Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Veer Bal Diwas programme
26 DEC 2023 1:50PM by PIB Delhi
All the distinguished Union Ministers, ladies and gentlemen present here today!
Today, the nation commemorates the enduring sacrifice of the courageous Sahibzadas, drawing inspiration from their indomitable spirit. In the 'Azaadi Ka Amritkaal,' a new chapter unfolds in the form of Veer Bal Diwas. Last year marked the inaugural celebration of Veer Bal Diwas on December 26, when the entire nation resonated with the heroic tales of the Sahibzadas, evoking profound emotions. Veer Bal Diwas symbolizes the unwavering commitment to go to any lengths to safeguard the essence of Indianness. This day reminds us that the pinnacle of bravery is not constrained by age. This festival reminds us of that great heritage, where the Guru used to say - सूरा सो पहचानिए, जो लरै दीन के हेत, पुरजा-पुरजा कट मरै, कबहू ना छाडे खेत! The valour and ideals of Mata Gujri, Guru Gobind Singh Ji, and their four Sahibzadas continue to instil strength in every Indian. Veer Bal Diwas stands as the nation's authentic tribute to the unparalleled bravery of these true heroes and the mothers who brought them into the world. Today, I am commemorating and paying tribute to the martyrdom of Baba Moti Ram Mehra and his family, and the devotion of Diwan Todarmal. They were an epitome of profound devotion towards our Gurus that ignites the spirit of patriotism.
My family members,
I am elated that Veer Bal Diwas is now being celebrated at the international level too. This year, events related to Veer Bal Diwas are being organized in various countries such as America, Britain, Australia, New Zealand, UAE, and Greece. The global community will gain a deeper understanding of the brave Sahibzadas of Bharat and draw inspiration from their noble deeds. The events of the Chamkaur and Sirhind battles three hundred years ago are etched in indelible history—an unmatched narrative that must not be forgotten. Reminding future generations of this history is crucial. Even in the darkest times of injustice and oppression, we, as Indians, refused to succumb to despair. Our ancestors of every era made the supreme sacrifice, choosing to die for this soil rather than living for themselves.
Friends,
Until we showed respect to our heritage, the world also didn't show appreciation for our heritage. Today, as we take pride in our heritage, the global perspective has shifted. Bharat is coming out of the slave mentality. The present-day Bharat places complete faith in its people, capabilities, and inspiration. The sacrifice of the Sahibzadas serves as a national inspiration for contemporary Bharat. The sacrifices of Bhagwan Birsa Munda and Govind Guru also inspire the entire nation. When a country advances with pride in its heritage, the world views it with respect.
Friends,
The world now recognizes Bharat as a land of opportunities. Bharat is currently at a stage where it is actively contributing to resolving major global challenges. In fields such as the economy, science, research, sports, and policy-strategy, Bharat is reaching new heights. As I declared from the ramparts of the Red Fort – this is the time; this is the right time. This is Bharat's time. The next 25 years will showcase the zenith of Bharat's potential. To achieve this, we must adhere to five principles and strengthen our national character. Every moment is precious, and we cannot afford to waste any time. The Gurus imparted this lesson to us then, and it remains relevant even today. We must live for the honour of this soil, striving to make our country better. As the children of this great nation, we must live, unite, strive, and emerge victorious to make the country developed.
My family members,
Today, Bharat finds itself in a momentous era, an era which arrives once in a lifetime! In this 'Azaadi Ka Amritkaal' various factors have come together to pave the way for the nation's illustrious future. Bharat stands as one of the countries globally with the youngest population. Bharat was not so young even at the time of its freedom struggle. The potential of this vast youth power, evident in its role in achieving independence, holds boundless possibilities for the nation's progress.
Bharat is a land where a child, like Nachiketa passionately seeks knowledge, where Abhimanyu at a tender age tries to break open the formidable Chakravyuh, and where child Dhruva's rigorous penance remains unmatched. Bharat is a country where young Chandragupta steps forward to lead an empire, and where a disciple like Ekalavya performs extraordinary deeds to give Dakshina to his Guru. Heroes like Khudiram Bose, Batukeshwar Dutt, Kanaklata Barua, Rani Gaidinliu, and Baji Rout, who sacrificed everything for the nation, exemplify the unparalleled motivation that fuels a nation's ability to achieve any goal. That's why I have complete trust in today's children and today's youth. They are the leaders of the future leaders of Bharat. The remarkable martial arts skills displayed by these talented boys and girls here underscore the immense potential of Bharat's courageous youth.
My family members,
The next 25 years will bring vast opportunities for our youngsters. The youth of Bharat, irrespective of which region or society they are born in, have limitless dreams. To fulfil these dreams, the government has chalked out a clear roadmap, clear vision, clear policy. There is no flaw in its intentions. The National Education Policy formulated by Bharat today will develop new capabilities in the youth of the 21st century. Today, 10,000 Atal Tinkering Labs are igniting a new passion for innovation and research in our students. Speaking of the Start-up Bharat Campaign, in 2014, very few people were acquainted with the startup culture in our country. Today there are 1.25 lakh new startups in Bharat. These startups reflect the dreams, the innovations, and the passion of the youth. Through the Mudra Yojana, over 8 crore youngsters, including those from rural, poor, Dalit, backward, tribal, and deprived classes, have started their own businesses, transforming their destinies. These youngsters did not even have any guarantee to give to the banks. Modi became their guarantee; our government became their ally. We asked the banks to give Mudra loans to the youth fearlessly. Crores of youth have transformed their destiny by receiving Mudra loans worth lakhs of crores of rupees.
Friends,
Today our players are making new records in every international event. Most of these youngsters are from villages, towns, poor and lower middle-class families. They are receiving better sports facilities near their homes under the Khelo Bharat campaign. Proper arrangements are being made for a transparent selection process and modern training. Therefore, the sons and daughters of the village poor are also enhancing the glory of the tricolour. The prioritization of youth interests is yielding phenomenal results.
Friends,
When I speak of making Bharat the third-largest economy, the primary beneficiaries will be the youth of our nation. Being the third-largest economic power means better health, better education. Being the third-largest economic power means more opportunities, more employment and an overall elevation in the quality of life and quality of products. Our youth must paint a picture on an extensive canvas of what a developed Bharat will be like in the year 2047. The government stands steadfast as a friend and partner. A nationwide campaign is underway to combine the suggestions and resolutions of the youth for building a developed Bharat. I would again urge all the youngsters to share their suggestions related to developed Bharat on MyGov. The government has created another major platform, an organization to bring the youth power of the country on a single platform. This is organization or platform is called 'Mera Yuva Bharat' i.e. MY Bharat. This significant platform is turning into a massive organization for the young daughters and sons of the nation. During the ongoing Viksit Bharat Sankalp Yatra, lakhs of youngsters are registering themselves on the MY Bharat platform. I once again urge all the youngsters to register on MY Bharat.
My family members,
On Veer Bal Diwas, I urge all the youth of the country to prioritize their health. A fit youth will not only excel in life but also in his career. Indian youth must establish rules for themselves regarding physical exercise, inclusion of superfood millets in their diet, digital detox practices, attention to mental fitness, and sufficient sleep.
There are many such questions which pose a challenge before today's young generation. There is another grave issue, which as a nation, as a society, we need to pay attention to. This is the problem of addiction and drugs. It requires the concerted efforts of families, society, and the government. We need to save the youth of Bharat from this problem. On this Veer Bal Diwas, I call upon religious leaders and social institutions to lead a mass movement against drugs in the country. Everyone's contribution is essential to create a capable and strong youth force, a lesson taught to us by our gurus. It is with this spirit of 'Sabka Prayas' or concerted efforts that Bharat will become developed. I conclude my speech by paying homage to the great Guru tradition and the brave Sahibzadas who have elevated martyrdom to new heights. Best wishes to all of you!
Waahe Guruji Ka Khalsa! Waahe Guruji Ki Fateh!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବୀର ବାଲ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 DEC 2023 1:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଣ୍ଡଳର ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରଲୋକମାନେ,
ଆଜି ଦେଶ ବୀର ସାହିବଦା ଜୀଙ୍କ ଅମର ବଳିଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଉଛି। ସ୍ୱାଧୀନତାର 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଆକାରରେ ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଗତବର୍ଷ ଡିସେମ୍ବର ୨୬କୁ ଦେଶ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ସମସ୍ତେ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ବୀରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାହାଣୀକୁ ଉତ୍ସାହର ସହ ଶୁଣୁଥିଲେ । ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଭାରତୀୟତାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ କିଛି ବି କରିବା, କିଛି ବି କରିବାର ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତୀକ ଅଟନ୍ତି । ଏହି ଦିନ ଆମକୁ ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ଯେ ବୀରତ୍ୱର ଶୀର୍ଷରେ, ଯୁବ ବୟସର କୌଣସି ଗୁରୁତ୍ୱ ନାହିଁ । ଏହା ଏକ ମହାନ ଐତିହ୍ୟର ପର୍ବ, ଯେଉଁଠାରେ ଗୁରୁ କହୁଥିଲେ, "ସୁରା ସୋ ପହଚନୀୟେ, ଜୋଲରେ ଦିନ କେ ହେତ, ପୁରଜା-ପୁରଜା କଟ ମରେ, କାବିହୁ ନା ଛାଡେ ଖେତ! ମାତା ଗୁଜରୀ, ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଚାରି ଜଣ ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ଆଦର୍ଶ ଆଜି ବି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ତେଣୁ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ହେଉଛି ସେହି ପ୍ରକୃତ ବୀର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିବା ମା'ଙ୍କ ଅତୁଳନୀୟ ବୀରତ୍ୱପ୍ରତି ଆମ ଦେଶର ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ଆଜି ମୁଁ ବାବା ମୋତି ରାମ ମେହେରାଙ୍କ ସହିଦ, ତାଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ଦିୱାନ ତୋଡର ମଲଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଉଛି । ଆମ ଗୁରୁମାନେ ଯେଉଁ ଗଭୀର ଭକ୍ତି ଓ ଦେଶପ୍ରେମ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ତାହାର ସେମାନେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଥିଲେ।
ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଏବେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ, ୟୁଏଇ ଏବଂ ଗ୍ରୀସରେ ବୀର ବାଲ ଦିବସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ବୀର ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଜାଣିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ଶିଖିବ । ତିନିଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଚମକୌର ଓ ସର୍ହିନ୍ଦ ଯୁଦ୍ଧରେ ଯାହା ଘଟିଥିଲା ତାହା ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଇତିହାସ ଅଟେ। ଏହି ଇତିହାସ ଥିଲା ଅତୁଳନୀୟ। ଆମେ ସେହି ଇତିହାସକୁ ଭୁଲି ପାରିବୁ ନାହିଁ। ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ମନେ ପକାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଅନ୍ୟାୟ ଓ ଅତ୍ୟାଚାରର ଘୋର ଅନ୍ଧାର ଥିବା ବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନିରାଶାକୁ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ବି ଆଧିପତ୍ୟ କରିବାକୁ ଦେଇନଥିଲୁ। ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ସହ ଅତ୍ୟାଚାରକାରୀଙ୍କ ମୁକାବିଲା କରିଥିଲୁ। ସେତେବେଳେ ଆମ ର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ସବୁ ବୟସର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏହି ମାଟି ପାଇଁ ମରିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥିଲେ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ନଦେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇନଥିଲା । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନିଜ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଯାଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଦେଶ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ବାହାରକୁ ଆସୁଛି । ଆଜି ଭାରତର ନିଜର ଜନସାଧାରଣ, ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ସାହିବଜାଦାଙ୍କ ବଳିଦାନ ଆଜିର ଭାରତ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପ୍ରେରଣାର ବିଷୟ । ଆଜିର ଭାରତରେ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ବଳିଦାନ, ଗୋବିନ୍ଦ ଗୁରୁଙ୍କ ବଳିଦାନ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ଆଉ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଦେଶ ନିଜ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଏଭଳି ଗର୍ବର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼େ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସମ୍ମାନର ସହ ଦେଖେ ଓ ସମ୍ମାନ ଦିଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ସୁଯୋଗର ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଭାବେ ରଖିଛି। ଆଜି ଭାରତ ଏପରି ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯେଉଁଠି ଭାରତ ପ୍ରମୁଖ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ଅର୍ଥନୀତି ହେଉ, ବିଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା, କ୍ରୀଡ଼ା, ନୀତି ଓ ରଣନୀତି ହେଉ, ଆଜି ଭାରତ ସବୁ ଦିଗରେ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତା ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି - ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସମୟ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ଶକ୍ତି ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଏକ ଜବରଦସ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ହେବ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରଶଂସାକୁ ଅନୁସରଣ କରି ନିଜ ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବି ହରାଇବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ, ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ମଧ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ସେତେବେଳେ ଗୁରୁମାନେ ଆମକୁ ସମାନ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ବି ସମାନ ଶିକ୍ଷା ପାଇଛନ୍ତି । ଏହି ମାଟିର ଗୌରବ ପାଇଁ ଆମକୁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଦେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହି ମହାନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସନ୍ତାନ ଭାବରେ ଆମକୁ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା, ସଂଗଠିତ ହେବା, ଲଢ଼ିବା ଏବଂ ବିଜୟୀ ହେବାକୁ ପଡିବ |
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ଏକ ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ଯାହା ବହୁ ଯୁଗ ପରେ ଥରେ ଆସିଥାଏ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ରଚନା କରୁଥିବା ଅନେକ କାରକକୁ ଏକାଠି ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ କନିଷ୍ଠ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏତେ ଯୁବ ନଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ସେହି ଯୁବଶକ୍ତି ଦେଶକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦେଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ବିଶାଳ ଯୁବଶକ୍ତି ଦେଶକୁ କେତେ ଶିଖରକୁ ନେଇପାରିବ ତାହା କଳ୍ପନା ଶକ୍ତିର ବାହାରେ ।
ଭାରତ ଏମିତି ଏକ ଦେଶ ଯେଉଁଠି ନଚିକେତା ଭଳି ଶିଶୁ ଜ୍ଞାନ ସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ପୃଥିବୀ ଓ ଆକାଶକୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ । ଭାରତ ହେଉଛି ସେହି ଦେଶ ଯେଉଁଠି ଏତେ କମ୍ ବୟସର ଅଭିମନ୍ୟୁ କଠୋର ଭୁଲବୁଝାମଣା ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ବାହାରିପଡ଼ନ୍ତି। ଭାରତ ଏମିତି ଏକ ଦେଶ ଯେଉଁଠି ପିଲାଟି ଧ୍ରୁବ ଭଳି ଏତେ କଠୋର ତପସ୍ୟା କରିଥାଏ ଯେ ଆଜି ବି ତାକୁ କାହା ସହ ତୁଳନା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଭାରତ ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯେଉଁଠି ଶିଶୁ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ କମ୍ ବୟସରେ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଠନ ଦିଗରେ ପାଦ ଥାପିଥିଲେ । ଭାରତ ଏମିତି ଏକ ଦେଶ ଯେଉଁଠି ଏକଲବ୍ୟଙ୍କ ଭଳି ଶିଷ୍ୟ ନିଜ ଗୁରୁଙ୍କୁ ଦକ୍ଷିଣା ଦେବା ପାଇଁ ଅକଳ୍ପନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ଭାରତ ଏମିତି ଏକ ଦେଶ ଯେଉଁଠି ଖୁଦିରାମ ବୋଷ, ବଟୁକେଶ୍ୱର ଦତ୍ତ, କନକଲତା ବରୁଆ, ରାଣୀ ଗୁଇଦିନଲୁ, ବାଜି ରାଉତଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ହିରୋ ଦେଶ ପାଇଁ ସବୁକିଛି ତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ବି ଭାବିନଥିଲେ । ଯେଉଁ ଦେଶର ପ୍ରେରଣା ଯେତେ ବଡ଼ ହେବ, ସେହି ଦେଶ ପାଇଁ କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜିର ପିଲା, ଆଜିର ଯୁବପିଢି ମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ଏହି ପିଲାମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଭବିଷ୍ୟତ ଭାରତର ଅଧିନାୟକ। ଯେଉଁ ପିଲାମାନେ ଏଠାରେ ମାର୍ଶାଲ ଆର୍ଟ ପରିବେଷଣ କରିଛନ୍ତି... ସେମାନଙ୍କର ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କୌଶଳ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଭାରତର ସାହସୀ ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଖରେ କେତେ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି।
ମୋ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ,
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆମ ଯୁବଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି। ଯେ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଯେ କୌଣସି ସମାଜରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିର ସ୍ୱପ୍ନ ଅସୀମ। ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୋଡମ୍ୟାପ, ସ୍ପଷ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତି ଅଛି, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନାହିଁ । ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରିଛି ତାହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କରିବ। ଆଜି ୧୦,୦୦୦ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ଆମ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ। ୨୦୧୪ରେ ଆମ ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସଂସ୍କୃତି ବିଷୟରେ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଜାଣିଥିଲେ। ଆଜି ଭାରତରେ ୧.୨୫ ନିୟୁତ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି। ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ, ଉଦ୍ଭାବନ, କିଛି କରିବାର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ଆଜି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ସହାୟତାରେ ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଓ ସ୍ୱାଧୀନଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏମାନେ ମଧ୍ୟ ଗାଁର ଯୁବକ- ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗ। ଏପରିକି ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଖରେ କୌଣସି ସାମଗ୍ରୀ ନଥିଲା। ମୋଦି ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇଥିଲେ, ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଥିଲେ। ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ କହିଥିଲୁ ଯେ ଆପଣମାନେ ନିର୍ଭୀକ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଦିଅନ୍ତୁ। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୁଦ୍ରା ଋଣ ପାଇ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକ ଆଜି ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଖେଳାଳିମାନେ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇଭେଣ୍ଟରେ ନୂଆ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଯୁବକ ଗାଁ, ସହର, ଗରିବ ଓ ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଯୋଗୁଁ ସେମାନେ ନିଜ ଘର ନିକଟରେ ଉନ୍ନତ କ୍ରୀଡ଼ା ସୁବିଧା ପାଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି । ତେଣୁ ଗରିବ ଗାଁର ପୁଅ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଗୌରବ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ଯୁବ ଆଗ୍ରହକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଗଲେ ଫଳାଫଳ କେତେ ଚମତ୍କାର ତାହା ଏଥିରୁ ଜଣାପଡ଼ୁଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ କରିବା କଥା କହୁଛି, ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗ ମାନଙ୍କୁ ହେବ। ତିନି ନମ୍ବର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଉନ୍ନତ ଶିକ୍ଷା । ତୃତୀୟ ନମ୍ବର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ହେବା ଅର୍ଥ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ, ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି। ତିନି ନମ୍ବର ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା, ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା । ୨୦୪୭ ମସିହାରେ ବିକଶିତ ଭାରତ କେମିତି ହେବ ତାହାର ବଡ଼ କାନଭାସରେ ଆମ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଏକ ବଡ଼ ଚିତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ହିସାବରେ ସରକାର ସହଯୋଗୀ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଓ ସେମାନଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେମାନେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାଇଗଭରେ ସେମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ସେୟାର କରନ୍ତୁ । ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ସରକାର ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଏକ ବଡ଼ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ସଂଗଠନ, ଏହା ହେଉଛି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ - ମୋ ୟଙ୍ଗ ଇଣ୍ଡିଆ ଅର୍ଥାତ୍ ମୋ ଭାରତ । ଏହି ମଞ୍ଚ ଏବେ ଦେଶର ଛୋଟ ଝିଅ ଓ ପୁଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସଂଗଠନ ପାଲଟିଛି। ଆଜିକାଲି ଚାଲିଥିବା ବିକାଶ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏହି ଏମୱାଇ ଭାରତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସେମାନେ ମୋ ପାଇଁ ଭାରତରେ ନିଜକୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରନ୍ତୁ
ମୋ ସମ୍ପର୍କୀୟମାନେ,
ଆଜି ବୀର ବାଲ ଦିବସଅବସରରେ ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତୁ। ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଫିଟ୍ ରହିବେ, ସେ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ, କ୍ୟାରିୟରରେ ମଧ୍ୟ ସୁପରହିଟ୍ ହେବେ। ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ନିଜ ପାଇଁ କିଛି ନିୟମ ତିଆରି କରନ୍ତୁ, ତାହାକୁ ପାଳନ କରନ୍ତୁ। ଯେପରିକି ଆପଣ ଦିନ କିମ୍ବା ସପ୍ତାହରେ କେତେ ଶାରୀରିକ ବ୍ୟାୟାମ କରନ୍ତି? ଆପଣ ସୁପରଫୁଡ୍ ବାଜରା ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି - ଶ୍ରୀ ଆନ୍ କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି କି? ଡିଜିଟାଲ ଡିଟକ୍ସ, ଆପଣ ଡିଜିଟାଲ ଡିଟାକ୍ସ କରିବା ଉପରେ କେତେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି? ଆପଣଙ୍କ ମାନସିକ ସୁସ୍ଥତା ପାଇଁ ଆପଣ କ'ଣ କରନ୍ତି? ଆପଣ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନିଦ ପାଆନ୍ତି ନା ଶୋଇବା ପ୍ରତି ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ?
ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ଆଜିର ଆଧୁନିକ ଯୁବପିଢ଼ି ଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ରହିଛି, ଯାହା ଉପରେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହିସାବରେ ସମାଜ ଭାବେ ଆମେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହା ହେଉଛି ଡ୍ରଗ୍ସ ଓ ଡ୍ରଗ୍ସ ସମସ୍ୟା । ଆମକୁ ଭାରତର ଯୁବ ଶକ୍ତିକୁ ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସହ ପରିବାର ଓ ସମାଜର ଶକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଜି ବୀର ବାଲ ଦିବସ ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଧାର୍ମିକ ନେତା ଏବଂ ସମସ୍ତ ସାମାଜିକ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଦେଶରେ ନିଶା ବିରୋଧରେ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନର ଆୟୋଜନ କରନ୍ତୁ। ଏକ ଦକ୍ଷ ଓ ସଶକ୍ତ ଯୁବଶକ୍ତି ଗଠନ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଜରୁରୀ । ଏହା ହେଉଛି ଆମ ଗୁରୁମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଶିକ୍ଷା । ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଏହି ଭାବନା ରେ ଭାରତର ବିକାଶ ହେବ । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ମହାନ ଗୁରୁ ପରମ୍ପରା, ସହିଦଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଏହାକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିବା ବୀର ସାହିବଜାଦାମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ମୋର ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା !
ୱାହେ ଗୁରୁ ଜୀ କା ଖାଲସା, ୱାହେ ଗୁରୁ ଜୀ କି ଫତେହ !