Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission Achieves Milestone of 13 Crore Rural Households Tap Connections
JJM Increases Rural Tap Connection Coverage From 3 Crore To 13 Crore In Just 4 Years
On Average, 87,500 Tap Connections Provided Every Day Since 1st January, 2023
Uttar Pradesh Tops Progress Chart By Installing Over 61 Lakh Functional Household Tap Connection Since January, 2023
05 SEP 2023 1:55PM by PIB Delhi
The Jal Jeevan Mission (JJM) today achieved another milestone of providing tap water connections to 13 Crore rural households. Working with ‘speed and scale’, the life changing mission has increased the rural tap connection coverage from only 3.23 Crore households at the start of the Mission in August, 2019 to 13 crore in just 4 years. Jal Jeevan Mission was announced by the Prime Minister, Shri Narendra Modi from the ramparts of the Red Fort on 15th August, 2019 as the country celebrated its 73rd Independence Day. As on date, 6 States namely Goa, Telangana, Haryana, Gujarat, Punjab and Himachal Pradesh) and 3 UTs - Puducherry, D&D and D&NH and A&N Islands, have reported 100% coverage. Bihar at 96.39%, followed by Mizoram at 92.12%, are also poised to achieve saturation in the near future. Goa, Haryana, Punjab, A&N Islands, Puducherry, D&NH and D&D are ‘Har Ghar Jal certified States/ UTs i.e., in these states/ UTs, the villagers have confirmed through Gram Sabhas that ‘all households and public institutions’ in the village are getting adequate, safe and regular supply of water. As many as 145 districts and 1,86,818 villages in the country have reported 100% coverage.
The Mission implements the programme in partnership with States/ UTs and it is the combined efforts of all including development partners that transformational change is seen on ground. Every second, one tap water connection is getting installed thereby changing the rural landscape of the country. Since 1st January 2023, on an average 87,500 tap connections are provided every day. Uttar Pradesh has topped the progress chart in the current FY by installing 61.05 lakh Functional Household Tap Connection (FHTC) since January 2023.
The relentless efforts of the Union and State governments have also resulted in ensuring the provision of tap water supply in 9.15 lakh (88.73%) schools and 9.52 lakh (84.69%) anganwadi centres in the country. In the 112 aspirational districts of our country, at the time of the launch of the Mission, only 21.41 lakh (7.86%) households had access to tap water which has now increased to 1.81 Crore (66.48%).
Work under ‘Har Ghar Jal’ is resulting in significant socio-economic benefits for the rural population. Regular tap water supply relieves people, especially women and young girls, from century old drudgery of carrying heavy bucket loads of water to meet their daily household needs. The time saved can be used for income generation activities, learning new skills and supporting children’s education.
In order to achieve long-term sustainability of the schemes, community participation from the very beginning has been at the heart of planning, implementation, operations and maintenance (O&M) of rural piped water supply schemes. More than 5.27 lakh Village Water & Sanitation Committees (VWSC)/ Pani Samitis have been constituted in the country and 5.12 lakh Village Action Plans (VAPs) have been prepared including the plans for drinking water source augmentation, greywater treatment and its reuse, and regular O&M of in-village water supply systems.
At the time of launch of Jal Jeevan Mission, 22,016 habitations (Arsenic – 14,020, Fluoride- 7,996), having 1.79 Crore population (Arsenic-1.19 crore, Fluoride-0.59 crore), were affected with Arsenic/ Fluoride contamination in drinking water sources. As reported by States/ UTs, now safe drinking water is available in all the Arsenic/ Fluoride-affected habitations.
Jal Jeevan Mission believes in not just providing water but ensuring that quality water is supplied every time. In this regard regular testing of water sample from source and delivery points are collected and checked. Recognizing the work carried out by the Department, this year Silver Award was bestowed by Department of Personnel & Training upon the WQMIS under the category “Application of emerging technologies for promoting citizen centric services”.
Working on the motto of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas aur Sabka Prayas, Jal Jeevan Mission is marching towards achieving the SDG 6, i.e., safe and affordable water to all, through provision of safe water through taps to all households, schools, anganwadis and other public institutions, in rural areas.
For Mode Details: https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসন্না খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা তোতি কন্নেক্সন পীখিবা করোর 13 য়ৌবা ঙমখ্রে
JJMনা শুপ্নগী চহি 4দা খুঙ্গংগী তোতি কন্নেক্সনগী কবরেজ করোর 3দগী করোর 13দা হেনগৎহনবা ঙমখি
চাংচৎ ওইনা জনুৱারী 1, 2023দগী হৌদুনা নুমিৎ খুদিংগী তোতি কন্নেক্সন 87,500 পীখি
উত্তর প্রদেশনা জনুৱারী 2023দগী হৌদুনা ফঙ্কস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন লাখ 61গী মথক্তা ইনস্তোল তৌদুনা প্রোগ্রেস চার্তকী মকোক্তা লৈখ্রে
05 SEP 2023 1:55PM by PIB Imphal
জল জীবন মিসন (JJM)না ঙসি খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর 13দা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সনশিং পীদুনা পান্দুপ অমা য়ৌবা ঙমখ্রে। ‘স্পীদ অমসুং স্কেল’গা লোয়ননা থবক পাইখৎতুনা পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লিবা মিসন অসিনা ওগস্ত 2019দা মিসন অসি হৌদোকখিবা মতমদা খুঙ্গংগী তোতি কন্নেক্সনগী কবরেজ করোর 3.23 খক্তা ওইরম্বদগী শুপ্নগী চহি 4গী মনুংদা করোর 13 য়ৌবা ঙমখি। লৈবাক অসিগী 73শুবা নীংতম নুমিৎ পালন তৌবদা ওগস্ত 15, 2019দা লাল কিলাগী লানবনদগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জল জীবন মিসন অসি লাউথোকখি। ঙসি ফাওবদা রাজ্য 6 মমিং ওইনা পল্লবদা গোৱা তেলঙ্গানা হরিয়ানা গুজরাত অমসুং হিমাচল প্রদেশ অমসুং UT 3– পুদুচেরী, D&D অমসুং D&NH অমসুং A&N আইলেন্দনা 100% কবরেজ তৌবগী রিপোর্ত তৌরকখি। বিহারনা 96.39%, মতুংদা মিজোরামনা 92.12% ওইদুনা অথুবদা সেচুরেসন ফংবা ঙম্লগনি। অমসুং গোৱা, হরিয়ানা, পঞ্জাব, A&N আইলেন্দ, পুদুচেরী, D&NH অমসুং D&D অসি ‘হর ঘর জল’ সর্তিফাইদ ওইরবা রাজ্যশিং/UTশিং ওইরি হায়বদি রাজ্যশিং/UTশিং অসিদা গ্রাম সভাশিংগী খুত্থাংদা খুঙ্গংদা ‘য়ুমথোং অমসুং পব্লিক ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক’না মরাং কাইনা, অফবা অমসুং চাং নাইনা ঈশিং ফংলি হায়বনি। জিলা 145রোম অমসুং খুঙ্গং 1,86,818না 100% কবরেজ তৌবগী রিপোর্ত তৌরকখি।
মিসন অসিনা প্রোগ্রাম অসি রাজ্যশিং/UTশিংআ খুৎশম্নদুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি অমসুং দিবেলপমেন্ত পার্তনর য়াওনা পুম্নমক্কী অপুনবা খোঙথাংশিংনা গ্রাউন্দদা অচৌবা অহোংবা পুরকপা উবা ফংখি। সেকেন্দ খুদিংগী তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন অমা ইনস্তোল তৌদুনা লৈবাক্কী রুরেল লেন্দস্কেপতা অওনবা পুরক্লি। জনুৱারী 1, 2023দগী হৌদুনা চাংচৎ ওইনা নুমিৎ খুদিংগী তোতি কন্নেক্সন 87,500 পীখি। উত্তর প্রদেশনা জনুৱারী 2023দগী হৌদুনা চৎলিবা FY অসিদা ফঙ্কস্নেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন (FHTC) লাখ 61.05 ইনস্তোল তৌদুনা প্রোগ্রেস চার্তকী মকোক্তা লৈখি।
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা চোকথবা লৈতনা হোৎনবনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা স্কুল লাখ 9.15 (88.73%) অমসুং অঙ্গনৱাদী সেন্তর লাখ 9.52 (84.69%)দা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংহনবা ঙমখি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত 112দা মিসন অসি হৌদোকখিবা মতমদা য়ুমথোং লাখ 21.41 (7.86%)না তোতি ঈশিং ফংলমখিবা অদু হৌজিক করোর 1.81 (66.48%)দা হেনগৎলকখি।
‘হর ঘর জল’গী মখাদা থবক তৌবনা খুঙ্গংগী মীয়ামদা সমাজিক-শেন্মীৎলোনগী কান্নবা চাউনা পীবা ঙমখি। চাং নাইনা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই তৌবনা মীয়ামদা মরু ওইনা নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিংবু চহিচা কয়াদগী মখোয়গী য়ুমগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা অরুম্বা ঈশিংগী পাত্রাশিংদা ঈশিং হোনবগী অৱাবা থবক্তগী কোকহনবা ঙমখি। মসিদা মাংগদবা মতম অদু শেন্থোক লৈনবা থবক তৌবদা, অনৌবা স্কিলশিং তমশিনবদা অমসুং অঙাংশিংগী মহৈ তম্বদা মতেং পাংবদা শীজিন্নবা য়াহনখি।
স্কিমশিংগী লোং-তর্ম সস্তেনেবিলিতী ফংনবগীদমক খুঙ্গংদা তোতি পীরিবা ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিংগী প্লান্নিং, ইমপ্লিমেন্তেসন, ওপরেসন এন্দ মেন্তেনেন্স (O&M)দা জন ভাগীদারী অসি মরু ওইনা লৌদুনা লাকখি। লৈবাক অসিদা ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতি (VWSC)/পানি সম্মিতি লাখ 5.27 হেন্না শেমখ্রে অমসুং থবক্নবা ঈশিংগী সোর্স ওগমেন্তেসন তৌবা তৌবা, গ্রেৱাতর ত্রীৎমেন্ত অমসুং রিয়ুজ তৌবা, অমসুং ইন-ভিলেক ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী চাং নাইনা O&M তৌনবগী পোরম য়াৎপা য়াওআন ভিলেজ এক্সন প্লান (VAPs) লাখ 5.12 শেমখি।
জল জীবন মিসন লোঞ্চ তৌখিবা মতমদা মীশিং করোর 1.79 লৈবা (অর্সেনিক- করোর 1.19 ফ্লোরাইদ – করোর 0.59) হেবিতেসন 22,016 (অর্সেনিক – 14,020, ফ্লোরাইদ - 7,996) অসি থক্নবা ঈশিংগী সোর্সশিং আর্সেনিক/ফ্লোরাইদ কন্তামিনেসন তৌবনা শোকহনখি। রাজ্যশিং/UTশিংনা রিপোর্ত তৌরকপগী মতুং ইন্না অফবা থক্নবা ঈশিং অসি হৌজিক্তি আর্সেনিক/ফ্লোরাইদনা শোকহনখিবা হেবিতেসনশিংদা ফংহনবা ঙম্লে।
জল জীবন মিসন্না ঈশিং পীবা খক্তা নত্তনা সপ্লাই তৌবা খুদিংদা ক্বালিতী লৈবা ঈশিং পীবদা থাজবা থম্মি। হীরম অসিদা সোর্স অমসুং দেলিবরী পোইন্তশিংগী ইশিংগী সেম্পল লৌদুনা চাং নাইনা তেস্ত তৌনবা খোমজিনখি অমসুং চেক তৌখি। দিপার্তমেন্ত অসিনা পাইখৎলিবা থবকশিংবু শকখঙবীদুনা চহি অসিদা “এপ্লিকেসন ওফ ইমর্জিং তেক্নোলোজীজ ফোর প্রমোতিং সিতিজেন সেন্ত্রিক সর্ভিসেস” কেতগোরীগী মখাদা WQMISদা দিপার্তমেন্ত ওফ পর্সনেল এন্দ ত্রেনিংনা সিলভর এৱার্দ পীখি।
সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস ওর সবকা প্রয়াসকী মোত্তোদা থবক তৌরিবা জল জীবন মিসন্না য়ুমথোং, স্কুল, অঙ্গনৱাদী পুম্নমক্তা অমসুং অতোপ্পা পব্লিক ইনস্তিত্যুসনশিংদা, খুঙ্গংগী মফমশিংদা তোতিগী খুত্থাংদা অফবা ঈশিংগী প্রোবিজন থমদুনা SDG 6 হায়বদি মীপুম খুদিংদা অফবা অমসুং হোংনা ঈশিং ফংহনবা হায়বা অসিগ মাইকৈদা চংশিল্লি।
অহেনবা ৱারোলগীদমক: https://ejalshakti.gov.in/jjmreport/JJMIndia.aspx