Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Veer Bal Diwas programme
26 DEC 2023 1:50PM by PIB Delhi
All the distinguished Union Ministers, ladies and gentlemen present here today!
Today, the nation commemorates the enduring sacrifice of the courageous Sahibzadas, drawing inspiration from their indomitable spirit. In the 'Azaadi Ka Amritkaal,' a new chapter unfolds in the form of Veer Bal Diwas. Last year marked the inaugural celebration of Veer Bal Diwas on December 26, when the entire nation resonated with the heroic tales of the Sahibzadas, evoking profound emotions. Veer Bal Diwas symbolizes the unwavering commitment to go to any lengths to safeguard the essence of Indianness. This day reminds us that the pinnacle of bravery is not constrained by age. This festival reminds us of that great heritage, where the Guru used to say - सूरा सो पहचानिए, जो लरै दीन के हेत, पुरजा-पुरजा कट मरै, कबहू ना छाडे खेत! The valour and ideals of Mata Gujri, Guru Gobind Singh Ji, and their four Sahibzadas continue to instil strength in every Indian. Veer Bal Diwas stands as the nation's authentic tribute to the unparalleled bravery of these true heroes and the mothers who brought them into the world. Today, I am commemorating and paying tribute to the martyrdom of Baba Moti Ram Mehra and his family, and the devotion of Diwan Todarmal. They were an epitome of profound devotion towards our Gurus that ignites the spirit of patriotism.
My family members,
I am elated that Veer Bal Diwas is now being celebrated at the international level too. This year, events related to Veer Bal Diwas are being organized in various countries such as America, Britain, Australia, New Zealand, UAE, and Greece. The global community will gain a deeper understanding of the brave Sahibzadas of Bharat and draw inspiration from their noble deeds. The events of the Chamkaur and Sirhind battles three hundred years ago are etched in indelible history—an unmatched narrative that must not be forgotten. Reminding future generations of this history is crucial. Even in the darkest times of injustice and oppression, we, as Indians, refused to succumb to despair. Our ancestors of every era made the supreme sacrifice, choosing to die for this soil rather than living for themselves.
Friends,
Until we showed respect to our heritage, the world also didn't show appreciation for our heritage. Today, as we take pride in our heritage, the global perspective has shifted. Bharat is coming out of the slave mentality. The present-day Bharat places complete faith in its people, capabilities, and inspiration. The sacrifice of the Sahibzadas serves as a national inspiration for contemporary Bharat. The sacrifices of Bhagwan Birsa Munda and Govind Guru also inspire the entire nation. When a country advances with pride in its heritage, the world views it with respect.
Friends,
The world now recognizes Bharat as a land of opportunities. Bharat is currently at a stage where it is actively contributing to resolving major global challenges. In fields such as the economy, science, research, sports, and policy-strategy, Bharat is reaching new heights. As I declared from the ramparts of the Red Fort – this is the time; this is the right time. This is Bharat's time. The next 25 years will showcase the zenith of Bharat's potential. To achieve this, we must adhere to five principles and strengthen our national character. Every moment is precious, and we cannot afford to waste any time. The Gurus imparted this lesson to us then, and it remains relevant even today. We must live for the honour of this soil, striving to make our country better. As the children of this great nation, we must live, unite, strive, and emerge victorious to make the country developed.
My family members,
Today, Bharat finds itself in a momentous era, an era which arrives once in a lifetime! In this 'Azaadi Ka Amritkaal' various factors have come together to pave the way for the nation's illustrious future. Bharat stands as one of the countries globally with the youngest population. Bharat was not so young even at the time of its freedom struggle. The potential of this vast youth power, evident in its role in achieving independence, holds boundless possibilities for the nation's progress.
Bharat is a land where a child, like Nachiketa passionately seeks knowledge, where Abhimanyu at a tender age tries to break open the formidable Chakravyuh, and where child Dhruva's rigorous penance remains unmatched. Bharat is a country where young Chandragupta steps forward to lead an empire, and where a disciple like Ekalavya performs extraordinary deeds to give Dakshina to his Guru. Heroes like Khudiram Bose, Batukeshwar Dutt, Kanaklata Barua, Rani Gaidinliu, and Baji Rout, who sacrificed everything for the nation, exemplify the unparalleled motivation that fuels a nation's ability to achieve any goal. That's why I have complete trust in today's children and today's youth. They are the leaders of the future leaders of Bharat. The remarkable martial arts skills displayed by these talented boys and girls here underscore the immense potential of Bharat's courageous youth.
My family members,
The next 25 years will bring vast opportunities for our youngsters. The youth of Bharat, irrespective of which region or society they are born in, have limitless dreams. To fulfil these dreams, the government has chalked out a clear roadmap, clear vision, clear policy. There is no flaw in its intentions. The National Education Policy formulated by Bharat today will develop new capabilities in the youth of the 21st century. Today, 10,000 Atal Tinkering Labs are igniting a new passion for innovation and research in our students. Speaking of the Start-up Bharat Campaign, in 2014, very few people were acquainted with the startup culture in our country. Today there are 1.25 lakh new startups in Bharat. These startups reflect the dreams, the innovations, and the passion of the youth. Through the Mudra Yojana, over 8 crore youngsters, including those from rural, poor, Dalit, backward, tribal, and deprived classes, have started their own businesses, transforming their destinies. These youngsters did not even have any guarantee to give to the banks. Modi became their guarantee; our government became their ally. We asked the banks to give Mudra loans to the youth fearlessly. Crores of youth have transformed their destiny by receiving Mudra loans worth lakhs of crores of rupees.
Friends,
Today our players are making new records in every international event. Most of these youngsters are from villages, towns, poor and lower middle-class families. They are receiving better sports facilities near their homes under the Khelo Bharat campaign. Proper arrangements are being made for a transparent selection process and modern training. Therefore, the sons and daughters of the village poor are also enhancing the glory of the tricolour. The prioritization of youth interests is yielding phenomenal results.
Friends,
When I speak of making Bharat the third-largest economy, the primary beneficiaries will be the youth of our nation. Being the third-largest economic power means better health, better education. Being the third-largest economic power means more opportunities, more employment and an overall elevation in the quality of life and quality of products. Our youth must paint a picture on an extensive canvas of what a developed Bharat will be like in the year 2047. The government stands steadfast as a friend and partner. A nationwide campaign is underway to combine the suggestions and resolutions of the youth for building a developed Bharat. I would again urge all the youngsters to share their suggestions related to developed Bharat on MyGov. The government has created another major platform, an organization to bring the youth power of the country on a single platform. This is organization or platform is called 'Mera Yuva Bharat' i.e. MY Bharat. This significant platform is turning into a massive organization for the young daughters and sons of the nation. During the ongoing Viksit Bharat Sankalp Yatra, lakhs of youngsters are registering themselves on the MY Bharat platform. I once again urge all the youngsters to register on MY Bharat.
My family members,
On Veer Bal Diwas, I urge all the youth of the country to prioritize their health. A fit youth will not only excel in life but also in his career. Indian youth must establish rules for themselves regarding physical exercise, inclusion of superfood millets in their diet, digital detox practices, attention to mental fitness, and sufficient sleep.
There are many such questions which pose a challenge before today's young generation. There is another grave issue, which as a nation, as a society, we need to pay attention to. This is the problem of addiction and drugs. It requires the concerted efforts of families, society, and the government. We need to save the youth of Bharat from this problem. On this Veer Bal Diwas, I call upon religious leaders and social institutions to lead a mass movement against drugs in the country. Everyone's contribution is essential to create a capable and strong youth force, a lesson taught to us by our gurus. It is with this spirit of 'Sabka Prayas' or concerted efforts that Bharat will become developed. I conclude my speech by paying homage to the great Guru tradition and the brave Sahibzadas who have elevated martyrdom to new heights. Best wishes to all of you!
Waahe Guruji Ka Khalsa! Waahe Guruji Ki Fateh!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘বীৰ বাল দিৱস’ কাৰ্যসূচীত প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
26 DEC 2023 1:50PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসকল, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকলৰ লগতে উপস্থিত গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল।
আজি দেশখনে বীৰ চাহিবজাদাসকলৰ অমৰ ত্যাগক স্মৰণ কৰি তেওঁলোকৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা গ্ৰহণ কৰিছে। স্বাধীনতাৰ 'অমৃত কাল'ত ‘বীৰ বাল দিৱস’ৰ ৰূপত এটা নতুন অধ্যায় আৰম্ভ হৈছে। যোৱা বছৰ দেশখনে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘বীৰ বাল দিৱস’ হিচাপে ২৬ ডিচেম্বৰৰ দিনটো উদযাপন কৰিছিল। সেই সময়ত সমগ্ৰ দেশৰ সকলোৱে অতি আৱেগেৰে চাহিবজাদাসকলৰ বীৰত্বপূৰ্ণ কাহিনীসমূহ শুনিছিল। ‘বীৰ বাল দিৱস’ হৈছে ভাৰতীয়ত্ব সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে যিকোনো কাম কৰাৰ বাবে লোৱা সংকল্পৰ প্ৰতীক। এই দিনটোৱে আমাক সোঁৱৰাই দিয়ে যে শৌৰ্যৰ পৰাকাষ্ঠা প্ৰদৰ্শনৰ সময়ত বয়সৰ কম-বেছিৰ কোনো গুৰুত্ব নাই। এয়া হৈছে সেই মহান ঐতিহ্যৰ উৎসৱ, য'ত গুৰুৱে কৈছিল, "সুৰা সো পহচানিয়ে, যো লৰে দিনকে হেত, পূৰ্জা-পূৰ্জা কট মৰে, কবহ না ছাড়ে খেত!" মাতা গুজৰী, গুৰু গোবিন্দ সিং জী আৰু তেওঁৰ চাৰিজন চাহিবজাদাৰ বীৰত্ব আৰু আদৰ্শই এতিয়াও প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ক সাহস প্ৰদান কৰে। সেয়েহে, ‘বীৰ বাল দিৱস’ হৈছে সেইসকল প্ৰকৃত বীৰ আৰু তেওঁলোকক জন্ম দিয়া মাতৃৰ অতুলনীয় বীৰত্বৰ প্ৰতি ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। আজি মই বাবা মতিৰাম মেহৰা আৰু তেওঁৰ পৰিয়াল আত্মত্যাগ আৰু দিৱান তোদৰমলৰ ভক্তিৰ কথাও শ্ৰদ্ধাৰে স্মৰণ কৰিছোঁ। আমাৰ গুৰুসকলৰ প্ৰতি অগাধ ভক্তি, ৰাষ্ট্ৰৰ যি প্ৰেম এয়া আছিল এক উদাহৰণ।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
মই সুখী যে ‘বীৰ বাল দিৱস’ এতিয়া আন্তৰ্জাতিক ভাৱেও উদযাপন কৰা হৈছে। এই বছৰ, আমেৰিকা, ইউকে, অষ্ট্ৰেলিয়া, নিউজিলেণ্ড, ইউএই আৰু গ্ৰীছতো বীৰ বাল দিৱস সম্পৰ্কীয় কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰা হৈছে। সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ সাহসী চাহিবজাদাসকলক অধিক জানিব আৰু তেওঁলোকৰ মহান কৃতিত্বৰ পৰা শিকিব পাৰিব। তিনিশ বছৰ আগতে ‘চামকৌৰ’ আৰু ‘সৰহিন্দ’ৰ যুদ্ধত যি ঘটনা ঘটিছিল সেয়া এক অম্লান ইতিহাস। এই ইতিহাস অতুলনীয়। আমি সেই ইতিহাস পাহৰিব নোৱাৰো। এই ইতিহাস ভৱিষ্যত প্ৰজন্মসমূহক সোঁৱৰাই দিয়াটো খুবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। যেতিয়া অন্যায় আৰু অত্যাচাৰৰ ঘোৰ অন্ধকাৰ আছিল, তেতিয়াও আমি এক মুহূৰ্তৰ বাবেও হতাশাক আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিবলৈ নিদিছিলো। আমি ভাৰতীয়সকলে আত্মসন্মান অটুত ৰাখি অত্যাচাৰৰ সন্মুখীন হৈছিলোঁ। আমাৰ সকলো বয়সৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে তেতিয়া সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰিছিল। তেওঁলোকে নিজৰ বাবে জীয়াই থকাৰ সলনি এই মাটিৰ বাবে মৰিবলৈ পচন্দ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
যেতিয়ালৈকে আমি আমাৰ ঐতিহ্যক সন্মান নকৰোঁ, বিশ্বয়ো আমাৰ ঐতিহ্যক গুৰুত্ব নিদিয়ে। আজি যেতিয়া আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱান্বিত হৈছো, বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগীও সলনি হৈছে। মই সুখী যে আজি দেশখন দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। আজিৰ ভাৰতে ইয়াৰ জনসাধাৰণ, ইয়াৰ সামৰ্থ্য আৰু ইয়াৰ অনুপ্ৰেৰণাৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস ৰাখিছে। চাহিবজাদাৰ ত্যাগ আজিৰ ভাৰতৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় অনুপ্ৰেৰণাৰ বিষয় হৈছে। আজিৰ ভাৰতত ভগৱান বীৰচা মুণ্ডাৰ বলিদানে, গোবিন্দ গুৰুৰ বলিদানে সমগ্ৰ দেশবাসীক অনুপ্ৰাণিত কৰে। আৰু যেতিয়া এখন দেশে ইয়াৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি এনে গৌৰৱৰে আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়া বিশ্বয়ো ইয়াক সন্মানেৰে চাবলৈ ধৰে, সন্মান জনায়।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতক সুযোগৰ প্ৰথম শাৰীৰ দেশ হিচাপে গণ্য কৰিছে। আজি ভাৰত এনে এক পৰ্যায়ত আছে য'ত ভাৰতে মুখ্য গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধানত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰি আছে। অৰ্থনীতি, বিজ্ঞান, গৱেষণা, ক্ৰীড়া, নীতি আৰু ৰণনীতি যিয়েই নহওক কিয় আজি ভাৰতে প্ৰতিটো দিশতে নতুন শিখৰৰ দিশে আগবাঢ়িছে। আৰু সেইকাৰণেই মই লালকিল্লাৰ পৰা কৈছিলো – এয়াই সময়, সঠিক সময়। এয়া হৈছে ভাৰতৰ সময়। আগন্তুক ২৫টা বছৰ ভাৰতৰ শক্তিৰ পৰাকাষ্ঠাৰ এক প্ৰচণ্ড প্ৰদৰ্শন হ'ব। আৰু ইয়াৰ বাবে, আমি পাঁচটা পণ অনুসৰণ কৰিব লাগিব আৰু আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰ শক্তিশালী কৰিব লাগিব। আমি এক মুহূৰ্তও হেৰুৱাব নালাগিব, আমি এক মুহূৰ্তও অপেক্ষা কৰিব নালাগিব। গুৰুসকলে তেতিয়াও আমাক একেটা শিকনিয়েই দিছিল, আজিও তেওঁলোকৰ সেই একেই শিকনিয়েই আছে। আমি এই মাটিৰ মান-সন্মান-গৌৰৱৰ বাবে জীয়াই থাকিব লাগিব। দেশখন উন্নত কৰিবলৈ আমি জীৱন পাত কৰিব লাগিব। আমি এই মহান ৰাষ্ট্ৰৰ সন্তান হিচাপে দেশখনক উন্নত কৰিবলৈ জীয়াই থাকিব লাগিব, সংগঠিত হ'ব লাগিব, যুঁজ দিব লাগিব আৰু বিজয়ী হ'ব লাগিব।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
আজি ভাৰতে এনে এটা কালখণ্ডৰ মাজেৰে পাৰ হবলগীয়া হৈছে যিটো বহু যুগত মাত্ৰ এবাৰৰ বাবেহে আহে। স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত, ভাৰতৰ সোণালী ভৱিষ্যত ৰচনা কৰা বহুতো কাৰক একেলগে সংযুক্ত হৈছে। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়াসকলৰ দেশসমূহৰ ভিতৰৰ এখন। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়তো ভাৰতত ইমান যুৱক-যুৱতী নাছিল। যেতিয়া সেই যুৱশক্তিয়েই দেশক স্বাধীনতা প্ৰদান কৰিছিল, তেতিয়া হলেতো আজিৰ এই বিশাল যুৱশক্তিয়ে দেশখনক কেনে উচ্চতালৈ লৈ যাব পাৰে, সেয়া কল্পনাৰো অগোচৰ।
ভাৰত এখন দেশ য'ত নচিকেতাৰ দৰে শিশুৱে জ্ঞানৰ সন্ধানত পৃথিৱী-আকাশ এক কৰি দিছিল। ভাৰত হৈছে এনে এখন দেশ য'ত তেনেই কম বয়সীয়া অভিমন্যুৱে দুৰ্জেয় চক্ৰব্যহু ভেদ কৰিবলৈ আগবাঢ়ি গৈছিল। ভাৰত এনে এখন দেশ য'ত শিশু ধ্ৰুৱই ইমান কঠোৰ তপস্যা কৰিছিল যে আজিও তাৰ তুলনা কাৰো সৈতে কৰিব নোৱাৰি। ভাৰত এনে এখন দেশ য'ত শিশু চন্দ্ৰগুপ্তই তেনেই কম বয়সতেই সাম্ৰাজ্যৰ নেতৃত্ব দিবলৈ আগবাঢ়ি গৈছিল। ভাৰত এনে এখন দেশ য'ত একলব্যৰ দৰে শিষ্যই তেওঁৰ গুৰুক দক্ষিণা দিবলৈ অকল্পনীয় কাম কৰাৰ নিদৰ্শন দাঙি দৰিছিল। ভাৰত এনে এখন দেশ য'ত খুদিৰাম বসু, বটুকেশ্বৰ দত্ত, কনকলতা বৰুৱা, ৰাণী গুইডিনিল্যু, বাজি ৰাউতৰ দৰে বহুতো বাৰ-বীৰাংগণাই দেশৰ বাবে সৰ্বস্ব ত্যাগ কৰাৰ বাবে এক মুহূৰ্তৰ বাবেও ভবা নাছিল। যিখন দেশৰ প্ৰেৰণা ইমান ডাঙৰ, সেইখন দেশৰ বাবে কোনো লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাটো অসম্ভৱেই নহয়। সেয়েহে মই আজিৰ ল'ৰা-ছোৱালী, আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বাস কৰোঁ। এই শিশুসকল হৈছে ভৱিষ্যত ভাৰতৰ কৰ্ণধাৰ। ইয়াত সমৰ কলা প্ৰদৰ্শন কৰা শিশুসকল... তেওঁলোকৰ আশ্চৰ্যকৰ দক্ষতাই ভাৰতৰ সাহসী ল'ৰা আৰু ছোৱালীহঁতৰ কিমান সম্ভাৱনা আছে সেই কথাকে প্ৰদৰ্শিত কৰিছে।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
আগন্তুক ২৫টা বছৰে আমাৰ যুৱশক্তিৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগ আনিছে। যিকোনো ক্ষেত্ৰত, যিকোনো সমাজত জন্ম গ্ৰহণ কৰা ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল, তেওঁলোকৰ সপোন সীমাহীন। এই সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ, চৰকাৰৰ এক স্পষ্ট পথ-মানচিত্ৰ আছে, এক স্পষ্ট দৃষ্টিভংগী আছে, এক স্পষ্ট নীতি আছে, উদ্দেশ্যতো কোনো ত্ৰুটি নাই। ভাৰতে আজি প্ৰস্তুত কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে একবিংশ শতিকাৰ যুৱপ্ৰজন্মত নতুন সামৰ্থ্য বিকাশিত কৰিব। আজি, ১০,০০০ অটল টিঙ্কাৰিং লেব-য়ে আমাৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ মাজত উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণাৰ বাবে এক নতুন আগ্ৰহ সৃষ্টি কৰিছে। ‘ষ্টাৰ্ট-আপ ইণ্ডিয়া’ অভিযানলৈ চাওক। ২০১৪ চনত আমাৰ দেশৰ ‘ষ্টাৰ্ট-আপ’ সংস্কৃতিৰ বিষয়ে খুব কম লোকেইহে জানিছিল। আজি ভাৰতত ১.২৫ নিযুত নতুন ‘ষ্টাৰ্ট-আপ’ আছে। এই ‘ষ্টাৰ্ট-আপ’সমূহত, যুৱক-যুৱতীসকলৰ সপোন, উদ্ভাৱন, কিবা এটা কৰাৰ প্ৰচেষ্টা আছে। আজি ‘মুদ্ৰা যোজনা’ৰ সহায়ত ৮ কোটিতকৈয়ো অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিজৰ ব্যৱসায় আৰু স্বতন্ত্ৰ ভাবে কাম আৰম্ভ কৰিছে। এইসকল গাঁৱৰ দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ যুৱক-যুৱতী। এই যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওচৰত বেংকক ‘গেৰাণ্টী’ দিয়াৰ কোনো সামগ্ৰী নাছিল। মোদীয়ে তেওঁলোকৰ ‘গেৰাণ্টী’ লৈছিল, আমাৰ চৰকাৰ তেওঁলোকৰ অংশীদাৰ হৈছিল। আমি বেংকসমূহক কৈছিলো যে আপোনালোক ভয়মুক্ত হোৱা উচিত আৰু যুৱসকলক মুদ্ৰা ঋণ দিয়া উচিত। কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীয়ে আজি লাখ লাখ কোটি টকা ‘মুদ্ৰা ঋণ’ হিচাপে লাভ কৰি তেওঁলোকৰ ভাগ্য সলনি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ খেলুৱৈসকলে আজি প্ৰতিটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অনুষ্ঠানত নতুন অভিলেখ ৰচনা কৰিছে। এই যুৱকসকলৰ বেছিভাগেই গাঁও, চহৰ, দৰিদ্ৰ আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ। ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ অভিযানৰ বাবে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ ওচৰত উন্নত ক্ৰীড়া সুবিধা লাভ কৰিছে। স্বচ্ছ বাছনি প্ৰক্ৰিয়া আৰু আধুনিক প্ৰশিক্ষণৰ বাবে সঠিক ব্যৱস্থা প্ৰদান কৰা হৈছে। সেয়েহে, গাঁওবোৰৰ দৰিদ্ৰ পুত্ৰ-কন্যাসকলেও ত্ৰিৰংগ পতাকাৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে। যুৱ আগ্ৰহক প্ৰাথমিকতা প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিলে ফলাফলবোৰ কিমান দৰ্শনীয় হয় এই কথাই তাকে প্ৰতিপন্ন কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া মই ভাৰতক তৃতীয় স্থানৰ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ কথা কওঁ, ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰীসকল হৈছে মোৰ দেশৰ যুৱপ্ৰজন্ম। তিনি নম্বৰৰ অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ অৰ্থ হৈছে উন্নত স্বাস্থ্য, উন্নত শিক্ষা। তিনি নম্বৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি হোৱাৰ অৰ্থ হৈছে অধিক সুযোগ, অধিক চাকৰি। তিনি নম্বৰ অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ অৰ্থ হৈছে জীৱনৰ মান, সামগ্ৰীৰ মান। আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মই ২০৪৭ বৰ্ষৰ উন্নত ভাৰত কেনেকুৱা হ'ব তাৰ ডাঙৰ কেনভাচত এখন ডাঙৰ ছবি আঁকিব লাগিব। চৰকাৰে, এজন বন্ধু ৰূপত, অংশীদাৰৰ ৰূপত আপোনালকৰ সৈতে দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে। যুৱসকলৰ পৰামৰ্শ আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকৰ সংকল্পক সংযোগ কৰিবলৈ দেশজুৰি অভিযান চলি আছে। মই আকৌ এবাৰ সকলো যুৱক-যুৱতীক এক উন্নত ভাৰতৰ সৈতে সম্পৰ্কিত MyGov-ত তেওঁলোকৰ পৰামৰ্শ সহভাগ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাম। চৰকাৰে দেশৰ যুৱ শক্তিক একক মঞ্চত অৱতীৰ্ণ কৰাৰ বাবে আন এখন অতি ডাঙৰ মঞ্চ, এটা অতি ডাঙৰ প্ৰতিষ্ঠান সৃষ্টি কৰিছে। এইটো হৈছে সংগঠন, এইটো হৈছে মঞ্চ – মোৰ যুৱ ভাৰত অৰ্থাৎ MY Bharat। এই মঞ্চখন এতিয়া দেশৰ যুৱক-যুৱতীকলৰ বাবে এটা ডাঙৰ সংগঠন হৈ উঠিছে। আজিকালি চলি থকা বিকাশ ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ সময়তো লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে এই MY Bharat প্লেটফৰ্মত পঞ্জীয়ন কৰিছে। মই পুনৰ দেশৰ সকলো যুৱক-যুৱতীক MY Bharatত নিজৰ নাম পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ।
মোৰ পৰিয়ালবৰ্গ,
আজি ‘বীৰ বাল দিৱস’ সন্দৰ্ভত মই দেশৰ সকলো যুৱক-যুৱতীক তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যক সৰ্বাধিক প্ৰাথমিকতা দিবলৈ অনুৰোধ জনাইছোঁ। যেতিয়া ভাৰতৰ যুৱসকল সুস্থ হ'ব, তেতিয়া তেওঁ তেওঁৰ জীৱনত, তেওঁৰ কেৰিয়াৰতো ছুপাৰ হিট হ'ব। ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মই নিজৰ বাবে কিছুমান নিয়ম প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব, সেইবোৰ অনুসৰণ কৰিব লাগিব। যেনে দিন বা সপ্তাহত আপোনালোকে কিমান শাৰীৰিক ব্যায়াম কৰে? আপোনালোকে ছুপাৰফুড বাজ্ৰা– ‘শ্ৰীঅন্ন’-ৰ বিষয়ে কিমান জানে, কিন্তু আপোনালোকে ইয়াক আপোনালোকৰ আহাৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে নেকি? ‘ডিজিটেল ডিটক্স’, ‘ডিজিটেল ডিটক্স’ কৰিবলৈ আপোনালোকে কিমান মনোযোগ দিয়ে? আপোনালোকৰ মানসিক সুস্থতাৰ বাবে আপোনালোকে কি কৰে? আপোনালোকে এদিনত পৰ্যাপ্ত টোপনি মাৰে নে আপোনালোক টোপনিৰ প্ৰতি বেছি মনোযোগ দিয়েনে নিদিয়ে?
এনে বহুতো প্ৰশ্ন আছে যি আজিৰ আধুনিক যুৱ প্ৰজন্মৰ সন্মুখত এক প্ৰত্যাহ্বান হৈ থিয় দিছে। আন এটা অতি ডাঙৰ সমস্যাও আছে, যাৰ ওপৰত আমি এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে, সমাজ হিচাপে মনোযোগ দিয়া প্ৰয়োজন। এয়া হৈছে নিচা আৰু ঔষধৰ সমস্যা। আমি ভাৰতৰ যুৱ শক্তিক এই সমস্যাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে, চৰকাৰৰ সৈতে, পৰিয়াল আৰু সমাজৰ শক্তিয়েও তেওঁলোকৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব। আজি ‘বীৰ বাল দিৱস’ সন্দৰ্ভত মই সকলো ধৰ্মীয় নেতা আৰু সকলো সামাজিক প্ৰতিষ্ঠানক দেশত ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে এক গণ আন্দোলন সংগঠিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছোঁ। এক সক্ষম আৰু শক্তিশালী যুৱশক্তি গঢ়ি তুলিবলৈ সকলোৰে প্ৰচেষ্টা প্ৰয়োজনীয়। এইটো আমাৰ গুৰুসকলে আমাক দিয়া সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ পাঠ। ভাৰতে সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ এই মনোভাৱৰ সৈতে বিকাশ কৰিব। আকৌ এবাৰ, মই মহান গুৰু পৰম্পৰা, শ্বহীদ হোৱাৰ বাবে এক নতুন সন্মান আৰু ইয়াক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱা সাহসী চাহিবজাদাসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিছো। আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছোঁ!
ৱাহে গুৰু জী কা খালচা, ৱাহে গুৰু জী কি ফতেহ!