Cabinet
Cabinet approves eCourts Phase III for 4 years
13 SEP 2023 3:30PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the eCourts Project Phase III as a Central Sector Scheme spanning four years (2023 onwards) with financial outlay of Rs.7210 crore.
In line with the vision of Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji's "Sabka Sath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas", eCourts Mission Mode Project is the prime mover for improving access to justice using technology. As part of the National eGovernance Plan, the e-Courts Project is under implementation since 2007 for ICT enablement of the Indian Judiciary the Phase II of which has concluded in 2023. Phase III of the e-Courts Project in India is rooted in philosophy of "access and inclusion".
Taking the gains of Phase-I and Phase-II to the next level, the e-Courts Phase-III aims to usher in a regime of maximum ease of justice by moving towards digital, online and paperless courts through digitization of the entire court records including legacy records and by bringing in universalization of e-Filing/ e-Payments through saturation of all court complexes with e-Sewa Kendras. It will put in place intelligent smart systems enabling data-based decision making for judges and registries while scheduling or prioritizing cases. The main objective of the Phase-III is to create a unified technology platform for the judiciary, which will provide a seamless and paperless interface between the courts, the litigants and other stakeholders.
The Centrally Sponsored Scheme of eCourts Phase III is being implemented under the joint partnership of Department of Justice, Ministry of Law & Justice, Government of India and eCommittee, Supreme Court of India, in a decentralized manner through the respective High Courts to develop a judicial system that would promote ease of justice by making the system more accessible, affordable, reliable, predictable, and transparent for all stakeholders.
Components of eCourts Phase III are as follows:
S.No.
Scheme Component
Cost Estimate (Total in Rs. crore)
1
Scanning, Digitization and Digital Preservation of Case Records
2038.40
2
Cloud Infrastructure
1205.23
3
Additional hardware to existing courts
643.66
4
Infrastructure in newly set up courts
426.25
5
Establishment of 1150 Virtual Courts
413.08
6
4400 fully functional eSewa Kendra
394.48
7
Paperless Court
359.20
8
System and Application Software Development
243.52
9
Solar Power Backup
229.50
10
Video Conferencing set-up
228.48
11
e- filing
215.97
12
Connectivity (Primary + Redundancy)
208.72
13
Capacity Building
208.52
14
CLASS (Live-Audio Visual Streaming System) in 300 Court Complexes Courtroom
112.26
15
Human Resources
56.67
16
Future Technological Advancements
53.57
17
Judicial process re-engineering
33.00
18
Disabled friendly ICT enabled facilities
27.54
19
NSTEP
25.75
20
Online Dispute Resolution (ODR)
23.72
21
Knowledge Management System
23.30
22
e-Office for High Courts & District Courts
21.10
23
Integration with Inter-Operable Criminal Justice System (ICJS)
11.78
24
S3WAAS platform
6.35
TOTAL
7210
The expected outcomes of the scheme are as follows:
• Citizens who do not have access to technology can access the judicial services from eSewa Kendras, thus bridging the digital divide.
• Digitization of court records lays the foundation for all other digital services in the project. It enables processes to become more environmental friendly by minimizing paper-based filings and reducing the physical movement of documents.
• Virtual participation in the court proceedings thus reducing costs associated with court proceedings, such as travel expenses for witnesses, judges, and other stakeholders.
• Payment of court fees, fines and penalties from anywhere, anytime.
• Expansion of eFiling for reducing the time and effort required to file documents. Thereby minimizing human errors as documents are automatically checked and also prevent further creation of paper based records.
• Use of latest technologies like Al and its subsets Machine Learning (ML), Optical Character Recognition (OCR), Natural Language Processing (NLP) to provide a smoother user experience by building a "smart" ecosystem. Registries will have less data entry and minimal file scrutiny facilitating better decision-making and policy planning. It envisages smart scheduling, intelligent system that enables data-based decision making for judges and registries, allows for greater predictability and optimisation of the capacity of judges and lawyers.
• Expansion of virtual courts beyond the adjudication of traffic violation cases, thereby eliminating the presence of litigant or lawyer in the court.
• Enhanced accuracy and transparency in court proceedings
• Emphasis on automated delivery of court summons by further expanding the NSTEP (National Serving and Tracking of Electronic Processes), hence drastically reducing the delays in trials.
• Use of emerging technologies in court processes will make them more efficient and effective, hence contributing significantly towards the reduction of pendency cases.
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1907546
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1910056
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1941500
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1945462
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1884164
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1848737
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2023/sep/doc2023913251301.pdf

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রীমন্দলনা চহি ৪ গী ই-কোর্ত ফেজ-৩ অয়াবা পীরে
13 SEP 2023 3:30PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা চহি ৪(২০২৩দগী হৌরগা)গী সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইনা লুপা করোর ৭২১০গী শেনফম অমা কাইথোক্তুনা ই-কোর্ত ফেজ-৩ অয়াবা পীরে।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী সবকা সাথ, সবকা বিকাস অমসুং সবকা বিশ্বাসকী পান্দমগা লোয়ননা ৱায়েন-থৌদাগী থবকশিংদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা পান্দমদা ই-কোর্ত মিসন মোদ প্রোজেক পায়খৎপনি। ভারতকী ৱায়েন-থৌদাগী থবকশিংদা আই.সি.তি শীজিন্ননবা ২০০৭দগী থবক হৌরকখিবা নেসনেল ই-গভর্নান্স প্লানগী মখাদা ই-কোর্ত প্রোজেকশিং পায়খৎলকপনি অমসুং মসিগী ফেজ-২ অসি ২০২৩দা লোইশিল্লে। ভারত্তা ই-কোর্তকী ফেজ-৩ অসি “লাইনা ফংহনবা অমসুং পুম্নমক কোনশিনবা” হায়বা ৱাঙুলোল অসিদা য়ুম্ফম ওইবনি।
ফেজ-১ অমসুং ফেজ-২ মথংগী থাকশিংদা পুখৎতুনা, কোর্ত খুদিংমক্তা ই-সেবা কেন্দ্রশিংগা লোয়ননা ই-ফাইলিং/ই-পেমেন্তশিং পাংথোক্তুনা কোর্তকী রেকোর্দশিং দিজিতাইজ তৌদুনা দিজিতেল, ওনলাইন অমসুং চে শীজিন্নদবা কোর্তশিং ওইহন্নবা ফেজ-৩না পান্দম থম্লি। মসিনা জর্জশিং অমসুং রেজিস্তারিশিংনা কেসশিংগী মতম লেপ্নবা দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তিলিজেন্স স্মার্দ সিস্তেমশিং লৈহনবা ঙমগনি। ফেজ-৩গী মরুওইবা পান্দমদি কোর্তশিং, লিতিগেন্তশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংগী মরক্তা চে শীজিন্নদনা থবক তৌনবা তেক্নোলোজিগী মফম অমা পীগনি।
ই-কোর্তস ফেজ-৩গী কেন্দ্র সরকারনা শেন পুথোকপা স্কিম অসি ভারত সরকারগী লো অমসুং জর্জতিস মিনিস্ত্রি, ই-কম্মিতি, ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা পায়খৎপনি। মসিনা হায়কোর্তশিংগী থবকশিং লাইনা, শেন য়াম্না চঙদনা, অরোন-অথুপ লৈহন্দনা ফংনবা খুদোংচাবশিং পীগনি।
ই-কোর্ত ফেজ-৩গী মচাকশিং মখাদা পীরে:
সেরিএল নম্বর
স্কিম কম্পোনেন্ত
অচঙবা শেনফম(অপুনবা লুপা করোর)
1
কেস রেকোর্দশিং স্কেন্নিং, দিজিতেল ওন্থোকপা অমসুং দিজিতেল ওইনা লীদুনা থম্বা
2038.40
2
ক্লাউদ ইনফ্রাস্ত্রকচর
1205.23
3
হৌজিক লৈরিবা কোর্তশিংদা অহেনবা হার্দৱায়র
643.66
4
নৌনা লিংখৎপা কোর্তশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা
426.25
5
ভর্চুএল কোর্ত ১১৫০ লিংখৎপা
413.08
6
ই-সেবা কেন্দ্র ৪৪০০ লিংখৎপা
394.48
7
চে শীজিন্নদবা কোর্ত
359.20
8
সিস্তেম অমসুং এপ্লিকেসন সোফৱায়ার শেমগৎপা
243.52
9
সোলার পৱার বেকঅপ
229.50
10
ভিদিও কনফরেন্সকী মচাকশিং
228.48
11
ই-ফাইলিং
215.97
12
কন্নেক্তিবিতি(প্রাইমারি অমসুং রিদন্দেন্সি)
208.72
13
কেপাসিতি শেমগৎপা
208.52
14
ক্লাস(লাইভ-ওদিও ভিজুএল স্ত্রিমিং সিস্তেম) কোর্ত কমপ্লেক্স কোর্তরুম ৩০০দা লৈহনবা
112.26
15
হুমেন রিছোর্সেস
56.67
16
তুংগী তেক্নোলোজিগী খুমাঙচাউশিনবশিং
53.57
17
জুদিসিএল প্রোসেস রি-ইঞ্জিনিয়ারিং
33.00
18
হকচাংগী ফিবম চাদ্রবশিংগা চুনবা আই.সি.তিগী খুদোংচাবশিং
27.54
19
এন.এস.তি.ই.পি
25.75
20
ওনলাইন দিস্পুত রিজোলুসন(ওদিআর)
23.72
21
নোলেজ মেনেজমেন্ত সিস্তেম
23.30
22
হায় কোর্তশিং অমসুং দিস্ত্রিক কোর্তশিংগী ই-ওফিস
21.10
23
ইন্তর-ওপেরেবল ক্রিমিনেল জর্জতিস সিস্তেম(আইসিজেএস) পুনশিনবা
11.78
24
এস৩ৱাস প্লেতফোর্ম
6.35
অপুনবা
7210
স্কিম অসিনা পায়খৎলকপা য়াবা থবকশিং মখাদা পীরি:
• তেক্নোলোজি শীজিন্নবা ফংদবা নাগরিকশিং ই-সেবা কেন্দ্রশিংগী খুৎথাংদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা ফংগনি।
• কোর্ত রেকোর্দশিং দিজিতাইজ তৌবা অসিনা অতোপ্পা দিজিতেলগী থবকশিংগী য়ুম্ফম থোনবনি। মসিনা চে শীজিন্নদনা ফাইল তৌবা হেনগৎহনগনি অমসুং চে-চাংশিং পুথোক-পুশিন তৌবা হন্থহনগনি।
• ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াদুনা কোর্ত কাবগী চাদিং তৌবা হন্থহনগনি অমসুং শাখিশিং, জর্জশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিং চৎথোক-চৎশিনগী চাদিং হন্থনগনি।
• মফম অমদগী মতম অমদা হেক্তা কোর্ত ফিশিং, ফাইনশিং অমসুং পেনালতিশিং পীবা য়াগনি।
• চে-চাংশিং পীনশিনবদা ই-ফাইলিং য়াবনা মতম চঙবা হন্থহনগনি। মসিনা চে-চাংশিং মশা মরোমদোম চেক তৌদুনা মীওইবগী অশোইবশিং হন্থহনগনি অমসুং মখা তানা চেগী রেকোর্দশিং শেম্বদগী ঙাকথোক্কনি।
• এ.আই. মেছিন লার্নিং, ওপ্তিকেল করেক্তর রিককনিসন(ওসিআর), নেচরেল লেঙ্গোইজ প্রোসেসিং(এন এল পি) শীজিন্নদুনা স্মার্দ ওইনা থবক তৌবা ঙমহনগনি। মসিনা মতম কেসকী মতম লেপ্পদা জর্জশিংনা দেতাদা য়ুম্ফম ওইরগা ৱারেপ লৌবা ঙমহনগনি।
• ভর্চুএল কোর্তশিং লৈহনবা অসিনা শাথিবা কেসশিংদা লিতিগেন্তশিং নত্ত্রগা উকিলশিং কোর্ততা লাকহন্দবা য়াগনি।
• কোর্তকী থবকশিংদা ফজনা অমসুং অরোন-অথুপ লৈতনা থবক তৌবা হেনগৎহনগনি।
• নেসনেল সর্ভিং এন্দ ত্রেক্কিং ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স প্রোসেস পাকথোক-চাউথোকহন্দুনা কোর্ত সমোনশিং মশা মরোমদোম থাদুনা ত্রাইয়েলশিং মতম থেংদবা হন্থহনগনি।
• কোর্তকী থবকশিংদা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা অসিনা থবক ফজনা পাংথোক্তুনা কেসশিং পন্দুনা লৈবা হন্থহনগনি।
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1907546
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1910056
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1941500
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1945462
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1884164
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1848737