Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission Crosses Momentous Milestone of Providing Tap Water Connections To 14 Crore (72.71%) Rural Households
JJM Demonstrates Unparalleled Speed & Scale, Increases Rural Tap Connection Coverage From 3 Crore To An Astounding 14 Crore In Just Four Years
Every Second Witnesses Installation Of A Tap Water Connection, Leading To A Paradigm Shift In Rural Landscape
Over 2 Lakh Villages & 161 Districts Are Now ‘Har Ghar Jal’
05 JAN 2024 3:35PM by PIB Delhi
Jal Jeevan Mission (JJM) today crossed a momentous milestone of providing tap water connections to 14 Crore (72.71%) rural households. Launched by Prime Minister, Shri Narendra Modi on 15th August 2019, the flagship initiative of the Government of India has demonstrated unparalleled speed and scale, increasing rural tap connection coverage from 3 Crore to an astounding 14 Crore in just four years. This significant achievement marks a paradigm shift in rural development, emphasizing the Mission’s commitment to ensuring water quality, empowering communities, and promoting sustainable practices.
Working in collaboration with States/ UTs and various development partners, JJM has achieved several milestones. As of today, six states, namely Goa, Telangana, Haryana, Gujarat, Punjab, and Himachal Pradesh and three Union Territories of Puducherry, D&D and D&NH, and A&N Islands have achieved 100% coverage. Mizoram at 98.68%, Arunachal Pradesh at 98.48% and Bihar at 96.42% are on track to achieving saturation in the near future.
The heart of this transformation lies in the combined efforts of the Union and State governments, along with the active participation of development partners. Every second witnesses the installation of a tap water connection, leading to a paradigm shift in the rural landscape. More than 2 lakh villages and 161 districts are now ‘Har Ghar Jal.’
By implementing water purification and treatment methods, JJM has ensured that the water reaching households meets the standards, significantly reducing waterborne diseases and improving overall health in rural communities.
In addition to household connections, the Mission has ensured tap water supply in 9.24 lakh (90.65%) schools and 9.57 lakh (86.63%) anganwadi centres nationwide. In the 112 aspirational districts, tap water access has surged from 21.41 lakh (7.86%) households at the time of launch to 1.96 Crore (72.08%) households today.
The 'Har Ghar Jal' initiative is bringing substantial socio-economic benefits, liberating the rural population, particularly women and young girls, from the arduous task of fetching water daily. The time saved is now redirected towards income-generating activities, skill development, and supporting children’s education.
JJM’s sustainable model aims to ensure the longevity of the infrastructure and promotes community-led development. Over 5.29 lakh Village Water & Sanitation Committees (VWSC)/ Pani Samitis have been constituted, along with the preparation of 5.17 lakh Village Action Plans (VAPs) focusing on drinking water source management, greywater treatment, and regular O&M of in-village water supply systems. More than 23.55 lakh women have been trained for testing water samples using Field Testing Kit (FTK) to ensure quality. Rigorous testing of water samples from source and delivery points is conducted regularly. Today, safe drinking water is available in all Arsenic and Fluoride-affected habitations.
Guided by the principle of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas aur Sabka Prayas,’ Jal Jeevan Mission is steadfastly moving towards achieving Sustainable Development Goal 6 – providing safe and affordable water to all. The mission's commitment to delivering safe water through taps to all households, schools, anganwadis, and public institutions in rural areas perfectly aligns with the objectives of Viksit Bharat.

জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
জল জীৱন মিছনে ১৪ কোটি (৭২.৭১%) গ্ৰাম্য পৰিয়ালক টেপৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে
জেজেএমে অতুলনীয় গতি আৰু মাত্ৰা প্ৰদৰ্শন কৰি গ্ৰাম্য টেপ সংযোগৰ আৱৰণ মাত্ৰ চাৰি বছৰত ৩ কোটিৰ পৰা এক আশ্চৰ্যকৰ ১৪ কোটিলৈ বৃদ্ধি কৰে
প্ৰতিটো ছেকেণ্ডত পানীৰ টেপৰ সংযোগ স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত গ্ৰাম্য দৃশ্যপটত এক দৃষ্টান্তকাৰী পৰিৱৰ্তন হৈছে
২ লাখতকৈও অধিক গাওঁ আৰু ১৬১ খন জিলাত এতিয়া ‘হৰ ঘৰ জল’
05 JAN 2024 3:35PM by PIB Guwahati
জল জীৱন মিছনে (জেজেএম) আজি ১৪ কোটি (৭২.৭১%) গ্ৰাম্য পৰিয়ালক টেপৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৫ আগষ্ট, ২০১৯ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা ভাৰত চৰকাৰৰ এই মুখ্য পদক্ষেপে মাত্ৰ চাৰি বছৰত গ্ৰাম্য টেপ সংযোগৰ আৱৰণ নাটকীয়ভাৱে ৩ কোটিৰ পৰা ১৪ কোটিলৈ বৃদ্ধি কৰিছে, যি অতুলনীয় গতি আৰু মাত্ৰা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্যই গ্ৰাম্য উন্নয়নত এক দৃষ্টান্তমূলক পৰিৱৰ্তন চিহ্নিত কৰে, যি পানীৰ মানদণ্ড নিশ্চিত কৰা, সম্প্ৰদায়বোৰক শক্তিশালী কৰা আৰু বহনক্ষম প্ৰক্ৰিয়াৰ প্ৰচাৰৰ বাবে মিছনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে।
ৰাজ্য/ইউটি আৰু বিভিন্ন উন্নয়ন অংশীদাৰৰ সহযোগত কাম কৰি জল জীৱন মিছনে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। আজিলৈকে, ছয়খন ৰাজ্য - গোৱা, তেলেংগানা, হাৰিয়ানা, গুজৰাট, পঞ্জাৱ আৰু হিমাচল প্ৰদেশ আৰু তিনিখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল - পুডুচেৰী, দমন আৰু দিউ, দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি আৰু আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জই ১০০% আৱৰণ লাভ কৰিছে। মিজোৰামে ৯৮.৬৮ শতাংশ, অৰুণাচল প্ৰদেশে ৯৮.৪৮ শতাংশ আৰু বিহাৰে ৯৬.৪২ শতাংশ আৱৰণৰে অতি শীঘ্ৰেই ১০০ শতাংশ অৰ্জন কৰাৰ পথত আছে।
এই পৰিৱৰ্তনৰ মুখ্য কাৰণ হৈছে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ যুটীয়া প্ৰচেষ্টাৰ লগতে উন্নয়ন অংশীদাৰসকলৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ। প্ৰতিটো ছেকেণ্ডত পানীৰ টেপৰ সংযোগ স্থাপন কৰা দেখা যায়, যাৰ ফলত গ্ৰাম্য দৃশ্যপটত এক দৃষ্টান্তমূলক পৰিৱৰ্তন আহে। ২ লাখতকৈও অধিক গাওঁ আৰু ১৬১ খন জিলাত এতিয়া ‘হৰ ঘৰ জল’ গৈ পাইছে।
জল জীৱন মিছনে নিশ্চিত কৰিছে যে পৰিয়ালবোৰলৈ যোৱা পানী পানী বিশুদ্ধকৰণ আৰু শোধন পদ্ধতি ৰূপায়ণ কৰি মানদণ্ড পূৰণ কৰে, ই পানীয়ে কঢ়িওৱা ৰোগ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিছে আৰু গ্ৰাম্য সম্প্ৰদায়ৰ সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য উন্নত কৰিছে।
ঘৰুৱা পানীৰ সংযোগৰ উপৰিও, মিছনে সমগ্ৰ দেশৰ ৯.২৪ লাখ (৯০.৬৫%) বিদ্যালয় আৰু ৯.৫৭ লাখ (৮৬.৬৩%) অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰলৈ টেপৰ পানী যোগান নিশ্চিত কৰিছে। ১১২ খন উচ্চাকাংক্ষী জিলাত, মিছনৰ আৰম্ভণিতে ২১.৪১ লাখ (৭.৮৬%) টেপৰ পানী লাভ কৰা পৰিয়াল আজি ১.৯৬ কোটিলৈ (৭২.০৮%) বৃদ্ধি হৈছে।
'হৰ ঘৰ জল' উদ্যোগটোৱে যথেষ্ট আৰ্থ-সামাজিক লাভালাভ প্ৰদান কৰিছে, যাৰ ফলত গ্ৰাম্য জনসংখ্যা, বিশেষকৈ মহিলা আৰু যুৱতীসকলক দৈনিক পানী অনাৰ কঠিন কামৰ পৰা মুক্ত কৰা হৈছে। এই সঞ্চয় কৰা সময় এতিয়া উপাৰ্জন-সৃষ্টিকাৰী কাৰ্যকলাপ, দক্ষতা বিকাশ আৰু শিশুৰ শিক্ষাত সহায় কৰাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
জল জীৱন মিছনৰ বহনক্ষম আৰ্হিৰ উদ্দেশ্য হৈছে আন্তঃগাঁথনিৰ দীৰ্ঘম্যাদীত্ব নিশ্চিত কৰা আৰু সম্প্ৰদায়ৰ নেতৃত্বত উন্নয়নৰ প্ৰচাৰ কৰা। ৫.১৭ লাখ ভিলেজ একচন প্লেন (ভিএপি) প্ৰস্তুত কৰাৰ লগতে খোৱা পানীৰ উৎস ব্যৱস্থাপনা, ধূসৰ পানী শোধন আৰু গাওঁৰ পানী যোগানৰ নিয়মীয়া সংগঠন আৰু পদ্ধতি (অ'এম)ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ লগতে ৫.২৯ লাখতকৈও অধিক গাওঁ পানী আৰু অনাময় সমিতি (ভিডব্লিউএছচি)/পানী সমিতি গঠন কৰা হৈছে। পানীৰ মানদণ্ড নিশ্চিত কৰিবলৈ ফিল্ড টেষ্টিং কিট (এফটিকে) ব্যৱহাৰ কৰি পানীৰ নমুনা পৰীক্ষা কৰিবলৈ ২৩.৫৫ লাখৰো অধিক মহিলাক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। পানীৰ উৎস আৰু যোগান বিন্দুৰ পৰা পানীৰ নমুনা নিয়মীয়াকৈ কঠোৰভাৱে পৰীক্ষা কৰা হয়। আজি, সকলো আৰ্চেনিক আৰু ফ্লৰাইড প্ৰভাৱিত বাসস্থানত সুৰক্ষিত খোৱা পানী উপলব্ধ।
'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস'ৰ নীতিৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ জল জীৱন মিছনে বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য ৬-ৰ অধীনত সকলোকে সুৰক্ষিত আৰু সুলভ পানী প্ৰদান কৰাৰ দিশত নিৰন্তৰ আগবাঢ়ি আছে। গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ সকলো পৰিয়াল, বিদ্যালয়, অংগনৱাড়ী আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহক টেপৰ জৰিয়তে সুৰক্ষিত খোৱা পানী প্ৰদান কৰাৰ মিছনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি উন্নত ভাৰতৰ উদ্দেশ্যৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ।