Cabinet
Cabinet approves additional fund requirement under Industrial Development Scheme, 2017 for Himachal Pradesh and Uttarakhand
Additional financial outlay of Rs.1164 crore approved
06 SEP 2023 3:48PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by Hon’ble PM Shri Narendra Modi has approved an amount of Rs. 1164.53 cr. for Industrial Development Scheme (IDS), 2017 for Himachal Pradesh and Uttarakhand.
The government of India announced Industrial Development Scheme, 2017, in 2018 vide Notification No.2(2)/2018-SPS dated 23rd April 2018 for the state of Himachal Pradesh and Uttarakhand. Under this scheme,the total financial outlay was Rs.131.90 crore. This allocated fund has been exhausted during the financial year 2021-22. Further, the requirement of an additionalfund to meet the committed liabilities up to 2028-2029 is Rs.1164.53 Crore. For allocation of this additional financial outlay, approval of the Cabinet was solicited under Industrial Development Scheme, 2017.
1. The Cabinet, in its meeting held today, considered and approved the proposal of the Ministry of Commerce and Industry, Department for Promotion of Industry and Internal Trade for Central Sector Scheme for Industrial Development Scheme 2017 for Himachal Pradesh and Uttarakhand for additional fund requirement to meet the committed liabilities under the scheme upto 2028-29. As per the approval of additional funds under the above scheme, the following incentives would be benefitted under the scheme.
1. Central Capital Investment Incentive for Access to Credit (CCIIAC):
All eligible new industrial units and existing industrial units on their substantial expansion in the manufacturing and service sector located anywhere in the States of Himachal Pradesh and Uttarakhand will be provided Central Capital Investment Incentive for access to credit (CCIIAC) @ 30% of the investment in Plant and Machinery with an upper limit of Rs.5.00 crore.
1. Central Comprehensive Insurance Incentive (CCII):
All eligible new industrial units and existing industrial units on their substantial expansion located anywhere in the states of HP and Uttarakhand will be eligible for reimbursement of 100% insurance premium on insurance of building and Plant & Machinery for a maximum period of 5 years from the date of commencement of commercial production/operation.
3. Expenditure involved:
The financial outlay of IDS, 2017 for the State of Himachal Pradesh & Uttarakhand was only Rs.131.90 crore,which was released during 2021-2022. Further, to meet the committed liabilities through the additional requirement of funds under the scheme up to 2028-29, the cabinet has approved the additional financial outlay amounting to Rs.1164.53 crore under the scheme.
It is anticipated to generate direct employment opportunities for about 48607 people by 774 registered units.

କ୍ୟାବିନେଟ
କ୍ୟାବିନେଟ୍ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଯୋଜନା, 2017 ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିଛି
1164 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଅଟକଳକୁ ମଞ୍ଜୁରି
06 SEP 2023 3:48PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଆଇଡିଏସ୍), 2017 ପାଇଁ 1164.53 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି।
ଭାରତ ସରକାର ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ 23 ଏପ୍ରିଲ 2018 ତାରିଖ 2018 ର ଅଧିସୂଚନା ସଂଖ୍ୟା 2 (2)/2018- ଏସପିଏସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ 2018 ରେ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଯୋଜନା, 2017 ର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସମୁଦାୟ ଆର୍ଥିକ ପରିବ୍ୟୟ 131.90 କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଏହି ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2021-22 ସମୟରେ ସାମପ୍ତ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ 2028-2029 ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଦାୟୀତ୍ବ ଗୁଡ଼ିକର ପୁରଣ କରିବା ପାଇଁ 1164.53 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟୟର ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଯୋଜନା, 2017 ଅନ୍ତର୍ଗତ କ୍ୟାବିନେଟର ସ୍ବୀକୃତି ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
2. କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଆଜି ନିଜର ବୈଠକରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ଯୋଜନା, 2017 ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ଓ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଭାଗର ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ବିଚାର କରିଛି ଓ 2028-29 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଜନା ଅନୁସାରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଦାୟୀତ୍ବକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଉପରୋକ୍ତ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠିର ସ୍ବୀକୃତି ଅନୁସାରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଲାଭାନ୍ବିତ ହେବ।
i. ଋଣ ସୁବିଧା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ସିସିଆଇଆଇଏସି):
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଯେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମ୍ୟାନୁଫାକଚରିଂ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବିସ୍ତାର କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ଓ ନୂତନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ପ୍ରଚଳିତ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ୟୁନିଟକୁ 5.00 କୋଟିର ସର୍ବାଧିକ ସୀମା ସହିତ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଓ ମେସିନାରିରେ ନିବେଶ ପାଇଁ କ୍ରେଡିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚ (ସିସିଆଇଆଇଏସି) @ 30 ପ୍ରତିଶତ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ii. କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିସ୍ତୃତ ବୀମା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ସିସିଆଇଆଇ):
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ନୂତନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଏବଂ ପ୍ରଚଳିତ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ୟୁନିଟ୍କୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉତ୍ପାଦନ/ ସଞ୍ଚାଳନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ତାରିଖ ଠାରୁ ସର୍ବାଧିକ 5 ବର୍ଷର ଅବଧି ପାଇଁ ଭବନ ଓ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ତଥା ମେସିନାରୀର ବୀମା ଉପରେ 100 ପ୍ରତିଶତ ବୀମା ପ୍ରିମିୟମର ଫେରସ୍ତ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ ।
iii. ଜଡିତ ଖର୍ଚ୍ଚ:
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଆଇଡିଏସ, 2017 ର ଆର୍ଥିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ମାତ୍ର 131.90 କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହା 2021-2022 ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, 2028-29 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ପାଣ୍ଠିର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଦାୟୀତ୍ବ ଗୁଡିକ ପୂରଣ କରିବାକୁ, କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅତିରିକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ 1164.53 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
774 ପଞ୍ଜୀକୃତ ୟୁନିଟ୍ ଦ୍ବାରା ପ୍ରାୟ 48607 ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି।