰকাৰৰ অংশ হিচাপে কাম কৰি আছে, ‘ৰূপান্তৰিত হ’বলৈ কাম কৰিছিল’৷ তেওঁলোকে দায়িত্ব অতি ভালদৰে পালন কৰিছিল আৰু যেতিয়া জনসাধাৰণেও যোগদান কৰিছিল তেতিয়া আমি ৰূপান্তৰ অতি স্পষ্টভাৱে দেখিবলৈ পাইছিলোঁ। আৰু সেইবাবেই এই ‘সংস্কাৰ, পৰিবেশন, ৰূপান্তৰ’ৰ সময়ছোৱাই এতিয়া ভাৰতৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিছে। আৰু আমি দেশৰ ভিতৰতে সেই শক্তিসমূহক প্ৰসাৰিত কৰিছো, যিয়ে আগন্তুক হাজাৰ বছৰৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিবলৈ গৈ আছে।
আজি বিশ্বক প্ৰয়োজন যুৱ শক্তি, যুৱ দক্ষতাৰ। দক্ষতা বিকাশৰ বাবে আমি এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিছো। ই কেৱল ভাৰতৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, বিশ্বৰ প্ৰয়োজনীয়তাও পূৰণ কৰিব। আমি জলশক্তি মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিলোঁ। যদি কোনোবাই মন্ত্ৰালয়ৰ গঠন বিশ্লেষণ কৰে তেন্তে এই চৰকাৰৰ মন-মগজুক বহুত ভালকৈ বুজিব পাৰিব। জলশক্তি মন্ত্ৰালয়ে আমাৰ দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওচৰলৈ বিশুদ্ধ খোৱাপানী পোৱাটো নিশ্চিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আমি পুনৰাবৃত্তি কৰিছো আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ বাবে স্পৰ্শকাতৰ ব্যৱস্থাৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমাৰ দেশে কৰোনাক সাহস কৰাৰ পিছত বিশ্বই বিচাৰিছে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱা; এইটোৱেই হৈছে ঘণ্টাৰ প্ৰয়োজনীয়তা। আমি আয়ুষৰ এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় সৃষ্টি কৰিলোঁ আৰু আজি যোগ আৰু আয়ুষে পৃথিৱীত ঢৌ তুলিছে। পৃথিৱীৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ বাবেই পৃথিৱীখনে আমাক উচ্চ দৃষ্টিৰে চাই আছে। যদি আমি নিজেই আমাৰ এই ক্ষমতাক ভেঙুচালি কৰো, তেন্তে পৃথিৱীয়ে ইয়াক কেনেকৈ স্বীকাৰ কৰিব? কিন্তু যেতিয়া এই মন্ত্ৰণালয় গঠন হৈছিল, তেতিয়া জগতখনেও ইয়াৰ মূল্য বুজি পাইছিল। আমি মীন আৰু আমাৰ ডাঙৰ ডাঙৰ বিলবোৰক আওকাণ কৰা নাই। আমাৰ কোটি কোটি মাছমৰীয়া ভাই-ভনীৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমি সচেতন। সেইবোৰ আমাৰ হৃদয়ত আছে আৰু সেইবাবেই আমি মীন, পশুপালন, আৰু দুগ্ধ উদ্যোগৰ বাবে এক সুকীয়া মন্ত্ৰালয়ৰ সৃষ্টি কৰিছো যাতে আমি সমাজৰ সেই শ্ৰেণী আৰু পিছ পৰি থকা শ্ৰেণীটোক সহায় কৰিব পাৰো।
চৰকাৰী অর্থনীতিৰ এক বৃহৎ অংশ সমবায় আন্দোলন৷ সমবায় মন্ত্ৰালয়ো গঠন কৰা হৈছে যিয়ে আমাৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ জৰিয়তে নিজৰ নেটৱৰ্ক বিয়পাইছে যাতে দুখীয়াৰ ভিতৰত দুখীয়া লোকসকলৰ কথা শুনা যায়, তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হয় আৰু তেওঁলোকেও ক সৰু ইউনিট। সহযোগিতাৰ জৰিয়তে আমি সমৃদ্ধিৰ পথ গ্ৰহণ কৰিছো।
মোৰ আদৰৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
যেতিয়া আমি ২০১৪ চনত আহিছিলো, আমি গোলকীয় অৰ্থনীতিত ১০ নম্বৰত আছিলো, আৰু আজি ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা অৱশেষত ফলপ্ৰসূ হৈছে যিহেতু আমি বিশ্ব অৰ্থনীতিত ৫ নম্বৰ স্থানত উপনীত হৈছো। আৰু এনেদৰে হোৱা নাই যি সময়ত ৰাষ্ট্ৰখন দুৰ্নীতিৰ শৃংখলাত আছিল, লাখ লাখ কোটি টকাৰ কেলেংকাৰীয়ে অৰ্থনীতিৰ ওপৰত ধ্বংসযজ্ঞ চলাইছিল, দেশখনশাসনত স্বীকৃত হৈ আছিল আৰু ভঙ্গুৰ ফাইলত স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত হৈছিল, আমি লিকেজ বন্ধ কৰিছিলো, এক শক্তিশালী অৰ্থনীতি সৃষ্টি কৰিছিলো; আমি দৰিদ্ৰসকলৰ কল্যাণৰ বাবে অধিকৰ পৰা অধিক ধন ব্যয় কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিলো। আৰু আজি মই দেশবাসীক ক'ব বিচাৰো যে যেতিয়া দেশখন অৰ্থনৈতিকভাৱে সমৃদ্ধ হয়, ই কেৱল ভাণ্ডাৰ পূৰণ নকৰে; ই নাগৰিক আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলে। যদি এনে এখন চৰকাৰ আছে যিয়ে ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে ইয়াক সততাৰে ব্যয় কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লয়, তেন্তে কি ফলাফল লাভ কৰিব পাৰি?
আমাৰ ত্ৰিৰংগটোৱে সাক্ষী হৈ থকা এই লাল দুৰ্গৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা মোৰ দেশবাসীক ১০ বছৰৰ বিৱৰণ দিছো। আপুনি যিবোৰ পৰিসংখ্যা শুনে সেইবোৰে পৰিৱৰ্তনৰ এক বাধ্যতামূলক কাহিনী কয়, আৰু আপুনি হয়তো ভাবিব পাৰে যে এইটো কেনেকৈ সম্ভৱ হ’ল, এনে পৰিৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ আমাৰ সামৰ্থ্য কিমান শক্তিশালী। ১০ বছৰ আগতে ভাৰত চৰকাৰৰ পৰা ৩০ লাখ কোটি টকা ৰাজ্যলৈ গৈছিল। যোৱা ৯ বছৰত এই সংখ্যা ১০০ লাখ কোটি হৈছেগৈ। ইয়াৰ পূৰ্বে ভাৰত চৰকাৰৰ কোষাগাৰৰ পৰা ৭০ হাজাৰ কোটি টকা স্থানীয় সংস্থাসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছিল, আজি ৩ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকালৈ গৈ আছে। ইয়াৰ পূৰ্বে ৯০ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰি দুখীয়াৰ ঘৰ সাজিছিল; আজি ই ৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে আৰু দৰিদ্ৰৰ ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ৪ লাখ কোটিতকৈ অধিক ব্যয় কৰা হৈছে।
প্ৰথমে দুখীয়াই সস্তীয়া ইউৰিয়া পাব লাগে। কিছুমান বিশ্বৰ বজাৰত ৩০০০ টকাত বিক্ৰী হোৱা ইউৰিয়াৰ বেগবোৰ আমি আমাৰ কৃষকসকলক ৩০০ টকাত যোগান ধৰো, আৰু সেয়েহে চৰকাৰে আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে ইউৰিয়াৰ ওপৰত ১০ লাখ কোটি টকাৰ ৰাজসাহায্য আগবঢ়াইছে। ২০ লাখ কোটি টকাৰো অধিক বাজেটৰ মুদ্ৰা যোজনাই আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে আত্মনিয়োগ, ব্যৱসায়, উদ্যোগ আদিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। প্ৰায় আঠ কোটি লোকে নতুন ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে, আৰু কেৱল আঠ কোটি লোকে ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰা নাই; প্ৰতিজন উদ্যোগীয়ে এজন বা দুজন ব্যক্তিক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিছে। আঠ কোটি নাগৰিকে লাভ কৰা মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে ৮-১০ কোটি নতুন ব্যক্তিক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদানৰ সামৰ্থ্য লাভ কৰা হৈছে। কৰ’না সংকটৰ সময়ত এমএছএমইসমূহক প্ৰায় ৩.৫ লাখ কোটি টকাৰে সহায় কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত সেইবোৰ ডুব যোৱাত বাধা দিয়া হৈছিল আৰু শক্তি প্ৰদান কৰা হৈছিল। আমাৰ জোৱানসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে পৰিগণিত হোৱা "এক ৰেংক এক পেঞ্চন" পদক্ষেপৰ অধীনত ভাৰতৰ কোষাগাৰৰ পৰা ৭০ হাজাৰ কোটি টকা তেওঁলোকৰ হাতলৈ গৈছে। আমাৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত জোৱানসকলৰ পৰিয়ালে এই ধন পাইছে। এইবোৰ মাত্ৰ কেইটামান উদাহৰণ আৰু মই আৰু সময় ল’ব নিবিচাৰো। পূৰ্বৰ তুলনাত শিতানসমূহৰ মাজত বাজেট বহুগুণে বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে দেশৰ বিভিন্ন কোণত কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰা আৰু বহু পদক্ষেপে দেশৰ উন্নয়নত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।
আৰু মোৰ মৰমৰ প্ৰিয়জন,
কিন্তু সেয়াই সকলো নহয়; এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফল হ’ল মোৰ প্ৰথম পাঁচ বছৰীয়া কাৰ্যকালত মোৰ সতীৰ্থ দুখীয়া ভাই-ভনীৰ ১৩.৫ কোটি দৰিদ্ৰতাৰ শিকলিৰ পৰা মুক্ত হৈ নতুন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীত প্ৰৱেশ কৰিছে। ইয়াতকৈ ডাঙৰ তৃপ্তি জীৱনত থাকিব নোৱাৰে।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পি এম স্বনিধি আঁচনিৰ জৰিয়তে ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীক ৫০ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰদান কৰা আৰু বহুতো আঁচনিয়ে এই ১৩.৫ কোটি লোকক দৰিদ্ৰতাৰ কষ্টৰ পৰা ওপৰলৈ উঠিবলৈ সহায় কৰিছে। আগন্তুক দিনত আমি বিশ্বকৰ্মা জয়ন্তী উপলক্ষে এক আঁচনি আৰম্ভ কৰিম, য'ত পৰম্পৰাগত কাৰুকাৰ্য্যত দক্ষ ব্যক্তি, বিশেষকৈ অ'বিচি সমাজৰ পৰা উপকৃত হ'ব। প্ৰায় ১৩-১৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ আবণ্টনৰে আৰম্ভ হ’বলগীয়া বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ জৰিয়তে শিপিনী, সোণৰ মিস্ত্ৰী, লোহাৰ মিস্ত্ৰী, কাপোৰ ধোৱা শ্ৰমিক, নাপিত, আৰু তেনে পৰিয়ালক সবলীকৰণ কৰা হ’ব। আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে আমাৰ কৃষকৰ একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ ২.৫ লাখ কোটি টকা জমা দিছো। আমি জল জীৱন অভিযানত ২ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰিছো, প্ৰতিটো ঘৰতে বিশুদ্ধ পানী নিশ্চিত কৰিছো। আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ অধীনত অসুস্থতাৰ সময়ত চিকিৎসালয়লৈ অহা দুখীয়াৰ বোজা আমি লাঘৱ কৰিছো। আমি আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ অধীনত ৭০,০০০ কোটি টকা খৰচ কৰি তেওঁলোকে ঔষধ, চিকিৎসা, আৰু গুণগত চিকিৎসালয়ৰ যত্ন লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছো। কৰ’না সংকটৰ সময়ত আমি ৪০ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰি বিনামূলীয়াকৈ ভেকচিন যোগান ধৰাৰ কথা সচেতন। কিন্তু আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে আমি পশুধনৰ টিকাকৰণৰ বাবে প্ৰায় ১৫ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছিলো যাতে পশুধন বচাব পাৰো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী, মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
‘জন ঔষধি কেন্দ্ৰ’ই দেশৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু দেশৰ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালক এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে। যৌথ পৰিয়াল একোটাত যদি কাৰোবাৰ ‘ডায়েবেটিচ’ হয়, ২-৩ হাজাৰ টকাৰ বিল স্বাভাৱিক হৈ পৰে। আমি ‘জন ঔষধী কেন্দ্ৰ’ৰ পৰা ১০০ টকাত বজাৰত উপলব্ধ ঔষধবোৰ ১০, ১৫ টকা, ২০ টকাত দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰিছো। আৰু আজি দেশৰ ১০০০ ‘জন ঔষধি কেন্দ্ৰ’ৰ পৰা যিসকলক এই ৰোগৰ বাবে ঔষধৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, তেওঁলোকৰ পকেটৰ প্ৰায় ২০ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। আৰু তেওঁলোক বেছিভাগেই মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ। সেয়ে আজি ইয়াৰ সফলতা দেখি মই দেশবাসীক ক'ব বিচাৰো যে আমি ‘বিশ্বকৰ্মা আঁচনি’ গ্ৰহণ কৰি সমাজৰ সেই অংশটোক স্পৰ্শ কৰিবলৈ প্ৰয়াস কৰিছো। এতিয়া দেশৰ ১০,০০০ জন ঔষধী কেন্দ্ৰৰ পৰা, আমি অনাগত দিনত ২৫,০০০ ‘জন ঔষধী কেন্দ্ৰ’ স্থাপনৰ লক্ষ্যৰে কাম কৰিবলৈ লৈছো।
মোৰ প্ৰিয় পৰিয়ালবৰ্গ,
যেতিয়া দেশত দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস পায়, দেশৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ শক্তি যথেষ্ট বৃদ্ধি পায়। আৰু মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে অহা পাঁচ বছৰত মোদী নিশ্চিত, প্ৰথম তিনিটা গোলকীয় অৰ্থনীতিত দেশখনে নিজৰ স্থান ল'ব, ই নিশ্চিতভাৱে সম্ভৱ হ'ব। আজি, দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই অহা ১৩.৫ কোটি লোক এক মধ্যবিত্তীয় শক্তি হৈ উঠিছে। যেতিয়া দৰিদ্ৰলোকৰ ক্ৰয় ক্ষমতা বৃদ্ধি হয়, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ব্যৱসায়িক শক্তি বৃদ্ধি হয়। যেতিয়া গাওঁখনৰ ক্ৰয় ক্ষমতা বৃদ্ধি হয়, চহৰ আৰু নগৰৰ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থা দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ো। আৰু এইটো আমাৰ আন্তঃসংযোগযুক্ত অৰ্থ-চক্ৰ। আমি ইয়াক শক্তি প্ৰদান কৰি আগবাঢ়িব বিচাৰো।
