Ministry of Tribal Affairs
NESTS (Ministry of Tribal Affairs), in collaboration with Amazon India and Learning Links Foundation, launches Phase II of the ‘Amazon Future Engineer Programme’ for EMRSs
The initiative has the potential to bridge the academic gap existent among tribal communities, ensuring their successful careers in emerging technologies: Shri Arjun Munda
Second phase of the programme to include AI Curriculum in 54 Eklavya Model Residential Schools; Training workshop organized from 25th- 27th September for EMRS teachers
EMRS Coders Expo, an exhibition of Top 20 Coding Projects from EMRSs during the previous academic year, also inaugurated
25 SEP 2023 3:14PM by PIB Delhi
National Education Society for Tribal Students (NESTS), under Union Ministry of Tribal Affairs, launched the Phase II of the ‘Amazon Future Engineer Programme’ in 54 Eklavya Model Residential Schools (EMRS) spread across Andhra Pradesh, Gujarat, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Telangana. The second phase would include an Advanced Block Programming and Artificial Intelligence curriculum. Secretary (Tribal Affairs), Shri Anil Kumar Jha inaugurated the three-day in-person teachers’ training workshop as well as the EMRS Coders Expo, an exhibition of Top 20 Coding Projects from EMRSs during the previous academic year, in New Delhi today.
Based on the encouraging results of last year’s implementation, the revised module will introduce a customized coding and artificial intelligence (AI) curriculum that is aligned with CBSE skill education. This will be in addition to the current courses in coding, logical sequencing, learning loops, and block programming. The 20-hour module is constructed taking into account the current exposure of tribal students to computer science and coding. Class six students will be taught the fundamentals of computer science, seventh standard will be introduced to the advanced concepts of visual programming; grade eight will get introductory exposure sessions to AI; and grade nine will learn the fundamentals of AI. For grade 10, the AI module aligned with the CBSE skills curriculum will be introduced in the academic year 2024-25.
Union Minister for Tribal Affairs, Shri Arjun Munda who launched the programme’s pilot phase, said in a message, “Amazon Future Engineer Programme initiative is a huge step towards ensuring that the succeeding tribal generations become well-equipped to leverage digital opportunities. Collaboration between Amazon Future Engineer programme and NESTS, has the potential to bridge the academic gap existent among tribal communities, ensuring their successful careers in emerging technologies.”
Addressing the event, Secretary (Tribal Affairs), Shri Anil Kumar Jha noted that India has a tribal population of over 10 crores, which in many cases still faces language and cultural barriers to access modern education. Bridging these barriers in teaching will go a long way in improving learning outcomes for tribal students. Capacity building of teachers in their local languages, especially for tribal communities in India, will empower them to deliver curriculum in a much-enhanced manner and prepare the tribal students to compete in the technologically advanced world, he said. Shri Jha further encouraged the EMRS teachers to motivate and energize their students to whole-heartedly participate in the programme and learn the basics of coding and AI. He also felicitated the top-three teachers and students during the event.
The pilot phase, launched in collaboration with Amazon India and Learning Links Foundation (LLF) last year, has trained over 7,000 students from grades six to eight on the fundamentals of computer science and block programming modules. To make tribal students ready for the ever-expanding technological landscape, it is pertinent that educators be well-equipped with the right knowledge and resources. More than 50 teachers were trained through a 2-day capacity-building workshop followed by periodic virtual sessions in Phase I. (Launch of Phase I: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1887065)
The event witnessed the presence of Shri Nitin Saluja, Head of Public Policy (Customer Trust), Amazon India, Ms. Nuriya Ansari, Managing Partner, Learning Links Foundation, among others.

ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ସମେତ ୫ ରାଜ୍ୟର ୫୪ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ 'ଆମାଜନ ଫ୍ୟୁଚର ଇଞ୍ଜିନିୟର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ'ର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ
ଆମାଜନ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଲିଙ୍କସ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ସହଯୋଗରେ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଏନଇଏସଟିଏସ୍ ଆରମ୍ଭ
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଶିକ୍ଷାଗତ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା, ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳ କ୍ୟାରିୟର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୫୪ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏଆଇ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସାମିଲ; ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୫ରୁ ୨୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ
ଗତ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରେ ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୨୦ଟି କୋଡିଂ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଇଏମଆରଏସ କୋଡର୍ସ ଏକ୍ସପୋ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ
25 SEP 2023 3:14PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ଜାତୀୟ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ର ସୋସାଇଟୀ (ଏନଇଏସଟିଏସ୍) ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜରାଟ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଓଡ଼ିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ଥିବା ୫୪ଟି ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ (ଇଏମଆରଏସ)ରେ 'ଆମାଜନ ଫ୍ୟୁଚର ଇଞ୍ଜିନିୟର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ'ର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆଡଭାନ୍ସ ବ୍ଲକ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ଓ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ। ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ସଚିବ ଅନିଲ କୁମାର ଝା ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ତିନିଦିନିଆ ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କର୍ମଶାଳା ତଥା ଇଏମଆରଏସ କୋଡର୍ସ ଏକ୍ସପୋକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ଗତ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରେ ଇଏମଆରଏସର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୨୦ଟି କୋଡିଂ ପ୍ରକଳ୍ପର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ।
ପୂର୍ବ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଉତ୍ସାହଜନକ ଫଳାଫଳ ଆଧାରରେ ସଂଶୋଧିତ ମଡ୍ୟୁଲରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କୋଡିଂ ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ (ଏଆଇ) ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଚଳନ କରାଯିବ ଯାହା ସିବିଏସଇ ଦକ୍ଷତା ଶିକ୍ଷା ସହିତ ସମାନ । ଏହା କୋଡିଂ, ଲଜିକାଲ ସିକ୍ୱେନ୍ସିଂ, ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଲୁପ୍ ଏବଂ ବ୍ଲକ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂରେ ପ୍ରଚଳିତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । କମ୍ପ୍ୟୁଟର ବିଜ୍ଞାନର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ କୋଡିଂକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ୨୦ ଘଣ୍ଟିଆ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଷଷ୍ଠ ଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ବିଜ୍ଞାନର ମୌଳିକ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯିବ । ସପ୍ତମ ଶ୍ରେଣୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭିଜୁଆଲ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂର ଉନ୍ନତ ଧାରଣା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯିବ। ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ ଏଆଇ ର ଏକ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ଅଧିବେଶନ ହେବ; ଏବଂ ନବମ ଶ୍ରେଣୀ ଏଆଇର ମୌଳିକ ତାଲିମ ଶିଖିବ । ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ ସିବିଏସଇ ଦକ୍ଷତା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଯାୟୀ ଏଆଇ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ୨୦୨୪-୨୫ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରେ ଆରମ୍ଭ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପାଇଲଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି କହିଛନ୍ତି, ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଯେପରି ଡିଜିଟାଲ୍ ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଭଲ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିବେ ସେ ଦିଗରେ ଆମାଜନ ଫ୍ୟୁଚର ଇଞ୍ଜିନିୟର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ। ଆମାଜନ ଫ୍ୟୁଚର ଇଞ୍ଜିନିୟର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଏବଂ ଏନଇଟିଏସ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଶିକ୍ଷାଗତ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖିଛି, ଯାହା ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ସେମାନଙ୍କର ସଫଳ କ୍ୟାରିୟରସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।"
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅନୀଲ କୁମାର ଝା କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ରହିଛି, ଯେଉଁମାନେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଭାଷା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ଶିକ୍ଷାଦାନରେ ଥିବା ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ବିଶେଷକରି ଭାରତର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉନ୍ନତ ପଦ୍ଧତିରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ସହ କୋଡିଂ ଓ ଏଆଇର ମୌଳିକ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀ ଝା ଇଏମଆରଏସ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ ଜଣ ଶିକ୍ଷକ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଥିଲେ।
ଆମାଜନ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଣ୍ଡ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଲିଙ୍କସ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ (ଏଲଏଲଏଫ)ର ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ ଗତବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ପାଇଲଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଷଷ୍ଠରୁ ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବ୍ଲକ ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ମଡ୍ୟୁଲର ମୌଳିକ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି। ଦିନକୁ ଦିନ ବଢୁଥିବା ବୈଷୟିକ ଦୃଶ୍ୟପଟ ପାଇଁ ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ସଠିକ ଜ୍ଞାନ ଓ ସମ୍ବଳ ସହିତ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରିବା ଜରୁରୀ । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୫୦ରୁ ଅଧିକ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ୨ ଦିନିଆ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କର୍ମଶାଳା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବା ପରେ ସମୟକ୍ରମେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। (ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ-https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1887065)
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମାଜନ ଇଣ୍ଡିଆର ପବ୍ଲିକ ପଲିସି (ଗ୍ରାହକ ବିଶ୍ୱାସ) ମୁଖ୍ୟ ନୀତିନ ସାଲୁଜା, ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଲିଙ୍କସ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ପରିଚାଳନା ସହଯୋଗୀ ନୁରିଆ ଅନସାରୀ ଓ ଅନ୍ୟମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।