Prime Minister's Office
PM addresses Bharat Mobility Global Expo 2024
“India is on the move and is moving fast”
“The numbers of growing economy and the growing income are bound to infuse new confidence in the mobility sector”
“The speed and scale of our government has changed the very definition of mobility in India”
“India is now on the threshold of becoming a global economic powerhouse, with the auto and automotive component industry playing a significant role”
“The Government understands the concern of truck drivers and their families”
“1000 modern buildings with facilities for food, clean drinking water, toilets, parking and rest for drivers on all national highways are being constructed in the first phase of a new scheme”
02 FEB 2024 6:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a program at India’s largest and first-of-its-kind mobility exhibition - Bharat Mobility Global Expo 2024 at Bharat Mandapam, New Delhi today. He also took a walkthrough of the Expo. Bharat Mobility Global Expo 2024 showcases India’s capabilities across mobility and automotive value chains and will feature exhibitions, conferences, buyer-seller meets, state sessions, road safety pavilion, and public-centric attractions like go-karting.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the automotive industry of India for the grand event and praised the efforts of the exhibitors who showcased their products in the Expo. The Prime Minister said that the organization of an event of such grandeur and scale in the country fills him with delight and confidence. Recommending the people of Delhi to come and witness the Bharat Mobility Global Expo 2024, the Prime Minister said that it brings the entire mobility and supply chain community on a single platform.
The Prime Minister recalled a mobility related conference from his first term and remembered his focus on battery and electric vehicles and expressed satisfaction that he could see significant progress during his second term and said that in the third term mobility will see new heights.
Reiterating the goal of Viksit Bharat by 2047, the Prime Minister underlined the pivotal role of the mobility sector. He repeated his call that he gave from the rampart of the Red Fort that ‘Yeh Hi Samay Hai, Sahi Samay Hai’- this is the right time. “India is on the move and is moving fast”, the Prime Minister said, highlighting that the present era is the beginning of the golden period for the mobility sector. He underlined that the economy of India is expanding at a fast pace and India is set to become the third-largest economy in the world during the present government’s third term. Throwing light on the efforts of the government in the last 10 years, the prime Minister informed that approximately 25 crore people have risen out of poverty. He emphasized that when a citizen breaks out of poverty, the means of transportation be it a cycle, two-wheeler or a four-wheeler, becomes their first requirement. Touching upon the emergence of a neo-middle class, PM Modi underscored the need to fulfill the aspirations found in such economic strata which is equal to none. The Prime Minister stressed that the expanding spheres and growing income of the middle class of the country will give strength to the mobility sector of India. “The numbers of growing economy and the growing income are bound to infuse new confidence in the mobility sector”, Shri Modi said, pointing out that the number of cars sold in India rose from 12 crores to more than 21 crores from the 10 years before 2014 to after 2014, while the number of electric cars sold in India rose from 2 thousand per year 10 years ago to 12 lakh per year today. He further added that in the last 10 years, the number of passenger vehicles saw an increase of 60 percent while two-wheelers increased by 70 percent. According to the latest statistics, the Prime Minister informed that car sales in January have broken all previous records. “Mobility sector is witnessing an unprecedented atmosphere in the country and you must capitalize on it”, PM Modi urged the industry leaders present on the occasion.
The Prime Minister said that today’s India’s making new policies keeping in mind the needs of the future. Referring to the Union Budget that was presented yesterday, PM Modi informed that in 2014 India's capital expenditure was less than 2 lakh crore and has risen to more than 11 lakh crore today. This has brought many opportunities for India’s Mobility sector, he said. This unprecedented expenditure is transforming rail, road, airport, waterway transport and all other sorts of transport. He also talked about completion of engineering marvels like Atal Tunnel to Atal Setu in a record timeframe. 75 new airport has come up in India in the last 10 years, about 4 lakh kilometer rural roads have been laid, 90,000 km national highways have been constructed, 3500 km of high-speed corridors have been developed, 15 new cities got Metro and 25,000 rail routes have been constructed. Conversion of 40,000 rail coaches into modern Vande Bharat type bogies was announced in the Budget. These coaches when fitted in the ordinary trains will transform the Indian Railways.
The Prime Minister said that “the speed and scale of our government has changed the very definition of mobility in India”. He talked about systematic and timely completion of jobs and highlighted the steps for removing logistics bottlenecks. PM National Gati Shakti Masterplan is promoting integrated transport in the country. GIFT City regulatory framework has been worked out for aircraft and ship leasing. National Logistics policy is addressing the problems of logistics, he said. Dedicated freight corridors are bringing the costs down. Three Railway Economic corridors announced in the Union Budget will also increase the ease of transportation in the country.
The Prime Minister also highlighted the transformative impact of the Goods and Services Tax (GST) in accelerating trade and abolishing check posts at state borders. Furthermore, Prime Minister Modi underscored the role of Fast-Tag technology in saving both fuel and time in the industry. "Fast-Tag technology is facilitating savings in fuel and time in the industry," he affirmed. Citing a recent study, the Prime Minister noted that Fast-Tag technology is contributing to an annual benefit of ₹40,000 crores to the economy.
"India is now on the threshold of becoming a global economic powerhouse, with the auto and automotive component industry playing a significant role," PM Modi stated. Highlighting India's stature in the global automotive market, Prime Minister Modi remarked, "Today, India is the world's third-largest market for passenger vehicles and among the top three countries globally manufacturing commercial vehicles." Moreover, Prime Minister Modi reiterated the government's commitment to supporting various sectors through initiatives such as the Production Linked Incentive (PLI) Scheme. "For the industry, the government has introduced a Production Linked Incentive Scheme of more than ₹25,000 crores," he said.
The Prime Minister said that the National Electric Mobility Mission is pushing manufacturing of Electric Vehicles. The Government has invested 10 thousand crore rupees for creating demand for electric vehicles. FAME scheme has led to electric buses in the capital as well as in many other cities, he said.
Prime Minister Modi informed that a fund allocation of Rs 1 lakh crore has been made in this year’s budget to encourage research and innovation and also mentioned the decision to further expand the tax exemptions given to startups. “These decisions will create new opportunities in the mobility sector”, PM Modi said. Touching upon the most significant challenges of cost and battery in the EV industry, the Prime Minister recommended using these funds in its research.
Prime Minister Modi encouraged the industry to explore research avenues that utilize India's abundant raw materials for battery manufacturing and delve into areas such as green hydrogen and ethanol. He said, "Why not conduct research to manufacture batteries using raw materials available in India? The auto sector should also explore research in green hydrogen and ethanol."
The Prime Minister emphasized the importance of leveraging indigenous technology for developing hybrid vessels in the shipping industry. "India's Shipping Ministry is advancing towards making hybrid vessels using indigenous technology," he remarked. Shri Modi also mentioned the drone sector in India getting a new flight due to startups and recommended using funds for research related to drones. He also noted the emergence of cost-effective means of transport via waterways and informed about the push by the Ministry of Shipping towards making hybrid vessels using indigenous technology.
PM Modi also drew attention towards the humane aspect of drivers in the mobility industry. And highlighted the hardships faced by truck drivers. “The Government understands the concern of truck drivers and their families”, the Prime Minister said informing about a new scheme on the works to develop modern buildings with facilities for food, clean drinking water, toilets, parking and rest for drivers on all national highways. He further added that the government is preparing to build 1,000 such buildings across the country in the first phase of this scheme. He said that it will give a boost to both the ease of living and ease of traveling for truck and taxi drivers, thereby improving their health and also help in preventing accidents.
Highlighting the immense possibilities in the mobility sector in the next 25 years, PM Modi urged the industry to transform itself rapidly to fully utilize these possibilities. Addressing the need for technical workforce and trained drivers in the mobility Sector needs, the Prime Minister mentioned more than 15 thousand ITIs in the country providing manpower to this industry today. He also urged the industry leaders to collaborate with ITIs to make the courses more relevant according to the needs of the industry. He also touched upon the scrappage policy by the government where exemption in road tax is provided on new vehicles in exchange for scrapping of old vehicles.
The Prime Minister referred to the tagline of the expo – Beyond Boundaries and said that it showcases the spirit of India. “Today we want to break old barriers and bring the whole world together. We want to expand India's role in the global supply chain. There is a sky of possibilities in front of the Indian Auto Industry.”, the Prime Minister asserted as he urged to move forward with the vision of Amritkaal and make India a global leader. The Prime Minister asked the tyre industry to reduce import dependence for rubber with the cooperation of farmers. Stressing his confidence in the farmers of India, the Prime Minister advocated an integrated and holistic approach. He asked the gathering to think out of the box and think in collaboration. Mentioning the presence of all the major designing players in India, the Prime Minister called upon the industry to promote indigenous designing capabilities. Giving example of the global embrace of yoga, the Prime Minister said ‘when you believe in yourself, the world believes in you. Where your gaze falls, you should see vehicles from you, he concluded.
Union Minister for Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, Union Minister for Road, Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises, Shri Narayan Rane, Union Minister for Petroleum & Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri and Union Minister for Heavy Industries, Shri Mahendra Nath Pandey were present on the occasion among others.
Background
With over 800 exhibitors from 50+ countries, the Expo highlights cutting-edge technologies, sustainable solutions and breakthroughs in mobility. The Expo features the participation of over 28 vehicle manufacturers, in addition to the presence of more than 600 auto component manufacturers. Over 1000 brands from over 13 global markets will showcase their products, technologies, and services at the event.
Along with the exhibition and conferences, the event also features state sessions for states to showcase regional contributions and initiatives to enable collaboration at both national and regional levels, promoting a holistic approach to mobility solutions.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত ম’বিলিটী গ্লোবেল এক্সপো ২০২৪ সম্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
"ভাৰত আগবাঢ়িছে আৰু দ্ৰুতগতিৰে আগবাঢ়িছে"
"বৰ্ধিত অৰ্থনীতিৰ সংখ্যা আৰু বৰ্ধিত উপাৰ্জনে গতিশীলতা খণ্ডত নিশ্চিত ভাবেই নতুন আস্থা প্ৰদান কৰিছে"
"আমাৰ চৰকাৰৰ গতি আৰু পৰিমাপে ভাৰতত গতিশীলতাৰ সংজ্ঞা সলনি কৰিছে"
"ভাৰত এতিয়া এক গোলকীয় অৰ্থনৈতিক শক্তিক্ষেত্ৰ হোৱাৰ পথৰ প্ৰৱেশদ্বাৰত আছে, ‘অটো আৰু অটোমোটিভ কম্পনেন্ট’ উদ্যোগে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে"
"চৰকাৰে ট্ৰাক চালক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ উদ্বেগ বুজি পাইছে"
02 FEB 2024 6:55PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ ‘ভাৰত মণ্ডপম’ত ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু এই ধৰণৰ প্ৰথমখন গতিশীলতা সম্পৰ্কীয় প্ৰদৰ্শনী ‘ভাৰত ম’বিলিটী গ্লোবেল এক্সপো ২০২৪’ৰ এক কাৰ্যসূচীত সম্বোধন কৰে। তেওঁ পদব্ৰজে ‘এক্সপো’ৰ একাংশ পৰিভ্ৰমণ কৰে। ‘ভাৰত মোবিলিটী গ্লোবেল এক্সপো ২০২৪’-ত গতিশীলতা আৰু স্বয়ংচালিত মূল্য শৃংখলাত ভাৰতৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে আৰু ইয়াত প্ৰদৰ্শনী, সন্মিলন, ক্ৰেতা-বিক্ৰেতাৰ সভা, ৰাজ্যিক অধিৱেশন, পথ সুৰক্ষা পেভিলিয়ন, আৰু ৰাইজক আৰ্কিষত কৰিব পৰা ‘গো-কাৰ্টিঙ’ৰ দৰে অনুষ্ঠানৰ দিহা কৰা হ'ব।
সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বিশাল অনুষ্ঠানৰ বাবে ভাৰতৰ যান-বাহন উদ্যোগটোক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে ‘এক্সপো’ত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা প্ৰদৰ্শকসকলৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত এনে ধৰণৰ মহিমা আৰু পৰিমাপৰ অনুষ্ঠানৰ আয়োজনে তেওঁক আনন্দ আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰাই তুলিছে। দিল্লীৰ জনসাধাৰণক ‘ভাৰত ম’বিলিটী গ্লোবেল এক্সপো ২০২৪’ৰ সাক্ষী হ'বলৈ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই গতিশীলতা আৰু যোগান শৃংখলাৰ সমগ্ৰ সম্প্ৰদায়টোকে একক মঞ্চত একত্ৰিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ প্ৰথম কাৰ্যকালৰ পৰা গতি সম্পৰ্কীয় এখন সন্মিলনৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু বেটাৰী আৰু বৈদ্যুতিক বাহনৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁ দিয়া গুৰুত্বৰ কথা স্মৰণ কৰাৰ লগতে তেওঁৰ দ্বিতীয়টো কাৰ্যকালত গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰগতি দেখিবলৈ পায় বুলি সন্তোষ প্ৰকাশ কৰি কয় যে তৃতীয়টো কাৰ্যকালতত গতিশীলতাই নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিব।
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ লক্ষ্য গ্ৰহণৰ কথা দোহাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গতিশীলতা খণ্ডৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা দিয়া তেওঁৰ আহ্বানৰ পুনৰাবৃত্তি কৰে- 'ইয়ে হী সময় হে, সহী সময় হে'- এয়াই সঠিক সময়। "ভাৰত আগবাঢ়িছে আৰু দ্ৰুতগতিৰে আগবাঢ়িছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমান যুগ হৈছে গতিশীলতা খণ্ডৰ বাবে সোণালী সময়ৰ আৰম্ভণি। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ অৰ্থনীতি দ্ৰুত গতিত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে আৰু বৰ্তমান চৰকাৰৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হ'বলৈ সাজু হৈছে। বিগত ১০টা বছৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে প্ৰায় ২৫ কোটি লোক ইতিমধ্যে দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰ পৰা ওলাই আহিছে।
তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যেতিয়া এগৰাকী নাগৰিক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰ পৰা ওলাই আহে, তেতিয়া পৰিবহনৰ উপায় হিচাপে চাইকেলেই হওক বা দুচকীয়াই হওক, কিম্বা চাৰিচকীয়া বাহনেই হওক, তেওঁলোকৰ প্ৰথম প্ৰয়োজনীয়তা হৈ উঠে। নৱ্য-মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ উত্থানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এনে অৰ্থনৈতিক স্তৰত দেখিবলৈ পোৱা আকাংক্ষাসমূহ, যাৰ সমকক্ষ নাথাকে, পূৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ মধ্যবিত্তীয় শ্ৰেণীটোৰ বিস্তাৰিত ক্ষেত্ৰ আৰু বৰ্ধিত উপাৰ্জনে ভাৰতৰ গতিশীলতা খণ্ডক শক্তি প্ৰদান কৰিব। "বৰ্ধিত অৰ্থনীতিৰ সংখ্যা আৰু বৰ্ধিত উপাৰ্জনে গতিশীলতা খণ্ডত নতুন আস্থা সৃষ্টি কৰিবলৈ বাধ্য", শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতত বিক্ৰী হোৱা গাড়ীৰ সংখ্যা ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰৰ তুলনাত ২০১৪ চনৰ পিছৰ ১০ বছৰত ১২ কোটিৰ পৰা ২১ কোটিতকৈয়ো ওপৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে, আনহাতে ভাৰতত বিক্ৰী হোৱা বৈদ্যুতিক গাড়ীৰ সংখ্যা ১০ বছৰৰ আগতে প্ৰতি বছৰে ২ হাজাৰৰ পৰা আজিৰ তাৰিখত ১২লাখ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা ১০টা বছৰত যাত্ৰীবাহী বাহনৰ সংখ্যা ৬০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে আৰু দুচকীয়া বাহনৰ সংখ্যা ৭০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। শেহতীয়া পৰিসংখ্যা অনুসৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে জানুৱাৰী মাহত গাড়ীৰ বিক্ৰীয়ে পূৰ্বৰ সকলো অভিলেখ ভংগ কৰিছে। "গতিশীলতা খণ্ডত দেশত এক অভূতপূৰ্ব পৰিৱেশ দেখা গৈছে আৰু আপোনালোকে ইয়াক মূলধন কৰিবই লাগিব", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থকা উদ্যোগটোৰ নেতাসকলক আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা মনত ৰাখি আজিৰ ভাৰতে নতুন নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে। কালি উপস্থাপন কৰা কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে ২০১৪ চনত ভাৰতৰ মূলধনী ব্যয় ২ লাখ কোটিতকৈয়ো কম আছিল, আৰু আজি এই পৰিমাণ ১১ লাখ কোটিতকৈয়ো অধিক হৈছে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ গতিশীলতা খণ্ডৰ বাবে বহুতো সুযোগ আহিছে, তেওঁ কয়। এই অভূতপূৰ্ব ব্যয়ে ৰে’ল, পথ, বিমানবন্দৰ, জলপথ পৰিবহণ আৰু আন সকলো ধৰণৰ পৰিবহনৰ পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ কৰিছে। তেওঁ ‘অটল টানেল’-ৰ পৰা ‘অটল সেতু’-ৰ দৰে অভিযান্ত্ৰিক আশ্চৰ্যসমূহ অভিলেখপূৰ্ণ সময়সীমাৰ ভিতৰতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। যোৱা ১০টা বছৰত ভাৰতত ৭৫টা নতুন বিমানবন্দৰ স্থাপন কৰা হৈছে, প্ৰায় ৪ লাখ কিলোমিটাৰ গ্ৰাম্য পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৯০,০০০ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৩৫০০ কিলোমিটাৰ উচ্চ গতিৰ কৰিডৰ বিকশিত কৰা হৈছে, ১৫খন নতুন চহৰে মেট্ৰ'সেৱা লাভ কৰিছে আৰু ২৫,০০০ ৰে'ল পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বাজেটত ৪০,০০০ ৰে'ল ডবাক আধুনিক বন্দে ভাৰত মানৰ বগীলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে। সাধাৰণ ৰেলত লগাব খোজা এই ডবাসমূহে ভাৰতীয় ৰে’লৰ ৰূপান্তৰ সাধন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে "আমাৰ চৰকাৰৰ গতি আৰু পৰিমাপে ভাৰতত গতিশীলতাৰ সংজ্ঞা সলনি কৰিছে"। তেওঁ খালী পদসমূহ প্ৰণালীবদ্ধ আৰু সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ লগতে লজিষ্টিকৰ বাধাবোৰ আঁতৰ কৰাৰ পদক্ষেপসমূহত আলোকপাত কৰে। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী নেশ্যনেল গাতি শক্তি মাষ্টাৰপ্লেন’-য়ে দেশত একত্ৰিত পৰিবহনব্যৱস্থাক উত্সাহিত কৰি আছে। বিমান আৰু জাহাজ ‘লীজ’ৰ বাবে ‘গিফ্ট চিটী নিয়ামক পৰিকাঠামো’ যুগুতোৱা হৈছে। ‘ৰাষ্ট্ৰীয় লজিষ্টিক নীতি’-য়ে ‘লজিষ্টিক’ৰ সমস্যা সমাধান কৰি আছে বুলি তেওঁ মন্তব্য কৰে। ‘সমৰ্পিত ফ্ৰেইট কৰিডৰ’-য়ে ব্যয় হ্ৰাস কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ঘোষণা কৰা তিনিটা ৰে'লৱে ‘অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ’-য়েও দেশত পৰিবহনৰ স্বাচ্ছন্দ্য বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাণিজ্য ত্বৰান্বিত কৰা আৰু ৰাজ্যিক সীমাসমূহৰ ‘পৰীক্ষণ চকী’বোৰ বিলুপ্ত কৰাৰ প্ৰসংগত ‘সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ’ (জিএছটি)ৰ পৰিৱৰ্তনশীল প্ৰভাৱৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উদ্যোগটোত ইন্ধন আৰু সময় দুয়োটা ৰাহি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ‘ফাষ্ট-টেগ’ প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকাও বিশেষ ভাবে উল্লেখ কৰে। "ফাষ্ট-টেগ প্ৰযুক্তিয়ে উদ্যোগটোত ইন্ধন আৰু সময় ৰাহিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে," তেওঁ নিশ্চিতি প্ৰকশ কৰে। শেহতীয়া এক অধ্যয়নৰ উদ্ধৃতি দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ‘ফাষ্ট-টেগ’ প্ৰযুক্তিয়ে অৰ্থনীতিত বাৰ্ষিক ৪০,০০০ কোটি টকা পৰমাণৰ লাভৰ অৰিহণা যোগাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "ভাৰত এতিয়া এক গোলকীয় অৰ্থনৈতিক শক্তিক্ষেত্ৰ হোৱাৰ দুৱাৰমুখত আছে, যাৰ বাবে ‘অটো আৰু অট'ম'টিভ কম্পনেন্ট’ উদ্যোগে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।" বিশ্বজোৰা স্বয়ংচালিত বজাৰত ভাৰতৰ মৰ্যাদা প্ৰতিপন্ন কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে, "আজি ভাৰত হৈছে যাত্ৰীবাহী বাহনৰ বাবে বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ বজাৰ আৰু গোলকীয় বাণিজ্যিক বাহন নিৰ্মাণ কৰা শীৰ্ষ তিনিখন দেশৰ ভিতৰত অন্যতম।" তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ‘উৎপাদন সংযোজিত উদগণি (পিএলআই) আঁচনি’ৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে বিভিন্ন খণ্ডক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ কয়, "উদ্যোগটোৰ বাবে চৰকাৰে ২৫,০০০ কোটি টকাৰো অধিক উৎপাদন সংযোজিত উদগণি আঁচনি প্ৰৱৰ্তন কৰিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় বৈদ্যুতিক গতিশীলতা মিছন’-য়ে বৈদ্যুতিক বাহন নিৰ্মাণত গুৰুত্ব দিছে। চৰকাৰে বৈদ্যুতিক বাহনৰ চাহিদা সৃষ্টিৰ বাবে ১০ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে। ফেম আঁচনিৰ ফলত ৰাজধানীৰ লগতে আন বহুতো চহৰত বৈদ্যুতিক বাছৰ চলাচল হৈছে, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰিবলৈ এই বছৰৰ বাজেটত ১ লাখ কোটি টকাৰ পুঁজি আৱণ্টন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে ‘ষ্টাৰ্টআপ’সমূহক দিয়া কৰ ৰেহাইৰ সময়সীমা অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ সিদ্ধান্তৰ কথাও উল্লেখ কৰে। "এই সিদ্ধান্তসমূহে গতিশীলতা খণ্ডত নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়। ইভি উদ্যোগত ব্যয় আৰু বেটাৰিৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ গৱেষণাৰ বাবে এই পুঁজিসমূহ ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উদ্যোগটোক বেটাৰী নিৰ্মাণৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰচুৰ কেঁচা সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে সেউজীয়া হাইড্ৰজেন আৰু ইথানলৰ দৰে ক্ষেত্ৰত প্ৰৱেশ কৰিব পৰাকৈ গৱেষণাৰ পথ অন্বেষণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেওঁ কয়, "ভাৰতত উপলব্ধ কেঁচা সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰি বেটাৰি নিৰ্মাণৰ বাবে গৱেষণা কিয় কৰা নহয়? অটো খণ্ডই সেউজীয়া হাইড্ৰজেন আৰু ইথানলৰ গৱেষণাৰো অন্বেষণ কৰা উচিত।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জাহাজ উদ্যোগত হাইব্ৰিড জাহাজ বিকাশৰ বাবে থলুৱা প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰl গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "ভাৰতৰ জাহাজ পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ে থলুৱা প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি হাইব্ৰিড জাহাজ নিৰ্মাণৰ দিশত আগবাঢ়িছে," তেওঁ মন্তব্য কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে ভাৰতত ড্ৰোন খণ্ডই নতুন বিমান লাভ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু ড্ৰোন সম্পৰ্কীয় গৱেষণাৰ বাবে পুঁজি ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ জলপথৰ জৰিয়তে পৰিবহণৰ ব্যয়সাপেক্ষ উপায়ৰ উদ্ভৱ হোৱাৰ কথাও উল্লেখ কৰে আৰু থলুৱা প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি হাইব্ৰিড জাহাজ নিৰ্মাণৰ দিশত জাহাজ পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ে বিশেষ উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰাৰ কথা অৱগত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গতিশীলতা উদ্যোগৰ চালকসকলৰ মানৱীয় দিশটোৰ প্ৰতিও মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰে। তেওঁ ট্ৰাক চালকসকলে সন্মুখীন হোৱা কষ্টবোৰৰ সন্দৰ্ভতো আলোকপাত কৰে। "চৰকাৰে ট্ৰাক চালক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালসকলৰ উদ্বেগ বুজি পায়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথত চালকসকলৰ বাবে খাদ্য, বিশুদ্ধ খোৱা পানী, শৌচালয়, পাৰ্কিং আৰু বিশ্ৰামৰ সুবিধা থকা আধুনিক ভৱন নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় এক নতুন আঁচনিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে এই আঁচনিৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত সমগ্ৰ দেশতে এনে ধৰণৰ ১,০০০ অট্টালিকা নিৰ্মাণৰ প্ৰস্তুতি চলাই আছে। তেওঁ কয় যে ই ট্ৰাক আৰু টেক্সিচালকসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ সহজতা আৰু ভ্ৰমণৰ সহজতা দুয়োটাকে নিশ্চিত কৰিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য উন্নত হ'ব আৰু দুৰ্ঘটনা প্ৰতিৰোধ কৰাতো সহায়ক হ'ব।
অহা ২৫টা বছৰত গতিশীলতা খণ্ডত অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে উদ্যোগটোক এই সম্ভাৱনাসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। গতিশীলতা খণ্ডৰ প্ৰয়োজনীয়তাত কাৰিকৰী কৰ্মচাৰী আৰু প্ৰশিক্ষিত চালকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা কবলৈ গৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি এই উদ্যোগক জনশক্তি প্ৰদান কৰা দেশৰ ১৫ হাজাৰতকৈয়ো অধিক ‘আইটিআই’ৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ উদ্যোগটোৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি পাঠ্যক্ৰমসমূহ অধিক প্ৰাসংগিক কৰি তুলিবলৈ উদ্যোগৰ নেতাসকলক আইটিআইসমূহৰ সৈতে সহযোগিতা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ চৰকাৰৰ দ্বাৰা ‘স্ক্ৰেপেজ নীতি’ৰ সন্দৰ্ভতো মন্তব্য কৰে য'ত পুৰণি বাহনসমূহ বাতিল কৰাৰ বিনিময়ত নতুন বাহনৰ ক্ষেত্ৰত পথ কৰ ৰেহাই প্ৰদান কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক্সপোৰ টেগলাইন বিয়ণ্ড বাউণ্ডেৰীজৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে ই ভাৰতৰ মনোভাৱকে প্ৰদৰ্শন কৰিছে। "আজি আমি পুৰণি বাধাসমূহ নেওচি সমগ্ৰ বিশ্বক একত্ৰিত কৰিব বিচাৰিছো। আমি বিশ্বজোৰা যোগান শৃংখলাত ভাৰতৰ ভূমিকা সম্প্ৰসাৰিত কৰিব বিচাৰিছো। ভাৰতীয় যান-বাহন উদ্যোগৰ সন্মুখত সম্ভাৱনাৰ আকাশ আছে।" প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘অমৃতকাল’ৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি যাবলৈ আৰু ভাৰতক বিশ্বৰ নেতা হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘টায়াৰ উদ্যোগ’ক কৃষকসকলৰ সহযোগিতাত ৰবৰৰ বাবে আমদানি নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। ভাৰতৰ কৃষকসকলৰ ওপৰত তেওঁৰ আস্থা থকাৰ কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক সংহত আৰু সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ পোষকতা কৰে। তেওঁ সমবেত লোকসকলক সাধৰণ দৃষ্টিভংগীৰ পৰা বাহিৰলৈ গৈ কথাবোৰ চিন্তা কৰিবলৈ আৰু সহযোগিতাৰে চিন্তা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ভাৰতৰ সকলো মুখ্য ডিজাইনিং প্ৰতিষ্ঠানৰ উপস্থিতিৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্যোগটোক থলুৱা ‘ডিজাইনিং ক্ষমতা’ক উত্সাহিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। যোগৰ বিশ্বজোৰা আকৰ্ষণৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, 'যেতিয়া আপোনালোকে নিজৰ ওপৰত আস্থা ৰাখিব, বিশ্বই আপোনালোকক আস্থাত লব। য'লৈকে আপোনালোকৰ দৃষ্টি যায় আপোনালোকে আপোনালোকৰ বাহনবোৰকে দেখিবলৈ পোৱা উচিত বুলি তেওঁ ভাষাণৰ সামৰণি মাৰে।
কেন্দ্ৰীয় বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেল, কেন্দ্ৰীয় পথ, পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাড়কাৰী, কেন্দ্ৰীয় ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী নাৰায়ণ ৰাণে, কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী আৰু কেন্দ্ৰীয় গুৰু উদ্যোগ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী মহেন্দ্ৰ নাথ পাণ্ডে এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
আঢ়ৈকুৰিৰো অধিক দেশৰ ৮০০ৰো অধিক প্ৰদৰ্শককে ধৰি এক্সপোখনে অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি, বহনক্ষম সমাধান আৰু গতিশীলতাৰ সফলতা সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। এক্সপোত ৬০০ৰো অধিক যান-বাহণ সম্পৰ্কীয় উপকৰণ নিৰ্মাতাৰ উপস্থিতিৰ উপৰিও ২৮ টাতকৈয়ো অধিক বাহন নিৰ্মাতা প্ৰতিষ্ঠানে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ১৩খনতকৈয়ো অধিক গোলকীয় বজাৰৰ ১০০০ৰো অধিক ‘ব্ৰেণ্ড’-য়ে অনুষ্ঠানটোত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী, প্ৰযুক্তি আৰু সেৱা প্ৰদৰ্শন কৰিব।
প্ৰদৰ্শনী আৰু সন্মিলনৰ লগতে, অনুষ্ঠানটোত ৰাজ্যসমূহে গতিশীলতা সমাধানৰ বাবে এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণৰ লক্ষ্যৰে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক উভয় স্তৰত সহযোগিতা সক্ষম কৰাৰ বাবে আঞ্চলিক অৱদান আৰু পদক্ষেপসমূহৰ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে ৰাজ্যিক অধিৱেশনসমূহো উপস্থাপন কৰে।