Cabinet
Cabinet approves the Migration and Mobility Agreement between India and Italy
27 DEC 2023 3:29PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has given its ex-post facto approval to the proposal of Ministry of External Affairs to sign and ratify the Migration and Mobility Agreement between the Government of the Republic of India and the Government of the Italian Republic.
The Agreement would enhance people-to-people contacts, foster mobility of students, skilled workers, business people and young professionals and strengthen cooperation on issues related to irregular migration between the two sides.
The Agreement locks-in the current Italian visa regime including mechanisms for post study opportunities, internships, professional trainings assuring an advantage for India under the existing labour mobility pathways under the Flows Decree.
Some of the key provisions are listed below:
1. Indian students wishing to gather initial professional experience, after completing academic/vocational training in Italy may be granted temporary residence in Italy for up to 12 months.
2. The Italian side has detailed provisions related to Professional Training, Extracurricular Internships and Curricular Internships which allow Indian students/trainees to gain experience in Italian skill/training standards.
3. For workers, the Italian side has reserved a quota of 5000, 6000 and 7000 non seasonal Indian workers for 2023, 2024 and 2025 under the current Flows Decree (Total reserved quota stands at 12000 for non-seasonal workers). Additionally, the Italian side has reserved a quota of 3000, 4000 and 5000 seasonal Indian workers for 2023, 2024 and 2025 under current Flows Decree (Total reserved quota stands at 8000 for seasonal workers).
Under the Flows Decree, Italian side has offered incremental re­served quotas for both seasonal and non-seasonal workers from 2023-2025. Additionally, the Agreement also formalises joint working on fur­thering mobility pathways between India and Italy through agreements on Youth Mobility and Facilitation of Recruitment of Indian qualified professionals in the healthcare and medical services sectors which will be discussed under the Joint Working Group (JWG).
Cooperation between the two parties in fight against irregular migration has also been formalised through the Agreement.
This Agreement will come into effect on the first day of the second month following the date of receipt of the last of the two notifications by which Parties shall have communicated to each other the completion of their internal procedures necessary for its entry into force and will remain into force for a period of 5 years. Unless terminated by any Participant, the Agreement will be automatically renewed for a similar successive period.
The Agreement provides a formal mechanism for its monitoring through a JWG which would meet periodically, in virtual or physical mode as convenient, and oversee its implementation. The JWG would share relevant information, evaluate implementation of Agreement and discuss all appropriate proposals to support implementation as necessary.
Background:
The Agreement was signed on 2 November, 2023 by External Affairs Minister, Dr. S. Jaishankar on Indian side and the Minister of Foreign Affairs and International Cooperation, Shri Antonio Tajani on Italian side.

କ୍ୟାବିନେଟ
ଭାରତ ଓ ଇଟାଲୀ ମଧ୍ୟରେ ମାଇଗ୍ରେସନ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ମୋବିଲିଟି ଚୁକ୍ତିକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
27 DEC 2023 3:29PM by PIB Bhubaneswar
: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଇଟାଲୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାଇଗ୍ରେସନ୍ ଏବଂ ମୋବିଲିଟି ଚୁକ୍ତିରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ।
ଏହି ବୁଝାମଣା ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଯୁବ ବୃତ୍ତିଜୀବୀଙ୍କ ଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଦୁଇ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନିୟମିତ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସହଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ।