মোৰ প্ৰিয় পৰিয়ালবৰ্গ, চহৰাঞ্চলত যিসকল দুখীয়া লোকে বাস কৰে, ঘৰ অবিহনে সমস্যা হবই, মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহে নিজৰ এটা ঘৰৰ সপোন দেখে। তাৰ বাবে আহিবলগীয়া বছৰবোৰত এখন আঁচনি ৰূপায়ণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আঁচনিখনত সেইসকল মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যক, যিসকলে চহৰত বসবাস কৰে, যিসকল ভাড়াঘৰত থাকে, সৰু সৰু জুপুৰিত জীৱন কটায়, অকৰ্তৃত্বশীল ক’লনীত থাকে, এনে ধৰণৰ লোকসকলে যদি নিজাকৈ ঘৰ সাজিব বিচাৰে, বেংকৰ পৰা যি ঋণ পাব তাৰ সুদত ৰেহাই দি লাখ টকাৰ সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ আমি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো। মোৰ মধ্যম বৰ্গৰ পৰিয়ালসমূহক ২ লাখৰ পৰা ৭ লাখলৈ আয়কৰ ৰেহাইৰ সীমা বৃদ্ধি কৰাত আটাইতকৈ কাৰ লাভ হৈছে দৰমহাভোগী মোৰ মধ্যম বৰ্গৰ লোকসকসলৰ হৈছে। ২০১৪ৰ আগতে ইণ্টাৰনেটৰ ডাটা ব্যয়বহুল আছিল। আজিৰ তাৰিখত পৃথিৱীৰ ভিতৰতে সকলোতকৈ সস্তা হৈছে ইণ্টাৰনেটৰ ডাটা। প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ ধন ৰাহি হৈছে।
মোৰ প্ৰিয় পৰিয়ালবৰ্গ, ক’ৰোনাৰ পিছত পৃথিৱীখন আজিৰ তাৰিখতো সেই সংকটৰ পৰা ওলাই আহিব পৰা নাই, যুদ্ধই আকৌ এবাৰলৈ সংকটৰ সৃষ্টি কৰিলে। আজি পৃথিৱীয়ে মূল্যবৃদ্ধিৰ সমস্যাৰে যুঁজিবলগীয়া হৈছে। সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ অৰ্থব্যৱস্থাক মূল্যবৃদ্ধিয়ে কোঙা কৰি পেলাইছে। আমাকো যিবোৰ সামগ্ৰীৰ প্ৰয়োজন হয় পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ক্ৰয় কৰো। আমিতো সামগ্ৰী আমদানি কৰোৱেই, আমাৰ দুৰ্ভাগ্য যে আমি মূল্যবৃদ্ধিকো আমদানি কৰিবলগীয়াত পৰিছো।
কিন্তু মোৰ প্ৰিয় পৰিয়ালবৰ্গ, ভাৰতে এই মূল্যবৃদ্ধিক নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাৰ বাবে যথাসম্ভৱ প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছে। বিগত সময়ছোৱাৰ তুলনাত আমি কিছু সফলতাও লাভ কৰিছো, কিন্তু ইমানতে আমি সন্তুষ্টি লভিলে নহ’ব। পৃথিৱীৰ তুলনাত আমাৰ অৱস্থা উন্নত যদিও আমি দেশবাসীৰ ওপৰত মূল্যবৃদ্ধিৰ হেঁচা যিমান পাৰি কমোৱাৰ বাবে আমি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। আৰু আমি সেই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিমেই। এই ক্ষেত্ৰত মই প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছো।
মোৰ প্ৰিয় পৰিয়ালবৰ্গ,
আজি দেশে অনেক সামৰ্থ্যৰ সৈতে আগবাঢ়ি গৈছে। আধুনিকতাৰ দিশত আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে কাম কৰি আছে। আজি দেশে নবীকৰণযোগ্য শক্তিক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে, আজি দেশে ‘গ্ৰীণ হাইড্ৰোজেন’ৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে। মহাকাশত দেশৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি পাইছে। সেইদৰে ‘ডীপ চী মিশ্যন’তো দেশে সফলতাৰে অগ্ৰসৰ হৈছে। দেশৰ ৰেলসেৱা আধুনিক হৈ উঠিছে। এই মুহূৰ্তত ‘বন্দে ভাৰত বুলেট ট্ৰেইন’ৰ কামো দেশত চলি আছে। গাঁৱে গাঁৱে পকী পথৰ নিৰ্মাণ চলি থকাৰ লগতে ‘ইলেকট্ৰিক বাছ’, ‘মেট্ৰো সেৱা’ৰ কাৰ্যক্ৰমো দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত চলি আছে। আজি গাঁৱে গাঁৱে ইণ্টাৰনেটৰ সেৱা উপলব্ধ হৈছে। সেইদৰে ‘কোৱাণ্টাম কম্পিউটাৰ’ৰ বাবেও দেশে কাৰ্যপন্থা গ্ৰহণ কৰিছে। নেনো ইউৰিয়া আৰু ‘নেনো ডি এ পি’ৰ কামো চলি আছে। সেইদৰে জৈৱিক খেতিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ বাবেও ব্যাপক হাৰত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আজিৰ তাৰিখত ‘কৃষক উত্পাদক সংস্থা -এফ পি অ’’ গঠনৰ কাম চলি থকাৰ লগতে আমি ছেমি কণ্ডাক্টৰ উত্পাদনৰ ক্ষেত্ৰতো অগ্ৰসৰ হৈছো। আমি দিব্যাংগসকলৰ বাবে এখন সুগম ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে কাম কৰি থকাৰ লগতে পেৰা অলিম্পিকতো ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগ পতাকাৰ .লহৰ তুলিবলৈ মোৰ দিব্যাংগ ভাই-ভনীসকলক সামৰ্থ্যবান কৰাৰ প্ৰয়াস চলি আছে। আমি খেলুৱৈসকলক বিশেষ প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰিছো।
আজি ভাৰতে পুৰণি চিন্তাধাৰা, পুৰণি ধ্যান-ধাৰণা পৰিত্যাগ কৰি নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ লগতে সেই লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে একচিত্তে আগবাঢ়িছে। আৰু যেতিয়া মই কওঁ যে যিবোৰ আধাৰশিলা আমাৰ চৰকাৰে স্থাপন কৰিছে সেইসমূহ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনো আমাৰ কাৰ্যকালতে কৰা হব। সাম্প্ৰতিক সময়তো যিবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰি আছো আপোনালোকে লিখি ৰাখক, সেইবোৰ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আপোনাসকলে মোৰ ভাগ্যতে অৰ্পণ কৰিছে। আমাৰ কৰ্মসংস্কৃতি হৈছে ডাঙৰকৈ ভবা, দূৰলৈকে চিন্তা কৰা, ‘সৰ্বজন হিতায় সৰ্বজন সুখায়’ৰ চিন্তা কৰা, এয়াই হৈছে আমাৰ কাৰ্যশৈলী। আমি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱত ৭৫ হাজাৰ ‘অমৃত সৰোবৰ’ নিৰ্মাণৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছিলো। সেই সময়ত আমি প্ৰতিখন জিলাত ৭৫টাকৈ অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। প্ৰায় ৫০-৫৫ হাজাৰ ‘অমৃত সৰোবৰ’ নিৰ্মাণৰ আশা কৰিছিলো। কিন্তু আজি প্ৰায় ৭৫ হাজাৰ অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। এয়া আক্ষৰিক অৰ্থতে এক বৃহত্ পৰিসৰৰ কাম। জনশক্তি আৰু জলশক্তিৰ এই সামৰ্থ্য ভাৰতৰ পৰ্যাবৰণ সুৰক্ষা কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো অতিকে সহায়ক হব। ১৮ হাজাৰ গাঁৱলৈ বিজুলীৰ সৰবৰাহ কৰা, ‘জন ধন বেংকৰ একাউণ্টছ’ খোলা, কন্যাসকলৰ বাবে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা আদি প্ৰকল্পসমূহ নিৰ্ধাৰিত সময়তকৈ আগতেই আমি সম্পূৰ্ণ কৰিম। আৰু যেতিয়া ভাৰতে কোনো এটা কাম কৰিম বুলি সিদ্ধান্ত লয় তেতিয়া সেয়া সম্পূৰ্ণ কৰিহে এৰে। এয়া আমাৰ ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ডে’ কৈ আহিছে।
২০০ কোটি টীকাকৰণৰ কাম। পৃথিৱীয়ে যেতিয়া আমাক সোধে নহয়, ২০০ কোটিৰ প্ৰত্যাহ্বান, তেওঁলোক আচৰিত হৈ যায়। ইমান ডাঙৰ কাম, এয়া মোৰ দেশৰ অংগনবাড়ী কৰ্মী, আমাৰ আশা কৰ্মী, আমাৰ হেল্থ ৱৰ্কাৰসকলে সম্ভৱ কৰি দেখুৱাইছে। এয়াই মোৰ দেশৰ সামৰ্থ্য। ৫-জি সেৱা মুকলি কৰা হৈছে। পৃথিৱীৰ ভিতৰতে সবাতোকৈ দ্ৰুত গতিৰে ৫-জি সেৱা আৰম্ভ কৰা দেশখন হৈছে মোৰ দেশ। ৭০০ ৰো অধিক জিলাত এই সেৱা উপলব্ধ হৈছে। আৰু এতিয়া ৬-জিৰো প্ৰস্তুতি চলাই থকা হৈছে। আমি ‘টাস্ক ফোৰ্চ’ গঠন কৰি দিছো। নবীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্পৰ ক্ষেত্ৰত আমি নিৰ্ধাৰিত সময়তকৈ আগুৱাই আছো। আমি নবীকৰণযোগ্য শক্তি ২০৩০ৰ যি লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিলো সেয়া ২০২১-২২তেই সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। আমি পেট্ৰলত ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰনৰ যি কথা কৈছিলো সেয়াও আমি নিৰ্ধাৰিত সময়তকৈ পাঁচ বছৰ আগতেই সম্পূৰ্ণ কৰিছো। আমি ৫০০ বিলিয়ন ডলাৰৰ ৰপ্তানিৰ কথা কৈছিলো, সেয়াও আমি সময়তকৈ আগতেই ৫০০ বিলিয়ন ডলাৰৰো অধিক কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। আমি সিদ্ধান্ত লৈছিলো, যিটো বিষয় আমাৰ দেশত ২৫ বছৰ ধৰি চৰ্চাত আছিল যে দেশত নতুন সংসদ ভৱন নিৰ্মিত হওক। সংসদৰ এনে এখন অধিবেশন নাছিল যত নতুন সংসদ নিৰ্মাণৰ কথা চৰ্চা হোৱা নাছিল। এয়া হৈছে মোদী, যিয়ে সময়তকৈ আগতেই সংসদ ভৱন নিৰ্মাণ কৰি দেখুৱালে। মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল, এয়া হৈছে কাম কৰা চৰকাৰ। নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিব পৰা চৰকাৰ। এয়া হৈছে নতুন ভাৰত, এয়া হৈছে আত্মবিশ্বাসৰে এক পৰিপূৰ্ণ ভাৰত। এয়া হৈছে সংকল্পক চাৰিতাৰ্থ কৰাৰ বাবে আহোপুৰুষাৰ্থ কৰা ভাৰত। আৰু সেয়ে এইখন ভাৰতে থমকি নৰয়, এইখন ভাৰত পৰিশ্ৰান্তও নহয়, এইখন ভাৰতে দুৰ্বলতাও অনুভৱ নকৰে আৰু এইখন ভাৰত নেহাৰেও। আৰু সেয়ে, মোৰ প্ৰিয় পৰিয়ালবৰ্গ, আৰ্থিক শক্তি ভৰি আছে, সেয়ে আমাৰ সামৰিক শক্তিয়ে নতুন সামৰ্থ্য লাভ কৰিছে। আমাৰ সীমান্ত আগতকৈ অধিক সুৰক্ষিত হৈছে। আৰু মোৰ সীমাত পহৰাৰত জোৱান, যিসকল জোৱানে মোৰ দেশৰ সীমা সুৰক্ষিত কৰি আছে আৰু মোৰ দেশৰ আভ্যন্তৰীণ সুৰক্ষা চম্ভালি থকা সমাবেশী বাহিনীসমূহক মই স্বাধীনতাৰ এই পৱিত্ৰ উত্সৱত বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি মোৰ বক্তব্য আগুৱাই নিব খুজিছো। সেনাবাহিনীৰ অধিকৰণেই হওক, আমাৰ সেনাক যুৱশক্তিৰে উজ্জীৱিত কৰাই হওক, আমাৰ সেনাক যুঁজিব পৰাকৈ সচেষ্ট কৰি ৰখাই হওক, যুদ্ধযোগ্য কৰি তোলাই হওক, এনেবোৰ কাৰ্যৰ বাবে নিৰন্তৰ সংস্কাৰৰ কাম আজি আমাৰ সেনাবাহিনীত অব্যাহত ৰখা হৈছে।
মোৰ প্ৰিয় পৰিয়ালবৰ্গ,
বিগত সময়ছোৱাত আমি প্ৰায়েই শুনিছিলো, এইফালে বোমা বিস্ফোৰণ হৈছে, সেইফালে বোমা ফুটিছে। বিভিন্ন ঠাইত লিখি থোৱা হৈছিল যে এই মোনাটো নুচুব অথবা এনে ধৰণৰ ঘোষণা চলিয়েই আছিল। আজি দেশে সুৰক্ষাৰ অনুভৱ কৰিবলৈ লৈছে। আৰু যেতিয়া সুৰক্ষাৰ বাতাবৰণ সৃষ্টি হয়, শান্তি স্থাপিত হয় তেতিয়া প্ৰগতিৰ বাবে দেখা আমাৰ ন-ন সপোনবোৰ পূৰ্ণ কৰিব পৰা যায়। ধাৰাবাহিক বোমা বিস্ফোৰণৰ সেই সময়বোৰ এতিয়া বিগত সময়ৰ কথা হৈ পৰিছে। নিৰ্দোষ ব্যক্তিৰ যি মৃত্যু হৈছিল তেনেবোৰ ঘটনা এতিয়া বিগত সময়ৰ কথা হৈ পৰিছে। আজিৰ তাৰিখত দেশত সন্ত্ৰাসবাদীৰ কূটাঘাতৰ হাৰ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে। নক্সাল অধ্যুষিত অঞ্চলসমূহতো বহুত ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনৰ সূচনা হৈছে। বাতাবৰণ সলনি হৈছে।
মোৰ প্ৰিয় পৰিয়ালবৰ্গ,
প্ৰগতিৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত, কিন্তু যেতিয়া ২০৪৭ ত এখন বিকশিত ভাৰতৰ সপোন লৈ আমি আগবাঢ়িছো, আৰু সেয়া কেৱল এক সপোন নহয়, সেয়া হৈছে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সংকল্প আৰু সেই সংকল্প সিদ্ধ কৰাৰ বাবে পৰিশ্ৰমৰ পৰাকাস্থাও হয় আৰু সেয়া সকলোতকৈ ডাঙৰ শক্তিও হয়। সেয়া হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰ। পৃথিৱীত যিসমূহ দেশে প্ৰগতি কৰিছে, পৃথিৱীত যিসমূহ দেশে সংকট অতিক্ৰম কৰি আগবাঢ়িছে, সেইসমূহ দেশৰ ক্ষেত্ৰত আন বস্তুৰ লগতে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুঘটক হৈছে এই ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰ। আৰু আমি ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰৰ বাবে আৰু অধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি আগবাঢ়িব লাগিব। আমাৰ দেশ, আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰ ওজস্বী হওক, তেজস্বী হওক, পুৰুষাৰ্থী হওক, পৰাক্ৰমী হওক, প্ৰখৰ হওক, এয়া আমাৰ সকলোৰে সামূহিক দায়িত্ব হোৱা উচিত।
আৰু আমি পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে একে মন্ত্ৰ বহন কৰোঁ আহক, ই আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰৰ সাৰাংশ হ'ব লাগে। একতাৰ বাৰ্তা, ভাৰতৰ একতাক অটুট ৰখা, একতাত আচোঁৰ পৰিবলৈ নিদিয়া, মোৰ এনে ভাষা নহ'ব, মোৰ এনেধৰণৰ কোনো পদক্ষেপ নহব। প্ৰতি মুহূৰ্ততে, মোৰ ফালৰ পৰা দেশখনক একতাৰ দোলেৰে বন্ধাৰ প্ৰয়াস কৰা হ'ব। ভাৰতৰ ঐক্যই আমাক শক্তি প্ৰদান কৰে। উত্তৰ, দক্ষিণ, পূব, পশ্চিম, গাওঁ, চহৰ, পুৰুষ বা মহিলাই হওঁক; একতা আৰু বৈচিত্ৰ্যৰে ভৰা এখন দেশত আমাৰ সকলোৰে একতাৰ শক্তি আছে আৰু দ্বিতীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা যিটো মই দেখিছোঁ যে যদিহে আমি আমাৰ দেশক ২০৪৭ চনত এক উন্নত ভাৰত হিচাপে চাব বিচাৰো, তেন্তে আমি শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ মন্ত্ৰৰে আগুৱাই যাব লাগিব, আমি সাকাৰ কৰিব লাগিব।
এতিয়া আমাৰ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত, মই ২০১৪ চনত কৈছিলো যে শূন্য ত্ৰুটি, শূন্য প্ৰভাৱ। যদিহে বিশ্বৰ যিকোনো মেজত 'মেক ইন ইণ্ডিয়া'ৰ সামগ্ৰী থাকে, তেন্তে বিশ্বই যাতে বিশ্বাস কৰে যে ইয়াতকৈ ভাল একো হ'ব নোৱাৰে। এইটো চূড়ান্ত হ'ব, আমাৰ সকলোবোৰ আছে, আমাৰ সেৱাবোৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ হ'ব, যদি আমাৰ কথাবোৰত শক্তি থাকিলে, আমাৰ প্ৰতিষ্ঠানবোৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ হ'ব, যদিহে আমাৰ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ প্ৰক্ৰিয়াবোৰ থাকে, তেন্তে সেইবোৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ হ'ব। আমি এই শ্ৰেষ্ঠতাৰ অনুভূতিৰে আগবাঢ়িব লাগিব। তৃতীয় কথাটো হ'ল দেশ আগবাঢ়ি যাবলৈ এক অতিৰিক্ত শক্তিয়ে ভাৰতক আগুৱাই নিব আৰু সেয়া হৈছে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়ন। আজি ভাৰতে গৌৰৱেৰে ক'ব পাৰে যে যদি কোনো দেশত বিশ্বৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহনত সৰ্বাধিক সংখ্যক মহিলা পাইলট আছে, তেন্তে সেয়া মোৰ দেশত আছে। আজি চন্দ্ৰযানৰ গতিয়ে হওঁক বা চন্দ্ৰ অভিযানেই হওঁক, মোৰ দেশৰ মহিলা বিজ্ঞানীসকলে ইয়াক নেতৃত্ব দি আছে। আজি আমি ২ কোটি লাখপতি দিদিৰ লক্ষ্যৰে মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটসমূহৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। আমি আমাৰ মহিলা শক্তিৰ সামৰ্থক প্ৰোৎসাহিত কৰিবলৈ, মহিলাৰ নেতৃত্বত বিকাশৰ বিষয়বোৰ আগবঢ়াই নিছো আৰু যেতিয়া মই জি-২০ত মহিলা নেতৃত্বাধীন বিকাশৰ বিষয়বোৰ আগবঢ়াইছো, সমগ্ৰ জি-২০ গোটে ইয়াৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰিছে আৰু তেওঁলোকে ইয়াক যথেষ্ট গুৰুত্ব দিছে। একেদৰে, ভাৰত হৈছে বৈচিত্ৰ্যৰে পৰিপূৰ্ণ এখন দেশ। আমি অসন্তুলিত উন্নয়নৰ ভুক্তভোগী হৈছো, মোৰ-আনৰ মনোভাৱৰ বাবে আমাৰ দেশৰ কিছু অংশ ইয়াৰ ভুক্তভোগী হৈছে। এতিয়া আমি আঞ্চলিক আকাংক্ষাসমূহক সন্তুলিত বিকাশলৈ আগবঢ়াই নিব লাগিব আৰু আমাৰ ভাৰত মাতৃৰ দৰে আঞ্চলিক আকাংক্ষাৰ সেই অনুভূতিক সন্মান জনাই, যদি আমাৰ শৰীৰৰ কোনো অংশ বিকাশ নোহোৱাকৈ হৈ থাকে, তেন্তে আমাৰ শৰীৰৰ বিকাশ হোৱা বুলি গণ্য কৰা নহ'ব। যদি আমাৰ শৰীৰৰ কোনো অংশ দুৰ্বল হয়, তেন্তে আমাক স্বাস্থ্যৱান বুলি গণ্য কৰা নহ'ব। একেদৰে, যদি মোৰ ভাৰত মাতা দুৰ্বল হয়, যদি সমাজৰ কোনো অংশ, আনকি সমাজৰ কোনো শ্ৰেণী দুৰ্বল হৈ থাকিলে, মোৰ ভাৰত মাতা সক্ষম আৰু স্বাস্থ্যৱান বুলি আমি বহি ৰব নোৱাৰো। আৰু সেয়েহে আমি আঞ্চলিক আকাংক্ষাসমূহ পূৰণ কৰিব লাগিব আৰু সেয়েহে আমি সমাজৰ সৰ্বাংগীন বিকাশ, সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ দিশত আগবাঢ়িব বিচাৰো আৰু দেশৰ প্ৰতিটো অঞ্চলেই নিজৰ শক্তি প্ৰস্ফুটিত কৰাৰ সুযোগ পাব লাগে।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ভাৰত গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ, ভাৰতো বৈচিত্ৰ্যৰ আৰ্হি। ইয়াত বহুতো ভাষা, বহুতো উপভাষা, বহুতো পোছাক, বহুতো ভিন্নতা আছে। আমি সেই বস্তুবোৰৰ আধাৰত আগবাঢ়িব লাগিব।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
যেতিয়া মই দেশৰ একতাৰ কথা কওঁ, যদিহে কোনো এটা ঘটনা মণিপুৰত সংঘটিত হয়, তেন্তে মহাৰাষ্ট্ৰত বেদনা হয়, যদি অসমত বানপানী হয়, তেন্তে কেৰালা অস্থিৰ হৈ পৰে। ভাৰতৰ যিকোনো অংশত যিয়েই নহওঁক, আমি অংগৰ নিচিনা অনুভৱ কৰোঁ। এয়া আমাৰ সামাজিক দায়বদ্ধতা, ই আমাৰ পাৰিবাৰিক দায়িত্ব আৰু এখন দেশ হিচাপে এয়া আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। যেতিয়া আমি আফগানিস্তানৰ পৰা গুৰু গ্ৰন্থ চাহিবৰ স্বৰূপ লৈ আনিছো, সমগ্ৰ দেশে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে। আজি, যেতিয়া কোভিড কালত পৃথিৱীৰ যিকোনো দেশত, মোৰ এজন শিখ ভাতৃয়ে যেতিয়া ভোকাতুৰসকলৰ মাজত খাদ্য বিতৰণ কৰে তেতিয়া বিশ্ববাসীয়ে প্ৰশংসা কৰে, আৰু তেতিয়া ভাৰতৰ বুকু উঠলি উঠে।
আমি মহিলাৰ সন্মানৰ কথা কওঁ। মই শেহতীয়াভাৱে এখন দেশ ভ্ৰমণ কৰি আছিলো, আৰু এজন অতি জ্যেষ্ঠ মন্ত্ৰীয়ে মোক এটা প্ৰশ্ন সুধিছিল, আপোনাৰ দেশত ছোৱালীয়ে বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক বিষয় অধ্যয়ন কৰেনে? মই তেওঁক কৈছিলো যে আজি মোৰ দেশৰ ল'ৰাতকৈ অধিক ছোৱালীয়ে ষ্টেম অৰ্থাৎ বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, অভিযান্ত্ৰিক আৰু গণিতৰ সৰ্বাধিক অংশত ভাগ লৈছে, উত্তৰটো তেওঁলোকৰ বাবে আচৰিত আছিল। এই শক্তি আজি আমাৰ দেশত দৃশ্যমান হৈছে।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি, ১০ কোটি মহিলা মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত। আত্ম-সহায়ক গোটৰ সৈতে আপুনি গাঁৱলৈ গলে, আপুনি বেংক দিদি পাব, আপুনি অংগনৱাড়ী দিদি পাব, আপুনি ঔষধ দিয়া দিদি পাব আৰু এতিয়া মোৰ সপোন হৈছে গাঁৱত ২ কোটি লাখপতি দিদি, ২ কোটি লাখপতি দিদি বনোৱা। আৰু ইয়াৰ বাবে এটা নতুন বিকল্প হৈছে, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিদ্যা। মই আমাৰ গাঁৱৰ মহিলাসকলৰ মাজত সম্ভাৱনা দেখিছোঁ আৰু সেয়েহে মই এটা নতুন পৰিকল্পনাৰ কথা ভাবিছোঁ যে আমাৰ কৃষি খণ্ডত প্ৰযুক্তি সংযুক্ত হৈ পৰক, কৃষিপ্ৰযুক্তি শক্তিশালী হওক, সেয়েহে আমি মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিম। আমি ড্ৰোন পৰিচালনা, ড্ৰোন মেৰামতিৰ প্ৰশিক্ষণ দিম আৰু এনে হাজাৰ হাজাৰ মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটক ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা প্ৰশিক্ষণ দিয়া ড্ৰোন প্ৰদান কৰা হ'ব আৰু আমি আমাৰ কৃষিকামত ড্ৰোন সেৱা প্ৰদান কৰা আৰম্ভ কৰিম।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজি দেশখন আধুনিকতাৰ দিশে আগবাঢ়িছে। ঘাইপথ, ৰে'লপথ, বায়ুপথ, আই-ৱে, তথ্যৰ পথ, পানীৰ পথেই হওঁক, এনে কোনো খণ্ড নাই য'ত দেশখনে আজি আগবাঢ়ি যোৱাৰ দিশত কাম কৰা নাই। যোৱা ন বছৰত আমি উপকূলীয় অঞ্চল, জনজাতীয় অঞ্চল, আমাৰ পাহাৰীয়া অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়নৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। পৰ্বতমালা, ভাৰতমালাৰ দৰে আঁচনিৰ জৰিয়তে আমি সমাজৰ সেই অংশটোক শক্তিশালী কৰিছো। আমি আমাৰ পূৱ ভাৰতক গেছ পাইপলাইনৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ কাম কৰিছো। আমি চিকিৎসালয়ৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিছো। আমি চিকিৎসকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিছো যাতে আমাৰ ল'ৰা ছোৱালীয়ে তেওঁলোকৰ চিকিৎসক হোৱাৰ সপোন পূৰণ কৰিব পাৰে। আমি মাতৃভাষাত শিক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰিছো আৰু তেওঁলোকে মাতৃভাষাত অধ্যয়ন কৰিব পাৰিব আৰু মই ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়কো ধন্যবাদ জনাইছো যে ভাৰতৰ উচ্চতম ন্যায়ালয়ে কৈছে যে এতিয়া যি ৰায় দিব তাৰ কাৰ্যকৰী অংশ, যিয়ে আদালতলৈ আহিব সেয়া নিজৰ নিজৰ ভাযাত উপলব্ধ হ'ব। মাতৃভাষাৰ গুৰুত্ব আজি বাঢ়ি আহিছে।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আজিলৈকে, আমি আমাৰ দেশৰ সীমান্তৱৰ্তী গাওঁবোৰত ভাইব্ৰেণ্ট বৰ্ডাৰ ভিলেজৰ এটা কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিছো আৰু ভাইব্ৰেণ্ট বৰ্ডাৰ ভিলেজক এতিয়ালৈকে দেশৰ অন্তিমখন গাওঁ বুলি কোৱা হৈছিল, আমি সেই সমগ্ৰ চিন্তাধাৰা সলনি কৰিছো। সেয়া দেশৰ অন্তিমখন গাওঁ নহয়, সীমান্তত যি দেখা যায় সেয়া হৈছে মোৰ দেশৰ প্ৰথমখন গাওঁ। যদি পূবত সূৰ্য উদয় হয়, প্ৰথম সূৰ্যৰ ৰশ্মি সেই ফালে থকা গাওঁখনলৈ আহে। যদি সূৰ্য অস্ত যায়, তেতিয়া এইফালৰ গাওঁখন অন্তিম ৰশ্মিৰ পৰা লাভান্বিত হয়। এইখন মোৰ প্ৰথমখন গাওঁ আৰু মই সুখী যে আজি মোৰ কাৰ্যসূচীৰ বিশেষ অতিথিসকলৰ ৬০০ জন প্ৰধান, এই প্ৰথম গাঁৱৰ, সীমান্তৱৰ্তী গাঁৱৰ, আজি এই লালকিল্লাত এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যসূচীৰ অংশ হ'বলৈ আহিছে। এইবাৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকে ইমান দূৰলৈ আহিছে। তেওঁলোকে নতুন সংকল্প আৰু শক্তিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ আহিছে।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমি সন্তুলিত বিকাশৰ বাবে উচ্চাকাংক্ষী জিলা, উচ্চাকাংক্ষী ব্লকৰ কল্পনা কৰিছিলো আৰু আজি ই আনন্দদায়ক ফলাফল লাভ কৰিছে। আজি ৰাজ্যৰ স্বাভাৱিক মাপকাঠি, এসময়ত বহু পিছ পৰা উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহে ভাল প্ৰদৰ্শন আৰম্ভ কৰিছে আৰু মই নিশ্চিত যে অনাগত দিনত এই উচ্চাকাংক্ষী জিলাসমূহত আমাৰ উচ্চাকাংক্ষী ব্লকসমূহ নিশ্চিতভাৱে আগবাঢ়িব। মই কোৱাৰ দৰে, মই ভাৰতৰ চৰিত্ৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আছিলো, মই প্ৰথমে ভাৰতৰ একতাৰ কথা কৈছিলো, দ্বিতীয়তে ভাৰতে উৎকৃষ্টতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগে, তৃতীয়তে মহিলা বিকাশৰ কথা কৈছিলোঁ। চতুৰ্থতে, মই আৰু এটা কৈছিলোঁ আমাৰ দৰে আঞ্চলিক আকাংক্ষাৰ কথা। ভাৰতে এতিয়া সেই দিশত আগবাঢ়িব লাগিব আৰু সেয়া হৈছে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰ, বিশ্বৰ কল্যাণৰ বাবে চিন্তা কৰা উচিত। আমি দেশখনক ইমান শক্তিশালী কৰিব লাগিব, যিয়ে বিশ্ব কল্যাণৰ বাবেও ইয়াৰ ভূমিকা পালন কৰে। আৰু আজি কৰোনাৰ পিছত, মই দেখিছোঁ যে সংকটৰ সময়ত দেশখনে যিদৰে বিশ্বক সহায় কৰিছিল, তাৰ ফলস্বৰূপে আজি আমাৰ দেশ বিশ্বৰ বন্ধু হিচাপে পৰিচিত হৈছে। বিশ্বৰ এক অটুট সংগী হিচাপে পৰিচিত হৈছে। আজি মোৰ দেশ জনাজাত হৈ পৰিছে। যেতিয়া আমি 'বিশ্ব কল্যাণ'ৰ কথা কওঁ, আমি সেইসকল লোক যিয়ে ভাৰতৰ ধাৰণাটো আগবঢ়াই নিছো আৰু মই সুখী যে আজি ১৫ আগষ্ট এই উপলক্ষে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ কংগ্ৰেছৰ বহুতো নিৰ্বাচিত গণ্যমান্য ব্যক্তিও আজি আমাৰ মাজত উপস্থিত আছে। ভাৰতৰ চিন্তাধাৰা কি, আমি কেনেকৈ বিশ্ব কল্যাণৰ কথা আগবঢ়াই নিব পাৰোঁ? এতিয়া চাওক, যেতিয়া আমি ভাবো, তেতিয়া আমি কওঁ যে আমি এই দৰ্শনক পৃথিৱীৰ সন্মুখত ৰাখিছো, আৰু পৃথিৱীয়ে সেই দৰ্শনৰ সৈতে আমাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে। আমি এটা সূৰ্য, এটা পৃথিৱী, এটা গ্ৰিডৰ কথা কৈছিলো। নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ এটা ডাঙৰ মতবাদ আছে, আজি বিশ্বই ইয়াক গ্ৰহণ কৰিছে। কোভিডৰ পিছত, আমি বিশ্বক কৈছিলো যে এইটো আমাৰ দৃষ্টিভংগী হ'ব লাগে। এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য সমস্যাৰ কেৱল তেতিয়াহে সম্ভৱ হ'ব যেতিয়া মানুহ, জীৱ-জন্তু, উদ্ভিদৰ ৰোগৰ সময়ত সমানে গুৰুত্ব দিয়া হ'ব, তেতিয়াহে ই সম্ভৱ হব। আমি জি-২০ সন্মিলনৰ বাবে বিশ্বৰ আগত কৈছো যে আমি এই ধাৰণাটোৰ সৈতে আগবাঢ়ি আছো। আমি জলবায়ু সম্পৰ্কীয় সংকটৰ সৈতে যুঁজি থকা বিশ্বক পথ দেখুৱাইছো, আমি পৰিৱেশৰ বাবে এক জীৱন্ত মিছন লাইফ ষ্টাইল আৰম্ভ কৰিছো। আমি বিশ্বৰ সন্মুখত একেলগে আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতা গঠন কৰিছো আৰু আজি বিশ্বৰ বহুতো দেশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতাৰ অংশ হৈ পৰিছে। জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, আমি বিগ কেট এলায়েন্সৰ প্ৰণালীটো আগবঢ়াই নিছো। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ ফলত গোলকীয় উষ্ণতাৰ ফলত আন্তঃগাঁথনি ক্ষতিৰ বাবে আমাক সুদূৰপ্ৰসাৰী ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজন। আৰু সেয়েহে দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট, চিডিআৰআইয়ে বিশ্বক এক সমাধান হিচাপে প্ৰদান কৰিছে। আজি, বিশ্বই সাগৰক সংঘাতৰ কেন্দ্ৰ বিন্দু কৰি তুলিছে, তাৰ পিছত আমি বিশ্বক সাগৰৰ মঞ্চ প্ৰদান কৰিছো। যিটো বৈশ্বিক সামুদ্ৰিক শান্তিৰ নিশ্চয়তা হ'ব পাৰে। আমি পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ এক আন্তৰ্জাতিক পৰ্যায়ৰ কেন্দ্ৰ গঢ়ি তোলাৰ দিশত কাম কৰিছোঁ। যোগ আৰু আয়ুষৰ জৰিয়তে আমি বিশ্বৰ কল্যাণৰ দিশত কাম কৰিছোঁ। আজি ভাৰতে বিশ্ব কল্যাণৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিছে। এই শক্তিশালী ভেটিটো আগবঢ়াই নিয়াটো আমাৰ সকলোৰে কাম। আমাৰ সকলোৰে এটা দায়িত্ব আছে।
মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
সপোন বহুত, সংকল্প স্পষ্ট, নীতিবোৰ স্পষ্ট। ভাগ্যৰ সন্মুখত কোনো প্ৰশ্নবোধক চিহ্ন নাই। কিন্তু আমি কিছুমান সত্য স্বীকাৰ কৰিব লাগিব আৰু ইয়াৰ সমাধান কৰিবলৈ, মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, মই আজি লালকিল্লাৰ পৰা আপোনাসৱৰ সহায় বিচাৰিছোঁ, মই আপোনাসৱৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰি লালকিল্লালৈ আহিছোঁ। কিয়নো বিগত বছৰবোৰত, মই দেশখন, দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজি পাইছো। আৰু অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত, মই কৈছো যে আজি আমি সেই বিষয়বোৰ গুৰুত্বসহকাৰে ল'ব লাগিব।
স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত ২০৪৭ত দেশখনে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপনৰ শুভলগনত, বিশ্বত ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগা পতাকাখন এখনি উন্নত ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগা পতাকা হৈ উঠিব; স্বচ্ছতা আৰু ন্যায়পৰায়ণতা ইয়াৰ বাবে আৱশ্যকীয়। সেই শক্তিক যিমান পাৰো সাৰ আৰু পানী দিয়াটো আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব হ’ব লাগে, প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে, নাগৰিক হিচাপে, পৰিয়াল হিচাপে আমাৰ এই দায়িত্ব আছে। সেইবাবেই যোৱা ৭৫ বছৰৰ ইতিহাসলৈ চালে দেখা যাব যে ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ অভাৱ নাছিল আৰু এসময়ত সোণৰ দেশ বুলি কোৱা এই দেশখনে কিয় পুনৰ সেই সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িত কৰিব নোৱাৰিব। বন্ধুসকল, মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, মোৰ অটল বিশ্বাস আছে যে ২০৪৭ত মোৰ দেশখন এখনি উন্নত ভাৰত হ’ব, যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব। আৰু মই মোৰ দেশৰ শক্তিৰ ভিত্তিত এই কথা কৈছো। মোৰ উপলব্ধ সম্পদৰ ভিত্তিত আৰু সকলোতকৈ বেছি ৩০ বছৰ বয়সৰ তলৰ মোৰ যুৱ-সমাজখনৰ শক্তিৰ ভিত্তিত কৈছো। এই কথা মই মোৰ মা আৰু ভগ্নীসকলৰ বলত কৈছো, কিন্তু ইয়াৰ সন্মুখত যদি কিবা বাধা আহি পৰে তেতিয়া কি হ’ব? যোৱা ৭৫ বছৰত এনে কিছুমান কাম কৰা হৈছে, ই আমাৰ সমাজ ব্যৱস্থাৰ ইমানেই অংগ হৈ পৰিছে, সেয়া আমি হৃদয়ংগম কৰিব লাগে। এতিয়া চকু মুদি দিয়াৰ সময় নহয়। যদি সপোনৰাজি পূৰণ কৰিব লাগে, সংকল্পৰাজি পূৰণ হ’ব লাগে, তেন্তে আমি তিনিওটা অশুভৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াটো সময়ৰ আহ্বান। আমাৰ দেশৰ সকলো সমস্যাৰ মূলতে দুৰ্নীতি। ই দেশৰ সকলো ব্যৱস্থা, দেশৰ সকলো সামৰ্থ্য সম্পূৰ্ণৰূপে কাঢ়ি লৈ গৈছে। দুৰ্নীতিৰ পৰা মুক্তি, প্ৰতিটো ইউনিটত, প্ৰতিটো খণ্ডত দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া আৰু মই দেশবাসী, মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল জনাওঁ যে এয়া মোদীৰ জীৱনৰ দায়বদ্ধতা, মোৰ ব্যক্তিত্বৰ অংগীকাৰ যে মই দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজি যাম। দ্বিতীয়তে, পৰিয়ালবাদে আমাৰ দেশখন নষ্ট কৰিছে। এই পৰিয়াল ব্যৱস্থাই দেশখনক অৱনমিত কৰিছে, দেশৰ জনসাধাৰণৰ অধিকাৰ কাঢ়ি লৈছে। আৰু তৃতীয় বেয়াটো হ’ল তুষ্টিকৰণ। এই তুষ্টিকৰণে দেশৰ মৌলিক চিন্তাধাৰা, আমাৰ সৰ্বাংগীন জাতীয় চৰিত্ৰতো দাগ পেলাইছে। এই লোকসকলে সকলো ধ্বংস কৰি পেলালে। আৰু সেয়ে মোৰ মৰমৰ দেশবাসী, সেয়ে মোৰ মৰমৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, আমি এই তিনিটা অশুভৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ সকলো শক্তিৰে যুঁজিব লাগিব। দুৰ্নীতি, নেপটিজিম, তুষ্টিকৰণ, এই প্ৰত্যাহ্বান, এইবোৰ কথাই কৈছো যিয়ে আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাক দমন কৰে। আমাৰ দেশৰ এচাম লোকৰ যি সামান্য ক্ষমতা আছে, ই শোষণ কৰে। এইবোৰ কথাই আমাৰ লোকৰ আশা আৰু আকাংক্ষাক প্ৰশ্নৰ সন্মুখীন কৰাইছে। আমাৰ দুখীয়া লোকসকলেই হওঁক, আমাৰ দলিত লোকসকলেই হওঁক, আমাৰ পিছপৰা লোকসকলেই হওঁক, আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলেই হওঁক, আমাৰ মা- ভগ্নীসকলেই হওঁক, আমি সকলোৱে নিজৰ অধিকাৰৰ বাবে এই তিনিটা বেয়াৰ পৰা মুক্তি বিচাৰিছো। দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে আমি ঘৃণাৰ পৰিবেশ সৃষ্টি কৰিব লাগিব। অশুভই যেনেকৈ আমাৰ মাজত ঘৃণাৰ সৃষ্টি কৰে, আমাৰ মনতো আমি লেতেৰা ভাল নাপাওঁ, ৰাজহুৱা জীৱনত ইয়াতকৈ বেছি লেতেৰা আৰু হ’ব নোৱাৰে। আৰু সেইবাবেই আমি আমাৰ স্বচ্ছতা অভিযানক নতুন উদ্দীপনা যোগাব লাগিব। আমি দুৰ্নীতিৰপৰা পৰিত্ৰাণ পাব লাগিব। প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে দুৰ্নীতিৰপৰা পৰিত্ৰাণ পাবলৈ চৰকাৰে যথেষ্ট প্ৰচেষ্টা চলাইছে। আপোনালোকে জানি আচৰিত হ’ব, এই দেশত যোৱা ৯ বছৰত মই এনেকুৱা এটা কাম কৰিলো; পৰিসংখ্যা শুনিলে আপুনি অনুভৱ কৰিব যে মোদীয়ে এনেদৰে কাম কৰে যেন মই আগতে প্ৰায় ১০ কোটি লোকে লোৱা ভুল সুবিধাবোৰ বন্ধ কৰি দিছো। গতিকে তোমালোকৰ মাজৰ কোনোবাই ক’ব যে তোমালোকে জনসাধাৰণৰ লগত অন্যায় কৰিলে; নাই, কোন আছিল এই ১০ কোটি লোক, এই ১০ কোটি লোক সেইসকল আছিল যিসকলৰ জন্মও হোৱা নাছিলে আৰু তেওঁলোকে বিধৱা, বৃদ্ধ, অক্ষমতাৰ বেশ ধৰি সুবিধা লৈছিল। এয়া আমি জব্দ কৰিছো। দুৰ্নীতিগ্ৰস্তক প্ৰতিৰোধ কৰিছো।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আপোনাৰ কষ্টোপাৰ্জিত ধন লৈ এই লোকসকল পলাই গ'ল। ২০ গুণ বেছি সম্পত্তি জব্দ কৰা হৈছে আৰু সেয়েহে মোৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ ক্ষোভ অতি স্বাভাৱিক। কিন্তু দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন আগুৱাই নিব লাগিব। আমাৰ চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ বাবে আগতে কেমেৰাৰ সন্মুখত কিবা এটা ঘটিছিল যদিও পিছলৈ কথাবোৰ আবদ্ধ হৈ পৰিছিল। আমি আদালতত আগৰ তুলনাত বহুগুণ বেছি চাৰ্জশ্বীট কৰিছো আৰু এতিয়া জামিনো পোৱা নাই, ইমান দৃঢ় ব্যৱস্থা লৈ আমি আগবাঢ়িছো, কাৰণ আমি সৎভাৱে দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছো। আজি পৰিয়ালবাদ আৰু তুষ্টিকৰণে দেশৰ বাবে বৃহৎ দুৰ্ভাগ্যৰ সৃষ্টি কৰিছে। এতিয়া গণতন্ত্ৰত এয়া কেনেকৈ হ’ব পাৰে? সেই ৰাজনৈতিক দলটো আৰু মই সেই ৰাজনৈতিক দলটোৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিছো, আজি মোৰ দেশৰ গণতন্ত্ৰত এনেকুৱা এক বিকৃতি ঘটিছে যে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰক কেতিয়াও শক্তিশালী কৰিব নোৱাৰে আৰু সেই ৰোগ কি? উত্তৰ পাৰিবাৰিক দলসমূহ। আৰু তেওঁলোকৰ মন্ত্ৰ কি, পৰিয়ালৰ দল, পৰিয়ালৰদ্বাৰা আৰু পৰিয়ালৰ বাবে। তেওঁলোকৰ জীৱনৰ মন্ত্ৰ হ’ল তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক দল, তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক দল পৰিয়ালৰ, পৰিয়ালৰদ্বাৰা আৰু পৰিয়ালৰ বাবে। নেপটিজিম প্ৰতিভাৰ শত্ৰু, সামৰ্থ্যক অস্বীকাৰ কৰে, সম্ভাৱনাক গ্ৰহণ নকৰে। সৰ্বজন হিতায়া সৰ্বজন সুখায়া, সকলোৱে অধিকাৰ পাব লাগে। সামাজিক ন্যায়ৰ বাবেও এয়া অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ, একেদৰে তুষ্টিকৰণে সামাজিক ন্যায়ৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ক্ষতি কৰিছে। যদি কোনোবাই সামাজিক ন্যায় ধ্বংস কৰিছে, তেন্তে এই তুষ্টিকৰণ চিন্তাধাৰা, তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতি, তুষ্টিকৰণৰ বাবে চৰকাৰী আঁচনি, ই সামাজিক ন্যায়ক হত্যা কৰিছে। আৰু সেইবাবেই আমি বিচাৰি পাওঁ তুষ্টি, দুৰ্নীতি, এইবোৰেই উন্নয়নৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শত্ৰু। যদি দেশে উন্নয়ন বিচাৰে, দেশে ২০৪৭ত এখনি উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিব বিচাৰে, তেন্তে আমাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় যে আমি কোনো কাৰণতে দেশৰ দুৰ্নীতি সহ্য নকৰো, আমি এই মন্ত্ৰৰে আগবাঢ়িব লাগে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
আমাৰ সকলোৰে এটি অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ দায়িত্ব আছে, আপোনালোকে যি ধৰণেৰে জীয়াই আছে, আমাৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মক এনে এটি জীৱন যাপন কৰিবলৈ বাধ্য কৰাইছে, সেয়া আমাৰ অপৰাধ, আমাৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মক এনে এখন সমৃদ্ধিশালী দেশ প্ৰদান কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব। এনে এখন সুষম দেশ, সামাজিক ন্যায়ৰ উত্তৰাধিকাৰ থকা এনে এখন দেশ যে তেওঁলোকে কেতিয়াও সৰু-সৰু সুবিধাৰাজি পাবলৈ সংগ্ৰাম কৰিব নালাগে। আমাৰ সকলোৰে কৰ্তব্য আছে, প্ৰতিজন নাগৰিকৰ কৰ্তব্য আছে। আমি আমাৰ কৰ্তব্যৰ পৰা পিছুৱাই যাব নোৱাৰো, শ্ৰদ্ধাৰ বাপুৰ সপোন আছিল ভাৰতক, আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ সপোন আছিল ভাৰতক, আমাৰ শ্বহীদসকলৰ সপোন আছিল, মাতৃভূমিৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিয়া নায়িকসকলৰ সপোন আছিল।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
মই ২০১৪ত আপোনালোকৰ ওচৰলৈ আহোতে পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈ আহিছিলো। ২০১৪ত মই আপোনালোকক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলো যে মই পৰিৱৰ্তন আনিম। আৰু মোৰ পৰিয়ালৰ ১৪০ কোটি সদস্য, আপোনালোকে মোক বিশ্বাস কৰিছে আৰু মই আস্থা পূৰণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। প্ৰতিটো প্ৰতিশ্ৰুতি এটা বিশ্বাসলৈ পৰিণত হ’ল কাৰণ মই ৰূপান্তৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলো। সংস্কাৰ, প্ৰদৰ্শন, ৰূপান্তৰৰ জৰিয়তে মই এই প্ৰতিশ্ৰুতিক বিশ্বাসলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছো। কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে, দেশৰ বাবে কৰিছে, গৌৰৱেৰে কৰিছে, প্ৰথমে কেৱল আৰু কেৱল ৰাষ্ট্ৰৰ অনুভূতিৰেহে কৰিছে। ২০১৯ত মোৰ কৰ্মৰ ভিত্তিত আপোনালোক সকলোৱে মোক পুনৰ আশীৰ্বাদ দিছে। পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে মোক ইয়ালৈ আনিছে, প্ৰদৰ্শনে মোক ঘূৰাই আনিলে। ২০৪৭ৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে আটাইতকৈ সোণালী মুহূৰ্তটো হ’ল আগন্তুক ৫ বছৰ। আৰু অহাবাৰ ১৫ আগষ্টত এই লালকিল্লাৰপৰা দেশৰ সাফল্য, আপোনালোকৰ সামৰ্থ্য, আপোনালোকৰ সংকল্প, ইয়াত হোৱা অগ্ৰগতি, ইয়াৰ সফলতা অধিক আত্মবিশ্বাসেৰে মহিমামণ্ডিত কৰি আপোনালোকৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিম।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
মই আপোনালোকৰ মাজৰে, আপোনালোকৰ মাজৰপৰা ওলাই আহিছো, আপোনালোকৰ বাবেই জীয়াই আছো। সপোন দেখিলেও আপোনালোকৰ বাবেই দেখো। ঘাম ওলালেও আপোনালোকৰ কাৰণে, আপোনালোকে মোক এটা দায়িত্ব দিয়া বুলি নহয়, আপোনালোক মোৰ পৰিয়াল হোৱাৰ বাবেই কৰিছো আৰু আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ এজন সদস্য হিচাপে আপোনালোকৰ কোনো দুখ মই সহিব নোৱাৰো। সহ্য কৰিব নোৱাৰো আপোনালোকৰ সপোনবোৰ ভাগি পৰিলে। মই এজন ব্যক্তি যিয়ে আপোনালোকৰ সংগী হ'বলৈ, আপোনালোকৰ দাস হ'বলৈ, আপোনালোকৰ লগত জড়িত হ'বলৈ, আপোনালোকৰ লগত থাকিবলৈ, আপোনালোকৰ বাবে যুঁজিবলৈ, আপোনালোকৰ সংকল্পক নিখুঁততালৈ লৈ যোৱাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছো। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজিছিল, সেই সপোনবোৰ আমাৰ লগত আছে। স্বাধীনতা সংগ্ৰামত ত্যাগ কৰা সকলৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ লগত আছে আৰু ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ বাবে এনে সুযোগ আহিছে, এই সুযোগে আমাৰ বাবে এক বৃহৎ শক্তি কঢ়িয়াই আনিছে।
আৰু সেয়ে মোৰ প্ৰিয়জন,
আজি মই আপোনালোকৰ সৈতে অমৃত কালত কথা পাতিছো, এয়া অমৃত কালৰ প্ৰথম বছৰ। আপোনালোকৰ সৈতে অমৃত কালৰ এই প্ৰথম বৰ্ষৰ কথা পাতিছো, সেয়ে মই আপোনালোকক সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসেৰে ক’ব বিচাৰিছো-
গতিশীল কালচক্ৰ,
অমৃতকালৰ কালচক্ৰ,
সকলোৰে সপোন, আমাৰ সপোন,
সকলো সপোন বাস্তৱায়িত হওঁক, ধৈৰ্য্য ধৰোঁ, সাহসী হওঁ,
সঠিক নীতি নতুন, গতি সঠিক পথ নতুন,
প্ৰত্যাহ্বানক আদৰি লওঁ, বিশ্বত দেশৰ নাম উজলাওঁ।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
ভাৰতৰ চুক-কোণে থকা মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণত বসবাস কৰা মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল, স্বাধীনতাৰ শুভ উৎসৱত আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। আৰু এই অমৃত কাল আমাৰ সকলোৰে বাবে কৰ্তব্যৰ সময়। এই অমৃত কাল আমাৰ সকলোৰে মা ভাৰতীৰ বাবে কিবা এটা কৰাৰ সময়। স্বাধীনতাৰ যুঁজ চলি থকাৰ সময়ত ১৯৪৭ৰ পূৰ্বে জন্ম লোৱা প্ৰজন্মই দেশৰ বাবে প্ৰাণ আহুতি দিছিল। তেওঁলোকে দেশৰ বাবে সৰ্বস্ব ত্যাগ কৰিছিল, কিন্তু আমাৰ দেশৰ বাবে মৰিবলৈ সুযোগ নাই। কিন্তু আমাৰ দেশৰ বাবে জীয়াই থকাৰ ইয়াতকৈ ডাঙৰ সুযোগ থাকিব নোৱাৰে। আমি দেশৰ বাবে প্ৰতিটো মুহূৰ্ত জীয়াই থাকিব লাগিব, এই সংকল্পৰ সমান্তৰালকৈ আমি এই অমৃত কালত ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সপোনৰ বাবেও সংকল্প গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ সংকল্পক সাফল্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব আৰু ২০৪৭ত যেতিয়া ত্ৰিৰংগা পতাকা উত্তোলন হ’ব, তেতিয়া বিশ্বই এখনি উন্নত ভাৰতক প্ৰশংসা কৰিব। এই বিশ্বাসেৰে, এই দৃঢ়তাৰে আপোনালোক সকলোকে বহু-বহু শুভেচ্ছা জনাইছো। বহু-বহু অভিনন্দন।
জয় হিন্দ,
জয় হিন্দ,
জয় হিন্দ!
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়!
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম,
বন্দে মাতৰম!
বহু-বহু ধন্যবাদ!