Cabinet
Cabinet approves the Migration and Mobility Agreement between India and Italy
27 DEC 2023 3:29PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has given its ex-post facto approval to the proposal of Ministry of External Affairs to sign and ratify the Migration and Mobility Agreement between the Government of the Republic of India and the Government of the Italian Republic.
The Agreement would enhance people-to-people contacts, foster mobility of students, skilled workers, business people and young professionals and strengthen cooperation on issues related to irregular migration between the two sides.
The Agreement locks-in the current Italian visa regime including mechanisms for post study opportunities, internships, professional trainings assuring an advantage for India under the existing labour mobility pathways under the Flows Decree.
Some of the key provisions are listed below:
1. Indian students wishing to gather initial professional experience, after completing academic/vocational training in Italy may be granted temporary residence in Italy for up to 12 months.
2. The Italian side has detailed provisions related to Professional Training, Extracurricular Internships and Curricular Internships which allow Indian students/trainees to gain experience in Italian skill/training standards.
3. For workers, the Italian side has reserved a quota of 5000, 6000 and 7000 non seasonal Indian workers for 2023, 2024 and 2025 under the current Flows Decree (Total reserved quota stands at 12000 for non-seasonal workers). Additionally, the Italian side has reserved a quota of 3000, 4000 and 5000 seasonal Indian workers for 2023, 2024 and 2025 under current Flows Decree (Total reserved quota stands at 8000 for seasonal workers).
Under the Flows Decree, Italian side has offered incremental re­served quotas for both seasonal and non-seasonal workers from 2023-2025. Additionally, the Agreement also formalises joint working on fur­thering mobility pathways between India and Italy through agreements on Youth Mobility and Facilitation of Recruitment of Indian qualified professionals in the healthcare and medical services sectors which will be discussed under the Joint Working Group (JWG).
Cooperation between the two parties in fight against irregular migration has also been formalised through the Agreement.
This Agreement will come into effect on the first day of the second month following the date of receipt of the last of the two notifications by which Parties shall have communicated to each other the completion of their internal procedures necessary for its entry into force and will remain into force for a period of 5 years. Unless terminated by any Participant, the Agreement will be automatically renewed for a similar successive period.
The Agreement provides a formal mechanism for its monitoring through a JWG which would meet periodically, in virtual or physical mode as convenient, and oversee its implementation. The JWG would share relevant information, evaluate implementation of Agreement and discuss all appropriate proposals to support implementation as necessary.
Background:
The Agreement was signed on 2 November, 2023 by External Affairs Minister, Dr. S. Jaishankar on Indian side and the Minister of Foreign Affairs and International Cooperation, Shri Antonio Tajani on Italian side.

মন্ত্রীমন্দল
ভারত অমসুং ইতালিগী মরক্তা মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতি এগ্রিমেন্ত লৈনবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
27 DEC 2023 3:29PM by PIB Imphal
ভারত সরকার অমসুং ইতালি সরকারগী মরক্তা মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতি এগ্রিমেন্ত শেমদোক্নবা অমসুং খুৎয়েক পীন্নবা এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা পুখৎলকপা ৱাফম প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে।
এগ্রিমেন্ত অসিনা মীগা-মীগা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা, মহৈরোয়শিং, শিন্মীশিং অমসুং ললোনবশিং অমসুং শীনফম কয়াগী মীওইশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবা হেনগৎহনগনি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা চাং নাইনা খুন হোংবগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনগনি।
ফ্লোজ দিগ্রিগী মখাদা হৌজিক চৎনরিবা শিন্মীশিং চৎথোক-চৎশিনগী লম্বীগী মখাদা হৌজিক লৈরিবা ইতালিগী ভিসাগী নিয়মগী মখাদা লাইরিক তম্বা লোইরবা মতুংগী খুদোংচাবশিং, ইন্তর্নসিপ, ত্রেনিংগী খুদোংচাবশিং ভারতনা ফংগনি।
মরুওইবা প্রোবিজন খর মখাদা পীরি:
1. ইতালিদা একাদেমিক/ভোকেসনেল ত্রেনিং লোইরবা মতুংদা অহানবগী এক্সপেরিয়েন্স তান্নিংবা ভারতকী মহৈরোয়শিং ইতালিদা থা ১২ ফাওবা লৈবা য়াগনি।
2. ভারতকী মহৈরোয়শিং/ত্রেনিশিং ইতালিগী স্কিল/ত্রেনিং স্তেন্দার্দ ফংনবা প্রোফেসনেল ত্রেনিং, এক্সত্রাকরিকুলার ইন্তর্নশিপ অমসুং করিকুলার ইন্তর্নশিপগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং ইতালিনা কুপ্না পীরে।
3. শীন্মিশিংগী ওইনা, হৌজিক চৎনরিবা ফ্লোজ দিগ্রিগী মখাদা ২০২৩,২০২৪ অমসুং ২০২৫গী ওইনা ভারতকী শিন্মী ৫০০০,৬০০০ অমসুং ৭০০০গী কোতা ইতালিনা খাক্তুনা থম্লে। নন-সিজনেল ৱার্করশিংগী অপুনবা কোতা অসি ১২০০০নি। মসিগী মথক্তা, ইতালিনা ভারতকী সিজনেল ৱার্করশিংগী ২০২৩,২০২৪ অমসুং ২০২৫গী ওইনা ৩০০০, ৪০০০ অমসুং ৫০০০গী রিজার্ব কোতা থম্লে। সিজনেল ৱার্করশিংগী অপুনবা রিজার্ব কোতা অসি ৮০০০ নি।
ফ্লোজ দিগ্রিগী মখাদা, ২০২৩-২০২৫ দগী সিজনেল অমসুং নন-সিজনেল ৱার্কর অনিমক্কী ওইনা ইতালিনা অহেনবা রিজার্ব কোতাশিং পীরে। মসিগী মথক্তা, অনা-লায়য়েং অমসুং মেদিকেলগী থবকশিংদা ভারতকী মতিক চারবা মীওইশিং থবক হাপ্নবা য়ুথ মোবিলিতি অমসুং ফেসিলিতেসনগী খুৎথাংদা ভারত অমসুং ইতালিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়না এগ্রিমেন্ত অসিনা য়ারে। মসি জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ(জে দব্লিউ জি)গী মখাদা খন্নগনি।
আইন্না য়াদনা য়ুম হোংবা থেংননবা লৈবাক অনিগী মরক্তা মতেং পাংনবা হায়নসু এগ্রিমেন্ত অদুনা য়ানখি। মসি চৎনবা হৌনবা লৈবাক মনুংগী দরকার ওইবা থবকশিং লোইরবা মতুংদা লৈবাক অমগা অমগা পাউ ফাউনদুনা লৈবাকশিংনা নোতিফিকেসন অনি থোকপগী অরোইবা অদু ফংবা নুমিৎতগী অনিশুবা থাগী অহানবা নুমিত্তা এগ্রিমেন্ত অসি চৎনবা হৌগনি অমসুং মসি চহি ৫ চৎনগনি। করিগুম্বা লৈবাক অমনা হেক্তা ককথৎত্রবদি, এগ্রিমেন্ত অসি মশা মরোমদোম রিনিউ তৌজগনি।
খুদোংচাবগী মতুংইন্না হকথেংননা নত্ত্রগা ভর্চুএল ওইনা চাংনাইনা উনদুনা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমগী খুৎথাংদা এগ্রিমেন্ত অসি য়েংশিন্নবা থৌরাং অমা এগ্রিমেন্ত অসিনা পীরে। জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপনা মরী লৈনবা ই-পাউ পীগনি, এগ্রিমেন্ত অসি থবক ওইনা পাংথোকপগী মতাংদা য়েংশিনগনি অমসুং থবক পাংথোকপা শৌগৎনবা পুখৎলকপা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনগনি।
নুঙগীৱারোল
য়ানচে অসি ভারতকী মাইকৈদগী এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্তর দোক্তর এস.জয়সঙ্কর অমসুং ইতালিগী মাইকৈদগী ফোরেন এফেয়ার্স অমসুং ইন্তরনেসনেল কোওপরেসনগী মিনিস্তর শ্রী এন্তোনিও তাজানিনা নবেম্বর ২,২০২৩ দা খুৎয়েক পীনখি।