Prime Minister's Office
PM inaugurates Ayodhya Dham Junction Railway Station
Amrit Bharat trains commence operations as PM flags off two new Amrit Bharat trains
PM flags off six new Vande Bharat trains
30 DEC 2023 4:47PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated the redeveloped Ayodhya Railway Station and flagged off new Amrit Bharat trains and Vande Bharat trains. He also dedicated several other railway projects to the nation.
Later, at a public event, the Prime Minister said Ayodhya Dham Railway Station handles 10 thousand people now this will reach 60 thousand after revamping will be complete. The Prime Minister informed about the new train series ‘Amrit Bharat’ trains after Vande Bharat and Namo Bharat and expressed delight that the first Amrit Bharat train is going through Ayodhya. He congratulated people of UP, Delhi, Bihar, West Bengal and Karnataka for getting these trains today.
The Prime MInister highlighted the sense of service to the poor that underlie modern Amrit Bharat trains. “People who often travel long distances due to their work, and those who do not have that much income, are also entitled to modern facilities and comfortable travel. These trains have been designed keeping in mind the dignity in the life of the poor”, he added. The Prime Minister also highlighted the role that Vande Bharat trains are playing in linking development with heritage. “The country's first Vande Bharat Express train ran from Kashi. Today Vande Bharat Express trains are running on 34 routes in the country. Vande Bharat connects Kashi, Katra, Ujjain, Pushkar, Tirupati, Shirdi, Amritsar, Madurai, every such big center of faith. In this series, today Ayodhya has also got the gift of Vande Bharat train”, said PM Modi.
Phase I of redeveloped Ayodhya Railway Station - known as Ayodhya Dham Junction Railway Station - is developed at a cost of more than Rs 240 crore. The three-storey modern railway station building is equipped with all modern features like lifts, escalators, food plazas, shops for puja needs, cloak rooms, child care rooms, waiting halls. The station building will be 'accessible for all' and 'IGBC certified green station building'.
The programme at Ayodhya Dham Junction Railway Station witnessed the Prime Minister flagging off a new category of superfast passenger trains in the country - the Amrit Bharat Express. The Amrit Bharat train is an LHB push pull train with non air-conditioned coaches. This train has locos at both ends for better acceleration. It provides improved facilities for rail passengers like beautiful and attractive designed seats, better luggage rack, mobile charging point with suitable mobile holder, LED lights, CCTV, public information system, among others. The Prime Minister also flagged off six new Vande Bharat Trains.
The Prime Minister flagged off two new Amrit Bharat trains viz Darbhanga-Ayodhya-Anand Vihar Terminal Amrit Bharat Express and Malda Town-Sir M. Visvesvaraya Terminus (Bengaluru) Amrit Bharat Express.
The Prime Minister interacted with school children travelling in the inaugural journey of the Amrit Trains.
The Prime Minister also flagged off six new Vande Bharat Trains. These include Shri Mata Vaishno Devi Katra-New Delhi Vande Bharat Express; Amritsar-Delhi Vande Bharat Express; Coimbatore-Bangalore Cantt Vande Bharat Express; Mangalore-Madgaon Vande Bharat Express; Jalna-Mumbai Vande Bharat Express and Ayodhya-Anand Vihar Terminal Vande Bharat Express.
