Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre launches sale of ‘Bharat’ Atta at an MRP of ₹ 27.50/Kg
Union Minister, Shri Piyush Goyal flags off 100 mobile vans for the sale of Bharat Atta
‘Bharat’ Atta also available at Kendriya Bhandar, National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd and National Cooperative Consumers Federation of India Ltd
Centre’s repeated intervention has led to stabilization of price of essential commodities: Shri Goyal
06 NOV 2023 4:15PM by PIB Delhi
The Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Textiles and Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal flagged off 100 mobile vans for sale of wheat flour (Atta) under ‘Bharat’ brand, today from Kartavya Path, New Delhi. The atta will be available at an MRP not exceeding 27.50/Kg. This is the latest among a series of steps taken by the GoI for the welfare of ordinary consumers. The launch of retail sale of ‘Bharat’ brand Atta will increase supplies in the market at affordable rates, and will help in continued moderation of prices of this important food item.
‘Bharat’ Atta will be available at all physical and mobile outlets of Kendriya Bhandar, NAFED and NCCF from today and will be expanded to other co-op/retail outlets.
2.5 LMT of wheat @ Rs.21.50/kg has been allocated for Semi-Government and cooperative organizations i.e. Kendriya Bhandar, NCCF and NAFED under Open Market Sale Scheme [OMSS (D)] for converting to atta and offer it for sale to the public under 'Bharat Atta' brand at an MRP not exceeding 27.50/Kg.
Speaking on the occasion, Shri Goyal said that Centre’s intervention has stabilised price of essential commodities. He said that various measures were taken in the past with regard to Tomato and Onion to cool off prices. In addition, the Centre is also providing Bharat Dal at Rs. 60 per kg through Kendriya Bhandar, NAFED and NCCF to provide relief to consumers.
He added that all these efforts have also benefitted farmers a great deal. Shri Goyal said that the produce of farmers is being purchased by the Centre and thereafter, is being provided to the consumers at a subsidised rate. He stressed that Centre’s intervention has led to stabilise prices of various commodities. He said that Prime Minister, Shri Narendra Modi has the vision to help the consumers as well as the farmers.
BACKGROUND:
The Government of India has taken a series of steps to stabilize the prices of essential food grains while also ensuring fair price to the farmers.
Bharat Dal (Chana dal) is already being sold by these 3 agencies @ Rs.60 per kg for 1kg pack and Rs.55 per kg for 30 kg pack from their physical and/or retail outlets, along with onions @ Rs.25 per kg. Now, with the launch of sale of ‘Bharat’ Atta, consumers can get Atta, dal as well as onions from these outlets at fair and affordable prices.
Policy interventions of GoI aim to benefit farmers as well as consumers. For the farmers, GoI fixes MSP (Minimum Support Price) of foodgrains, pulses as well as coarse grains and millets. Nationwide procurement operations are undertaken to implement the PSS (Price Support Scheme) which ensures the benefit of MSP to farmers. In RMS 23-24, 262 LMT of wheat was procured from 21.29 lakh farmers at the declared MSP of Rs.2125 per quintal. The total value of procured wheat was Rs.55679.73 crores. In KMS 22-23, 569 LMT of rice was procured from 124.95 lakh farmers at the declared MSP of Rs. 2060 per quintal for Grade ‘A’ paddy. The total value of procured rice was Rs. 1,74,376.66 crores.
The procured wheat and rice is offered completely free of cost under Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) through a network of about 5 lakh FPS in the country to about 80 crore PDS beneficiaries. Further, about 7 LMT of coarse grains/millets were also procured at MSP and distributed under TPDS/Other Welfare Schemes in 22-23.
Many measures are taken for the benefit of ordinary consumers who are not covered under TPDS. Sale of ‘Bharat Atta’, ‘Bharat Dal’ and tomatoes and Onions at affordable and fair prices is one such measure. So far, 59183 MT dal has already been sold, benefitting ordinary consumers.
Food Corporation of India (FCI) is conducting Nationwide weekly e-auctions for sale of wheat under OMSS(D). Only wheat processors (Atta chakkis /roller flour mills) can participate in these weekly e-auctions. FCI is offering FAQ and URS Wheat for sale @Rs. 2150 and 2125 per quintal respectively, in accordance with the prices fixed by Government. Traders are not allowed to participate in the e-auction as the intent of the Government is to ensure that purchased wheat is directly processed and released to ordinary consumers at affordable prices. Each bidder can take upto 200 MT in the weekly e-auction. FCI is offering 3 LMT of wheat for sale in the weekly e-auctions under OMSS(D). So far, 65.22 LMT of wheat has already been released into the open market by FCI as per Government directions.
Government of India has significantly increased the total amount of wheat to be offered for sale under OMSS (D) to 101.5 LMT till March 2024, instead of 57 LMT till December 2023 as part of a series of measures taken to moderate wheat prices. A significant decision has been taken to offload a further quantity of upto 25 LMT (over and above 101.5 LMT) of wheat from the buffer stock, if needed, by 31.3.2024.
Export of wheat has already been banned in order to ensure sufficient domestic availability of this commodity. Government has also imposed limits on stock holding of wheat by different categories of entities like wholesalers/traders, processors, retailers and big chain retailers, to prevent hoarding. Stock holding of wheat is being monitored on a regular basis, so as to ensure that wheat/atta is released into the market by traders, processors and retailers on a regular basis, and there is no stockpiling/hoarding. These steps are taken to check increase in the market prices of wheat by increasing its supplies.
Government has also banned export of non- basmati rice and imposed a floor price of USD 950 for export of Basmati rice. Under OMSS(D) FCI is offering 4 LMT of rice for sale in the weekly e auctions, to increase availability of rice in the domestic market. FCI is offering Rice for sale @Rs. 29.00-29.73/ Kg in accordance with the prices fixed by Government.
Government has shown unwavering commitment for welfare of sugarcane farmers as well as domestic consumers. On one hand, with payment of more than 1.09 lakh crores to farmers, more than 96% cane dues of last sugar season have already been paid leading to the lowest cane dues pendency in the sugar sector history. On the other hand, Indian consumers are also getting one of the cheapest sugar in the world. While global sugar prices are touching 13 years high with increase of about 40% in one year, retail prices of sugar in India have just 2% inflation in last 10 years and less than 5% inflation in last one year.
Government of India is closely monitoring the domestic retail prices of edible oils to ensure that the full benefits of decrease in international prices is passed on to the end consumers. Government has taken following measures in order to control and ease the prices of edible oils in the domestic market: -
• The Basic Duty on Crude Palm Oil, Crude Soyabean Oil and Crude Sunflower Oil was reduced from 2.5% to Nil. Further, the Agri-cess on these Oils was brought down from 20% to 5%. This duty structure has been extended upto 31st March, 2024.
• The Basic Duty on Refined Soybean oil and Refined Sunflower Oil was reduced to 17.5% from 32.5% and the Basic Duty on Refined Palm Oils was reduced from 17.5% to 12.5% on 21.12.2021. This duty has been extended up to 31st March, 2024.
• In order to maintain availability, the Government has extended the free import of Refined Palm Oils till further orders.
• In the latest initiative taken by the Government, the import duty on Refined Sunflower Oil and Refined Soybean Oil has been reduced from 17.5% to 12.5% with effect from 15.06.2023.
The international prices of major Edible oils such as Crude Soybean Oil, Crude Sunflower Oil, Crude Palm Oil and Refined Palm Oils are showing a decreasing trend since last year. Due to continuous efforts made by the Government to ensure that the decrease in the international prices of edible oils get passed on fully in the domestic market, the retail prices of Refined Sunflower Oil, Refined Soybean Oil and RBD Palmolien have decreased by 26.24%, 18.28% and 15.14% as on 02.11.2023 respectively over a year.
Department of Consumer Affairs monitors the daily retail and wholesale prices of 22 essential food commodities through 545 price monitoring centres set up in 34 States/UTs. The daily report of prices and indicative price trends are duly analysed for taking appropriate decisions for release of stocks from the buffer to cool down prices, imposition of stock limits to prevent hoarding, changes in trade policy instruments like rationalization of import duty, changes in import quota, restrictions on exports of the commodity etc.
Price Stabilization Fund (PSF) has been set up to check the volatility in the prices of agri-horticultural commodities in order to mitigate the hardships faced by consumers. The objectives of PSF are (i) to promote direct purchase from farmers/farmers’ associations at farm gate/mandi; (ii) to maintain a strategic buffer stock to discourage hoarding and unscrupulous speculation; and (iii) to protect consumers by supplying such commodities at reasonable prices through calibrated release of stock. The consumers and farmers are the beneficiaries of the PSF.
Since the inception of Price Stabilisation Fund (PSF) corpus in 2014-15 till date, the Government has provided budgetary support of Rs.27,489.15 crore for providing working capital and other incidental expenses for the procurement and distribution of agri-horticultural commodities.
Currently, under the PSF, dynamic buffer stock of pulses (Tur, Urad, Moong, Masur and Gram) and onion are being maintained. The calibrated release of stocks from pulses and onion buffer have ensured availability and affordability of pulses and onion to the consumers and purchase for such buffer has also contributed to providing remunerative prices to farmers of these commodities.
In order to check the volatility in prices of tomato and make it available to the consumers at affordable prices, the Government had procured tomatoes under Price Stabilisation Fund and is made it available at a highly subsidised rate to consumers. The National Cooperative Consumers Federation (NCCF) and National Agricultural Cooperative Marketing Federation (NAFED) has procured tomato from mandis in Andhra Pradesh, Karnataka and Maharashtra and making it available at affordable prices in major consuming centres in Delhi-NCR, Bihar, Rajasthan, etc. after subsidizing the price to the consumers. The tomatoes have been disposed initially at retail price of Rs.90/- per kg which has been reduced successively to Rs.40/kg for the benefit of consumers.
In order to check the volatility in prices of onion, the Government maintains onion buffer under the PSF. The buffer size has been increased year after year from 1.00 LMT in 2020-21 to 2.50 LMT in 2022-23. The onions from the buffer are released in major consumption centres during the lean season from September to December in a calibrated and targeted manner to cool down prices. The onion buffer target for 2023-24 has been enhanced further to 5 LMT. The disposal of onion from the buffer in major markets where prices have increased has commenced. As on 28.10.2023, about 1.88 LMT has been dispatched to destination markets for disposal. Further, Government has decided to procure 2 LMT additional Onion for PSF buffer during 2023-24 over and above 5.00 LMT already procured. The Govt. has imposed Minimum Export Price (MEP) of $800 per ton on onion on 28.10.2023 to check price rise and improve supplies in the domestic market.
To augment domestic availability and moderate the prices of pulses, import of tur and urad have been kept under 'Free Category' till 31.03.2024 and import duty on masur has been reduced to zero till 31.03.2024. Import duty of 10% on tur has been removed to facilitate smooth and seamless imports.
To prevent hoarding, stock limits has been imposed on tur and urad under the Essential Commodities Act, 1955 till 31.12.2023.
Stocks of chana and moong from the Price Support Scheme (PSS) and Price Stabilisation Fund (PSF) buffer are continuously released in the market to moderate prices. Chana is also supplied to the States at a discount of Rs.15/kg for welfare schemes.
Further, the government introduced the mechanism to convert chana stock into chana dal for retail disposal under the brand name of “Bharat Dal” at highly subsidized rate of Rs.60/kg for 1kg pack and Rs.55/kg for 30kg pack in order to make pulses available to consumers at affordable prices by converting chana stock of the government into chana dal. Bharat Dal is being distributed through retail outlets of NAFED, NCCF, HACA, Kendriya Bhandar and Safal. The chana dal, under this arrangement, is also made available to state governments for supplies under their welfare schemes, police, jails, and also for distribution through the retail outlets of state government-controlled cooperatives and corporations.
GoI stands committed to ensure the welfare of its farmers, PDS beneficiaries as well as ordinary consumers by ensuring minimum support prices for farmers, free rations (wheat, rice and coarse grains/millets) under PMGKAY for Antyodaya and Priority households and fair and affordable rates of wheat, atta, dal and onions/tomatoes as well as sugar and oil, for ordinary consumers.

গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰই ২৭.৫০/কিলোগ্ৰাম টকাৰ সৰ্বাধিক খুচুৰা মূল্যত ‘ভাৰত’ আটাৰ বিক্ৰী আৰম্ভ কৰিছে
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে ভাৰত আটা বিক্ৰীৰ বাবে ১০০ খন ভ্ৰাম্য়মাণ ভানৰ ফ্লেগ অফ কৰে
কেন্দ্ৰীয় ভাণ্ডাৰ, ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি সমবায় বিপণন ফেডাৰেচন অফ ইণ্ডিয়া লিমিটেড আৰু নেচনেল কোঅপাৰেটিভ কনজিউমাৰ ফেডাৰেচন অফ ইণ্ডিয়া লিমিটেডতো 'ভাৰত' আটা উপলব্ধ
কেন্দ্ৰৰ বাৰে বাৰে হস্তক্ষেপৰ ফলত অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ মূল্য স্থিৰ হৈছে: শ্ৰী গোৱেল
06 NOV 2023 4:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় উপভোক্তা পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ, বস্ত্ৰ আৰু বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলে আজি নতুন দিল্লীৰ কৰ্তব্য পথৰ পৰা 'ভাৰত' ব্ৰেণ্ডৰ অধীনত ঘেঁহুৰ আটা বিক্ৰীৰ বাবে ১০০ খন মোবাইল ভানৰ শুভাৰম্ভ কৰে। আটা ২৭.৫০/কিগ্ৰা টকাৰ সৰ্বাধিক খুচুৰা মূল্যত উপলব্ধ হ'ব। সাধাৰণ গ্ৰাহকৰ কল্যাণৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা লোৱা পদক্ষেপৰ ভিতৰত এইটো শেহতীয়া। 'ভাৰত' ব্ৰেণ্ড আটাৰ খুচুৰা বিক্ৰী আৰম্ভ কৰিলে বজাৰত সুলভ মূল্যত যোগান বৃদ্ধি হ'ব, আৰু এই গুৰুত্বপূৰ্ণ খাদ্য সামগ্ৰীৰ মূল্য নিৰন্তৰ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব।
'ভাৰত' আটা আজিৰ পৰা কেন্দ্ৰীয় ভাণ্ডাৰ, নাফেড আৰু এনচিচিএফৰ সকলো ভৌতিক আৰু ভ্ৰাম্যমাণ বিপনীত উপলব্ধ হ'ব আৰু ইয়াক অন্যান্য কো-অ'প/সুলভ আউটলেটলৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ'ব।
অৰ্ধ-চৰকাৰ আৰু সমবায় সংগঠন, অৰ্থাৎ কেন্দ্ৰীয় ভাণ্ডাৰ, এনচিচিএফ আৰু নাফেডৰ বাবে মুক্ত বজাৰ বিক্ৰী আঁচনিৰ অধীনত ২.৫ লাখএমটি ঘেঁহু আৱণ্টন কৰা হৈছে আৰু ২৭.৫০ টকাৰ সৰ্বাধিক খুচুৰা মূল্যত 'ভাৰত আটা' ব্ৰেণ্ডৰ অধীনত ইয়াক জনসাধাৰণক বিক্ৰী কৰাৰ বাবে আগবঢ়োৱা হৈছে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী গোৱেলে কয় যে কেন্দ্ৰৰ হস্তক্ষেপে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ মূল্য স্থিৰ কৰি তুলিছে। তেওঁ কয় যে মূল্য কম কৰিবলৈ বিলাহী আৰু পিয়াজৰ সন্দৰ্ভত অতীতত বিভিন্ন ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তদুপৰি, কেন্দ্ৰই গ্ৰাহকসকলক সকাহ প্ৰদান কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় ভাণ্ডাৰ, নাফেড আৰু এনচিচিএফৰ জৰিয়তে প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ৬০ টকাকৈ ভাৰত দাল প্ৰদান কৰিছে।
তেওঁ লগতে কয় যে এই সকলো প্ৰচেষ্টাই কৃষকসকলক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিছে। শ্ৰী গোৱেলে কয় যে কৃষকসকলৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী কেন্দ্ৰই ক্ৰয় কৰি আছে আৰু তাৰ পিছত গ্ৰাহকসকলক ৰাজসাহায্যযুক্ত হাৰত প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে কেন্দ্ৰৰ হস্তক্ষেপৰ ফলত বিভিন্ন সামগ্ৰীৰ মূল্য স্থিৰ হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ দৃষ্টিভংগী হ'ল যে গ্ৰাহকসকলৰ লগতে কৃষকসকলক সহায় কৰিব লাগে।
পৃষ্ঠভূমি:
ভাৰত চৰকাৰে অত্যাৱশ্যকীয় খাদ্যশস্যৰ মূল্য স্থিৰ কৰাৰ লগতে কৃষকসকলৰ বাবে উচিত মূল্য নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
ভাৰত দাল (চানা দাইল) ইতিমধ্যে এই ৩টা সংস্থাই ১ কিলোগ্ৰাম পেকত ৬০ টকা আৰু তেওঁলোকৰ ভৌতিক আৰু/বা খুচুৰা বিক্ৰী কেন্দ্ৰৰ পৰা ৩০ কিলোগ্ৰাম পেকৰ বাবে প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ৫৫ টকা, লগতে পিয়াজ প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ২৫ টকাকৈ বিক্ৰী কৰি আছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ নীতিগত হস্তক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে কৃষকসকলৰ লগতে গ্ৰাহকসকলক লাভান্বিত কৰা। কৃষকসকলৰ বাবে, ভাৰত-ভাৰতে খাদ্যশস্য, মাহজাতীয় শস্যৰ লগতে মোটা শস্য আৰু বাজৰাৰ এমএছপি (নিম্নতম সমৰ্থন মূল্য) নিৰ্দিষ্ট কৰে। পিএছএছ (মূল্য সমৰ্থন আঁচনি) কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে দেশজুৰি ক্ৰয় কাৰ্যকলাপ হাতত লোৱা হয় যি কৃষকসকলৰ বাবে এমএছপিৰ লাভালাভ নিশ্চিত কৰে। আৰএমএছ ২৩-২৪-ত, ২১.২৯ লাখ কৃষকৰ পৰা ২৬২ লাখ এমটি প্ৰতি কুইন্টালত ২১২৫ টকাৰ ঘেঁহু ক্ৰয় কৰা হৈছিল। ক্ৰয় কৰা ঘেঁহুৰ মুঠ মূল্য আছিল ৫৫৬৭৯.৭৩ কোটি টকা। কেএমএছ ২২-২৩-ত, গ্ৰেড 'এ' ধানৰ বাবে প্ৰতি কুইন্টেলত ২০৬০ টকাৰ ঘোষিত এমএছপিত ১২৪.৯৫ লাখ কৃষকৰ পৰা ৫৬৯ লাখ এমটি চাউল ক্ৰয় কৰা হৈছিল। ক্ৰয় কৰা চাউলৰ মুঠ মূল্য আছিল ১,৭৪,৩৭৬.৬৬ কোটি টকা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ অন্না যোজনাৰ (পিএমজিকেএৱাই) অধীনত প্ৰায় ৮০ কোটি পিডিএছ হিতাধিকাৰীক দেশৰ প্ৰায় ৫ লাখ এফপিএছ নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে ক্ৰয় কৰা ঘেঁহু আৰু চাউল সম্পূৰ্ণ বিনামূলীয়াকৈ আগবঢ়োৱা হয়। লগতে, প্ৰায় ৭ লাখ এমটি মোটা শস্য/বাজৰা এমএছপিত ক্ৰয় কৰা হৈছিল আৰু ২২-২৩ চনত টিপিডিএছ/অন্যান্য কল্যাণ আঁচনিৰ অধীনত বিতৰণ কৰা হৈছিল।
টিপিডিএছৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত নোহোৱা সাধাৰণ গ্ৰাহকৰ সুবিধাৰ বাবে বহুতো ব্যৱস্থা লোৱা হয়। সুলভ আৰু ন্যায্য মূল্যত 'ভাৰত আটা', 'ভাৰত দাল' আৰু বিলাহী আৰু পিয়াজ বিক্ৰী কৰাটো এনে এক পদক্ষেপ। এতিয়ালৈকে, ৫৯১৮৩ মেট্ৰিক টন দাইল ইতিমধ্যে বিক্ৰী কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সাধাৰণ গ্ৰাহক উপকৃত হৈছে।
ভাৰতীয় খাদ্য নিগমে ওএমএছএছ(ডি)ৰ অধীনত ঘেঁহু বিক্ৰীৰ বাবে দেশজুৰি সাপ্তাহিক ই-নিলাম অনুষ্ঠিত কৰিছে। কেৱল ঘেঁহু প্ৰচেছৰবোৰে (আটা চাক্কি /ৰোলাৰ আটা মিল) এই সাপ্তাহিক ই-নিলামত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে। এফচিআইয়ে চৰকাৰে নিৰ্ধাৰণ কৰা মূল্য অনুসৰি প্ৰতি কুইন্টালত ক্ৰমান্বয়ে ২১৫০ আৰু ২১২৫ টকাত বিক্ৰীৰ বাবে এফচিআইয়ে এফএকিউ আৰু ইউআৰএছ ঘেঁহু আগবঢ়াইছে। ব্যৱসায়ীসকলক ই-নিলামত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া নহয় কিয়নো চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে ক্ৰয় কৰা ঘেঁহু পোনপটীয়াকৈ প্ৰক্ৰিয়া কৰা আৰু সাধাৰণ গ্ৰাহকসকলক সুলভ মূল্যত মুকলি কৰাটো নিশ্চিত কৰা। প্ৰতিজন নিবিদাদাতাই সাপ্তাহিক ই-নিলামত ২০০ মেট্ৰিক টনলৈকে ল'ব পাৰে। এফচিআইয়ে ওএমএছএছ(ডি)ৰ অধীনত সাপ্তাহিক ই-নিলামত বিক্ৰীৰ বাবে ৩ লাখ এমটি ঘেঁহু আগবঢ়াইছে। এতিয়ালৈকে, চৰকাৰী নিৰ্দেশনা অনুসৰি এফচিআইয়ে ইতিমধ্যে ৬৫.২২ লাখ এমটি ঘেঁহু মুকলি বজাৰত মুকলি কৰি দিছে।
ভাৰত চৰকাৰে ঘেঁহুৰ মূল্য মধ্য়মীয়া কৰাৰ বাবে লোৱা এক শৃংখলাবদ্ধ পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে ওএমএছএছ (ডি)ৰ অধীনত বিক্ৰীৰ বাবে আগবঢ়োৱা মুঠ ঘেঁহুৰ পৰিমাণ ডিচেম্বৰ ২০২৩-লৈকে ৫৭ লাখ এমটিৰ পৰিবৰ্তে ২০২৪ চনৰ মাৰ্চলৈকে ১০১.৫ লাখ এমটিলৈ বৃদ্ধি কৰিছে। প্ৰয়োজন হ'লে, ৩১.৩.২০২৪ তাৰিখৰ ভিতৰত বাফাৰ ষ্টকৰ পৰা ২৫ লাখ এমটি (১০১.৫ লাখ এমটিৰ অধিক) অধিক পৰিমাণৰ ঘেঁহু অফলোড কৰাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে।
এই সামগ্ৰীৰ পৰ্যাপ্ত ঘৰুৱা উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ঘেঁহুৰ ৰপ্তানি ইতিমধ্যে নিষিদ্ধ কৰা হৈছে। চৰকাৰে বিভিন্ন শ্ৰেণীৰ প্ৰতিষ্ঠান যেনে পাইকাৰী বিক্ৰেতা/ব্যৱসায়ী, প্ৰচেছৰ, ৰিটেইলাৰ আৰু ডাঙৰ চেইন ৰিটেইলাৰৰ দ্বাৰা ঘেঁহু ৰখাৰ সীমা আৰোপ কৰিছে, যাতে হৰ্ডিং প্ৰতিৰোধ কৰা যায়। ঘেঁহুৰ ষ্টক হোল্ডিং নিয়মীয়াকৈ নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে, যাতে ব্যৱসায়ী, প্ৰচেছৰ আৰু ৰিটেইলাৰৰ দ্বাৰা নিয়মীয়াকৈ ঘেঁহু/আটা বজাৰত মুকলি কৰা টো নিশ্চিত কৰিব পাৰি, আৰু কোনো ষ্টকজ/হৰ্ডিং নাই। ঘেঁহুৰ যোগান বৃদ্ধি কৰি বজাৰৰ মূল্য বৃদ্ধি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ এই পদক্ষেপবোৰ লোৱা হৈছে।
চৰকাৰে অ-বাচমতী চাউলৰ ৰপ্তানি নিষিদ্ধ কৰিছে আৰু বাচমতী চাউল ৰপ্তানিৰ বাবে ৯৫০ আমেৰিকান ডলাৰৰ ফ্লৰ মূল্য আৰোপ কৰিছে। ওএমএছএছ(ডি)ৰ অধীনত এফচিআইয়ে ঘৰুৱা বজাৰত চাউলৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সাপ্তাহিক ই নিলামত বিক্ৰীৰ বাবে ৪ লাখ এমটি চাউল আগবঢ়াইছে। এফচিআইয়ে চৰকাৰে নিৰ্ধাৰণ কৰা মূল্য অনুসৰি ২৯.০০-২৯.৭৩ টকা/ কিলোগ্ৰামত বিক্ৰীৰ বাবে চাউল আগবঢ়াইছে।
চৰকাৰে কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ লগতে ঘৰুৱা গ্ৰাহকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে অটল প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এফালে, কৃষকসকলক ১.০৯ লাখ কোটি টকাৰ অধিক পৰিশোধ কৰি, যোৱা চেনী ঋতুৰ ৯৬% তকৈও অধিক বেতৰ বকেয়া ইতিমধ্যে পৰিশোধ কৰা হৈছে যাৰ ফলত চেনী খণ্ডৰ ইতিহাসত বেতৰ পৰিশোধ পৰিমাণ হ্ৰাস হৈছে। আনহাতে, ভাৰতীয় গ্ৰাহকসকলেও বিশ্বৰ আটাইতকৈ সস্তা চেনী লাভ কৰিছে। যদিও বিশ্বব্যাপী চেনীমূল্য এবছৰত প্ৰায় ৪০% বৃদ্ধিৰ সৈতে ১৩ বছৰৰ উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে, ভাৰতত চেনীৰ খুচুৰা মূল্যত যোৱা ১০ বছৰত মাত্ৰ ২% মুদ্ৰাস্ফীতি আৰু যোৱা এবছৰত ৫% তকৈ কম মুদ্ৰাস্ফীতি হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰে আন্তৰ্জাতিক মূল্য হ্ৰাসৰ সম্পূৰ্ণ লাভালাভ অন্তিমজন গ্ৰাহকক প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ খোৱা তেলৰ ঘৰুৱা খুচুৰা মূল্যৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ নিৰীক্ষণ কৰি আছে। ঘৰুৱা বজাৰত খোৱা তেলৰ মূল্য নিয়ন্ত্ৰণ আৰু হ্ৰাস কৰাৰ বাবে চৰকাৰে নিম্নলিখিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে: -
• খাৰুৱা পাম তেল, খাৰুৱা চয়াবীন তেল আৰু খাৰুৱা সূৰ্যমুখী তেলৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ২.৫% ৰ পৰা শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। লগতে, এই তেলবোৰৰ কৃষি-উপকৰ ২০% ৰ পৰা ৫% লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছিল। এই কাৰ্য গাঁথনি ৩১ মাৰ্চ, ২০২৪ লৈকে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
• ৰিফাইন চয়াবীন তেল আৰু ৰিফাইন সূৰ্যমুখী তেলৰ ওপৰত মৌলিক শুল্ক ৩২.৫% ৰ পৰা ১৭.৫% লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছিল আৰু ২১.১২.২০২১ তাৰিখে ৰিফাইন পাম তেলৰ মৌলিক শুল্ক ১৭.৫% ৰ পৰা ১২.৫% লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছিল। এই কাৰ্য ৩১ মাৰ্চ, ২০২৪ লৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• উপলব্ধতা বজাই ৰখাৰ বাবে, চৰকাৰে পৰৱৰ্তী নিৰ্দেশলৈকে ৰিফাইন পাম তেলৰ বিনামূলীয়া আমদানি বৃদ্ধি কৰিছে।
• চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা শেহতীয়া পদক্ষেপত, ১৫.০৬.২০২৩ চনৰ পৰা কাৰ্যকৰী হোৱাকৈ ৰিফাইন সূৰ্যমুখী তেল আৰু পৰিশোধিত চয়াবীন তেলৰ আমদানি শুল্ক ১৭.৫% ৰ পৰা ১২.৫% লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
খাৰুৱা চয়াবীন তেল, খাৰুৱা সূৰ্যমুখী তেল, খাৰুৱা পাম তেল আৰু ৰিফাইন পাম তেলৰ দৰে মুখ্য খাদ্য তেলৰ আন্তৰ্জাতিক মূল্য যোৱা বছৰৰ পৰা হ্ৰাস হোৱাৰ প্ৰৱণতা দেখুৱাইছে। ঘৰুৱা বজাৰত খোৱা তেলৰ আন্তৰ্জাতিক মূল্য হ্ৰাস সম্পূৰ্ণৰূপে পাৰ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ চৰকাৰে কৰা নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত, ৰিফাইন সূৰ্যমুখী তেল, ৰিফাইন চয়াবীন তেল আৰু আৰবিডি পালমোলিনৰ খুচুৰা মূল্য ০২.১১.২০২৩ তাৰিখে ক্ৰমান্বয়ে ২৬.২৪%, ১৮.২৮% আৰু ১৫.১৪% হ্ৰাস পাইছে।
উপভোক্তা পৰিক্ৰমা বিভাগে ৩৪ খন ৰাজ্য/ইউটিত স্থাপিত ৫৪৫ টা মূল্য নিৰীক্ষণ কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে ২২ টা অত্যাৱশ্যকীয় খাদ্য সামগ্ৰীৰ দৈনিক খুচুৰা আৰু পাইকাৰী মূল্য নিৰীক্ষণ কৰে। মূল্য ৰপ্তানিৰ প্ৰতিদিন প্ৰতিবেদন আৰু নিৰ্দেশক মূল্যৰ প্ৰৱণতাবোৰ মূল্য কম কৰাৰ বাবে বাফাৰৰ পৰা ষ্টক মুকলি কৰাৰ বাবে উপযুক্ত সিদ্ধান্ত লোৱাৰ বাবে, হৰ্ডিং প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ ষ্টকৰ সীমা আৰোপ কৰা, আমদানি শুল্কৰ যৌক্তিককৰণ, আমদানি কোটাত পৰিৱৰ্তন, সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ ওপৰত সীমাবদ্ধতা আদিৰ দৰে বাণিজ্য নীতিসীমা আৰোপ কৰাৰ বাবে যথাযথভাৱে বিশ্লেষণ কৰা হয়।
গ্ৰাহকসকলে সন্মুখীন হোৱা কষ্ট বোৰ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে কৃষি-উদ্যানশস্য সামগ্ৰীৰ মূল্যৰ অস্থিৰতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ মূল্য স্থিৰকৰণ পুঁজি (পিএছএফ) স্থাপন কৰা হৈছে। পিএছএফৰ উদ্দেশ্য হৈছে (k) খেতিয়ক/কৃষক সংগঠনৰ পৰা ফাৰ্ম গেট/মণ্ডিত পোনপটীয়া ক্ৰয়ৰ প্ৰচাৰ কৰা; (খ) হৰ্ডিং আৰু অসাধু অনুমানক নিৰুৎসাহিত কৰিবলৈ এক কৌশলগত বাফাৰ ষ্টক বজাই ৰখা; আৰু (গ) ষ্টকৰ কেলিব্ৰেটেড ৰিলিজৰ জৰিয়তে যুক্তিসঙ্গত মূল্যত এনে সামগ্ৰী যোগান ধৰি গ্ৰাহকসকলক সুৰক্ষিত কৰা। উপভোক্তা আৰু কৃষকসকল পিএছএফৰ হিতাধিকাৰী।
২০১৪-১৫ বৰ্ষত আজিলৈকে মূল্য স্থিৰতা পুঁজি (পিএছএফ) কৰ্পাছ আৰম্ভ হোৱাৰ পৰা, চৰকাৰে কৃষি-উদ্যানশস্য সামগ্ৰীৰ ক্ৰয় আৰু বিতৰণৰ বাবে কাৰ্যকৰী মূলধন আৰু অন্যান্য আনুষঙ্গিক ব্যয় প্ৰদান কৰাৰ বাবে ২৭,৪৮৯.১৫ কোটি টকাৰ বাজেটীয় সমৰ্থন আগবঢ়াইছে।
বৰ্তমান, পিএছএফৰ অধীনত, মাহজাতীয় শস্য (তুৰ, উৰাদ, মগু, মচুৰ আৰু গ্ৰাম) আৰু পিয়াজৰ গতিশীল বাফাৰ ষ্টক ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা হৈছে। মাহজাতীয় শস্য আৰু পিয়াজ বাফাৰৰ পৰা সামগ্ৰীৰ কেলিব্ৰেটেড মুকলিয়ে গ্ৰাহকসকলক মাহজাতীয় শস্য আৰু পিয়াজৰ উপলব্ধতা আৰু সামৰ্থ্য নিশ্চিত কৰিছে আৰু এনে বাফাৰৰ বাবে ক্ৰয় কৰাটোৱেও এই সামগ্ৰীৰ কৃষকসকলক লাভজনক মূল্য প্ৰদান কৰাত অৰিহণা যোগাইছে।
বিলাহীৰ মূল্যৰ অস্থিৰতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ আৰু ইয়াক সুলভ মূল্যত গ্ৰাহকসকলৰ বাবে উপলব্ধ কৰাৰ বাবে, চৰকাৰে মূল্য স্থিৰতা পুঁজিৰ অধীনত বিলাহী ক্ৰয় কৰিছিল আৰু ইয়াক গ্ৰাহকসকলৰ বাবে উচ্চ ৰাজসাহায্যযুক্ত হাৰত উপলব্ধ কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় উপভোক্তা ফেডাৰেচন (এনচিচিএফ) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি সমবায় বিপণন ফেডাৰেশ্যনে (নাফেড) অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, কৰ্ণাটক আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ মণ্ডিৰ পৰা বিলাহী ক্ৰয় কৰিছে আৰু গ্ৰাহকসকলক মূল্যত ৰাজসাহায্য দিয়াৰ পিছত দিল্লী-এনচিআৰ, বিহাৰ, ৰাজস্থান আদিৰ মুখ্য ব্যৱহাৰ কেন্দ্ৰসমূহত ইয়াক সুলভ মূল্যত উপলব্ধ কৰিছে। বিলাহী আৰম্ভণিতে প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ৯০/- টকাৰ খুচুৰা মূল্যত মুকলি কৰা হৈছে যাক গ্ৰাহকৰ সুবিধাৰ বাবে ক্ৰমান্বয়ে ৪০/কিলোগ্ৰামলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
পিয়াজৰ মূল্যৰ অস্থিৰতা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে, চৰকাৰে পিএছএফৰ অধীনত পিয়াজ বাফাৰ বজাই ৰাখে। বাফাৰৰ আকাৰ ২০২০-২১ বৰ্ষৰ ১.০০ লাখ এমটিৰ পৰা ২০২২-২৩ বৰ্ষত ২.৫০ লাখ এমটিলৈ বছৰি বৃদ্ধি কৰা হৈছে। বাফাৰৰ পৰা পিঁয়াজবোৰ চেপ্তেম্বৰৰ পৰা ডিচেম্বৰলৈকে লিন ঋতুত মুখ্য ব্যৱহাৰ কেন্দ্ৰবোৰত মূল্য হ্ৰাস কৰাৰ বাবে এক কেলিব্ৰেটেড আৰু লক্ষ্যযুক্ত প্ৰকাৰে মুকলি কৰা হয়। ২০২৩-২৪ চনৰ বাবে পিয়াজৰ বাফাৰৰ লক্ষ্য আৰু ৫ লাখ এমটিলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। মুখ্য বজাৰত বাফাৰৰ পৰা পিঁয়াজ মুকলি আৰম্ভ হৈছে য'ত মূল্য বৃদ্ধি হৈছে। ২৮.১০.২০২৩ তাৰিখে, মুকলিৰ বাবে গন্তব্য বজাৰলৈ প্ৰায় ১.৮৮ লাখ এমটি প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। লগতে, চৰকাৰে ইতিমধ্যে ক্ৰয় কৰা ৫.০০ লাখ এমটিৰ উপৰিও ২০২৩-২৪ চনত পিএছএফ বাফাৰৰ বাবে ২ লাখ এমটি অতিৰিক্ত পিয়াজ ক্ৰয় কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। মূল্যবৃদ্ধি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ আৰু ঘৰুৱা বজাৰত যোগান উন্নত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে ২৮.১০.২০২৩ তাৰিখে পিঁয়াজৰ ওপৰত প্ৰতি টনত ৮০০ ডলাৰ নিম্নতম ৰপ্তানি মূল্য (এমইপি) আৰোপ কৰিছে।
ঘৰুৱা উপলব্ধতা বৃদ্ধি আৰু মাহজাতীয় শস্যৰ মূল্য মধ্যমীয়া কৰিবলৈ, তুৰ আৰু উৰাদৰ আমদানি ৩১.০৩.২০২৪ লৈকে 'বিনামূলীয়া শ্ৰেণী'ৰ অধীনত ৰখা হৈছে আৰু মচুৰৰ ওপৰত আমদানি শুল্ক ৩১.০৩.২০২৪ লৈকে শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। মসৃণ আৰু বিজোড় আমদানিৰ সুবিধাৰ বাবে তুৰৰ ওপৰত ১০% আমদানি শুল্ক আঁতৰ কৰা হৈছে।
হৰ্ডিং প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ, অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫-ৰ অধীনত ৩১.১২.২০২৩ লৈকে তুৰ আৰু উৰাদৰ ওপৰত ষ্টকৰ সীমা আৰোপ কৰা হৈছে।
মূল্য সমৰ্থন আঁচনি (পিএছএছ) আৰু মূল্য স্থিৰতা পুঁজি (পিএছএফ) বাফাৰৰ পৰা চানা আৰু মগুৰ ষ্টক বজাৰত নিৰন্তৰভাৱে মজলীয়া মূল্যলৈ মুকলি কৰা হয়। কল্যাণমূলক আঁচনিৰ বাবে ১৫/কিলোগ্ৰাম ৰেহাইত ৰাজ্যসমূহক চানা যোগান ধৰা হয়।
লগতে, চৰকাৰে চৰকাৰৰ চানা ষ্টকক চানা দাইললৈ ৰূপান্তৰ কৰি গ্ৰাহকসকলক সুলভ মূল্যত মাহজাতীয় শস্য উপলব্ধ কৰাৰ বাবে ১ কিলোগ্ৰাম পেকৰ বাবে ৬০/কিলোগ্ৰাম আৰু ৩০ কিলোগ্ৰাম পেকৰ বাবে ৫৫/কিলোগ্ৰাম উচ্চ ৰাজসাহায্যযুক্ত হাৰত "ভাৰত দাল" ব্ৰেণ্ড নামৰ অধীনত খুচুৰা মুকলিৰ বাবে চানা ষ্টকক চানা দাইললৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ প্ৰণালী প্ৰৱৰ্তন কৰে। ভাৰত দাল নাফেড, এনচিচিএফ, এইচএচিএ, কেন্দ্ৰীয় ভাণ্ডাৰ আৰু চাফলৰ খুচুৰা বিপনীসমূহৰ জৰিয়তে বিতৰণ কৰা হৈছে। এই ব্যৱস্থাৰ অধীনত চানা দাইল ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক তেওঁলোকৰ কল্যাণমূলক আঁচনি, আৰক্ষী, কাৰাগাৰৰ অধীনত যোগানৰ বাবে আৰু লগতে ৰাজ্য চৰকাৰ নিয়ন্ত্ৰিত সমবায় আৰু নিগমৰ খুচুৰা বিপনীসমূহৰ জৰিয়তে বিতৰণৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হয়।
কৃষকসকলৰ বাবে নিম্নতম সমৰ্থন মূল্য, অন্ত্যোদয় আৰু অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰাপ্ত পৰিয়ালৰ বাবে পিএমজিকেএৱাইৰ অধীনত বিনামূলীয়া ৰেচন (ঘেঁহু, চাউল আৰু মোটা শস্য/বাজৰা) আৰু লগতে চেনী আৰু তেল নিশ্চিত কৰি ইয়াৰ কৃষক, পিডিএছ হিতাধিকাৰীসকলৰ লগতে সাধাৰণ গ্ৰাহকসকলৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।