Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Price for Copra for 2024 season
27 DEC 2023 3:38PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the Minimum Support Prices (MSPs) for copra for 2024 season. In order to provide remunerative prices to the cultivators, government had announced in the Union Budget of 2018-19, that MSPs of all the mandated crops will be fixed at a level of at least 1.5 times of all India weighted cost of production. The MSP for Fair Average Quality of milling copra has been fixed at Rs.11,160/- per quintal and for ball copra at Rs.12,000/- per quintal for 2024 season. This will ensure a margin of 51.84 percent for milling copra and 63.26 percent for ball copra, which are well beyond 1.5 times the all India weighted average cost of production. Milling copra is used to extract oil, while ball/edible copra is consumed as a dry fruit and used for religious purposes. Kerala and Tamil Nadu are major producers of million copra, whereas ball copra is produced predominantly in Karnataka.
The MSP for 2024 season is an increase of Rs.300/- per quintal for milling copra and Rs.250/- per quintal for ball copra over the previous season. In the last 10 years, the Government has increased MSP for milling copra and ball copra from Rs.5,250 per quintal and Rs.5,500 per quintal in 2014-15 to Rs.11,160 per quintal and Rs.12,000 per quintal in 2024-25, registering a growth of 113 percent and 118 percent, respectively.
A higher MSP will not only ensure better remunerative returns to the coconut growers but also incentivize farmers to expand copra production to meet the growing demand for coconut products both domestically and internationally.
In the current season 2023, the Government has procured a record amount of more than 1.33 lakh metric tonnes of copra, at the cost of Rs.1,493 crores, benefiting around 90,000 farmers. The procurement in the current season 2023 indicates a rise of 227 percent over the previous season (2022).
National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd. (NAFED) and National Cooperative Consumers’ Federation (NCCF) will continue to act as Central Nodal Agencies (CNAs) for procurement of copra and de-husked coconut under Price Support Scheme (PSS).

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
୨୦୨୪ ଋତୁ ପାଇଁ କୋପ୍ରା (ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ଶସ)ର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
27 DEC 2023 3:38PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି ୨୦୨୪ ଋତୁ ପାଇଁ କୋପ୍ରାର (ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ ଶସ) ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି)କୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୪ ଋତୁ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଏମଏସପିରେ ପୂର୍ବ ଋତୁ ତୁଳନାରେ ମିଲିଂ କୋପ୍ରା (ଶୁଖିଲା ଖଣ୍ଡ ନଡ଼ିଆ ଶସ) ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୩୦୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ବଲ୍ କୋପ୍ରା (ଶୁଖିଲା ଗୋଲାକୃତି ନଡ଼ିଆ ଶସ) ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୨୫୦ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭଜନକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୨୦୧୮-୧୯ର କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଫସଲର ଏମଏସପି ସର୍ବଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚର ଅତି କମରେ ୧.୫ ଗୁଣ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥିର କରାଯିବ । ୨୦୨୪ ଋତୁ ପାଇଁ ମିଲିଂ କୋପ୍ରା (ଶୁଖିଲା ଖଣ୍ଡ ନଡ଼ିଆ ଶସ)ର ଉପଯୁକ୍ତ ହାରାହାରୀ ଗୁଣବତ୍ତା ପାଇଁ ଏମଏସପି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୧୧,୧୬୦ ଟଙ୍କା ଏବଂ ବଲ୍ କୋପ୍ରା (ଶୁଖିଲା ଗୋଲାକୃତି ନଡ଼ିଆ ଶସ) ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୧୨,୦୦୦/- ଟଙ୍କା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ମିଲିଂ କୋପ୍ରା ପାଇଁ ୫୧.୮୪ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ବଲ୍ କୋପ୍ରା ପାଇଁ ୬୩.୨୬ ପ୍ରତିଶତ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ, ଯାହା କି ସର୍ବଭାରତୀୟ ଭାରପ୍ରାପ୍ତ ହାରାହାରୀ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚର ୧.୫ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ। ମିଲିଂ କୋପ୍ରା ବା ଶୁଖିଲା ଖଣ୍ଡ ନଡ଼ିଆ ଶସ ତେଲ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, ଅନ୍ୟପଟେ ଶୁଖିଲା ଗୋଲାକୃତି ନଡ଼ିଆ ଶସ ବା ବଲ/ଖାଇବା କୋପ୍ରାକୁ ଶୁଖିଲା ଫଳ ଭାବରେ ସେବନ କରାଯାଏ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ। କେରଳ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ମିଲିଂ କୋପ୍ରାର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବଲ୍ କୋପ୍ରା ମୁଖ୍ୟତଃ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲଗାତର ଭାବେ କୋପ୍ରାର ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ୨୦୧୪-୧୫ରେ ମିଲିଂ କୋପ୍ରା ଓ ବଲ୍ କୋପ୍ରାର ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି ଯଥାକ୍ରମେ କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୫୨୫୦ ଟଙ୍କା ଓ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୫୫୦୦ ଟଙ୍କା ତୁଳନାରେ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୧୩ ପ୍ରତିଶତ ଓ ୧୧୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୧୧,୧୬୦ ଟଙ୍କା ଓ ୧୨,୦୦୦ ଟଙ୍କାରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ଏମଏସପି କେବଳ ନଡ଼ିଆ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ଲାଭଦାୟକ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ନଡ଼ିଆ ଉତ୍ପାଦର ବଢୁଥିବା ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୋପ୍ରା ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ଚଳିତ ଋତୁ ୨୦୨୩ରେ ସରକାର ୧,୪୯୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧.୩୩ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ଅଧିକ କୋପ୍ରା କ୍ରୟ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୯୦,୦୦୦ କୃଷକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ପୂର୍ବ ଋତୁ (୨୦୨୨) ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ଋତୁ ୨୦୨୩ରେ ୨୨୭ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ କୋପ୍ରା କିଣାଯାଇଛି ।
ଜାତୀୟ କୃଷି ସମବାୟ ବିପଣନ ମହାସଂଘ ଲିମିଟେଡ୍ (ନାଫେଡ୍) ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଉପଭୋକ୍ତା ମହାସଂଘ (ଏନସିସିଏଫ୍) କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି (ସିଏନ୍ଏ) ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟ ସମର୍ଥନ ଯୋଜନା (ପିଏସ୍ଏସ୍) ଅଧୀନରେ କୋପ୍ରା ଏବଂ ଚୋପାଛଡ଼ା ନଡ଼ିଆ କିଣିବା ଜାରି ରଖିବେ।