Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Information and Broadcasting approves Comprehensive “Digital Advertisement Policy, 2023”
Policy Framework Will Pave the Way for Wider Government Outreach in the Digital Era
10 NOV 2023 12:06PM by PIB Delhi
The Ministry of Information and Broadcasting has approved a path breaking "Digital Advertisement Policy, 2023 to enable and empower the Central Bureau of Communication which is the advertising wing of the Government of India to undertake campaigns in the Digital Media Space. This policy marks a pivotal moment in CBC's mission to disseminate information and create awareness regarding various schemes, programs, and policies of the Government of India in response to the evolving media landscape and the increased digitalization of media consumption.
The huge subscriber base in the Digital Universe, coupled with technology enabled messaging options through Digital advertisements will facilitate effective delivery of citizen centric message in a targeted manner, resulting in cost efficiencies in public oriented campaigns. In recent years, the way audiences consume media has witnessed a significant shift towards the digital space. The Government of India’s Digital India program has led to a huge growth in the number of people in the country who are now connected to the internet, social and digital media platforms. As per TRAI’s Indian Telecom Services Performance Indicators January–March 2023, the internet penetration in India as of March 2023, is over 880 million, and the number of telecom subscribers as of March 2023 is over 1172 million.
The Policy will enable CBC to empanel agencies and organisations in the OTT and Video on Demand Space. CBC will also be able to leverage the growing number of listeners to Podcasts and Digital Audio platforms through empanelment of Digital Audio platforms. Apart from rationalising its process of empanelling Internet Websites, CBC now for the first time will be able to channelize its public service campaign messages through Mobile Applications too. With Social Media Platforms becoming one of the popular channels of public conversations, the policy further streamlines the process through which CBC can place advertisements for government clients on these platforms. The policy also empowers CBC to empanel Digital Media Agencies to enhance its outreach through the various platforms.
The Policy also recognizes the dynamic nature of the digital landscape and empowers CBC to on board New and Innovative Communication Platforms in the Digital Space with the approval of a duly constituted committee. The CBC's Digital Advertisement Policy, 2023, introduces competitive bidding for rate discovery, ensuring transparency and efficiency. Rates discovered through this process will remain valid for three years and will be applicable to all eligible agencies.
In today’s era almost all Ministries/Departments of the Government of India have a dedicated social media handles, which produces a large quantum of infographics and videos whose reach is limited to the subscribers of the handles. This outreach of government Ministries and departments will be further supplemented by Ministry of Information and Broadcasting’s Media Unit, Central Bureau of Communication which is the designated organisation for issue of advertisements through all forms of media. The Digital Advertisement Policy 2023 has been formulated after a wide raging discussions with multiple stakeholders and outlines the roadmap of enhancing the Digital Outreach of the Government of India and improve information dissemination to the Citizens.
The Central Bureau of Communication (CBC) operates under the Ministry of Information and Broadcasting and is responsible for creating awareness and disseminating information about various government programs, schemes, and policies in India. CBC is committed to adapting to the changing media landscape and embracing new technologies to reach a wider audience.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সামগ্ৰিক “ডিজিটেল বিজ্ঞাপন নীতি, ২০২৩” ত অনুমোদন
এই নীতিয়ে ডিজিটেল যুগত চৰকাৰী কাম-কাজক সহজ কৰি তোলাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব
10 NOV 2023 12:06PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে "ডিজিটেল বিজ্ঞাপন নীতি, ২০২৩"ত অনুমোদন জনাই এক যুগান্তকাৰী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই ব্যৱস্থাই এতিয়া ডিজিটেল মিডিয়াৰ ক্ষেত্ৰ খনত প্ৰচাৰ চলাবলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰো(চিবিচি)ক ক্ষমতা প্ৰদান কৰিব। এই নীতিয়ে তথ্য প্ৰচাৰ কৰা আৰু বিভিন্ন আঁচনি, কাৰ্যসূচী তথা নীতি সম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰো(চিবিচি)ৰ অভিযানত নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব। ক্ৰমে বিকশিত হোৱা ডিজিটেল মিডিয়াৰ ক্ষেত্ৰ খনত বৰ্ধিত ডিজিটেলকৰণৰ পদক্ষেপ স্বৰূপে ভাৰত চৰকাৰে এই ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
ডিজিটেল বিশ্বত গ্ৰাহকৰ সংখ্যা বৃদ্ধি, ডিজিটেল বিজ্ঞাপনৰ জৰিয়তে প্ৰযুক্তি সক্ষম বাৰ্তা প্ৰেৰণ , নাগৰিক কেন্দ্ৰিক বাৰ্তা কাৰ্যকৰীভাৱে আৰু নিৰ্ধাৰিত ভাৱে প্ৰদান কৰাত এই নীতিয়ে সহায় কৰিব। ফলত ৰাজহুৱা প্ৰচাৰত ব্যয়ৰ মিতব্যয়ীতা বৃদ্ধি পাব। শেহতীয়া বছৰবোৰত মানুহে সংবাদ মাধ্যমৰ লগতে ডিজিটেল মাধ্যমৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন দেখিছে। ভাৰত চৰকাৰৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়া কাৰ্যসূচীৰ ফলত দেশত এতিয়া ইণ্টাৰনেট, সামাজিক আৰু ডিজিটেল মাধ্যমৰ সৈতে সংযুক্ত লোকৰ সংখ্যাও যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ট্ৰাইৰ ভাৰতীয় টেলিকম সেৱা প্ৰদৰ্শন সূচক জানুৱাৰী-মাৰ্চ ২০২৩ অনুসৰি মাৰ্চ ২০২৩তে ভাৰতত ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা ৮৮০ নিযুততকৈ অধিক হৈছে । একেদৰে মাৰ্চ ২০২৩ত টেলিকম গ্ৰাহকৰ সংখ্যা ১১৭২ নিযুততকৈ অধিক হৈছে।
এই নীতিয়ে কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰোক অ'টিটি আৰু ভিডিঅ' অন ডিমাণ্ড ক্ষেত্ৰ খনত সংস্থা আৰু সংগঠনসমূহক তালিকাভুক্ত কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিব। চিবিচিয়ে ডিজিটেল অডিঅ' প্লেটফৰ্মৰ তালিকাভুক্তিৰ জৰিয়তে পডকাষ্ট আৰু ডিজিটেল অডিঅ' প্লেটফৰ্মত বৰ্দ্ধিত সংখ্যাত শ্ৰোতা-দৰ্শক লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। এই নীতিয়ে ইণ্টাৰনেট ৱেবছাইটসমূহ তালিকাভুক্ত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো যুক্তিযুক্ত কৰি তোলাৰ উপৰি চিবিচিয়ে এতিয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে ম'বাইল এপ্লিকেচনৰ জৰিয়তে ইয়াৰ ৰাজহুৱা সেৱা সম্পৰ্কীয় প্ৰচাৰমূলক বাৰ্তাবোৰ এক নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰলৈ বিয়পাই দিবলৈ সক্ষম হ'ব। ছ'চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মসমূহ ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ অন্যতম জনপ্ৰিয় মাধ্যম হৈ পৰাৰ সময়তে এই নীতিয়ে সেই প্ৰক্ৰিয়াটোক অধিক সুশৃংখল কৰি তুলিব। যাৰ জৰিয়তে চিবিচিয়ে এই প্লেটফৰ্মবোৰত চৰকাৰী গ্ৰাহকৰ বাবে সাৰ্থকভাবে বিজ্ঞাপন প্ৰচাৰ কৰিব পাৰিব। এই নীতিয়ে চিবিচিক বিভিন্ন প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে ইয়াৰ প্ৰসাৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তোলাৰ লগতে ইয়াক ডিজিটেল মিডিয়া এজেন্সিসমূহক তালিকাভুক্ত কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিব।
এই নীতিয়ে ডিজিটেল পৰিসীমাৰ গতিশীল প্ৰকৃতিক স্বীকৃতি দিছে আৰু চিবিচিক ডিজিটেল ক্ষেত্ৰ খনত নতুন আৰু অভিনৱ যোগাযোগ মঞ্চত যথাযথভাৱে ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে। চিবিচিৰ ডিজিটেল বিজ্ঞাপন নীতি, ২০২৩-ৰ ক্ষেত্ৰত নিবিদাৰ উপযুক্ত হাৰ নিৰ্ধাৰণ , প্ৰতিযোগিতামূলক নিবিদা প্ৰৱৰ্তন আদিৰ বিষয়ত স্বচ্ছতা আৰু দক্ষতা নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিব। এই প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে নিৰ্ধাৰিত নিবিদাৰ হাৰ তিনি বছৰৰ বাবে বাহাল থাকিব আৰু সকলো যোগ্য সংস্থাৰ বাবে সেয়া প্ৰযোজ্য হ'ব।
আজিৰ যুগত ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰায় সকলো মন্ত্ৰালয়/বিভাগৰ এক ছ'চিয়েল মিডিয়া হেণ্ডেল আছে, যিয়ে এক বৃহৎ পৰিমাণৰ ইনফোগ্ৰাফিক্স আৰু ভিডিঅ' প্ৰস্তুত কৰে । যিবোৰৰ প্ৰসাৰ হেণ্ডেলৰ গ্ৰাহকৰ মাজতে সীমাবদ্ধ। চৰকাৰী মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ নানান তথ্য প্ৰচাৰৰ বাবে থকা সংস্থা তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ মিডিয়া গোট, কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰো আদিয়ে নিৰ্ধাৰিত সকলো মাধ্যমৰ জৰিয়তে তথ্য প্ৰচাৰ কৰি আহিছে।
ডিজিটেল বিজ্ঞাপন নীতি ২০২৩ একাধিক ব্যক্তি-সংস্থা, অংশীদাৰৰ সৈতে এক বিস্তৃত আলোচনাৰ অন্তত প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ ডিজিটেল প্ৰসাৰ বৃদ্ধি তথা নাগৰিকসকলৰ বাবে তথ্যৰ প্ৰচাৰ উন্নত কৰি তোলাৰ এক ৰূপৰেখাও প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ ব্যুৰো (চিবিচি)য়ে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত কাম কৰে আৰু এই সংস্থাটো বিভিন্ন চৰকাৰী কাৰ্যসূচী, আঁচনি আৰু নীতিৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি আৰু তথ্য প্ৰচাৰ কৰাৰ বাবে দায়বদ্ধ। চিবিচিয়ে পৰিৱৰ্তনশীল মাধ্যমৰ দৃশ্যপটৰ সৈতে নিজকে খাপ খুৱাবলৈ আৰু তেনে তথ্য আদি অধিক লোকৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাৰ উদ্দেশ্য সময়ে দাবী কৰা নতুন প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।