ଏହି ଚୁକ୍ତି ବର୍ତ୍ତମାନର ଇଟାଲୀ ଭିସା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଲକ୍ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଫ୍ଲୋଜ୍ ଡିକ୍ରି ଅଧୀନରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଶ୍ରମ ଗତିଶୀଳତା ପଥ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଧ୍ୟୟନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସୁଯୋଗ, ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍, ବୃତ୍ତିଗତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିମ୍ନରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି:
1. ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବୃତ୍ତିଗତ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଇଟାଲୀରେ ଶିକ୍ଷାଗତ/ଧନ୍ଦାମୂଳକ ତାଲିମ ଶେଷ କରିବା ପରେ ୧୨ ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇଟାଲୀରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ବାସଭବନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ।
2. ଇଟାଲୀୟ ପକ୍ଷରେ ବୃତ୍ତିଗତ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଏକ୍ସଟ୍ରାକୁଲାର ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଏବଂ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଇଣ୍ଟରନସିପ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିସ୍ତୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଯାହା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ର / ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଇଟାଲୀ ଦକ୍ଷତା / ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦିଏ |
3. ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଇଟାଲୀ ପକ୍ଷ ବର୍ତ୍ତମାନର ଫ୍ଲୋଜ୍ ଡିକ୍ରୀ (ଅଣ-ଋତୁକାଳୀନ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଟ ସଂରକ୍ଷିତ କୋଟା ୧୨୦) ଅଧୀନରେ ୨୦୨୩, ୨୦୨୪ ଏବଂ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ୫୦୦୦, ୬୦୦୦ ଏବଂ ୭୦୦୦ ଅଣଋତୁକାଳୀନ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କୋଟା ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଇଟାଲୀ ପକ୍ଷ ବର୍ତ୍ତମାନର ଫ୍ଲୋଜ୍ ଡିକ୍ରି (ଋତୁକାଳୀନ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଟ ସଂରକ୍ଷିତ କୋଟା ୮୦୦୦) ଅଧୀନରେ ୨୦୨୩, ୨୦୨୪ ଏବଂ ୨୦୨୫ ଋତୁକାଳୀନ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ୩୦୦୦, ୪୦୦୦ ଏବଂ ୫୦୦୦ ଋତୁକାଳୀନ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କୋଟା ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିଛି।
ଫ୍ଲୋ ଡିକ୍ରି ଅନୁଯାୟୀ, ଇଟାଲୀ ପକ୍ଷ ୨୦୨୩-୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଭୟ ଋତୁକାଳୀନ ଏବଂ ଅଣଋତୁକାଳୀନ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷିତ କୋଟା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଚୁକ୍ତିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଯୋଗ୍ୟ ପେସାଦାରଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଯୁବ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସୁବିଧା ଉପରେ ଚୁକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏବଂ ଇଟାଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଗତିଶୀଳତା ପଥକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ଜଏଣ୍ଟ ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ୍ (ଜେଡବ୍ଲୁଜି) ଅଧୀନରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବ ।
ଅନିୟମିତ ପ୍ରବାସ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇରେ ଦୁଇ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ବୁଝାମଣା ମାଧ୍ୟମରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦିଆଯାଇଛି।
ଏହି ବୁଝାମଣା ଦ୍ବିତୀୟ ମାସର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଏବଂ ଦୁଇଟି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମଧ୍ୟରୁ ଶେଷ ଟି ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ର ତାରିଖ ପରେ ପକ୍ଷମାନେ ପରସ୍ପରକୁ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମାପ୍ତ କରିବା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବେ ଏବଂ ୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ । ଯଦି କୌଣସି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ସମାପ୍ତ ନହୁଏ, ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱତଃସ୍ପୃର୍ତ ଭାବରେ ସମାନ କ୍ରମାଗତ ଅବଧି ପାଇଁ ନବୀକରଣ ହେବ।
ଏହି ଚୁକ୍ତି ଏକ ଜେଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ତଦାରଖ ପାଇଁ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ସୁବିଧାଜନକ ଭାବରେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ କିମ୍ବା ଭୌତିକ ମୋଡ୍ ରେ ସମୟକ୍ରମେ ବୈଠକ କରିବ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ତଦାରଖ କରିବ । ଜେଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନା ଅଂଶୀଦାର କରିବ, ଚୁକ୍ତିନାମାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
୨ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୩ରେ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏସ୍ ଜୟଶଙ୍କର ଏବଂ ଇଟାଲୀ ପକ୍ଷରୁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଆଣ୍ଟୋନିଓ ତାଜାନି ଏହି ଚୁକ୍ତିସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ।