Cabinet
Cabinet approves establishment of an autonomous body Mera Yuva Bharat
11 OCT 2023 3:17PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved establishment of an autonomous body Mera Yuva Bharat (MY Bharat) to serve as an overarching enabling mechanism powered by technology for youth development and youth led development and provide equitable access to youth to actualize their aspirations and build Viksit Bharat across the entire spectrum of the Government.
Impact:
The primary objective of Mera Yuva Bharat (MY Bharat) is to make it a whole of Government platform for youth development. Under the new arrangement, with access to resources & connection to opportunities, youth would become community change agents and nation builders allowing them to act as the Yuva Setu between the Government and the citizens. It seeks to harness the immense youth energy for nation-building.
Details:
Mera Yuva Bharat (MY Bharat), an autonomous body will benefit the youth in the age-group of 15-29 years, in line with the definition of ‘Youth’ in the National Youth Policy. In case of programme components specifically meant for the adolescents, the beneficiaries will be in the age-group of 10-19 years.
The establishment of Mera Yuva Bharat (MY Bharat) would lead to:
1. Leadership Development in the Youth:
1. Improve the leadership skills through experiential learning by shifting from isolated physical interaction to programmatic skills.
2. Investing more in youth to make them social innovators, leaders in the communities.
3. Setting the focus of the Government on Youth Led development and to make the Youth “active drivers” of development and not merely “passive recipients”.
1. Better alignment between youth aspirations and community needs.
2. Enhanced efficiency through Convergence of existing programmes.
3. Act as a one stop shop for young people and Ministries.
4. Create a centralized youth data base.
5. Improved two-way communication to connect youth government initiatives and activities of other stakeholder that engage with youth.
6. Ensuring accessibility by creating a phygital ecosystem.
Background:
With a view to engage youth and their empowerment guided by the principles of ‘whole of government approach’, in a rapidly changing world, which has an environment of high velocity communications, social media, new digital opportunities and emergent technologies the Government has decided to establish overarching enabling mechanism in a form of a new Autonomous Body, namely Mera Yuva Bharat (MY Bharat).

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা ওতোনোমস বোদী মেরা য়ুবা ভারত লিংখৎপদা অয়াবা পীরে
11 OCT 2023 3:17PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা নহাশিংগী চাউখৎ থৌরাং অমদি নহাশিংনা লমজিংবা চাওখৎ থৌরাংগীদমক তেক্নোলোজীনা মতিক হাপ্পা অচৌবা ইনেব্লিং মেকানিজম অমা ওইনা থবক তৌনবা অমদি নহাশিংদা মখোয়গী অনীংবা অপাম্বশিং মঙফাওনহন্নবা অমসুং লৈঙাক্কী মশা মরেং পুম্বদা বিক্সিৎ ভারত শেমগৎনবগীদম্ মান্নবা এক্সেস ফংহন্নবগীদমক মেরা য়ুবা ভারত কৌবা ওতোনোমস বোদী অমা লিংখৎনবা অয়াবা পীখ্রে‍।
শাফু:
মেরা য়ুবা ভারত (মাই ভারত)কী মরুওইবা পান্দমদি নহাশিংগী চাওখৎ থৌরাংগীদমক লৈঙাক পুম্বগী ওইবা ফম্পাক অমা শেম্বনি‍। নৌনা শেম শারিবা অসিগী মখাদা, মচাক মথুম ফংহন্দুনা অমদি খুদোংচাবশিংগা মরী শম্নহন্দুনা মহাশিংনা খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্নবগী এজেন্ত অমদি লৈবাক শেমগৎপা মীওইশিং ওইহন্দুনা মখোয়বু লৈঙাক অমদি লৈবাক মীয়ামগী মরক্তা নহাশিংগী থোং ওইনা মথৌ তৌবা য়াহনগনি‍। মসিনা লৈবাক শেমগৎপদা নহাশিংগী পাক চাউরবা ইনর্জীবু লোকশিন্দুনা শীজিন্ননবা পান্দম থম্লি‍।
অকুপ্পা ৱাফমশিং:
ওতোনোমস বোদী অমা ওইগদৌরিবা, মেরা য়ুবা ভারত (মাই ভারত)না নেস্নেল য়ুথ পোলিসীগী ‘নহা’ হায়বগী ৱাহন্থোক্কী পরিংদা, চহি ১৫-২৯গী মনুংদা লৈবা নহাশিংদা কান্নবা পীগনি‍। ইনখৎলক্লিবা মীওইশিংখক্তগী ওইবা প্রোগ্রাম কম্পোনেন্তশিংগী মতাংদদি, বেনিফিসরীশিং অসি চহি ১০-১৯গী চহি কাঙলুপ্তা লৈবা ওইগনি‍।
মেরা য়ুবা ভারত (মাই ভারত) লিংখৎপনা পুরক্কদবশিংদি:
ক. নহাশিংগী লীদরসিপ শেমগৎপা:
১. তোখাই তাবা ফীজিকেল ইন্তরেক্সন্দগী প্রোগ্রামেতিক স্কিলদা পুরক্তুনা এক্সপরিএন্সিএল লর্নীংগী খুত্থাঙদা লীদরসিপ স্কিল ফগৎহনবা‍।
২. খুন্নাইদা নহাশিংবু সোসিএল ইনোভেতর, লুচিংবশিং ওইহন্নবগীদমক মখোয়দা হেন্না মীৎয়েঙ চৎবা‍।
৩. লৈঙাক্কী মীৎয়েঙ নহানা লমজিংবা চাওখৎ থৌরাংদা থম্বা অমদি নহাশিংবু চাওখৎ থৌরাংগী ‘পেসিব রিসিপিএন্ত’ ওইহনবগী মহুত্তা ‘এক্তিব দ্রাইভর’ ওইহনবা‍।
খ. নহাশিংগী অনীংবা অপাম্বা অমদি খুন্নাইগী মথৌ তাবশিংগা হেন্না চুশিন্নহনবা‍।
গ. হান্না লৈরিবা প্রোগ্রামশিং পুনশিন্নদুনা হেন্না মতিং লৈহন্বা‍।
ঘ. নহা অমদি মন্ত্রালয়শিংগী ৱন স্তোপ সোপ ওইনা মথৌ তৌবা‍।
ঙ. সেন্ত্রেলাইজ য়ুথ দেতাবেজ শেম্বা‍।
চ. লৈঙাক্কী নহাশিংগী থৌরাংশিং অমদি নহাশিংনা শরুক য়াবা অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগী থবক থৌরমশিং মরী শম্নহন্নবা নাকল অনিগী ঈ-পাউ ফাওনবগী চাং হেনগৎহনবা‍।
ছ. ফীজিকেল ইকোসিস্তেম অমা শেমদুনা এসেসিবিলিতী লৈহনবা‍।
বেকগ্রাউন্দ:
খোঙজেল য়াঙবা ঈ-পাউ ফাওনবা, সোসিএল মিদিয়া, অনৌবা দিজিতেলগী খুদোংচাবশিং অমদি নৌনা থোরক্লিবা তেক্নোলোগীশিংগী এনভাইরনমেন্ত অমগা লোয়ননা খোঙজেল য়াঙনা হোংলক্লিবা মালেম অসিদা, ‘লৈবাক পুম্বা চঙশিনবা’ হায়বগী পরিংনা লমজিংদুনা নহাশিংবু শরুক য়াহন্নবা অমদি মখোয়বু মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক, লৈঙাক্না অনৌবা ওতোনোমস বোদী, মমিং ওইনা পল্লবদা মেরা য়ুবা ভারত (মাই ভারত)কী মওংদা অচৌবা ইনেব্লিং মেকানিজম অমা লিংখৎনবা ফিরেপ লৌরে‍।