Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Lok Sabha
05 FEB 2024 10:34PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I stand here in support of the Motion of Thanks on the President's Address. When the Hon’ble President addressed all of us in this new building of the Parliament, and the way Sengol was leading the entire procession with dignity and respect, we all were following behind it … When this new tradition in the new House becomes a reflection of that sacred moment of Bharat’s independence, the dignity of democracy goes up manifold. The 75th Republic Day followed by the new parliament building and led by the Sengol … the entire scene was very impressive. When I was participating in the entire program from there, we don't see that grandeur from here, but when I saw the President and the Vice President with their dignified presence in the new House from there … I will always cherish that moment which was very impressive. I express my gratitude to more than 60 Hon’ble members for expressing their thoughts on the Motion of Thanks on the President's Address with humility.
I especially commend the resolution taken by the Opposition. Each and every aspect of their speech has strengthened my and the nation's conviction that they have resolved to stay there (in the opposition benches) for a long time. You sat here (in the treasury benches) for many decades, but now you have resolved to sit there (in the opposition benches) for many more decades. And the people are like the form of God. The way you all are working hard these days, I firmly believe that the divine form of people will surely bless you. And you will definitely reach even higher heights than you are right now and will be seen in the Visitors’ Gallery after the next elections. Adhir Ranjan (Chowdhury) ji, have you awarded them the contract this time? You have facilitated these things.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I can see that many of you have also lost the nerve to fight the elections. Many people changed their seats (to contest elections) last time, and I have heard that this time too they are eager to change their seats. And I have heard that many people now want to go to the Rajya Sabha instead of the Lok Sabha. They are trying to find their own way of assessing the situation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The President's Address is, in a way, a document based on facts and realities, which the President has presented before the nation. And if you look at this entire document, the Hon’ble President has attempted to encapsulate the realities, which depict the pace at which the country is progressing and the scale of expansion of activities. While keeping in mind Bharat’s bright future, the Hon’ble President has drawn our attention to four strong pillars. Her precise assessment is that the stronger and more developed these four pillars of the country are, the more prosperous our country will be, and it will progress rapidly. While mentioning these four pillars, she discussed the country's ‘Nari Shakti’ (women power), the country's ‘Yuva Shakti’ (youth power), our poor brothers and sisters, and the country's farmers, fishermen and our livestock breeders. The Hon’ble President has clearly stated the direction to achieve the goals of a ‘Viksit Bharat’ (developed India) through the empowerment of these four pillars. You may not consider the fishermen, livestock breeders, farmers, women and the youth as minorities … What has happened to you Dada (Adhir Ranjan Chowdhury)? Is this what you talk about the youth of this country? All sections of society are not equal. Is this what you should talk about the women of the country that they are not equal? How long will you keep thinking about divisions, how long will you keep dividing society? Limit your words, limit your boundaries, you have fragmented the country too much.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It would have been good if there were at least some positive aspects in this discussion before they make their way out. It would have been good if some positive suggestions would come up, but as always, all of you have disappointed the country a lot. The country understands the limit of your thinking. It repeatedly hurts to see this situation that this is their condition and the limit of their thinking.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The leaders may have changed, but the tape recorder is still playing the same tune. The same old themes, nothing new comes up. The same old rhetoric and the same old tune continue from your side. It is the election year. You could have worked a bit harder, brought forward some new issues, and conveyed a message to the public, but even in that, you failed. Ok, let me teach you this as well.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party is mostly responsible for the present condition of the Opposition. The Congress got a great opportunity to become a good opposition, and 10 years is not a short period. But they completely failed to fulfil that responsibility in those 10 years. There are also capable people in the Opposition (Congress party), but when their (leaders) failed, they did not allow the competent people in their party to rise because it could then lead to complications. And that’s why they did the same thing and repeatedly subdued those talented people in the opposition. There are many young and enthusiastic Members of Parliament in our House. They have enthusiasm and energy. But if they speak up, their image might rise, and perhaps someone else's image might get affected. With that concern in mind they did not allow the House to function to deny this young generation an opportunity to speak. In a way, they have inflicted such a big loss to themselves, the Opposition, the Parliament, and the country as well. And that's why I always believe that the country needs a healthy and effective Opposition. The country has suffered enough due to dynastic politics, and the Congress itself has paid the price for it. Now, even Adhir Babu is paying the price. We can see Adhir Babu's condition now. Otherwise, this was the time to stay in Parliament. But one has to serve the dynasty.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now, look at the situation, our (Mallikarjun) Kharge ji has shifted from this House to another House, and Gulam Nabi (Azad) ji has even shifted from the party. All of this is the result of dynastic politics. In the pursuit of launching the same product repeatedly, the Congress shop is now facing the prospect of being closed. And we're not talking about this shop (Mohabbat Ki Dukan), you're saying it. You say you've opened a shop, you say it everywhere. Now, such a situation has developed that there is a need to put a lock on the shop. Here, our Dada (Adhir Ranja Chowdhury) cannot give up his habit; he is sitting there and commenting on dynastic politics. Let me explain a bit today. Pardon me, Mr Speaker Sir, I am taking a little more time today. What is the dynastic politics that we talk about? We have never opposed dynastic politics if more than one person progresses in the political field with public support in any family. We talk about dynastic politics when a party is run by a family, which prioritizes party members from the family and when all decisions of the party are made by family members. That is dynastic politics. Neither Rajnath (Singh) ji nor Amit Shah ji have their own political parties. Therefore, where two parties of one family are mentioned, it is not appropriate in a democracy. In a democracy, it is not wrong if ten people from one family come into politics. We want young people to come. We also want this issue to be discussed. It's not just my concern; it's our concern for the democracy of the country, the politics of family dynasties and the politics of family parties. That's why if two people from one family progress, I welcome it; if ten people progress, I welcome it. The more new generations and good people come into the service of the nation, the better. The question is that families run parties. It's certain that if somebody is not the president then his or her son will be the president. This is a danger to democracy. Thank you Dada (Adhir Ranjan Chowdhury)! Generally, I never speak about this topic, but I spoke about it today.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Efforts are being made to repeatedly launch the same product.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress has become entangled in one family, they can't see the aspirations and achievements of millions of families, they can't see, they are not prepared to see beyond their own family. And a ‘cancel culture’ has developed in the Congress, anything - cancel, anything - cancel. The Congress has become stuck in such a cancel culture. If we say Make in India, Congress says cancel it, if we say ‘Aatmanirbhar Bharat (Self-reliant India), Congress says cancel it, if we say Vocal for Local, Congress says cancel it, if we say Vande Bharat Express, Congress says cancel it, if we talk about the new building of Parliament, Congress says cancel it. I am surprised. These are not Modi's achievements; these are the achievements of the country. How long will you nurture so much hatred? And because of that, you have also negated the successes of the country, the achievements of the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Hon’ble President discussed the economic aspects in detail while speaking about the roadmap for ‘Viksit Bharat’. She discussed the foundational pillars of the economy intricately. Bharat’s robust economy is being praised worldwide today; the entire world is impressed by it. And when the world is going through a crisis, naturally, she feels even better when Bharat is progressing. During the G20 Summit, all countries have seen what the world thinks about Bharat, what the world says about Bharat, and what the world does for Bharat. Based on the experiences of these ten years in office and seeing the strong economy of today's Bharat developing at a rapid pace, I confidently say that Bharat will become the world's third-largest economic power in our third term, and this is Modi's guarantee.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Were they not given the opportunity earlier? Everyone has been given a chance, right!
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When will we emerge as the world's third-largest economic power, some of our colleagues in the Opposition make a strange argument! They say, "What's the big deal? It will happen on its own. What's your contribution, what is the contribution of Modi? It will happen on its own.” I want to explain through this House what the role of the government is, especially to the youth of the country. I want to tell the youth of the country how things happen and what is the role of the government.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Ten years ago, when the Interim Budget was presented in February 2014, you know who was ruling, and the country knows too. When the Finance Minister of that time presented the Interim Budget ten years ago, what he said at that time is of great significance. I am quoting him word by word. When you say that Bharat will automatically reach the third position, they should understand. What did they say? "I now wish to look forward and outline a vision for the future, vision for the future.” The greatest economist of the universe was saying, "I now wish to look forward and outline a vision for the future." He further said, "I wonder how many have noted the fact that the economy of the country in terms of size of its GDP is the 11th largest in the world." Imagine the pride when we reached 11th position in 2014. Today we have reached the 5th position, and what is happening to you now?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I am reading further. (Gaurav) Gogoi ji, thank you, you said it well. I am reading further, listen carefully, colleagues, listen carefully. He said, "It is the 11th largest in the world”. It was a matter of great pride. Then he went on to say, "There are great things in the store. There is a well-argued view that in the next three decades, the nominal GDP will take the country to the 3rd rank after the US and China." At that time, this great economist of the universe was saying that we will reach the third position in thirty years, and then he said, "This is my vision." There are many people who live with these notions; he is the greatest economist of the universe. They were saying this in 2014, and what vision they see, that by 2044 Bharat will be the third-largest economy. This is their vision, this is their limit. They had lost the ability to dream; determination was a distant thing for them.
They offered the youth of my country to wait for thirty years. But today, we stand before you with confidence, standing in this august House. And I assure you that we will not take 30 years - this is Modi's guarantee. In my third term, the country will become the third-largest economic power in the world. I feel sorry for them for how they set goals and how far their thinking went. And you (the Congress leaders) were proud to be at 11th position, whereas, we have brought the economy of the country to fifth position. But if the country reaching the 11th position made you happy, then you should also be happy about the country reaching the fifth position. The country has reached 5th position, you should be happy. Where are you stuck?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The entire world is watching today the speed of the BJP government's work, the magnitude of our goals, and the strength of our resolve.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
The saying goes, and this is often used in Uttar Pradesh: नौ दिन चले अढ़ाई कोस and I believe this saying perfectly defines the Congress party. The sluggish pace of the Congress has no comparison. The speed at which work is being done in the country today is something a Congress government could never even imagine.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
For the rural poor, we have built 4 crore houses. And for the urban poor, 80 lakh pucca houses have been constructed. If these houses had been built at the pace of the Congress (government), I calculate what would have happened. If the pace of the Congress (government) had been as it was, it would have taken 100 years to accomplish this much work. Five generations would have passed.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the last 10 years, electrification of 40,000 kilometers of railway tracks has been completed. If the country had been running at the pace of the Congress (government), it would have taken 80 years to accomplish this task. In a way, four generations would have passed.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have provided 17 crore additional gas connections and this is my account for 10 years. If we had followed the Congress (government’s) pace, it would have taken another 60 years to provide these connections, which is equivalent to three generations spending their lives cooking over smoke.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During the term of our government, sanitation coverage has reached from 40 per cent to 100 per cent. If the Congress (government’s) pace had been followed, this task would have taken another 60-70 years to accomplish, and at least three generations would have passed, but still there would be no guarantee whether it would have been achieved or not.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The mentality of the Congress has caused a lot of damage to the country. The Congress has never trusted the capabilities of the nation. They always considered themselves rulers and continuously underestimated the people, diminishing their importance.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I know how they thought about the citizens of the country. They would feel a little pricked if I took his name. The first Prime Minister of Bharat, Jawaharlal Nehru, made a statement from the Red Fort on August 15th, which I will now read: "The habit of working hard is not common in India. We do not work as much as the people of Europe, Japan, China, Russia, or America do." Nehru ji made these remarks from the Red Fort. "Do not think that these nations became prosperous by magic; it was through hard work and intelligence." He was giving certificates to them, undermining the people of Bharat. Nehru ji's perception of Indians was that they were lazy. Nehru ji's perception of Indians was that they were less intelligent.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Indira (Gandhi) ji’s mindset wasn't much different from Nehru's. On August 15th, Indira ji said from the Red Fort, "Unfortunately, our habit is such that when a good deed is completed, we become complacent, and when difficulties arise, we become hopeless. Sometimes it feels like the entire nation has embraced a sense of defeatism." Looking at the Congress members today, it seems that while Indira ji may not have accurately assessed the (capabilities of the) people of the country, but she had made a precise assessment of the Congress party itself. The members of the Congress's royal family viewed my country's people in the same light because they themselves were like that. And even today, we see the same kind of thinking from them.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party has always placed its trust solely in one family. They can neither think independently nor see beyond that family. They recently formed ‘Bhanumati Ka Kunba’ (I.N.D.I.A alliance), but then started ‘Ekla Chalo Re’ (walking alone). The Congress members have learned the new trade of motor mechanics, so they must have understood what alignment means. But what I see is that the alignment of the (I.N.D.I.A) alliance itself has gone awry. When they don't have trust in each other within their own alliance, how can they have faith in the country?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have faith in the capability of our nation, and we trust in the power of the people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When the people of the country first gave us the opportunity to serve, we spent a considerable amount of time and energy during our first term, filling the potholes that existed during the time of the previous UPA government. We kept filling those potholes during our first term. In our second term, we laid the foundation of a new Bharat, and in our third term, we will accelerate the construction of ‘Viksit Bharat’.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In our first term, we advanced numerous public welfare initiatives such as Swachh Bharat, Ujjwala, Ayushman Bharat, Beti Bachao-Beti Padhao, Sugamya Bharat, Digital India...We transformed many pro-people projects into campaigns. We made the tax system easier with decisions like GST. The public supported us wholeheartedly upon seeing these initiatives. They blessed us with even more support than before. Then, our second term began. The second term was about fulfilling promises and commitments. In our second term, we witnessed the completion of achievements that the country had been waiting for a long time. We all saw the abrogation of Article 370. With the power of the votes of Hon’ble MPs, Article 370 was abolished. The Nari Shakti Vandan Adhiniyam, a law empowering women, was enacted in the second term.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
From space to the Olympics, from powerful forces to Parliament, the echo of ‘Nari Shakti’ (women's power) is being heard. Today, the country has witnessed the empowerment of ‘Nari Shakti’.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
From north to south, east to west, people have witnessed decades-old and stalled projects being completed in a timely manner.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have progressed from archaic laws under British rule, which were punitive in nature, to the modern justice system. Our government has abolished hundreds of such laws that had become irrelevant. More than 40,000 compliances have been eliminated by the government.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Bharat has envisioned the future progress through initiatives like "Amrit Bharat" and "Namo Bharat" trains.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The villages and the millions of people across the country have witnessed the ‘Sankalp Yatra’ of ‘Viksit Bharat’, and the effort put behind achieving saturation, ensuring that everyone receives what they rightfully deserve, and making efforts to reach out and provide at their doorstep is something the country is witnessing for the first time.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Lord Ram not only returned to his home but a great temple was constructed that will rejuvenate Bharat’s great cultural heritage with new energy.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now, the third term of our government is not too far away. There are about 100-125 days left. And this time, the Modi government, the entire country is saying, "This time, it's the Modi government," even Kharge ji is saying, "This time, it's the Modi government." But, Mr Speaker Sir, I usually don't get caught up in numbers and statistics. But I can see the mood of the nation; it will ensure that the NDA (National Democratic Alliance) crosses the 400-mark. However, the Bharatiya Janata Party will surely get 370 seats. BJP will get 370 seats and NDA will cross 400.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our third term will witness monumental decisions. I had said it from the Red Fort, and I reiterated it during the consecration ceremony of the Ram Temple. I said - I want to see the country prospering and reaching the pinnacle of success for the next thousand years. The third term will be dedicated to laying a strong foundation for the 1,000 years.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have great confidence for the people of Bharat and their future. I have immense faith in the capabilities of our 1.4 billion citizens. Over the past 10 years, 25 crore people have emerged from poverty, which demonstrates this capability.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have always said that if the poor are provided with tools, resources and dignity, our poor people have the capability to overcome poverty. We have chosen that path, and my poor brothers and sisters have demonstrated their ability to overcome poverty. With this mindset, we have provided them with tools, resources, dignity, and self-respect. Today, 50 crore poor people have bank accounts, something they could never have imagined before. About four crore poor families have a solid roof over their heads, which gives them a new sense of dignity. More than 11 crore families have access to clean drinking water through taps. Over 55 crore poor people have received Ayushman Bharat cards. If there is any illness in the family, they will not fall back into poverty. They have faith that no matter what illness strikes, Modi is there for them. Free grain facilities have been provided to 80 crore people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Modi took care of those whom no one had ever cared before. For the first time in the country, consideration was given to the street vendors. Through the PM SVANidhi scheme, they have now come out of the cycle of interest, taking loans from banks and expanding their businesses. For the first time in the country, consideration was given to the skill of hands, which have the capability to build the nation as well, my fellow Vishwakarma friends. We have provided modern tools, modern training, financial assistance to them and also helped open up the global market for them. For the first time in the country, we have also thought about the Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG), our brothers and sisters who are extremely marginalized, whose numbers are very few, and who are not noticed in terms of votes. But we are beyond the vote, we are connected by hearts. That is why, for the PVTG communities, the PM JANMAN Yojana has been initiated to work towards their welfare. Moreover, the villages at the border, which were left untouched as the last villages, we have transformed those last villages into the first villages and completely changed the direction of development.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When I repeatedly advocate for Millets, I talk about Millets in the world and serve it with pride in front of the leaders of the G-20 countries. Behind it and in my heart are more than 3 crore small farmers who cultivate Millets, and their well-being is something we are connected to.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When I advocate for Vocal for Local, when I talk about Make in India, I think about the welfare of millions of families connected to it, including crores of household industries, small industries, and cottage industries.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party had forgotten Khadi, (previous) governments had forgotten it. Today, I have successfully moved forward in empowering Khadi because the lives of millions of weavers are associated with Khadi. I am concerned about their welfare.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our government is making various efforts in every corner of the country to eradicate poverty, to make the poor prosperous. For those for whom the vote bank was everything, their welfare was not possible. Their welfare is the welfare of the nation for us, and that's why we have embarked on this path.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party, the UPA government, have not done any justice to the OBC (Other Backward Classes) community; they have committed injustice. These people have left no stone unturned in insulting OBC leaders. A few days ago, when Bharat Ratna was awarded to Karpoori Thakur ji, we honoured him. But think about the treatment meted out to Karpoori Thakur, the great man from the OBC community. How he was treated unjustly. When he became the Chief Minister of Bihar in 1970, what kind of games were played to remove him from office. What was not done to destabilize his government?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party did not tolerate leaders from the extremely backward classes. In 1987, when the Congress party's flag was flying high across the country and they were in power everywhere, they refused to accept Karpoori Thakur as the opposition leader and gave the reason that he could not respect the Constitution. The same Karpoori Thakur who dedicated his entire life to the principles of democracy, who stood firm for the ideals of the Constitution, was insulted by the Congress party.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These days, our Congress colleagues express a lot of concern about the number of people from the backward classes in the government, where they are positioned, and constantly keep track of it. But I am surprised they don't seem to notice the biggest OBC. They close their eyes to it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Let me tell those who rake up these issues. During the time of the UPA, an extra-constitutional body was created, in front of which the government had no say. Just check the National Advisory Council, was there any OBC in it? Just take a look. Such a powerful body was created, and they were making appointments there.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the past 10 years, several steps have been taken towards empowering women. Efforts have been made to empower society under the leadership of women.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Nowadays, there is no sector in Bharat where the doors are closed for the country's daughters. Today, our country's daughters are flying fighter jets and also keeping our country's borders secure.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In our rural economy, our 10 crore sisters are connected with Women Self Help Groups and are engaged in economic activities. They are providing new strength to the rural economy, and I am happy to say that as a result of these efforts, nearly one crore sisters have become ‘Lakhpati Didis’ in our country today. When I talk to them and see their self-confidence, I am firmly convinced that in our upcoming term, we will witness 3 crore ‘Lakhpati Didis’ in our country. You can imagine how significant a change will occur in the rural economy.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The perception regarding daughters in our country, which used to be deeply ingrained in society and minds, is changing rapidly today. If we look closely, we will realize how significant and positive this change is. In the past, when a daughter was born, discussions revolved around how to manage the expenses, how to educate her, and what her future would be like. It was seen as a burden, and such discussions were common. Today, when a daughter is born, the question is asked whether a Sukanya Samriddhi Account has been opened for her or not. This change is remarkable.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Earlier, the question used to be whether a woman could continue working after getting pregnant. It was believed that once pregnant, she wouldn't be able to work. Today, the scenario has changed. Now, it is said that you can take a 26-week paid leave, and even after that, if you need more time off, you will get it. This is a significant change. Previously, society would question why a woman wanted to work despite being married. Questions would arise about whether her husband's salary was insufficient, and so on. Today, people are asking, "Madam, your start-up is doing so well. Can I get a job there?" This change is remarkable.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Once upon a time, the question was asked, "Your daughter is getting older, when will she get married?" Today, the question asked is, "How well does your daughter balance both personal and professional responsibilities? How does she manage it?"
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Once upon a time, it was asked in the household whether the head of the household was present or not. “Call the head of the family”, it used to be said. Today, when you visit someone's home, the bills for electricity, water, and gas come in the name of the woman of the house. It's my mothers and sisters who have taken on the role of the head of the family. This change has been brought about. And this change is part of our resolve for the development of ‘Viksit Bharat’ in the ‘Amrit Kaal’, and I am witnessing the emergence of this as a great force, and I am seeing the manifestation of that power.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have witnessed a habit of shedding tears for the farmers. This country has seen how farmers' trust has been betrayed in various ways. During the Congress era, the annual budget for agriculture was only 25,000 crore rupees. Hon’ble Mr Speaker Sir, our government's budget is 1.25 lakh crore rupees.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party (government) had purchased rice and wheat from farmers worth 7 lakh crore rupees during its 10-year tenure. In our 10 years, we have purchased rice and wheat worth nearly 18 lakh crore rupees. The Congress government hardly purchased lentils and sesame seeds, if at all. We have purchased lentils and sesame seeds worth more than 1.25 lakh crore rupees. Our Congress colleagues made fun of the PM Kisan Samman Nidhi scheme, and when I launched this scheme in my first term, I remember the false narrative which was spread. They used to visit villages and say "Don't take Modi's money. When he wins the election once, he will ask for all the money back with interest." Such a lie was spread. An attempt was made to make the farmers fool.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We sent Rs. 2 lakh 80 thousand crore under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. Rs. 1.5 lakh crore has been given to my farmer brothers and sisters as against the premium of Rs. 30,000 rupees under the PM Fasal Bima Yojana. During the Congress rule, there was never any recognition or concern for fishermen or livestock farmers. For the first time in this country, a separate ministry was created for fishermen; a separate ministry for animal husbandry was created. For the first time, a farmer credit card was given to livestock farmers and fishermen, so that they could get money from the bank at a low interest rate and expand their business. For the farmers and fishermen, this concern is not only for animals, it is an important part of life. These animals also play a very important role in running the economic cycle. We have administered more than 50 crore vaccinations to save our animals from Foot and Mouth Disease, which was never thought of before.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, there are more new opportunities for youth than ever before in the country. The entire vocabulary has changed; words that were never heard before are now commonplace in conversations around the world. Today, the buzz of start-ups is everywhere, and unicorns are being discussed. Digital creators form a significant group today. The discussion today revolves around the green economy. This new vocabulary of the new Bharat is on the lips of the youth. These are the new environments of the new economic empire, a new identity. These sectors are creating millions of new opportunities for employment for the youth. Before 2014, the size of the digital economy was negligible, and it was hardly discussed. Today, Bharat leads in the world's digital economy. Millions of youths are connected to it, and in the coming times, the Digital India Movement will bring numerous employment opportunities for the country's youth and various professionals.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, Made in India phones are reaching the world. We have become number 2 in the world. On one hand, there is the availability of cheap mobile phones, and on the other hand, there is cheap data. Because of these two factors, there has been a huge revolution in the country and the world. At the price at which we are providing these mobile phones and data to our youth today, this has become a reason for this revolution. Today, the country is witnessing the Make in India campaign, record manufacturing and record exports.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These are the jobs that bring the most employment opportunities for our youth, creating the most job opportunities.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There has been an unprecedented leap in the tourism sector in the last 10 years. In our country, tourism is such a sector that offers employment opportunities to maximum people with minimal capital investment. Even an ordinary person has the opportunity to find employment in this sector. The tourism sector holds the highest potential for self-employment. In the last 10 years, the number of airports has doubled. Bharat has not just built airports; it has become the world's third-largest domestic aviation sector, the third-largest in the world. We should all be happy; the Indian airlines have placed orders for 1,000 new aircraft, 1,000 new aircraft in the country! And when so many airplanes are in operation, how vibrant all the airports will be. How many pilots, crew members, engineers, ground service personnel will be needed—meaning, new areas of employment are opening up. The aviation sector has emerged as a very big new opportunity for Bharat.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We are striving to strengthen the economy by taking strong steps. We want youth to find jobs and also have social security. Based on these two aspects and on our own principles, we make decisions. In the EPFO (Employees' Provident Fund Organisation), there have been about 18 crore new subscribers in the past 10 years, without any fake names involved. There are 8 crore people among those who have obtained Mudra loans, who have started their business for the first time in their lives. And when they take a Mudra loan, they not only secure employment for themselves but also provide employment to one or two more people because of the nature of their work. We have supported millions of street vendors. There are 10 crore women connected to such occupations. And as I said, we will soon see three crore ‘Lakhpati Didis’ within our country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There are some figures that only an economist understands, it is not like that. An ordinary person can comprehend them too. In the 10 years before 2014, the budget for infrastructure construction was approximately 12 lakh crore rupees. In those 10 years, it was 12 lakh crore rupees. In the past 10 years, the budget for infrastructure construction has been 44 lakh crore rupees. This indicates how employment increases. One can understand from this figure.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
You can estimate the number of people who have found employment due to this amount. We are making Bharat a hub for manufacturing, research, and innovation, encouraging the country's youth in this direction. We are developing systems, creating economic assistance programs.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have always been dependent on the energy sector. There is a need to do a lot in the direction of self-reliance in the energy sector, especially towards green energy and hydrogen, where we are moving forward in a significant way with unprecedented investment. Another sector where Bharat needs to lead is semiconductors. Previous governments made efforts, but not much success was achieved. Now, in the situation we are in, I confidently say that despite the setbacks of the past three decades, the future belongs to us. I see unprecedented investment in the semiconductor sector, and Bharat will make a significant contribution to the world. For all these reasons, Hon’ble Mr Speaker Sir, the possibilities of quality jobs are going to increase significantly, and that's why we have established a separate Skill Ministry so that the youth of the country can acquire skills and get such opportunities. We are working towards advancing in the direction of Industry 4.0, preparing the manpower for it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A lot has been said about inflation here. I definitely wish that some truth should come before the country. History bears witness, whenever Congress comes to power, inflation follows. I want to say something in this House today. I do not want to criticize anyone, but those who do not understand what we say; they should try to understand the voice of their own leaders. It was said sometime and by someone, I will tell you his name later. “Because the price of everything has increased, trouble has spread, and the common people are stuck in it.” Whose statement of fact is this? This was said by our Pandit Nehru ji from the Red Fort at that time. “Because the price of everything has increased, trouble has spread, and the common people are stuck in it,” this statement is from that time. He acknowledged from the Red Fort that inflation has increased everywhere. Now, after 10 years of this statement, after 10 years of Nehru ji's statement, let me present another quote before you. I'm repeating the quote. “You are still facing some difficulties, problems, because of inflation. There is some helplessness; the situation is not completely under control, although it will be under control soon”. Even after 10 years, the same song of inflation was sung, and who said this again? It was Nehru ji who said it during his tenure as the Prime Minister of the country. He had been the Prime Minister for 12 years by then, but inflation was not coming under control. “You are facing difficulties because of inflation”, this was the song they kept singing.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now I am reading another part of the speech. “When the country progresses, to some extent prices also rise, we also need to see how to control the prices of essential commodities.” Who said this? It was said by Indira Gandhi ji. When she had locked all the doors in the country, people were put in jail in 1974; there was 30 per cent inflation, 30 per cent!
Hon’ble Mr Speaker Sir,
What she said in the speech will astonish you. She said, “If there is no land, meaning if there is no land for cultivation, then grow vegetables in your pots and containers." Such advice was given by people occupying high positions. There were two songs about inflation that became super hits at that time in our country. They were sung everywhere. One was ‘Mehangai Mar Gayee’ and the other was ‘Mehngai Dayain Khaye Jaat Hai’. And both of these songs came during the Congress regime.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During the UPA's tenure, inflation was in double digits, there was double-digit inflation, this cannot be denied. And the UPA government's argument was … insensitive! It was said that if you can afford to eat expensive ice cream, then why are you crying about inflation? This was said. Whenever Congress came to power, it only strengthened inflation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our government has consistently kept inflation under control. Despite the two wars and the biggest crisis (in the form of Corona) in 100 years, we have managed to control inflation, and we have succeeded.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A lot of anger was expressed here. As much as possible, the anger was expressed in strong words. I understand their pain. I understand their frustration and anger because the arrow has hit the target. Agencies are taking action on corruption. There is so much anger regarding that, and certain words are being used.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
What used to be discussed in our Parliament 10 years ago? The entire time in the House was dedicated to discussions on scams. The debate used to be on corruption. There was a constant demand for action. The House kept demanding action, action and action. That era was a stain on the country. The news related to corruption was everywhere, and it used to be every day. And today, when action is being taken against corrupt individuals, people create a ruckus in their support.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During their time, agencies were only used for political purposes. They were not allowed to do any other work. Now, look at what happened during their regime. Under the PMLA Act, we have registered more than double the number of cases compared to before. During the Congress era, the Enforcement Directorate seized assets worth 5,000 crore rupees. During our tenure, the ED has seized assets worth 1 lakh crores rupees. This loot of the country's wealth has to be returned. When so many assets are seized, stacks of currency notes are seized … Adhir Babu comes from Bengal, he has seen the stack of currency notes. From whose houses these seizures were made, from which states the assets were seized? The country is shocked to see these stacks of currency notes. But now you cannot fool the people, the people are watching. There was a talk of corruption worth 10-15 lakh crore rupees during the UPA government.
We have exposed scams worth lakhs of crores, and we have put all that money to work for the poor, for the welfare of the poor. Now, it has become very difficult for middlemen to loot the poor. We have recognised the power of the Direct Benefit Transfer, Jan Dhan accounts, Aadhaar, and Mobile. We have directly transferred more than 30 lakh crore rupees into people's accounts. And a Prime Minister of the Congress had said that if one rupee is sent from the Centre, only 15 paise reach the beneficiaries. If I calculate according to that statement, then the 30 lakh crore rupees that we have sent … if that era had prevailed, how much money would have been embezzled, calculate that. Only 15 per cent of this amount would have reached the people. Where would the rest of the money have gone?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have removed 10 crore fake names. Now people ask why the numbers have decreased. You had created such a system under your administration that even if a daughter was not born, she would receive a widow's pension from your office. And the trouble that exists now, it is because of these things. Their daily income has stopped.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have saved nearly 3 lakh crore rupees from falling into the wrong hands by removing these fake names, by preventing them from going into the wrong hands. We have devoted our lives to saving every penny of the country's taxpayers and investing it in the right work.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
All political parties need to think and should be concerned about those in society. It's unfortunate for the country that in the past, if someone stole or copied in the classroom, they wouldn't show their face to anyone for at least 10 days. Today, those who have been accused of corruption and who have served time in jail and are now out on parole, are being glorified in public life. Where do you want to take this country? Those who have been punished … I understand that you can have doubts about the allegations against them, but for those who have been proven guilty, who have served or are serving their sentences, you glorify them. What culture is this and what inspiration do you want to give to the future generations of this country? What kind of compulsion is leading you to do this? Those people are being glorified and touted as great people. Where the rule of the Constitution prevails, where there is democracy, such things cannot go on for long, Mr Speaker, Sir. These people should keep that in mind. Those who are glorifying such people are signing their own end with their own hands.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Investigation is the job of the agencies. Agencies are independent, and the Constitution has kept them independent. The job of judging is that of the judges, and they are doing their job. And Mr Speaker Sir, I want to reiterate in this august House once again, no matter how much oppression is inflicted upon me, the fight against corruption will continue. Those who have looted the country will have to return the money. I promise this to the nation from this august House. Make allegations against whosoever you want, but the country will not be allowed to be looted, and those who have looted will have to return what they have taken.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The country is realizing the importance of security and peace. Compared to the last decade, today the nation is truly fortified in the realm of security. Terrorism and Naxalism have been largely contained. In fact, Bharat’s policy of zero tolerance towards terrorism is now compelling the entire world to follow suit. The prowess of Bharat’s armed forces, from the borders to the seas, is evident today. We should take pride in our army's valour. No matter how hard some politicians try to undermine their morale, I have faith in my armed forces. I have seen their capabilities. Some politicians may speak lightly of the armed forces, but I believe my country's armed forces will not be demoralized. Those who dream of dividing the country, using language that aims to break the morale of our soldiers … The country will never accept such attempts. What satisfaction do you find in breaking the country into pieces? You have already broken the nation into so many fragments, and yet you want to continue doing so. How long will you keep breaking it?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
If there used to be discussions about Kashmir in this very House, there used to be concern, there would be accusations and counter-accusations. Today, there is talk of unprecedented development in Jammu and Kashmir, and it is being celebrated with pride. Tourism is continuously increasing. When there is a G20 summit held there, the entire world now praises it. Article 370 was kept alive, creating chaos. The way the people of Kashmir have embraced the abrogation of Article 370 … who had created this problem? Who had thrust this problem to the nation? Who had created such a rift within the Indian Constitution?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
If we mention Nehru ji's name, they feel bad, but the problems Kashmir had to endure, the root of it was his thinking, and the consequence of it had to be borne by this country. The people of Jammu and Kashmir, the people of this country have had to pay a very big price for Nehru ji's mistakes.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
They may have made mistakes, but our efforts to rectify those mistakes will continue even after enduring hardships. We are not going to stop. We are people who have set out to work for the country. For us, the nation comes first.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I would like to appeal to all the leaders of political parties, all Hon’ble members, that a significant opportunity has come for Bharat. In the global context, a great opportunity has arisen for Bharat, an opportunity to move forward with new self-confidence. Politics has its place, allegations and counter-allegations have their place, but there is nothing greater than the country. Therefore, let's come together, shoulder to shoulder, and move forward for the development of the nation. While politics has its role, there is no hindrance to progressing in nation-building even while being in politics. Do not abandon this path. I am seeking your support, seeking your support for the well-being of Mother India. I am seeking your support to harness the opportunities that are in the world. I want your cooperation to make the lives of 140 crore citizens prosperous and happy. But if you cannot support me directly, and if your hands are tied to just throwing stones, then write it down, I will use every stone of yours to strengthen the foundation of a ‘Viksit Bharat’. I will put in every effort to strengthen the foundation of the dreams of ‘Viksit Bharat’ that we are carrying forward, and we will lead the country towards prosperity. Throw as many stones as you want, I will use every stone of yours in the work of developing the dreams of Bharat, prosperous Bharat, and ‘Viksit Bharat’. I assure you this too.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I understand the difficulties of my (opposition) friends. But whatever they say, I don't get upset, nor should I. Because I know they are entitled to speak, while we are the ones who work. And it's only natural for workers to listen to those who only speak. So let them say whatever they want, they have the inherent right to speak, and we workers have to listen. We will continue to listen and strive to lead the country forward.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
You've given me the opportunity to reply to the Motion of Thanks on the President's Address in this august House. With gratitude towards the Motion of Thanks for supporting the Hon’ble President's Address, I now conclude my speech.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲୋକସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ
05 FEB 2024 10:34PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଜୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣକୁ ଉପରେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉବା ପାଇଁ ଛିଡା ହୋଇଛି । ସଂସଦର ଏହି ନୂତନ ଭବନରେ ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୀ ଯେତେବେଳେ ଆମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାକୁ ଆସିଲେ ଏବଂ ସେନଗୋଲ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ନିଜର ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଯାହା କି ଗର୍ବ ଓ ସମ୍ମାନର ସହ ସମଗ୍ର ଶୋଭାଯାତ୍ରାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିଲେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ତାଙ୍କୁ ଅନୁସରଣ କରୁଥିଲୁ । ନୂଆ ଗୃହରେ ଏହି ନୂଆ ପରମ୍ପରା ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ସେହି ପବିତ୍ର ମୁହୂର୍ତ୍ତର ପ୍ରତିବିମ୍ବ ପାଲଟିଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଯାଏ । ଏହି ୭୫ତମ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେ ସେନଗୋଲଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସଂସଦର ନୂତନ ଭବନ, ଏହି ସବୁ ଦୃଶ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଥିଲା । ସେଠାରୁ ପୂରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେଉଥିଲି । ଏଠାରୁ ଏତେ ଭବ୍ୟତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ସେଠାରୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ସତରେ ନୂଆ ଗୃହରେ ଏହି ସମ୍ମାନଜନକ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଛୁଇଁଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଓ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦୃଶ୍ୟ ସବୁବେଳେ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ । ଯେଉଁ ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୬୦ରୁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ନିଜର ମତ ରଖିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆମର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ମତ ରଖିଥିଲେ , ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ନମ୍ରତାର ସହ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ବିରୋଧୀ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ତାଙ୍କ ଭାଷଣର ପ୍ରତିଟି ଶବ୍ଦ ମୋ ର ଏବଂ ଦେଶର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ସେ ସେଠାରେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ରହିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି । ଯେମିତି ଆପଣ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏଠାରେ ବସିଥିଲେ, ଠିକ୍ ସେହିପରି ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଏଠାରେ ବସି ରହିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ହେଉଛନ୍ତି ଭଗବାନଙ୍କ ସ୍ୱରୂପ । ଏବଂ ଆଜିକାଲି ଆପଣମାନେ ଯେପରି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଈଶ୍ୱର ରୂପୀ ଜନତା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ । ଏବଂ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆହୁରି ଶିଖରେ ପହଞ୍ଚିବେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ନିର୍ବାଚନରେ ଦର୍ଶକ ମାନେ କେବଳ ସେହି ଦିଗକୁ ଚାହିଁବେ । ଅଧୀର ରଂଜନ ଜୀ, ଏଥର ଆପଣଙ୍କର ଚୁକ୍ତି ତାଙ୍କୁ ଦେଇଛ କି? ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସେହି ଜିନିଷ ଯାହା ଆପଣ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଲୋକ ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବାର ମଧ୍ୟ ସାହସ ହରାଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ଗତଥର ସିଟ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଥର ମଧ୍ୟ ସିଟ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଲୋକସଭା ପରିବର୍ତ୍ତେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ପରିସ୍ଥିତିର ଆକଳନ କରିବା ପରେ ସେମାନେ ନ୍ଖକ୍ସ ନିଜର ବାଟ ଖୋଜୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ସଭ୍ୟତାର ଆଧାର ଉପରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ନଥି, ଯାହାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦେଶ ଆଗରେ ରଖିଛନ୍ତି । ଆଉ ଯଦି ଆପଣ ଏହି ପୁରା ଦସ୍ତାବିଜକୁ ଦେଖନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ ସେହି ବାସ୍ତବତାକୁ ଗୁଡେଇବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବେ । ଦେଶ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି, କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛି, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏହାର ବିବରଣୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୀ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଚାରିଟି ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ତାଙ୍କର ସଠିକ୍ ଆକଳନ ହେଉଛି ଯେ ଦେଶର ଚାରୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ, ସେମାନେ ଯେତେ ଅଧିକ ବିକଶିତ ହେବେ, ସେମାନେ ଯେତେ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ହେବେ, ଆମ ଦେଶ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ସମୃଦ୍ଧ ହେବ, ସେତେ ଶୀଘ୍ର ଏହା ସମୃଦ୍ଧ ହେବ । ଆଉ ଏହି ୪ଟି ସ୍ତମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି, ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି, ଦେଶର ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଆମର କୃଷକ, ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଦେଶର ଗୋପାଳକମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ମାର୍ଗ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଅଳ୍ପସଂଖ୍ୟକ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ନ ଥିବେ, ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟକ ଗୋପାଳକ ନଥାଇ ପାରନ୍ତି, ହୁଏତ କୃଷକମାନେ ଏଠାରେ ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟକ ନୁହଁନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ମହିଳା ନ ଥାଇପାରନ୍ତି, ହୁଏତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କର ଅଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟକ ଅଛନ୍ତି । କ'ଣ ହେଲା, ଦାଦା? କ'ଣ କହୁଛନ୍ତି ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ କଥା? ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ନାହିଁ । ଦେଶର କ’ଣ ନାରୀମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି କି? ଦେଶର ସମସ୍ତ ମହିଳା ନୁହଁନ୍ତି। ଆପଣ କେତେଦିନ ଛୋଟ ଛୋଟ କରି ଚିନ୍ତା କରିବେ, କେତେ ଦିନ ସମାଜକୁ ବିଭାଜିତ କରିବେ । ଶବ୍ଦକୁ ସୀମିତ ରଖନ୍ତୁ, ସୀମିତ ରଖନ୍ତୁ, ଦେଶକୁ ବହୁତ ବିଭାଜିତ କଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଏହି ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଅନ୍ତତଃ କିଛି ସକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାନ୍ତା ତେବେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା । କିଛି ସକାରାତ୍ମକ ପରାମର୍ଶ ଆସିଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତିଥର ଭଳି ଏଥର ମଧ୍ୟ ଆପଣ ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁ ଦେଶକୁ ବହୁତ ନିରାଶ କରିଛନ୍ତି । କାରଣ ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ସୀମାକୁ ଦେଶ ବୁଝିପାରିଛି । ତାକୁ ବାରମ୍ବାର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ ଦେଉଛି ଏହି ଦଶା ହେଉଛି ଏମାନଙ୍କର । ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା କରିବାର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏତିକି ରହିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ନେତା ବଦଳିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଟ୍ୟାପ୍ ରେକର୍ଡର ମଧ୍ୟ ସମାନ ବାଜୁଛି । ସେହି କଥା କିଛି ନୂଆ କଥା ଆସୁ ନାହିଁ । ଆଉ ପୁରୁଣା ତପଲି ଓ ପୁରୁଣା ରାଗ ତାହା ଚାଲିବାର ରହିଛି । ଏହା ନିର୍ବାଚନର ବର୍ଷ ଥିଲା, ଟିକେ ପରିଶ୍ରମ କରିପାରିଥାନ୍ତେ, କିଛି ନୂଆ ବାହାର କରିପାରିଥାନ୍ତେ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇପାରିଥାନ୍ତେ, ସେଥିରେ ବି ମଧ୍ୟ ଫେଲ ହୋଇଗଲେ । ଚାଲନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଶିଖେଇବି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ବିରୋଧୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ଯାହା ବି କିଛି ହୋଇଛି ଏଥିପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଦାୟୀ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ । କଂଗ୍ରେସକୁ ଏକ ଭଲ ବିରୋଧୀ ଦଳ ହେବାକୁ ଏକ ବିରାଟ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା ଏବଂ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ କିଛି କମ୍ ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ୧୦ ବର୍ଷ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସେହି ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲେ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଜେ ବିଫଳ ହେଲେ, ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ଅନ୍ୟ ପ୍ରତିଭାବାନ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଉଭା ହେବାକୁ ଦିଆଯାଉନଥିଲା, କାରଣ କାଳେ ମାମଲା ଆହୁରି ଖରାପ ହୋଇଯିବ, ତେଣୁ ପ୍ରତିଥର ସେମାନେ ଏପରି କରିବା ଜାରି ରଖୁଥିଲେ ଆହୁରୀ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଅନ୍ୟ ତେଜସ୍ୱୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଦମନ କରିଦିଆଯାଉ । ଗୃହରେ ଅନେକ ଯୁବ ସାଂସଦ ଅଛନ୍ତି । ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । କିନ୍ତୁ ଯଦି ସେ କହୁଛନ୍ତି, ତା'ର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ସାମ୍ନାକୁ ଆସିବ, ତା'ହେଲେ ବୋଧହୁଏ କାହାର ଭାବମୂର୍ତ୍ତି ବହୁତ ଦବିଯିବ । ସେହି ଚିନ୍ତାରେ ଏହି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ନ ମିଳୁ, ଗୃହକୁ ଚଳାଇବାକୁ ଦିଆଯାଇ ନାହିଁ । ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସେମାନେ ଏତେ ବଡ଼ କ୍ଷତି କରି ଦେଇଛନ୍ତି । ନିଜ ପାଇଁ, ବିରୋଧୀଙ୍କ ପାଇଁ, ସଂସଦ ପାଇଁ ଓ ଦେଶ ପାଇଁ । ତେଣୁ ମୁଁ ସର୍ବଦା ଚାହୁଁଛି ଯେ ଦେଶକୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭଲ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଦେଶ ଯେତିକି ପରିବାରବାଦର କ୍ଷତି ସହିଛି । ଆଉ ଏହାର ପରିଣାମ ନିଜେ କଂଗ୍ରେସ କୁ ମଧ୍ୟ ଭୋଗିବାକୁ ପଡିଛି । ଏବେ ଅଧୀର ବାବୁ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଉଠାଇଛନ୍ତି । ଏବେ ଅଧିର ବାବୁଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ନଚେତ୍ ସଂସଦରେ ରହିବାର ସମୟ ଆସିଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ପରିବାର ବାଦର ସେବା କରିବାକୁ ହିଁ ପଡିଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମର ଖଡଗେ ଜୀ ଏହି ଗୃହରୁ ସେହି ଗୃହକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଗୁଲାମ ନବୀ ଜୀ ଦଳରୁ ହିଁ ବଦଳି ଯାଇଥିଲେ । ଏମାନେ ସମସ୍ତେ ପରିବାରବାଦର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ । ସେହି ପ୍ରଡକ୍ଟକୁ ବାରମ୍ବାର ଲଂଚ କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ କଂଗ୍ରେସ ଦୋକାନରେ ତାଲା ପଡିଛି । ଆଉ ଏହି ଦୋକାନ ଆମେ କହୁନାହୁଁ, ଆପଣମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଦୋକାନ ଖୋଲିଛି, ସବୁ ସ୍ଥାନରେ କହୁଛନ୍ତି ଦୋକାନରେ ତାଲା ପକାଇବା କତା ଆସିଲାଣି । ଏଠାରେ ଆମ ଜେଜେବାପା ନିଜର ଅଭ୍ୟାସ ଛାଡି ପାରୁନାହାନ୍ତି, ସେ ସେଠାରେ ବସି ବସି ପରିବାରବାଦ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆଜି ଏହାକୁ ବୁଝାଇ ଦେଉଛିି । କ୍ଷମା କରିବେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମୁଁ ଆଜି ଟିକେ ସମୟ ନେଉଛି । ଆମେ କେଉଁ ପରିବାରବାଦ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ? ଯଦି ଗୋଟିଏ ପରିବାରରେ ଜଣେରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଳରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନେଇ ରାଜନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରନ୍ତି । ଆମେ ଏହାକୁ କେବେ ବି ପରିବାରବାଦ କହିନାହୁଁ । ଆମେ ପରିବାରବାଦର ଆଲେଶଚନା କରିଥାଉଁ ଯେଉଁ ଦଳ ପରିବାର ଚଳାଇଥାଏ, ଯେଉଁ ଦଳ ପରିବାରର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥାଏ । ଦଳର ସମସ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ ନେଇଥାନ୍ତି । ତାହା ହେଉଛି ନେପୋଟିଜିମ୍ । ନା ରାଜନାଥ ଜୀଙ୍କର କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଅଛି, ନା ଅମିତ ଶାହାଙ୍କର କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଅଛି । ତେଣୁ ଯେଉଁଠି ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଦୁଇଟି ଦଳ ଲେଖାଯାଏ, ସେଠାରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏହା ହେବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ । ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଦଳୀୟ ପଦବୀରେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ୧୦ ଜଣ ରାଜନୀତିରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, କିଛି ଖରାପ ନୁହେଁ । ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ଯୁବପିଢ଼ି ଆସନ୍ତୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆମ ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ମୋର ବିଷୟ ନାହିଁ । ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତି, ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତି ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ହେବା ଦରକାର । ତେଣୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଦୁଇ ଜଣ ପ୍ରଗତି କଲେ ମୁଁ ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବି, ୧୦ ଜଣଙ୍କୁ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ସ୍ୱାଗତ କରିବି, ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରିବି । ଦେଶକୁ ଆସୁଥିବା ନୂଆ ପିଢ଼ି ଏବଂ ଭଲ ଲୋକ ସ୍ୱାଗତ ଯୋଗ୍ୟ । ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି ପରିବାର ଲୋକେ ହିଁ ପାର୍ଟି ଚଳାଉଛନ୍ତି । ଯଦି ସେ ସଭାପତି ନୁହଁନ୍ତି, ତେବେ ସେ ତାଙ୍କ ପୁଅ ହେବେ, ଯଦି ସେ ନ ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ସେ ତାଙ୍କ ପୁଅ ହେବେ । ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ବିପଦ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଭଲ ଥିଲା ଦାଦା, ଧନ୍ୟବାଦ, ମୁଁ କେବେ ଏହି ବିଷୟରେ କହିନଥିଲି, ଆଜି ମୁଁ କରିଦେଲି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗୋଟିଏ ପ୍ରଡକ୍ଟକୁ ବାରମ୍ବାର ଲଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ଗୋଟିଏ ପରିବାରରେ ଫସି ରହିଛି, ସେମାନେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ପରିବାରର ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ସଫଳତା ଦେଖି ପାରୁନାହାନ୍ତି, ଦେଖି ପାରିବେ ନାହିଁ, ସେମାନେ ନିଜ ପରିବାର ବାହାରେ ଦେଖିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହଁନ୍ତି । ଏବଂ କଂଗ୍ରେସରେ ଏକ ବାତିଲ ସଂସ୍କୃତି ବିକଶିତ ହୋଇଛି, କିଛି ମଧ୍ୟ ହେଉ ବାତିଲ । କଂଗ୍ରେସ ଏଭଳି ଏକ ବାତିଲ ସଂସ୍କୃତିରେ ଫସି ରହିଛି । ଯଦି ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କହିଥାଉ, କଂଗ୍ରେସ କହୁଛି, ଆମେ କହୁଛୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ, କଂଗ୍ରେସ କହୁଛି ବାତିଲ, ଆମେ ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ କହୁଛୁ, କଂଗ୍ରେସ କହୁଛି ବାତିଲ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ କହୁଛୁ, କଂଗ୍ରେସ କହୁଛି ବାତିଲ୍‌, କଂଗ୍ରେସ କହୁଛି ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ, କଂଗ୍ରେସ କହୁଛି ବାତିଲ । ଅର୍ଥାତ୍ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ, ଏଗୁଡ଼ିକ ମୋଦୀଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧି ନୁହେଁ, ଏହା ଦେଶର ଉପଲବ୍ଧି । ଏତେ ଘୃଣାକୁ ଆପଣ ଆଉ କେତେଦିନ ଧରି ରଖିବେ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ଦେଶର ସଫଳତା ଓ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ବାତିଲ କରି ବସିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ଉପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦିଗ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଅର୍ଥନୀତିର ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ଆଉ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଭାରତର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏଥିରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଆହୁରି ଭଲ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ପାଇଁ କ'ଣ ଭାବୁଛି, କହୁଛି ତାହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦେଖିସାରିଛି । ଆଉ ଏହି ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ଆଜିର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଦେଖି, ଭାରତ ଯେଉଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରୁଛି ତାହାର ସୂକ୍ଷ୍ମତା ଜାଣିବା ପରେ ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଏହା କହୁଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହିଛି ଯେ ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇ ନ ଥିଲେ କି? ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ନୁହେଁ କି? ହଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହେବ, କୁହନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ବସିଥିବା ଆମର କିଛି ସହଯୋଗୀ ଏଭଳି ଅପମାନ ଦେଇଥାନ୍ତି, କେମିତି କୌଶଳ ଦେଇଥାନ୍ତି, ଏଥିରେ ଯାହା ଅଛି ତାହା ଆପେ ଆପେ ହୋଇଯିବ । କେତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟର କଥା କହିଥାନ୍ତି, ମୋଦିଙ୍କର କ'ଣ ଅଛି, ଏହା ଆପେ ଆପେ ହୋଇଯିବ । ମୁଁ ସରକାରଙ୍କ ଭୂମିକା କ’ଣ ହୋଇଥାଏ, ବିଶେଷ କରି ଦେଶର ଯୁବ ଶକ୍ତିଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହା କିପରି କରାଯାଏ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଭୂମିକା କ'ଣ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୨୦୧୪ ଫେବୃୟାରୀ ଯେଉଁ ଆସିଥିବା ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଆସିଥିଲା ସେ ସମୟରେ କିଏ ବସିଥିଲେ, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏହା ଜାଣେ । ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଅନ୍ତରୀଣ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ସମୟରେ ତତ୍କାଳୀନ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଯାହା କହିଥିଲେ ତାହାକୁ ମୁଁ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ଆଜ୍ଞା । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କୁହନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଏହା ସ୍ୱତଃସ୍ପୃତ ଭାବରେ ତୃତୀୟ ନମ୍ବରକୁ ଚାଲିଯିବ, ସେମାନେ ଏହା ବୁଝିବା ଉଚିତ୍ । ସେ ଏହା ହିଁ କହିଛନ୍ତି - ଏବେ ଆଗକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସମଗ୍ର ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର ମହାନ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞମାନେ କହୁଥିଲେ - ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଗକୁ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଯେ ଜିଡିପିର ଆକାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ବିଶ୍ୱର ଏକାଦଶ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ବୋଲି କେତେ ଲୋକ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୧୪ରେ ୧୧ ନମ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ କେତେ ଗର୍ବ ଥିଲା । ଆଜି ୫ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କ'ଣ ଘଟୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଆଗକୁ ପଢୁଛି, ଗୋଗୋଇ ଜୀ, ଧନ୍ୟବାଦ ଆପଣ ଭଲ କହିଥିଲେ । ମୁଁ ଆଗକୁ ପଢୁଛି । ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଶୁଣନ୍ତୁ, ସାଥିମାନେ । ସେ କହିଥିଲେ- ଏହା ବିଶ୍ୱର ଏକାଦଶ ବୃହତ୍ତମ, ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଥିଲା । ଏହା ପରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି- ଆଗାମୀ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ନାମମାତ୍ର ଜିଡିପି ଦେଶକୁ ଆମେରିକା ଓ ଚୀନ୍ ପରେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନକୁ ନେଇଯିବ ବୋଲି ଏକ ଦୃଢ଼ ମତ ରହିଛି । ସେହି ସମୟରେ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର ଏହି ବଡ଼ ବଡ଼ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ୩୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବୁ, ୩୦ ବର୍ଷ ପରେ ଏବଂ ତା'ପରେ କହିଲେ ଯେ ଏହା ମୋର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ । ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ରହିଥାନ୍ତି । ସେମାନେ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ ଅଟନ୍ତି । ଏହି ଲୋକମାନେ ୨୦୧୪ରେ କହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୦୪୪ ସୁଦ୍ଧା ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୪୪ ସୁଦ୍ଧା ତୃତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା, ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ମର୍ଯ୍ୟାଦା । ସଂକଳ୍ପ ନେବା ତ ଦୂରର କଥା, ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାର ଶକ୍ତି ହରାଇଥିଲେ ଏହି ଲୋକମାନେ । ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ତିରିଶ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆମେ ଏହି ପବିତ୍ର ଗୃହରେ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ । ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଏଥିପାଇଁ ୩୦ ବର୍ଷ ଲାଗିବ ନାହିଁ - ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ମୋର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେବ । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିପରି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା କେତେ ଦୂର ଯାଉଥିଲା, ତାହା ଦୁଃଖର ବିଷୟ । ଏବଂ ଆପଣମାନେ ୧୧ ନମ୍ବରକୁ ନେଇ ବହୁତ ଗର୍ବିତ ଥିଲେ, ଆମେ ୫ ନମ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ୧୧ ନମ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚି ଖୁସି ଥିଲେ, ତେବେ ୫ ନମ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ରହିବା ଉଚିତ, ଦେଶ ୫ ନମ୍ବରରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଆପଣ ଖୁସି ରହିବା ଉଚିତ, କେଉଁ ରୋଗରେ ଫସିରହିଯାଇଛନ୍ତି ଆପଣ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ କାମ କରିବାର ଗତି, ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେତେ ବଡ଼, ଆମର ମନୋବଳ କେତେ ବଡ଼, ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏହା ଦେଖୁଛି ।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଶେଷ କରି ଆମ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରେ ଏକ ଢଗ ଅଛି – ନୌ ଦି ଚଲେ ଅଢାଇା କୋସ ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି କଥା କଂଗ୍ରେସକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପରିଭାଷିତ କରୁଛି । ଏହା କଂଗ୍ରେସର ମନ୍ଥର ଗତି ସହ କୌଣସି ମୁକାବିଲା ନାହିଁ । ଆଜି ଦେଶରେ କେତେ ବେଗରେ କାମ ହେଉଛି ତାହା କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କଳ୍ପନା ବି କରିପାରୁନାହାନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ଗରୀବଙ୍କ ପାଇଁ ୪ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୮୦ ଲକ୍ଷ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଯଦି ଏହି କଂଗ୍ରେସ ସମୟରେ ଏହି ଘରଗୁଡିକ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ କ'ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା, ମୁଁ ହିସାବ କରୁଛି, ଯଦି କଂଗ୍ରେସର ଗତି ଏମିତି ଚାଲିଥାନ୍ତା, ତେବେ ଏହି କାମ କରିବାକୁ ତାଙ୍କୁ ୧୦୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା, ୧୦୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା । ପାଞ୍ଚ ପିଢ଼ି ବିତିଯାଇଥାନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଗତ ୧୦ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳ ଧାରଣାକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ଯଦି ଦେଶ କଂଗ୍ରେସର ବେଗରେ ଦେଶ ଚାଲିଥାନ୍ତା, ତେବେ ଏହି କାମ କରିବାକୁ ୮୦ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା, ଏକପ୍ରକାରରେ ୪ ପିଢ଼ି ବିତି ଯାଇଥାନ୍ତା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ୧୭ କୋଟି ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଦେଇଛୁ, ମୁଁ ୧୦ ବର୍ଷର ହିସାବ ଦେଉଛି । ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ଏହି କୌଶଳ ଅନୁସରଣ କରିଥାନ୍ତା, ତେବେ ଏହି ସଂଯୋଗ ଦେବାକୁ ଆହୁରି ୬୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା, ଧୂଆଁ ରୋଷେଇ ଖାଦ୍ୟରେ ୩ ପିଢ଼ି ବିତିଯାଇଥାନ୍ତା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ସରକାରରେ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଯଦି କଂଗ୍ରେସର ଗତି ଥାଆନ୍ତା, ତା'ହେଲେ ଆହୁରି ୬୦-୭୦ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାନ୍ତା ଏବଂ ଅତି କମ୍‌ରେ ତିନି ପିଢ଼ି ବିତି ଯାଇଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନାହିଁ କି ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସର ଯେଉଁ ମାନସିକତା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ହୋଇଛି । କଂଗ୍ରେସ କେବେ ବି ଦେଶର ଶକ୍ତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିନାହିଁ, ସେମାନେ ନିଜକୁ ଶାସକ ବୋଲି ଭାବୁଥିଲେ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଦୁର୍ବଳ ଭାବୁଥିଲେ, ଛୋଟ ମାନୁଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଜାଣେ ସେମାନେ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ବିଷୟରେ କ’ଣ ଭାବୁଥିଲେ । ଯଦି ମୁଁ କହିବି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ହେବ । କିନ୍ତୁ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନେହେରୁ କ'ଣ କହିଥିଲେ ତାହା ମୁଁ ପଢୁଛି - ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲେ ତାହା ପଢୁଛି, ନେହେରୁ ଜୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତରେ ସାଧାରଣତଃ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ନାହିଁ । ଆମେ ୟୁରୋପୀୟ, ଜାପାନୀ, ଚାଇନା, ରୁଷୀୟ କିମ୍ବା ଆମେରିକୀୟମାନଙ୍କ ଭଳି କାମ କରିନଥିଲୁ ।” ଏହା ନେହେରୁ ଜୀ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲେ । "ଭାବିବେ ନାହିଁ ଯେ ସେହି ବଂଶମାନେ ଯାଦୁ ଦ୍ୱାରା ସୁଖୀ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଦେଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରୁଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପ୍ରତି ନେହେରୁଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା ଯେ ଭାରତୀୟମାନେ ଅଳସୁଆ । ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ନେହେରୁଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା ଯେ ଭାରତୀୟମାନେ କମ୍ ବୁଦ୍ଧିର ଲୋକ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ଇନ୍ଦିରାଜୀଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏହାଠାରୁ ବିଶେଷ ଭିନ୍ନ ନଥିଲା । ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଇନ୍ଦିରା ଜୀ ଯାହା କହିଥିଲେ, ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆମର ଅଭ୍ୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଶୁଭ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷର ଅନୁଭବ କରିଥାଉ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ହୁଏ, ଆମେ ନିରାଶ ହୋଇଥାଉ । ବେଳେବେଳେ ଲାଗୁଛି ସମଗ୍ର ଦେଶ ପରାଜୟର ଭାବନାକୁ ଆପଣାଇଛି । ଆଜି କଂଗ୍ରେସବାସୀଙ୍କୁ ଦେଖିଲେ ଲାଗୁଛି ଯେ ଇନ୍ଦିରା ଜୀ ହୁଏତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଠିକ୍ ଭାବେ ଆକଳନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରି ନ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେ କଂଗ୍ରେସର ସଠିକ୍ ଆକଳନ କରିଥିଲେ । କଂଗ୍ରେସର ରାଜପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ ମୋ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ବିଷୟରେ ଏମିତି ଭାବୁଥିଲେ, କାରଣ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଏପରି ଥିଲେ । ଆଉ ଆଜି ବି ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ସବୁବେଳେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛି । ସେମାନେ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଆଗରେ କିଛି ଭାବି ପାରନ୍ତି ନାହିଁ କି ଦେଖି ପାରନ୍ତି ନାହିଁ । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଭାନୁମତୀଙ୍କୁ ନେବା ଜୋଡା କିନ୍ତୁ ପ ‘ଏକଲା ଚଲୋ ରେ\' କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ନୂଆ ନୂଆ ମୋଟର ମେକାନିକ୍‌ସଙ୍କ କାମ ଶିଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆଲାଇନମେଣ୍ଟ କ'ଣ ତାହା ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିବେ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆଲାଏନ୍ସର ଆଲାଇନମେଣ୍ଟ ନିଜେ ଖରାପ ହୋଇଯାଇଛି । ଯଦି ସେମାନେ ଏହି ବଂଶରେ ପରସ୍ପରକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଦେଶ ଉପରେ କିପରି ବିଶ୍ୱାସ କରିବେ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ, ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଜନତା ଆମକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ୟୁପିଏ ସମୟରେ ଥିବା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ସମୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥିଲୁ । ଆମେ ପ୍ରଥମ ଟର୍ମରେ ସେହି ଖାଲଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରୁଥିଲୁ । ଦ୍ୱିତୀୟ ପାଳିରେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ ଏବଂ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପ୍ରଥମ ପାଳିରେ ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ, ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢ଼ାଓ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ସେହିପରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ... ଏଭଳି ଅନେକ ଜନସ୍ୱାର୍ଥ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଭିଯାନର ରୂପ ଦେଇ ଆଗେଇ ନିଆଯାଇଥିଲା । ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଜିଏସଟି ଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା । ଆଉ ଆମର ଏହି କାମକୁ ଦେଖି ଜନସାଧାରଣ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଦେଇଥିଲେ । ଜନସାଧାରଣ ଅନେକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ । ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଆହୁରି ଅଧିକ ଆର୍ଶୀବାଦ ଦେଇଥିଲେ । ଏବଂ ଆମର ଦ୍ୱିତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆରମ୍ଭ ହେଲା । ଦ୍ୱିତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଥିଲା ସଂକଳ୍ପ ଓ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ ର ଅବଧି । ଯେଉଁ ସଫଳତା ପାଇଁ ଦେଶ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରି ରହିଥିଲା, ସେହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱିତୀୟ ପାଳିରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଙ୍କ ଆଖି ଆଗରେ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ଦେଖିଛୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭୋଟ୍ ବଳରେ ୩୭୦ ଜଣ ପରାଜିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମ ଦ୍ୱିତୀୟ ପାଳିରେ ଆଇନରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମହାକାଶଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ, ସଶକ୍ତ ବାହିନୀ ଆରମ୍ଭ କରି ସଂସଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଦେଶରେ ଆଜି ନାରୀ ଶକ୍ତିର ସଶକ୍ତୀକରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ସୀମାନ୍ତ, ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୀର୍ଘ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା, ହଜି ଯାଇଥିବା, ଝୁଲି ରହିଥିବା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ପୂରଣ କରାଯାଉଥିବା ଲୋକେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନର ପୁରୁଣା ଆଇନଯାହା ଦଣ୍ଡନୀୟ ଥିଲା, ତାହାଠାରୁ ଦୂରେଇ ଯାଇ ନ୍ୟାୟ ବିଧିକୁ ଚାଲିଆସିଛୁ । ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହୋଇପଡ଼ିଥିବା ଶତାଧିକ ଆଇନକୁ ଆମ ସରକାର ରଦ୍ଦ କରିଛନ୍ତି । ସରକାର ୪୦,୦ରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଅମୃତ ଭାରତ ଏବଂ ନମୋ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଭବିଷ୍ୟତର ଅଗ୍ରଗତିର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ, ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଦେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ପଚରେ କେତେ ପରିଶ୍ରମ କରାଯାଉଛି, ତାଙ୍କ ଅଧିକାରର ଜିନିଷ ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳୁ, ତାଙ୍କ କବାଟ ଖୋଲି ତାଙ୍କୁ ଦିଆଯିବା ପ୍ରୟାସ ଦେଶ ପ୍ରଥମ ଥର ଦେଖୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭଗବାନ ରାମ କେବଳ ଘରକୁ ଫେରିନଥିଲେ ବରଂ ଏକ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଭାରତର ମହାନ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳି ଆଉ ଦୂରରେ ନାହିଁ । ଏଠାରେ ସର୍ବାଧିକ ୧୦୦-୧୨୫ ଦିନ ବାକି ରହିଛି । ଆଉ ଏଥର ମୋଦି ସରକାର, ସାରା ଦେଶ କହୁଛି ଏଥର ମୋଦି ସରକାର, ଖଡଗେ ଜୀ ମଧ୍ୟ ଏଥର ମୋଦି ସରକାର ଆସିବେ କହୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ମୁଁ ସାଧାରଣତଃ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ସଂଖ୍ୟାରେ ଭିତରେ ପଡ଼େ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଦେଶର ମନୋଭାବ ଏନଡିଏକୁ ୪୦୦ ଅତିକ୍ରମ ହିଁ କରିବ । କିନ୍ତୁ ବିଜେପି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ୩୭୦ ଟି ଆସନ ଦେବ । ବିଜେପିର ୩୭୦ ଆସନ ଥିବା ବେଳେ ଏନଡିଏକୁ ୪୦୦ ଆସନ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଅନେକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେବ । ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲି ଏବଂ ରାମ ମନ୍ଦିର ଭାଙ୍ଗିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏହାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲି । ମୁଁ କହିଥିଲି- ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଦେଶ ସମୃଦ୍ଧ ହେଉ ଏବଂ ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ । ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆଗାମୀ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ହେବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ମୋର ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ୧୦ ବର୍ଷରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି, ଏହା ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ସବୁବେଳେ କହିଆସିଛି ଯେ ଗରିବଙ୍କୁ ସମ୍ବଳ ମିଳିଲେ ଗରିବଙ୍କୁ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ମିଳିଥାଏ, ତେବେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆମ ଗରିବଙ୍କ ପାଖରେ ରହିଛି । ଏବଂ ଆମେ ସେହି ମାର୍ଗ ବାଛିଲୁ ଏବଂ ମୋର ଗରିବ ଭାଇମାନେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ରେ ଆମେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବଳ, ସମ୍ମାନ ଓ ସ୍ୱାଭିମାନ ଦେଇଥିଲୁ । ଆଜି ୫୦ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ରହିଛି । ବେଳେବେଳେ ସେ ବ୍ୟାଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ଯାଇ ପାରୁ ନଥିଲେ । ୪ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପକ୍କା ଘର ଅଛି ଏବଂ ସେହି ଘର ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମସମ୍ମାନକୁ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ । ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ଟ୍ୟାପ୍ ରୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ମିଳୁଛି । ୫୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ ମିଳିଛି । ଯଦି ଘରେ କୌଣସି ରୋଗ ଆସେ, ତେବେ ସେହି ରୋଗ କାରଣରୁ ସେ ଆଉ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଆଡକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ, ଯେତେ ରୋଗ ଆସିଲେ ବି ମୋଦି ବସିଛନ୍ତି ବୋଲି ଆଜି ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛନ୍ତି । ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ କେହି ପଚାରୁ ନ ଥିଲେ ବୋଲି ମୋଦି ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇଥିଲା । ଆଜି ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ରେ ସେମାନେ ସୁଧ ପରିସରରୁ ବାହାରି ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଟଙ୍କା ନେଇ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୋର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରାଗଲା, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ହାତ କୌଶଳ ରହିଥିବା ଏବଂ ଦେଶ ଗଠନ କରିବାର ଶକ୍ତି ଅଛି । ଆଧୁନିକ ଉପକରଣ, ଆଧୁନିକ ତାଲିମ, ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭାଇମାନଙ୍କୁ ଖୋଲା କରି ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା କରିଛୁ । ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପିଭିଟିଜି ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର ଭାଇ ଭଉଣୀ ଥିବା ଜନଜାତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ, ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ କମ୍, ଭୋଟ ଅନୁଯାୟୀ କାହାକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ନାହିଁ, ଆମେ ଭୋଟ୍ ବାହାରେ, ଆମେ ହୃଦୟ ସହ ଜଡ଼ିତ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ପିଭିଟିଜି ଜାତିମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆମେ ମିଶନ ମୋଡରେ ପିଏମ ଜନମାନ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛୁ । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ସୀମାର ଶେଷ ଗାଁକୁ ପ୍ରଥମ ଗାଁ କରି ବିକାଶର ଦିଗ ବଦଳାଇଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର ବାଜରାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ମୁଁ ବାଜରା ଦୁନିଆ ଭିତରକୁ ଯାଇ ଏହା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥାଏ । ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ ଜି-୨୦ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ବାଜରା ପରିବେଷଣ କରଥିଲେ, ଏହା ପଛରେ ମୋ ହୃଦୟରେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବାଜରା ଚାଷ କରନ୍ତି, ଆମେ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍\' କଥା କହୁଛି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ବିଷୟରେ କହୁଛି, ମୁଁ କୋଟି କୋଟି ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ, କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏହା ସହ ଜଡ଼ିତ ମୋର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିଥାଏ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଖାଦି, କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଏହାକୁ ଭୁଲିଗଲେ, ସରକାର ଭୁଲିଗଲେ । ଆଜି ମୁଁ ଖାଦିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସଫଳତାର ସହ ଆଗେଇ ଆସିଛି କାରଣ କୋଟି କୋଟି ବୁଣାକାରଙ୍କ ଜୀବନ ଖଦି ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଦେଖୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ସରକାର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥିଲା । ଆମ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ହେଉଛି ରାଷ୍ଟ୍ରର କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସେହି ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ୟୁପିଏ ସରକାର ଓବିସି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ନ୍ୟାୟ ଦେଇନାହାନ୍ତି, ଅନ୍ୟାୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଲୋକମାନେ ଓବିସି ନେତାକୁ ଅପମାନିତ କରିବାରେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡି ନାହାନ୍ତି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଯେତେବେଳେ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁରଜୀଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ସେହି ସମ୍ମାନ ଯେତେବେଳେ କର୍ପୂରୀ ଠାକୁରଜୀଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ସେହି ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ମନେରଖନ୍ତୁ ସେହି କର୍ପୂରୀ ଠାକୁର ଅତି ପଛୁଆ ସମାଜ ଓବିସି ସମାଜର ସେହି ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ସହିତ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା । ସେମାନଙ୍କୁ କିପରି ନିର୍ଯାତନା ଦିଆଗଲା । ୧୯୭୦ରେ ସେ ବିହାରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ତାଙ୍କୁ ପଦରୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ଖେଳ ଖେଳାଯାଇଥିଲା । ତାଙ୍କ ସରକାରକୁ ଅସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇ ନ ଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କଂଗ୍ରେସ ବରଦାସ୍ତ କରୁ ନ ଥିଲା । ୧୯୮୭ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ସାରା ଦେଶରେ କଂଗ୍ରେସର ପତାକା ଉଡ଼ୁଥିଲା, ସେତେବେଳେ କ୍ଷମତା ହିଁ କ୍ଷମତା ଥିଲା । ଏହାପରେ ସେ କର୍ପୂରୀ ଠାକୁରଙ୍କୁ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମନା କରିଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କେଉଁ କାରଣ କ’ଣ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ, ସେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ । ଗଣତନ୍ତ୍ରର ନୀତି ଓ ସମ୍ବିଧାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପାଇଁ ସାରା ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା କର୍ପୂରୀ ଠାକୁରଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବା କାମ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ କରିଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସରକାରରେ କେତେ ଓବିସି ଅଛନ୍ତି, କେତେ ପଦବୀରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ କେଉଁଠି ଅଛନ୍ତି ତାହାକୁ ନେଇ ଆଜିକାଲି କଂଗ୍ରେସରେ ଥିବା ଆମର ସହଯୋଗୀମାନେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ, ସେମାନେ ଏତେ ବଡ଼ ଓବିସି ଦେଖୁନାହାନ୍ତି । ଆଖି ବନ୍ଦ କରି ସେମାନେ କେଉଁଠି ବସିଛନ୍ତି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କେବଳ ମୁଁ, ସେମାନେ ସାରା ଦୁନିଆରେ ଏହି ସବୁ କାମ କରନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ । ୟୁପିଏ ଶାସନ କାଳରେ ଏକ ଅଣ-ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂସ୍ଥା ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଆଗରେ ସରକାରଙ୍କର କୌଣସି ମତ ନଥିଲା । ଜାତୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତା ପରିଷଦ, ଦେଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଖନ୍ତୁ ଏଥିରେ କୌଣସି ଓବିସି ଅଛନ୍ତି କି ନାହିଁ । ଥରେ ଦେଖନ୍ତୁ । ସେମାନେ ଏତେ ବଡ଼ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସଂସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରି ସେଠାରେ ନିଯୁକ୍ତ କରୁଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନାରୀ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସମାଜର ସଶକ୍ତୀକରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ଏପରି କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ ରହିଛି । ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ଲଢୁଆ ବିମାନ ଉଡ଼ାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ସୀମାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗ୍ରାମୀଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଅର୍ଥନୀତି, ଆମମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ସେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଖୁସି ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି କୋଟିପତି ହୋଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେଉଛିି, ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖୁଛି, ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛୁ ଯେ ଆମେ ଯେପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆମ ଦେଶରେ ୩ କୋଟି କୋଟିପତି ଙ୍କୁ ଦେଖିବୁ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ, ଗାଁର ଅର୍ଥନୀତିରେ କେତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ଦେଶରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ପୂର୍ବ ଚିନ୍ତାଧାରା ସମାଜର ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା ଏବଂ ମନରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା । ଆଜି ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରା କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି । ଯଦି ଆମେ ଟିକିଏ ପାଖକୁ ଚାହିଁବୁ, ତେବେ ଆମେ ଜାଣିପାରିବୁ ଯେ କ\'ଣ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି । ପୂର୍ବରୁ ଯଦି ଝିଅ ଜନ୍ମ ହୁଏ ତେବେ ସେମାନେ କିପରି ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବେ ସେନେଇ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା । ତାଙ୍କୁ କିପରି ଶିକ୍ଷିତ କରାଯିବ ସେ ନେଇ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା, ତାଙ୍କ ଆଗରେ ଜୀବନର ବୋଝ ରହିଛି । ଆଜି କନ୍ୟା ଜନ୍ମ ହେଲେ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲା ଅଛି କି ନାହିଁ ବୋଲି ପଚରାଯାଏ । ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା, ଆପଣ ଗର୍ଭବତୀ ହେଲେ କାମ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଜିନିଷ ହେଉଥିଲା, ଯଦି ଆପଣ ଗର୍ଭବତୀ ଅଛନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ କାମ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଆଜି କୁହାଯାଉଛି ୨୬ ସପ୍ତାହର ବେତନ ଛୁଟି ଏବଂ ପରେ ବି ଯଦି ଆପଣ ଛୁଟି ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ମିଳିବ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ସମାଜରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଥିଲା ଯେ ଆପଣ କାହିଁକି ଜଣେ ମହିଳା ଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଦରମା କମ୍ ହେଉଛି କି ବୋଲି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥିଲା କି? ଆଜି ଲୋକମାନେ ମ୍ୟାଡାମଙ୍କୁ ପଚାରୁଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବହୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁନାହିଁ, ମୋତେ କ’ଣ ଚାକିରି ମିଳିବ । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚରାଯାଉଥିଲା, କେବେ ବିବାହ କରିବେ, ଝିଅ ବଡ଼ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଜି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଛି ଝିଅ ଉଭୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟରେ କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ସନ୍ତୁଳନ ରଖିଛ, ଆପଣ ଏହାକୁ କିପରି କରିବେ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଘର ମାଲିକ ଘରେ ଅଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ତାହା ଘରେ କୁହାଯାଇଥିଲା । ସେମାନେ କହୁଥିଲେ, ଘରର ମୁଖିଆଙ୍କୁ ଡାକ । ଆଜି କାଲି ଯଦି ଆପଣ କାହା ଘରକୁ ଯାଆନ୍ତି ତେବେ ମହିଳାଙ୍କ ନାଁରେ ଆସିଥାଏ ଘର, ତାଙ୍କ ନାଁରେ ଆସିଥାଏ ବିଜୁଳି ବିଲ୍ । ପାଣି ଓ ଗ୍ୟାସ ସବୁ ତାଙ୍କ ନାଁରେ, ଆଜି ସେହି ପରିବାରର ମୁଖିଆଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ବଦଳାଇଛନ୍ତି ମୋ ମା' ଭଉଣୀ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ବଦଳିଯାଇଛି । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ 'ଅମୃତ କାଳ'ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ସେହି ଶକ୍ତିକୁ ଦେଖିପାରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲୁହ ଝରାଇବାର ବହୁତ ଅଭ୍ୟାସ ମୁଁ ଦେଖିଛି । କୃଷକଙ୍କ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ପ୍ରକାର ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରାଯାଇଛି ତାହା ଦେଶ ଦେଖିଛି । କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ କୃଷି ପାଇଁ ମୋଟ ବାର୍ଷିକ ବଜେଟ୍ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ବଜେଟ୍ ହେଉଛି ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସ ନିଜ ୧୦ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଧାନ ଓ ଗହମ କିଣିଥିଲା । ୧୦ ବର୍ଷରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୧୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଧାନ ଓ ଗହମ କିଣିଛୁ । କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ନାଁରେ ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜ କିଣିଛନ୍ତି ଏବଂ କେବେ ବି କରିନାହାନ୍ତି । ଆମେ ୧୦୦କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଡାଲି ଓ ତୈଳବୀଜ କିଣିଛୁ । ଆମର କଂଗ୍ରେସ ବନ୍ଧୁମାନେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିକୁ ଉପହାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କଲି, ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ମିଥ୍ୟା କାହାଣୀର ଫ୍ୟାସନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଗାଁକୁ ଯାଇ କହୁଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ କେ ପଇସା ମତ ଲେନା, ଦେଖନ୍ତୁ । ଏହି ନିର୍ବାଚନଜିତିବା ପରେ ଆମେ ସୁଧ ସହ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ସମସ୍ତ ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ମାଗିବୁ । କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏତେ ବୋକା ବନାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିକୁ ୨.୮୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଇଛୁ । ପିଏମ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ରେ ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ୩୦ହଜାରର ପ୍ରିମିୟମ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏହା ସମ୍ମୁଖରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରିମିୟମ ଦିଆଯାଇଛି । କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଗୋପାଳକ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ କୌଣସି ଚିହ୍ନ ନଥିଲା । ଏହି ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏକ ପୃଥକ ପଶୁପାଳନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଥିଲା । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗୋପାଳକ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କମ୍ ସୁଧରେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଟଙ୍କା ପାଇପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିପାରିବେ । କୃଷକ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଏହି ଚିନ୍ତା କେବଳ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହା ଜୀବନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ । ଅର୍ଥନୈତିକ ଚକ୍ର ଚଳାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପଶୁମାନଙ୍କର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ପାଦ ଓ ପାଟି ରୋଗରୁ ଆମ ପଶୁମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟିକା ଦେଇଛୁ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କେହି ଭାବି ନଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଭାରତରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କେବେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇନଥିଲା । ଆଜି ସମଗ୍ର ଶବ୍ଦକୋଷ ବଦଳିଯାଇଛି, ଯେଉଁ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁନଥିଲା, ତାହା କଥାବାର୍ତ୍ତା ସହିତ ଦୁନିଆକୁ ଆସିଛି । ଆଜି ଚାରିଆଡ଼େ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ରହିଛି । ଆଜି ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଡିଜିଟାଲ କ୍ରିଏଟର୍ସର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଆଜି ସବୁଜ ଅର୍ଥନୀତି କୁ ନେଇ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଓଠରେ ଏହା ହେଉଛି ନୂଆ ଭାରତର ନୂଆ ଶବ୍ଦକୋଷ । ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ନୂତନ ପରିବେଶ ଏବଂ ନୂତନ ଅର୍ଥନୈତିକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ନୂତନ ପରିଚୟ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ଆକାର ନଗଣ୍ୟ ଥିଲା, ଏହା ଉପରେ ବିଶେଷ ଆଲୋଚନା ହୋଇନଥିଲା । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏଥିରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ, ଅନେକ ଚାକିରି ଏବଂ ଅବସରର ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଭାରତର ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଫୋନ୍ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚୁଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱର ୨ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଶସ୍ତା ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ଶସ୍ତା ଡାଟା ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ଦୁଇଟି ବଡ଼ ବିପ୍ଳବ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଆମେ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଯେଉଁ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହା ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ ତାହା ସର୍ବନିମ୍ନ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଅନ୍ୟତମ କାରଣ ପାଲଟିଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ, ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରେକର୍ଡ ମାତ୍ରାରେ ରପ୍ତାନି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆମ ର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ଆମ ଦେଶରେ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଏପରି ଯେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଆଉ ଏହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ରେ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ର ସର୍ବାଧିକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇ ଥର ବିମାନ ବନ୍ଦର ହେଲା । ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଖୁସି ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଭାରତର ଏୟାରଲାଇନ୍ସ କମ୍ପାନୀମାନେ ଦେଶରେ ୧୦୦୦ ନୂଆ ବିମାନ, ୧୦୦୦ ନୂଆ ବିମାନ ପାଇଁ ଅର୍ଡର ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଥିବା ବେଳେ ସବୁ ବିମାନବନ୍ଦର କେତେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ । କେତେ ପାଇଲଟ୍ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ, କେତେ କ୍ରୁ ମେମ୍ବର ଦରକାର, କେତେ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଦରକାର, କେତେ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ସର୍ଭିସ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ରୋଜଗାରର ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ର ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି । ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ଆସିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି । ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ଚାକିରି ଓ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ମିଳିବା ଦରକାର । ଏହି ଦୁଇଟି ଆଧାରରେ ଏବଂ କେଉଁ ଆଧାରରେ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥାଉ ଏବଂ ଏହାକୁ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରାଯାଏ, ତାହା ହେଉଛି ଇପିଏଫ୍‌ଓର ତଥ୍ୟ । ଇପିଏଫ୍‌ଓରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ୧୦ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୧୮ କୋଟି ନୂଆ ଗ୍ରାହକ ଆଣିଛି ଏବଂ ଏହା ଟଙ୍କା ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ଗେମ୍‌, ଏଥିରେ କୌଣସି ନକଲି ନାମ ନାହିଁ । ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୮ କୋଟି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଜୀବନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଯିଏ ନେଇଥାଏ, ସେ ନିଜେ ରୋଜଗାର ପାଆନ୍ତି ଏବଂ ଆଉ ଜଣେ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଜଣଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ଦିଅନ୍ତି, କାରଣ ତାଙ୍କ କାମ ଏପରି ହୋଇଥାଏ । ଆମେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡରଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିଛୁ । ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ଏଭଳି ଜିନିଷ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛନ୍ତି, ଯେପରି ମୁଁ କହିଛି, ଏକ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି, ଏକ କୋଟି ଏହା ନିଜେ ବହୁତ କିଛି .... ଏବଂ ଯେପରି ମୁଁ କହିଥିଲି, ଆମେ ଆମ ଦେଶରେ ୩ କୋଟି କୋଟିପତି ଦେଖିବୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏମିତି କିଛି ତଥ୍ୟ ରହିଛି ଯାହାକୁ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞମାନେ ବୁଝି ପାରୁନାହାନ୍ତି, ସାଧାରଣ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ବୁଝିପାରୁଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି, ୧୦ ବର୍ଷରେ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଥିଲା । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଅଧୀନରେ ବଜେଟ୍ ୪୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେନି ଯେ ଏତେ ପରିମାଣର କାମ ହୋଇଥିବାରୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଜୀବିକା ପାଇଛନ୍ତି । ଭାରତକୁ ଉତ୍ପାଦନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦେଶର ଯୁବ ଶକ୍ତିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ସବୁବେଳେ ନିର୍ଭରଶୀଳ । ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଦିଗରେ ଆମକୁ ଅନେକ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏବଂ ଆମର ପ୍ରୟାସ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଦିଗରେ, ଆମେ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ଏଥିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସହିତ ବହୁତ ବଡ ଧରଣରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ । ସେହିଭଳି ଆଉ ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତକୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ ତାହା ହେଉଛି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ପୂର୍ବ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସଫଳ ହୋଇନଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପହଥିଲୁ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିପାରିବି ଯେ ଆମର ୩ ଦଶନ୍ଧି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି କିନ୍ତୁ ବର୍ତମାନ ପାଇଁ ଆସିବାର ସମୟ ଆସିଛି, ମୁଁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ଦେବ । ଏହି ସବୁ କାରଣରୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ଭାବନା ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଆମେ ସମାଜରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦକ୍ଷତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ, ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ମିିଳିବ ଏବଂ ଏଭଳି ସୁଯୋଗ ମିଳୁ ଏବଂ ଆମେ ଶିଳ୍ପ ୪.୦ ପାଇଁ ମାନବ ସମ୍ବଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନେଇ ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଚାହେଁ ଯେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ କିଛି ସତ୍ୟ ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁ । ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ବି କଂଗ୍ରେସ ଆସିଛି ବହୁମୂଲ୍ୟତା ଆଣିଥାଏ । ମୁଁ ଆଜି ଏହି ଗୃହରେ କିଛି ବୟାନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ମୁଁ କାହାକୁ ସମାଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଏହା କହୁନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ବୋଧହୁଏ ଯେଉଁମାନେ ଆମ କଥା ବୁଝନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନେ ନିଜ ଲୋକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ । ମୁଁ ଏହା ପରେ କହିବି, କିଏ ଏହା କହିଲା ଏବଂ କିଏ କହିଲା । 'ସବୁ ଜିନିଷର ଦର ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି, ସାଧାରଣ ଜନତା ସେଥିରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି' । ଯାହାଙ୍କ ବୟାନ ବାସ୍ତବକଥା, ସେତେବେଳେ ଆମ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଥିଲେ । 'ସବୁ ଜିନିଷର ଦର ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଅସୁବିଧା ବ୍ୟାପିଛି, ସାଧାରଣ ଲୋକ ସେଥିରେ ଫସି ରହିଛନ୍ତି', ଏହା ସେହି ସମୟର କଥା । ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଲାଲକିଲ୍ଲାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚାରିଆଡ଼େ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏବେ ଏହି ବୟାନର ୧୦ ବର୍ଷ ପରେ ନେହେରୁଜୀଙ୍କ ବୟାନର ୧୦ବର୍ଷ ପରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଗରେ ଆଉ ଏକ ବୟାନ ଦେଉଛି । ଆପଣମାନେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଏବେ ବି କିଛି ଅସୁବିଧାରେ ଅଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ଅସୁବିଧାରେ ଅଛନ୍ତି, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି କାରଣରୁ କିଛି ଅସହାୟତା ଅଛି, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କଥା ନାହିଁ, ଆମ ସମୟରେ କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ । ୧୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିର ଏହି ଗୀତଗୁଡ଼ିକ କୁହାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ନେହେରୁଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ କିଏ ଏହି ଗୀତଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଣି ଥରେ କହିଥିଲା । ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାର ୧୨ ବର୍ଷ ବିତିଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଆସୁନାହିଁ, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି କାରଣରୁ ଆପଣ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି, ସେ ସମାନ ଗୀତ ଗାଉଥିଲେ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବେ ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଭାଷଣର କିଛି ଅଂଶ ପଢୁଛି । ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ଦର ମଧ୍ୟ କିଛି ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ, ସେଠାରେ ଯେକୌଣସି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟକୁ କିପରି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏକଥା କିଏ କହିଲା, ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଏହା କହିଥିଲେ, ୧୯୭୪ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଦେଶର ସମସ୍ତ କବାଟ ବନ୍ଦ କରି ଦେଇଥିଲେ, ଲୋକଙ୍କୁ ଜେଲରେ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଥିଲେ । ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୩୦ ପ୍ରତିଶତ, ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏପରିକି ନିଜ ଭାଷଣରେ ସେ କହିଥିଲେ, ସେ କ'ଣ କହିଲେ- ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଜମି ନାହିଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି କିଛି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଜମି ନାହିଁ, ତା'ହେଲେ ନିଜ ମାଟି ପାତ୍ର ଓ ପୋଖରୀରେ ପନିପରିବା ଚାଷ କରନ୍ତୁ । ଉଚ୍ଚ ପଦବୀରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନେଇ ୨ଟି ଗୀତ ସୁପରହିଟ୍ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶରେ । ଘର ଘର ବୁଲି ଗୀତ ଗାଉଥିଲେ । ଗୋଟିଏ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ମରିଯାଇଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଖାଇଯାଇଛି । ଆଉ ଏହି ଦୁଇଟି ଗୀତ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ଆସିଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ୟୁପିଏ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ଥିଲା, ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଥିଲା, ଏହାକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆଉ ୟୁପିଏ ସରକାରଙ୍କ ଯୁକ୍ତି କ'ଣ ଥିଲା- ଅସମ୍ବେଦନଶୀଳତା । ଯଦି ଆପଣ ଦାମୀ ଆଇସକ୍ରିମ୍ ଖାଇପାରିବେ ତେବେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି କୁ ନେଇ କାହିଁକି କାନ୍ଦୁଛନ୍ତି ବୋଲି କୁହାଯାଇଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ବି କଂଗ୍ରେସ ଆସିଛି, ଏହା କେବଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ସରକାର କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିଛନ୍ତି । ଦୁଇଟି ଯୁଦ୍ଧ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏବଂ ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ସତ୍ତ୍ୱେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଛି ଏବଂ ଆମେ ଏହା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ପ୍ରବଳ କ୍ରୋଧ ପ୍ରକାଶ କରାଗଲା, ଯଥା ସମ୍ଭବ ଅଧିକ କଠୋର ଶବ୍ଦରେ କ୍ରୋଧ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା । ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଃଖ ବୁଝିପାରୁଛି । କାର ଠିକ୍ ଜାଗାରେ ଲାଗି ଥିବାରୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଃଖ ଏବଂ ଏହି କ୍ରୋଧକୁ ବୁଝିପାରୁଛି । ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ଦୁର୍ନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନେଉଛନ୍ତି । ଏହାକୁ ନେଇ ଏତେ କ୍ରୋଧ, କ\'ଣ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମ ଗୃହରେ ସଂସଦରେ କ'ଣ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା? ଗୃହର ପୂରା ସମୟ ଦୁର୍ନୀତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ନିୟୋଜିତ ହେଉଥିଲା । ସେ ଦୁର୍ନୀତି କଥା କହୁଥିଲେ । କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ବାରମ୍ବାର ଦାବି ହେଉଥିଲା । ଗୃହ ଦାବି କରୁଥିଲା, କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନିଅନ୍ତୁ, କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନିଅନ୍ତୁ । ସେହି ସମୟକୁ ଦେଶ ଦେଖିଛି । ଚାରିଆଡ଼େ ଦୁର୍ନୀତିର ଖବର ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା । ଆଉ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନିଆଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ହୋହଲ୍ଲା କରୁଛନ୍ତି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନଙ୍କ ସମୟରେ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ରାଜନୈତିକ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା । ବାକି ମାନଙ୍କୁ କୌଣସି କାମ କରିବାକୁ ଦିଆଯାଉନଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସମୟରେ କ\'ଣ ଘଟିଥିଲା - ପିଏମଏଲଏ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ଆମେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ମାମଲା ରୁଜୁ କରିଛୁ । କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ ସମୟରେ ଇଡି ୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସମ୍ପତ୍ତି ଜବତ କରିଥିଲା । ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ଇଡି ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସମ୍ପତ୍ତି ବିନିଯୋଗ କରିଛି, ଦେଶର ଲୁଟ୍ ହୋଇଥିବା ସାମଗ୍ରୀକୁ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଉ ଯେଉଁମାନେ ଏତେ ପରିମାଣର ଜିନିଷ, ନୋଟ୍‌ର ଗଦା ଧରି ଧରାପଡ଼ିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଅଧୀର ବାବୁ ବଙ୍ଗଳାରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେ ନୋଟ୍ ଗଦା ଦେଖିଛନ୍ତି । କାହା କାହା ଘରୁ ଧରାପଡ଼ିଥିଲ, କେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ଧରାପଡ଼ିଥିଲ । ନୋଟ୍ ଗଦା ଦେଖି ଦେଶ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆପଣ ଜନତାଙ୍କୁ ବୋକା କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ୟୁପିଏ ସରକାରରେ ଯେଉଁ ଦୁର୍ନୀତି କଥା କୁହାଯାଉଥିଲା, ସମୁଦାୟ ୧୦-୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା କୁ ନେଇ କିଭଳି ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା ତାହା ଜନସାଧାରଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି ।
ଆମେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି କୁ ଅଟକାଇ ରଖିଛୁ କିନ୍ତୁ ସେହି ସମସ୍ତ ଅର୍ଥ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ କରିଛୁ । ଏବେ ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗରିବଙ୍କୁ ଲୁଟ୍ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼ିଛି । ଡାଇରେକ୍ଟ ବେନିଫିଟ ଟ୍ରାନ୍ସଫର, ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲର ଶକ୍ତିକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛୁ । ଲୋକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି । ଯଦି ଜଣେ କଂଗ୍ରେସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥାନ୍ତେ ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ପଠାଇବେ, ୧୫ ପଇସା ପହଞ୍ôଚଥାଏ ଯଦି ମୁଁ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଦେଖୁଛି, ତେବେ ଆମେ ଯେଉଁ ୩୦ ଲକ୍ଷ ପଠାଇଛୁ, ଯଦି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମୟରେ ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ହିସାବ କରନ୍ତୁ କେତେ ଟଙ୍କା ଯାଇଥାନ୍ତା । ୧୫% ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିପାରୁନାହିଁ, ବାକି କୁଆଡ଼େ ଯାଉଛି ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମେ ୧୦ କୋଟି ନକଲି ନାମ ହଟାଇଦେଇଛୁ, ଏବେ ଲୋକମାନେ ପଚାରୁଛନ୍ତି ପୂର୍ବରୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଏତେ କମ୍ କାହିଁକି ଥିଲା, ଆପଣ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଆରି କରିଥିଲେ, ଯେଉଁ ଝିଅ ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିଲା, ସେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଥାନରୁ ବିଧବା ଭତ୍ତା ପାଉଥିଲା । ଆଉ ଏଭଳି ସରକାରୀ ଯୋଜନାକୁ ମାରିବାର ବାଟ ନ ଥାଇ ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା ୧୦ କୋଟି ନକଲି ନାମ, ଏସବୁ ରେ ସମସ୍ୟା । କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ରୋଜଗାର ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ନକଲି ନାମଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଭୁଲ ହାତକୁ ଯିବାରୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଛୁ । ଦେଶର ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇସା ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ସଠିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଆମ ଜୀବନ ବିତାଇଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସବୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳକୁ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ସମାଜରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆଜି ଏହା ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ, ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ମଧ୍ୟ ଯଦି କେହି କାହାକୁ ଚୋରି କରୁଥିଲେ କିମ୍ବା ନକଲ କରୁଥିଲେ, ତେବେ ସେ ମଧ୍ୟ ୧୦ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାହାକୁ ମୁହଁ ଦେଖାଉନଥିଲେ । ଆଜି ଯେଉଁ ଦୁର୍ନୀତି ଅଭିଯୋଗ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁମାନେ ଜେଲରେ ସମୟ ବାହାର କରି ପାରୋଲରେ ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏବେ ୱାସିଂ ମେସିନ୍ ଠାରୁ ବଡ଼ କାନ୍ଧ ଧରି ଏଭଳି ଚୋରଙ୍କୁ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଆପଣ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଥିବା ଅଭିଯୋଗ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁମାନେ ଦଣ୍ଡ ଭୋଗୁଛନ୍ତି ସେଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ଆପଣ ମହିମା ମଣ୍ଡନ କରନ୍ତି; ଆପଣ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ କେଉଁ ସଂସ୍କୃତି ଓ କେଉଁ ପ୍ରେରଣା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, କ\'ଣ ମାର୍ଗ ଓ କ'ଣ ଆପଣଙ୍କର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକତା ରହିଛି । ଆଉ ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ମହିମା ମଣ୍ଡନ କରାଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ମହାନ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଉଛି । ବାଚସ୍ପତି, ଏଭଳି ଜିନିଷ ଅଧିକ ଦିନ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ, ଏହି ଲୋକମାନେ ଲେଖିବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ମହିମା ମଣ୍ଡନର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ସେମାନେ, ନିଜ ପରିସମାପ୍ତିର ପତ୍ରରେ ହସ୍ତାକ୍ଷର ଏହି ଲୋକମାନେ କରୁଛନ୍ତ
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ତଦନ୍ତ କରିବା ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର କାମ । ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକ ସ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନ ରଖିଛି । ଏବଂ ବିଚାର କରିବା ବିଚାରପତିଙ୍କ କାମ ଏବଂ ସେ ତାଙ୍କ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମୁଁ ଏହି ପବିତ୍ର ଗୃହରେ ଏହାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଯେତେ ଚାହିଁବେ ମୋ ଉପରେ ଅତ୍ୟାଚାର କରିପାରିବେ, ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ମୋର ଲଢ଼େଇ ଜାରି ରହିବ । ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ଲୁଟିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଫେରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ଲୁଟିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଫେରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୁଁ ଏହି ଗୃହର ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନରୁ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି । ଯିଏ ଅଭିଯୋଗ କରିବ, କିନ୍ତୁ ଦେଶକୁ ଲୁଟ୍ ହେବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଯାହା ଲୁଟ୍ ହୋଇଛି ତାହା ଫେରାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଆଜି ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଯାଇଛି । ଆତଙ୍କବାଦ, ନକ୍ସଲବାଦ ଏବେ ଏକ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଚକ୍ରରେ ସୀମିତ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଭାରତର ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି, ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଏହି ନୀତିକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ଆଜି ଭାରତୀୟ ସେନା ସୀମାରୁ ସମୁଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ କୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ । ଆମେ ଆମ ସେନାର ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଯେତେ ଚେଷ୍ଟା କଲେ ବି ମୋ ସେନା ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଦେଖିଛି । କିଛି ରାଜନେତା ସେନା ପାଇଁ ହାଲୁକା ଶବ୍ଦ କହିବା ଅନୁଚିତ, ଏହା ମୋ ଦେଶର ସେନାକୁ ନିରାଶ କରିବ, ଯଦି କେହି ଏହି ସ୍ୱପ୍ନରେ ରହୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଚାଲିଯାଆନ୍ତୁ । ସେମାନେ ଦେଶର ମନୋଭାବକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଯଦି କାହାର ଏଜେଣ୍ଟ ହୋଇ ଏଭଳି ଭାଷା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଦେଶ ଏହାକୁ କେବେ ବି ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଆଉ ଯେଉଁମାନେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ଦେଶରେ ଏକ ଅଲଗା ଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି, ଏକାଠି ହେବାକଥା ଛାଡ଼ନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ କ\'ଣ ପଡ଼ିଛି, ଏତେ ଖଣ୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଆପଣ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହୋଇନାହାନ୍ତି କି? ଆପଣ ଦେଶକୁ ଏତେ ବିଭାଜିତ କରିସାରିଛନ୍ତିି, ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ଖଣ୍ଡଖଣ୍ଡ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ କେତେ ଦିନ ଏମିତି ଜାରି ରଖିବେ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯଦି ଏହି ଗୃହରେ କଶ୍ମୀର ପ୍ରସଙ୍ଗ ରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା, ତେବେ ସବୁବେଳେ ଚିନ୍ତାର ସ୍ୱର ଆସୁଥିଲା, ଗାଳିଗୁଲଜ ହେଉଥିଲା, ଅଭିଯୋଗ ଓ ପ୍ରତ୍ୟାରୋପ ହେଉଥିଲା । ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶ କୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି ଏବଂ ଗର୍ବର ସହ କରାଯାଉଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆଜି ସେଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି । ଧାରା ୩୭୦କୁ ନେଇ କ'ଣ ଉପହାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । କାଶ୍ମୀରବାସୀ ଏହାକୁ ଯେଭଳି ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, କାଶ୍ମୀରବାସୀ ଏହାକୁ କିଭଳି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା କାହାର ସମସ୍ୟା, କିଏ ଦେଶର କପାଳରେ ଆଘାତ ଦେଇଥିଲା, କିଏ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ଭିତରେ ଏଭଳି ଫାଟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ନେହେରୁଜୀଙ୍କ ନାମ ଉଲ୍ଲେଖ କଲେ ତାଙ୍କୁ ଖରାପ ଲାଗୁଛି, କିନ୍ତୁ କାଶ୍ମୀରକୁ ଯେଉଁ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା ତାହା ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ରହିଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଦେଶକୁ ଏହାର ପରିଣାମ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା । ନେହେରୁଙ୍କ ଭୁଲ ପାଇଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରବାସୀ, ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବହୁ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନେ ଭୁଲ କରିଥାଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଭୁଲକୁ ସୁଧାରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରଖିବୁ, ଆମେ ଅଟକିବାକୁ ଯାଉନାହୁଁ । ଆମେ ଏମିତି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ବାହାରକୁ ଯାଇଛୁ । ଆମ ପାଇଁ ଦେଶ ପ୍ରଥମ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ସବୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳର ନେତାଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବରଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିବି । ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ରହିଛି, ନୂଆ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ତାଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ରାଜନୀତି ହୁଏ, ତାଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ଆରୋପ ଓ ପ୍ରତ୍ୟାରୋପ ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ଦେଶଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ନୁହେଁ । ତେଣୁ ଆସନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ରାଜନୀତିରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାରେ କୌଣସି ବାଧା ନାହିଁ । ଏହି ରାସ୍ତା କୁ ଛାଡନ୍ତୁ ନାହିଁ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ଭାରତ ମାତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଚାହୁଁଛି । ଦୁନିଆରେ ଆସିଥିବା ସୁଯୋଗର ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଚାହୁଁଛି । ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଓ ସୁଖୀ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ଚାହୁଁଛି । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣମାନେ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ହାତ ଇଟା ଫିଙ୍ଗିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେବେ ଆପଣ ଲେଖିଦିଅନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଟାକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନେବି । ଆମେ ନେଇଥିବା ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଥରକୁ ଲଗାଇବି ଏବଂ ଆମେ ଦେଶକୁ ସେହି ସମୃଦ୍ଧି ଆଡକୁ ନେବୁ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଥରକୁ ଭାରତର, ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ମୋ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ର ସମସ୍ୟା ଜାଣିଛି । କିନ୍ତୁ ସେ ଯାହା କୁହନ୍ତି, ମୋତେ ଦୁଃଖ ହୁଏ ନାହିଁ ଏବଂ ମୁଁ ଦୁଃଖୀ ହେବା ଉଚିତ ମଧ୍ୟ ନୁହେଁ । କାରଣ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ସେମାନେ ନାମଦାର, ଆମେ କମଦାର । ଏବଂ ଆମ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ନାମଦାରଙ୍କ ଠାରୁ ଏହା ଶୁଣିବାକୁ ପଡିବ । ତେଣୁ ନାମଦାରମାନେ ଯାହା କୁହନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କର କିଛି କହିବାର ସହଜ ଅଧିକାର ଅଛି ଏବଂ ଆମେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଶୁଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆମେ ଶୁଣିବା ଜାରି ରଖିବୁ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆରାମଦାୟକ କରିବା ସହ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମାନ୍ୟବରଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ମୋତେ ଏହି ଗୌରବମୟ ଗୃହରେ ଭାଷଣ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଏହି ଅଭିଭାଷଣକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ଏବଂ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ଏବଂ ମୋର ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି ।