Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister Shri Amit Shah addressed the 60th Foundation Day celebrations of Sashastra Seema Bal in Tezpur, Assam today as the chief guest
Home Minister paid tributes to the brave soldiers of SSB who made supreme sacrifice for the security of the country
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government has taken many steps to improve the facilities for all CAPFs.
There will be no delay in justice now, justice will be provided in 3 years through the three new laws
New laws will make India's justice system the most modern in the world
Under the leadership of Modi ji, the entire country will be 100 percent free from Naxal problem in three years
Along with the security of the borders, SSB is working to preserve the cultural, linguistic, geographical and historical information of the border areas
The history of SSB is adorned with the mantra of service, security and brotherhood
Big step in women empowerment: There will be 6% women in SSB by 2026
Modi government is committed to reducing the workload of border guarding personnel, one lakh 75 thousand vacancies have been recruited since 2014
20 JAN 2024 4:41PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister Shri Amit Shah addressed the 60th Raising Day celebrations of Sashastra Seema Bal (SSB) as the chief guest at the SSB Recruit Training Center in Tezpur, Assam. Chief Minister of Assam Shri Himanta Biswa Sarma, Union Home Secretary, Director General SSB and other dignitaries were present on the occasion.
Home Minister paid tribute to the 51 jawans of the force who made the supreme sacrifice for the security of the country. He said that last year alone, five SSB personnel sacrificed their lives in the line of duty. He said that the country is able to sleep peacefully only because of the soldiers who are willing to give the supreme sacrifice to protect the country. Shri Amit Shah while remembering Paramvir Chakra awardee Karam Singh ji on his death anniversary, said that Karam Singh ji had sacrificed his life giving an example of great bravery and Prime Minister Shri Narendra Modi ji has, in his memory, named an island in the Andaman and Nicobar Islands as Karam Singh Island.
Shri Amit Shah said that today many projects related to SSB have been inaugurated at a cost of Rs 226 crore, which include 45th Battalion Headquarters Veerpur, 20th Battalion Headquarters Sitamarhi, housing at Reserve Battalion Headquarters Barasat, barracks, mess, hospitals and various other facilities like quarter guards, stores and garages. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has taken many steps in the last nine years to improve facilities for all the Central Armed Paramilitary Forces (CAPFs) including SSB. He said that the Government of India has released a postage stamp on the occasion of 60th diamond jubilee of SSB. He expressed confidence that this postage stamp will always symbolize and keep the dutifulness of SSB alive in front of the country.
The Home Minister said that the SSB, deployed in the service and security of the nation with the motto of Service, Security and Brotherhood, has a very glorious history. SSB was established in 1963 after the India-China war. Thereafter, when Atal ji implemented the policy of One Border, One Force, SSB has been very dutifully manning India-Nepal border since 2001 and India-Bhutan border since 2004. He said that SSB is guarding the 2,450 km long open borders with full alertness and be it forest, mountain, river or plateau, SSB personnel have never compromised with duty in any type of weather.
Shri Amit Shah said that among all the CAPFs guarding the borders, SSB is a unique organization which has not only secured the borders, but has also faced terrorists and Naxalites in difficult areas. The force has also done the work of meticulously storing all the cultural, linguistic, geographical and historical information of all the villages near India-China, India-Nepal, and India-Bhutan border. He said that this unique work helps in connecting all such villages with the country through their cultural and linguistic history and, it also helps in confirming and strengthening India's claim wherever there are border disputes. He said that these operations demonstrate the versatility of the SSB, and have greatly benefited the country in maintaining the cultural integrity of India's borders and strengthening India's claims in disputed areas.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the last one year, SSB has arrested more than five thousand smugglers and seized 24 thousand kilograms of drugs, 144 weapons and a huge amount of ammunition. It has also rescued about 500 innocent persons from human trafficking. He said that SSB soldiers, along with protecting the borders with friendly countries like Nepal and Bhutan, are also performing duty in the Naxal affected areas of Chhattisgarh, Jharkhand and Bihar. He said that SSB along with CRPF and BSF have marginalized the Naxal movement. He expressed confidence that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the entire country will be 100 percent free from the Naxal problem within the next three years. In the fight against terrorism in Jammu and Kashmir, SSB soldiers along with CRPF, BSF, Jammu and Kashmir Police and Army have fought shoulder to shoulder, made sacrifices and have forged legendary tales of their bravery.
Shri Amit Shah said that SSB has also performed well in the field of sports. He said that SSB has won 234 medals this year in national and international competitions. The Ministry of Home Affairs have decided to formulate a policy at the central level to promote sports in all our CAPFs and soon this policy will come in front of you. Shri Shah added that he himself is looking after that how the benefits of this policy will be available at barrack level with scientific arrangements and the Home Secretary is also monitoring it. Shri Shah also congratulated the SSB jawans who won bronze medal in athletics at the Asian Games.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister praised the work done by SSB in the field of women empowerment. He said that SSB has set a target of increasing the number of women personnel in the force to six percent by 2026 and has already achieved the target of 4 percent. Apart from this, SSB women soldiers have also taken part in challenging duties like UN Mission and Amarnath Yatra.
Shri Amit Shah said that the Vibrant Village Scheme is the gift of Prime Minister Shri Narendra Modi to the border villages. He said that this scheme has been brought with a new conception that the border-village is not the last village of the country but the first village of the country, and the country begins from there. He said that Modi government is moving forward with this new concept and work culture. SSB is also doing good work for the overall development of villages with 100 percent saturation. SSB has played a big role in taking the schemes of Government of India and the State Governments to the grassroots level. SSB has also prepared a good model of making the villagers a partner in border security.
The Home Minister said that ever since Shri Narendra Modi became the Prime Minister of the country, a big campaign has been launched to fill the vacant posts and distribute the workload of border security personnel. He said that recruitment against one lakh 75 thousand vacancies has been completed since 2014. This is more than double the recruitments that take place in any other nine-year period. This shows that the Modi government is committed to reduce the workload of CAPF personnel. In previous years, bonus marks have been kept for NCC cadets to expedite recruitment and selection of eligible candidates. Youth from border districts and militancy-affected districts have been given priority. To compensate for the time lost due to Covid, a relaxation of three years has been given in the age limit. Apart from this, Modi government has given ten percent reservation to Agniveers under the Agneepath scheme.
Shri Amit Shah said that in order to bring about a revolutionary change in the criminal justice system of the country, three laws have been brought in a new form and placed before the people of the country. The purpose of these laws is to provide justice to the people of the country, whereas the purpose of the earlier laws was to punish. Now the entire process after FIR will be completed within three years and the delay in justice will end. He said that with the implementation of these laws, our criminal justice system will be the most modern in the world, it will also greatly increase the conviction rate because forensics has been given a lot of importance in it. He added that the visit of forensic officer has been made mandatory by law for all crimes punishable with the imprisonment of 7 years and above.
The Home Minister said that all the SSB units are purchasing milk, paneer, fruits, vegetables and grains from the local villages, which is a huge effort towards employment and economic development in the villages. Along with this, SSB has also done good work in the fields of Beti Bachao Beti Padhao, Swachh Bharat Mission, water conservation, ban on single use plastic, Ek Bharat Shreshtha Bharat and Azadi ka Amrit Mahotsav. To accelerate the tree plantation campaign, more than 5 crore trees have been planted through CAPF in 5 years.
Shri Amit Shah said that under Ayushman CAPF, cards have been given to more than 40 lakh CAPF personnel, 11,000 new houses have been built in the last 5 years under the housing scheme, about 52,000 vacant houses have been allotted through the e-Awas portal, the Prime Minister Scholarship Scheme has been made scientific so that it reaches every child. Along with this, the rules for Kendriya Police Kalyan Bhandar have also been simplified.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি অসমৰ তেজপুৰত ‘সশস্ত্ৰ সীমা বল’ৰ ৬০ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ দিয়ে
গৃহমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰা ‘এছএছবি’-ৰ বীৰ সৈনিকসকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ‘চিএপিএফ’সমূহৰ সা-সুবিধা উন্নত কৰাৰ বাবে বহুতো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে
এতিয়া ন্যায় লাভত পলম নহ'ব, তিনিখন নতুন আইনৰ জৰিয়তে ৩ বছৰৰ ভিতৰতে ন্যায় প্ৰদান দিহা কৰা হ'ব
নতুন আইনসমূহে ভাৰতৰ ন্যায় ব্যৱস্থাক বিশ্বৰ আটাইতকৈ আধুনিক কৰি তুলিব
মোদীজীৰ নেতৃত্বত সমগ্ৰ দেশেই তিনি বছৰৰ ভিতৰত নক্সাল সমস্যাৰ পৰা ১০০ শতাংশ মুক্ত হ'ব
সীমান্তৰ নিৰাপত্তাৰ লগতে ‘এছএছবি’য়ে সীমান্ত অঞ্চলৰ সাংস্কৃতিক, ভাষিক, ভৌগোলিক আৰু ঐতিহাসিক তথ্য সংৰক্ষণৰ বাবেও কাম কৰি আহিছে
‘এছএছবি’-ৰ ইতিহাস ‘সেৱা, সুৰক্ষা আৰু ভাতৃত্ববোধ’ৰ মন্ত্ৰেৰে দীক্ষিত
‘মহিলা সৱলীকৰণ’ৰ ক্ষেত্ৰত বৃহত্ পদক্ষেপ: ২০২৬ চনৰ ভিতৰত ‘এছএছবি’-ত ৬% মহিলা থাকিব
মোদী চৰকাৰ সীমান্তৰক্ষী কৰ্মীসকলৰ কামৰ বোজা হ্ৰাস কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, ২০১৪ চনৰ পৰা এক লাখ ৭৫ হাজাৰ খালী পদত নিযুক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে
20 JAN 2024 4:41PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে অসমৰ তেজপুৰৰ ‘এছএছবি নিয়োগ প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ’ত অনুষ্ঠিত ‘সশস্ত্ৰ সীমা বল’ (এছএছবি)ৰ ‘৬০ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠান’ত মুখ্য অতিথি হিচাপে ভাষণ প্ৰদান কৰে। অনুষ্ঠানত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, ‘এছ এছ বি’-ৰ সঞ্চালক প্ৰধানকে ধৰি অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল উপস্থিত আছিল।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে সৰ্বোচ্চ বলিদান দিয়া বাহিনীৰ ৫১ গৰাকী জোৱানক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয় যে কেৱল যোৱা বছৰেই ‘এছএছবি’ৰ পাঁচজন কৰ্মীয়ে কৰ্তব্যৰত অৱস্থাত জীৱন উৎসর্গ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে দেশৰ সুৰক্ষাৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ দিবলৈ ইচ্ছুক এই সকল সৈনিকৰ বাবেহে দেশে শান্তিৰে শুব পৰে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে ‘পৰমবীৰ চক্ৰ’ বঁটা প্ৰাপক কৰম সিংজীক তেওঁৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীত স্মৰণ কৰি কয় যে কৰম সিংজীয়ে মহান সাহসিকতাৰ নিদৰ্শন দাঙি দৰি নিজৰ জীৱন ত্যাগ কৰিছিল। এইগৰাকী বীৰৰ স্মৃতিত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ এটা দ্বীপক কৰম সিং দ্বীপ বুলি নামাকৰণ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২২৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰি উলিওৱা এছএছবি সম্পৰ্কীয় এলানি প্ৰকল্পৰ আজি শুভ উদ্বোধন কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে বাহিনীটোৰ ৪৫ সংখ্যক বেটেলিয়নৰ মুখ্য কাৰ্যালয় বীৰপুৰ, ২০ সংখ্যক বেটেলিয়নৰ মুখ্য কাৰ্যালয় সীতামাঢ়ী, ৰিজাৰ্ভ বেটেলিয়নৰ মুখ্য কাৰ্যালয় বাৰাসটৰ লগতে ভৱন, বেৰেক, ৰান্ধনিগৃহ, চিকিৎসালয় আৰু কোৱাৰ্টাৰ গাৰ্ড, বিপনী আৰু গেৰেজৰ দৰে অন্যান্য বিভিন্ন সা-সুবিধা। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যোৱা ৯টা বছৰত ‘এছএছবি’কে ধৰি সকলো ‘কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ অৰ্ধসামৰিক বাহিনী’ (চিএপিএফ)ৰ স-সুবিধাসমূহ উন্নত কৰাৰ বাবে বহুতো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় ভাৰত চৰকাৰে ‘এছএছবি’-ৰ ৬০ সংখ্যক বছৰত উদযাপিত ‘হীৰক জয়ন্তী’ উপলক্ষে এটা ডাক টিকট মুকলি কৰিছে। এই ডাক টিকটটোৱে ‘এছএছবি’ৰ কৰ্তব্যনিষ্ঠাক দেশৰ সন্মুখত উজ্জীৱিত কৰি তুলিব বুলি তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সেৱা, নিৰাপত্তা আৰু ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ মূলমন্ত্ৰৰে ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱা আৰু নিৰাপত্তাত নিয়োজিত ‘এছএছবি’-ৰ এক অতি গৌৰৱময় ইতিহাস আছে। ভাৰত-চীন যুদ্ধৰ পিছত ১৯৬৩ চনত ‘এছএছবি’ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল। তাৰ পিছত, যেতিয়া অটলজীয়ে ‘এক সীমান্ত, এক বাহিনী’ৰ নীতি ৰূপায়ণ কৰিছিল, ‘এছএছবি’-য়ে ২০০১ চনৰ পৰা ‘ভাৰত-নেপাল সীমান্ত’ আৰু ২০০৪ চনৰ পৰা ‘ভাৰত-ভূটান সীমান্ত’ৰ তত্বাৱধান কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে ‘এছএছবি’য়ে ২,৪৫০ কিলোমিটাৰ দীঘল মুকলি সীমাসমূহ সম্পূৰ্ণ সতৰ্কতাৰে সুৰক্ষা দি আহিছে আৰু সেয়া বন, পৰ্বত, নদী বা মালভূমি যিয়েই নহওঁক কিয়, ‘এছএছবি’-ৰ কৰ্মীসকলে কেতিয়াও কোনো ধৰণৰ বতৰতে কৰ্তব্যৰ ক্ষেত্ৰত আপোচ কৰা নাই।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সীমান্তৰ তত্বাৱধান কৰা সকলো ‘চিএপিএফ’-ৰ ভিতৰত ‘এছএছবি’ হৈছে এক অনন্য সংগঠন যি কেৱল সীমা সুৰক্ষিত কৰাই নহয়, দুৰ্গম অঞ্চলত সন্ত্ৰাসবাদী আৰু নক্সালবাদীৰো সন্মুখীন হৈ আহিছে। এই বাহিনীয়ে ভাৰত-চীন, ভাৰত-নেপাল আৰু ভাৰত-ভূটান সীমান্তৰ সমীপবৰ্তি সকলো গাঁৱৰ সকলো সাংস্কৃতিক, ভাষিক, ভৌগোলিক আৰু ঐতিহাসিক তথ্য সতৰ্কতাৰে সংৰক্ষণ কৰাৰ কামো কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে এই অনন্য কামে এনে সকলো গাঁৱক তেওঁলোকৰ সাংস্কৃতিক আৰু ভাষিক ইতিহাসৰ জৰিয়তে দেশৰ সৈতে সংযোগ কৰাত সহায় কৰে আৰু য'তেই সীমান্ত বিবাদ হয় ভাৰতৰ দাবী নিশ্চিত আৰু শক্তিশালী ভাবে উপস্থাপন কৰাত সহায় কৰে। তেওঁ কয় যে এই অভিযানসমূহে ‘এছএছবি’-ৰ বহুমুখী প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ সীমাৰ সাংস্কৃতিক অখণ্ডতা বজাই ৰখা আৰু বিতৰ্কিত অঞ্চলসমূহত ভাৰতৰ দাবী শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দেশক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰি আহিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যোৱা এবছৰত ‘এছএছবি’য়ে পাঁচ হাজাৰৰো অধিক চোৰাং ব্যৱসায়ীক গ্ৰেপ্তাৰ কৰিছে আৰু ২৪ হাজাৰ কিলোগ্ৰাম ড্ৰাগছ, ১৪৪টা অস্ত্ৰ আৰু বৃহৎ পৰিমাণৰ গোলা-বাৰুদ জব্দ কৰিছে। বাহিনীটোৱে প্ৰায় ৫০০ নিৰীহ লোকক মানৱ সৰবৰাহকাৰীৰ পৰা উদ্ধাৰ কৰিছে। তেওঁ কয় যে নেপাল আৰু ভূটানৰ দৰে বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশৰ সৈতে সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰাৰ লগতে এছএছবি-ৰ সৈন্যসকলে ছত্তীশগড়, ঝাৰখণ্ড আৰু বিহাৰৰ নক্সাল প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহতো কৰ্তব্য পালন কৰি আছে। তেওঁ কয় ‘এছএছবি’য়ে চিআৰপিএফ আৰু বিএছএফৰ সৈতে নক্সাল আন্দোলনক এঘৰীয়া কৰি তুলিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত অহা তিনি বছৰৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশ নক্সাল সমস্যাৰ পৰা ১০০ শতাংশ মুক্ত হ'ব বুলি তেওঁ বিশ্বাস ব্যক্ত কৰে। জম্মু-কাশ্মীৰত সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত এছএছবি-ৰ সৈন্যসকলে চিআৰপিএফ, বিএছএফ, জম্মু-কাশ্মীৰ আৰক্ষী আৰু সেনাৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই যুঁজ দিছে, ত্যাগ কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ সাহসিকতাৰে কিংবদন্তিমূলক কাহিনী ৰচনা কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এছএছবিয়েও ক্ৰীড়া ক্ষেত্ৰত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছে। বাহিনীটোৱে এই বছৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাত ২৩৪টা পদক জিকিছে। গৃহ মন্ত্ৰালয়ে আমাৰ সকলো ‘চিএপিএফ’-ত ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত উত্সাহিত কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় পৰ্যায়ত এক নীতি প্ৰস্তুত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু শীঘ্ৰেই এই নীতি ৰূপায়ণৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে তেওঁ নিজেই চোৱাচিতা কৰি আছে যে বৈজ্ঞানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে ‘বেৰেক’ পৰ্যায়ত এই নীতিৰ সুফল কেনেদৰে উপলব্ধ কৰিব পৰা হ'ব আৰু গৃহ সচিবেও ইয়াক নিৰীক্ষণ কৰি আছে। শ্ৰী শ্বাহে ‘এছিয়ান গেমছ’ত ‘এথলেটিকছ’ত ব্ৰঞ্জৰ পদক অৰ্জন কৰা ‘এছএছবি’ জোৱানসকলক অভিনন্দন জনায়।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ‘মহিলা সৱলীকৰণ’ৰ ক্ষেত্ৰত ‘এছএছবি’য়ে কৰা কামৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় এছএছবিয়ে ২০২৬ চনৰ ভিতৰত বাহিনীটোত মহিলা কৰ্মচাৰীৰ সংখ্যা ছয় শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু ইতিমধ্যে ৪ শতাংশৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, এছএছবি মহিলা সৈনিকসকলেও ‘ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মিছন’ আৰু ‘অমৰনাথ যাত্ৰা’ৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানমূলক দায়িত্বত অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ আঁচনি হৈছে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উপহাৰ। এই আঁচনিখন এক নতুন ধাৰণাৰে অনা হৈছে, ‘সীমান্তৰ গাঁওখন দেশৰ অন্তিম খন গাওঁ নহয়, দেশৰ প্ৰথম খন গাঁওহে আৰু তাৰ পৰাই দেশ আৰম্ভ হয়’। তেওঁ কয়, মোদী চৰকাৰে এই নতুন ধাৰণা আৰু কৰ্ম সংস্কৃতিৰ সৈতে আগবাঢ়িব বিচাৰিছে। এছএছবিয়ে ১০০ শতাংশ সংপৃক্ততা থকা গাঁওসমূহৰ সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবেও ভালকৈ কাম কৰি আছে। ভাৰত চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহক তৃণমূল পৰ্যায়লৈ লৈ যোৱাত ‘এছএছবি’য়ে এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। ‘এছএছবি’য়ে গাঁওবাসীক সীমান্ত সুৰক্ষাৰ অংশীদাৰ কৰি তোলাৰ এটা ভাল আৰ্হিও প্ৰস্তুত কৰিছে।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছৰে পৰা খালী পদসমূহ পূৰণ কৰি সীমান্ত সুৰক্ষা কৰ্মীসকলৰ কামৰ বোজা হ্ৰাস কৰাৰ বাবে এক ডাঙৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ পৰা এক লাখ ৭৫ হাজাৰ খালী পদৰ বিপৰীতে নিযুক্তি সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। এইটো আগৰ ন বছৰৰ সময়কালত হোৱা নিযুক্তিৰ দুগুণতকৈও অধিক বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। এই কথাই মোদী চৰকাৰ যে ‘চিএপিএফ’ কৰ্মীসকলৰ কামৰ বোজা হ্ৰাস কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, সেই কথাকে প্ৰতীয়মান কৰে বুলিও তেওঁ মন্তব্য কৰে। আগৰ বছৰবোৰত, যোগ্য প্ৰাৰ্থীৰ নিযুক্তি আৰু বাছনি ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে ‘এনচিচি কেডেট’সকলৰ বাবে বোনাচ নম্বৰ ৰখা হৈছে। সীমান্তৱৰ্তী জিলা আৰু উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱিত জিলাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰা হৈছে। কভিডৰ ফলত হেৰুওৱা সময়ৰ ক্ষতিপূৰণ দিয়াৰ বাবে, বয়সৰ সীমাত তিনি বছৰৰ শিথিলতা প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, মোদী চৰকাৰে ‘অগ্নিপথ আঁচনি’ৰ অধীনত ‘অগ্নিবীৰ’সকলক দহ শতাংশ সংৰক্ষণ প্ৰদান কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশৰ ন্যায় ব্যৱস্থাত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ তিনিখন আইন যুগুতোৱা হৈছে আৰু দেশৰ জনসাধাৰণৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰা হৈছে। এই আইনসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ জনসাধাৰণক ন্যায় প্ৰদান কৰা, আনহাতে পূৰ্বৰ আইনসমূহৰ উদ্দেশ্য আছিল শাস্তি প্ৰদান কৰা। এতিয়া এজাহাৰৰ পিছত গোটেই প্ৰক্ৰিয়াটো তিনি বছৰৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হ'ব আৰু বিলম্বিত ন্যায়ৰ পৰম্পৰা সমাপ্ত হ'ব। তেওঁ কয় যে এই আইনসমূহ ৰূপায়ণৰ লগে লগে আমাৰ ন্যায় ব্যৱস্থা বিশ্বৰ আটাইতকৈ আধুনিক হৈ উঠিব, ই দোষী সাব্যস্ত হোৱাৰ হাৰো যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰিব কিয়নো ইয়াত ফৰেনচিকক যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। তেওঁ যোগ দি কয় যে ৭ বছৰ বা তাতকৈ অধিক কাৰাদণ্ডৰ শাস্তিযোগ্য সকলো অপৰাধৰ বাবে ‘ফৰেনচিক বিষয়া’ৰ সাক্ষাত আইনৰ দ্বাৰা বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে।
গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সকলো ‘এছএছবি’ গোটে স্থানীয় গাঁওসমূহৰ পৰা গাখীৰ, পনীৰ, ফল, পাচলি আৰু শস্য ক্ৰয় কৰি আছে, এয়া হৈছে গাঁওসমূহত নিযুক্তি আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ দিশত এক বৃহৎ প্ৰচেষ্টা। ইয়াৰ লগতে ‘এছএছবি’য়ে ‘বেটি বচাও বেটি পঢ়াও’, স্বচ্ছ ভাৰত মিছন, পানী সংৰক্ষণ, একক ব্যৱহাৰযোগ্য প্লাষ্টিকৰ ক্ষেত্ৰত নিষেধাজ্ঞা, এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত আৰু আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ ক্ষেত্ৰতো ভাল কাম কৰি আহিছে। গছপুলি ৰোপণ অভিযান ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ৫ বছৰত চিএপিএফ-ৰ জৰিয়তে ৫ কোটিৰো অধিক গছ ৰোপণ কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ‘আয়ুষ্মান চিএপিএফ’-ৰ অধীনত ৪০ লাখতকৈয়ো অধিক চিএপিএফ কৰ্মীক কাৰ্ড দিয়া হৈছে, গৃহ আঁচনিৰ অধীনত যোৱা ৫ বছৰত ১১,০০০ নতুন ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ই-আৱাস পৰ্টেল-ৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৫২,০০০ খালী ঘৰ আৱণ্টন দিয়া হৈছে, প্ৰধানমন্ত্ৰী বৃত্তি আঁচনিখন বৈজ্ঞানিক কৰি তোলা হৈছে যাতে ই প্ৰতিটো শিশুকে সামৰি ল’ব পাৰে। ইয়াৰ লগতে, ‘কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী কল্যাণ ভাণ্ডাৰ’ৰ বাবে নিয়মবোৰো সৰল কৰা হৈছে।