Prime Minister's Office
PM addresses Bharat Mobility Global Expo 2024
“India is on the move and is moving fast”
“The numbers of growing economy and the growing income are bound to infuse new confidence in the mobility sector”
“The speed and scale of our government has changed the very definition of mobility in India”
“India is now on the threshold of becoming a global economic powerhouse, with the auto and automotive component industry playing a significant role”
“The Government understands the concern of truck drivers and their families”
“1000 modern buildings with facilities for food, clean drinking water, toilets, parking and rest for drivers on all national highways are being constructed in the first phase of a new scheme”
02 FEB 2024 6:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a program at India’s largest and first-of-its-kind mobility exhibition - Bharat Mobility Global Expo 2024 at Bharat Mandapam, New Delhi today. He also took a walkthrough of the Expo. Bharat Mobility Global Expo 2024 showcases India’s capabilities across mobility and automotive value chains and will feature exhibitions, conferences, buyer-seller meets, state sessions, road safety pavilion, and public-centric attractions like go-karting.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the automotive industry of India for the grand event and praised the efforts of the exhibitors who showcased their products in the Expo. The Prime Minister said that the organization of an event of such grandeur and scale in the country fills him with delight and confidence. Recommending the people of Delhi to come and witness the Bharat Mobility Global Expo 2024, the Prime Minister said that it brings the entire mobility and supply chain community on a single platform.
The Prime Minister recalled a mobility related conference from his first term and remembered his focus on battery and electric vehicles and expressed satisfaction that he could see significant progress during his second term and said that in the third term mobility will see new heights.
Reiterating the goal of Viksit Bharat by 2047, the Prime Minister underlined the pivotal role of the mobility sector. He repeated his call that he gave from the rampart of the Red Fort that ‘Yeh Hi Samay Hai, Sahi Samay Hai’- this is the right time. “India is on the move and is moving fast”, the Prime Minister said, highlighting that the present era is the beginning of the golden period for the mobility sector. He underlined that the economy of India is expanding at a fast pace and India is set to become the third-largest economy in the world during the present government’s third term. Throwing light on the efforts of the government in the last 10 years, the prime Minister informed that approximately 25 crore people have risen out of poverty. He emphasized that when a citizen breaks out of poverty, the means of transportation be it a cycle, two-wheeler or a four-wheeler, becomes their first requirement. Touching upon the emergence of a neo-middle class, PM Modi underscored the need to fulfill the aspirations found in such economic strata which is equal to none. The Prime Minister stressed that the expanding spheres and growing income of the middle class of the country will give strength to the mobility sector of India. “The numbers of growing economy and the growing income are bound to infuse new confidence in the mobility sector”, Shri Modi said, pointing out that the number of cars sold in India rose from 12 crores to more than 21 crores from the 10 years before 2014 to after 2014, while the number of electric cars sold in India rose from 2 thousand per year 10 years ago to 12 lakh per year today. He further added that in the last 10 years, the number of passenger vehicles saw an increase of 60 percent while two-wheelers increased by 70 percent. According to the latest statistics, the Prime Minister informed that car sales in January have broken all previous records. “Mobility sector is witnessing an unprecedented atmosphere in the country and you must capitalize on it”, PM Modi urged the industry leaders present on the occasion.
The Prime Minister said that today’s India’s making new policies keeping in mind the needs of the future. Referring to the Union Budget that was presented yesterday, PM Modi informed that in 2014 India's capital expenditure was less than 2 lakh crore and has risen to more than 11 lakh crore today. This has brought many opportunities for India’s Mobility sector, he said. This unprecedented expenditure is transforming rail, road, airport, waterway transport and all other sorts of transport. He also talked about completion of engineering marvels like Atal Tunnel to Atal Setu in a record timeframe. 75 new airport has come up in India in the last 10 years, about 4 lakh kilometer rural roads have been laid, 90,000 km national highways have been constructed, 3500 km of high-speed corridors have been developed, 15 new cities got Metro and 25,000 rail routes have been constructed. Conversion of 40,000 rail coaches into modern Vande Bharat type bogies was announced in the Budget. These coaches when fitted in the ordinary trains will transform the Indian Railways.
The Prime Minister said that “the speed and scale of our government has changed the very definition of mobility in India”. He talked about systematic and timely completion of jobs and highlighted the steps for removing logistics bottlenecks. PM National Gati Shakti Masterplan is promoting integrated transport in the country. GIFT City regulatory framework has been worked out for aircraft and ship leasing. National Logistics policy is addressing the problems of logistics, he said. Dedicated freight corridors are bringing the costs down. Three Railway Economic corridors announced in the Union Budget will also increase the ease of transportation in the country.
The Prime Minister also highlighted the transformative impact of the Goods and Services Tax (GST) in accelerating trade and abolishing check posts at state borders. Furthermore, Prime Minister Modi underscored the role of Fast-Tag technology in saving both fuel and time in the industry. "Fast-Tag technology is facilitating savings in fuel and time in the industry," he affirmed. Citing a recent study, the Prime Minister noted that Fast-Tag technology is contributing to an annual benefit of ₹40,000 crores to the economy.
"India is now on the threshold of becoming a global economic powerhouse, with the auto and automotive component industry playing a significant role," PM Modi stated. Highlighting India's stature in the global automotive market, Prime Minister Modi remarked, "Today, India is the world's third-largest market for passenger vehicles and among the top three countries globally manufacturing commercial vehicles." Moreover, Prime Minister Modi reiterated the government's commitment to supporting various sectors through initiatives such as the Production Linked Incentive (PLI) Scheme. "For the industry, the government has introduced a Production Linked Incentive Scheme of more than ₹25,000 crores," he said.
The Prime Minister said that the National Electric Mobility Mission is pushing manufacturing of Electric Vehicles. The Government has invested 10 thousand crore rupees for creating demand for electric vehicles. FAME scheme has led to electric buses in the capital as well as in many other cities, he said.
Prime Minister Modi informed that a fund allocation of Rs 1 lakh crore has been made in this year’s budget to encourage research and innovation and also mentioned the decision to further expand the tax exemptions given to startups. “These decisions will create new opportunities in the mobility sector”, PM Modi said. Touching upon the most significant challenges of cost and battery in the EV industry, the Prime Minister recommended using these funds in its research.
Prime Minister Modi encouraged the industry to explore research avenues that utilize India's abundant raw materials for battery manufacturing and delve into areas such as green hydrogen and ethanol. He said, "Why not conduct research to manufacture batteries using raw materials available in India? The auto sector should also explore research in green hydrogen and ethanol."
The Prime Minister emphasized the importance of leveraging indigenous technology for developing hybrid vessels in the shipping industry. "India's Shipping Ministry is advancing towards making hybrid vessels using indigenous technology," he remarked. Shri Modi also mentioned the drone sector in India getting a new flight due to startups and recommended using funds for research related to drones. He also noted the emergence of cost-effective means of transport via waterways and informed about the push by the Ministry of Shipping towards making hybrid vessels using indigenous technology.
PM Modi also drew attention towards the humane aspect of drivers in the mobility industry. And highlighted the hardships faced by truck drivers. “The Government understands the concern of truck drivers and their families”, the Prime Minister said informing about a new scheme on the works to develop modern buildings with facilities for food, clean drinking water, toilets, parking and rest for drivers on all national highways. He further added that the government is preparing to build 1,000 such buildings across the country in the first phase of this scheme. He said that it will give a boost to both the ease of living and ease of traveling for truck and taxi drivers, thereby improving their health and also help in preventing accidents.
Highlighting the immense possibilities in the mobility sector in the next 25 years, PM Modi urged the industry to transform itself rapidly to fully utilize these possibilities. Addressing the need for technical workforce and trained drivers in the mobility Sector needs, the Prime Minister mentioned more than 15 thousand ITIs in the country providing manpower to this industry today. He also urged the industry leaders to collaborate with ITIs to make the courses more relevant according to the needs of the industry. He also touched upon the scrappage policy by the government where exemption in road tax is provided on new vehicles in exchange for scrapping of old vehicles.
The Prime Minister referred to the tagline of the expo – Beyond Boundaries and said that it showcases the spirit of India. “Today we want to break old barriers and bring the whole world together. We want to expand India's role in the global supply chain. There is a sky of possibilities in front of the Indian Auto Industry.”, the Prime Minister asserted as he urged to move forward with the vision of Amritkaal and make India a global leader. The Prime Minister asked the tyre industry to reduce import dependence for rubber with the cooperation of farmers. Stressing his confidence in the farmers of India, the Prime Minister advocated an integrated and holistic approach. He asked the gathering to think out of the box and think in collaboration. Mentioning the presence of all the major designing players in India, the Prime Minister called upon the industry to promote indigenous designing capabilities. Giving example of the global embrace of yoga, the Prime Minister said ‘when you believe in yourself, the world believes in you. Where your gaze falls, you should see vehicles from you, he concluded.
Union Minister for Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal, Union Minister for Road, Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Micro, Small and Medium Enterprises, Shri Narayan Rane, Union Minister for Petroleum & Natural Gas, Shri Hardeep Singh Puri and Union Minister for Heavy Industries, Shri Mahendra Nath Pandey were present on the occasion among others.
Background
With over 800 exhibitors from 50+ countries, the Expo highlights cutting-edge technologies, sustainable solutions and breakthroughs in mobility. The Expo features the participation of over 28 vehicle manufacturers, in addition to the presence of more than 600 auto component manufacturers. Over 1000 brands from over 13 global markets will showcase their products, technologies, and services at the event.
Along with the exhibition and conferences, the event also features state sessions for states to showcase regional contributions and initiatives to enable collaboration at both national and regional levels, promoting a holistic approach to mobility solutions.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত মোবিলিতি গ্লোবেল এক্সপো ২০২৪ দা ৱা ঙাংখ্রে
“ভারত চঙশিল্লি অমসুং য়াংনা চঙশিল্লি”
“শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা অমসুং শেন্থোক হেনগৎলকপা মশিং অসিনা মোবিলিতি সেক্তরদা অনৌবা থাজবা লৈহল্লে”
“ঐখোয়গী সরকারগী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবা অসিনা ভারত্তা মোবিলিতিগী মশক হোংহল্লে”
“ওতো অমসুং ওতোমেতিপ কম্পোনেন্ত ইন্দস্ত্রিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা, ভারত হৌজিক মালমেগী শেন-থুমগী শক্তি অমা ওইরক্নবা ঙাইদুনা লৈরে”
“ত্রক দ্রাইভরশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী অৱাবশিং সরকারনা খঙলে”
“অনৌবা স্কিম অমগী অহানবা তাঙ্কক্তা চীঞ্জাক, অফবা থক্নবা ঈশিং, তোইলেতশিং, পার্কিং অমসুং দ্রাইভরশিংগী পোথাফমশিং য়াওরবা মতমগা চুনরবা বিল্দিং ১০০০ নেসনেল হায়ৱেশিংদা শেমগৎলে”
02 FEB 2024 6:55PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নিউ দিল্লিগী ভারত মন্দাপমদা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং মখল অসিগী অহানবা মোবিলিতি একজিবিসন-ভারত মোবিলিতি গ্লোবেল এক্সপো ২০২৪ থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না এক্সপোশু য়েংখি। ভারত মোবিলিতি গ্লোবেল এক্সপো ২০২৪ দা মোবিলিতি অমসুং ওতোমোতিপ ভেলু চেনশিংদা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং উৎলি। এক্সপো অসিদা একজিবিসনশিং, মীফমশিং, বয়ার-সেল্লর মীতশিং, স্তেৎ সেসনশিং, রোদ সেফতি পেভিলিয়ন অমসুং মীয়ামগী ওইবা গো-কার্তিংগুম্বা থৌরমশিং পাংথোক্কনি।
তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচৌবা থৌরম অসিগীদমক ভারতকী ওতোমেতিপ ইন্দস্ত্রি থাগৎচরি অমসুং এক্সপোদা মখোয়গী পোৎথোকশিং উৎপগীদমক একজিবিতরশিং থাগৎচরি। লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা অচৌবা থৌরমশিং পাংথোকপা অসিদা মহাক অপেনবা ফাওই। দিল্লিগী মীয়াম ভারত মোবিলিতি গ্লোবেল এক্সপো ২০২৪ য়েংগদবনি অমসুং মসিদা মোবিলিতি অমসুং সপ্লাই চেনগী কাংলুপ মফম অমদা পুল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্কী অহানবা তার্মদা মোবিলিতিগা মরী লৈনবা মীফম অমা পাংথোকখ্রে অমসুং মহাক্না বেত্তরি অমসুং ইলেক্ত্রিক গারিশিংদা মীৎয়েং থমখি অমসুং মহাক্কী অনিশুবা তার্মদা শিংথাবা য়ানবা চাউখৎলকপা উবদা অপেনবা ফাওই অমসুং অহুমশুবা তার্মদা মোবিলিতিগী অনৌবা চাউখৎপশিং উরগনি।
২০৪৭ দা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা পান্দম অমুক হন্না নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক অসি চপ চারবা মতমনি। ভারত চঙশিল্লি অমসুং য়াংনা চঙশিল্লি। হৌজিক অসি মোবিলিতি সেক্তরগী অমৃত কাল হৌরকপনি। ভারতকী শেন্মিৎলোন য়াংনা চাউখৎলক্লি অমসুং হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিগী অহুমশুবা তার্মদা মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইনবা ভারতনা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। হৌখিবা চহি ১০দা সরকারনা কন্না হোৎনবদগী মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। মীওই অমা লায়রবা কোক্লকপা মতমদা, চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈ অসি সাইকল অমা, চকা অনি পানবা গারি নত্ত্রগা চাকা মরি পানবা গারি অমা অহানবা ওইনা দরকার ওইরকই। নিও-মিদল ক্লাসশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা হোৎনবা অসি য়াম্না মরুওই। লৈবাক অসিগী মিদল ক্লাসশিংগী শেন্থোক হেনগৎলকপা অসিনা ভারতকী মোবিলিত সেক্তরদা থৌনা হাপ্লগনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা অমসুং শেন্থোক হেনগৎলকপা মশিং অসিনা মোবিলিতি সেক্তরদা অনৌবা থাজবা লৈহল্লে। ২০১৪ গী চহি ১০গী মমাংদা ভারত্তা কার করোর ১২ য়োনখিবা অদু ২০১৪গী মতুংদা কার করোর ২১ য়োনখি। চহি ১০গী মমাংদা চহি অমদা ইলেক্ত্রিক কার লিশিং ২ য়োনখিবা অদু হৌজিক চহি অমদা কার লাখ ১২ য়োল্লে। হৌখিবা চহি ১০দা পেসেঞ্জর গারি চাদা ৬০ হেনগৎলে অমসুং চাকা অনি পানবা গারি চাদা ৭০ হেনগৎলে। জনুৱারিদা থাদা য়োনখিবা কার মশিং অসি হান্নগী রেকোর্দশিং থুগায়রে। লৈবাক অসিদা মোবিলিতি সেক্তরনা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ফিবম অমা উবা ফংলে অমসুং অদোম্না মসিগী কান্নবা লৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তুংগী দরকার ওইবশিং য়েংলগা ঙসিগী ভারতনা অনৌবা থৌশিলশিং শেম্লি। ২০১৪ দা ভারতকী কেপিতেল এক্সপেন্দিজর অসি লুপা করোর লাখ ২ গী মখাদা লৈখি অমসুং ঙসিদি লুপা করোর লাখ ১১ হেল্লে। মসিনা ভারতকী মোবিলিতি সেক্তরদা খুদোংচাবা কয়া পীরে। মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ফিবম অমদা রেল, লম্বী, এয়রপোর্ত, ঈশিং লম্বী অমসুং মখল খুদিংমক্কী ত্রান্সপোর্ততা চাদিং তৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অপীবা মতমগী মনুংদা ইঞ্জিনিয়ারিংগী অঙকপা অতল তন্নেল অমসুং অতল সেতু লোইশিল্লে। হৌখিবা চহি ১০দা ভারত্তা অনৌবা এয়রপোর্ত ৭৫ শেমগৎলে অমসুং কিমি লাখ ৪গী খুঙ্গংগী লম্বীশিং অমসুং কিমি ৯০,০০০গী নেসনেল হায়ৱেশিং শেমগৎলে, কিমি ৩৫০০গী হায়-স্পিৎ কোরিদোরশিং শেমগৎলে, অনৌবা সহর ১৫ দা মেত্রো লৈরে অমসুং রেল লম্বী ২৫,০০০ শেমগৎলে। রেল কোচ ৪০,০০০ অনৌবা বন্দে ভারত মখলগী বোগিশিং ওন্থোক্নবা বজেত্তা লাউথোক্লে। হায়রিবা কোচশিং অসি হান্নগী ত্রেনশিংদা হাপচিন্দুনা ভারত রেলৱেজ অওনবা পুরক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী সরকারগী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবা অসিনা ভারত্তা মোবিলিতিগী মশক হোংহল্লে। লোজিস্তিক্সকী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। পি.এম নেসনেল গাতি শক্তি মাস্তরপ্লান্না লৈবাক অসিদা অপুনবা ত্রান্সপোর্ত চাউখৎহল্লে। এয়রক্রা অমসুং জহাজ লিজ তৌনবা গিফ সিতি রিগুলেতোরি ফ্রেমৱার্ক পুথোক্লে। নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসিনা লোজিস্তিক্সকী খুদোংচাদবশিং কোকহল্লে। দেদিকেদেদ ফ্রেদ কোরিদোরশিংনা পুথোক-পুশিনগী চাদিং হন্থহল্লে। কেন্দ্রগী বজেত্তা লাউথোকখিবা রেলৱেজ ইকোনোমিক কোরিদোর অহুমনা লৈবাক অসিদা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ললোন-ইতিক ফগৎহনবা অমসুং রাজ্যশিংগী ঙমখৈশিংদা চেক পোস্তশিং লৌথোকপদা গুদস অমসুং সর্বিস তেক্স(জি এস তি)না অওনবা পুরকখি। ফাস্ত-তেগ তেক্নোলোজিনা থাউ অমসুং মতম কনবা ঙম্লে। ফাস্ত-তেগ তেক্নোলোজিনা ইকোনোমিদা চহিগী ওইনা লুপা করোর ৪০,০০০ গী কান্নবা পীরে।
শ্রী মোদীনা হায়খি ওতো অমসুং ওতোমেতিপ কম্পোনেন্ত ইন্দস্ত্রিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা, ভারত হৌজিক মালমেগী শেন-থুমগী শক্তি অমা ওইরক্নবা ঙাইদুনা লৈরে। ঙসি ভারত পেসেঞ্জর গারি খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা মালেমদা অহুমশুবা লৈবাক ওইরে অমসুং ললোন-ইতিক্কী গারি শাবা মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা য়াওরে। সরকারনা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ(পি এল আই) স্কিম হৌদোক্তুনা সেক্তর কয়া মতেং পাংলে। ইন্দস্ত্রিগী ওইনা, সরকারনা লুপা করোর ২৫,০০০ হেনবগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ(পি এল আই) স্কিম অমা পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নেসনেল ইলেক্ত্রিক মোবিলিতি মিসন্না ইলেক্ত্রিক গারিশিং পুথোকপা হেনগৎহল্লে। ইলেক্ত্রিক গারিশিং পাম্নবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা লুপা করোর লিশিং ১০ থাদরে। ফেম স্কিমনা লৈবাক অসিগী কোনুং অমসুং অতোপ্পা সহরশিংদা ইলেক্ত্রিক বসশিং চেনহল্লে। রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসন পুক্নিং থৌগৎনবা চহি অসিগী বজেত্তা লুপা করোর লাখ ১ গী ফন্দ অমা কাইথোক্লে অমসুং স্তার্দঅপশিংদা তেক্স কোমথোকপা মখা তানা শাংদোক্লে। হায়রিবা ৱারেপশিং অসিনা মোবিলিতি সেক্তরদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। ইলেক্ত্রিক গারিগী ইন্দস্ত্রিদা খ্বাইদগী চাউনা মায়োক্নরিবা অৱাবা অসি মমল অমসুং বেত্তরিনি। হিরম অসিদা থিজিন্নবা হায়রিবা ফন্দশিং অসি শীজিন্নগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা মরাংকাইনা ফংলবা রো মেতরিএলশিংদগী বেত্তরি শানবা থিজিন্নবা ইন্দস্ত্রিনা থবক পায়খৎকদবনি অমসুং গ্রিন হায়দ্রোজেন অমসুং ইথানোলগী হিরমশিংদা চঙশিনগদবনি। করিগীদমক ভারত্তা ফংবা রো মেতরিএলশিং শীজিন্নদুনা বেত্তরিশিং পুথোক্নবা থিজিল্লোইদৌরিবনো? ওতো সেক্তরনা গ্রিন হায়দ্রোজেন অমসুং ইথানোলগী লমদা থিজিনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সিপ্পিং ইন্দস্ত্রিদা হায়ব্রিদ ভেসেলশিং পুথোক্নবা লৈবাক অসিনা মশানা শেমগৎচবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা য়াম্না মরুওই। লৈবাক অসিনা মশানা শেমগৎচবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা হায়ব্রিদ ভেসেলশিং পুথোক্নবা মাইকৈদা ভারতকী সিপ্পিং মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলে। স্তার্দঅপশিংনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা দ্রোন সেক্তর অনৌবা থাকশিং য়ৌরে অমসুং দ্রোনশিংগী মরমদা থিজিন্নবা ফন্দশিং শীজিন্নগদবনি। ঈশিংগী লম্বীশিং শীজিন্নদুনা শেন য়াম্না চঙহন্দনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা য়ারে অমসুং লৈবাক অসিনা মশানা শেমগৎচবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা হায়ব্রিদ ভেসেলশিং পুথোক্নবা সিপ্পিং মিনিস্ত্রিনা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মোবিলিতি ইন্দস্ত্রিদা দ্রাইভরশিংগী মীওইবগী নুংঙাই-য়াইফবগী মাইকৈদা পুক্নিং চঙগদবনি। দ্রক দ্রাইভরশিংনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। ত্রক দ্রাইভরশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগী অৱাবশিং সরকারনা খঙলে। অনৌবা স্কিম অমগী অহানবা তাঙ্কক্তা চীঞ্জাক, অফবা থক্নবা ঈশিং, তোইলেতশিং, পার্কিং অমসুং দ্রাইভরশিংগী পোথাফমশিং য়াওরবা মতমগা চুনরবা বিল্দিং ১০০০ নেসনেল হায়ৱেশিংদা শেমগৎলে। মসিনা ত্রক দ্রাইভরশিং অমসুং তেক্সি দ্রাইভরশিং অনিমক হিংবদা লাইহনগনি অমসুং চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইহনগনি অমসুং মখোয়গী হকশেলগী ফিবম ফগৎহনগনি অমসুং এক্সিদেন্তশিং থোকপা হন্থহনবদা মতেং পাংগনি।
মথং চহি ২৫ দা মোবিলিতি সেক্তরগী খুদোংচাবশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি মপুংফনা শীজিন্ননবা ইন্দস্ত্রি মশামক অওনবা পুরক্কদবনি। মোবিলিতি সেক্তরদা তেক্নিকেলগী শিন্মীশিং অমসুং ত্রেন তৌরবা দ্রাইভরশিং য়াম্না ৱাৎলি। ঙসি লৈবাক অসিদা আই.তি.আই লিশিং ১৫ হেনবনা ইন্দস্ত্রি অসিদা মেনপৱার পীরি। ইন্দস্ত্রিনা দরকার ওইবা কোর্সশিং হাংদোক্নবা আই.তি.আইশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। অমনবা গারিশিং চপখায়নবগীদমক পীরকপদা অনৌবা গারিশিংদা রোদ তেক্স কোমথোক্নবা সরকারগি স্ক্রাপ্পেজ পোলিসি লৈরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এক্সপো অসিদা ভারতকী থৌনা উৎলি। ঙসি ঐখোয়না অরিবা অপনবশিং লৌথোকপা অমসুং মালেম অসি অমতা ওইহনবা পাম্মী। মালেমগী সপ্লাই চেন্দা ভারতকী থৌদাং হেনগৎহনবা ঐখোয়না পাম্মী। ভারতকী ওতো ইন্দস্ত্রিদা মপান নাইদ্রবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে। অমৃত কালগী পান্দমগা লোয়ননা অমসুং ভারত মালেমদা লুচিংবা অমা ওইহন্নবা মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি। লৌমীশিংগী মতেংগা লোয়ননা তয়ার ইন্দস্ত্রিনা মপান লৈবাকশিংদগী রব্বরশিং পুশিল্লকপা হন্থহনগদবনি।
অরোইবদা মহাক্না হায়খি অপীকপা ৱাখল থাদোক্কদবনি অমসুং মতেং পীনবগী ৱাখল চেনগদবনি। ইন্দস্ত্রি অসিনা লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা দিজাইনগী হৈশিংবা অদু য়োকখৎকদবনি। অদোম্না নশামক থাজবা মতমদা, মালেম শীনবা থুংনা অদোম থাজগনি। অদোম্না মীৎয়েং তারিবা অদু, অদোম্না উরিবা গারিশিং অদু অদোমগী ওইগদবনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুস গোয়াল, রোদ, ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নিতিন গাদকারি, মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নরায়ন রানে, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী হরদিপ সিংহ পুরি অমসুং হেভি ইন্দস্ত্রিসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী মহেন্দ্র নাথ পান্দে য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
লৈবাক ৫০ হেনবগী একজিবিতর ৮০০ হেনবা শরুক য়াদুনা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিং, স্তেনেবল সোলুসনশিং অমসুং মোবিলিতিগী অনৌবশিং উৎখি। এক্সপো অসিদা গারি শাবা কম্পেনি ২৮ হেন্নবা অমসুং ওতো কম্পোনেন্ত শাবা কম্পেনি ৬০০ হেন্না শরুক য়াখি। মালেমগী কৈথেল ১৩ হেনবগী ব্রান্দ ১০০০ হেনবনা মখোয়গী পোৎথোকশিং, তেক্নোলোজিশিং অমসুং সর্বিস থৌরম অদুদা উৎকনি।
একজিবিসন অমসুং কনফরেন্সশিংগা লোয়ননা থৌরম অদুদা মোবিলিতিগী থবকশিং ফগৎহন্নবা জাতি অমসুং রিজনেলগী থাকশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা রাজ্যশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং উৎকনি।