Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
India becomes Chair of International Sugar Organisation (ISO) for 2024 to lead global sugar sector
India pays highest cane price in the World to sugarcane farmers
Despite Record high Global Sugar Prices, India ensures the Cheapest sugar to its people
India achieves 12% ethanol blending with petrol in ESY 2022-23
24 NOV 2023 5:23PM by PIB Delhi
In its 63rd council meeting, International Sugar Organisation (ISO), headquartered in London, has announced India to be the Chair of the organisation for 2024. This is a huge achievement for the country to lead the global sugar sector and reflection of growing stature of the country in this domain. While attending the ISO Council Meeting, Shri Sanjeev Chopra, Secretary (Food), Government of India remarked that during its period of chairmanship of ISO in 2024, India seeks support and cooperation from all member countries and would like to focus on bringing together all member countries to adopt more sustainable practices in sugarcane cultivation, sugar and ethanol production and better utilisation of by-products.
India has been the largest consumer and second largest producer of sugar in the world. With about 15% share in global sugar consumption and about 20% production of sugar, Indian sugar trends affects the global markets profusely. This leading position makes India as the most suitable nation to lead International Sugar Organisation (ISO) which is the apex international body on sugar and relating products having about 90 countries as members.
With Brazil in the Western Hemisphere, India is the market leader in Eastern Hemisphere for sugar market. Now, being the 3rd largest country in the world in ethanol production after USA and Brazil, India has shown commitment towards green energy and its capability to twist the challenges of surplus sugar in domestic market to solution of fossil fuels imports and a tool to meet COP 26 targets for India. It is remarkable that ethanol blending percentage in India has increased from 5% in 2019-20 to 12% in 2022-23 while the production has increased from 173 crore litres to more than 500 crore litres during the same period.
Indian sugar industry has come a long way in modernisation and expansion as well as in diversification to exploitation of potential of its by-products to generate additional revenue streams to make the whole business model both sustainable and profitable. It has proven its robustness during Covid pandemic by operating its mills while the country was facing lockdown and rising to the occasion by producing hand sanitisers sufficient to meet the demand in the country.
India has a unique distinction of being the Payer of the Highest Cane Price to its farmers and still efficient enough to make profits and operating in self-sufficient manner without any Government financial assistance. Synergy between Government and sugar industry has made it possible to rejuvenate Indian sugar industry and to transform into a major player in green energy in the country. The era of pending cane dues of farmers has become a thing of past. More than 98% cane dues of last season 2022-23 have already been paid and more than 99.9% cane dues of previous seasons are clear. Thus, cane dues pendency is at all time low in India.
India has set the example by not only taking care of farmers and industry but also by putting consumers first. Domestic sugar retail prices are consistent and stable. While the global prices are hiked by about 40% in one year, India has been able to contain sugar prices within 5% increase from last year without putting additional burden on the industry.
On technical side also, National Sugar Institute, Kanpur has spread its wings and is collaborating with many countries including Indonesia, Nigeria, Egypt, Fiji etc. for sharing the latest technologies in the sector and best practices.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୪ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚିନି ସଂଗଠନ (ଆଇଏସ୍ଓ)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରର ନେତୃତ୍ବ ନେବ
ବିଶ୍ୱରେ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆଖୁ ମୂଲ୍ୟ ଦେଉଛି ଭାରତ
ବିଶ୍ଵରେ ଚିନି ଦର ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଏହାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା ଚିନି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି
ଇଏସୱାଇ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଭାରତ ପେଟ୍ରୋଲ ସହିତ ୧୨% ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ହାସଲ କରିଛି
24 NOV 2023 5:23PM by PIB Bhubaneswar
ଲଣ୍ଡନରେ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚିନି ସଂଗଠନ(ଆଇଏସଓ)ର ୬୩ତମ ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ଭାରତକୁ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ସଂଗଠନରଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ବିଶ୍ୱ ଚିନି କ୍ଷେତ୍ରର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଏବଂ ଏହିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ବଢୁଥିବା ସମ୍ମାନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ଦେଶ ପାଇଁ ଏହା ଏକବିରାଟ ଉପଲବ୍ଧି । ଆଇଏସଓ କାଉନସିଲ ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଭାରତସରକାରଙ୍କ ସଚିବ (ଖାଦ୍ୟ) ସଞ୍ଜୀବ ଚୋପ୍ରା କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୪ ରେଆଇଏସଓର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଭାରତ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କଠାରୁସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଆଖୁ ଚାଷ, ଚିନି ଏବଂ ଇଥାନଲଉତ୍ପାଦନରେ ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଉପଉତ୍ପାଦର ଉତ୍ତମବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଦେଶକୁ ଏକାଠି କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁଚାହୁଁଛି ।
ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଚିନି ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ । ବିଶ୍ଵରେ ଚିନି ବ୍ୟବହାରରେ ପ୍ରାୟ ୧୫% ଅଂଶ ଏବଂ ଚିନିଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରାୟ ୨୦% ଅଂଶ ସହିତ, ଭାରତୀୟ ଚିନି ଧାରା ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ବହୁତପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ଏହି ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥିତି ଭାରତକୁ ଚିନି ଉପରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚିନି ସଂଗଠନ (ଆଇଏସଓ) ର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ପରିଣତ କରିଛି, ଯାହାର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେପ୍ରାୟ ୯୦ ଟି ଦେଶ ସଦସ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ।
ପଶ୍ଚିମ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ବ୍ରାଜିଲ ଥିବା ବେଳେ ଚିନି ବଜାର ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଏବଂ ବ୍ରାଜିଲ ପରେ ଇଥାନଲଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଦେଶ ହୋଇଥିବାରୁ ଭାରତ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂଘରୋଇ ବଜାରରେ ଅତିରିକ୍ତ ଚିନିର ଆହ୍ୱାନକୁ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଆମଦାନୀରସମାଧାନ ଏବଂ ଭାରତ ପାଇଁ ସିଓପି ୨୬ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛି । ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ ଭାରତରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣପ୍ରତିଶତ ୨୦୧୯-୨୦ରେ ୫% ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ୧୨% କୁ ବୃଦ୍ଧିପାଇଥିବା ବେଳେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦନ ୧୭୩ କୋଟି ଲିଟରରୁ ୫୦୦କୋଟି ଲିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଭାରତୀୟ ଚିନି ଶିଳ୍ପ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହିତ ଏହାର ଉପ-ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକର ସମ୍ଭାବ୍ୟତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ମଡେଲକୁ ଉଭୟସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଲାଭଦାୟକ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରବାହ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ବହୁଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ଦେଶ ଲକଡାଉନ୍ ର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଏବଂ ଦେଶରେଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ୟାଣ୍ଡ ସାନିଟାଇଜର ଉତ୍ପାଦନ କରି କୋଭିଡ୍ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏହାର ମିଲ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଚଳାଇ ଏହାର ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି।
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଆଖୁ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏବଂ କୌଣସି ସରକାରୀ ଆର୍ଥିକସହାୟତା ବିନା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଉପାୟରେ ଲାଭ କରିବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁଯଥେଷ୍ଟ ଦକ୍ଷ ହେବାର ଭାରତର ଏକ ଅନନ୍ୟ ଗୌରବ ରହିଛି । ସରକାର ଏବଂଚିନି ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଭାରତୀୟ ଚିନି ଶିଳ୍ପକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା ଏବଂଦେଶରେ ସବୁଜ ଶକ୍ତିରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବା ସମ୍ଭବ କରିଛି ।କୃଷକଙ୍କ ଆଖୁ ଦେୟ ବକେୟା ରହିବା ଅତୀତର କଥା ହୋଇଛି। ଗତ ଋତୁ୨୦୨୨-୨୩ର ୯୮% ରୁ ଅଧିକ ଆଖୁ ବକେୟା ପୈଠ ହୋଇସାରିଥିବା ବେଳେ ପୂର୍ବଋତୁର ୯୯.୯% ରୁ ଅଧିକ ଆଖୁ ବକେୟା ରହିଛି। ତେଣୁ ଭାରତରେ ଆଖୁ ବକେୟାପରିମାଣ ସର୍ବଦା କମ୍ ରହିଛି।
ଭାରତ କେବଳ କୃଷକ ଓ ଶିଳ୍ପର ଯତ୍ନ ନେଇ ନୁହେଁ ବରଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତାଦେଇ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଘରୋଇ ଚିନି ଖୁଚୁରା ଦର ସ୍ଥିର ଓ ସ୍ଥିର ରହିଛି।ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରାୟ ୪୦% ଦର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ଶିଳ୍ପଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ବୋଝ ନ ପକାଇ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୫% ବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଚିନିଦରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି।
ବୈଷୟିକ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାନପୁରସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ ସୁଗାର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଏହାର ଶାଖାବିସ୍ତାର କରିଛି ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ, ନାଇଜେରିଆ, ଇଜିପ୍ଟ, ଫିଜି ଇତ୍ୟାଦି ଅନେକଦେଶ ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରୁଛି ।