Ministry of Culture
30 months’ work was completed in 6 months in making the Largest Nataraja statue of G-20 Summit
‘Nataraja’ kept inspiring in the completion of the mammoth task: Shri Govind Mohan, Secretary, Ministry of Culture
Padma Bhushan Dr. Padma Subrahmanyam elaborated on the different facets and dynamism of ‘Nataraja’
IGNCA organized a Symposium on “Nataraja: Manifestation of Cosmic Energy”
26 SEP 2023 8:56AM by PIB Delhi
‘Nataraja’ is a powerful symbol which combines in a single image, Shiva as creator, preserver and destroyer of the universe and conveys the Bharatiya understanding of the dynamic cycle of time. The Natraja sculpture became the talk of the art world, with critics hailing it as a modern marvel and an enduring symbol of artistic excellence. Delegates from across the globe flocked to witness Sthapathy’s creation for themselves, eager to experience the beauty and transcendental energy that emanated from this renowned work of art. Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) played a pivotal role in installation of ‘Nataraja’ statue at Bharat Mandapam, G-20 Summit venue. To deliberate, discuss, have discourse and disseminate the knowledge on ‘Nataraja’ to the younger generation organized a symposium on “Nataraja: Manifestation of Cosmic Energy” at Dr. Ambedkar International Centre. The event also witnessed the felicitation of the makers of the spectacular masterpiece the Nataraja Idol.
World's Tallest Nataraja Statue - GKToday
The guests and speakers of the Symposium were Padma Bhushan Dr. Padma Subrahmanyam, Padma Vibhushan Dr. Sonal Mansingh (MP, Rajya Sabha), Shri Rambahadur Rai, President, IGNCA Trust, Shri Gobind Mohan, Secretary, Ministry of Culture, GoI, Shri Biman Bihari Das, Chairman, AIFACS, Prof. Sanjeev Kumar Sharma, Principal, College of Art, Shri Radha Krishna Sthapati, Maker of the Nataraja Idol , Swami Malai, Tamil Nadu, Shri Adwaita Gadnayak, Former Director General NGMA, Shri Anil Sutar, Eminent Sculptor and Dr. Sachchidanand Joshi, Member Secretary, IGNCA. More than 200 students attended the event besides the audience and culture enthusiast from different walks of life.
Speaking at the event Padma Bhushan Dr. Padma Subrahmanyam talked at length about the concept of Nataraja. She talked about space of consciousness. Scientifically this is the mingling of matter and energy. This is the yantra (line diagram worshipped ritually). It is a combination of ‘Rupa’ worship (worship of form) and ‘Arupa’ worship (worship of the formless element of space), both housed in the Sanctum of ‘Nataraja’ shrine at Chidambaram. In her presentation, she elaborated on the different facets and dynamism of ‘Nataraja’. The audience in the gathering was enlightened by the knowledge provided by her.
Dr. Sonal Mansingh said, it was a privilege to participate in the meticulously organized symposium on "Nataraja: Manifestation of Cosmic Energy” referring to the installation of Nataraja statue at new ITPO Convention Centre. She expressed her gratitude to Indira Gandhi National Centre for the Arts for hosting this enlightening event, fostering Bharatiya values, knowledge & correct information of our rich cultural heritage.
While addressing the gathering Shri Govind Mohan, Ministry of Culture (GoI) shared his anecdotal references pertaining to the making of ‘Nataraja’ and said the whole process was challenging yet it was ‘Nataraja’ who kept inspiring in the completion of the mammoth task. He reiterated that the making of it was to be done in the traditional way and thus the tallest ‘Nataraja’ idol in the world was made by Sthapati, Radha Krishna and his team, Swami Malai, Tamil Nadu using in the traditional lost wax casting process following canons and measurements as mentioned in Silpa Shastra, which have followed in the making of Nataraja since the Chola period, i.e., 9th century AD onwards.
Dr. Sachchidanand Joshi while talking at the event elaborated on how Nataraja is Shiva’s representation and symbolic of cosmic energy. The ‘Tandav Mudra’ is cosmic cycle of creativity, preservation and destruction. He concluded by saying that an unimaginable task was completed in a record time. It was amidst great pomp and enthusiasm, the globally renowned sculptor Shri Radha Krishna Sthapati of Swamimalai, Tamil Nadu was felicitated for his exceptional artistic prowess, whose masterpiece has enthralled art enthusiasts worldwide. He received this prestigious honour for creating the iconic ‘Nataraja’ statue that adorned the G20 Summit held in New Delhi recently. The 27-foot Nataraja statue, weighing around 18 tonnes, has been crafted by the traditional Sthapatis of Swamimalai in the traditional lost wax casting process following canons and measurements as mentioned in the scriptures. The clay that is used to make the statue is available on a stretch of the Cauvery River that runs through Swamimalai.
The G20 summit organizers were in search of an artist who could depict the essence of unity, strength, and grace through their artwork. Sthapathy’s name resounded through the art community, and he was chosen for this monumental task. For months, Sthapathy’s meticulously studied the intricate details of Lord Shiva's cosmic dance, seeking to encapsulate the spirit of the Natraja in his sculpture. Natraja’s statue was unveiled at the G-20 Summit.

কল্চর মন্ত্রালয়
জি২০ সম্মিতকী খ্বাইদগী চাউবা নতরাজ মুর্তি শাবগী থা ৩০গী থবক অদু থা ৬ খক্তদা মপুং ফানা লোইশিনখি
'নতরাজ'না অচৌবা থবক অসিবু লোইশিন্নবা ইথিল পীবীখিঃ শ্রী গোবিন্দ মোহন, সেক্রেতরী, কলচর মন্ত্রালয়
পদ্ম ভুশন দা. পদ্ম সুব্রহমনিয়মনা 'নতরাজ'গী তোঙান-তোঙানবা মায়থোং অমসুং মায়কৈশিংগী মরমদা শন্দোক্না তাকখি
আই.জি.এন.সি.এ.না "নতরাজঃ মেনিফেস্তেসন ওব কোস্মিক এনর্জী"গী মরমদা সিম্পোজিয়ম অমা শীনখ্রে
26 SEP 2023 8:56AM by PIB Imphal
'নতরাজ' হায়বসি লাই অমখক্তদা পুনশিন্দুনা য়াওবা শক্তি লৈরবা মার্কা অমনি, মসিদা সিববু য়ুনিভর্স অসিবু শেম্বীবা, য়োকপীবা অমসুং মাঙহনবীবা ওইনা উৎলি অমসুং মতমগী উংদুনা চৎলিবা মচৎ অসিদা ভারতিয়শিংনা খঙবা ৱাখল্লোন অদু উৎলি। নত্রাজ মুর্তি অসিনা কলাগী সংসারদদি ৱারীনফম ওইরি, মসিদা ক্রিতিকশিংনা মসিবু অনৌবা অঙকপা অমা ওইনা শিংথানরি অমসুং আর্তকী ওইবা অৱাংবা থাক্কী হৈশিংবগী খুদম অমনি হায়না শৈথানরি। মালেম পুম্বদগী লাকপা দেলিগেতশিংনা স্থাপতিগী ক্রিএসন য়েংন্নবগীদমক হাইজিন্নরক্লি অমসুং অসিগুম্বা কলাগী থবক অসিদা য়াওরিবা ফজবা অমসুং শুমদুনা পুবা ঙম্বা শক্তি অসিবু অমুক্তং য়েংননবগীদমক লাক্নরি। ইন্দিরা গান্ধী নেসনেল সেন্তর ফোর দি আর্তস (আই.জি.এন.সি.এ.)না জি২০ সম্মিতকী মফম ওইরিবা ভারত মন্দপমদা 'নতরাজ' মুর্তি খিন্নবা অচৌবা থৌদাং লৌখি। 'নতরাজ'গী মতাংদা নহাশিংদা খঙহন্নবা অমসুং খন্ননৈননবা "নতরাজঃ মেনিফেসতেসন ওব কোস্মিক এনর্জী" হায়বসিগী মতাংদা সিম্পোজিয়ম অমা দা. অম্বেদকর ইন্তর্নেসনেল সেন্তরদা পাঙথোকখ্রে। থৌরম অসিদা নতরাজ আইদোলগী নীংথিরবা শক্তম অমা মায়খুম হাংদোকখি।
World's Tallest Nataraja Statue - GKToday
সিম্পোজিয়ম অদুগী গেস্ত অমসুং স্পীকরশিংনা পদ্ম ভুশন দা. পদ্ম সুব্রহমনিয়ম, পদ্ম বিভুসন দা. সোনাল মনসিংহ (এম.পি. রাজ্য সভা), শ্রী রামবহাদুর রাই, প্রেজিদেন্ত, আই.জি.এন.সি.এ. ত্রস্ত, শ্রী গোবিন্দ মোহন, সেক্রেতরী কলচর মন্ত্রালয়, ভারত সরকার, শ্রী বিমন বিহারি দাস, চীয়রমেন, এ.আই.এফ.এ.সি.এস. প্রোফেসর সঞ্জীব কুমার শর্ম, প্রিন্সিপাল, কোলেজ ওব আর্ত, শ্রী রাধা কৃষ্ণ স্থপতি, নতরাজ আইদোল শাখিবা, স্বামি মলাই, তমিল নাদু, শ্রী অদ্বাইত গদনাইয়ক, হান্নগী দিরেক্তর জেনরেল এন.জি.এম.এ., শ্রী অনিল সুতর, শক্নাইরবা মুর্তি শাবা, অমসুং দা. সচ্ছিদানন্দ জোশি, মেম্বর সেক্রেতরী, আই.জি.এন.সি.এ.নি। থৌরম অসিদা তোঙান-তোঙানবা ভাবোকশিং অমসুং নাৎপু পামজবশিংতা নত্তনা মহৈরোই ২০০ হেনবনা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা পদ্ম ভুশন দা. পদ্ম সুব্রহমনিয়মনা নতরাজগী নুংগী অর্থগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না কন্সিয়সনেসকী স্পেসকী মতাংদা ঙাংখি। সাইন্তিফিক ওইনা য়েংবদা, মসি মেত্তর অমসুং এনর্জীগী অপুনবা অদুনি। মসি য়ন্ত্রনি (রিচুএল ওইনা লাৎনরিবা লাইন দাইগ্রাম)। মসি রুপ লাৎপা অমসুং 'অরুপ' লাৎপনি, মখোয় অনিমক্না চিদম্বরমদা লৈবা নতরাজগী লাইশঙদা পুন্না লৈ। মহাক্কী প্রেজেন্তেসন্দা মহাক্না 'নতরাজগী' তোঙান-তোঙানবা মায়থোং অমসুং হীরমশিংদা ৱা ঙাংখি। তিল্লিবা অদুগী ভাবোগশিংনা মহাক্কী ৱারোল অদুদা হরাওনা তাখি।
দা. সোনাল মনসিংহনা হায়খি, নতরাজ মুর্তি খিনবগা মরী লৈননা "নতরাজঃ মেনিফেস্তেসন ওব কোস্মিক এনর্জী" হায়বসিগী মতাংদা শীনখিবা সিম্পোজিয়ম অসিদা শরুক য়াবা ফংজবা হায়বসি য়াম্না হরাওবা পোকই। মহাক্না ইন্দিরা গান্ধী নেসনেল সেন্তর ফোর দি আর্তসপু অসিগুম্বা ৱাখল লৌশিং ওইগদবা থৌরম অসিবু ভারতিয়গী মগুন ঙাক্নবগীদমক, ইনাক খুল্লবা নাত অমসুং লনশিং অসিবু খঙনবগীদমক শীনবীবগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখি। তিল্লিবা ময়াম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী গোবিন্দ মোহন, কলচর মন্ত্রালয় (ভারত সরকার)না নতরাজ শেম্বগী মতাংদা মহাক্কী ওইবা ৱাখল্লোন থম্লদুনা হায়খি মদুদি থৌরাংশিং অদুদি তশেংনমক্তি য়াম্না শীংননিংঙাই ওইখি অদুবু নতরাজনা মতম চুপদা অচৌবা থৌদাং অসিবু লোইশিনবা ঙম্নগী থৌজাল পীবীখি। মসি শেম্বসি নাৎকী ওইবা মওংদা তৌগদবা ওই, মসিনা মরম ওইদুনা মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা 'নতরাজ' মুর্তি অসি স্থাপতি, রাধা কৃষ্ণ অমসুং মহাক্কী কাংবু স্বামি মলাই, তমিল নাদুনা ৯শুবা চহি চাগী চোলা পেরদতা নতরাজ শাবদা পল্লম্বা নাৎকী ওইবা মওংদা সিল্পা সাস্ত্রদা পল্লিবা অদুগুম্না কেনন অমসুং মিজরমেন্ত শীজিন্নদুনা শাখি।
দা. সচ্ছিদানন্দ জোশিনা থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা নতরাজ অসি শিববু তাক্লিবা কোস্মিক এনর্জীগী সিম্বোল অমনি হায়খি। 'তনদব মুদ্র' হায়বসি ক্রিএতিবিতী, কনবীবা অমসুং মাঙহনবীবগী কোস্মিক সাইকলনি হায়খি। মহাক্না লোইশিনলদুনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা ৱাখলনা লাম্বদা ৱাগদবা থবক অসি রেকোর্দ ওইবা মতম অমদা লোইশিনখি। মদুসু তমিল নাদুগী স্বামিমালাইদগী শ্রী রাধা কৃষ্ণ স্থাপতিবু মহাক্কী অখন্নবা আর্তিস্তিক ওইবা শক্তি অসিগীদমক অমসুং মালেম পুম্ববু মহাক্কী মাস্তর্পিস অসিনা শুমহৎখ্রবা মতুংদা মীয়াম্না শকখঙনরকপা মতাংদনি। মহাক্না অসিগুম্বা ইকাইখুম্নবা অসি নৈ দিল্লীদা হন্দক্তা পাঙথোকখিবা জি২০ সম্মিততা 'নতরাজ' মুর্তিনা লৈতেংখিবনি। ফুত ২৭ ৱাংবা, তন ১৮ লোম লুম্বা নতরাজগী মুর্তি অসি স্বামিমলাইগী নাৎকী স্থাপতিনা নাতকী ওইবা মওংদা স্ক্রিপচরদা য়াওবগুম্না কেনন অমসুং মিজরমেন্ত শীজিন্নদুনা শাবনি। মসিদা শীজিন্নরিবা ক্লে অসিসু স্বামিমলাইদা চেল্লিবা কাবেরি তুরেলদগী ফংবগী।
জি২০ সম্মিত শীল লাঙলিবশিংনা অপুনবা, পাঙ্গল অমসুং ফজবা পুন্না য়াওনা হকপা ঙমগদবা আর্তিস্ত অমা থিদুনা লাকখি। আর্তকী মীয়াম মরক্তী স্থাপতিগী মমিং অসি পন্নরক্তুনা মহাকপু অসিগুম্বা চাউরবা থবক অসিগীদমক খনখিবনি। থা কয়া, স্থাপতিনা প্রভু শিবগী কোস্মিক ওইবা জগোই অসিবু নৈনদুনা নত্রাজগী ইথিল হাপ্পা ঙমনবগীদমক নৈনখি। নতরাজী মুর্তি অসি জি২০ সম্মিতা মায়খুম হাংদোকখি।