Ministry of Information & Broadcasting
Shri Anurag Thakur launches trailer of animated series Krish, Trish and Baltiboy – Bharat Hain Hum
Releasing in 19 languages, series will transcend language barrier, reach a world audience – Shri Thakur
Central Bureau of Communication to earn revenue for first time with this series – Shri Apurva Chandra
11 OCT 2023 12:54PM by PIB Delhi
Union Minister Shri Anurag Thakur today launched the trailer of KTB- Bharat Hain Hum, an animated series consisting of two seasons, produced by Central Bureau of Communication, Ministry of Information and Broadcasting and Graphiti Studios. The series consists of 52 episodes, 11 minutes each, featuring stories from Indian Freedom struggle from 1500s to 1947. The series is hosted by the iconic animated characters Krish, Trish and Balti boy. The series has been created by the creator duo of Munjal Shroff and Tilakraj Shetty from Graphiti Studios.
Speaking on the occasion, the Minister said that the series is an effort to educate the youth about the lesser known but significant contributors of the freedom struggle, contributors who were forgotten by the educations system of the past, and who have not been mentioned enough.
“At the same time this series is making an effort to inspire the younger generations by bringing forth the story of people whose efforts have shaped modern India. The series, with its release in multiple languages including foreign languages, will transcend language barriers and take their stories to the whole world”, he added.
Shri Thakur remarked that Doordarshan, Netflix and Amazon Prime will telecast this animated series at the same time, an effort that has not been attempted before. A major focal point in the series is the contribution of women and tribal freedom fighters in the struggle against foreign colonizers.
The Minister announced that the series will be shown to all Parliamentarians during the next session.
Reiterating the Panch Pran of Prime Minister Shri Narendra Modi, he exhorted the people to play their part in nation building saying that whereas the freedom fighters sacrificed themselves, the youth of today have to contribute with their effort to take this country from Amritkaal to Swarnimkaal.
Secretary, I&B, Shri Apurva Chandra said that this was a momentous occasion for Ministry as this was the first time it is launching an animated series, aimed at people of India in general and children of the country in specific. He further informed that this is the first time Central Bureau of Communication, an expenditure body, is entering into the domain of earning revenue.
Shri Munjal Shroff, informed the audience that a mammoth effort, with over a thousand poeple, has gone into making this series. Elaborating on the scale of workmanship that has gone into this, he said that while a normal animation show consists of 25 to 30 characters with about 40 backgrounds, a single episode of Bharat Hain Hum has around 50 to 100 characters and on an average 50 backgrounds.
About KTB-Bharat Hain Hum
The Ministry of Information and Broadcasting decided to create a campaign to raise awareness amongst the children of India about our glorious Freedom Struggle and the numerous heroes across the country who made the supreme sacrifice for our country.
Every episode will have popular characters Krish, Trish, and Baltiboy — previously renowned from the acclaimed KTB Movie series," embarking on dialogues that delve into the tales of these unsung heroes.
Embracing the diversity of India's struggle for freedom, the series will journey through different regions, featuring freedom fighters hailing from Himanchal Pradesh, Bengal, Punjab, Kerala and beyond. The series produced by the Central Bureau of Communication and Graphiti Studio, is also a tapestry of faiths and unity that transcends religious barriers, unifying the country's faiths and beliefs.
Countless heroic figures, such as Rani Abbakka, Tilka Manjhi, Tirot Singh, Peer Ali, Tatya Tope, Kotwal Dhan Singh, Kunwar Singh (an 80-year-old freedom fighter), Rani Chennamma, Tikendra Jeet Singh, and more, will finally take their rightful place in history through this animated masterpiece.
Crafted by the talented minds of Munjal Shroff and Tilak Shetty, the series will encompass 26 captivating episodes in Season 1, each featuring a 11-minute animated narrative.
The series is being produced in the following 12 Languages:
Hindi (Master), Tamil, Telugu, Kannada, Malayalam, Marathi, Gujarati, Punjabi, Bengali, Assamese, Odia and English.
The series will also be dubbed in the following international languages:
French, Spanish, Russian, Arabic, Chinese, Japanese, and Korean.
Channel
Season
Start Broadcast
End Broadcast
Doordarshan
Season 1
Sunday Oct 15, 2023
Sunday Jan 7, 2024
Season 2
Sunday Jan 28, 2024
Sunday Apr 21, 2024
On OTT, the series will witness a historic launch, as for the first time a series will be launched parallelly on two biggest OTT Platforms- Netflix and Amazon Prime Video, and will be globally released in 12 Indian and 7 International Languages.
Platform
Season
Launch Date
Territories
Netflix
Season 1
Sunday Oct 15, 2023
Worldwide
Season 2
Sunday Jan 28, 2024
Amazon
Prime Video
Season 1
Sunday Oct 15, 2023
Worldwide
Season 2
Sunday Jan 28, 2024

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆନିମେଟେଡ୍‌ ସିରିଜ୍ ‘କ୍ରିଷ୍, ତ୍ରିସ୍ ଓ ବାଲ୍‌ଟିବଏ –ଭାରତ ହେଁ ହମ୍’ ର ଟ୍ରେଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
19 ଟି ଭାଷାରେ ରିଲିଜ୍ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ସିରିଜ୍ ଭାଷାର ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବର ଦର୍ଶକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ : ଶ୍ରୀ ଠାକୁର
ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ ଏହି ସିରିଜରୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରାଜସ୍ବ ଲାଭ କରିବ – ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର
11 OCT 2023 12:54PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି କେଟିବି- ଭାରତ ହେଁ ହମ ଟ୍ରେଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦୁଇଟି ସିଜିନକୁ ନେଇ ଗଠିତ ଏକ ଆନିମେଟେଡ୍ ସିରିଜ୍ । ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଗ୍ରାଫିଟି ଷ୍ଟୁଡିଓ ଦ୍ୱାରା ଏହା ନିର୍ମିତ। ଏହି ସିରିଜରେ 52 ଟି ଏପିସୋଡ ରହିଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏପିସୋଡ଼ 11 ମିନିଟ୍ ଅବଧିର ଅଟେ । ଏଥିରେ 1500 ରୁ 1947 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର କାହାଣୀ ରହିଛି। ଏହି ସିରିଜରେ ରହିଛନ୍ତି ଆନିମେଟେଡ୍‌ କ୍ୟାରେକ୍ଟର କ୍ରିଷ୍, ତ୍ରିଶ ଓ ବାଲ୍‌ଟି ବଏ ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ପରିବେଷଣ କରୁଛନ୍ତି। ଗ୍ରାଫିଟି ଷ୍ଟୁଡିଓରୁ ମୁଞ୍ଜାଲ୍ ଶ୍ରଫ୍ ଏବଂ ତିଲକରାଜ ଶେଟ୍ଟୀଙ୍କ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଯୋଡି ଏହି ସିରିଜ୍ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅଳ୍ପ ଜଣାଶୁଣା କିନ୍ତୁ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନକାରୀ ଏବଂ ଯଥେଷ୍ଟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇ ନ ଥିବା ସଂଗ୍ରାମୀ ମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଏହି ଧାରାବାହିକ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରୟାସ।
ଏଥି ସହିତ ଏହି ସିରିଜ୍ ଯୁବପୀଢ଼ିଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଆଧୁନିକ ଭାରତର ରୂପ ନେଇଛି। ବିଦେଶୀ ଭାଷା ସମେତ ଏକାଧିକ ଭାଷାରେ ଏହାର ରିଲିଜ୍ ହେବା ସହିତ ଭାଷା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କାହାଣୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦୂରଦର୍ଶନ, ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସ ଏବଂ ଆମାଜନ ପ୍ରାଇମ ଏହି ଆନିମେଟେଡ୍ ସିରିଜକୁ ଏକ ସମୟରେ ଟେଲିକାଷ୍ଟ କରିବେ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କେବେ କରାଯାଇ ନାହିଁ। ଏହି ସିରିଜର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉଛି ବିଦେଶୀ ଉପନିବେଶକାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମରେ ମହିଳା ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଅବଦାନ।
ଆସନ୍ତା ଅଧିବେଶନରେ ଏହି ସିରିଜ୍ ସମସ୍ତ ସାଂସଦକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣକୁ ଦୋହରାଇ ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି କହିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ବେଳେ ଆଜିର ଯୁବପୀଢ଼ି ଆମର ଦେଶକୁ ଅମୃତକାଳରୁ ସ୍ବର୍ଣ୍ଣିମ କାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ସଚିବ, ଆଇ ଆଣ୍ଡ ବି, ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର କହିଛନ୍ତି ଯେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଘଟଣା, କାରଣ ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆନିମେଟେଡ୍ ସିରିଜ୍ ଲଞ୍ଚ କରୁଛି, ଯାହା ସାଧାରଣତଃ ଭାରତର ଲୋକ ଏବଂ ଦେଶର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ ଆୟ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଡୋମେନରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୁଞ୍ଜାଲ ଶ୍ରୋଲ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବୃହତ୍ ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକମାନେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହାର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ସାଧାରଣ ଆନିମେସନ୍ ଶୋରେ ପ୍ରାୟ 40 ବ୍ୟାକଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ସହିତ 25 ରୁ 30 ଚରିତ୍ର ଥିବାବେଳେ ଭରତ ହେଁ ହମ୍ ର ଗୋଟିଏ ଏପିସୋଡରେ ପ୍ରାୟ 50 ରୁ 100 ଚରିତ୍ର ଏବଂ ହାରାହାରି 50 ବ୍ୟାକଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ରହିଛି ।
କେଟିବି ଭାରତ ହେଁ ହମ୍ ବିଷୟରେ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆମ ଗୌରବମୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ତଥା ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ଦେଶର ଅନେକ ହିରୋଙ୍କ ବିଷୟରେ ଭାରତର ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଏକ ଅଭିଯାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏପିସୋଡରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ଚରିତ୍ର କ୍ରିଷ, ତ୍ରିଶ, ଏବଂ ବାଲ୍ଟି ବଏ ରହିବେ - ପୂର୍ବରୁ ଖ୍ୟାତନାମା କେଟିବି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଧାରାବାହିକରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ, ଏହି ନାୟକମାନଙ୍କର କାହାଣୀକୁ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବା ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଭାରତର ସଂଗ୍ରାମର ବିବିଧତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଏହି ସିରିଜ୍ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଯାତ୍ରା କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ, ପଞ୍ଜାବ, କେରଳ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଥିବା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ଯୋଗଦେବେ। ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଆଣ୍ଡ ଗ୍ରାଫିଟି ଷ୍ଟୁଡିଓ ଦ୍ବାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ସିରିଜରେ ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ଏକତାର ଏକ ଚିତ୍ର ରହିଛି ଯାହା ଧାର୍ମିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଦେଶର ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ସଦଭାବନାକୁ ଏକତ୍ର କରିଥାଏ।
ଅନେକ ମହାନ ସଂଗ୍ରାମୀ ଯଥା ରାନୀ ଆବାକ୍କା, ତିଲକା ମାଞ୍ଝୀ, ତିରୋତ ସିଂ, ପିର ଅଲି, ତାତ୍ୟା ଟୋପେ, କୋଟୱାଲ ଧନ ସିଂ, କୁନୱର ସିଂ (ଜଣେ 80 ବର୍ଷ ବୟସ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ), ରାନୀ ଚେନ୍ନାମା, ଟିକେନ୍ଦ୍ର ଜିତ ସିଂ ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଏହି ଏହି ଆନିମେଟେଡ୍ ମାଷ୍ଟରପିସ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଇତିହାସରେ ସେମାନଙ୍କର ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ପାଇପାରିବେ।
ମୁଞ୍ଜାଲ୍ ଶ୍ରଫ୍ ଏବଂ ତିଲକ ଶେଟ୍ଟୀଙ୍କ ପ୍ରତିଭାବାନ ଦକ୍ଷତା ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଏହି ସିରିଜ୍ ସିଜନ୍ 1 ରେ 26 ଟି ଆକର୍ଷଣୀୟ ଏପିସୋଡ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରିବ, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକରେ 11 ମିନିଟର ଆନିମେଟେଡ୍ କାହାଣୀ ରହିଛି ।
ନିମ୍ନଲିଖିତ 12 ଟି ଭାଷାରେ ଏହି ସିରିଜ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି:
ହିନ୍ଦୀ (ମାଷ୍ଟର), ତାମିଲ, ତେଲୁଗୁ, କନ୍ନଡ, ମାଲାୟାଲମ୍, ମରାଠୀ, ଗୁଜରାଟୀ, ପଞ୍ଜାବୀ, ବଙ୍ଗାଳୀ, ଆସାମ, ଓଡିଆ ଏବଂ ଇଂରାଜୀ।
ଏହି ସିରିଜକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ ଡବିଂ କରାଯିବ:
ଫରାସୀ, ସ୍ପାନିଶ୍, ଋଷ, ଆରବୀ, ଚାଇନିଜ୍, ଜାପାନିଜ୍ ଏବଂ କୋରିଆନ୍
ଓଟିଟି ରେ, ଏହି ସିରିଜ୍ ଏକ ଐତିହାସିକ ଉନ୍ମୋଚନ ହେବ, କାରଣ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦୁଇଟି ବୃହତ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ- ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସ ଏବଂ ଆମାଜନ ପ୍ରାଇମ ଭିଡିଓରେ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବରେ ଲଞ୍ଚ ହେବ ଏବଂ ଏହା 12 ଟି ଭାରତୀୟ ଏବଂ 7 ଟି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାଷାରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ମୁକ୍ତିଲାଭ କରିବ।