Prime Minister's Office
​​​​​​​PM Narendra Modi interacts with ground level functionaries of G20 Summit at Bharat Mandapam
“Today’s event is about the unity of labourers (Mazdoor Ekta) and both you and I are Mazdoor”
“Working collectively in the field removes silos and creates a team”
“There is strength in the collective spirit”
“A well organized event has far-reaching benefits. CWG infused a sense of despondency in the system while G20 made the country confident of big things”
“For the welfare of humanity India is standing strong and reaches everywhere in times of need”
22 SEP 2023 8:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with Team G20 at Bharat Mandapam today. The Prime Minister also addressed the gathering on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister underlined the accolades that are being showered for the successful organization of G20 and credited the ground level functionaries for this success.
Referring to the elaborate planning and execution process, the Prime Minister asked the functionaries to document their experiences and the learnings. The document, thus prepared, can prepare useful guidelines for future events, he said.
The Prime Minister said that it is the sense of the importance of enterprise and a feeling of being a central part of that enterprise in everyone is the secret of the success of such big events.
The Prime Minister asked the functionaries to sit informally and share experiences in their respective departments. This, he said, puts one’s performance in a broader perspective. He said that once we know the efforts of others that pushes us to do better. He said that ‘today’s event is the unity of labourers and both you and I are Mazdoor’.
The Prime Minister said that in routine office work we do not come to know the capabilities of our colleagues. While working collectively in the field removes silos, vertical and horizontal silos and creates a team. He elaborated this point with the example of the ongoing Swachta Abhiyan and asked to make that a collective effort in the departments. This will make the project a festival instead of a chore, he said. There is strength in the collective spirit, he added.
He asked for coming out of hierarchies in offices and for making an effort to know the strengths of one’s colleagues.
The Prime Minister highlighted the importance of such successful organizations from the human resource and learning point of view and said when an event takes place properly rather than just happening, it leaves a far-reaching impact. He explained this by giving an example of Commonwealth Games which could have been a great opportunity for branding the country but it not only defamed the people involved and the country but also infused a sense of despondency in the governing system. On the other hand, the cumulative effect of G20 has been that of success in showcasing the strength of the country to the world. “I am not concerned with the praise in editorials but for me, real happiness lies in the fact that my country is now confident that it can host any such event in the best possible way”, he said.
He further elaborated on this growing confidence by citing India’s great contribution in rescue during calamities at a global level like, earthquake in Nepal, cyclone in Fiji, Sri Lanka where material was sent, Maldives electricity and water crisis, evacuation from Yemen, Turkey earthquake. All this, he said, established that for the welfare of humanity, India is standing strong and reaches everywhere in times of need. He also informed about the preparations for rescue work for Jordan calamity even during the middle of the G20 summit, though the need for going did not arise.
He said in this event, the Ministers and the senior officers are sitting on back seats and ground level functionaries are in the forefront. “I like this arrangement as it assures me that my foundation is strong”, he said.
The Prime Minister underlined the need for global exposure in order to improve further. He said now global approach and context should underline all our work. He said during the G20 one lakh key decision-makers visited India and they have gone back as tourism ambassadors of India. He said that the seed of this ambassadorship was planted by the good work of the ground level functionaries. He said this is a time to take tourism to new heights.
The Prime Minister interacted with the functionaries and listened to their experiences.
The interaction saw participation of around 3000 people, who have contributed to the success of G20 Summit. It especially included those who have worked at the ground level to ensure smooth conduct of the Summit, including functionaries like cleaners, drivers, waiters and other staff from across various Ministries. The interaction was also attended by Ministers and officials of various departments.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত মণ্ডপমত জি-২০ সন্মিলনৰ ভূমি পৰ্যায়ৰ কৰ্মকৰ্তাৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
“আজিৰ অনুষ্ঠানটো শ্ৰমিকৰ ঐক্য (মজদুৰ একতা)ৰ বিষয়ে আৰু আপোনালোক আৰু মই উভয়েই মজদুৰ”
“ক্ষেত্ৰত সামূহিকভাৱে কাম কৰিলে একাকিত্ব আঁতৰি এটা দল গঠন হয়”
“সামূহিক মনোভাবত শক্তি আছে”
“এটা সু-সংগঠিত অনুষ্ঠানৰ সুদূৰপ্ৰসাৰী লাভ আছে। চিডব্লিউজিয়ে ব্যৱস্থাটোত হতাশাৰ ভাব জগাই তোলাৰ বিপৰীতে জি-২০-এ দেশখনক ডাঙৰ ডাঙৰ কথাৰ প্ৰতি আত্মবিশ্বাসী কৰি তুলিছিল”
“মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে ভাৰত শক্তিশালীভাৱে থিয় দিছে আৰু প্ৰয়োজনৰ সময়ত সকলো ঠাইতে উপনীত হৈছে”
22 SEP 2023 8:05PM by PIB Guwahati
আজি ভাৰত মণ্ডপমত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে টিম জি-২০ৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উপলক্ষে সমবেতসকলৰ আগত ভাষণো দিয়ে।
এই উপলক্ষে ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জি-২০ৰ সফল সংগঠনৰ বাবে যি প্ৰশংসাৰ বৰষুণ হৈছে, তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি এই সফলতাৰ বাবে ভূমি পৰ্যায়ৰ কৰ্মীসকলক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে।
বিশদ পৰিকল্পনা আৰু নিষ্পাদন প্ৰক্ৰিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্মকৰ্তাসকলক তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা আৰু শিক্ষা নথিভুক্ত কৰিবলৈ কয়। এইদৰে প্ৰস্তুত কৰা নথিয়ে ভৱিষ্যতৰ অনুষ্ঠানৰ বাবে উপযোগী নিৰ্দেশনা প্ৰস্তুত কৰিব পাৰে বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উদ্যোগৰ গুৰুত্বৰ অনুভূতি আৰু সকলোৰে মাজত সেই উদ্যোগৰ কেন্দ্ৰীয় অংগ হোৱাৰ অনুভৱেই এনে বৃহৎ অনুষ্ঠানৰ সফলতাৰ ৰহস্য।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্মকৰ্তাসকলক অনানুষ্ঠানিকভাৱে বহি নিজ নিজ বিভাগত অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ কয়। ইয়াৰ দ্বাৰা এজনৰ কৰ্মক্ষমতাক বহল দৃষ্টিভংগীত ৰখা হয় বুলি তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে এবাৰ আমি আনৰ প্ৰচেষ্টাক জানিলে সিয়ে আমাক ভাল কাম কৰিবলৈ উদ্গনি দিয়ে। তেওঁ কয়, "আজিৰ অনুষ্ঠানটো হৈছে শ্ৰমিকৰ ঐক্যৰ বিষয়ে আৰু আপোনালোক আৰু মই উভয়েই মজদুৰ"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নিয়মীয়া কাৰ্যালয়ৰ কামত আমি আমাৰ সহকৰ্মীসকলৰ সামৰ্থ্যৰ বিষয়ে জানিবলৈ নাপাওঁ। ক্ষেত্ৰত সামূহিকভাৱে কাম কৰাৰ সময়ত চাইল’, উলম্ব আৰু অনুভূমিক চাইল’ আঁতৰাই এটা দল গঠন কৰে। তেওঁ চলি থকা স্বচ্ছ অভিযানৰ উদাহৰণেৰে এই কথাটো বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি বিভাগসমূহত সেইটোক এক সামূহিক প্ৰচেষ্টা হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ কয়। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰকল্পটো কামৰ পৰিৱৰ্তে উৎসৱ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব বুলিও তেওঁ কয়। সামূহিক মনোভাবত শক্তি আছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
তেওঁ কাৰ্যালয়ত স্তৰবৃত্তৰ পৰা ওলাই আহিবলৈ আৰু নিজৰ সহকৰ্মীসকলৰ শক্তি জানিবলৈ চেষ্টা কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মানৱ সম্পদ আৰু শিক্ষণৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা এনে সফল সংগঠনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে যেতিয়া কোনো এটা অনুষ্ঠান কেৱল ঘটাতকৈ সঠিকভাৱে সংঘটিত হয় তেতিয়া ই এক সুদূৰপ্ৰসাৰী প্ৰভাৱ পেলায়। তেওঁ এই কথা বুজাই দিলে কমনৱেলথ গেমছৰ উদাহৰণ দি যিটো দেশক ব্ৰেণ্ডিঙৰ বাবে এক ডাঙৰ সুযোগ হ’ব পাৰিলেহেঁতেন কিন্তু ইয়াৰ দ্বাৰা জড়িত লোক আৰু দেশখনক বদনাম কৰাই নহয়, শাসন ব্যৱস্থাত হতাশাৰ ভাবো সোমাই পৰিল। আনহাতে জি-২০ৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰভাৱ হৈছে দেশৰ শক্তিক বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰাত সফলতা লাভ কৰা। "সম্পাদকীয়ত প্ৰশংসাৰ বাবে মই চিন্তিত নহয় যদিও মোৰ বাবে প্ৰকৃত সুখ এইটোৱেই যে মোৰ দেশখনে এতিয়া আত্মবিশ্বাসী যে ই এনে যিকোনো অনুষ্ঠান সম্ভৱপৰ উত্তম পদ্ধতিৰে আয়োজন কৰিব পাৰে," তেওঁ কয়।
তেওঁ এই ক্ৰমবৰ্ধমান আত্মবিশ্বাসৰ বিষয়ে আৰু বিশদভাৱে কয় যে বিশ্ব পৰ্যায়ত দুৰ্যোগৰ সময়ত উদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বৃহৎ অৱদান যেনে, নেপালত ভূমিকম্প, ফিজিত ঘূৰ্ণীবতাহ, শ্ৰীলংকা য’লৈ সামগ্ৰী প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল, মালদ্বীপৰ বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ সংকট, য়েমেনৰ পৰা স্থানান্তৰ কৰা, তুৰস্কৰ ভূমিকম্প। এই সকলোবোৰে এই কথা প্ৰতিষ্ঠা কৰিলে যে মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে ভাৰত শক্তিশালীভাৱে থিয় দিছে আৰু প্ৰয়োজনৰ সময়ত সকলো ঠাই পাইছে। জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ মাজভাগতো জৰ্ডান দুৰ্যোগৰ বাবে উদ্ধাৰ কামৰ প্ৰস্তুতিৰ বিষয়েও তেওঁ অৱগত কৰে যদিও যোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৃষ্টি হোৱা নাছিল।
তেওঁ কয় যে এই অনুষ্ঠানত মন্ত্ৰী আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল পিছৰ আসনত বহি আছে আৰু গ্ৰাউণ্ড লেভেলৰ কৰ্মীসকল আগবাঢ়ি আছে। “এই ব্যৱস্থাটো মোৰ ভাল লাগে কাৰণ ই মোক আশ্বস্ত কৰে যে মোৰ ভেটিটো শক্তিশালী”, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অধিক উন্নতিৰ বাবে বিশ্বব্যাপী প্ৰকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে এতিয়া বিশ্বব্যাপী দৃষ্টিভংগী আৰু প্ৰসংগই আমাৰ সকলো কামক আলোকপাত কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে জি-২০ৰ সময়ছোৱাত এক লাখ গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণকাৰীয়ে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছিল আৰু তেওঁলোক ভাৰতৰ পৰ্যটন ৰাষ্ট্ৰদূত হিচাপে উভতি গৈছে। তেওঁ কয় যে এই ৰাষ্ট্ৰদূত পদৰ বীজ ৰোপণ কৰা হৈছে ভূমি পৰ্যায়ৰ কৰ্মকৰ্তাসকলৰ ভাল কামৰ দ্বাৰা। তেওঁ কয় যে এই সময় পৰ্যটনক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ সময়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ্মকৰ্তাসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা শুনে।
এই পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপত প্ৰায় ৩০০০ লোকে অংশগ্ৰহণ কৰে, যিয়ে জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সফলতাত অৰিহণা যোগাইছে। বিশেষকৈ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ চাফাই কৰ্মী, চালক, ওৱেটাৰ আৰু অন্যান্য কৰ্মচাৰীকে ধৰি শীৰ্ষ সন্মিলনৰ মসৃণ পৰিচালনা নিশ্চিত কৰিবলৈ ভূমি পৰ্যায়ত কাম কৰাসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল। এই আদান-প্ৰদানত বিভিন্ন বিভাগৰ মন্ত্ৰী আৰু বিষয়াসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰে।