Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Department of Animal Husbandry and Dairying celebrated "National Milk Day 2023" on Yesterday in Guwahati
Union Minister Shri Rupala has released the “Basic Animal Husbandry Statistics 2023” and a Coffee Table Book- “Milky Way Over the Years, showcasing the 10 year achievements in the dairy sector
Shri Parshottam Rupala also launched the A-HELP training programme, for the Assam State and distributed kits to the first training batch
National Gopal Ratna Awards were presented to the winners of the Best Dairy Farmer during the "National Milk Day 2023" celebration
27 NOV 2023 5:15PM by PIB Delhi
The Department of Animal Husbandry and Dairying celebrated "National Milk Day 2023" yesterday in Guwahati. This special day honours the birth anniversary of Dr. Verghese Kurien, the "Father of the White Revolution in India," highlighting the achievement and importance of the dairy sector in our country.
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying Shri Parshottam Rupala was the Chief guest. Minister of Agriculture, Animal Husbandry & Veterinary, Govt of Assam, Shri Atul Bora and Minister for Transport, Fisheries and Excise, Assam, Shri Parimal Shuklabaidya, Minister of Animal Husbandry and Veterinary, Arunachal Pradesh, Shri. Tage Taki, Members of Parliament from Assam and other dignitaries graced the occasion.
While felicitating the winners, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry, and Dairying highlighted that India is leading in world milk production and is making its mark in global markets. Minister stressed the pivotal role of youngsters in augmenting the dairy sector and the entrepreneurial efforts to grow the sector. This holistic approach underscores the nation's commitment to fostering both domestic growth and international expansion of dairy sector, while also nurturing the innovative spirit of its youth.
During the event, Union Minister Shri Rupala has released the “Basic Animal Husbandry Statistics 2023”, which shows the milk, egg, meat and wool production 2022-23 and a Coffee Table Book- “Milky Way Over the Years, showcasing the 10 year achievements in the dairy sector. The Union Minister Shri Parshottam Rupala has also launched the A-HELP (Accredited Agent for Health and Extension of Livestock Production) training programme, for the Assam State and distributed kits to the first training batch.
Shri Atul Bora emphasized on the efforts being put up by Assam government to benefit farmer to increase the milk production by introducing sex sorted semen across the state. He also mentioned that Assam government is making efforts to develop market linkage and developing value added milk products.
Secretary, Department of Animal husbandry and Fisheries Ms. Alka Upadhyaya during her address stated that dairy sector is growing strong and playing a big role in our country's economy.
The National Gopal Ratna Awards were presented to the winners of the Best Dairy Farmer rearing indigenous cattle/buffalo breeds, Best Artificial Insemination Technician and Best Dairy Cooperative Society (DCS)/ Milk Producer Company/ Dairy Farmer Producer Organization in the country.
Constitution day pledge and the livestreaming of 107th edition of “Mann Ki Baat” were also organized in the event.
Before the event, a Walkathon and Yoga session were organized in the morning with the active participation of Veterinary students and NCC unit of Assam Veterinary College, State Animal Husbandry department, NDDB and WAMUL.
An exhibition showcasing innovative startups, entrepreneurs and milk unions and a technical session on “Feed and fodder for sustainable Milk Production” have also been organised. The event was participated by more than 3000 farmers from Assam and other NER States.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং দাইরিয়িং বিভাগনা ঙরাং গুৱাহাতিদা “নেস্নেল মিল্ক দে 2023” পালন তৌখ্রে
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রুপালানা “বেসিক এনিমেল হসবেন্দ্রী স্তেতিস্তিক্স 2023” অমসুং দাইরী সেক্তরদা চহি 10দা ফংখিবা মাইপাকপশিং উৎলিবা, কোফী তেবল বুক – “মিল্কী ৱে ওভর দি ইয়র্স” ফোঙখ্রে
শ্রী পরশোত্তম রুপালানা অসাম রাজ্যীদমক্তা A-HELP ত্রেনিং প্রোগ্রামসু হৌদোকখি অমসুং অহানবা ত্রেনিং বেৎচতা কিতশিং য়েন্থোকখি
“নেস্নেল মিল্ক দে 2023” পালন থৌরম মনুংদা খ্বাইদগী ফবা দাইর ফার্মরগী মকোক-মথং তাখ্রবশিংদা নেস্নেল গোপাল রতনা এৱার্দশিং পীখি
27 NOV 2023 5:15PM by PIB Imphal
এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং দাইরিয়িং বিভাগনা ঙরাং গুৱাহাতিদা নেস্নেল মিল্ক দে 2023” পালন তৌখ্রে। মসিগী অখন্নবা নুমিৎ অসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা দাইরী সেক্তরগী মাইপাকপশিং অমসুং মরু ওইবা অদু হায়লাইৎ তৌদুনা “ভারত্তা হ্বাইৎ রিভোল্যুসন হৌদোক্লম্বা” দা ভর্গীস কুরিয়নগী মপোক কুমওনবু ইকাই খুম্নবগী অখন্নবা নুমিৎনি।
ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দ্রী, অমসুং দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পরশোত্তম রুপালানা অথোইবা মীথুংলেন ওইখি। অসাম সরকারগ এগ্রিকলচর, এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং বেতেরিনরী মন্ত্রী, শ্রী অতুল বোরা অমসুং অসামগী ত্রান্সপোর্ত, ফিশরীজ অমসুং এক্সাইস মন্ত্রী, শ্রী পরিমাল শুকলাবাইদ্যা, অরুনাচল প্রদেশকী এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং বেতেরিনরী মন্ত্রী, শ্রী তাগে তাকি, অসামগী মেম্বর্স ওফ পার্লিয়ামেন্ত অমসুং অতোপ্পা দিগনিতরীশংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
মকো-মথং তাখ্রবশিংবু ওকপদা ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দ্রী, অমসুং দাইরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা ভারতনা মালেমগী ওইনা শঙ্গোম পুথোকপদা মাংজিল থারি অমসুং গ্লোবেল মার্কেৎশিংদা মফম কল্লি। মন্ত্রীনা দাইরী সেক্তর খুমাং চাউশিনহনবদা নহারোলশিংনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাংশিং অমসুং সেক্তর অসি খুমাং চাউশিনহন্নবা ওন্তপ্রিনোরিএলগী খোঙথাংশিং অদু পনখি। হোলিস্তিক এপ্রোচ অসিনা লৈবাক্না দাইরী সেক্তরগী দোমেস্তিক গ্রোথ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল এক্সপান্সন অনিমক য়োকখৎনবা অমদি মাগী নহারোলগী ইন্নোবেসন ওইবা ৱাল্লোন য়োকখৎনবা ফিরেপ অদু তাক্লি।
থৌরম অসিদা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রুপালানা 2022-23গী ওইনা শঙ্গোম, য়েরুম, শা অমসুং শামতু পুথোকপা উৎলিবা, “বেসিক এনিমেল হসবেন্দ্রী স্তেতিস্তিক্স 2023” অমসুং দাইরী সেক্তরদা চহি 10দা ফংখিবা মাইপাকপশিং উৎলিবা, কোফী তেবল বুক – “মিল্কী ৱে ওভর দি ইয়র্স” ফোঙখ্রে। কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী পরশোত্তম রুপালানা অসাম রাজ্যীদমক্তা A-HELP (এক্রেদিতেস এজেন্ত ফোর হেল্থ এন্দ এক্সতেন্সন ওফ লাইবস্তোক প্রদক্সন) ত্রেনিং প্রোগ্রামসু হৌদোকখি অমসুং অহানবা ত্রেনিং বেৎচতা কিতশিং য়েন্থোকখি
শ্রী অতুল বোরানা অসাম সরকারনা রাজ্য অসিদা সেক্স সোর্তেদ সিমেন হৌদোক্তুনা শঙ্গোম পুথোকপা হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংদা কান্নবা পীনবা পাইখৎলিবা খোঙথাংশিংগী মরমদা ফোঙদোকখি। মহাক্না অসাম সরকারনা মার্কেৎ লিঙ্কেজ দিবেলপ তৌনবা অমসুং ভেল্যু এদেদ মিল্ক প্রদক্তশিং দিবেলপ তৌনবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি হায়নসু ফোঙদোকখি।
এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং ফিশরীজ বিভাগকী সেক্রেতরী, কুমারি অল্কা উপাধ্যায়মা মহাক্কী ৱারোল পীবদা হায়খি মদুদি দাইরী সেক্তর অসি চাউনা খুমাং চাউশিল্লি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী ইকনোমীদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি।
লৈবাক অসিগী বেস্ত দাইরী ফার্মর রিয়রিং ইন্দিজিনস কেত্তল/বফেলো ব্রীদস, বেস্ত আর্তিফিসিএল ইনসেমিনেসন তেক্নিসিয়ন অমসুং বেস্ত দাইরী কোওপরেতিব সোসাইতী (DCS)/ মিল্ক প্রদ্যুসর কম্পনী/ দাইরী ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনগী মকোক-মথং তাখ্রবশিংদা নেস্নেল গোপাল রতনা এৱার্দশিং পীখি।
থৌরম অসিদা সংবিধানগী নুমিৎকী ৱাশক লৌখি অমসুং “মেন কী বাত”কী 107 শুবা তাঙ্কক লাইব ওইনা শন্দোকখি।
থৌরম অসিগী মমাংদা অসাম বেতেরিনরী কোলেজকী বেতেরিনরী মহৈরোয়শিং অমসুং NCC য়ুনিৎ, স্তেৎ এনিমেল হসবেন্দ্রী বিভাগ, NDDB অমসুং WAMUL না থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগা লোয়ননা অয়ুক্তা ৱাকাথোন অমসুং য়োগ সেসন অমা পাঙথোকখি।
ইন্নোবেতিব স্তার্ত অপশিং, ওন্তপ্রিনোরশিং অমসুং মিল্ক য়ুনিয়নশিং উৎলিবা একজিবিসন অমা অমসুং “ফীদ এন্দ ফোদ্দর ফোর সস্তেনেবল মিল্ক প্রদক্সন”দা তেক্নিকেল সেসন অমসু পাঙথোকখি। থৌরম অসিদা অসাম অমসুং অতোপ্পা NER রাজ্যশিংদগী লৌমী 3000 হেনবনা শরুক য়াখি।