Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister, Shri Narendra Modi's address from the ramparts of Red Fort on the occasion of 77th Independence Day
15 AUG 2023 2:04PM by PIB Delhi
My beloved 140 crore family members,
World’s biggest democracy and in the context of population as well, we are trusted for being number one. Such a humongous nation is today celebrating the festival of independence with its 140 crore brothers and sisters and all family members. On this momentous and sacred occasion, I extend my greetings to each and every citizen of the country, to each one who loves, respects and takes pride in our nation India.
My dear family members,
The Non-cooperation/Civil Disobedience and Satyagraha Movement under the leadership of our ‘pujyaBapu’ revered Mahatma Gandhi ji, bravehearts like Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru, and their generation, there will hardly be any person who has not contributed to the independence of the country. Today I respectfully pay homage to all those who contributed and sacrificed their lives during our freedom movement. I humbly bow down to their penance in giving us a free nation.
Today, 15th August, is also the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo, the great revolutionary and pioneer of spiritual life. It is also the 150th birth anniversary of Swami Dayanand Saraswati ji. This year our nation is going to celebrate with great fervor, the 500th birth anniversary of the iconic women warrior Rani Durgawati. We will also be remembering the premier of ‘bhakti and yog’ Meerabai, on the occasion of 525th years of her life immersed in spiritualism. Our country will be celebrating a milestone of 75th year on next 26th January which is our Republic Day. There will not be a bigger day to commit to national development, with new inspirations, new consciousness, new resolutions, as the country opens up immense possibilities and opportunities.
My dear family members,
Unfortunately, this time the natural calamity created unimaginable distress in many parts of the country. I express my condolences to all the families who have suffered in this crisis and assure that the state in tandem with the central government will leave no stone unturned to stand by you and resolve all those troubles at the earliest.
My dear family members,
In the past few weeks, particularly in Manipur in the North-East, and in some other parts of India, there has been a spell of violence, where many people lost their lives, and the dignity of mothers and daughters was violated. However, in the last few days, we have been hearing continuous reports of peace, and the entire nation stands with the people of Manipur. The people of Manipur have maintained peace in the past few days, and they should continue to foster that peace, as it is the path to resolution. Both the state and central governments are working together to find solutions to the issues and will continue to do so.
My dear family members,
When we look back at history, there are moments that leave an indelible mark, and their impact lasts for centuries. Sometimes, these events might seem small and insignificant at the beginning, but they lay the roots for numerous problems. We all know that our country was invaded 1000-1200 years ago. A small kingdom and its king were defeated. However, we couldn't have known that this event would lead India into a thousand years of subjugation. We got ensnared in slavery, and whoever came, looted us, and ruled over us. What an adverse period it must have been, that thousand-year span.
My dear family members,
An event might seem small, but its effects can persist for a thousand years. Today, I want to mention this because during this phase, India's brave souls from across the country continued to keep the flame of freedom burning, and establish a tradition of sacrifice. Mother India stood up to break chains, to shatter shackles, and the women power, youth power, farmers, and people from villages, workers and every Indian who lived, breathed, and strived for the dream of freedom was ready. A formidable force was ready for sacrifices to attain freedom. Numerous great souls, who spent their youth in prisons, were relentlessly striving to break the chains of slavery and for the freedom of the country.
My dear family members,
That widespread consciousness, the all-encompassing form of sacrifice and penance, instilled a new belief in the hearts of the masses, and in 1947, the country finally achieved independence, fulfilling the dreams nurtured during a thousand years of subjugation.
Friends,
I am talking about the events of a thousand years ago for a reason. I am witnessing another opportunity before our country, a time when we are living in such a period, when we have entered such an era. It is our good fortune that either we are living in youth or we have taken birth in the lap of Mother India in the first year of ‘Amrit Kaal’. And mark my words, my dear family members, the actions we take, the steps we take, the sacrifices we make, the penance we undertake in this era will define our legacy.
Sarvajan Hitay, Sarvajan Sukhay; We will take decisions one after the other, and the golden history of the country for the next 1000 years is going to emerge from it. The events taking place in this period are going to impact the next 1000 years. The country, which has come out of the slave mentality and is dedicated to the 'Panch-Pran' or the five resolutions, is moving forward today with a new self-confidence. The nation is working wholeheartedly to fulfil the new resolutions. My Mother India which was once a powerhouse of energy, but was buried underneath a pile of ashes, has been awakened once again by the efforts, consciousness and energy of 140 crore countrymen. Maa Bharti has been awakened and we have experienced in the last 9-10 years that this is the period in which a new trust, a new hope and a new attraction has emerged all over the world towards India, towards the potential of India, and the world can see a spark for itself in this beam of light that is emanating from India. A new trust is growing around the world.
We are fortunate that we have inherited certain things from our ancestors and even the present era has created certain other things. Today we have demography; we have democracy; we have diversity. This trinity of demography, democracy and diversity has the potential to fulfill every dream of India. Today, while the countries around the world are witnessing an age structure that is growing old, India is moving energetically towards its youthful age structure. It is a period of great pride because today India has the highest population under the age of 30. This is what we have in my country, the youth below the age of 30 years; my country has crores of hands, crores of brains, crores of dreams, crores of resolutions! So, my brothers and sisters, my family members, we can get the desired results.
My dear family members,
Such incidents change the fate of the country. This power changes the destiny of the country. We are at the milestone between 1000 years of slavery and 1000 years of grand future that is about to come. We are at this crossroads and hence we cannot stop, nor shall we live in a dilemma anymore.
My dear family members,
Taking pride in the heritage that was once lost, gaining back the lost prosperity, let us once again believe that whatever we do, whatever step we take, whatever decision we make, will determine our direction for the next 1000 years and will write the fate of India. Today I would like to tell the youth of my country, to the sons and daughters of my country, you are fortunate. People hardly get the kind of opportunity that our youngsters are getting now,and so we don't want to lose it. I have utmost faith in our youth power. There is huge potential/capability in our youth power and our policies as well as our ways provide an enabling environment to strengthen it.
Today my youth have propelled India to a certain position in the world's first three startup economy systems. The youth of the world are amazed to see this power of India. Today the world is technology driven and the coming era is going to be influenced by technology. This gives a platform to showcase the prowess of India's talent in technology who is going to play a new key role.
Friends,
Recently, I went to Bali for the G-20 Summit and there the premiers of the most prosperous and developed countries of the world showed immense curiosity and were so eager to learn about the nuances and the success of our Digital India.They were in awe of our talent when I shared that this wonder that India has achieved was not limited to the efforts made by youth of Delhi, Mumbai, Chennai but also by the youth of my Tier-2, Tier-3 cities. Today they are shaping the fate of my country. Today my youth from even small places, and I say this with great confidence today, that this new potential of the country is visible. That is why I say that our small cities can be smaller in size and population but the hope and aspirations, effort and impact they have demonstrated are second to none. They have novel ideas to develop apps, provide solutions and design technological devices. Just look how our sports world has evolved. The children who came out of the slums are showing might in the world of sports today. The youth of small villages, small towns, our sons and daughters are achieving wonders today in this arena.Now see, there are 100 schools in my country where children are making satellites and also aspiring to release them one day. Today thousands of tinkering labs are conceiving new scientists. Today, thousands of tinkering labs are inspiring millions of children to take up the path of science and technology.
I want to tell the youth of my country that today there is no dearth of opportunities, as many opportunities as you want, this country is capable of creating more opportunities. Sky's the limit.
Today, from the ramparts of the Red Fort, I want to heartily congratulate the mothers, sisters and daughters of my country. Our country has reached a level today due to the special prowess and competence of my mothers and sisters. Today the country is on the path of progress, so I want to also congratulate my farmer brothers and sisters.Today I bow down to the laborers of my country, my laborers who are my dear family members and all the several crores who belong to these fraternities. Today, the country which is moving towards modernity, is seen with a power comparable to the world. This could not be possible without the huge contribution of the laborers of my country. Today is the opportune time to hail their tireless efforts from the ramparts of the Red Fort. I truly congratulate all of them.
I honor my family members, the 140 crore citizens of my country, these laborers, these street vendors and those who sell fruits and vegetables. Professionals play a significant role in moving my nation forward, in taking India to new heights of progress. Whether they are scientists, engineers, doctors, nurses, teachers, scholars, universities, gurukuls, everyone is contributing their utmost to brighten the future of Mother India.
My dear family members,
National consciousness is the term that is liberating us from worries. And today, this national consciousness is proving that India's greatest strength is trust. India's greatest strength is trust, our trust in each individual, trust of each individual in government, trust of each one in a bright future for the nation, and the world's faith in India as well. This trust is for our policies and practices. This trust is because of the determined steps with which we are moving forward, towards a brighter future for India.
Brothers and sisters,
My dear family members, it is certain that India's capabilities and possibilities are set to traverse new heights of belief, and this new belief in abilities and new strengths should be nurtured. Today, the country has got the opportunity to host the G-20 summit. And the way various G-20 events and programs have been organized in every corner of India since the past year, they have showcased the abilities of common people to the world. These events have introduced the diversity of India. The world is observing India's diversity with amazement, and as a result, the attraction towards India has also increased. There is a growing desire to know and understand India. Similarly, India's export is growing rapidly.And I want to say that experts from around the world, based on all these criteria, are saying that India will not stop now. There is hardly any rating agency in the world which is not praising India.
The world has begun to think in a new way after the corona period. And I firmly believe that just as after the Second World War, the world formed a new world order, I can clearly see that a new world order, a new global order, a new geo-political equation is rapidly progressing after corona. All interpretations of the geo-political equation are changing, definitions are changing. My dear family members, you will take pride that the world is seeing the capabilities of my 140 crore fellow citizens in shaping the changing world. You are standing at a turning point.
And during the corona period, the world has seen our capabilities in the way India has propelled the country forward. When the world's supply chains were disrupted, when there was pressure on big economies, even at that time, we had said that we have to see the development of the world. It should be human centric and humane; that is when we will be able to find the right solutions to the problems. And Covid has taught us or has forced us to realize that we cannot do the welfare of the world by leaving human sensibilities.
Today India is becoming the voice of the Global South. India's prosperity and heritage are turning into opportunities for the world today. Friends, with India's participation in the global economy and the global supply chain and with the place that India has earned for itself, I can say with full confidence that the current scenario in India today has brought a guarantee of stability in the world. There are no 'ifs' or 'buts' now in our minds, or in the minds of my 140 crore family members, or in the mind of the world. There is complete trust.
My dear countrymen,
Now the ball is in our court; we should not let the opportunity go; we should not miss the opportunity. I also congratulate my countrymen in India because my countrymen have the ability to understand the roots of the problems and therefore in 2014, after an experience of 30 years, my countrymen decided that in order to take the country forward, a stable and a strong government was needed; a government with full majority was needed. So, the countrymen formed a strong and stable government. And the country was freed from the three-decades of uncertainty, instability and political compulsions that were gripping the nation.
My dear family members,
The country has such a government today which is devoting every moment of the time and every penny of the people's money for the balanced development of the country; for Sarvajan Hitaya: Sarvajan Sukhaya. The pride of my government and my countrymen is connected to one thing, that our every decision, our every direction is linked to just one yardstick, that is, ‘Nation First’. And 'Nation First', is going to produce far-reaching and positive results. Work is being done on a large scale in the country. But I would like to say that in 2014 as well as in 2019 you formed a strong government, and that is why Modi got the courage to bring reforms. You formed such a government that instilled courage in Modi to bring reforms. And when Modi brought reforms one after the other, the people of my bureaucracy, my crores of hands and feet, who are working as part of the government in every corner of India, 'performed to transform’ . They fulfilled the responsibility very well and when the public joined in, we could see the transformation very clearly. And that's why this period of 'reform, perform, transform' is now shaping the future of India. And we are promoting those forces within the country, which are going to strengthen the foundation of the coming thousand years.
The world needs youth power, youth skills. We have created a separate ministry for skill development. It will not only fulfill the needs of India, but will also fulfill the needs of the world.
We created the Ministry of Jal Shakti. If one analyzes the composition of the ministry, then you will be able to understand the mind and brain of this government in a very good way. The Ministry of Jal Shakti is laying emphasis on ensuring pure drinking water to reach each and every citizen of our country. We are reiterating and focusing on development of sensitive systems to protect the environment. After our country braved Corona, the world is looking for holistic health care; this is the need of the hour. We created a separate Ministry of AYUSH and today Yoga and AYUSH are making waves in the world. Because of our commitment towards the world, the world is looking up to us. If we ourselves undermine this ability of ours, then how will the world acknowledge it? But when this ministry was formed, the world also understood its value. We are not ignoring the Fisheries and our big beaches. We are cognizant of ensuring welfare of our crores of fishermen brothers and sisters. They are in our heart and that is why we have created a separate ministry for fisheries, animal husbandry and dairy so that we can support those sections of the society and the class who have been left behind.
There are parts of the government economy in the country, but a large part of the society's economy is the cooperative movement. Cooperative Ministry has also been created which is spreading its network through our cooperative institutions so that the poorest of the poor are heard, their needs are met and they too can contribute in an organized way towards the development of the nation by being a part of a small unit. We have adopted the path of prosperity through cooperation.
My dear family members,
When we came in 2014, we were at number 10 in the global economy, and today the persistent efforts of 140 crore countrymen have finally paid off as we have reached the rank of number 5 in the world economy. And this has not happened just like that at a time when the nation was in the shackles of corruption had gripped the country, scams worth lakhs of crores were wreaking havoc on the economy, the country was being recognized in the governance and fragile file, we stopped leakages, created a strong economy; we tried to spend more and more money for the welfare of the poor. And today, I want to tell the countrymen that when the country is economically prosperous, it does not just fill the coffers; it builds the capability of the citizens and the nation. If there is a government that takes a pledge to spend this honestly for the welfare of its citizens, then, what outcomes could be achieved.
I am giving the account of 10 years to my countrymen from the ramparts of this Red Fort to which our tricolor stands a witness. The figures that you hear tell a compelling story of change, and you may wonder how this was achieved, how powerful is our capability to facilitate such a transformation. 10 years ago, 30 lakh crore rupees used to go to the states from the Government of India. In the last 9 years, this figure has reached 100 lakh crores. Earlier, 70 thousand crore rupees were spent from the treasury of the Government of India for the development of local bodies, today it is going to more than 3 lakh crores. Earlier, 90 thousand crore rupees were spent to build the houses of the poor; today it has increased 4 times and more than 4 lakh crores are being spent to build the houses of the poor.
First the poor should get cheap urea. The bags of urea that are sold for 3,000 rupees in some global markets, we provide to our farmers for 300 rupees, and hence the government is providing a subsidy of 10 lakh crore rupees on urea for our farmers. The Mudra Yojana, with a budget of over 20 lakh crore rupees, has provided opportunities for self-employment, businesses, and ventures for the youth of our country. About eight crore people have started new businesses, and it's not just eight crore people who started their businesses; each entrepreneur has provided employment to one or two individuals. The capability to provide employment to 8-10 crore new individuals has been achieved through the Mudra Yojana availed by eight crore citizens.
During the Corona crisis, MSMEs were supported with nearly 3.5 lakh crore rupees, preventing them from sinking and providing them strength. Under the "One Rank One Pension" initiative, which was a tribute to our soldiers, 70,000 crore rupees from India's treasury has reached them. The families of our retired soldiers have got this money. These are just a few examples and I don’t want to take more time. There are many more initiatives that have significantly contributed to the country's development, generating employment in various corners of the nation as the budget has been increased manifold across categories as compared to before.
And my dear loved ones,
But that's not all; the result of all these efforts is that in my first five-year term, 13.5 crore of my fellow poor brothers and sisters have broken free from the chains of poverty and entered the new middle class. There can be no greater satisfaction in life than this.
My dear family members,
The various schemes from housing schemes, providing 50,000 crore rupees to street vendors through the PM SVANidhi scheme, and many more have aided these 13.5 crore people to rise above the hardships of poverty. In the days to come, we will launch a scheme on the occasion of VishwakarmaJayanti, benefiting individuals skilled in traditional craftsmanship, particularly from the OBC community. Carpenters, goldsmiths, masons, laundry workers, barbers, and such families will be empowered through the Vishwakarma Yojana, which will begin with an allocation of around 13-15 thousand crore rupees. We have directly deposited 2.5 lakh crore rupees into the accounts of our farmers through the PM KisanSammanNidhi. We have spent 2 lakh crore rupees on the Jal Jeevan Mission, ensuring pure water to every household. We have eased the burden of the poor visiting hospitals during illness under the Ayushman Bharat Yojana. We have spent 70,000 crore rupees under the Ayushman Bharat Yojana ensuring they have access to medicine, treatment, and quality hospital care. The country is aware that we spent 40,000 crore rupees to provide free vaccines during the Corona crisis. But you will be happy to know that we invested nearly 15,000 crore rupees for vaccination of livestock to save them.
My dear citizens, my dear family members,
Jan Aushadhi Kendras have provided new strength to senior citizens and middle-class families in our nation. In a joint family, if someone has diabetes, it's quite natural to get a medical bill of Rs 2000-3000. We provide medicines which cost Rs 100 in the market for just Rs.10, Rs.15, Rs.20 through Jan Aushadhi Kendras . And today, with 10,000 Jan Aushadhi Kendras across the country, about Rs 20,000 crore have been saved by these people who needed medicines for these kinds of diseases. And these are mostly people who belong to middle-class families. But looking at its success today, I want to tell the countrymen that we are about to touch that section of the society with the Vishwakarma scheme. At the same time, we are also going to work on the target of 25,000 Jan Aushadhi Kendras across the country in the coming days from the present 10,000 Jan Aushadhi Kendras.
My dear family members,
When poverty reduces in the country, the power of the middle-class section of the country increases manifold. And I assure you that in the coming five years, Modi guarantees that the country will be among the top three world economies; it certainly will be. Today the 13.5 crore people who have come out of poverty have in a way become the middle-class. When the purchasing power of the poor increases, the power of the middle class to carry out business grows too. When the purchasing power of the villages increases, the financial system of the town and city runs at a faster pace. And our economic cycle is interconnected. We want to move ahead by strengthening it.
My dear family members,
The weaker sections who live in the cities face a lot of problems. Middle-class families are dreaming of buying their own houses. We are coming up with a new scheme in the coming years that will benefit those families that live in cities but are living in rented houses, or slums, or chawls and unauthorized colonies. If they want to build their own houses, we will assist them with a relief in interest rates and loans from banks that will help them save lakhs of rupees. If the income tax bracket for my middle-class families is raised from Rs 2 lakh to Rs 7 lakh, it benefits the salaried class, the middle class the most. Internet data was very expensive before 2014. Now we have the world's cheapest internet data. Every family's money is being saved.
My family members,
The world has not yet come out of the adverse impacts of Corona; the war has again created an additional problem. Today the world is facing the crisis of inflation. Inflation has gripped the economy of the whole world. We also import some goods from around the world. Unfortunately, we have to import at inflated prices. So, this whole world has been gripped by inflation.
But my dear family members,
India has tried its best to control inflation. Compared to the previous period, we have also had some success, but we cannot be complacent with that. We should not be complacent that our things are better than that of the world. I have to take more steps in this direction to minimize the burden of inflation on my countrymen. And we will continue to take that step. My efforts will continue.
My dear family members,
Today the country is moving forward with various capabilities. The country is working to move towards modernity. Today the country is working in the area of renewable energy; today the country is working on green hydrogen; the country's capability in the space sector is increasing.
So the country is moving ahead successfully in the deep sea mission as well. Rail is getting modernized in the country. Vande Bharat Bullet Train is also now successfully plying inside the country today. Concrete roads are being built in every village. Electric buses and metro rails are also being built in the country today. Today the internet is reaching the last mile in every village as we also aspire to go for quantum computers. On the one hand Nano Urea and Nano DAP are being worked upon while on the other side we are also emphasizing on organic farming. Today the Farmers Producers Association app is being built while we aspire to build semiconductors as well.
As we work towards building an accessible and inclusive India for our specially- abled citizens Divyangjan, we are also enabling my Divyangjan to proudly unfurl our tricolor flag of India in Paralympics. We are providing special training to these players. Today, leaving the old thinking, the old scope, India is moving forward with a view to achieve these futuristic goals. And I say, when the foundation stone is laid by our government, it gets inaugurated within our regime too. I feel blessed that I was the chosen one and it was in my destiny to inaugurate and lay the foundation stones of so many projects.
Our work culture of aspirational mindset, thinking big, farsightedness, Sarvajan Hitaya: SarvajanSukhaya: Such has been our working style. And with this energy we work on how to achieve beyond and more than a resolution. We had resolved to make 75 thousand Amrit Sarovar in the Amrit Mahotsav of independence. At that time, we had resolved to make 75 Amrit Sarovar in every district. Around 50-55 thousand Amrit Sarovars were conceived. But today the work of construction of about 75 thousand Amrit Sarovar is going on. This in itself is a humongous task. This strength of manpower and water power is also going to be useful in safeguarding India's environmental wealth. Providing electricity to 18 thousand villages, opening bank accounts for the masses, building toilets for daughters, all the targets will be accomplished with full force ahead of time.
And when India takes a decision, it achieves it. This is what our track record says. Accomplishing 200 crore vaccinations successfully was an eyeopener for the world. A 200 crore figure leaves them flabbergasted. My country's Anganwadi workers, our Asha workers, and our health workers have made this possible. This is the strength of my country. We rolled out 5-G. My country is the fastest in the world to roll out 5-G. We have reached more than 700 districts. And now we are already preparing for 6-G also.
We have made a task force. In the renewable energy sector we have surpassed our set target. The target which we had set for renewable energy by 2030 was completed in 2021-22. We had talked about 20 percent blending in ethanol, that as well we have completed five years ahead of time. The same was true about exports of 500 billion dollars, which was accomplished ahead of time and was increased to more than 500 billion dollars.
We had a resolve to accomplish something which was being discussed in our country for 25 years, that our country needs a new parliament; now it is ready. There has never been a session of the Parliament like this that there should be a new Parliament. It is Modi who has made sure the new Parliament was ready ahead of time, my dear brothers and sisters. This is a government that works, a government that surpasses the set targets, this is a new India, this is an India full of self-confidence, this is an India that is working hard to make its resolutions a reality.
And so this India is unstoppable, this India is tireless, this India does not gasp and this India does not give up. And that's why, my dear family members, with economic prowess our labor force has got new strength, our borders have become more secure than before and the soldiers are minding the borders.
On this auspicious occasion of Independence Day, I extend heartfelt congratulations to my soldiers who are safeguarding the borders of our nation and the uniformed forces responsible for our internal security as I move forward with the address. Our military must be modernized, be empowered, remain youthful, battle-ready, and prepared for war, which is why continuous reforms are taking place within our armed forces.
My dear family members,
We used to hear every day about bomb blasts happening here and there. Everywhere, there were signs cautioning people not to touch suspicious bags and announcements were made frequently. Today, the nation is experiencing a sense of security and when the nation is secured, peace is established that helps us realize new dreams of progress. The era of serial bomb blasts is now in the past and the innocent deaths as a result are now part of history. The country has witnessed a significant reduction in terrorist attacks. In Naxal-affected areas too, there has been a major transformation, creating a conducive environment for a major change.
My dear family members,
In every aspect of progress, when we move forward with the dream of a developed India by 2047, it's not just a dream but a resolve of 1.4 billion citizens. To fulfill that resolve, hard work is essential, but our national character is the most significant force. The countries that have progressed, the ones that have overcome challenges, all of them have had a crucial catalyst – their national character. We must further strengthen our national character and move forward. It is our collective responsibility that our nation, our national character, should be vigorous, dynamic, hardworking, valiant, and outstanding. For the coming 25 years, we should follow only one mantra which should be the pinnacle of our national character. We should move forward with the message of living the unity of India and refrain from any language or step which will cause any harm to the unity of India. Every moment, I will continue my efforts to ensure the unity of the country. India's unity gives us strength.
Be it North or South, East or West, village or city, male or female – all of us contribute to the strength of our country with the spirit of unity and diversity. The second important aspect that I am observing is that if we want to see our country as a developed India by 2047, we must live by the mantra of ‘Shreshtha Bharat’ and characterize it. Now talking about our production, I had said in 2014, "Zero Defect, Zero Effect." If there's a "Made in India" product on any table in the world, the world should have confidence that there is nothing better than this. This will be ultimate. Be it our produce, our services, our words, our institutions, or our decision-making processes, everything will be supreme. Only then can we carry forward the essence of excellence.
The third point is that the additional power of women-led development will take the country towards further progress. Today, India can proudly say that if any country in the world has the highest number of women pilots in civil aviation, it's our nation. Whether it's the progress of Chandrayaan or the moon missions, many women scientists are at the forefront.
Today with the aim of creating a base of 2 crore Lakhpati Didis, we are working on women self-help groups. We, while promoting the potential of our women power, we are focusing on women-led development. When I put forward the matter of women-led development in the G-20, the whole G-20 group acknowledged its importance. And by acknowledging its importance, they are giving a lot of emphasis on it. Similarly, India is a country full of diversities. We have been a victim of imbalanced development. Some parts of our country have been victims of alienation. Now we must lay emphasis upon regional aspirations for balanced development and give due respect to that spirit regarding regional aspirations. If any part of our Mother India, or our body remains under-developed, then our body will not be considered fully developed. If any part of our body remains weak, then we will not be considered healthy. Similarly, if any part of my Mother India, or even a section of the society remains weak, then we cannot consider my Mother India as healthy and capable. And that's why we need to address regional aspirations and that's why we want to move forward in the direction of all-round development of the society, all-round development of every region and to ensure that every region gets an opportunity to reach its potential.
My dear family members,
India is a mother of democracy; India is also a model of diversity. There are several languages, several dialects, various costumes, and diversity. We have to move forward on the basis of all.
My dear family members,
When I talk about unity, and an incident happens in Manipur, the pain is felt in Maharashtra; if floods grip Assam, Kerala becomes restless. If anything unpleasant happens in any part of India, we feel the pain akin to organ donation. It is our social responsibility to make sure that the daughters of my country are not oppressed. It is our familial responsibility as well as a responsibility of all of us as a country. When copies of Guru Granth Sahib are brought back from Afghanistan, the whole country feels proud. When in any country of the world, during the time of Covid, a Sikh brother of mine sets up langar, feeds the hungry, and the whole world applauds, then India feels proud.
My dear family members,
Speaking of women’s respect, recently, I visited a country where a very senior minister asked me a question – “Do your daughters study science and engineering subjects?” I told him that today in my country more daughters than boys are taking up STEM i.e. Science, Technology, Engineering and Maths. It was surprising for him to know that my daughters are taking maximum part in it. This capability of our country is visible today.
My dear family members,
Today 10 crore women are involved in women self-help groups and if you go to a village with women self-help groups, you will find bank didis, Anganwadi didis with and didis who distribute medicines. And now my dream is to create a base of 2 crore lakhpati didis in the villages. And now we have new options for the same i.e. science and technology. I can see the potential of the women in our villages and that's why I am thinking of a new scheme. That will provide training to the sisters of Women Self Help Group with the integration of technology in our agriculture sector thereby strengthening our agritech. We will give skill training to women and train them to operate as well as repair drones. The Government of India will provide drones to thousands of such Women Self Help Groups. We will initiate making drone services available for our agricultural work. To begin with, we will start building 15 thousand Women Self Help Groups which will give flight to the dream of enabling a robust drone training mission.
My beloved family members,
Today the country is advancing towards modernity. Be it Highway, Railway, Airway, I-Ways or Information Ways, Water Ways, there is no such area in which the country is not progressing today. In the last 9 years, we have given a lot of emphasis on development in the coastal areas, tribal areas as well as our hilly areas. We have given strength to these sections of the society by introducing schemes like Parvat Mala, Bharat Mala. We have ensured the work of mainstreaming our rich eastern India with gas pipelines. We have expanded the health infrastructure by sanctioning an increase in the number of hospitals. We have also announced an increase in the number of MBBS seats in medical colleges so that our children can fulfill their dream of serving the nation as doctors. We have laid emphasis on making education accessible to all by recommending imparting education in mother tongues. I sincerely appreciate the stance of the Supreme Court of India who will now be making it possible for the people who go to court to hear the judgment and receive the operative part in their respective mother tongues. The importance of mother tongue is growing in today’s times.
My dear family members,
For those villages which are known as Border villages of our country today, we have introduced a program called Vibrant Border Village. The Border Villages of our country were considered as the last village of the country until now. We have transformed the entire thought process. It is not the last village of the country. Those visible on the border are the first village of my country. When the sun rises in the east, the village on this side receives the first ray of sunlight. When the sun sets, the village reaps the benefit of the last ray. This is my frontline village and I am happy that today my special guests in this program are 600 headmen who have come today to be a part of this important program at this historic Red Fort from these first villages, border villages. They have traveled so far for the first time and have joined with new resolve, prowess, vigor and determination.
My beloved family members,
We envisioned Aspirational District and Aspirational Block to reinstate balanced development and its positive results can be seen today. Today, with the normal parameters of the states, these Aspirational Districts, which were once far behind, have shown better performance. I am positive that in the coming days, our aspirational districts and our aspirational blocks will definitely move forward. As I was speaking about India's character- first I mentioned India's unity; secondly, I mentioned that India should focus on excellence, thirdly, I spoke about women development. And today, I want to reiterate one more thing, fourthly Regional aspiration and the fifth important thing is India’s national character and we are moving forward in that direction. Our national character should think about the betterment of the world. We have to make the country so strong that it can play its role for the welfare of the world. And after handling a global crisis like Corona, and the way we stood up as a country to help the world, the result is that our country has now taken the form of a friend of the world.
As an unwavering ally of the world, India has established its identity today. When we talk about global welfare, India's fundamental idea is to carry that thought forward. I am pleased that on this occasion of August 15th, several esteemed representatives from the US Congress are present among us.
What is India's perspective, and how do we advance the idea of global welfare? Now, when we think, what do we say? We have presented this vision to the world, and the world is joining us with this vision. We said "One Sun, One World, One Grid" in the field of renewable energy. This is a significant statement from us, and today the world is acknowledging it. After COVID, we told the world that our approach should be "One Earth, One Health". Solutions to problems will arise only when humans, animals, and plants are equally addressed during times of illness.
We have put forth the concept of "One World, One Family, One Future” for the G20 summit and are working in that direction. As the world grapples with climate crises, we have shown the way and launched the LifeStyle for Environment – Mission LiFE initiative. We formed the International Solar Alliance in collaboration with the world and many countries are now part of the International Solar Alliance. We have emphasized the importance of biodiversity and advanced the establishment of the "Big Cat Alliance".
For the damage caused to infrastructure due to global warming from natural disasters, there is a need for long-term arrangements. Therefore, we have introduced the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) as a solution. While the world is currently witnessing conflicts in the oceans, we have provided the world with the concept of the "Sagar Platform" which can guarantee global maritime peace. Emphasizing the need for traditional medical practices in mind, we have worked towards establishing a global-level center of the World Health Organization (WHO) in India. Through yoga and Ayurveda, we have worked for global well-being and health. Today, India is laying a strong foundation for global welfare. It is our collective responsibility to build upon this strong foundation.
My dear family members,
We have many dreams, clear resolutions, and definite policies. There is no questioning the intention. However, we must accept some truths and work towards their solutions. Therefore, my dear family members, I have come to the Red Fort today to seek your help and blessings, because in recent years, I have understood the nation's needs and assessed its necessities. Based on my experience, I am saying that we must now address these matters with seriousness. During the ‘Amrit Kaal’ of independence, when the nation celebrates 100 years of freedom in 2047, at that time, the Tricolour should be of a developed India in the world. We must not pause even for a moment, nor should we step back. For this, awareness, transparency, and impartiality are the necessary strengths. We have to provide as much nourishment to this strength as possible.
It should be our collective responsibility to ensure that we can provide it through institutions as a citizen and as a family. And that's why if we look at the history of the last 75 years, there was no dearth in India's potential. And why can't this country, which was once called the ‘golden bird’, rise again with that same potential? Friends, my dear family members, I have an unwavering belief that in 2047, when the country celebrates 100 years of independence, my country will be a developed India. And I am saying this on the basis of the strength of my country, our available resources and particularly trusting the power of youth, of those under 30 years of age. Moreover, I am saying this on the basis of the strength of my mothers and sisters. However, there are certain obstacles in front of it because in the last 75 years certain bad elements have creeped into the society and have become a part of our social system so much so that sometimes we even turn a blind eye toward these. Now is not the time to shut your eyes.
If the dreams are to be fulfilled, the resolutions are to be achieved, then it is the need of the hour to fight the three evils by holding the bull by its horns. Corruption is at the root of all the problems of our country. Like a termite, it has completely eaten away all the systems of the country, and all the capabilities of the country. Freedom from corruption, fight against corruption in every area and in every sector is the need of the hour. And countrymen, my dear family members, this is Modi’s commitment; it is my personal commitment that I will continue to fight against corruption. Secondly, dynastic politics has destroyed our country. This dynastic system had gripped the country and snatched away the rights of the people of the country.
The third evil is appeasement. This appeasement has also stained the original thinking of the country, our harmonious national character. These people destroyed everything. And therefore, my dear countrymen, my dear family members, we must fight against these three evils with all our might. Corruption, nepotism and appeasement; these challenges have flourished which has suppressed the aspirations of the people of our country. These evils rob our country of whatever abilities some people have. These are the things that put a question mark on the hopes and aspirations of our people. Be it our poor, be it Dalit, be it backward, be it Pasmanda communities, be it our tribal brothers and sisters, or be it our mothers or sisters, we all have to get rid of these three evils for their rights. We must create an atmosphere of aversion towards corruption. Just as dirt creates aversion in our minds because we do not like dirt, there can be no bigger filth than this in public life.
And that's why we must give a new twist to our cleanliness campaign and cleanse our system of corruption. The government is making a lot of efforts to get rid of corruption with the use of technology. You would be surprised to know what was achieved on the ground in the last 9 years in this country. If you listen to the alarming figures, you will realize that Modi takes such steps. I stopped the unfair advantage that nearly ten crore people used to take. Some of you might claim that severe injustice was done to these people; But no, who were these 10 crore people? Alarmingly, these 10 crore people were those who were not even born, and yet many falsely identified themselves as their widows and divyangs and reaped the benefits. Such women upon getting old often became disabled, and thus continued to take false benefits of government schemes. This is the pious task where we were able to stop 100 million such benami activities that had been going on since decades. The property of the corrupt that we have seized is 20 times more than before.
My dear family members,
These people absconded after robbing your hard earned money. We confiscated 20 times more property, and hence people's resentment towards me is very natural. But I have to intensify this fight against corruption. Due to our faulty government system, even if something happened in the eye of the camera, it used to get stuck afterwards. Compared to earlier times, we have now filed many more chargesheets in the court and getting bails is not easy. We are progressing by building such a firm system, because we are earnestly and honestly fighting against corruption.
Today, nepotism and appeasement have brought big misfortune to the country. Now how can this happen in democracy that a political party, and I am giving special emphasis on ‘political party’, has brought such a distortion in the democracy of my country. It can never strengthen India's democracy. What is that disease: familial politics. And what is their mantra? Party of the family, by the family and for the family. Their life mantra is that their political party belongs to the family, through the family and for the family, Nepotism and partisanship are the enemies of our talent pool. These parties deny capabilities and refuse to accept their competence. And therefore, for the strengthening of the democracy of this country we must liberate ourselves from nepotism. Sarvajan Hitaya Sarvajan Sukhay! Everyone deserves to get their rights. Hence, it is very important to reinstate social justice as well. Appeasement has done the biggest harm to social justice. If someone has destroyed social justice, then this appeasement thinking, appeasement politics. Government schemes for appeasement have indeed killed social justice. And that's why we realize appeasement and corruption are the biggest enemies of development. If the country wants development, the country aspires to fulfill the dream of 2047 of a developed India, then it is necessary for us that we refuse to tolerate corruption in the country under any circumstances. We should walk forward and onward with this mood.
My beloved family members,
We all have a very important responsibility. Forcing our next generation to live the way you have lived, is a crime. It is our responsibility to give a prosperous and a balanced nation to our future generation. We should aim to provide a country steeped in social justice, so that our future generations do not have to struggle for small things. It is the duty of all of us, the duty of every citizen, and this era - Amrit Kaal is Kartavya Kaal –an era of duty. We cannot lag behind in our responsibilities; we have to build the India that was dreamt by Mahatma Gandhi, the India that was the dream of our freedom fighters, the India that was the dream of our brave martyrs, our brave women, who sacrificed their lives for the motherland.
My dear family members,
When I came in 2014, I came with a promise of change. In 2014. I made a promise to you that I will bring about change. And the 140 crore members of my family placed their trust in me, and I made every effort to fulfill that trust. The promise of Reform, Perform, Transform changed into belief because I had promised change. Through Reform, Perform, Transform, I have turned this promise into belief. I have worked tirelessly, I have worked for the country, I have worked with pride, and I have done it with the spirit of "Nation First." Based on my performance, you blessed me once again in 2019 and the promise of change brought me here. The next five years will be the years of unprecedented development. The next five years are the golden moments to realize the dream of 2047. And next time, on the 15th of August, from this very Red Fort, I will present to you the achievements of the country, your capabilities, the progress made by you, the successes achieved with even greater self-confidence.
My dear loved ones,
I come from amongst you, within your midst and I live for you. If I have a dream, it is for you. If I sweat, it is for you. Not because you have entrusted me with this responsibility, but because you are my family. As a member of your family, I cannot bear witness to any of your sorrows, I cannot bear to see your dreams shattered. I am here to fulfill your resolutions, to stand by you as a companion, to serve you, to be connected with you, to live with you, and to fight for you. I am a person who has embarked on this journey with determination, and I believe that the struggles undertaken by our ancestors for independence and the dreams they had are with us today. The blessings of those who made sacrifices during the struggle for independence are with us. An opportunity has come for the 140 crore citizens of our country, and this opportunity has come with great potential and strength for us.
And therefore, my dear loved ones,
Today, as I converse with you in this ‘Amrit Kaal’, in the first year of the ‘Amrit Kaal’, I want to tell you with complete confidence -
As the wheel of time keeps turning,
The ever revolving cycle of the Amrit Kaal,
Everyone's dreams are my own dreams,
Nurturing all the dreams, moving steadily, bravely marching, our youth in stride,
With the right principles, forging a new way, setting the right pace, a new path,
Embrace challenges with steadfast courage, elevate the name of the nation in the world.
My dear family members,
My family members in every corner of India, my family members in every corner of the world, I once again extend my best wishes to all of you on the auspicious festival of Independence Day! And this Amrit kaal is the time of duty for all of us. This Amrit Kaal is the period for all of us to do something for Maa Bharati. During the war of independence, the generation that was born before 1947 got the opportunity to sacrifice their lives for the country. They did not leave any opportunity to die for the country. But we do not have the opportunity to die for the country. But there cannot be a greater opportunity than this for us to live for the country! We must live every moment for the country and with this resolution, we need to frame a new resolve for fulfilling the dreams of 140 crore countrymen in this ‘Amrit Kaal’. The resolution of 140 crore countrymen needs to be accomplished and when the tricolor will be hoisted in 2047, then the world will be praising a developed India. With this belief, with this determination, my best wishes to all of you. My heartiest congratulations!
Jai Hind, Jai Hind, Jai Hind!
Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you very much!

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
77 औं स्वतन्त्रता दिवसको अवसरमा प्रधानमन्त्रीद्वारा लाल किल्लाको प्राचीरबाट सम्बोधन
15 AUG 2023 2:04PM by PIB Gangtok
मेरा प्रिय 140 करोड परिवारजन,
विश्वको सबैभन्दा विशाल लोकतन्त्र अनि अहिले आएर धेरै मानिसको अभिप्राय छ, यो जनसङ्ख्याको दृष्टिले पनि हामी विश्वमा एक नम्बरमा छौं। यति विशाल देश, 140 करोड देश, यो मेरा भाइ-बहिनी, मेरा परिवारजनले आज स्वाधीनताको पर्व मनाइनरहेके छन्। म देशका कोटि-कोटि जनलाई, देश अनि विश्वमा भारतलाई प्रेम गर्ने, भारतको सम्मान गर्ने, भारतको गौरव गर्ने कोटि-कोटि जनलाई स्वतन्त्रताको यस महान पवित्र पर्वको अनेकौं अनेको शुभकामना दिन चाहन्छु।
मेरा प्यारा परिवारजन,
पूज्य बापूको नेतृत्त्वमा असहयोग आन्दोलन, सत्याग्रहको मुभमेन्ट र भगत सिंह, सुखदेव, राजगुरु जस्ता अनगन्ती वीरहरूको बलिदान, त्यस पिँढीमा सायद नै यस्ता कोही व्यक्ति होलान् जसले देशको स्वाधीनतामा आफ्नो योगदान नदिएका हुन्। म आज देशको स्वाधीनता सङ्ग्राममा ज-जसले योगदान दिए, बलिदान दिए, त्याग गरे, तपस्या गरे, उनीहरू सबैलाई आदरपूर्वक नमन गर्दछु, उनीहरूको अभिनन्दन गर्दछु। आज 15 अगस्त महान क्रान्तिकारी अनि अध्यात्म जीवनका रुचितुल्य प्रणेता श्री अरविन्दोको 150 औं जयन्ती पूर्ण भइरहेको छ, यस वर्ष स्वामी दयानन्द सरस्वतीको 150 औं जयन्तीको वर्ष हो। यो वर्ष रानी दुर्गावतीको 500 औं जन्म जयन्तीको अति नै पवित्र अवसर हो, जुन सम्पूर्ण देशमा धूमधामका साथ मनाइनेछ। यो वर्ष मीराबाई भक्ति योगकी ताज मीराबाईको 525 वर्षको पनि पावन पर्व हो। यसपटक जब हामी 26 जनवरी मनाउनेछौं, त्यो हाम्रो गणतन्त्र दिवसको 75 औं वर्षगाँठ हुनेछ। अनेक प्रकारले अनेक अवसर, अनेकौं सम्भावना राष्ट्र निर्माणमा जुटिरहनका लागि पल-पल नयाँ प्रेरणा, पल-पल नयाँ चेतना, पल-पल सपना, पल-पल सङ्कल्प, सायद योभन्दा ठूलो अवसर कुनै हुनसक्दैन।
मेरा प्यारा परिवारजन,
यसपटक प्राकृतिक आपदाले देशको अनेकौं भागमा अकल्पनीय सङ्कट उत्पन्न गरेको छ। जुन परिवारले सङ्कटमा सहन गरे, म ती सबै परिवारजनप्रति आफ्नो संवेदना प्रकट गर्दछु र राज्य-केन्द्र सरकार मिलेर ती सबै सङ्कटबाट चाँडै मुक्त गरी फेरि तेज गतिका साथ अघि बढ्नेछौं, यो विश्वास दिलाउन चाहन्छु।
मेरा प्यारा परिवारजन,
गत केही सप्ताहदेखि पूर्वोत्तरमा विशेष गरी मणिपुरमा अनि हिन्दुस्तानको अन्य केही भागमा, तर विशेष गरी मणिपुरमा जुन हिंसाको क्रम चल्यो, कैयौं मानिसले आफ्नो जीवन गुमाउनुपऱ्यो, आमा-छोरीको सम्मानका खेलवाड भयो, तर केही दिनदेखि लगातार शान्तिको खबर आइरहेको छ, देश मणिपुरका मानिसहरूको साथमा छ। देश मणिपुरका मानिसहरूले गत केही दिनदेखि जुन शान्ति कायम गरेका छन्, त्यस शान्तिको पर्वलाई अघि बढाऊन् र शान्तिका साथ समाधानको बाटो निक्लिनेछ। र राज्य अनि केन्द्र सरकारले मिलेर ती समस्याहरूको समाधानका लागि सक्दो प्रयास गरिरहेको छ, गरिरहनेछ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
जब हामी इतिहासतर्फ नजर पुऱ्याउँछौं, तब इतिहासका केही पल यस्तो आउँदछ, जसले अमेट छाप छोडेर जाँदछ। र त्यसको प्रभाव युगौंसम्म रहने गर्दछ र कहिले-काहिँ शुरुवातमा धेरै सानो लाग्दछ, सानो घटना लाग्दछ, तर त्यो अनेकौं समस्याको जरा बन्नपुग्दछ। हामीलाई थाहा छ, 1000-1200 सालअघि यस देशमा आक्रमण भएको थियो। एउटा सानो राज्यका सानो राजाको पराजय भएको थियो। तर तब थाहा थिएन, एउटा घटनाले भारतलाई हजारौं सालको गुलामीमा फसाउनेछ। र हामी गुलामीमा जकडिँदै गयौं, जकडिँदै गयौं र जो आए, लुट्दै गए, जसलाई मन लाग्यो, हामीमाथि आएर सवार भए। कस्तो विपरीत काल रह्यो होला त्यो हजार सालको।
मेरा प्यारा परिवारजन,
घटना सानै किन नहोस्, तर हजार सालसम्म प्रभाव छोड्ने गर्दछ। तर म आज यस कुराको उल्लेख यसकारण गर्न चाहन्छु, कारण भारतका वीरहरूले त्यस कालखण्डमा कुनै भूभाग यस्तो थिएन, कुनै समय यस्तो थिएन, जब उनीहरूले देशको स्वाधीनताको लौ जलाइ नरहेको होस्, बलिदानको परम्परा बनाइ नराखेको हो। मा भारती माखेसाङलोबाट मुक्त हुनका लागि खडा भएकी थिइन्, साङलोहरू झट्काइरहेका थिए, र देशको नारी शक्तिले, देशको युवा शक्तिले, देशक किसान, देशको गाउँका मानिसहरू, मजदूर, कुनै पनि हिन्दुस्तानी यस्ता थिएनन् जसले स्वतन्त्रताको सपना लिएर न बाँचेका हुन्। स्वाधीनती पाउनका लागि मरिमेट्नका लागि तयार हुनेहरूको एउटा ठूलो फौज तयार भएको थियो। जलमा आफ्नो जवानी खपाउने अनेकौं महापुरुष हाम्रो देशको स्वाधीनताका लागि, गुलामीको बेडीहरू तोड्नका लागि लागेका थिए।
मेरा प्यारा प्रिय परिवारजन,
जनचेतनाको त्यो व्यापक रूप, त्याग अनि तपस्याको त्यो व्यापक रूप जन-जनभित्र नयाँ विश्वास जगाउने त्यो पल आखिरमा, 1947 मा देश स्वाधीन भयो, हजारौं सालको गुलामीमा सजाइएको सपना देशवासीहरूले पूरा भइरहेको देखे।
साथीहरू,
म हजार सालअघिको कुरा यस कारण भनिरहेको छु, कारण मैले देखि रहेको छु, एकपटक देशको सामु एउटा मौका आएको छ, हामी यस्तो कालखण्डमा बाँचिरहेका छौं, हामी यस्तो कालखण्डमा प्रवेश गरेका छौं र यो हाम्रो सौभाग्य हो, भारतको यस्तो अमृतकालमा, यो अमृतकालको पहिलो वर्ष हो, कि त हामी जवानीमा बाँचिरहेका छौं, वा हामी मा भारतीको काखमा जन्म लिइसकेका छौं। र यो कालखण्ड, मेरो शब्द लेखेर राख्नुहोस्, मेरा प्यारा परिवारजन, यस कालखण्डमा हामी जे गर्नेछौं, जुन कदम उठाउनेछौं, जति त्याग गर्नेछौं, तपस्या गर्नेछौं, सर्वजन हिताय, सर्वजन सुखाय, एकपछि अर्को फसेला लिनेछौं, आउने एक हजार सालको देशको स्वर्णिम इतिहास त्यसमा अङ्कुरुत हुनेवाला छ। यस कालखण्डमा हुने घटनाहरूले, आगामी एक हजार सालका लागि यसको प्रभाव उत्पन्न गर्नेवाला छ।
गुलामीको मानसिकताबाट बाहिर निक्लेको देश पञ्चप्राणलाई समर्पित गर्दै एउटा नयाँ आत्मविश्वासका साथ अघि बढिरहेको छ। नयाँ सङ्कल्पलाई सिद्ध गर्नका लागि, जिउ-ज्यान लगाएर जोडिँदैछ। मेरी भारत माता जुन कुनै बेला ऊर्जाको सामर्थ्य थियो, तर खरानीको थुप्रोमा दबेको थियो। त्यो भारत माता 140 करोड देशवासीको पुरुषार्थबाट, उनीहरूको चेतनाबाट, उनीहरूको ऊर्जाबाट फेरि एकपटक जागृत भइसकेको छ। मा भारती जागृत भइसकेकी छन् र म स्पष्ट देख्दैछु, साथीहरू यही कालखण्ड हो, बितेको 9-10 साल हामीले अनुभव गरेका छौं। विश्वभरी भारतको चेतनाप्रति, भारतको सामर्थ्यप्रति एउटा नयाँ नयाँ आकर्षण, नयाँ विश्वास, नयाँ आशा उत्पन्न भएको छ र यो प्रकाश पूञ्ज जुन भारतबाट उठेको छ, त्यसमा विश्वलाई आफ्नो निम्ति ज्योति नजर आइरहेको छ। विश्वलाई एउटा नयाँ विश्वास उत्पन्न भइरहेको छ। हाम्रो सौभाग्य हो, केही यस्ता वस्तु हामीसँग छन्, जुन हाम्रा पूर्वजले हामलाई विरासतमा दिएका छन् र वर्तमान कालखण्डले गढेको छ। आज हामीसँग डेमोग्राफी छ, आझ हामीसँग डेमोक्रेसी छ, आज हामीसँग डाइभर्सिटी छ। डेमोग्राफी, डेमोक्रेसी र डाइभर्सिटीको यस त्रिवेणीले भारतको हरेक सपना साकार गर्ने सामर्थ्य राख्दछ। आज सम्पूर्ण विश्वमा जहाँ देशहरूको उमेर ढलिरहेको छ, ढलानमा छन्, तर भारत यौवनतर्फ ऊर्जावान भएर बढिरहेको छ। कति ठूलो गौरवको कालखण्ड हो, आझ 30 सालभन्दा कम आयुको जनसङ्ख्या विश्वमा सर्वाधिक कहीं छ भने त्यो मेरो भारत माताको काखमा छ। यो मेरो देशमा छ र 30 सालभन्दा कम उमेरका नवजवानहरू, मेरो देशसँग छ, कोटि-कोटि हातहरू होस्, कोटि-कोटि मस्तिष्क होस्, कोटि-कोटि सपना, कोटि-कोटि सङ्कल्प होस् त भाइ अनि बहिनीहरू, मेरा प्रिय परिवारजन, हामी इच्छित परिणाम प्राप्त गर्नसक्नेछौं।
मेरा प्यारा परिवारजन,
देशको भाग्य यस्ता घटनाले परिवर्तन गर्दछ। यस सामर्थ्यले देशको भाग्य बदली दिन्छ। भारत एक हजार सालको गुलामी र आगामी एक हजार सालको भव्य भारतको चौतारीमा खडा छ। एउटा यस्तो सन्धिमा खडा छ र यसैले हामीले रोकिनु भएन, न त दुविधामा जिउनु नै।
मेरा प्यारा परिवारजन,
हामीले गुमाएको त्यस विरासतमाथि गर्व गर्दै, गुमाएको समृद्धि प्राप्त गर्दै हामीले फेरि एकपटक र यो कुरा मानेर राखौं, हामी जे पनि गर्नेछौं, जे पनि कदम उठाउनेछौं, हामीले जुनै पनि फसेला लिनेछौं, त्यसले आगामी एक हजार सालसम्म आफ्नो दिशा निर्धारित गर्नेवाला छ। भारतको भाग लेख्नेछौं, आज म मेरा देशका नवजवानहरूलाई, मेरा देशका छोरीहरूलाई यो अवश्यै भन्न चाहन्छु, जुन सौभाग्य आज मेरा युवाहरूले पाएका छन्, यस्तो सौभाग्य साय कसैको भाग्यमा हुँदछ, जुन तपाईंहरूको भाग्यमा छ।
र यसैले हामीले यो गुमाउनु भएन। युवा शक्तिमाथि मेरो भरोसा छ, युवा शक्तिमा सामर्थ्य र हाम्रो नीतिहरू अनि हाम्रो रीतिहरूले त्यस युवा सामर्थ्यलाई अझ बल प्रदान गर्नुको निम्ति हो।
आज मेरा युवाहरूले विश्वमा पहिलो तीन स्टार्टअप इकोनमी सिस्टममा भारतलाई स्थान दिलाएका छन्। विश्वका युवाहरू अचम्मित भइरहेका छन्। भारतको यस सामर्थ्यलाई लिएर, भारतको यस ताकतलाई देखेर। आझ विश्व टेक्नोलजी ड्रिभन छ र आउने युग टेक्नोलजीबाट प्रभावित रहनेछ र तब टेक्नोलजीमा भारतको जुन ट्यालेन्ट छ, त्यसको एउटा नयाँ भूमिका रहनेछ।
साथीहरू,
मैले गत दिन जी-20 समिटमा बाली गएको थिए र बालीमा विशअवको समृद्धभन्दा समृद्ध देश, विश्वका विकसित देशका मुखियाहरू पनि, भारतको डिजिटल इण्डियाको सफलताका लागि, त्यसका साना-मसिना कुराहरूसम्म जान्न इच्छुक थिए। हरेक कोही प्रश्न सोधथे र जब म उनीहरूलाई भन्थे, भारतले जुन कीर्तिमान गरेको छ, त्यो दिल्ली, मुम्बी, चेन्नईसम्म सीमित छैन, भारतले जुन कीर्तिमान गरिरहेको छ, त्यो मेरो टियर-2, टियर-3 सिटीका युवाहरूले पनि आज मेरो देशमा भाग्य गढिरहेका छन्। स-साना स्थानका मेरा नवजवान अनि आज म ठूलो विश्वासका साथ भन्दछु, हाम्रो साना शहरहरू आकार अनि जनसङ्ख्यामा सानो हुनसक्दछ। यो हाम्रा स-साना शहर, हाम्रो टोल आकार अनि जनसङ्ख्यामा सानो हुनसक्दछ, तर आशा अनि आकाङ्क्षा, प्रयास अनि प्रभावमा कोहीभन्दा कम छैनन्, त्यो सामर्थ्य उनीहरू भित्र छ। नयाँ एप, नयाँ सल्युशन, टेक्नोलजी डिभाइस। अब खेलको संसारलाई हेर्नुहोस्, जो बच्चाहरू छन्, झोपड-पट्टीबाट निक्लेका बच्चाहरूले आज खेलको संसारमा पराक्रम देखाइरहेका छन्। स-साना गाउँ, स-साना कस्बाका नवजवान, हाम्रा छोरीहरूले आज उत्कृष्टता देखाइरहेका छन्। अब हेर्नुहोस्, मेरो देशका यस्ता सय स्कूल छन् जहाँ बच्चाहरूले स्याटेलाइट बनाएर स्याटेलाइट छोड्ने तयारी गरिरहेका छन्। आझ हजारौं टिङ्करिङ ल्याबले नयाँ वैज्ञानिकहरूको गर्भाधान गरिरहेका छन्। आझ हजारौं टिङ्करिङ ल्याबले लाखौं बालकलाई साइन्ट एण्ड टेक्नोलजीको मार्गमा अघि बढ्नका लागि प्रेरणा दिइरहेका छन्। म मेरा देशका नवजवानहरूलाई भन्न चाहन्छु, अवसरको कमी छैन, तपाईंहरू जति अवसर चाहनुहुन्छ, देशले आकाशभन्दा पनि धेरै अवसर तपाईंलाई दिने सामर्थ्य राख्दछ।
म आज लाल किल्लाको प्राचीरबाट मेरो देशका माताहरू, बहिनीहरू, मेरा देशका छोरीहरूलाई हृदयबाट अभिनन्दन गर्न चाहन्छु। देश आज जहाँ पुगेको छ, त्यसमा विशेष शक्ति जोडिँदैछ, मेरा आमा, बहिनीहरूको सामर्थ्यको। आज देश प्रगतिको मार्गमा अघि बढिरहेको छ भने मेरा किसान भाइ-बहिनीहरूलाई पनि अभिनन्दन गर्न चाहन्छु, यो तपाईंहरूको पुरुषार्थ हो, यो तपाईंहरूको परिश्रम हो जुन कारण देश आज कृषि क्षेत्रमा अघि बढिरहेको छ। म मेरा देशका मजदुरहरूलाई, मेरा श्रमिकहरूलाई मेरा प्रिय परिवारजन, यस्ता कोटि-कोटि समूहलाई आज नमन गर्दछु। उनीहरूलाई अभिनन्दन गरिरहेको छु। देश आज जुन आधुनिकतातर्फ बढिरहेको छ, विश्वको तुलना गर्ने सामर्थ्यका साथ नजर आइऱहेको छ, त्यसका पछाडि मेरो देशका मजदुरहरू, मेरो देशका श्रमिकहरूको ठूलो योगदान छ, आज समयले भन्दछ, लाल किल्लाको प्राचीरबाट म उनीहरूलाई अभिनन्दन गरौं। उनीहरूको अभिवादन गरौं, र यो मेरो परिवारजन, 140 करोड देशवासी, मेरा यी श्रमिकहरू, पथपसलेहरू, फूल-सब्जी बेच्नेहरूलाई हामी सम्मान गर्दछौं। मेरो देशलाई अघि बढाउनमा, मेरो देशको प्रगतिलाई नयाँ उँचाईमा लैजानमा प्रोफेशनल्सहरूको ठूलो भूमिका बढ्दै गएको छ। चाहे साइन्टिस्ट होस्, चाहे इञ्जिनियर्स होस्, डाक्टर्स होस्, नर्सेस होस्, शिक्षक होस्, आचार्य होस्, युनिभर्सिटिस होस्, गुरुकूल होस्, हरेकले मा भारतीको भविष्य उज्ज्वल बनाउनका लागि आफ्नो पूरा ताकतका साथ लागिपरेका छन्।
मेरा प्यारा परिवारजन,
राष्ट्रिय चेतना त्यो एउटा यस्तो शब्द हो जसले हामीलाई चिन्ताबाट मुक्त गरिरहेको छ। र आज त्यो राष्ट्रिय चेतनाले भारतको सबैभन्दा ठूलो सामर्थ्य बनेको छ भरोसा भन्ने सिद्ध गरिरहेको छ, भारतको सबैभन्दा ठूलो सामर्थ्य बनेको छ विशअवास, जन-जनमा हाम्रो विश्वास, जन जनको सरकारमाथि विश्वास, जन जनको देशको उज्ज्वल भविष्यमाथि विश्वास र विश्वको पनि भारतप्रति विश्वास। यो विश्वास हाम्रो नीतिहरूको हो, हाम्रो रीतिको हो। भारतको उज्ज्वल भविष्यलाई जसले निर्धारित बलियो कदमका साथ अघि बढिरहेका छौं, त्यसको हो।
भाइ अनि बहिनीहरू,
मेरा प्यारा परिवारजन, भारतको सामर्थ्य र भारतको सम्भावनाले विश्वासको नयाँ शिखर पार गर्ने निश्चित छ र यो विश्वासको नयाँ शिखर नयाँ सामर्थ्यलाई लिएर बढ्नुपर्नेछ। आज देशमा जी-20 समिटको अतिथि सत्कार गर्ने भारतले अवसर पाएको छ। गत एक सालदेखि हिन्दुस्तानको हरेक कुनामा जुन प्रकारले जी-20 का अनेकौं आयोजन भएका छन्, अनेकौं कार्यक्रम भएका छन्, त्यसले देशको सामन्य मानवीको सामर्थ्यलाई विश्वसँग परिचित गराएको छ। भारतको विविधताको परिचय गराएको छ। भारतको डायभर्सिटीलाई विश्वले अचम्मका साथ हेरिरहेको छ र त्यस कारण भारतप्रति आकर्षण बढिरहेको छ। भारतलाई जान्ने, बुझ्ने इच्छा जागेको छ। यस प्रकारले हेर्नुहोस्, एक्सपोर्ट, आज भारतको एक्सपोर्ट तेजीका साथ बढिरहेको छ र म भन्न चाहन्छु, विश्वका एक्सपर्ट्सहरूले यी सबै मानदण्डका आधारमा भनिरहेका छन्, अब भारत रोकिनेवाला छैन। विश्वको कुनै पनि रेटिङ एजेन्सी होस्, भारतको गौरव गरिरहेका छन्। कोरोना कालपछि विश्वले नयाँ रूपमा सोच्न थालेको छ। र म विश्वासका साथ हेरिरहेको छु, जुन प्रकारले दोस्रो महायुद्धपछि, दोस्रो विश्वयुद्धपछि विश्वमा नयाँ वर्ल्ड अर्डरले आकार लिएको थियो। म स्पष्ट देखिरहेको छु, कोरोनापछि एउटा नयाँ विश्व अर्डर, एउटा नयाँ ग्लोबल अर्डर, एउटा नयाँ जियो पोलिटिकल ईक्‍वेशन, यो कुरा तेजीका साथ अघि बढिरहेको छ। जियो पोलिटिकल इक्‍वेशनको सबै व्याख्या परिवर्तित भइरहेको छ, परिभाषाहरू बदली रहेको छ। र मेरा प्यारा परिवारजन, तपाईंहरूले गौरव गर्नुहुनेछ, बद्लिँदो विश्वलाई आकार दिनमा आज मेरा 140 करोड देशवासीहरू, तपाईंहरूको सामर्थ्य नजर आइरहेको छ। तपाईंहरू निर्णायक मोडमा खडा हुनुहुन्छ।
र कोरोना कालमा भारतले जुन प्रकारले देशलाई अघि बढायो, विश्वले हाम्रो सामर्थ्यलाई देखेको छ। जब विश्वको सप्लाई चेन तहस-नहस भएको थियो, ठूला-ठूला अर्थव्यवस्थामाथि दबाउ थियो, त्यस समय हामीले भनेका थियौं, विश्वको विकास हेर्नु छ भने त्यो मानव केन्द्रित हुनुपर्नेछ, मानवीय संवेदनाले भरिएको हुनुपर्नेछ र तब गएर समस्याहरूको सही समाधान निक्लिनेछ र कोभिडले हामीलाई सिकायो वा बाध्य गरायो, तर मानवीय संवेदनालाई छोडेर हामीले विश्वको कल्याण गर्नसक्दैनौं।
आज भारत ग्लोबल साउथको आवाज बनिरहेको छ। भारतको समृद्धि, विरासत आज विश्वको निम्ति अवसर बनिरहेको छ। ग्लोबल ईकोनमी, ग्लोबल सप्लाई चेनमा भारतको हिस्सादारी, म पक्का विश्वासका साथ भन्न चाहन्छु, आज जुन भारतमा परिस्थिति उत्पन्न भएको छ, आज भारतले जे कमाएको छ, त्यसले विश्वमा स्थिरताको ग्यारेन्टी लिएर आएको छ साथीहरू। अब न हाम्रो मनमा, न 140 करोड मेरा परिवारजनको मनमा र न विश्वको मनमा कुनै ifs छ वा कुनै buts छ, विश्वास बनिसकेको छ।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
अब गोली हाम्रो हातमा छ, हामीले अवसरलाई जान दिनु भएन, हामीले मौका छोड्नु भएन। भारतमा म मेरा देशवासीहरूलाई यस कारण अभिनन्दन गर्न चाहन्छु कारण मेरा देशवासीहरूमा एउटा नीर-क्षीर विवेकको सामर्थ्य छ, समस्यालाई जरादेखि बुझ्ने सामर्थ्य छ र यसैले 2014 मा मेरा देशवासीहरूले 30 सालको अनुभवपछि देशलाई अघि लैदानु छ भने स्थिर सरकार चाहिन्छ, बलियो सरकार चाहिन्छ, पूर्ण बहुमतको सरकार चाहिन्छ भन्ने तय गरे र देशवासीहरूले एउटा बलियो अनि स्थिर सरकार बनाए। अनि तीन दसकसम्म जुन अनिश्चितताको काल थियो, जुन अस्थिरताको कालखण्ड थियो, जुन राजनीतिक बाध्यतामा देश जकडिएको थियो, त्यसबाट मुक्ति पाए।
मेरा प्यारा परिवारजन,
देशसँग आड यस्तो सरकार छ, जसले सर्वजन हिताय सर्वजन सुखाय, देसको सन्तुलित विकासको निम्ति समयको पल पल अनि जनताको पाई-पाई जनताको भलाइका लागि लगाइरहेको छ र मेरो सरकार, मेरा देशवासीहरूको मान एउटा कुरासँग जोडिएको छ, हाम्रो हरेक निर्णय, हाम्रो हरेक दिशा, त्यसको एउटै मानदण्ड छ नेशन फर्स्ट – राष्ट्र प्रथम र राष्ट्र प्रथमले यही दूरगामी परिणाम, सकारात्मक परिणाम उत्पन्न गर्नेछ। देशमा व्यापक स्तरमा काम भइरहेको छ। तर म भन्न चाहन्छु, 2014 मा तपाईंहरूले बलियो सरकार बनाउनु भयो र म भन्दछु, 2014 र 2019 मा तपाईंहरूले सरकार फर्म गर्दा मोदीमा रिफर्म गर्ने आँट आएको थियो। तपाईंहरूले यस्तो सरकार फर्म गर्नु भयो कि मोदीलाई रिफर्म गर्ने आँट आयो। र जब मोदीले एकपछि अर्को रिफर्म गरे, तब मेरा ब्यूरोक्रेसीका मानिसहरूले मेरा लाखौं हात-खुट्टा, जुन हिन्दुस्तान्को कुना-कुनामा सरकारको अंशका रूपमा काम गरिरहेका छन्, उनीहरूले ब्यूरोक्रेसीमा ट्रान्स्फर्म गर्नका लागि पर्फर्म गर्ने जिम्मेवारी राम्ररी निर्वाह गरे र उनीहरूले पर्फर्म गरेर देखाए, र जनता जनार्दन जोडिँदा उनीहरू ट्रान्सफर्म भएको पनि नजर आइरहेको छ। र यसैले reform, perform, transform को यस कालखण्डले भारतको भविष्य गढिरहेको छ। र हाम्रो सोच देशको त्यस ताकतलाई बढावा दिनुमाथि रहेको छ, जसले आउने एक हजार सालको जगलाई बलियो बनाउनेछ। विश्वलाई युवाशक्तिको आवश्यकता छ, युवालाई स्किलको आवश्यकता छ। हामीले अलग स्किल मिनिस्ट्री बनायौं, त्यसले भारतको आवश्यकता त पूरा गर्ने नै छ, विश्वको आवश्यकता पूरा गर्ने पनि सामर्थ्य राख्नेछ। हामीले जल शक्ति मन्त्रालय बनायौं। मन्त्रालय बनाउनुको रचनालाई पनि यदि विश्वलेषण गर्नु हो भने यस सरकारको मन-मस्तिष्कलाई राम्ररी बुझ्न सक्नुहुनेछ। हामीले जल शक्ति मन्त्रालय बनायौं, यस जल शक्ति मन्त्रालयले हाम्रो देशका एक एक देशवासीलाई पिउने शुद्ध पानी पुऱ्याऊन्, पर्यावरणखो रक्षाका लागि पानीप्रति संवेदनशील व्यवस्था विकसित गरून्, त्यसमाथि हामीले बल दिइरहेका छौं। हाम्रो देशमा कोरोनापछि holistic health care समयको माग रहेको विश्वले हेरिरहेको छ। हामीले अलग आयुष मन्त्रालय बनायौं र योग अनि आयुषले आज विश्वमा आफ्नो परचम लहराइरहेको छ।
विश्वलाई हाम्रो प्रतिबद्धताको कारण विश्वको हामीप्रति ध्यान गएको छ। यदि हामीले नै यस सामर्थ्यलाई नकाऱ्यौं भने विश्वले कसरी स्वीकार गर्नेछ। तर जब मन्त्रालय बन्यो, तब विश्वले पनि त्यसको मूल्य बुझ्यो। मत्स्य पालन हाम्रो यति ठूलो समुद्री तट, हाम्रा कोटि-कोटि मछुवा भाइ-बहिनीहरूको कल्याण पनि हाम्रो मनमा छ र यसैले हामीले अलग मत्स्य पालनलाई लिएर, पशुपालनलाई लिएर, डेयरीलाई लिएर अलग मन्त्रालयको रचना गऱ्यौं, ताकि समाजको जुन वर्गका मानिसहरू पछि पर्न गएका छन्, उनीहरूलाई साथ दिनसकौं। देशमा सरकारी अर्थव्यवस्थाको अंश हुन्छ, तर समाजको अर्थव्यवस्थाको एउटा ठूलो अंश हो सहकारी आन्दोलन, त्यसलाई बल दिनका लागि, त्यसमा आधुनिकता ल्याउनका लागि र देशको कुना-कुनामा लोकतन्त्रको सबैभन्दा ठूलो एकाइलाई बलियो बनाउनका लागि हामीले अलग कोअपरेटिभ मन्त्रालय बनायौं र हाम्रा सहकारी संस्थानहरूले त्यसको जाल बिछ्याइरहेका छन्, ताकि गरीबभन्दा गरीबको त्यहाँ सुनुवाई होस्, उसको आवश्यकता पूर्ति होस् र उनले पनि राष्ट्रको विकासमा योगदानमा एउटा सानो एकाइको अंश बनेर त्यसमा योगदान दिनसकून्। हामीले सहकारदेखि समृद्धिको बाटो अपनाएका छौं।
मेरा प्यारा परिवारजन,
जब हामी 2014 मा आएका थियौं, तब हामी वैश्विक अर्थव्यवस्थामा 10 औं नम्बरमा थियौं, र आज 140 करोड देशवासीको पुरुषार्थले रङ ल्याएको छ र हामी विश्व अर्थव्यवस्थामा पाँचौं नम्बरमा पुगेका छौं। र यो यसै भएको होइन, जब भ्रष्टाचारको राक्षसले देशलाई निचोरिरहेको थियो, लाखौं-करोडौंको घोटालाले अर्थव्यवस्था डाँवाडोल गरिरहेको थियो, governance, fragile फाइभमा देशको पहिचान हुन थालेको थियो। Leakages लाई हामीले बन्द गऱ्यौं, बलियो अर्थव्यवस्था बनायौं, हामीले गरीब कल्याणको निम्ति धेरैभन्दा धेरै धन खर्च गर्ने प्रयास गऱ्यौं। र आज म देशवासीहरूलाई बताउन चाहन्छु, जब देश आर्थिक रूपमा समृद्ध हुन्छ, तब खजाना मात्र भरिँदैन, देशको सामर्थ्य बढ्दछ, देशवासीहरूको सामर्थ्य बढ्दछ र खजानाको पाई-पाई यदि इमान्दारीका साथ जनता-जनार्दनको निम्ति खर्च गर्ने सङ्कल्प लिने सरकार भए परिणाम कस्तो आउँदछ। म दस सासलको हिसाब तिरङ्गालाई साक्षी राखी लाल किल्लाको प्राचीरबाट मेरा देशवासीहरूलाई दिइरहेको छु। आँकडा हेरेर तपाईंहरूलाई लाग्न सक्छ, यति ठूलो परिवर्तन, यति ठूलो सामर्थ्य। 10 सालअघि राज्यहरूलाई 30 लाख करोड रुपियाँ भारत सरकारबाट जाने गर्थ्यो। बितेको नौ सालमा यो आँकडाले 100 लाख करोड पुगेको छ।
पहिले स्थानीय निकायको विकासका लागि भारत सरकारको खजानाबाट 70 हजार करोड रुपियाँ जाने गर्थ्यो, आज त्यो 3 लाख करोडभन्दा धेरै गइरहेको छ। पहिले गरीबहरूको घर बनाउनका लागि 90 हजार करोड रुपियाँ खर्च गरिन्थ्यो, आज त्यो 4 गुणा बढेर 4 लाख करोडभन्दा धेरै खर्च गरीबहरूको घर बनाउनका लागि भइरहेको छ। पहिले गरीबहरूले युरिया सस्तोमा पाऊन्, जुन युरिया ब्याग विश्वको केही बजारमा 3 हजारमा बिक्दछ, त्यो युरियाको ब्याग मेरा किसानहरूले 300 मा पाइरहेका छन् र यसैले देशको सरकारल 10 लाख करोड रुपियाँ मेरा किसानहरूलाई युरियामा सब्सिडी दिइरहेको छ। मुद्रा योजनाले 20 लाख करोड रुपियाँभन्दा धेरै मेरा देशका नवजवानलाई स्वरोजगारका लागि, आफ्नो व्यवसायका लागि, आफ्नो कारोबारका लागि दिएको छ। 8 करोड मानिसले नयाँअ कारोबार शुरु गरे र 8 करोड मानिसले कारोबार शुरु गर्दा यसै होइन, हरेक कारोबारीले एक वा दुईजनालाई रोजगार दिए। 8-10 करोड नयाँ व्यक्तिलाई रोजगार दिने सामर्थ्य मुद्रा योजनाबाट लाभ लिने 8 करोड नागरिकले गरे। एमएसएमईहरूलाई करिब साडे तीन लाख करोड रुपियाँको मद्दतले कोरोना सङ्कटमा उनीहरूलाई डुब्न दिइएन, मर्न दिइएन, उनीहरूलाई ताकत दिएको छ। वन ऱ्याङ्क वन पेन्सन, मेरा देशका सेनाका जवानहरूलाई एउटा सम्मानको विषय थियो, 70 हजार करोड रुपियाँ भारतको खजानाबाट आज पुगेको छ। मेरा निवृत्त सेनाका नायकहरूको गोजीबाट उनीहरूका परिवारसम्म पुगेको छ। सबै श्रेणीमा मैले त केही गन्ती गराए, म धेरै समय लिन चाहँदिन, हरेक श्रेणीमा पहिलोको तुनामा अनेकौं गुणा धन देशको विकासका लागि, कुना-कुनामा रोजगार सिर्जना गर्नका लागि, पाई-पाईको उपयोग भारतको भाग्य बद्लिनका लागि होस्, यसैले हामीले काम गरेका छौं।
र मेरा प्यारा प्रियजन,
यति मात्र होइन, हाम्रो यी सबै प्रयासको परिणाम हो, आज पाँच सालको मेरो कार्यकालमा, 5 सालमा साडे 13 करोड मेरा गरीब भाइ-बहिनीहरू गरीबीको माखेजाल तोडेर न्यू मिडल क्लासका रूपमा बाहिर आएका छन्। जीवनमा यति ठूलो कुनै सन्तोष हुनसक्दैन।
मेरा प्यारा प्रिय परिवारजन,
र जब साडे 13 करोड मानिस गरीबीको यस कठिनाईबाट बाहिर निक्लिए, तब कस्ता-कस्ता योजनाले उनीहरूको सहयोग गऱ्यो, उनीहरूले आवासको लाभ पाउनु, पीएम स्वनिधिबाट 50 हजार करोड रुपियाँ पथ पसलेहरूसम्म पुऱ्याइएको छ। र आउने दिनहरूमा विश्वकर्म जयन्तीमा एउटा कार्यक्रम लागू गर्नेछौं, यस विश्वकर्म जयन्तीमा हामी करिब 13-15 हजार करोड रुपियाँबाट जुन परम्परागत कौशल्यका साथ बसोबासो गर्ने मानिसहररू छन्, जसले औजारद्वारा तथा आफ्नो हातले काम गर्ने वर्ग छ, अधिकांश ओबीसी समुदायबाट छन्। हाम्रा सुथार होस्, हाम्रा सुनार होस्, हाम्रा राजमिस्‍त्री होस्, कपडा धुने काम गर्नेहरू होस्, केस काट्ने भाइ-बहिनीका परिवार होस्, यस्ता मानिसहरूलाई नयाँ ताकत दिनका लागि हामी आगामी महिनाको विश्वकर्म जयन्तीमा विश्वकर्म योजना शुरु गर्नेछौं र करिब 13-15 हजार करोड रुपियाँद्वारा त्यसको प्रारम्भ गर्नेछौं। हामीले पीएम किसान सम्मान निधिमा अढाई लाख करोड रुपियाँ सीधा मेरा देशका किसानहरूको खातामा जमा गऱ्यौं। हामीले जल जीवन मिशन हरेक घरमा शुद्ध पानी पुगोस्, दुई लाख करोड रुपियाँ खर्च गरेका छौं। हामीले आयुष्मान भारत योजना, ताकि गरीबहरू बिमारीका कारण अस्पताल जान समस्या हुन्थ्यो, त्यसबाट मुक्ति दिलाउन, उनीहरूले दवाई पाऊन्, उपचार होस्, अपरेशन होस् राम्रा राम्रा अस्पतालमा, आयुष्मान भारत अन्तर्गत 70 हजार करोड रुपियाँ हामीले लगाएका छौं। देशले कोरोना भ्याक्सिनको कुरा गर्दा देशलाई याद छ, 40 हजार करोड रुपियाँ लगाएको कुरा, तर तपाईंहरूलाई पशुधन बचाउनका लागि करिब 15 हजार करोड रुपियाँ पशुधनको टीकाकरणका लागि लगाएका छौं।
मेरा प्यारा देशवासी, मेरा प्यारा परिवारजन,
जन औषधि केन्द्रहरूले, देशका ज्येष्ठ नागरिकहरूलाई, देशको मध्यम वर्गीय परिवारलाई एउटा नयाँ ताकत दिएको छ। जुन संयुक्त परिवारमा यदि कुनै एकजना डायबेटिज जस्तो भए, 2-3 हजारको बिल स्वाभाविक बन्दछ। हामीले जन औषधि केन्द्रद्वारा जुन दवाई बजारमा यी बिमारीहरूका लागि आवश्यक हुन्छ, यस्ता मानिसहरूका लागि करिब 20 करोड रुपियाँ उनीहरूको गोजीबाट बचाएका छौं। र यो अधिकांश मध्यम वर्गीय परिवारका मानिसहरू हुन्। तर आज यसको सफलतालाई ध्यानमा राख्दै म देशवासीहरूलाई भन्न चाहन्छु, जस्तो हामीले विश्वकर्म योजनालाई लिएर समाजको त्यस वर्गलाई छुनेवाला छौं। अब देशमा 10 हजार जन औषधि केन्द्रबाड 25 हजार जन औषधि केन्द्रको लक्ष्य लिएर आउने दिनहरूमा काम गर्नेछौं।
मेरा प्यारा परिवारजन,
जब देशमा गरीबी घट्दछ, तब देशको मध्यम वर्गको ताकत धेरै बढ्दछ। र म तपाईंहरूलाई विसअवास दिलाउन चाहन्छु, आगामी पाँछ सालमा मोदीको ग्यारेन्टी हो, देशले पहिलो तीन वैश्विक अर्थनीतिमा आफ्नो ठाउँ लिनेछ, निश्च नै ठाउँ लिनेछ। आज जुन साडे 13 करोड गरीबी बाहिर आएका मानिसहरू छन्, उनीहरू एक प्रकारले मध्यम वर्गीय ताकत बन्नेछन्। जब गरीबको खरिद शक्ति बढ्दछ, तब मध्यम वर्गको व्यापार शक्ति बढ्दछ। दब गाउँको खरिद शक्ति बढ्दछ, तब कस्बा अनि शहरको आर्थिक विकास अझ तेज गतिले दौडन्छ। र यही इन्टर-कनेक्टेड हाम्रो अर्थचक्र हुन्छ। हामी यसलाई बल दिएर अघि बढ्न चाहन्छौं।
मेरा प्यारा परिवारजन,
शहरभित्र जुन कमजोर मानिसहरू बसोबासो गर्छन्, अकारणको समस्यामा रहने गर्दछन्। मध्यम वर्गीय परिवारले आफ्नो स्वयंको घरको सपना देखिरहेका छन्। हामी त्यसका लागि आउने केही वर्षका लागि एउटा योजना लिएर आइरहेका छौं, जसमा यस्ता मेरा परिवारजन जो शहरमा बसोबासो गर्छन्, तर किरायाको घरमा बस्छन्, झोपड-पट्टीमा बस्छन्, चालमा बस्छन्, अनाधिकृत कोलोनामा बस्छन्। यस्ता मेरा परिवारजनले यदि आफ्नो घर बनाउन चाहे, ब्याङ्कबाट जुन ऋण पाउँछन्, त्यसको ब्याजभित्र राहत दिएर लाखौं रुपियाँको सहयोग गर्ने हामीले निर्णय लिएका छौं। मेरा मध्यम वर्गीय परिवारलाई जब दुई लाखदेखि सात लाख इन्कम ट्याक्सको सीमा बढद्छ, तब सबैभन्दा धेरै फाइदा वेतनभोगी वर्गलाई हुँदछ, मेरा मध्यम वर्गीयलाई हुँदछ। इन्टरनेटको डाटा धेरै महँगो थियो 2014 भन्दा पहिले। अहिले विश्वमा सबैभन्दा सस्तो इन्टरनेटको टाडामा खर्च भइरहेको छ, हरेक परिवारको पैसा जोगिँदैछ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
विश्व कोरोनापछि अहिलेसम्म उक्सिन सकेको थिएन, युद्धले फेरि अर्को समस्या उत्पन्न गरिदियो। आज विश्व महँगाइको सङ्कटबाट जुझिरहेको छ। सम्पूर्ण विश्वको अर्थव्यवस्थालाई महँगाइले निचोरिरहेको छ। हामी पनि विश्वबाट जुन सामानको आवश्यक हुन्छ, ल्याउँदछौं, तब हामी सामानको आयात गर्दछौं, हाम्रो दुर्भाग्य हो, हामीले महँगाइ पनि आयात गर्नुपर्दछ। सम्पूर्ण विश्वलाई महँगाइले जकडेको छ।
तर मेरा प्यारा प्रिय परिवारजन,
भारतले महँगाईलाई नियन्त्रित राख्न सक्दो प्रयास गरेको छ। बितेको कालखण्डको तुलनामा हामीले केही सफलता पनि प्राप्त गरेका छौं, तर यतिबाट सन्तोष मान्न सकिँदैन। विश्वभन्दा हाम्रो वस्तु राम्रो छ, यति कुरा हामी सोच्न सक्दैनौं, मैले त मेरा देशवासीहरूको महँगाइको भारी कम्तिभन्दा कम्ति होस्, यस दिशामा कदम उठाउनुपर्नेछ। र हामी त्यो कदम उठाई छोड्नेछौं। मेरो प्रयास निरन्तर जारी रहनेछ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
आज देश अनेकौं क्षमतालाई लिएर अघि बढिरहेको छ। देशले आधुनिकतातर्फ अघि बढ्ने काम गरिरहेको छ। आज देशले रिनिउएबल ईनर्जीमा काम गरिरहेको छ, आज देशले ग्रीन हाइड्रोजनमाथि काम गरिरहेको छ, देशको स्पेसमा क्षमता बढिरहेको छ। तब देशले डीप सी मिशनमा पनि सफलताका साथ अघि बढिरहेको छ। देशमा रेल आधुनिक भइरहेको छ भने वन्दे भारत बुलेट ट्रेनमाथि पनि आज देशमा काम भइरहेको छ। आज गाउँ-गाउँसम्म इन्टरनेट पुगिरहेको छ भने क्वान्टम कम्प्युटरका लागि पनि देशमा काम चलिरहेको छ। नेनो युरिया र नेनो डीएपीमाथि काम भइरहेको छ भने अर्कातिर जैविक खेकीमाथि पनि हामी बल दिइरहेका छौं। आज किसान उत्पादक सङ्घ एफपीओको निर्माण भइरहेको छ भने हामी सेमी कण्डक्टरको निर्माण पनि गर्न चाहिरहेका छौं। हामी दिव्याङ्गजनका लागि सुगम भारतको निर्माणका लागि काम गर्दछौं भने हामी प्यारालिम्पिकमा पनि हिन्दुस्तानको तिरङ्गा झण्डा गाड्नका लागि मेरा दिव्याङ्गजनलाई सामर्थ्यवान बनाइरहेका छौं। हामी खेलाडीहरूलाई स्पेशल ट्रेनिङ दिइरहेका छौं।
आज भारतले पुराना सोच, पुराना ढर्रालाई छोडेर लक्ष्य तय गरी, लक्ष्य प्राप्त गर्ने नजरका साथ अघि बढिरहेको छ। र जब म भन्छु, जसको शिलान्यास हाम्रो सरकारले गर्दछ, त्यसको उद्घाटन पनि हाम्रै कालखण्डमा गर्दछौं। यी दिनहरूमा म जुन शिलान्यास गरिरहेको छु, तपाईंहरूले लेखेर राख्नुहोस्, त्यसको उद्घाटन पनि सबै मेरो भाग्यमा छोडिएको छ। हाम्रो कार्य संस्कृति, ठूलो सोच्नु, टाढाको सोच्नु, सर्वजन हिताय सर्वजन सुखाय सोच्नु, यो हाम्रो कार्यशैली रहेको छ। र सोचभन्दा पनि धेरै, सङ्कल्पभन्दा पनि धेरै हासिल कसरी गर्नु, यस ऊर्जाका साथ हामी काम गर्दछौं। हामीले आजादीको अमृत महोत्सवमा 75 हजार अमृत सरोवर बनाउने सङ्कल्प गरेका थियौं। त्यस समय हामीले हरेक जिल्लामा 75 अमृत सरोवर बनाउने सङ्कल्प गरेका थियौं। करिब 50-55 हजार अमृत सरोवरको कल्पना गरेका थियौं। तर आज करिब 75 हजार अमृत सरोवरको निर्माणको काम भइरहेको छ। यो स्वयंमा धेरै ठूलो काम भइरहेको छ। जनशक्ति अनि जलशक्तिको यो ताकत भारतको पर्यावरणको रक्षामा पनि काम आउनेछ। 18 हजार गाउँसम्म बिजुली पुऱ्याउनु, जनधन ब्याङ्क खाता खोल्नु, चोरीहरूका लागि शौचालय बनाउनु, सबै टार्गेट समयभन्दा पहिले पूरा शक्तिका साथ पूरा गर्नेछौं। र जब भारतले ठान्दछ, तब त्यसलाई पूरा गरेरै छोड्दछ, यो हाम्रो ट्रेक रेकर्डले बताउँदछ।
200 करोड भ्याक्सिनेशनको काम। विश्वले जब हामीलाई सोध्दछ, 200 करोड सुन्द्छ, तब उनीहरूको आँखा खुल्लाको खुल्लै रहने गर्दछ, यति ठूलो काम। यो मेरो देशका आँगनबाडी वर्कर, हाम्रा आशा वर्कर, हाम्रा हेल्थ वर्करहरूले गरेर देखाए। यो मेरो देशको सामर्थ्य हो। 5-जी रोल आउट गऱ्यौं, विश्वमा सबैभन्दा तेज गतिले 5-जी रोलआउट गर्ने मेरो देश हो। 700 भन्दा धेरै जिल्लासम्म हामी पुगिसकेका छौं। र अब 6-जीको तयारी पनि गरिरहेका छौं। हामीले टास्क फोर्स बनाएका छौं। नविकरणीय ऊर्जा हाम्रो टार्गेटभन्दा अघि चलिरहेको छ। नविकरणीय ऊर्जा 2030 को जुन टार्गेट हामीले तय गरेका थियौं, 20212-2022 मा त्यसलाई पूरा गरेका छौं। हामीले ईथेनलमा 20 प्रतिशत ब्लेण्डिङको कुरा गरेका थियौं, त्यो पनि हामीले पाँच सालअघि नै पूरा गरेका छौं। हामीले 500 बिलियन डलरको एक्सपोर्टको कुरा गरेका थियौं, त्यो पनि समयभन्दा पहिले, पाँच सय बिलियन डलरभन्दा धेरैको गरेर देखायौं। हामीले तय गरेका थियौं, देशमा 25 सालदेखि चर्चा भइरहेको थियो, देशमा नयाँ संसद बनोस्। पार्लियामेन्टको कुनै सत्र यस्तो थिएन, नयाँ संसदको निम्ति, यो मोदी हो, समयभन्दा पहिले नै नयाँ संसद बनाएर दियो, मेरा प्यारा भाइ-बहिनीहरू। यो काम गर्ने सरकार हो, निर्धारित लक्ष्य पार गर्ने सरकार हो, यो नयाँ भारत हो, यो आत्मविश्वासले भरिएको भारत हो, यो सङ्कल्पलाई चरितार्थ गर्न जिउ-ज्यानका साथ जुट्ने भारत हो। र यसैले यो भारत न रोकिन्छ, न यो भारत थाक्दछ, यो भारत न हाँफ्दछ न त यो भारत हार्दछ। र यसैले मेरा प्यारा परिवारजन, आर्थिक शक्ति भरिएको हुँदा हामीले सामरिक शक्तिको नयाँ ताकत पाएका छौं, हाम्रो सीमा पहिलेभन्दा बढी सुरक्षित भएको छ र मेरो सीमामा बसेका जवानहरू, मेरा जवानहरू जसले देशको सीमाको रक्षा गरिरहेका छन् र मेरो देशको आन्तरिक सुरक्षा सम्हालाने युनिफर्म फोर्सेस, म स्वतन्त्रताको यस पावन पर्वमा उनीहरूलाई अनेकौं अनेक बधाई दिँदै मेरो कुरा अघि बढाउन चाहन्छु। सेनाको अधिकरण होस्, हाम्रो सेना युवा बनोस्, हाम्रो सेना युद्धाक लागि तयार रहोस्, युद्धयोग्य बनोस्, यसैले निरन्तर रिफर्ममाथि काम आज हाम्रो सेनामा भइरहेको छ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
प्रायः दिनहु जस्तो हामी सुन्ने गर्थ्यौं, यहाँ बम विस्फोट भयो, त्यहाँ बम विस्फोट भयो। हरेक ठाउँ लेखिएको हिन्थ्यो, यस ब्यागलाई नछुनु। एनाउन्समेन्ट भइरहने गर्थ्यो। आज देशले सुरक्षाको अनुभूति गरिरहेको छ र जब सुरक्षा हुन्छ, शान्ति हुन्छ, तब प्रगतिको नयाँ अभिलाषा हामी पूरा गर्नसक्दछौं। यसको निम्ति सिरियल बम विस्फोट कुनै बितेको कुरा भएको छ। निर्दोषहरूको मृत्यु हुन्थ्यो, त्यो बितेको कुरा भएको छ। आज देशमा आतङ्की आक्रमणमा धेरै कमी आएको छ। नक्सल प्रभावित क्षेत्रहरूमा पनि धेरै ठूलो परिवर्तन आएको छ, धेरै ठूलो रूपान्तरणको एउटा वातावरण बनेको छ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
प्रगतिको हरेक कुरामा, जब 2047 मा एउटा विकसित भारतको सपना लिएर हिंड़िरहेका छौं तब, अनि त्यो सपना हो
इन, 140 करोड़ देशवासीहरूको संकल्प छ। अनि त्यो संकल्पलाई सिद्ध गर्नको लागि परिश्रमको पराकाष्ठा पनि छ अनि त्यो सबैभन्दा ठूलो ताकत हुँदछ। त्यो राष्ट्रीय चरित्र हुँदछ। संसारमा जुन जुन देशहरूले प्रगति गरेको छ, संसारमा जुन जुन देशले संकटलाई पार गरेर निस्केको छ। त्यसमा हरेक चीजको साथ साथ एउटा महत्त्वपूर्ण कैटिलिक एजन्ट रहन्छ, त्यो राष्ट्रीय चरित्र रहेको छ। अनि हामीलाई राष्ट्रीय चरित्रको लागि अनि बल दिंदै हामीलाई अघि बढनुछ। हाम्रो देश, हाम्रो राष्ट्रीय चरित्र ओजस्वी होस, तेजस्वी होस, पुरूषार्थी होस, पराक्रमी होस, प्रखर होस, यो हामी सबैको सामूहिक दायित्त्व हो। अनि आउने 25 वर्ष हामी एउटै मन्त्र लिएर हिंड़ौं। यो हाम्रो राष्ट्रीय चरित्रको शिरमौर हुनुपर्छ। एकताको संदेश, भारतको एकतालाई जिउन, भारतको एकतालाई आँच आओस्, न यस्तो मेरो भाषा हुनेछ, न यस्तो मेरो कुनै कदम हुनेछ। हरेक पल देशलाई जोड़ने प्रयाल मेरो तर्फबाट पनि भइरहनेछ। न यस्तो मेरो कुनै कदम हुनेछ। हरेक पल देशलाई जोड़ने प्रयास मेरो तर्फबाट पनि भइरहनेछ। भारतको एकता हाम्रो सामर्थ्यले दिंदछ। उत्तर होस दक्षिण होस पूर्व होस, पश्चिम होस्, गाउँ होस्, शहर होस्, पुरूष होस्, नारी होस्, हामी सबैले एकताको भावको साथ अनि विविधता भरिएको देशमा एकताको सामर्थ्य हुँदछ अनि अरूको महत्त्वको कुरा म देखि रहेको छु, यदि 2047 मा हामीले हाम्रो देशलाई विकसित भारतको रूपमा देख्नु हेर्नु हो भने हामीले श्रेष्ठ भारतको मन्त्रलाई जिउनुपर्नेछ, हामीले चरितार्थ गर्नुपर्नेछ। अब हाम्रो प्रोडक्शनमा, मैले 2014 मा भनेको थिए जीरो डिफेक्ट, जीरो इफेक्ट। दुनियाँको कुनै पनि टेबलमा मेक इन इंडिया चीज होस तब दुनियाँलाई विश्वास हुनपर्छ, यसभन्दा राम्रो दुनियामा केही हुन सक्दैन। यो अल्टीमेटम हुनेछ, हाम्रो हरेको चीज, हाम्रो सर्विसेज हुनेछ तब श्रेष्ठ हुनेछ, हाम्रो शब्दहरूको ताकत हुनेछ तब श्रेष्ठ हुनेछ। हाम्रो संस्थाहरू हुनेछ तब श्रेष्ठ हुनेछ। हाम्रो निर्णय प्रक्रियाहरू हुनेछ तब श्रेष्ठ हुनेछ। यो श्रेष्ठताको भाव लिएर हामी हिंड़नुपर्छ। तेस्रो कुरा हो देशमा अघि बढ़नको लागि एउटा अतिरिक्त शक्तिको सामर्थ्य भारतलाई अघि लिएर जानेछ अनि त्यो हो women-led development आज भारतले गर्वसित भन्न सक्छ कि दुनियाँमा नागरिक उडड्यनमा यदि कुनै एउटा देशमा सबैभन्दा धेर women-pilot छन् भने त्यो मेरो देशमा छ। आज चन्द्रयानको गति होस्, moon-mission को कुरा होस्, मेरो women-scientist ले त्यसको नेतृत्त्व गरिरहेको छ। आज women self-help group होस्, मेरो 2 करोड़ लखपति दिदीको लक्ष्य लिएर आज women self-help group मा हामी काम गरिरहेका छौं। हामी, हाम्रो नारी शक्तिको सामर्थ्यलाई बढ़ावा दिनको लागि women-led development अनि जब जी-20 मा मैले women led development का विषयहरूलाई अघि बढ़ाएका छौं तब सम्पूर्ण जी-20 समूहले यसको महत्त्वलाई स्वीकार गरेर यसलाई एकदमै बल दिइरहेको छ। त्यस्तै प्रकारले भारत विविधताहरूले भरिएको देश हो। अन्तुलित विकासको हामी शिकार बनेका थियौं। मेरो-तेरोको कारण हाम्रो देशका केही हिस्सा त्यसको शिकार भएको छ। अब हामीले regional aspirations लाई संतुलित विकासको बल दिनुपर्छ, अनि regional aspirations लाई लिएर त्यस भावनालाई हामीले सम्मान दिंदै जस्तो हाम्रो भारत मा- को कुनै, हाम्रो शरीरको कुनै अंग यदि अविकसित रह्यो भने हाम्रो शरीरलाई विकसित मानिने छैन। हाम्रो शरीरको कुनै अंग दुर्बल रह्यो भने हामीलाई स्वस्थ मानिंदैन त्यसरी नै मेरो भारत माता जसको कुनै एउटा भू भाग पनि, समाजको कुनै तबका पनि यदि दुर्बल रह्यो भने मेरो भारत माता समर्थ छ, स्वस्थ छ, यस्तो सोंचेर के हामी बस्न सक्दैनौ। अनि यसैले regional aspirations लाई हामीले address गर्ने आवश्यकता छ अनि यसैले हामी समाजको सर्वांगीन विकास होस्, सर्वपक्षीय विकास होस् भू-भागको हरेक क्षेत्रलाई उसको आफ्नो ताकतलाई खिल्ने अवसर मिलोस, त्यस दिशामा अघि बढ़न चाहन्छ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
भारत एउटा mother of democracy हो, भारत model of diversity पनि हो। भाषाहरू अनेक छन्, बोलिहरू अनेक छन्, परिधान अनेक छन्, विविधताहरू धेरै छन्। हामीले यी सबैको आधारमा अघि बढ़नुछ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
देशको जब एकताको कुरा गर्दछु तब यदि घटना मणिपुरमा हुँदछ त पीढ़ा महाराष्ट्रमा हुँदछ, यदि बाढ़ असममा हुँदछ तब बेचैन केरल हुँदछ। हिन्दुस्तानको कुनै पनि हिस्सामा केही पनि होस्, हामी एउटा अंगदानको भावको अनुभूति गर्दछौं। मेरा देशका छोरीहरूमाथि अत्यचार नहोस्, यो हाम्रो सामाजिक दायित्त्व पनि हो। यो हाम्रो पारिवारिक दायित्त्व पनि हो अनि यो देशको नातामा हामी सबैको दायित्त्व होस्। आज जब अफगानिस्तानदेखि गुरूग्रन्थ साहबको स्वरूपलाई ल्याउनु हो भने सम्पूर्ण देशले गौरवको अनुभूति गर्दछ। जब आज दुनियाँको कुनै देशमा कोविडको कालमा मेरो कुनै सिख भाईले लंगर लगाउंदछ, भोकोलाई खुवाउँदछ अनि दुनियाँमा वाहा-वाही हुँदछ तब हिन्दुस्तानको छात्ती चौडा हुँदछ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
हाम्रो लागि, जब नारी सम्मानको कुरा हुँदछ। म अहिले एउटा देशमा दौरा गरिरहेको थिएँ तब त्यहाँ एउटा ठूलो सिनियर मिनिस्टर, उसले मलाई प्रश्न सोधे, उनले भने तपाईको यहाँ छोरीहरूले science अनि engineering को विषयहरूको पढ़ाई गर्छन्? मैले उनलाई भने आज मेरो देशमा छोराहरू भन्दा धेर छोरीहरू आज STEM अर्थात science, technology, engineering अनि maths, अधिकतम भाग मेरी छोरीहरूले लिइ रहेका छन्, तब उनको लागि अचम्भ थियो। आज हाम्रो देशको सामर्थ्य देखिरहेको छ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
आज 10 करोड़ महिलाहरू women self help मा जोड़िएका छन् अनि women self help group को साथ आज गाउँमा गयौं भने तपाईले बैंक वाली दिदीलाई भेट्नु हुनेछ, तपाईले आगनवाड़ी दिदीलाई भेट्नु हुनेछ, तपाईलाई दवाई दिने दिदी भेट्नुहुनेछ अनि अब मेरो सपना छ, 2 करोड़ लखपति दिदी बनाउने, गाउँमा 2 करोड़ लखपति दिदी। अनि यसको लागि एउटा नयाँ विकल्प पठाए science अनि technology. हाम्रो गाउँको महिलाहरूलाई सामर्थ्य देख्दछु म, अनि यसको लागि म नयाँ योजना सोंची रहेको छु। हाम्रो अग्रीकल्चर सेक्टरमा टेक्नोलोजी होस्, एग्रीटेकलाई बल मिलोस्, यसैले Women Self Help Group का बहिनीहरूलाई हामी ट्रेनिंग दिनेछौं। ड्रोन चलाउने, ड्रोन रिपेयर गर्ने हामी ट्रेनिंग दिनेछौं अनि हजारौं यस्ता Women Self Help Group लाई भारत सरकारले ड्रोन दिनेछ, ट्रेनिंग दिनेछ अनि हाम्रो एग्रीकल्चरको काममा ड्रोनको सेवाहरू उपलब्ध होस्, यसको लागि हामी शुरुवात गर्नेछौं, प्रारम्भमा हामी 15 हजार Women Self Help Group द्वारा यो ड्रोनको उड़ानलाई हामी आरम्भ गरिरहेका छौं।
मेरा प्यारा परिवारजन,
आज देश आधुनिकतातिर अघि बढ़ी रहेको छ। Highway होस्, Railway होस्, Airway होस्, I-Ways होस्, Information Ways, Water Ways होस्, कुनै क्षेत्र यस्तो छैन, जुन क्षेत्रलाई अघि बढाउने दिशामा आज देश काम गरिरहेको छैन। पछिल्लो 9 वर्षमा तटीय क्षेत्रहरूमा हामीले आदिवासी क्षेत्रमा, हाम्रो पहाड़ी क्षेत्रमा विकासलाई धेरै बल दिएको छ। हामीले पर्वत माला, भारत माला यस्ता योजनाहरूद्वारा समाजको त्यस वर्गलाई हामीले बल दिएका छौं। हामीले गैसको पाइपलाइनसित हाम्रो पूर्वी भारतलाई जोड़ने काम गरेको छ। हामीले अस्पतालहरूको संख्या बढ़ाएको छ।
हामीले डाक्टर्सको सीटहरू बढ़ाएका छौं ताकि हाम्रा नानीहरूले डाक्टर बन्ने सपना पूरा गर्न सकोस्। हामीले मातृभाषा पढ़ाउनमा पढ़ाउनमा बद्लिएका छौं अनि मातृभाषामा त्यो पढ़ाई गर्न सकियोस त्यो दिशामा अनि म भारतको सुप्रीम कोर्टलाई पनि धन्यवाद दिंदछु कि भारतको सुप्रिम कोर्टले भनेको छ कि जुन judgement दिनेछौं, त्यसको जुन operative part हुनेछ, त्यो जुन अदालतमा आएको छ, त्यसको भाषामा त्यो उपलब्ध हुनेछ। मातृभाषाको महात्म्य आज बढ़ीरहेको छ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
आजसमम हाम्रो देशको जुन Border Village , हामीले त्यहाँ Vibrant Border Village को एउटा कार्यक्रम शुरू गरेको छ। Vibrant Border Village अहिलेसम्म यसको लागि भनिन्छ देशको अन्तिम गाउँ छैन, सीमामा जुन देखिंदैछ, त्यो मेरो देशको पहिलो गाउँ हो। यदि सूर्य उदाउँछ पूर्वमा, तब त्यसतर्फ गाउँमा पहिलो सूर्यको किरण आउँदछ। यदि सूर्य अस्ताउँदछ, तब यस तर्फको गाउँमा अन्तिम किरणको उसलाई लाभ प्राप्त हुँदछ। यो मेरो पहिलो गाउँ हो अनि मलाई खुशी लागेको छ कि आज मेरो यस कार्यक्रमको विशेष अतिथि, यो जुन पहिलो गाउँ हो, सीमार्वती गाउँ हो, त्यहाँको 600 प्रधान आज यस लाल किल्लाको प्राचीरको यस महत्त्वपूर्ण कार्यक्रमको हिस्सा बनाउनको लागि आएको छु। पहिलोपल्ट उनीहरू यति टाड़ासम्म आएका छन्। नयाँ संकल्प अनि सामर्थ्यको साथ जुड्नका लागि आएका छन्।
मेरा प्यारा देशवासी,
हामीले सन्तुलित विकासको लागि Aspiration District, Aspiration Block को कल्पना गऱ्यौं अनि आज त्यसको सुखद परिणाम पाइरहेका छौँ। आज राज्यका जो Normal Parameters , जुन Aspirational Districts कुनै समय धेरै पछि थियो, त्यसले आज राज्यमा पनि राम्रो गर्न थालेको छ अनि मलाई विश्वास छ कि आउँदो दिनहरूमा यो हाम्रो आकांक्षित जिल्ला, हाम्रो आकांक्षित ब्लक अवश्य अघि बढ़नेछ। जसरी मैले भनेको थिए कि चरित्रको चर्चा गरिरहेको थिएँ, तब मैले पहिले भनेको थिए भारतको एकता, दोस्रो भनेको थिए भारतको श्रेष्ठतातर्फ बल दिऊँ, तेस्रो भनेको थिए Women Development को मैले कुरा गरेको थिएँ। अनि म आज एउटा कुरा अझ गर्न चाहन्छु कि हामी जसरी Regional aspiration मैले चौथो कुरा गरेको थिएँ, पाँचौं महत्त्वको कुरा हो अनि भारतले अब यस दिशामा जानेको छ अनि त्यो हो हाम्र राष्ट्रिय चरित्र, विश्व मंगलको लागि सोंच्ने वाला हुनुपर्छ। अनि आज कोरोनापछि म देखी रहेको छु, जुन प्रकारले संकटको घड़ीमा देशले दुनियाँको मदद गऱ्यो, त्यसको परिणाम हो कि आज दुनियाँमा हाम्रो देश एउटा विश्व मित्रको रूपमा छ। विश्वको अटुट साथीको रूपमा छ। आज मेरो देशको पहिचान बनेको छ। हामी जब विश्व मंगलको कुरा गर्दछौंतब भारतको मूलभूत विचार हो त्य़स विचारलाई हामी अघि बढ़ाउने मानिस हौं अनि मलाई खुशी लागेको छ कि आज अमेरिकी संसदको पनि धेरै गणमान्य प्रतिनिधि पनि आज हाम्रो 15 अगस्तको यस अवसरमा हामीबिच उपस्थित छन्। भारतको सोंच कस्तो छ, हामी विश्व मंगलको कुरालाई कसरी अघि बड़ाउँदछौं। अब हेर्नुहोस्, जब हामी जब सोंच्दछौं तब के भन्दछौं, हामीले दुनियाँको अघि यो दर्शन राखेका छौं, अनि दुनियाँ त्यस दर्शनलाई लिएर हामीसित जुड़िरहेको छ। हामीले भन्यौ One Sun, One World, One Grid. Renewable energy को क्षेत्रमा एउटा ठूलो हाम्रो statement छ। आज दुनियाँले त्यसलाई स्वीकार गरिरहेको छ। कोविडको बादमा हामीले दुनियाँलाई भन्यौ हाम्रो यो approach हुनुपर्छ One Earth, One Health समस्याहरूको समाधान तबमात्र हुनेछ, जब मानवलाई, पशुको, पौधाको विमारीको समयमा समान रूपले address गरिनेछ, तब गएर हामी यो गर्नेछौं। हामीले जी-20को लागि दुनियाँको अघि भनेका छौं One World, One Family, One Future यस सोचलाई लिएर हिंड़िरहेको छौ। हामीले क्लाइमेटलाई लिएर दुनिया जुन संक्टसित जुझी रहेको छ, हामीले बाटो देखायौ, लाइव मिशन लंच गरेका छौं Lifestyle For Environment। हामीले दुनियासित मिलेर International Solar Alliance बनायौ अनि आज दुनियाका धेरै देश International Solar Alliance को हिस्सा बनिरहेको छ। हामीले bio diversity को महत्त्वलाई ध्यानमा राख्दै Big Cat Alliance को व्यवस्थालाई हामीले अघि बढ़ाएका छौं। हामीले प्राकृतिक आपदाको कारण ग्लोबल वर्मिङको कारण Infrastructure को जुन नोक्सान हुँदछ, उसको लागि दूरगामी व्यवस्थाहरको जरूरत छ। अनि यसैले Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, CDRI एक समाधानको रूपमा दुनियाँलाई दिएको छ। विश्व आज समुद्रहरूको संघर्षको केन्द्र बनेको छ। तब हामीले दुनियाँको सागरको प्लेटफार्म दिएका छौं। जो वैश्विक सामुद्रिक शान्तिको गारंटी बन्न सक्छ। हामीले पारम्परिक चिकित्सा पद्धतिलाई बल दिंदै WHO को एउटा ग्लोबल लेवलको सेंटर हिन्दुस्तानमा बनाउने दिशामा कामा गरेका छौं। हामीले योग अनि आयुषद्वारा विश्व कल्याण अनि विश्वको स्वस्थताको दिशामा काम गरेका छौं। आज भारतले विश्व मंगलको मजबूत आधार छरिरहेको छ। यस मजबूत आधारलाई अघि बढ़ाउन, हामी सबैको काम हो। हामी सबैको जिम्मेदारी हो।
मेरा प्यारा परिवारजन,
सपना अनेक छन्, संकल्प साफ छ, नितिहरू स्पष्ट छ। नियतको अघि कुनै सवालिया निशान छैन। तर केही सत्यलाई हामीले स्वीकार गर्नैपर्छ। अनि यसको समाधानको लागि मेरा प्रिय परिवारजन, म आज लाल किल्लाबाट तपाईलाई मदद मांगन आएको छु। म लाल किल्लाबाट तपाईको आशिर्वाद माग्न आएको छु। किनकि पछिल्ला वर्षहरूमा मैले देशलाई जे बुझें, देशको आवश्यकताहरूलाई मैले हेरेको छु। अनि अनुभवको आधारमा भन्दछु कि आज गम्भीरतापूर्वक ती चिजहरूलाई हामीले लिनुपर्नेछ। आजादीको अमृतकालमा 2047मा जब देशले आजादीको 100 साल मनाउनेछ, त्यस समय दुनियामा भारतको तिरंगा झन्डा विकसित भारतको तिरंगा झन्डा हुनुपर्छ, रत्ती भर पनि हामी रोकिनु हुँदैन, पछि हटनु हुँदैन अनि यसको लागि सुचिता, पारदर्शिता अनि निष्पक्षता यो पहिलो मजबुतीको जरूरत छ। हामीले त्यो मजबूतीलाई जितना ज्यादा मल पानी दिन सक्यौं, संस्थाहरूको माध्यमबाट पनि दिनसकिन्छ। नागरिकलाई नाता दिन सक्छौ, परिवारलाई नाता दिन सक्छौं यो हाम्रो सामूहिक दायित्त्व हुनुपर्छ। अनि यसैले पछिल्लो 75 सालको इतिहास हेर्नुहोस्, भारतको सामर्थ्यमा कुनै कमी थिएन अनि यो जुन देशलाई कुनै समय सुनको चरी भनिन्थ्यो त्यो देशले कि फेरि त्यो सामर्थ्यलाई लिएर खड़ा हुन सक्दैन। मेरो अटुट विश्वास छ साथीहरू, मेरा प्रिय परिवारजन, मेरो अखण्ड, अटूट एउटा निष्ठ विश्वास छ कि 2047 मा जब देशले आजादीको 100 साल मनाउनेछ मेरो देश विकसित भारत भन्नेछ। अनि यो म मेरो देशको सामर्थ्यको आधारमा भनिरहेको छु। मेरो उपलब्ध संसाधनहरूको आधारमा भनिरहेको छु अनि सबैभन्दा धेर 30 भन्दा कम आयु वाली मेरो युवा शक्तिको भरोसामा भन्दैछु। मेरी आमा अनि बहिनीहरूको सामर्थ्यको भरोसामा भन्दैछु तर त्यसको सामुने यदि कुनै रूकावट छ, कुनै पनि कृतिहरू पछिल्लो 75 सालमा यस्तो भएको छ, हाम्रो समाज व्यवस्थाको यस्तो हिस्सा बनेको छ कि कहिले कहीं त हामी आँखा पनि बन्द गरिदिन्छौं। अब आँखा बन्द गर्ने समय होइन। यदि सपनाहरूलाई सिद्ध, संकल्पलाई पार गर्नु हो भने हामीले यो आँख मिचौली बन्दर गरेर आँखामा आँखा मिलाएर तीनवटा कुरीतिहरूसित लड़नु धेरै समयको मांग हो। हाम्रो देशको सबै समस्याहरूको जड़मा भ्रष्टचारले दीमकको जस्तै देशको सबै व्यवस्थाहरूलाई, देशको सबै समार्थ्यलाई पूर्ण रूपले दबाएको छ। भ्र्ष्टचारबाट मुक्ति, भ्रष्टचारको विरूद्ध जंग हरेक ईकाईमा हरेक क्षेत्रमा अनि म देशवासीहरू, मेरा प्रिय परिवारजन, यो मोदीको जीवनको कमिटमेन्ट हो, यो मेरो व्यक्तित्त्वको एउटा कमिटमेन्ट हो कि म भ्रष्टटार विरूद्ध लडाई लड़दछु। दोस्रो हाम्रो देशलाई दबाएको छ परिवारवादले । यस परिवारवादले देशको जुन प्रकारले जकरेको छ त्यसले देशका मानिसहरूको हक छिनेको छ। अनि तेस्रो बुराई तुष्टीकरणको हो। यो तुष्टीकरणमा पनि देशको मूल चिन्तनलाई, देशको सर्वसमावेशक हाम्रो राष्ट्रीय चरित्रमा दाग लगाइदिएको छ। तहस-नहस गरिदिएको छ यी मानिसहरूले। अनि यसैले मेरा प्यारा देशवासीहरू, यसैले मेरा प्यारा परिवारजन हामीले यी कुरीतिहरूको खिलाफ पूरा सामर्थ्यको साथ लड़नुपर्नेछ। भ्रष्‍टाचार, परिवारवाद, तुष्टिकरण, यी यस्ता चीजहरू हुन् जो हाम्रो देशको मानिसहरूको, जुन आकांक्षाहरू छ, त्यसको दमन गर्दछ। हाम्रो देशका केही मानिसहरूसित जुन स-साना सामर्थ्य छ उसको शोषण गर्दछ। यो यस्ता चीजहरू छन्, जो हाम्रो मानिसहरूका आशाहरू-आकाँक्षाहरूको प्रश्न वा निशानमा गढ़ीन्छ। हाम्रा गरीब होस्, हाम्रा दलित होस्, हाम्रा पिछाड़िएका होस्, हाम्रा आदिवासी भाई बहिनी होस्, हाम्रा माताहरू बहिनीहरू, हामी सबैले उनीहरूको हकको लागि यी तीन कुरीतिहरूबाट मुक्ति पाउनुछ।
हामीले भ्रष्टचारको विरूद्ध एउटा नफरतको माहौल बनाउनु छ। जस्तै मैलाले हामीभित्र नफरत पैदा गर्दछ न मनमा, मैला मन पर्दैन, यो सार्वजनिक जीवनको यस्तो ठूलो कुनै गंदगी हुनसक्दैन। अनि यसैले हाम्रो स्वच्छता अभियानलाई एउटा नयाँ मोड़ यो दिनु छ कि हामीले भ्र्ष्टचारबाट मुक्ति पाउनुछ। सरकार टेक्नोलोजीद्वारा भ्रष्टचारबाट मुक्तिको लागि धेरै प्रयास गरिरहेको छ। तपाईलाई यो थाहा भएर अचम्भ लाग्न सक्छ, यस देशमा पछिल्लो 9 वर्षमा एउटा काम मैले यस्तो गरें, आँकड़ा सुन्दा यस्तो लाग्नेछ कि मोदीले यस्तो गर्दछ जो दश करोड़ मानिसहरू करीब-करीब जो गलत फायदा उठाउँदछन्, त्यसलाई मैले रोकि दिएँ। तब तपाईहरूमध्ये कसैले भन्लान् आफ्ना मानिसहरूसित अन्याय गर्यो। होइन, यो दस करोड़ मानिस को थिए, यो दस करोड़ मानिस ती थिए, जसको जन्म भएकै थिएन अनि उनको नाममा उ widow हुँदथे। उ वृद्ध हुँदथे, उ दिव्यांग हुदथे, फायदा लिंदथे। दस करोड़ यस्ता बेनामी चीजहरू जो चल्दथ्यो, त्यसलाई रोक्न पवित्र काम भ्रष्टचारीको सम्पत्ति जो हामीले जफ्त गरेका छौ नी त्यो पहिलेको तुलनामा 20 गणा ज्यादा गरिएको छ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
यो तपाईको कमाईको पैसा मानिसहरू लगेर भागीरहेका थिए। 20 गुणा ज्यादा सम्पत्तिलाई जफ्त गर्न, अनि यसैले मानिसहरूको मप्रति दुखेसो हुनु एकदमै स्वाभाविक हो। तर मलाई भ्रष्टचारको विरूद्धको लड़ाईलाई अघि बढ़ाउनु छ। हाम्र सरकारी व्यवस्थाले, पहिले कैमराको अघि त केही हुन्थ्यो, तर बादमा कुराहरू अड़किन्थ्यो। हामीले पहिलाको तुलनामा कुनै गुणा ज्यादा अदालतमा चार्जशीट गरेको छ अनि अब जमानतहरू पनि पाइन्दैन। त्यसै त पक्की व्यवस्थालाई लिएर हामी अघि बढ़ीरहेको छौं, किनकि हामी ईमान्दारीद्वारा भ्र्षटचारको विरूद्ध लड़ीरहेका छौं। आज परिवारवाद अनि तुष्टीकरण यसले देशलाई धेरै ठूलो दुर्भाग्य गराएको छ। अब लोकतन्त्रमा यो कसरी हुनसक्छ कि पोलिटिकल पार्टी, अनि म विशेष बल दिइरहेको छु पोलिटिकल पार्टी, आज मेरा देशको लोकतन्त्रमा एउटा यस्तो विकृति आएको छ जो कुनै समय भारतको लोकतन्त्रलाई मजबूती दिन सक्दैन अनि त्यो विमारी के हो भने, परिवारवादी पार्टीहरू। अनि उनीहरूको मन्त्र त के हो, पार्टी आफ द् फैमिली, बाय द फैमिली एण्ड फर द फैमिली। यिनीहरूको त जीवन मन्त्र यही हो कि उनकी पोलिटिकल पार्टी, उनको राजनैतिक दल परिवारको, परिवारद्वारा अनि परिवारको लागि। परिवारवाद अनि भाई भतिजावाद प्रतिभाहरूको दुश्मन हुँदछ, योग्यताहरूलाई नकार्दछन्, सामर्थ्यलाई स्वीकार गर्दैनन्। और यसैले परिवारवादलाई यस देशको लोकतन्त्रको मजबूतीको लागि त्यसको मुक्ति जरूरी छ। सर्वजन हिताय सर्वजन सुखाय, हर कसैलाई हक मिलोस्, यसैले अनि सामाजिक न्यायको लागि पनि यो एकदमै जरूरी छ। त्यस्तै प्रकारले तुष्टिकरण, तुष्टिकरणले सामाजिक न्यायको सबैभन्दा ठूलो नोक्सान गरिएको छ। यदि सामाजिक न्यायलाई कसैले समाप्त गरेको छ भने त्यो हो तुष्टीकरणको सोंच, तुष्टीकरणको राजनीति, तुष्टिकरणको सरकारी योजनाहरूको तरिका, यसले सामाजिक न्यायलाई खतम गरिदिएको छ। अनि यसैले हामीले तुष्टीकरण, भ्रष्टचार, यो विकासको सबैभन्दा ठूलो दुश्मन हो। यदि देश विकास चहान्छ भने, देश 2047 विकसित भारतको सपना साकार गर्न चाहन्छ भने हाम्रो लागि आवश्यक छ कि हामीले कुनै पनि हालतमा देशमा भ्रष्टचारको सहन गर्नसक्नेछैनौ। यस मुडलाई लिएर चल्नुपर्नेछ।
मेरा प्यारा परिवारजन,
हामी सबैको एउटा ठूलो महत्त्वपूर्ण दायित्त्व हो, तपाईले जुन प्रकारेल जिन्दगी बाँची रहनुभएको छ, हाम्रो आउने पिढ़ीले यस्तो जिन्दगी जिउन विवश गराउनु, यो हाम्रो गुनाह हो, यो हाम्रो दायित्त्व हो कि हाम्रो आउने पिढ़ीलाई हामी यस्तो समृद्ध देश दिऊँ, यस्तो संतुलित देश दिऊँ, यस्ता सामाजिक न्यायको धरोहर वाला देश दिऊँ, ताकि स-साना चिजहरू पाउनको लागि उनीहरूलाई कहिले पनि संघर्ष गर्नु नपरोस्। हामी सबैको कर्तव्य, हरेक नागरिकको कर्तव्य हो अनि यो अमृतकाल कर्तव्यकाल हो। हामी कर्तव्यबाट पछि हुनसक्दैनौ, हामीले त्यो भारत बनाउनु छ जो हाम्र स्वतन्त्रता सेनानीहरूको सपना थियो, हामीले त्यो भारत बनाउनु छ जो हामम्रो वीर शहीदहरूको थियो, हाम्रो विरंगनाहरूको थियो, जसले मातृभूमिका लागि आफ्नो जीवन दिएका थिए।
मेरा प्यारा परिवारजन,
म जब 2014 मा तपाईंहरूसमक्ष आएको थिए, तब 2014 मा परिवर्तनको वचन लिएर आएको थिए। 2014 मा मैले तपाईंहरूलाई वचन दिएको थिए, म परिवर्तन ल्याउनेछु। र 140 करोड मेरा परिवारजन, तपाईंहरूले मलाई भरोसा गर्नुभयो र मैले विश्वास पूरा गर्ने कोशिश गरे। रिफर्म, पर्फर्म, ट्रान्सफर्म त्यो पाँच सालको वचन थियो, जुन विश्वासमा परिणत भयो कारण मैले परिवर्तनको वचन दिएको थिए। रिफर्म, पर्फर्म, ट्रान्सफर्मद्वारा मैले यस वचनलाई विश्वासमा परिणत गरिदिए। कठोर परिश्रम गरे, देशको निम्ति गरे, शानका साथ गरे, केवल र केवल राष्ट्र प्रथ्म, राष्ट्र सर्वोपरि यस भावका साथ गरे। 2019 मा पर्फर्मेन्सको आधारमा तपाईंहरूले मलाई फेरि आशीर्वाद दिनुभयो। परिवर्तनको वचनले मलाई यहाँ ल्यायो, पर्फर्मेन्सले मलाई फेरि ल्यायो र आउने पाँच साल अभूतपूर्व विकासको रहनेछ। आगामी 15 अगस्तको दिन यसै लाल किल्लाबाट म तपाईंहरूलाई देशको उपलब्धि, तपाईंहरूको सामर्थ्य, तपाईंको सङ्कल्पमा भएको प्रगति, त्यसको जुन सफलता छ, त्यसको गौरवगान, त्योभन्दा पनि धेरै आत्मविश्वासका साथ तपाईंहरूका सामु प्रस्तुत गर्नेछु।
मेरा प्यारा प्रियजुन,
मेरा परिवारजन, म तपाईंहरूबाटै आउँदछु, म तपाईंहरूबीचबाटै निक्लिएको हुँ, म तपाईंहरूका लागि जिउँदछु। यदि म सपना पनि देख्दछु भने तपाईंहरूका लागि देख्दछु। यदि मेरो पसीमा पनि बग्दछ भने तपाईंहरूका लागि बगाउँदछु, यस कारण होइन, कि तपाईंहरूले मलाई दायित्त्व दिनुभएको छ, म यस कारण गरिरहेको छु कारण तपाईंहरू मेरो परिवारजन हुनुहुन्छ र आफ्नो परिवारको सदस्यका नाताले म तपाईंहरूको दुःखलाई हेर्न सक्दिन, म तपाईंहरूको सपनालाई चूरचूर भएको हेर्न सक्दिन। म तपाईंहरूको सङ्कल्पलाई सिद्धिसम्म लैजानका लागि, तपाईंको साथी बनेर, तपाईंको सेवक बनेर, तपाईंसँग साथ जोडिने, तपाईंका साथमा जिउने, तपाईंहरूका लागि जुझ्ने सङ्कल्प लिएर अघि बढेको व्यक्ति हुँ र मलाई विश्वास छ हाम्रा पूर्वजहरूले स्वाधीनताको जुन युद्ध लडेका थिए, जुन सपना देखेका थिए, त्यो सपना हाम्रो साथमा छ। स्वाधीनता सङ्ग्राममा जसले बलिदान दिए, उनीहरूका आशीर्वाद हामीसँग छ र 140 करोड देशवासीका लागि यस्तो अवसर आएको छ, त्यस अवसरले हाम्रो निम्ति धेरै ठूलो ढाडस लिएर आएको छ।
र यसैले मेरा प्यारा प्रियजन,
आज जब म अमृतकालमा तपाईंहरूसँग कुरा गरिरहेको छु, यो अमृतकालको पहिलो वर्ष हो, यो अमृतकालको पहिलो वर्षमा जब म तपाईंहरूसँग कुरा गरिरहेको छु, तब म पूरा विश्वासका साथ भन्न चाहन्छु :
“चल्दै चलाउँदै कालचक्र,
अमृतकालको भालचक्र,
सबैको सपना, आफ्नो सपना,
फलोस् सपना सबै, धीर बढून्, वीर बढून्, बढून् युवा हाम्रा,
नीति सही रीती नयाँ, गति सही बाटो नयाँ,.
चुनौ चुनौती छात्ती फुलाएर, जगमा बढाऔं देशको नाम।“
मेरा प्यारा परिवारजन,
हिन्दुस्तानको कुनाकुनामा बसोबासो गर्ने मेरा परिवारजन, विश्वको कुनाकुनामा बसोबासो गर्ने मेरा परिवारजन, तपाईंहरू सबैलाई स्वतन्त्रताको पावन पर्वको फेरि पनि धेरै धेरै शुभकामना दिन चाहन्छु। र यो अमृतकाल हामी सबैको निम्ति कर्तव्यकाल हो। यो अमृतकाल हामी सबैको मा भारतीका लागि केही गर्ने काल हो। स्वाधीनताको सङ्घर्ष जब चलिरहेको थियो, 1937भन्दा पहिले जुन पिँढीले जन्म लिएको थियो, उनीहरूले देशको निम्ति मर्ने मौका पाएका थिए। उनीहरू देशको निम्ति मर्ने मौका छोड्दैन थिए, तर हाम्रो भाग्यमा देशको निम्ति मर्ने मौका छैन। तर हामीसँघ देशको निम्ति जिउने त्योभन्दा ठूलो अवसर अरू केही हुनसक्दैन। हामीले पल-पल देशको निम्ति जिउनुपर्नेछ, यसै सङ्कल्पका साथ यस अमृतकालमा 140 करोड देशवासीको सपनालाई सङ्कल्प पनि बनाउनुपर्नेछ। 140 करोड देशवासीको सङ्कल्पलाई सिद्धिमा परिवर्तित गर्नुपर्नेछ र 2047 मा जब तिरङ्गा झण्डा फहरिनेछ, तब विश्वले एउटा विकसित भारतको गुणगान गरिरहेको हुनेछ। यसै विश्वासका साथ, यसै सङ्कल्पका साथ, म तपाईंहरूलाई अनेकौं अनेक शुभकामना दिन चाहन्छु। धेरै धेरै बधाई दिन चाहन्छु।
जय हिन्‍द, जय हिन्‍द, जय हिन्‍द!
भारत माताकी जय, भारत माताकी जय, भारत माताकी जय!
वन्दे मातरम, वन्दे मातरम, वन्दे मातरम!
धेरै धेरै धन्‍यवाद!