The Prime Minister also dedicated to the nation three railway projects worth Rs 2300 crore to strengthen rail infrastructure in the region. The projects include the Rooma Chakeri-Chanderi third line project; Jaunpur-Tulsi Nagar, Akbarpur-Ayodhya, Sohawal-Patranga and Safdarganj-Rasauli sections of the Jaunpur-Ayodhya-Barabanki doubling project; and doubling and electrification project of the Malhaur-Daliganj railway section.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অযোধ্যা ধাম জংশ্যন ৰে’ল ষ্টেশ্যন উদ্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পতাকা জোকাৰি দুখন নতুন ‘অমৃত ভাৰত ৰে'ল’ৰ যাত্ৰাৰম্ভ কৰাৰ লগে লগে ‘অমৃত ভাৰত ৰে'ল’ৰ প্ৰচলনৰো শুভাৰম্ভ ঘোষিত হয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছখন নতুন ‘বন্দে ভাৰত ৰে'ল’ৰ যাত্ৰাৰম্ভ ঘোষণা কৰে
30 DEC 2023 4:47PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পুনৰ্বিকশিত ‘অযোধ্যা ৰে'ল ষ্টেশ্যন’ উদ্বোধন কৰাৰ লগতে নতুন ‘অমৃত ভাৰত ৰে'ল’ আৰু ‘বন্দে ভাৰত ৰে'ল’ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষিত হয়। তেওঁ আন কেবাটাও ৰে’ল প্ৰকল্পও দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে।
ইয়াৰ পিছত অনুষ্ঠিত এক ৰাজহুৱা কাৰ্যক্ৰমত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘অযোধ্যা ধাম ৰে'ল ষ্টেশ্যন’-য়ে ইমানদিনে ১০ হাজাৰ লোকলৈ সেৱা আগবঢ়াই আহিছিল যদিও এতিয়া পুনৰনিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত ই ৬০ হাজাৰ লোকলৈ সেৱা আগবঢ়াব পৰা হ'ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘বন্দে ভাৰত’ আৰু ‘নমো ভাৰত’ৰ পিছত নতুন ৰে'ল শৃংখলা 'অমৃত ভাৰত' ৰে'লৰ বিষয়ে অৱগত কৰাৰ লগতে প্ৰথমখন ‘অমৃত ভাৰত ৰে'ল’ অযোধ্যাৰ মাজেৰে যোৱাৰ বাবে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ উত্তৰ প্ৰদেশ, দিল্লী, বিহাৰ, পশ্চিম বংগ আৰু কৰ্ণাটকৰ লোকসকলক আজি এই ৰে'লসমূহ লাভ কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
আধুনিক ‘অমৃত ভাৰত ৰে’ল’ৰ অভিপ্ৰেত উদ্দেশ্য- দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ প্ৰতি আগবঢ়োৱা সেৱাৰ অনুভূতি প্ৰসংগত আলোকপাত কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। "যিসকল লোকে প্ৰায়ে তেওঁলোকৰ কামৰ বাবে দূৰণিলৈ ভ্ৰমণ কৰে, আৰু যিসকলৰ ইমান উপাৰ্জন নাই, তেওঁলোকো আধুনিক সুবিধা আৰু আৰামদায়ক ভ্ৰমণৰ অধিকাৰী। দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ জীৱনৰ মৰ্যাদাৰ কথা মনত ৰাখি এই ৰে'লসমূহৰ প্ৰচলন কৰা হৈছে," তেওঁ লগতে মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নয়নক ঐতিহ্যৰ সৈতে সংযুক্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ‘বন্দে ভাৰত ৰে'ল’সমূহে কি ভূমিকা পালন কৰি আছে সেই সন্দৰ্ভতো আলোকপাত কৰে। "দেশৰ প্ৰথমখন ‘বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’ল’ কাশীৰ পৰা চলিছিল। আজি ‘বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’ল’সমূহ দেশৰ ৩৪টা পথত চলি আছে। ‘বন্দে ভাৰত’-য়ে কাশী, কাটৰা, উজ্জয়িনী, পুষ্কৰ, তিৰুপতি, শিৰডী, অমৃতসৰ, মাদুৰাই, আস্থাৰ প্ৰতিটো ডাঙৰ কেন্দ্ৰকে সংযোগ কৰিছে। এই শৃংখলাত আজি অযোধ্যাই ‘বন্দে ভাৰত ৰে'ল’ৰ উপহাৰো লাভ কৰিছে," বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
পুনৰ্বিকশিত ‘অযোধ্যা ৰে’ল ষ্টেশ্যন’ৰ প্ৰথমটো পৰ্যায় - যাক ‘’অযোধ্যা ধাম জংশ্যন ৰেল ষ্টেশ্যন’ বুলি জনা যায় - ২৪০ কোটি টকাতকৈয়ো অধিক ব্যয়েৰে বিকশিত কৰা হৈছে। তিনিমহলীয়া আধুনিক ষ্টেশ্যন ভৱনটোত সকলো আধুনিক বৈশিষ্ট যেনে ‘লিফ্ট’, ‘এস্কেলেটৰ’, ‘ফুড প্লাজা’, পূজাৰ প্ৰয়োজনীয় সা-সামগ্ৰীৰ দোকান, ‘ক্ল'ক ৰুম’, ‘চাইল্ড কেয়াৰ ৰুম’, ‘ৱেটিং হল’ আদি আছে। ষ্টেশ্যন ভৱনটো 'সকলোৰে বাবে প্ৰৱেশ অনুকূল' আৰু 'আইজিবিচি’ প্ৰমাণিত সেউজ কেন্দ্ৰ ভৱন' হ'ব।
টঅযোধ্যা ধাম জংশ্যন ৰে'ল ষ্টেশ্যনটৰ কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশত এক নতুন শ্ৰেণীৰ ‘ছুপাৰফাষ্ট’ যাত্ৰীবাহী ৰে'ল – ‘অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’-ৰ ‘ফ্লেগ অফ’ কৰে। ‘অমৃত ভাৰত ৰে’লসমূহ হৈছে শীত-তাপ নিয়ন্ত্ৰিত ডবা নথকা ‘এলএইচবি পুছ পুল ৰে’ল’। এই ৰে’লশৃংখলাত উন্নত ত্বৰণৰ বাবে দুয়োটা মূৰত ইঞ্জিন সংযুক্ত থাকিব। ই ৰে’লযাত্ৰীসকলৰ বাবে উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰে, যেনে ধুনীয়া আৰু আকৰ্ষণীয় আৰ্হিৰ আসন, উন্নত টলাগেজ ৰেকট, উপযুক্ত ম'বাইল ধাৰকৰ সৈতে ‘ম'বাইল চাৰ্জিং পইণ্ট’, ‘এলইডি লাইট’, ‘চিচিটিভি’, ‘ৰাজহুৱা তথ্য প্ৰণালী’ আদি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছখন নতুন ‘বন্দে ভাৰত ৰে'ল’ৰো শুভাৰম্ভ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘দৰভাঙ্গা-অযোধ্যা-আনন্দ বিহাৰ টাৰ্মিনেল অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’ আৰু ‘মালদা টাউন-ছাৰ এম বিশ্বেশ্বৰায় টাৰ্মিনাছ (বেংগালুৰু) অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’ৰ দৰে দুখন নতুন ‘অমৃত ভাৰত ৰে'ল’ৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
‘অমৃত ৰে'ল’ৰ উদ্বোধনী যাত্ৰাত ভ্ৰমণ কৰা বিদ্যালয়ৰ শিশুসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাৰ্তালাপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছখন নতুন ‘বন্দে ভাৰত ৰে'ল’ৰ শুভাৰম্ভ কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ‘শ্ৰী মাতা বৈষ্ণো দেৱী কাটৰা-নতুন দিল্লী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’; ‘অমৃতসৰ-দিল্লী বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’; ‘কোয়েম্বাটুৰ-বাংগালোৰ কেণ্ট বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’; ‘মাংগালোৰ-মাদগাঁও বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’; ‘জলনা-মুম্বাই বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’ আৰু ‘অযোধ্যা-আনন্দ বিহাৰ টাৰ্মিনেল বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোত ৰে'ল আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ২৩০০ কোটি টকাৰ তিনিটা ৰে'ল প্ৰকল্পও দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। প্ৰকল্পসমূহৰৰ ভিতৰত আছে ‘ৰুমা চাকেৰী-চন্দেৰী তৃতীয় পথ প্ৰকল্প’; ‘জৌনপুৰ-তুলসী নগৰ, আকবৰপুৰ-অযোধ্যা, সোহাৱাল-পাত্ৰঙ্গা আৰু জৌনপুৰ-অযোধ্যা-বাৰাবাঁকী দ্বৈতকৰণ প্ৰকল্পৰ চফদৰগঞ্জ-ৰাচাউলী শাখা; আৰু মালহৌৰ-দালিগঞ্জ ৰে'ল শাখাৰ দ্বৈতকৰণ আৰু বৈদ্যুতিকীকৰণ প্ৰকল্প।