Prime Minister's Office
PM addresses Infinity Forum 2.0
“India has emerged as a symbol of resilience and progress”
“India’s growth story based on government’s top priority to policy, good governance and the welfare of the citizens”
“India being a ray of hope for the world, a result of its strengthening economy and the transformative reforms of past decade”
“GIFT City envisioned as a dynamic ecosystem that will redefine landscape of international finance”
“We want to make GIFT City the Global Nerve Center of New Age Global Financial and Technology Services”
“‘Global Green Credit Initiative’ by India, a pro-planet initiative in COP28”
“India one of the fastest growing Fintech markets in the world today”
“GIFT IFSC's cutting-edge digital infrastructure provides a platform that enables businesses to increase efficiency”
“India a country with deep democratic values and historical tradition of trade and commerce”
09 DEC 2023 12:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the second edition of Infinity Forum, a global thought leadership platform on FinTech via video conferencing today. The 2nd Edition of Infinity Forum is being jointly organized by the International Financial Services Centres Authority (IFSCA), and GIFT City, under the aegis of the Government of India, as a precursor event to Vibrant Gujarat Global Summit 2024. The theme of the 2nd edition of Infinity Forum is ‘GIFT-IFSC: Nerve Centre for New Age Global Financial Services’
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled the pandemic-affected world marred by the uncertainty of the global economic situation during the organization of the first edition of the Infinity Forum in December 2021. Underlining that the worrisome situation has not yet passed completely, and mentioning the challenges of geopolitical tensions, high inflation and rising debt levels, the Prime Minister highlighted India’s emergence as a symbol of resilience and progress. In such a situation, the Prime Minister stated that the organization of such an event in the GIFT City is taking the pride of Gujarat to new heights. The Prime Minister also took the opportunity to congratulate the people of Gujarat on the inclusion of ‘Garba’ under the UNESCO intangible cultural heritage tag. “Gujarat’s success is nation's success”, he remarked.
Prime Minister Modi reiterated that India’s growth story is based on the government’s top priority to policy, good governance and the welfare of the citizens. He informed that India’s growth rate during the first six months of the Fiscal Year has been 7.7 percent. As mentioned by the IMF in September 2023, the Prime Minister highlighted India’s contribution to the global growth rate of 16 percent in the year 2023. He also quoted the World Bank and said, “Amid the global challenges, there are high hopes with the Indian Economy.” Shri Modi also acknowledged the Australian Prime Minister’s statement about India being primed to lead the Global South. He highlighted the World Economic Forum’s observation about the reduction of red tapeism in India creating better investment opportunities. The Prime Minister underlined that India being a ray of hope for the world is a result of its strengthening economy and the transformative reforms of the past 10 years. He credited India’s focus on long-term growth and economic capacity expansion at a time when the rest of the world focused on fiscal and monetary relief.
Emphasizing the goal of increasing integration with the global economy, the Prime Minister listed down the achievements of flexible FDI policy in many sectors, reduction in compliance burden, and mentioned the signing of 3 FTAs today. He said that GIFT IFSCA is part of a larger reform to integrate Indian and global financial markets. “GIFT City is envisioned as a dynamic ecosystem that will redefine the landscape of international finance”, Shri Modi remarked as he underlined that it will set new benchmarks of innovation, efficiency and global collaboration. He noted the important landmark of the establishment of the International Financial Services Centers Authority as a Unified Regulator in 2020. He informed that IFSCA has created 27 regulations and more than 10 frameworks opening up new avenues of investment during this period of economic turmoil. PM Modi expressed delight in mentioning that the suggestions received during the first edition of Infinity Forum have been initiated giving the example of Comprehensive Framework to Govern Fund Management Activities as notified by IFSCA in April 2022. The Prime Minister informed that 80 fund management entities are registered with IFSCA today which have set up funds worth more than 24 billion dollars, and 2 leading international universities have received approval to start their courses in GIFT IFSC in 2024. He also touched upon the Framework for Aircraft Leasing released by IFSCA in May 2022, where 26 units have started operations as of today.
Speaking about expanding the scope of IFSCA, the Prime Minister reiterated the government’s efforts to take GIFT IFSCA beyond traditional finance and ventures. “We want to make GIFT City the Global Nerve Center of New Age Global Financial and Technology Services”, Shri Modi said as he expressed confidence that the products and services provided by GIFT City will help solve the challenges facing the world and the stakeholders will have a huge role to play.
Prime Minister Modi drew attention to the monumental challenge of climate change and underlined India’s concerns, being one of the largest economies in the world. He informed about India’s commitment during the recent COP28 Summit and said that adequate availability of cost-effective finance must be ensured to achieve the global targets of India and the world. He reiterated the need to understand the need for sustainable finance to ensure global growth and stability, which was one of the priority areas during the G20 presidency. He said that it would promote the transition towards greener, more resilient and more inclusive societies and economies. According to some estimates, the Prime Minister said, India will also need at least 10 trillion dollars, where a certain amount of this investment will also have to be financed through global sources, to achieve the net zero target by 2070. He emphasized making IFSC a global hub of Sustainable Finance. “GIFT IFSC is an efficient channel for the necessary Green Capital Flow to make India a Low Carbon Economy. Development of financial products like Green Bonds, Sustainable Bonds, and Sustainability Linked Bonds will make the path of the whole world easier”, he said. He also informed about the ‘Global Green Credit Initiative’ by India as a pro-planet initiative in COP28. Shri Modi urged the industry leaders to put forward their ideas on developing a market mechanism for green credit.
“India is one of the fastest growing Fintech markets in the world today”, the Prime Minister said as he noted that India's strength in Fintech is aligned with the vision of GIFT IFSC, and as a result, it is fast becoming an emerging hub of Fin-Tech. The Prime Minister listed the achievements of IFSCA releasing a Progressive Regulatory Framework for Fintech in 2022, and IFSCA’s Fintech Incentive Scheme which provides grants to Indian and foreign Fintechs to promote innovation and entrepreneurship. The Prime Minister said that GIFT City has the potential to become the Gateway to the Global FinTech World and a Fintech Laboratory for the world. He also urged the investors to take maximum advantage of it.
Throwing light on GIFT-IFSC becoming a prominent gateway to the flow of global capital, the Prime Minister explained the concept of ‘tri-city’ i.e. located between the historic city of Ahmedabad and the capital Gandhinagar giving it exceptional connectivity. “GIFT IFSC's cutting-edge digital infrastructure provides a platform that enables businesses to increase efficiency”, he remarked. The Prime Minister further added that GIFT IFSC has emerged as a magnet that attracts the brightest minds of the financial and technology world. He informed that today, IFSC houses 58 operational entities, 3 exchanges, including International Bullion Exchange, 25 banks, including 9 foreign banks, 29 insurance entities, 2 foreign universities, 50 plus professional services providers including consulting firms, law firms and CA firms. The Prime Minister expressed confidence that GIFT City will be one of the best International Financial Centers in the world in the next few years.
“India is a country with deep democratic values and a historical tradition of trade and commerce”, the Prime Minister underlined. Noting the existence of a diverse range of opportunities for every investor or company in India, the Prime Minister said that India’s vision regarding GIFT is linked to India's growth story. Giving examples, the Prime Minister mentioned daily air traffic of 4 lakh air passengers, increase in the number of passenger aircraft from 400 in 2014 to more than 700 today, and the number of airports in India doubling in the last 9 years. “Our airlines are going to buy about 1000 aircraft in the coming years”, the Prime Minister informed as he highlighted various facilities provided by GIFT City to aircraft lessors. He also mentioned IFSCA's Ship Leasing framework, large pool of IT talent, data protection laws and GIFT's Data Embassy initiative providing secure facilities for digital continuity to all countries and businesses. “Thanks to India's young talent, we have become the base for global capability centers of all big companies”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister stated that India will become the world's third-largest economy in the next few years and a developed country by 2047. He emphasized the role of new forms of capital, digital technologies and new-age financial services in this journey. He said GIFT City is creating unmatched opportunities with its efficient regulations, plug-and-play infrastructure, access to the large Indian hinterland economy, beneficial cost of operations and talent advantage. “Let us move forward together with GIFT IFSC towards fulfilling global dreams. Vibrant Gujarat Summit is also going to be held very soon”, he said inviting all the investors. “Let us together explore and pursue innovative ideas to find solutions to the world's serious issues”, Shri Modi concluded.
Background
The 2nd Edition of Infinity Forum is being jointly organized by the International Financial Services Centres Authority (IFSCA), and GIFT City, under the aegis of the Government of India, as a precursor event to Vibrant Gujarat Global Summit 2024. The forum provides a platform, where progressive ideas, pressing problems, and innovative technologies from across the world get discovered, discussed and developed into solutions and opportunities.
The theme of the 2nd edition of Infinity Forum is ‘GIFT-IFSC: Nerve Centre for New Age Global Financial Services’, which will be dovetailed through the following three tracks:
Plenary Track: Making of a New Age International Financial Centre
Green Track: Making a case for a “Green Stack”
Silver Track: Longevity Finance Hub at GIFT IFSC
Each track will comprise an Infinity Talk by a senior industry leader and a discussion by a panel of industry experts and practitioners from the financial sector in India and across the globe, providing practical insights and implementable solutions.
The Forum will witness the participation of 300+ CXOs with strong online participation from India and a global audience across 20+ countries including the USA, UK, Singapore, South Africa, UAE, Australia and Germany. The event will also be attended by Vice-Chancellors from foreign universities and representatives of foreign embassies.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইনফিনিটি ফ’ৰাম ২.০ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
‘ভাৰত স্থিতিস্থাপকতা আৰু প্ৰগতিৰ প্ৰতীক হিচাপে পৰিগণিত হৈছে’
‘ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনী নীতি, সুশাসন আৰু নাগৰিকৰ কল্যাণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত আধাৰিত’
‘শক্তিশালী অৰ্থনীতি আৰু যোৱা দশকৰ পৰিবৰ্তনশীল সংস্কাৰৰ ফলত ভাৰত বিশ্বৰ বাবে আশাৰ কিৰণ হৈ পৰিছে’
‘গিফ্ট চিটিক এক গতিশীল পৰিবেশতন্ত্ৰ হিচাপে কল্পনা কৰা হৈছে, যিয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তৰ দৃশ্যপট পুনৰ্নিৰ্ধাৰণ কৰিব’
‘আমি গিফ্ট চিটিক নতুন যুগৰ গোলকীয় বিত্তীয় আৰু প্ৰযুক্তি সেৱাৰ বিশ্বব্যাপী স্নায়ু কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব বিচাৰো’
‘ভাৰতৰ দ্বাৰা ‘গ্ল’বেল গ্ৰীন ক্ৰেডিট ইনিচিয়েটিভ’, চি অ’ পি ২৮ৰ এক গ্ৰহ-সমৰ্থক পদক্ষেপ’
‘ভাৰত আজি বিশ্বৰ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা ফিনটেক বজাৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম’
‘গিফ্ট আইএফএছচিৰ অত্যাধুনিক ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিয়ে এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰে, যিয়ে ব্যৱসায়সমূহক দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সক্ষম কৰে’
‘ভাৰত গভীৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ তথা ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যৰ ঐতিহাসিক পৰম্পৰা থকা এখন দেশ’
09 DEC 2023 12:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ফিনটেকৰ ওপৰত বিশ্বব্যাপী চিন্তাৰ নেতৃত্ব মঞ্চ- ইনফিনিটি ফ’ৰামৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণত ভাষণ দিয়ে। ইনফিনিটি ফ’ৰামৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণ ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট গ্ল’বেল ছামিট ২০২৪ৰ পূৰ্বসূৰী অনুষ্ঠান হিচাপে ভাৰত চৰকাৰৰ তত্বাৱধানত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ প্ৰাধিকৰণ (আইএফএছচিএ) আৰু গিফ্ট চিটিৰ দ্বাৰা যুটীয়াভাৱে আয়োজন কৰা হৈছে। ইনফিনিটি ফ’ৰামৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘গিফ্ট-আইএফএছচিঃ নিউ এজ গ্ল’বেল ফাইনেন্সিয়েল ছাৰ্ভিচেছৰ বাবে স্নায়ু কেন্দ্ৰ’।
সমাৱেশত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২১ চনৰ ডিচেম্বৰত ইনফিনিটি ফ’ৰামৰ প্ৰথম সংস্কৰণৰ আয়োজনৰ সময়ত বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক পৰিস্থিতিৰ অনিশ্চয়তাত মহামাৰীৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত বিশ্বৰ কথা স্মৰণ কৰে। উদ্বেগজনক পৰিস্থিতি এতিয়াও সম্পূৰ্ণৰূপে পাৰ হোৱা নাই বুলি উল্লেখ কৰি আৰু ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনা, উচ্চ মুদ্ৰাস্ফীতি তথা বৰ্ধিত ঋণৰ স্তৰৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতক স্থিতিস্থাপকতা আৰু প্ৰগতিৰ প্ৰতীক হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এনে পৰিস্থিতিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গিফ্ট চহৰত এনে এক অনুষ্ঠানৰ আয়োজনে গুজৰাটৰ গৌৰৱক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই সুযোগ গ্ৰহণ কৰি ‘গৰবা’ক ইউনেস্কোৰ পৌৰাণিক সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ টেগৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ বাবে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়। ‘গুজৰাটৰ সফলতা হৈছে দেশৰ সফলতা’, তেওঁ মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনী নীতি, সুশাসন আৰু নাগৰিকৰ কল্যাণৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত আধাৰিত। তেওঁ অৱগত কৰে যে বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত ভাৰতৰ বিকাশৰ হাৰ হৈছে ৭.৭ শতাংশ। ২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত আইএমএফে উল্লেখ কৰা অনুসৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২৩ চনত বিশ্বৰ বিকাশৰ হাৰ ১৬ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰাত ভাৰতৰ অৱদানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ লগতে বিশ্ব বেংকৰ উদ্ধৃতি দি কয়, ‘বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰত উচ্চ আশা আছে।’ শ্ৰী মোদীয়ে লগতে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতক গ্লোবেল ছাউথৰ নেতৃত্ব দিবলৈ প্ৰস্তুত কৰাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ ভাৰতত ৰেড টেপিজম হ্ৰাস কৰি উন্নত বিনিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ বিষয়ে বিশ্ব অৰ্থনৈতিক ফ’ৰামৰ পৰ্যবেক্ষণৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰত বিশ্বৰ বাবে আশাৰ কিৰণ হোৱাটো ইয়াৰ শক্তিশালী অৰ্থনীতি আৰু যোৱা ১০ বছৰৰ পৰিবৰ্তনমূলক সংস্কাৰৰ ফলাফল। তেওঁ দীৰ্ঘম্যাদী বিকাশ আৰু অৰ্থনৈতিক ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত ভাৰতৰ গুৰুত্বৰ কৃতিত্ব এনে এক সময়ত দিছিল, যেতিয়া বাকী বিশ্বই বিত্তীয় সাহায্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল।
বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ সৈতে একত্ৰীকৰণ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বহুতো খণ্ডত নমনীয় এফডিআই নীতিৰ সাফল্য, অনুপালনৰ বোজা হ্ৰাস, আৰু আজি ৩ খন এফটিএ স্বাক্ষৰৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে গিফ্ট আইএফএছচিএ ভাৰতীয় আৰু বিশ্ব বিত্তীয় বজাৰক একত্ৰিত কৰাৰ বাবে এক বৃহৎ সংস্কাৰৰ অংশ। ‘গিফ্ট চিটিক এক গতিশীল পৰিবেশতন্ত্ৰ হিচাপে কল্পনা কৰা হৈছে যিয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তৰ দৃশ্যপট পুনৰ্নিৰ্ধাৰণ কৰিব’, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে ই উদ্ভাৱন, দক্ষতা আৰু বিশ্বব্যাপী সহযোগিতাৰ নতুন মান স্থাপন কৰিব। তেওঁ ২০২০ চনত একত্ৰিত নিয়ন্ত্ৰক হিচাপে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ কৰ্তৃপক্ষৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ অৱগত কৰে যে অৰ্থনৈতিক অস্থিৰতাৰ এই সময়ছোৱাত আইএফএছচিএই ২৭ টা নিয়মাৱলী আৰু ১০ টাতকৈও অধিক পৰিকাঠামো সৃষ্টি কৰি বিনিয়োগৰ নতুন পথ মুকলি কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে ইনফিনিটি ফ’ৰামৰ প্ৰথম সংস্কৰণৰ সময়ত লাভ কৰা পৰামৰ্শবোৰ ২০২২ চনৰ এপ্ৰিলত আইএফএছচিএৰ দ্বাৰা জাননী দিয়া অনুসৰি পুঁজি ব্যৱস্থাপনা কাৰ্যকলাপসমূহ পৰিচালনা কৰাৰ বাবে ব্যাপক পৰিকাঠামোৰ উদাহৰণ দি আৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে আজি ৮০ টা পুঁজি ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠানে আইএফএছচিএত পঞ্জীয়ন কৰিছে, যিয়ে ২৪ বিলিয়ন ডলাৰতকৈও অধিক মূল্যৰ পুঁজি স্থাপন কৰিছে আৰু দুখন আগশাৰীৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়ে ২০২৪ চনত গিফ্ট আইএফএছচিত তেওঁলোকৰ পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰাৰ বাবে অনুমোদন লাভ কৰিছে। তেওঁ ২০২২ চনৰ মে’ মাহত আইএফএছচিএৰ দ্বাৰা মুকলি কৰা ফ্ৰেমৱৰ্ক ফৰ এয়াৰক্ৰাফ্ট লিজিঙৰ কথাও উল্লেখ কৰে, য’ত বৰ্তমানলৈকে ২৬ টা ইউনিটৰ কাম-কাজ আৰম্ভ হৈছে।
আইএফএছচিএৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গিফ্ট আইএফএছচিএক পৰম্পৰাগত বিত্ত আৰু উদ্যোগৰ বাহিৰলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা দোহাৰে। ‘আমি গিফ্ট চিটিক নতুন যুগৰ গোলকীয় বিত্তীয় আৰু প্ৰযুক্তি সেৱাৰ গোলকীয় স্নায়ু কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব বিচাৰো’, শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰি কয় যে গিফ্ট চিটিৰ দ্বাৰা প্ৰদান কৰা সামগ্ৰী আৰু সেৱাই বিশ্বই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধান কৰাত সহায় কৰিব আৰু অংশীদাৰসকলে এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জলবায়ু পৰিবৰ্তনৰ বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে আৰু বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে ভাৰতৰ উদ্বেগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শেহতীয়া চি অ’ পি ২৮ সন্মিলনৰ সময়ত তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু কয় যে ভাৰত আৰু বিশ্বৰ গোলকীয় লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ব্যয়বহুল বিত্তৰ পৰ্যাপ্ত উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিব লাগিব। তেওঁ বিশ্বৰ বিকাশ আৰু সুস্থিৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ বহনক্ষম বিত্তৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দোহাৰে, যিটো জি-২০ৰ সভাপতিত্বৰ সময়ত এক অগ্ৰাধিকাৰমূলক ক্ষেত্ৰ আছিল। তেওঁ কয় যে ই সেউজ, অধিক স্থিতিস্থাপক আৰু অধিক অন্তৰ্ভুক্তিমূলক সমাজ আৰু অৰ্থনীতিৰ দিশত পৰিৱৰ্তনক উৎসাহিত কৰিব। কিছুমান অনুমান অনুসৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত শূন্য কাৰ্বনৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ভাৰতক কমেও ১০ ত্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ প্ৰয়োজন হ’ব, য’ত এই বিনিয়োগৰ এটা নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণ গোলকীয় উৎসৰ জৰিয়তে বিত্ত যোগান ধৰিব লাগিব। তেওঁ আইএফএছচিক বহনক্ষম বিত্তৰ এক বৈশ্বিক কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ‘গিফ্ট আইএফএছচি হৈছে ভাৰতক নিম্ন কাৰ্বন অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰয়োজনীয় সেউজ মূলধনৰ প্ৰবাহৰ বাবে এক দক্ষ মাধ্যম। গ্ৰীন বণ্ড, বহনক্ষম বণ্ড আৰু বহনক্ষম সংযুক্ত বণ্ডৰ দৰে বিত্তীয় সামগ্ৰীৰ বিকাশে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পথ সহজ কৰি তুলিব’, তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে চি অ’ পি ২৮ত গ্ৰহ-সমৰ্থক পদক্ষেপ হিচাপে ভাৰতৰ ‘গ্ল’বেল গ্ৰীন ক্ৰেডিট ইনিচিয়েটিভ’ৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উদ্যোগৰ নেতৃবৰ্গক সেউজ ঋণৰ বাবে এক বজাৰ ব্যৱস্থা বিকশিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ধাৰণা আগবঢ়াবলৈ আহ্বান জনায়।
‘ভাৰত আজি বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল ফিনটেক বজাৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে ফিনটেকত ভাৰতৰ শক্তি গিফ্ট আইএফএছচিৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংলগ্ন আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে ই দ্ৰুতগতিত ফিনটেকৰ এক উদীয়মান কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২২ চনত ফিনটেকৰ বাবে এক প্ৰগতিশীল নিয়ামক ফ্ৰেমৱৰ্ক মুকলি কৰা আইএফএছচিএৰ সাফল্য আৰু উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগশীলতাৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ভাৰতীয় আৰু বিদেশী ফিনটেকসমূহক অনুদান প্ৰদান কৰা আইএফএছচিএৰ ফিনটেক ইনচেণ্টিভ আঁচনিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে গিফ্ট চিটিৰ গোলকীয় ফিনটেক বিশ্বৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ আৰু বিশ্বৰ বাবে ফিনটেক পৰীক্ষাগাৰ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। তেওঁ বিনিয়োগকাৰীসকলক ইয়াৰ সৰ্বাধিক সুবিধা ল’বলৈও আহ্বান জনায়।
গিফ্ট-আইএফএছচি বিশ্ব মূলধনৰ প্ৰবাহৰ এক বিশিষ্ট প্ৰৱেশদ্বাৰ হৈ পৰাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঐতিহাসিক চহৰ আহমেদাবাদ আৰু ৰাজধানী গান্ধীনগৰৰ মাজত অৱস্থিত 'ত্ৰি-চহৰ' ৰ ধাৰণাটো ব্যাখ্যা কৰি ইয়াক ব্যতিক্ৰমী সংযোগ প্ৰদান কৰে। ‘গিফ্ট-আইএফএছচিৰ অত্যাধুনিক ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিয়ে এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰে, যিয়ে ব্যৱসায়সমূহক দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সক্ষম কৰে’, তেওঁ মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে গিফ্ট-আইএফএছচিএক চুম্বক হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, যিয়ে বিত্তীয় আৰু প্ৰযুক্তি জগতৰ উজ্জ্বলতম মানসিকতাক আকৰ্ষণ কৰিছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে আজি আইএফএছচিত ৫৮ টা কাৰ্য্যকৰী সংস্থা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বুলিঅন এক্সচেঞ্জকে ধৰি তিনিটা এক্সচেঞ্জ, ৯ টা বিদেশী বেংককে ধৰি ২৫ টা বেংক, ২৯ টা বীমা সংস্থা, দুখন বিদেশী বিশ্ববিদ্যালয়, পৰামৰ্শদাতা প্ৰতিষ্ঠান, আইন প্ৰতিষ্ঠান আৰু চি এ প্ৰতিষ্ঠানকে ধৰি ৫০ টাৰো অধিক পেছাদাৰী সেৱা প্ৰদানকাৰী আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে গিফ্ট চিটি অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত বিশ্বৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় কেন্দ্ৰ হ’ব।
‘ভাৰত হৈছে গভীৰ গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ তথা ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যৰ এক ঐতিহাসিক পৰম্পৰাৰ দেশ’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাৰতৰ প্ৰতিজন বিনিয়োগকাৰী বা কোম্পানীৰ বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ সুযোগৰ অস্তিত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গিফ্ট সম্পৰ্কে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ সৈতে জড়িত। উদাহৰণ স্বৰূপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৈনিক ৪ লাখ বিমান যাত্ৰীৰ যাতায়াত, ২০১৪ চনত ৪০০ৰ পৰা আজি যাত্ৰীবাহী বিমানৰ সংখ্যা ৭০০ৰো অধিকলৈ বৃদ্ধি আৰু যোৱা ৯ বছৰত ভাৰতত বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা দুগুণ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ‘আমাৰ বিমান পৰিবহণ সংস্থাসমূহে অনাগত বছৰবোৰত প্ৰায় ১,০০০ খন বিমান ক্ৰয় কৰিব’, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গিফ্ট চিটিৰ দ্বাৰা বিমান লীজদাতাসকলক প্ৰদান কৰা বিভিন্ন সুবিধাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি জনায়। তেওঁ লগতে আইএফএছচিএৰ শ্বিপ লিজিং ফ্ৰেমৱৰ্ক, তথ্য প্ৰযুক্তি প্ৰতিভাৰ বৃহৎ পুল, তথ্য সুৰক্ষা আইন আৰু সকলো দেশ আৰু ব্যৱসায়লৈ ডিজিটেল ধাৰাবাহিকতাৰ বাবে সুৰক্ষিত সুবিধা প্ৰদান কৰা গিফ্টৰ তথ্য দূতাবাস উদ্যোগৰ কথাও উল্লেখ কৰে। ‘ভাৰতৰ যুৱ প্ৰতিভাৰ বাবে ধন্যবাদ, আমি সকলো বৃহৎ কোম্পানীৰ আন্তৰ্জাতিক সামৰ্থ্য কেন্দ্ৰৰ আধাৰ হৈ পৰিছো’, তেওঁ লগতে কয়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এখন উন্নত দেশত পৰিণত হ’ব। তেওঁ এই যাত্ৰাত মূলধনৰ নতুন ৰূপ, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু নতুন যুগৰ বিত্তীয় সেৱাৰ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে গিফ্ট চিটিয়ে ইয়াৰ দক্ষ নিয়মাৱলী, প্লাগ-এণ্ড-প্লে আন্তঃগাঁথনি, বৃহৎ ভাৰতীয় আভ্যন্তৰীণ অৰ্থনীতিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ, কাৰ্য্যকলাপৰ লাভজনক ব্যয় আৰু প্ৰতিভাৰ সুবিধাৰ সৈতে অতুলনীয় সুযোগ সৃষ্টি কৰি আছে। ‘আহক আমি বিশ্বব্যাপী সপোন পূৰণৰ দিশত গিফ্ট আইএফএছচিৰ সৈতে একেলগে আগবাঢ়ি যাওঁ। অতি সোনকালেই ভাইব্ৰেণ্ট গুজৰাট সন্মিলন অনুষ্ঠিত হ’ব’, তেওঁ সকলো বিনিয়োগকাৰীক আমন্ত্ৰণ জনাই কয়। ‘আহক আমি একেলগে বিশ্বৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সমস্যাবোৰৰ সমাধান বিচাৰিবলৈ উদ্ভাৱনীমূলক ধাৰণাসমূহ অন্বেষণ আৰু অনুসৰণ কৰো’, শ্ৰী মোদীয়ে সামৰণি মাৰি কয়।