Ministry of Housing & Urban Affairs
India Smart Cities Conclave 2023 to be held in Indore on 26-27th September, 2023
President to felicitate winners of India Smart Cities Award Contest (ISAC) 2022
24 SEP 2023 11:42AM by PIB Delhi
The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Government of India is organizing the India Smart Cities Conclave 2023 at the Brilliant Convention Centre, Indore, Madhya Pradesh on 26-27th September 2023. The Conclave will witness participation of all 100 smart cities who are leading a paradigm shift in the practice of city development by being at the forefront of urban innovation. The event will provide a platform for the cities to showcase their exemplary work done under the Mission to help crystallize roadmap for future of urban transformation in the country.
The President, Smt. DroupadiMurmu will be felicitating the winners of the fourth edition of the India Smart Cities Award Contest (ISAC) 2022 on 27th September 2023. The ISAC is being organized under the Smart Cities Mission, Ministry of Housing and Urban Affairs, Government of India since 2018. This is one of the important activities initiated under the Mission, where pioneering city strategies, projects and ideas are recognized to award exemplary performance, enable peer-peer learning and disseminate best practices.
The Conclave will also witness participation of various dignitaries, including Shri Mangubhai C. Patel, Governor, Madhya Pradesh, ShriHardeep Singh Puri, Minister, MoHUA, Shri Shivraj Singh Chouhan, Chief Minister, Madhya Pradesh, Shri Bhupendra Yadav, Union Minister for Labour and Employment, Environment, Forest and Climate Change, Shri AshwiniVaishnaw, Union Minister for Electronics and Information Technology, Communications, Railways, Shri Kaushal Kishore, MoS, MoHUA, and Shri Bhupendra Singh, Urban Development Minister, Madhya Pradesh.
In addition, senior officers from Government of Madhya Pradesh, Mayors and Commissioners of all 100 smart cities, Industry partners, academia and civil society organisations associated with the Smart Cities Mission will also be participating.
The said event is proposed as a two-day event: 26 and 27 September 2023. The detailed agenda of the event is provided in Annexure A. The Day 1 of the conclave will feature the inauguration of an Exhibition demonstrating the award-winning projects under the ISAC 2022. and cities. The dialogues with the chief executive officers (CEOs) of the smart cities and site-visits to iconic projects implemented under the Smart Cities Mission in Indore and Ujjain.
The Day 2 will focus on distribution of the ISAC 2022 awards by the Chief Guest, where 5 States/UT and 31 unique cities and 7 partner organisations will be honoured with prizes. There are a total 66 winners of the ISAC awards, the detailed list of which is provided in Annexure B. In addition, Smart Cities Mission will release four reports, viz., ISAC 2022 award compendium, Report by UN Habitat: Smart Cities Mission – Localizing Sustainable Development Goals, Compendium of Newsletters of SCM and ISAC 2023 award pamphlet will also be launched during the conclave. Post the awards distribution and launches, the Chief Executive Officers (CEOs) of the award-winning Smart Cities will share their experiences and learnings. The day will end with a cultural programme.
BRIEF OVERVIEW OF THE SMART CITIES MISSION
Smart Cities Mission launched on 25 June 2015, is aimed at providing core infrastructure, clean and sustainable environment and a decent quality of life to their citizens through the application of ‘smart solutions’. It is a transformational mission aimed to bring about a paradigm shift in the practice of urban development in the country. As on date, 6,000+ projects worth more than ₹ 1.1 lakh crore have been completed and the remaining projects will be completed by 30 June 2024.
Most notable milestone achieved in the Mission has been, the Integrated Command and Control Centers (ICCC) which is operational in all 100 Smart Cities. These ICCCs work as the brain and nervous system for city operations, using technology for urban management. The urban services have significantly improved in diverse fields like crime tracking, safety & security of citizens, transport management, solid waste management, water supply, disaster management etc.
100 Smart Cities have taken up projects across diverse sectors related to mobility, energy, water, sanitation, solid waste management, vibrant public spaces, social infrastructure, smart governance, etc. For instance, in smart mobility, 1,192 projects have been completed worth ₹ 24,265 crore and another 494 projects are ongoing worth ₹ 16,905 crore. In smart energy, 573 projects have been completed and 94 are ongoing. In Water Supply, Sanitation and Hygiene (WASH), more than 1,162 projects have been completed worth ₹ 34,751 crore and another 333 projects worth ₹ 18,716 crore are ongoing. 100 Smart cities have already developed more than 1,063 public spaces worth ₹ 6,403 crore and another 260 projects worth ₹ 5,470 crore are ongoing. Further, 180 Public Private Partnership (PPP) projects worth ₹ 8,228 crore have been completed and another 27 are ongoing. 652 projects have been completed related to economic infrastructure such as market redevelopment and start-up incubation centers and another 267 projects are ongoing. In social infrastructure sector (health, education, housing etc.), 679 projects have been completed and 153 are ongoing.
OVERVIEW OF THE ISAC AWARDS
In the past, the ISAC has witnessed three editions in 2018, 2019 and 2020. The ISAC recognizes and reward the cities, projects and innovative ideas that are promoting sustainable development across the 100 smart cities, as well as stimulating inclusive, equitable, safe, healthy and collaborative cities, thus enhancing quality of life for all. The fourth edition of the ISAC was launched in April 2022 during the ‘Smart Cities-Smart Urbanization’ event in Surat. The ISAC 2022 award had a two-stage submission process consisting of ‘Qualifying Stage’, which involved overall assessment of the city’s performance, and the ‘Proposal Stage’ which required the smart cities to submit their nominations for six award categories as follows:
• Project Awards: 10 different themes,
• Innovation Awards: 2 different themes,
• City Awards: 2 themes: National and Zonal
• State Awards,
• UT Award, and
• Partners Awards, 3 different themes
A total of 845 nominations were received for ISAC 2022 from 80 qualifying smart cities. These entries were evaluated in 5 stages. In the first stage, a pre-screening of the 845 proposals was carried out. 50% (423 proposals) moved to the next stage. In the second stage, for each award category top 12 proposals were identified by a jury of the National Institute of Urban Affairs (NIUA). In the third stage, each proposal proponent made a presentation to a panel of subject experts, leading to selection of Top 6 proposals. Finally, in the fourth stage, top 6 proposals made an elaborate presentation to a jury headed by MoHUA directors and comprising subject matter experts. Post this fourth stage, top 3 proposals have been identified for each award category by the Apex Committee of Smart Cities Mission. Of the total 845 applications received under the five awards categories, 66 final winners have been identified – 35 in Project Award, 6 in Innovation Award, 13 in National/Zonal City Award, 5 in State/UT Award and 7 in Partner Award categories. The final list of 66 winners is available in the Annexure B.

হাউছিং আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
ইণ্ডিয়া স্মাৰ্ট চিটিজ কনক্লেভ ২০২৩, ২৬-২৭ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩-ত ইন্দোৰত অনুষ্ঠিত হ’ব
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ইণ্ডিয়া স্মাৰ্ট চিটিজ এৱাৰ্ড প্ৰতিযোগিতা (আইএছএচি) ২০২২ৰ বিজয়ীসকলক সম্বৰ্ধনা জনাব
24 SEP 2023 11:42AM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২৬-২৭ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখে মধ্য প্ৰদেশৰ ইন্দোৰৰ ব্ৰিলিয়ান্ট কনভেনচন চেণ্টাৰত ইণ্ডিয়া স্মাৰ্ট চিটিজ কনক্লেভ ২০২৩ আয়োজন কৰিছে। কনক্লেভখন সকলো ১০০ খন স্মাৰ্ট চহৰৰ অংশগ্ৰহণৰ সাক্ষী হ’ব, যি নগৰ উদ্ভাৱনৰ শীৰ্ষত থাকি চহৰ উন্নয়নৰ অনুশীলনত এক দৃষ্টান্তমূলক পৰিৱৰ্তনৰ নেতৃত্ব দি আছে। এই অনুষ্ঠানটোৱে চহৰসমূহক দেশত নগৰ পৰিৱৰ্তনৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে ৰোডমেপ উজ্জ্বল কৰাত সহায় কৰিবলৈ মিছনৰ অধীনত কৰা তেওঁলোকৰ দৃষ্টান্তমূলক কাম প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিব।
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে ২৭ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখে ইণ্ডিয়া স্মাৰ্ট চিটিজ এৱাৰ্ড প্ৰতিযোগিতা (আইএছএচি) ২০২২-ৰ চতুৰ্থ সংস্কৰণৰ বিজয়ীসকলক সম্বৰ্ধনা জনাব। ২০১৮ চনৰ পৰা ভাৰত চৰকাৰৰ গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ অধীনত আইএছএচি আয়োজন কৰা হৈছে। এইটো মিছনৰ অধীনত আৰম্ভ কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্য, য'ত অগ্ৰণী মহানগৰ ৰণনীতি, প্ৰকল্প আৰু ধাৰণাবোৰক অনুকৰণীয় প্ৰদৰ্শন প্ৰদান কৰা, সহকৰ্মী-সহকৰ্মী শিকা আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি প্ৰচাৰ কৰাক স্বীকৃতি দিয়া হয়।
সন্মিলনখনত মধ্য প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই চি পেটেল, কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীহৰদীপ সিং পুৰী, মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, কেন্দ্ৰীয় শ্ৰম আৰু নিযুক্তি, পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ যাদৱ, কেন্দ্ৰীয় ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি, ৰে'লৱে মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনীবৈষ্ণৱ, গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কৌশল কিশোৰ আৰু মধ্য প্ৰদেশৰ নগৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ সিঙকে ধৰি বিভিন্ন বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
তদুপৰি, মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, সকলো ১০০ খন স্মাৰ্ট চিটিৰ মেয়ৰ আৰু আয়ুক্ত, উদ্যোগৰ অংশীদাৰ, স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ সৈতে জড়িত শিক্ষা আৰু নাগৰিক সমাজৰ সংগঠনসমূহেও অংশগ্ৰহণ কৰিব।
উক্ত অনুষ্ঠানটো দুদিনীয়া অনুষ্ঠান হিচাপে প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে: ২৬ আৰু ২৭ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩। অনুষ্ঠানটোৰ বিতং কাৰ্যসূচী পৰিশিষ্ট এ-ত প্ৰদান কৰা হৈছে। সন্মিলনৰ প্ৰথম দিনটোত আইএছএচি ২০২২-ৰ অধীনত পুৰস্কাৰ লাভ কৰা প্ৰকল্পবোৰ আৰু চহৰসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা এখন প্ৰদৰ্শনীৰ উদ্বোধন কৰা হ'ব। স্মাৰ্ট চিটিৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকলৰ (চিইঅ') সৈতে বাৰ্তালাপ আৰু ইন্দোৰ আৰু উজ্জয়িনীত স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ অধীনত ৰূপায়ণ কৰা আইকনিক প্ৰকল্পসমূহৰ স্থান-ভ্ৰমণ।
দ্বিতীয় দিনটোত মুখ্য অতিথিৰ দ্বাৰা আইএছএচি ২০২২ বঁটা বিতৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ'ব, য'ত ৫ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু ৩১ খন অনন্য চহৰ আৰু ৭ টা অংশীদাৰ সংগঠনক পুৰস্কাৰেৰে সন্মানিত কৰা হ'ব। আইএছএচি বঁটাবোৰৰ মুঠ ৬৬ জন বিজয়ী আছে, যাৰ বিতং তালিকা পৰিশিষ্ট বি-ত প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, স্মাৰ্ট চিটি মিছনে চাৰিটা প্ৰতিবেদন মুকলি কৰিব, যেনে আইএছএচি ২০২২ বঁটা সংকলন, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ বাসস্থানৰ প্ৰতিবেদন: স্মাৰ্ট চিটি মিছন – বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যৰ স্থানীয়কৰণ, এছচিএমৰ নিউজলেটাৰৰ সংকলন আৰু আইএছএচি ২০২৩ বঁটা পত্ৰিকাও সন্মিলনৰ সময়ত মুকলি কৰা হ'ব। বঁটা বিতৰণ আৰু আৰম্ভণিৰ পিছত, বঁটা বিজয়ী স্মাৰ্ট চিটিৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকলে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা আৰু শিক্ষণ ভাগ বতৰা কৰিব। দিনটো এটা সাংস্কৃতিক কাৰ্যসূচীৰে শেষ হ'ব।
স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ চমু অৱলোকন
২৫ জুন ২০১৫ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ উদ্দেশ্য হৈছে ‘স্মাৰ্ট সমাধান’ প্ৰয়োগৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক মূল আন্তঃগাঁথনি, পৰিষ্কাৰ আৰু বহনক্ষম পৰিৱেশ আৰু এক সুন্দৰ মানদণ্ডৰ জীৱন প্ৰদান কৰা। এইটো এটা পৰিৱৰ্তনশীল অভিযান যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশত নগৰ উন্নয়নৰ অনুশীলনত এক দৃষ্টান্তমূলক পৰিৱৰ্তন অনা। আজিৰ তাৰিখলৈকে, ১.১ লাখ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ ৬,০০০+ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু বাকী প্ৰকল্পবোৰ ৩০ জুন ২০২৪-ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰা হ'ব।
মিছনটোত লাভ কৰা আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হৈছে, ইণ্টিগ্ৰেটেড কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰোল চেণ্টাৰ (আইচিচিচি) যি সকলো ১০০ খন স্মাৰ্ট চিটিত কাৰ্যকৰী হৈ আছে। এই আইচিচিচিবোৰে নগৰ পৰিচালনাৰ বাবে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি চহৰৰ কাৰ্যকলাপৰ বাবে মগজু আৰু স্নায়ুতন্ত্ৰ হিচাপে কাম কৰে। অপৰাধ অনুসৰণ, নাগৰিকৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, পৰিবহন ব্যৱস্থাপনা, কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, পানী যোগান, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আদিৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত নগৰসেৱা যথেষ্ট উন্নত হৈছে।
১০০ খন স্মাৰ্ট চিটিয়ে গতিশীলতা, শক্তি, পানী, অনাময়, কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, জীৱন্ত ৰাজহুৱা স্থান, সামাজিক আন্তঃগাঁথনি, স্মাৰ্ট প্ৰশাসন আদিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত প্ৰকল্প হাতত লৈছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, স্মাৰ্ট গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত, ২৪,২৬৫ কোটি টকাৰ ১,১৯২ টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু আন ৪৯৪ টা প্ৰকল্প ১৬,৯০৫ কোটি টকা মূল্যৰে চলি আছে। স্মাৰ্ট শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত, ৫৭৩ টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ৯৪ টা চলি আছে। পানী যোগান, অনাময় আৰু পৰিচ্ছন্নতা (ৱাছ)ত, ৩৪,৭৫১ কোটি টকাৰ ১,১৬২ টাতকৈও অধিক প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ১৮,৭১৬ কোটি টকাৰ আন ৩৩৩ টা প্ৰকল্প চলি আছে। ১০০ খন স্মাৰ্ট চিটিয়ে ইতিমধ্যে ৬,৪০৩ কোটি টকাৰ ১,০৬৩ টাতকৈও অধিক ৰাজহুৱা স্থান বিকশিত কৰিছে আৰু ৫,৪৭০ কোটি টকাৰ আন ২৬০ টা প্ৰকল্প চলি আছে। তদুপৰি, ৮,২২৮ কোটি টকাৰ ১৮০ টা ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰীত্ব (পি) প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু আন ২৭ টা প্ৰকল্প চলি আছে। অৰ্থনৈতিক আন্তঃগাঁথনি যেনে বজাৰ পুনৰ্বিকাশ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ৬৫২ টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে আৰু আন ২৬৭ টা প্ৰকল্প চলি আছে। সামাজিক আন্তঃগাঁথনি খণ্ডত (স্বাস্থ্য, শিক্ষা, গৃহ নিৰ্মাণ ইত্যাদি) ৬৭৯ টা প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ১৫৩ টা চলি আছে।
আইএছএচি বঁটাসমূহৰ অৱলোকন
অতীতত, আইএছএচিয়ে ২০১৮, ২০১৯ আৰু ২০২০ চনত তিনিটা সংস্কৰণ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। আইএছএচিয়ে ১০০ খন স্মাৰ্ট চহৰত বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰচাৰ কৰা চহৰ, প্ৰকল্প আৰু উদ্ভাৱনী ধাৰণাবোৰক স্বীকৃতি আৰু পুৰস্কৃত কৰে, লগতে সামগ্ৰিক, ন্যায়সঙ্গত, সুৰক্ষিত, স্বাস্থ্যৱান আৰু সহযোগিতামূলক চহৰবোৰক উৎসাহিত কৰে, এনেদৰে সকলোৰে জীৱনৰ মানদণ্ড উন্নত কৰে। আইএছএচিৰ চতুৰ্থ সংস্কৰণটো ২০২২ চনৰ এপ্ৰিলত চুৰাটত 'স্মাৰ্ট চিটি-স্মাৰ্ট আৰ্বানাইজেশ্বন' অনুষ্ঠানৰ সময়ত মুকলি কৰা হৈছিল। আইএছএচি ২০২২ বঁটাত 'কোৱালিফাইং ষ্টেজ'ৰ সৈতে দুটা পৰ্যায়ৰ জমা প্ৰক্ৰিয়া আছিল, য'ত চহৰখনৰ প্ৰদৰ্শনৰ সামগ্ৰিক মূল্যাঙ্কন অন্তৰ্ভুক্ত আছিল, আৰু 'প্ৰস্তাৱ পৰ্যায়' যাৰ বাবে স্মাৰ্ট চিটিবোৰে নিম্নলিখিত ধৰণে ছয়টা পুৰস্কাৰ শ্ৰেণীৰ বাবে তেওঁলোকৰ মনোনয়ন দাখিল কৰিব লাগিছিল:
• প্ৰকল্প বঁটা: ১০ টা বিভিন্ন থীম,
• উদ্ভাৱন বঁটা: ২ টা পৃথক বিষয়বস্তু,
• চিটি এৱাৰ্ডচ: ২ টা থীম: ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক
• ৰাজ্যিক বঁটা,
• ইউটি বঁটা, আৰু
• অংশীদাৰ বঁটা, ৩ টা পৃথক থীম
৮০ খন যোগ্যতা অৰ্জনকাৰী স্মাৰ্ট চিটিৰ পৰা আইএছএচি ২০২২ ৰ বাবে মুঠ ৮৪৫ টা মনোনয়ন লাভ কৰা হৈছিল। এই প্ৰবিষ্টিবোৰ ৫ টা পৰ্যায়ত মূল্যায়ন কৰা হৈছিল। প্ৰথম পৰ্যায়ত, ৮৪৫ টা প্ৰস্তাৱৰ পূৰ্ব-স্ক্ৰীণিং কৰা হৈছিল। ৫০% (৪২৩ টা প্ৰস্তাৱ) পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ স্থানান্তৰিত হয়। দ্বিতীয় পৰ্যায়ত, প্ৰতিটো পুৰস্কাৰ শ্ৰেণীৰ বাবে শীৰ্ষ ১২ টা প্ৰস্তাৱ ৰাষ্ট্ৰীয় নগৰ পৰিক্ৰমা প্ৰতিষ্ঠানৰ (এনআইইউএ) জুৰীয়ে চিনাক্ত কৰিছিল। তৃতীয় পৰ্যায়ত, প্ৰতিটো প্ৰস্তাৱৰে প্ৰস্তাৱকে বিষয় বিশেষজ্ঞৰ এটা পেনেলৰ ওচৰত এটা প্ৰেজেণ্টেচন প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত শীৰ্ষ ৬ টা প্ৰস্তাৱ বাছনি কৰা হয়। অৱশেষত, চতুৰ্থ পৰ্যায়ত, শীৰ্ষ ৬ টা প্ৰস্তাৱ গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সঞ্চালকসকলৰ নেতৃত্বত আৰু বিষয়বস্তু বিশেষজ্ঞসকলক লৈ গঠিত জুৰীৰ ওচৰত এক বিস্তৃত উপস্থাপন কৰা হৈছিল। এই চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ পিছত, স্মাৰ্ট চিটি মিছনৰ শীৰ্ষ সমিতিয়ে প্ৰতিটো বঁটা শ্ৰেণীৰ বাবে শীৰ্ষ ৩ টা প্ৰস্তাৱ চিনাক্ত কৰে। পাঁচটা বঁটা শ্ৰেণীৰ অধীনত লাভ কৰা মুঠ ৮৪৫ খন আবেদনৰ ভিতৰত ৬৬ চূড়ান্ত বিজয়ী চিনাক্ত কৰা হৈছে – প্ৰকল্প বঁটাত ৩৫, উদ্ভাৱন বঁটাত ৬, ৰাষ্ট্ৰীয়/জোনেল চিটি বঁটাত ১৩, ৰাজ্যিক/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল বঁটাত ৫ টা আৰু অংশীদাৰ বঁটা শ্ৰেণীত ৭। ৬৬ বিজয়ীৰ চূড়ান্ত তালিকা পৰিশিষ্ট বি-ত উপলব্ধ।