Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Cooperation between India and Japan on Japan-India Semiconductor Supply Chain Partnership
25 OCT 2023 3:20PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Cooperation (MoC) signed in July, 2023 between the Ministry of Electronics and Information Technology of the Republic of India and the Ministry of Economy, Trade and Industry of Japan on Japan-India Semiconductor Supply Chain Partnership.
The MoC intends to strengthen cooperation between India and Japan towards enhancement of semiconductor supply chain, recognizing the importance of semiconductor for the advancement of industries and digital technologies.
The MoC shall come into effect from the date of signature of the Parties and shall be remain in force for a period of five years.
Both G2G and B2B bilateral Cooperation on opportunities to advance resilient semiconductor supply chain and leverage complementary strengths.
MoC envisages improved collaboration leading to employment opportunities in the field of IT.
Background:
MeitY has been actively working to create a conducive environment for electronics manufacturing. Programme for Development of Semiconductor and Display Manufacturing Ecosystem in India was introduced with a view to ensure the development of a robust and sustainable semiconductor and display ecosystem in India. The said program aims to extend fiscal support for establishment the Semiconductor Fabs, Display Fabs, Fabs for Compound Semiconductors/Silicon Photonics/Sensors/Discrete Semiconductors and Semiconductor Assembly, Testing, Marking, and Packaging (ATMP)/Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facilities. Further, India Semiconductor Mission (ISM) has been established under Digital India Corporation (DIC) to drive India's strategies for development of semiconductor and display manufacturing ecosystem in the country.
MeitY has also been mandated to promote international cooperation in the emerging and frontier areas of Information Technology under bilateral and regional frameworks. With this objective, MeitY has entered into MoUs/MoCs/Agreements with counterpart organizations/agencies of various countries to promote bilateral cooperation and exchange of information and also to ensure supply chain resilience enabling India emerge as trusted partner. Enhancing mutual collaboration between Japan and Indian companies through this MoU is a another such step towards mutually beneficial semiconductor related business opportunities and partnerships between India & Japan.
In view of synergies and complementarities between the two nations, "India-Japan Digital Partnership" (IJDP) was launched during the visit of PM Modi to Japan in October 2018 furthering existing areas of cooperation as well as new initiatives within the scope of cooperation in S&T/ICT, focusing more on "Digital ICT Technologies". Based on the ongoing IJDP and India-Japan Industrial Competitiveness Partnership (IJICP), this MoC on Japan-India Semiconductor Supply Chain Partnership would further broaden and deepen the cooperation in the field of electronics ecosystem. Recognizing the importance of semiconductor for the advancement of industries and digital technologies, this MoC would provide for the enhancement of semiconductor supply chain resilience.

মন্ত্রীমন্দল
জপান-ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন পার্তনরশিপতা ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন লৈনবা মন্ত্রীমন্দলা অয়াবা পীরে
25 OCT 2023 3:20PM by PIB Imphal
জপান-ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন পার্তনরশিপকী মতাংদা ভারতকী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রি অমসুং জপানগী ইকোনোমি, ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রিগী মরক্তা জুলাই ২০২৩দা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ কোপরেসন(এম ও সি) অমা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে।
উদোগশিং অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজিশিং চাউখৎহনবদা সেমিকন্দক্তরশিংগী মরুওইবশিং খঙদুনা, ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন হেনগৎহন্নবা এম.ও.সি অসিনা পান্দম থম্লি। লৈবাকশিংনা খুৎয়েক পীনখিবা তারিক্তগী এম.ও.সি অসি চৎনবা হৌগনি অমসুং মসি চহি মঙাগী মতম চৎনগনি।
সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন লেংদনা লৈহন্নবা অমসুং অমা অমগী মতেং পাংননবা লৈবাক অনিমক্না জি২জি অমসুং বি২বি গী লমদা মতেং পীনগনি। এম.ও.সি অসিনা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্দুনা আই.তিগী লমদা থবক ফংবা হেনগৎহনগনি।
নুঙগীৱারোল
ইলেক্ত্রোনিক্সশিংগী অফবা ফিবম অমা শেমগৎনবা ভারতকী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রিনা ফজনা থবক পায়খৎলি। ভারত্তা অফবা অমসুং তুংকোইনা লৈহৌবা য়াবা সেমিকন্দক্তরগী ফিবম অমা শেমগৎনবা মীৎয়েং অমদা, ভারত্তা সেমিকন্দক্তর অমসুং দিসপ্লে শাবগী থবক চাউখৎনবা থৌরম চৎনবা হৌরে। হায়রিবা থৌরম অদুনা সেমিকন্দক্তর ফেবস, দিসপ্লে ফেবস, কম্পাউন্দদ সেমিকন্দক্তরশিং/সিলিকোন ফোতোনিক্স/সেন্সরশিং/দিসক্রিদ সেমিকন্দক্তরশিংগী ফেবশিং অমসুং সেমিকন্দক্তর এশেমব্লি, তেস্তিং, য়োনবা অমসুং পেকেজিং/আউতসোর্স সেমিকন্দক্তর এসেমব্লি এন্দ তেস্ত(ও এস এ তি) গী খুদোংচাবশিং লিংখৎপদা শেন্থং পীগনি। ভারত্তা সেমিকন্দক্তর অমসুং দিসপ্লে মেনুফেকচরিংগী থবক চাউখৎনবা ভারতকী লাল্লোংশিং ফগৎনবা দিজিতেল ইন্দিয়া কোর্পোরেসন(দি আই সি)গী মখাদা ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন(আই এস এম) লিংখৎলে।
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রিনা লৈবাক অনিগী অমসুং রিজনেল ফ্রেমৱার্কশিংগী মখাদা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী অনৌবা হিরমশিংদা মালেমগী থাক্তা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎলে। মসিগী পান্দম অসিগা লোয়ননা, লৈবাক অনিগী মরক্তা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ই-পাউ পীথোক-পীশিন তৌননবা অমসুং লেংদবা সপ্লাই চেন লৈহন্দুনা ভারত থাজবা য়াবা মরুপ অমা ওইহন্নবা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রিনা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী লুপশিং/এজেন্সিশিংগা এম.ও.য়ুশিং/এম.ও.সিশিং/য়ানচেশিং খুৎয়েক পীনরে। এম.ও.য়ু অসিগী মখাদা জপান অমসুং ভারতকী মরক্তা অমা অমগী মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা অসি সেমিকন্দক্তরগা মরী লৈনবা ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং অমসুং ভারত অমসুং জপানগী মরুপ-মপাংগী মরীদা কান্নবা পীগদবা মাইকৈদা থাংজিনবা অতোপ্পা খোঙথাং অমনি।
ওক্তোবর ২০১৮দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী জপান খোঙচৎ মনুংদা লৈবাক অনিগী মরক্তা “ইন্দিয়া-জপান দিজিতেল পার্তনরশিপ(আই জে দি পি) হৌদোকখি অমসুং মসিনা দিজিতেল আই.সি.তি তেক্নোলোজিশিংদা মীৎয়েং থমদুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি/আই.সি.তিগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি। হৌজিক চৎথরিবা আই.জে.দি.পি অমসুং ইন্দিয়া-জপান ইন্দস্ত্রিএল কম্পিতিতিপনেস পার্তনরশিপ(আই জে আই সি পি)দা য়ুম্ফম ওইদুনা, জপান-ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন পার্তনরশিপকী এম.ও.সি অসিনা ইলেক্ত্রোজিক্স সিস্তেমশিংগী লমদা মতেং পাংনবা পাকথোক-চাউথোকহনগনি। উদোগশিং অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজিশিং চাউখৎহনবদা সেমিকন্দক্তরশিংগী মরুওইবশিং খঙদুনা, ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন হেনগৎহন্নবা এম.ও.সি অসিনা পান্দম থম্লি।