Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet Committee on Economic Affairs approves reservation norms for Jute Packaging Materials for Jute Year 2023-24 under JPM Act, 1987
Compulsorily 100% foodgrains and 20% of sugar to be packed in jute bags
Relief to 4,00,000 workers employed in jute mills and ancillary units as well as support to the livelihood of around 40 lakh farmer families
08 DEC 2023 8:31PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved reservation norms for mandatory use of jute in packaging for the Jute Year 2023 -24 (1st July, 2023 to 30th June, 2024) on 8th December, 2023. The Mandatory packaging norms approved for Jute Year 2023-24 provide for 100% reservation of the foodgrains and 20% of sugar to be compulsorily packed in jute bags.
The reservation norms in present proposal would further protect the interest of domestic production of raw jute and jute packaging material in India, thereby, making India self-reliant in consonance with Aatmnirbhar Bharat. Reservation for packaging in jute packaging material consumed around 65% of the raw jute produced in the country (in 2022-23). By bringing into effect the provision of JPM Act, the Government will provide relief to 4 lakh workers employed in jute mills and ancillary units as well as support the livelihood of around 40 lakh farm families. Besides, it will help protect environment because jute is natural, bio- degradable, renewable and reusable fibre and hence fulfils all sustainability parameters.
The Jute industry occupies an important place in the national economy of India in general and Eastern Region in particular i.e. West Bengal, Bihar, Odisa, Assam, Tripura, Meghalaya, Andhra Pradesh and Telangana. It is one of the major industries in the eastern region, particularly in West Bengal.
The reservations norms under JPM Act provide for direct employment to 4 lakh workers and 40 lakh farmers in the Jute Sector. JPM Act, 1987 protects interest of Jute farmers, workers and persons engaged in jute goods’ production. 75% of the total production of the Jute Industry is Jute Sacking Bags of which 85% is supplied to the Food Corporation of India (FCl) and State Procurement Agencies (SPAs) and remaining is exported/sold directly.
Government of India purchases Jute sacking bags worth approximately Rs. 12,000 crore every year for packing of foodgrains, hence ensures guaranteed market for the produce of Jute Farmers and Workers.
Average Production of Jute Sacking Bags is about 30 lakhs bales (9 lakh MT) and Government is committed to ensure complete off-take of the sacking production of the jute bags in order to protect the interest of Jute farmers, workers and persons engaged in the Jute Industry.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
জে.পি.এম এক্ত, ১৯৮৭গী মখাদা জুত ইয়র ২০২৩-২৪ গীদমক জুত পেকেজিং মেতরিএলশিংগী রিজার্বেসন নোর্মস কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা অয়াবা পীখ্রে
শুকশোই শোইদনা মহৈ-মরোংশিং 100% অমসুং চিনি 20% লিমোনগী বোরাশিংদা হাপকদবনি
চাউরাক্না লৌমীশিংগী ইমুং লাখ ৪০ রোমগী হিংনবা লম্বী পীবগা লোয়ননা লিমোনগী মিলশিং অমসুং এন্সিলারি য়ুনিতশিংদা থবক তৌরিবা শিন্মী ৪,০০,০০০ দা কান্নবা পীরে
08 DEC 2023 8:31PM by PIB Imphal
জুত ইয়র ২০২৩-২৪ গীদমক (জুলাই ১,২০২৩ দগী জুন ৩০,২০২৪ ফাওবা) পোৎ-চৈ হাপ্পদা তঙাইফদনা লিমোন শীজিন্ননবগী জুত পেকেজিং মেতরিএলশিংগী রিজার্বেসন নোর্মস দিশেম্বর ৮,২০২৩ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা অয়াবা পীখ্রে। জুত ইয়র ২০২৩-২৪ গী অয়াবা পীখিবা তঙাইফদবা পেকেজিং নোর্মসতা শুকশোই শোইদনা মহৈ-মরোংশিং 100% অমসুং চিনি 20% লিমোনগী বোরাশিংদা হাপকদবনি।
চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্তুনা থম্বা অসিনা লৈবাক অসিদা লিমোন পুথোকপগী থবক অমসুং পোৎ-চৈ হাপ্নবা লিমোনগী বোরা পুথোকপগী থবক ফগৎহনগনি, মসিনা অত্মানির্ভর ভারতকা লোয়ননা মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ভারত ওইহনগনি। পোৎ-চৈ য়োম্বা লিমোন শীজিন্নহনবা অসিনা লৈবা অসিদা পুথোকপা লিমোনগী 65% রোম শীজিন্নৈ। জে.পি.এম এক্তকী প্রোবিজন চৎন্দুনা, চাউরাক্না লৌমীশিংগী ইমুং লাখ ৪০ রোমগী হিংনবা লম্বী পীবগা লোয়ননা লিমোনগী মিলশিং অমসুং এন্সিলারি য়ুনিতশিংদা থবক তৌরিবা শিন্মী ৪,০০,০০০ দা কান্নবা পীরে। মসিগী মথক্তা, লিমোন অসি মশা মথন্থ পৎথ-পুমজবা ঙম্বা, অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াবা অমসুং নেচরেল ওইবা মরম্না অকোয়বগী ফিবক ঙাক-শেনবদা মতেং পাংগনি।
নোংচুপ বেঙ্গল, বিহার, ওরিসা, অসাম, ত্রিপুরা, মেঘালয়, অন্ধ্র প্রদেস অমসুং তেলঙ্গানা য়াওনা নোংপোক থংবা লমদম য়াওনা ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা লিমোনগী উদোগনা মরুওইবা মফম অমা কল্লি। মসিনা নোংচুপ বেঙ্গল য়াওনা নোংপোক থংবা লমদমগী অচৌবা উদোগশিংগী মনুংদা অমনি।
জে.পি.এম এক্তকী মখাদা রিজার্বেসন নোর্মস অসিনা লিমোনগী লমদা শিন্মী লাখ ৪ অমসুং লৌমীশিংগী ইমুং লাখ ৪০ হকথেংননা থবক পীরি। জে.পি.এম এক্ত, ১৯৮৭না লিমোন থাবা লৌমীশিং, শিন্মীশিং অমসুং লিমোনগী পোৎথোকশিং পুথোক্লিবা মীওইশিংগী য়াইফনবা থবক তৌরি। লিমোনগী উদোগনা পুথোক্লিবা অপুনবা পোৎথোক্কী 75% অসি লিমোনগী বোরাশিংনি অমসুং মসিগী 85% ফুদ কোওপরেসন ওফ ইন্দিয়া(এফ সি আই) অমসুং স্তেৎ প্রোকিউয়রমেন্ত এজেন্সিস(এস পি এ) দা পীরি অমসুং লেমহৌবশিংনা হকথেংননা মপান্দা থোক্লি/য়োল্লি।
চানবা মহৈ-মরোং হাপ্নবা ভারত সরকারনা চহি অমদা লুপা করোর ১২,০০০ রোমগী লিমোনগী বোরাশিং লৈরি, মসিনা লিমোন থাবা লৌমীশিং অমসুং শিন্মীশিংগী পোৎথোক্কী য়োনফম পীরি।
চাউরাক্না লিমোনগী বোরা ৩০ লাখ বেল( মেত্রিক তন লাখ ৯) পুথোক্লি অমসুং লিমোন থাবা লৌমীশিং, শিন্মীশিং অমসুং লিমোনগী পোৎথোকশিং পুথোক্লিবা মীওইশিংগী য়াইফনবা লিমোনগী বোরাশিং সরকারনা মপুংফানা লৈনবা থাজবা পীরে।