Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Lok Sabha
05 FEB 2024 10:34PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I stand here in support of the Motion of Thanks on the President's Address. When the Hon’ble President addressed all of us in this new building of the Parliament, and the way Sengol was leading the entire procession with dignity and respect, we all were following behind it … When this new tradition in the new House becomes a reflection of that sacred moment of Bharat’s independence, the dignity of democracy goes up manifold. The 75th Republic Day followed by the new parliament building and led by the Sengol … the entire scene was very impressive. When I was participating in the entire program from there, we don't see that grandeur from here, but when I saw the President and the Vice President with their dignified presence in the new House from there … I will always cherish that moment which was very impressive. I express my gratitude to more than 60 Hon’ble members for expressing their thoughts on the Motion of Thanks on the President's Address with humility.
I especially commend the resolution taken by the Opposition. Each and every aspect of their speech has strengthened my and the nation's conviction that they have resolved to stay there (in the opposition benches) for a long time. You sat here (in the treasury benches) for many decades, but now you have resolved to sit there (in the opposition benches) for many more decades. And the people are like the form of God. The way you all are working hard these days, I firmly believe that the divine form of people will surely bless you. And you will definitely reach even higher heights than you are right now and will be seen in the Visitors’ Gallery after the next elections. Adhir Ranjan (Chowdhury) ji, have you awarded them the contract this time? You have facilitated these things.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I can see that many of you have also lost the nerve to fight the elections. Many people changed their seats (to contest elections) last time, and I have heard that this time too they are eager to change their seats. And I have heard that many people now want to go to the Rajya Sabha instead of the Lok Sabha. They are trying to find their own way of assessing the situation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The President's Address is, in a way, a document based on facts and realities, which the President has presented before the nation. And if you look at this entire document, the Hon’ble President has attempted to encapsulate the realities, which depict the pace at which the country is progressing and the scale of expansion of activities. While keeping in mind Bharat’s bright future, the Hon’ble President has drawn our attention to four strong pillars. Her precise assessment is that the stronger and more developed these four pillars of the country are, the more prosperous our country will be, and it will progress rapidly. While mentioning these four pillars, she discussed the country's ‘Nari Shakti’ (women power), the country's ‘Yuva Shakti’ (youth power), our poor brothers and sisters, and the country's farmers, fishermen and our livestock breeders. The Hon’ble President has clearly stated the direction to achieve the goals of a ‘Viksit Bharat’ (developed India) through the empowerment of these four pillars. You may not consider the fishermen, livestock breeders, farmers, women and the youth as minorities … What has happened to you Dada (Adhir Ranjan Chowdhury)? Is this what you talk about the youth of this country? All sections of society are not equal. Is this what you should talk about the women of the country that they are not equal? How long will you keep thinking about divisions, how long will you keep dividing society? Limit your words, limit your boundaries, you have fragmented the country too much.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It would have been good if there were at least some positive aspects in this discussion before they make their way out. It would have been good if some positive suggestions would come up, but as always, all of you have disappointed the country a lot. The country understands the limit of your thinking. It repeatedly hurts to see this situation that this is their condition and the limit of their thinking.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The leaders may have changed, but the tape recorder is still playing the same tune. The same old themes, nothing new comes up. The same old rhetoric and the same old tune continue from your side. It is the election year. You could have worked a bit harder, brought forward some new issues, and conveyed a message to the public, but even in that, you failed. Ok, let me teach you this as well.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party is mostly responsible for the present condition of the Opposition. The Congress got a great opportunity to become a good opposition, and 10 years is not a short period. But they completely failed to fulfil that responsibility in those 10 years. There are also capable people in the Opposition (Congress party), but when their (leaders) failed, they did not allow the competent people in their party to rise because it could then lead to complications. And that’s why they did the same thing and repeatedly subdued those talented people in the opposition. There are many young and enthusiastic Members of Parliament in our House. They have enthusiasm and energy. But if they speak up, their image might rise, and perhaps someone else's image might get affected. With that concern in mind they did not allow the House to function to deny this young generation an opportunity to speak. In a way, they have inflicted such a big loss to themselves, the Opposition, the Parliament, and the country as well. And that's why I always believe that the country needs a healthy and effective Opposition. The country has suffered enough due to dynastic politics, and the Congress itself has paid the price for it. Now, even Adhir Babu is paying the price. We can see Adhir Babu's condition now. Otherwise, this was the time to stay in Parliament. But one has to serve the dynasty.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now, look at the situation, our (Mallikarjun) Kharge ji has shifted from this House to another House, and Gulam Nabi (Azad) ji has even shifted from the party. All of this is the result of dynastic politics. In the pursuit of launching the same product repeatedly, the Congress shop is now facing the prospect of being closed. And we're not talking about this shop (Mohabbat Ki Dukan), you're saying it. You say you've opened a shop, you say it everywhere. Now, such a situation has developed that there is a need to put a lock on the shop. Here, our Dada (Adhir Ranja Chowdhury) cannot give up his habit; he is sitting there and commenting on dynastic politics. Let me explain a bit today. Pardon me, Mr Speaker Sir, I am taking a little more time today. What is the dynastic politics that we talk about? We have never opposed dynastic politics if more than one person progresses in the political field with public support in any family. We talk about dynastic politics when a party is run by a family, which prioritizes party members from the family and when all decisions of the party are made by family members. That is dynastic politics. Neither Rajnath (Singh) ji nor Amit Shah ji have their own political parties. Therefore, where two parties of one family are mentioned, it is not appropriate in a democracy. In a democracy, it is not wrong if ten people from one family come into politics. We want young people to come. We also want this issue to be discussed. It's not just my concern; it's our concern for the democracy of the country, the politics of family dynasties and the politics of family parties. That's why if two people from one family progress, I welcome it; if ten people progress, I welcome it. The more new generations and good people come into the service of the nation, the better. The question is that families run parties. It's certain that if somebody is not the president then his or her son will be the president. This is a danger to democracy. Thank you Dada (Adhir Ranjan Chowdhury)! Generally, I never speak about this topic, but I spoke about it today.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Efforts are being made to repeatedly launch the same product.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress has become entangled in one family, they can't see the aspirations and achievements of millions of families, they can't see, they are not prepared to see beyond their own family. And a ‘cancel culture’ has developed in the Congress, anything - cancel, anything - cancel. The Congress has become stuck in such a cancel culture. If we say Make in India, Congress says cancel it, if we say ‘Aatmanirbhar Bharat (Self-reliant India), Congress says cancel it, if we say Vocal for Local, Congress says cancel it, if we say Vande Bharat Express, Congress says cancel it, if we talk about the new building of Parliament, Congress says cancel it. I am surprised. These are not Modi's achievements; these are the achievements of the country. How long will you nurture so much hatred? And because of that, you have also negated the successes of the country, the achievements of the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Hon’ble President discussed the economic aspects in detail while speaking about the roadmap for ‘Viksit Bharat’. She discussed the foundational pillars of the economy intricately. Bharat’s robust economy is being praised worldwide today; the entire world is impressed by it. And when the world is going through a crisis, naturally, she feels even better when Bharat is progressing. During the G20 Summit, all countries have seen what the world thinks about Bharat, what the world says about Bharat, and what the world does for Bharat. Based on the experiences of these ten years in office and seeing the strong economy of today's Bharat developing at a rapid pace, I confidently say that Bharat will become the world's third-largest economic power in our third term, and this is Modi's guarantee.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Were they not given the opportunity earlier? Everyone has been given a chance, right!
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When will we emerge as the world's third-largest economic power, some of our colleagues in the Opposition make a strange argument! They say, "What's the big deal? It will happen on its own. What's your contribution, what is the contribution of Modi? It will happen on its own.” I want to explain through this House what the role of the government is, especially to the youth of the country. I want to tell the youth of the country how things happen and what is the role of the government.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Ten years ago, when the Interim Budget was presented in February 2014, you know who was ruling, and the country knows too. When the Finance Minister of that time presented the Interim Budget ten years ago, what he said at that time is of great significance. I am quoting him word by word. When you say that Bharat will automatically reach the third position, they should understand. What did they say? "I now wish to look forward and outline a vision for the future, vision for the future.” The greatest economist of the universe was saying, "I now wish to look forward and outline a vision for the future." He further said, "I wonder how many have noted the fact that the economy of the country in terms of size of its GDP is the 11th largest in the world." Imagine the pride when we reached 11th position in 2014. Today we have reached the 5th position, and what is happening to you now?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I am reading further. (Gaurav) Gogoi ji, thank you, you said it well. I am reading further, listen carefully, colleagues, listen carefully. He said, "It is the 11th largest in the world”. It was a matter of great pride. Then he went on to say, "There are great things in the store. There is a well-argued view that in the next three decades, the nominal GDP will take the country to the 3rd rank after the US and China." At that time, this great economist of the universe was saying that we will reach the third position in thirty years, and then he said, "This is my vision." There are many people who live with these notions; he is the greatest economist of the universe. They were saying this in 2014, and what vision they see, that by 2044 Bharat will be the third-largest economy. This is their vision, this is their limit. They had lost the ability to dream; determination was a distant thing for them.
They offered the youth of my country to wait for thirty years. But today, we stand before you with confidence, standing in this august House. And I assure you that we will not take 30 years - this is Modi's guarantee. In my third term, the country will become the third-largest economic power in the world. I feel sorry for them for how they set goals and how far their thinking went. And you (the Congress leaders) were proud to be at 11th position, whereas, we have brought the economy of the country to fifth position. But if the country reaching the 11th position made you happy, then you should also be happy about the country reaching the fifth position. The country has reached 5th position, you should be happy. Where are you stuck?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The entire world is watching today the speed of the BJP government's work, the magnitude of our goals, and the strength of our resolve.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
The saying goes, and this is often used in Uttar Pradesh: नौ दिन चले अढ़ाई कोस and I believe this saying perfectly defines the Congress party. The sluggish pace of the Congress has no comparison. The speed at which work is being done in the country today is something a Congress government could never even imagine.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
For the rural poor, we have built 4 crore houses. And for the urban poor, 80 lakh pucca houses have been constructed. If these houses had been built at the pace of the Congress (government), I calculate what would have happened. If the pace of the Congress (government) had been as it was, it would have taken 100 years to accomplish this much work. Five generations would have passed.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the last 10 years, electrification of 40,000 kilometers of railway tracks has been completed. If the country had been running at the pace of the Congress (government), it would have taken 80 years to accomplish this task. In a way, four generations would have passed.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have provided 17 crore additional gas connections and this is my account for 10 years. If we had followed the Congress (government’s) pace, it would have taken another 60 years to provide these connections, which is equivalent to three generations spending their lives cooking over smoke.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During the term of our government, sanitation coverage has reached from 40 per cent to 100 per cent. If the Congress (government’s) pace had been followed, this task would have taken another 60-70 years to accomplish, and at least three generations would have passed, but still there would be no guarantee whether it would have been achieved or not.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The mentality of the Congress has caused a lot of damage to the country. The Congress has never trusted the capabilities of the nation. They always considered themselves rulers and continuously underestimated the people, diminishing their importance.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I know how they thought about the citizens of the country. They would feel a little pricked if I took his name. The first Prime Minister of Bharat, Jawaharlal Nehru, made a statement from the Red Fort on August 15th, which I will now read: "The habit of working hard is not common in India. We do not work as much as the people of Europe, Japan, China, Russia, or America do." Nehru ji made these remarks from the Red Fort. "Do not think that these nations became prosperous by magic; it was through hard work and intelligence." He was giving certificates to them, undermining the people of Bharat. Nehru ji's perception of Indians was that they were lazy. Nehru ji's perception of Indians was that they were less intelligent.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Indira (Gandhi) ji’s mindset wasn't much different from Nehru's. On August 15th, Indira ji said from the Red Fort, "Unfortunately, our habit is such that when a good deed is completed, we become complacent, and when difficulties arise, we become hopeless. Sometimes it feels like the entire nation has embraced a sense of defeatism." Looking at the Congress members today, it seems that while Indira ji may not have accurately assessed the (capabilities of the) people of the country, but she had made a precise assessment of the Congress party itself. The members of the Congress's royal family viewed my country's people in the same light because they themselves were like that. And even today, we see the same kind of thinking from them.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party has always placed its trust solely in one family. They can neither think independently nor see beyond that family. They recently formed ‘Bhanumati Ka Kunba’ (I.N.D.I.A alliance), but then started ‘Ekla Chalo Re’ (walking alone). The Congress members have learned the new trade of motor mechanics, so they must have understood what alignment means. But what I see is that the alignment of the (I.N.D.I.A) alliance itself has gone awry. When they don't have trust in each other within their own alliance, how can they have faith in the country?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have faith in the capability of our nation, and we trust in the power of the people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When the people of the country first gave us the opportunity to serve, we spent a considerable amount of time and energy during our first term, filling the potholes that existed during the time of the previous UPA government. We kept filling those potholes during our first term. In our second term, we laid the foundation of a new Bharat, and in our third term, we will accelerate the construction of ‘Viksit Bharat’.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In our first term, we advanced numerous public welfare initiatives such as Swachh Bharat, Ujjwala, Ayushman Bharat, Beti Bachao-Beti Padhao, Sugamya Bharat, Digital India...We transformed many pro-people projects into campaigns. We made the tax system easier with decisions like GST. The public supported us wholeheartedly upon seeing these initiatives. They blessed us with even more support than before. Then, our second term began. The second term was about fulfilling promises and commitments. In our second term, we witnessed the completion of achievements that the country had been waiting for a long time. We all saw the abrogation of Article 370. With the power of the votes of Hon’ble MPs, Article 370 was abolished. The Nari Shakti Vandan Adhiniyam, a law empowering women, was enacted in the second term.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
From space to the Olympics, from powerful forces to Parliament, the echo of ‘Nari Shakti’ (women's power) is being heard. Today, the country has witnessed the empowerment of ‘Nari Shakti’.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
From north to south, east to west, people have witnessed decades-old and stalled projects being completed in a timely manner.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have progressed from archaic laws under British rule, which were punitive in nature, to the modern justice system. Our government has abolished hundreds of such laws that had become irrelevant. More than 40,000 compliances have been eliminated by the government.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Bharat has envisioned the future progress through initiatives like "Amrit Bharat" and "Namo Bharat" trains.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The villages and the millions of people across the country have witnessed the ‘Sankalp Yatra’ of ‘Viksit Bharat’, and the effort put behind achieving saturation, ensuring that everyone receives what they rightfully deserve, and making efforts to reach out and provide at their doorstep is something the country is witnessing for the first time.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Lord Ram not only returned to his home but a great temple was constructed that will rejuvenate Bharat’s great cultural heritage with new energy.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now, the third term of our government is not too far away. There are about 100-125 days left. And this time, the Modi government, the entire country is saying, "This time, it's the Modi government," even Kharge ji is saying, "This time, it's the Modi government." But, Mr Speaker Sir, I usually don't get caught up in numbers and statistics. But I can see the mood of the nation; it will ensure that the NDA (National Democratic Alliance) crosses the 400-mark. However, the Bharatiya Janata Party will surely get 370 seats. BJP will get 370 seats and NDA will cross 400.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our third term will witness monumental decisions. I had said it from the Red Fort, and I reiterated it during the consecration ceremony of the Ram Temple. I said - I want to see the country prospering and reaching the pinnacle of success for the next thousand years. The third term will be dedicated to laying a strong foundation for the 1,000 years.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have great confidence for the people of Bharat and their future. I have immense faith in the capabilities of our 1.4 billion citizens. Over the past 10 years, 25 crore people have emerged from poverty, which demonstrates this capability.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have always said that if the poor are provided with tools, resources and dignity, our poor people have the capability to overcome poverty. We have chosen that path, and my poor brothers and sisters have demonstrated their ability to overcome poverty. With this mindset, we have provided them with tools, resources, dignity, and self-respect. Today, 50 crore poor people have bank accounts, something they could never have imagined before. About four crore poor families have a solid roof over their heads, which gives them a new sense of dignity. More than 11 crore families have access to clean drinking water through taps. Over 55 crore poor people have received Ayushman Bharat cards. If there is any illness in the family, they will not fall back into poverty. They have faith that no matter what illness strikes, Modi is there for them. Free grain facilities have been provided to 80 crore people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Modi took care of those whom no one had ever cared before. For the first time in the country, consideration was given to the street vendors. Through the PM SVANidhi scheme, they have now come out of the cycle of interest, taking loans from banks and expanding their businesses. For the first time in the country, consideration was given to the skill of hands, which have the capability to build the nation as well, my fellow Vishwakarma friends. We have provided modern tools, modern training, financial assistance to them and also helped open up the global market for them. For the first time in the country, we have also thought about the Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG), our brothers and sisters who are extremely marginalized, whose numbers are very few, and who are not noticed in terms of votes. But we are beyond the vote, we are connected by hearts. That is why, for the PVTG communities, the PM JANMAN Yojana has been initiated to work towards their welfare. Moreover, the villages at the border, which were left untouched as the last villages, we have transformed those last villages into the first villages and completely changed the direction of development.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When I repeatedly advocate for Millets, I talk about Millets in the world and serve it with pride in front of the leaders of the G-20 countries. Behind it and in my heart are more than 3 crore small farmers who cultivate Millets, and their well-being is something we are connected to.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When I advocate for Vocal for Local, when I talk about Make in India, I think about the welfare of millions of families connected to it, including crores of household industries, small industries, and cottage industries.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party had forgotten Khadi, (previous) governments had forgotten it. Today, I have successfully moved forward in empowering Khadi because the lives of millions of weavers are associated with Khadi. I am concerned about their welfare.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our government is making various efforts in every corner of the country to eradicate poverty, to make the poor prosperous. For those for whom the vote bank was everything, their welfare was not possible. Their welfare is the welfare of the nation for us, and that's why we have embarked on this path.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party, the UPA government, have not done any justice to the OBC (Other Backward Classes) community; they have committed injustice. These people have left no stone unturned in insulting OBC leaders. A few days ago, when Bharat Ratna was awarded to Karpoori Thakur ji, we honoured him. But think about the treatment meted out to Karpoori Thakur, the great man from the OBC community. How he was treated unjustly. When he became the Chief Minister of Bihar in 1970, what kind of games were played to remove him from office. What was not done to destabilize his government?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party did not tolerate leaders from the extremely backward classes. In 1987, when the Congress party's flag was flying high across the country and they were in power everywhere, they refused to accept Karpoori Thakur as the opposition leader and gave the reason that he could not respect the Constitution. The same Karpoori Thakur who dedicated his entire life to the principles of democracy, who stood firm for the ideals of the Constitution, was insulted by the Congress party.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These days, our Congress colleagues express a lot of concern about the number of people from the backward classes in the government, where they are positioned, and constantly keep track of it. But I am surprised they don't seem to notice the biggest OBC. They close their eyes to it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Let me tell those who rake up these issues. During the time of the UPA, an extra-constitutional body was created, in front of which the government had no say. Just check the National Advisory Council, was there any OBC in it? Just take a look. Such a powerful body was created, and they were making appointments there.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the past 10 years, several steps have been taken towards empowering women. Efforts have been made to empower society under the leadership of women.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Nowadays, there is no sector in Bharat where the doors are closed for the country's daughters. Today, our country's daughters are flying fighter jets and also keeping our country's borders secure.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In our rural economy, our 10 crore sisters are connected with Women Self Help Groups and are engaged in economic activities. They are providing new strength to the rural economy, and I am happy to say that as a result of these efforts, nearly one crore sisters have become ‘Lakhpati Didis’ in our country today. When I talk to them and see their self-confidence, I am firmly convinced that in our upcoming term, we will witness 3 crore ‘Lakhpati Didis’ in our country. You can imagine how significant a change will occur in the rural economy.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The perception regarding daughters in our country, which used to be deeply ingrained in society and minds, is changing rapidly today. If we look closely, we will realize how significant and positive this change is. In the past, when a daughter was born, discussions revolved around how to manage the expenses, how to educate her, and what her future would be like. It was seen as a burden, and such discussions were common. Today, when a daughter is born, the question is asked whether a Sukanya Samriddhi Account has been opened for her or not. This change is remarkable.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Earlier, the question used to be whether a woman could continue working after getting pregnant. It was believed that once pregnant, she wouldn't be able to work. Today, the scenario has changed. Now, it is said that you can take a 26-week paid leave, and even after that, if you need more time off, you will get it. This is a significant change. Previously, society would question why a woman wanted to work despite being married. Questions would arise about whether her husband's salary was insufficient, and so on. Today, people are asking, "Madam, your start-up is doing so well. Can I get a job there?" This change is remarkable.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Once upon a time, the question was asked, "Your daughter is getting older, when will she get married?" Today, the question asked is, "How well does your daughter balance both personal and professional responsibilities? How does she manage it?"
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Once upon a time, it was asked in the household whether the head of the household was present or not. “Call the head of the family”, it used to be said. Today, when you visit someone's home, the bills for electricity, water, and gas come in the name of the woman of the house. It's my mothers and sisters who have taken on the role of the head of the family. This change has been brought about. And this change is part of our resolve for the development of ‘Viksit Bharat’ in the ‘Amrit Kaal’, and I am witnessing the emergence of this as a great force, and I am seeing the manifestation of that power.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have witnessed a habit of shedding tears for the farmers. This country has seen how farmers' trust has been betrayed in various ways. During the Congress era, the annual budget for agriculture was only 25,000 crore rupees. Hon’ble Mr Speaker Sir, our government's budget is 1.25 lakh crore rupees.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party (government) had purchased rice and wheat from farmers worth 7 lakh crore rupees during its 10-year tenure. In our 10 years, we have purchased rice and wheat worth nearly 18 lakh crore rupees. The Congress government hardly purchased lentils and sesame seeds, if at all. We have purchased lentils and sesame seeds worth more than 1.25 lakh crore rupees. Our Congress colleagues made fun of the PM Kisan Samman Nidhi scheme, and when I launched this scheme in my first term, I remember the false narrative which was spread. They used to visit villages and say "Don't take Modi's money. When he wins the election once, he will ask for all the money back with interest." Such a lie was spread. An attempt was made to make the farmers fool.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We sent Rs. 2 lakh 80 thousand crore under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. Rs. 1.5 lakh crore has been given to my farmer brothers and sisters as against the premium of Rs. 30,000 rupees under the PM Fasal Bima Yojana. During the Congress rule, there was never any recognition or concern for fishermen or livestock farmers. For the first time in this country, a separate ministry was created for fishermen; a separate ministry for animal husbandry was created. For the first time, a farmer credit card was given to livestock farmers and fishermen, so that they could get money from the bank at a low interest rate and expand their business. For the farmers and fishermen, this concern is not only for animals, it is an important part of life. These animals also play a very important role in running the economic cycle. We have administered more than 50 crore vaccinations to save our animals from Foot and Mouth Disease, which was never thought of before.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, there are more new opportunities for youth than ever before in the country. The entire vocabulary has changed; words that were never heard before are now commonplace in conversations around the world. Today, the buzz of start-ups is everywhere, and unicorns are being discussed. Digital creators form a significant group today. The discussion today revolves around the green economy. This new vocabulary of the new Bharat is on the lips of the youth. These are the new environments of the new economic empire, a new identity. These sectors are creating millions of new opportunities for employment for the youth. Before 2014, the size of the digital economy was negligible, and it was hardly discussed. Today, Bharat leads in the world's digital economy. Millions of youths are connected to it, and in the coming times, the Digital India Movement will bring numerous employment opportunities for the country's youth and various professionals.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, Made in India phones are reaching the world. We have become number 2 in the world. On one hand, there is the availability of cheap mobile phones, and on the other hand, there is cheap data. Because of these two factors, there has been a huge revolution in the country and the world. At the price at which we are providing these mobile phones and data to our youth today, this has become a reason for this revolution. Today, the country is witnessing the Make in India campaign, record manufacturing and record exports.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These are the jobs that bring the most employment opportunities for our youth, creating the most job opportunities.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There has been an unprecedented leap in the tourism sector in the last 10 years. In our country, tourism is such a sector that offers employment opportunities to maximum people with minimal capital investment. Even an ordinary person has the opportunity to find employment in this sector. The tourism sector holds the highest potential for self-employment. In the last 10 years, the number of airports has doubled. Bharat has not just built airports; it has become the world's third-largest domestic aviation sector, the third-largest in the world. We should all be happy; the Indian airlines have placed orders for 1,000 new aircraft, 1,000 new aircraft in the country! And when so many airplanes are in operation, how vibrant all the airports will be. How many pilots, crew members, engineers, ground service personnel will be needed—meaning, new areas of employment are opening up. The aviation sector has emerged as a very big new opportunity for Bharat.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We are striving to strengthen the economy by taking strong steps. We want youth to find jobs and also have social security. Based on these two aspects and on our own principles, we make decisions. In the EPFO (Employees' Provident Fund Organisation), there have been about 18 crore new subscribers in the past 10 years, without any fake names involved. There are 8 crore people among those who have obtained Mudra loans, who have started their business for the first time in their lives. And when they take a Mudra loan, they not only secure employment for themselves but also provide employment to one or two more people because of the nature of their work. We have supported millions of street vendors. There are 10 crore women connected to such occupations. And as I said, we will soon see three crore ‘Lakhpati Didis’ within our country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There are some figures that only an economist understands, it is not like that. An ordinary person can comprehend them too. In the 10 years before 2014, the budget for infrastructure construction was approximately 12 lakh crore rupees. In those 10 years, it was 12 lakh crore rupees. In the past 10 years, the budget for infrastructure construction has been 44 lakh crore rupees. This indicates how employment increases. One can understand from this figure.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
You can estimate the number of people who have found employment due to this amount. We are making Bharat a hub for manufacturing, research, and innovation, encouraging the country's youth in this direction. We are developing systems, creating economic assistance programs.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have always been dependent on the energy sector. There is a need to do a lot in the direction of self-reliance in the energy sector, especially towards green energy and hydrogen, where we are moving forward in a significant way with unprecedented investment. Another sector where Bharat needs to lead is semiconductors. Previous governments made efforts, but not much success was achieved. Now, in the situation we are in, I confidently say that despite the setbacks of the past three decades, the future belongs to us. I see unprecedented investment in the semiconductor sector, and Bharat will make a significant contribution to the world. For all these reasons, Hon’ble Mr Speaker Sir, the possibilities of quality jobs are going to increase significantly, and that's why we have established a separate Skill Ministry so that the youth of the country can acquire skills and get such opportunities. We are working towards advancing in the direction of Industry 4.0, preparing the manpower for it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A lot has been said about inflation here. I definitely wish that some truth should come before the country. History bears witness, whenever Congress comes to power, inflation follows. I want to say something in this House today. I do not want to criticize anyone, but those who do not understand what we say; they should try to understand the voice of their own leaders. It was said sometime and by someone, I will tell you his name later. “Because the price of everything has increased, trouble has spread, and the common people are stuck in it.” Whose statement of fact is this? This was said by our Pandit Nehru ji from the Red Fort at that time. “Because the price of everything has increased, trouble has spread, and the common people are stuck in it,” this statement is from that time. He acknowledged from the Red Fort that inflation has increased everywhere. Now, after 10 years of this statement, after 10 years of Nehru ji's statement, let me present another quote before you. I'm repeating the quote. “You are still facing some difficulties, problems, because of inflation. There is some helplessness; the situation is not completely under control, although it will be under control soon”. Even after 10 years, the same song of inflation was sung, and who said this again? It was Nehru ji who said it during his tenure as the Prime Minister of the country. He had been the Prime Minister for 12 years by then, but inflation was not coming under control. “You are facing difficulties because of inflation”, this was the song they kept singing.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now I am reading another part of the speech. “When the country progresses, to some extent prices also rise, we also need to see how to control the prices of essential commodities.” Who said this? It was said by Indira Gandhi ji. When she had locked all the doors in the country, people were put in jail in 1974; there was 30 per cent inflation, 30 per cent!
Hon’ble Mr Speaker Sir,
What she said in the speech will astonish you. She said, “If there is no land, meaning if there is no land for cultivation, then grow vegetables in your pots and containers." Such advice was given by people occupying high positions. There were two songs about inflation that became super hits at that time in our country. They were sung everywhere. One was ‘Mehangai Mar Gayee’ and the other was ‘Mehngai Dayain Khaye Jaat Hai’. And both of these songs came during the Congress regime.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During the UPA's tenure, inflation was in double digits, there was double-digit inflation, this cannot be denied. And the UPA government's argument was … insensitive! It was said that if you can afford to eat expensive ice cream, then why are you crying about inflation? This was said. Whenever Congress came to power, it only strengthened inflation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our government has consistently kept inflation under control. Despite the two wars and the biggest crisis (in the form of Corona) in 100 years, we have managed to control inflation, and we have succeeded.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A lot of anger was expressed here. As much as possible, the anger was expressed in strong words. I understand their pain. I understand their frustration and anger because the arrow has hit the target. Agencies are taking action on corruption. There is so much anger regarding that, and certain words are being used.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
What used to be discussed in our Parliament 10 years ago? The entire time in the House was dedicated to discussions on scams. The debate used to be on corruption. There was a constant demand for action. The House kept demanding action, action and action. That era was a stain on the country. The news related to corruption was everywhere, and it used to be every day. And today, when action is being taken against corrupt individuals, people create a ruckus in their support.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During their time, agencies were only used for political purposes. They were not allowed to do any other work. Now, look at what happened during their regime. Under the PMLA Act, we have registered more than double the number of cases compared to before. During the Congress era, the Enforcement Directorate seized assets worth 5,000 crore rupees. During our tenure, the ED has seized assets worth 1 lakh crores rupees. This loot of the country's wealth has to be returned. When so many assets are seized, stacks of currency notes are seized … Adhir Babu comes from Bengal, he has seen the stack of currency notes. From whose houses these seizures were made, from which states the assets were seized? The country is shocked to see these stacks of currency notes. But now you cannot fool the people, the people are watching. There was a talk of corruption worth 10-15 lakh crore rupees during the UPA government.
We have exposed scams worth lakhs of crores, and we have put all that money to work for the poor, for the welfare of the poor. Now, it has become very difficult for middlemen to loot the poor. We have recognised the power of the Direct Benefit Transfer, Jan Dhan accounts, Aadhaar, and Mobile. We have directly transferred more than 30 lakh crore rupees into people's accounts. And a Prime Minister of the Congress had said that if one rupee is sent from the Centre, only 15 paise reach the beneficiaries. If I calculate according to that statement, then the 30 lakh crore rupees that we have sent … if that era had prevailed, how much money would have been embezzled, calculate that. Only 15 per cent of this amount would have reached the people. Where would the rest of the money have gone?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have removed 10 crore fake names. Now people ask why the numbers have decreased. You had created such a system under your administration that even if a daughter was not born, she would receive a widow's pension from your office. And the trouble that exists now, it is because of these things. Their daily income has stopped.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have saved nearly 3 lakh crore rupees from falling into the wrong hands by removing these fake names, by preventing them from going into the wrong hands. We have devoted our lives to saving every penny of the country's taxpayers and investing it in the right work.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
All political parties need to think and should be concerned about those in society. It's unfortunate for the country that in the past, if someone stole or copied in the classroom, they wouldn't show their face to anyone for at least 10 days. Today, those who have been accused of corruption and who have served time in jail and are now out on parole, are being glorified in public life. Where do you want to take this country? Those who have been punished … I understand that you can have doubts about the allegations against them, but for those who have been proven guilty, who have served or are serving their sentences, you glorify them. What culture is this and what inspiration do you want to give to the future generations of this country? What kind of compulsion is leading you to do this? Those people are being glorified and touted as great people. Where the rule of the Constitution prevails, where there is democracy, such things cannot go on for long, Mr Speaker, Sir. These people should keep that in mind. Those who are glorifying such people are signing their own end with their own hands.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Investigation is the job of the agencies. Agencies are independent, and the Constitution has kept them independent. The job of judging is that of the judges, and they are doing their job. And Mr Speaker Sir, I want to reiterate in this august House once again, no matter how much oppression is inflicted upon me, the fight against corruption will continue. Those who have looted the country will have to return the money. I promise this to the nation from this august House. Make allegations against whosoever you want, but the country will not be allowed to be looted, and those who have looted will have to return what they have taken.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The country is realizing the importance of security and peace. Compared to the last decade, today the nation is truly fortified in the realm of security. Terrorism and Naxalism have been largely contained. In fact, Bharat’s policy of zero tolerance towards terrorism is now compelling the entire world to follow suit. The prowess of Bharat’s armed forces, from the borders to the seas, is evident today. We should take pride in our army's valour. No matter how hard some politicians try to undermine their morale, I have faith in my armed forces. I have seen their capabilities. Some politicians may speak lightly of the armed forces, but I believe my country's armed forces will not be demoralized. Those who dream of dividing the country, using language that aims to break the morale of our soldiers … The country will never accept such attempts. What satisfaction do you find in breaking the country into pieces? You have already broken the nation into so many fragments, and yet you want to continue doing so. How long will you keep breaking it?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
If there used to be discussions about Kashmir in this very House, there used to be concern, there would be accusations and counter-accusations. Today, there is talk of unprecedented development in Jammu and Kashmir, and it is being celebrated with pride. Tourism is continuously increasing. When there is a G20 summit held there, the entire world now praises it. Article 370 was kept alive, creating chaos. The way the people of Kashmir have embraced the abrogation of Article 370 … who had created this problem? Who had thrust this problem to the nation? Who had created such a rift within the Indian Constitution?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
If we mention Nehru ji's name, they feel bad, but the problems Kashmir had to endure, the root of it was his thinking, and the consequence of it had to be borne by this country. The people of Jammu and Kashmir, the people of this country have had to pay a very big price for Nehru ji's mistakes.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
They may have made mistakes, but our efforts to rectify those mistakes will continue even after enduring hardships. We are not going to stop. We are people who have set out to work for the country. For us, the nation comes first.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I would like to appeal to all the leaders of political parties, all Hon’ble members, that a significant opportunity has come for Bharat. In the global context, a great opportunity has arisen for Bharat, an opportunity to move forward with new self-confidence. Politics has its place, allegations and counter-allegations have their place, but there is nothing greater than the country. Therefore, let's come together, shoulder to shoulder, and move forward for the development of the nation. While politics has its role, there is no hindrance to progressing in nation-building even while being in politics. Do not abandon this path. I am seeking your support, seeking your support for the well-being of Mother India. I am seeking your support to harness the opportunities that are in the world. I want your cooperation to make the lives of 140 crore citizens prosperous and happy. But if you cannot support me directly, and if your hands are tied to just throwing stones, then write it down, I will use every stone of yours to strengthen the foundation of a ‘Viksit Bharat’. I will put in every effort to strengthen the foundation of the dreams of ‘Viksit Bharat’ that we are carrying forward, and we will lead the country towards prosperity. Throw as many stones as you want, I will use every stone of yours in the work of developing the dreams of Bharat, prosperous Bharat, and ‘Viksit Bharat’. I assure you this too.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I understand the difficulties of my (opposition) friends. But whatever they say, I don't get upset, nor should I. Because I know they are entitled to speak, while we are the ones who work. And it's only natural for workers to listen to those who only speak. So let them say whatever they want, they have the inherent right to speak, and we workers have to listen. We will continue to listen and strive to lead the country forward.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
You've given me the opportunity to reply to the Motion of Thanks on the President's Address in this august House. With gratitude towards the Motion of Thanks for supporting the Hon’ble President's Address, I now conclude my speech.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰত্যুত্তৰৰ অসমীয়া অনুবাদ
05 FEB 2024 10:34PM by PIB Guwahati
মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াৰ ভাষণৰ ধন্যবাদ প্ৰস্তাৱ জনাবলৈ থিয় হৈছো৷ যেতিয়া সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে সংসদৰ এই নতুন ভৱনত আমাক সকলোকে সম্বোধন কৰিবলৈ আহিছিল আৰু যি গৌৰৱ আৰু সন্মানেৰে ছেংগোলে সমগ্ৰ যাত্ৰাটোক নেতৃত্ব দিছিল আৰু আমি সকলোৱে ইয়াক অনুসৰণ কৰিছিলোঁ৷ নতুন সদনত এই নতুন পৰম্পৰা যেতিয়া ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ সেই পবিত্ৰ মুহূৰ্তৰ প্ৰতিফলন হৈ পৰে, তেতিয়া গণতন্ত্ৰৰ মৰ্যাদা বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। ৭৫সংখ্যক গণৰাজ্য দিৱস, নতুন সংসদ ভৱন, ছেংগোলৰ নেতৃত্ব, এই গোটেই দৃশ্যটো সঁচাকৈয়ে অতি আকৰ্ষণীয় আছিল। যেতিয়া মই তাৰ পৰাই সমগ্ৰ অনুষ্ঠানটোত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলো। ইয়াৰ পৰা আমি ইমান ভব্যতা দেখা নাপাওঁ। কিন্তু তাৰ পৰাই যেতিয়া দেখিলোঁ যে নতুন সদনত ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি মৰ্যাদা সহকাৰে উপস্থিতি আছিল, সেই দৃশ্যই আমাৰ সকলোকে আপ্লুত কৰিছিল, যিটো আমি সদায় মনত ৰাখিম। ৬০জনতকৈ অধিক সন্মানীয় সদস্যই ৰাষ্ট্ৰপতিলৈ ধন্যবাদৰ প্ৰস্তাৱ সন্দৰ্ভত নিজৰ মতামত আগবঢ়াইছে। মতামত আগবঢ়োৱা আমাৰ সকলো সন্মানীয় সাংসদলৈ বিনম্ৰভাৱে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। বিৰোধীয়ে যি সংকল্প লৈছে তাৰ মই বিশেষ শলাগ লৈছো। তেওঁৰ ভাষণৰ প্ৰতিটো শব্দই মোৰ আৰু দেশৰ আস্থাক নিশ্চিত কৰিছে যে তেওঁ বহুদিন তাত থাকিবলৈ সংকল্প লৈছে। আপোনালোকে যেনেকৈ বহু দশক ইয়াত বহি আছিল, বহু দশক ধৰি বহি থকাৰ সংকল্প আৰু জনসাধাৰণৰ সমৰ্থন ঈশ্বৰৰ ৰূপ। আৰু আজিকালি আপোনালোকে যিদৰে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে ঈশ্বৰসদৃশ জনতা জনাৰ্দনে আপোনালোকক নিশ্চয় আশীৰ্বাদ দিব। আৰু আপানালোকে যিটো স্থানত আছে তাতকৈ উচ্চ উচ্চতাত নিশ্চয়কৈ উপনীত হ’ব আৰু পৰৱৰ্তী নিৰ্বাচনত দৰ্শকৰ শাৰীত প্ৰত্যক্ষ কৰিব৷ অধিৰ ৰঞ্জন জী এইবাৰ আপোনাৰ কন্ট্ৰেক্ট দিছে তেওঁক দিছে নেকি? আপুনি এইবোৰ সামগ্ৰীকে যোগান ধৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই দেখিছোঁ আপোনালোকৰ বহুতেই নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰাৰ সাহস হেৰুৱাই পেলাইছে। আৰু শুনিছোঁ যোৱাবাৰো বহুতে আসন সলনি কৰিছিল আৰু এইবাৰো আসন সলনি কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। আৰু মই শুনিছোঁ যে বহুতে এতিয়া লোকসভাৰ সলনি ৰাজ্যসভালৈ যাব বিচাৰে, গতিকে চৰ্তসমূহ মূল্যায়ন কৰাৰ পিছত তেওঁলোকে নিজৰ বাট বিচাৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণ তথ্য আৰু বাস্তৱৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি অতি শেহতীয়া নথিৰ দৰে, যিটো ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে দেশৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিছে৷ আৰু যদি আপুনি এই সমগ্ৰ নথিখন চায়, তেন্তে সেই বাস্তৱতাক সামৰি লোৱাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে, যাৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে দেশখন কিমান দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে আৰু কাৰ্য্যকলাপসমূহ কিমান পৰিসৰত সম্প্ৰসাৰিত হৈছে তাৰ বিৱৰণ দাঙি ধৰিছে। ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ কথাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে আমাৰ সকলো মনোযোগ চাৰিটা শক্তিশালী স্তম্ভৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত কৰিছে আৰু তেওঁ সঠিকভাৱে অনুমান কৰিছে যে দেশৰ চাৰিটা স্তম্ভ যিমানেই শক্তিশালী হ’ব সিমানেই ই অধিক সমৃদ্ধিশালী হ’ব৷ আমাৰ দেশ যিমানেই সমৃদ্ধিশালী হ'ব সিমানেই দ্ৰুতগতিত সমৃদ্ধিশালী হ'ব। আৰু এই ৪টা স্তম্ভৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ দেশৰ নাৰী শক্তি, দেশৰ যুৱ শক্তি, দেশৰ আমাৰ দুখীয়া ভাই-ভনী আৰু আমাৰ কৃষক, আমাৰ মাছমৰীয়া, দেশৰ আমাৰ গোপালকৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছে। সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁলোকৰ সৱলীকৰণৰ জৰিয়তে উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ পথত স্পষ্ট নিৰ্দেশনা দিছে। শ্ৰদ্ধাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কৈছে যে ভাল হ’ব, হ’ব পাৰে আপোনালোক সংখ্যালঘু মাছমৰীয়া নহয়, হ’ব পাৰে আপোনালোক গৰু-ম’হৰ পালক নহয়, হ’ব পাৰে আপোনালোক কৃষক সংখ্যালঘু নহয়, হ’ব পাৰে আপোনালোক মহিলা সংখ্যালঘু নহয়, হ’ব পাৰে আপোনালোক যুৱক সংখ্যালঘু নহয়। কি হৈছে দাদা? এই কথা কয় এই দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে। সমাজৰ সকলো শ্ৰেণী নাই। দেশৰ নাৰীক লৈ চৰ্চা হৈছে নেকি? দেশৰ সকলো মহিলা নাই। কিমান দিনলৈ আপুনি টুকুৰা টুকুৰকৈ চিন্তা কৰি থাকিব, কিমান দিনলৈ সমাজখনক বিভাজিত কৰি থাকিব। অলপ কমকৈ কথা কওক, আপোনালোকে দেশখন বহুত বিভাজিত কৰিলে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিদায় বেলাৰ এই আলোচনাৰ সময়ত অন্ততঃ কিছু ইতিবাচক কথা হ’লে ভাল হ’লহেঁতেন৷ কিছু ইতিবাচক পৰামৰ্শ যদি আহিলহেঁতেন, কিন্তু প্ৰতিবাৰৰ দৰেই আপোনালোক সকলো বন্ধুৱে দেশখনক হতাশ কৰিছে। কাৰণ দেশে আপোনালোকৰ চিন্তাৰ মৰ্যাদা বুজি পাই আহিছে। তেওঁলোকে বাৰে বাৰে দুখ অনুভৱ কৰে যে এইটোৱেই তেওঁলোকৰ অৱস্থা। এয়াই তেওঁলোকৰ চিন্তাৰ সীমা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
নেতাবোৰ সলনি হৈছে, কিন্তু টেপ ৰেকৰ্ডাৰটো একেই বাজি আছে। একেবোৰ কথা, নতুনত্ব একো নাই। আৰু পুৰণি ঢোল আৰু পুৰণি ৰাগকে আপোনালোকে বজাই থাকে। নিৰ্বাচনী বছৰ আছিল, অলপ কষ্ট কৰিব পাৰিলেহেঁতেন, নতুন কিবা এটা উলিয়াই জনসাধাৰণক বাৰ্তা দিব পাৰিলেহেঁতেন, সেইটোতো আপোনালোক উত্তীৰ্ণ হ’ল৷ ব’লক মই আপোনালোকক কিছুমান কথা শিকাওঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি বিৰোধীৰ এই অৱস্থাৰ বাবে আটাইতকৈ দোষী কংগ্ৰেছ দল৷ কংগ্ৰেছে ভাল বিৰোধী হোৱাৰ বিশাল সুযোগ পালে, কিয়নো ১০ বছৰ সময় কম নহয়। কিন্তু সেই দায়িত্ব ১০বছৰতো পালন কৰাত তেওঁ সম্পূৰ্ণ ব্যৰ্থ হ’ল। আৰু যেতিয়া তেওঁলোক নিজেই বিফল হ’ল, তেতিয়া বিৰোধী দলত আন আশাব্যঞ্জক মানুহ আছে, তেওঁলোককো ওলাই আহিবলৈ দিয়া নহ’ল, কাৰণ তেতিয়া বিষয়টো আৰু বেয়া হৈ যাব, গতিকে প্ৰতিবাৰেই তেওঁলোকে বিৰোধীৰ আন মেধাৱী মানুহক দমন কৰিবলৈ একে কামেই কৰি থাকিল। আমাৰ সদনত বহু যুৱ সন্মানীয় সাংসদ আছে। উত্তেজনা আৰু উৎসাহো আছে। কিন্তু যদি তেওঁ কথা কয়, তেওঁৰ ভাবমূর্তি ওলায় পৰে, তেতিয়া হয়তো আন কাৰোবাৰ ভাবমূর্তি দমন হৈ যায়৷ এই নৱপ্ৰজন্মই সুযোগ নাপাব বুলি আশংকাৰ বাবে সদনক কাম কৰিবলৈ দিয়া নহ’ল। অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে ইমান বৃহৎ লোকচান হৈছে। মোৰ নিজৰ, বিৰোধীৰ, সংসদৰ আৰু দেশৰ ব্যাপক লোকচান হৈছে। আৰু সেইবাবেই আৰু মই সদায় অনুভৱ কৰোঁ যে দেশখনক এক সুস্থ ভাল বিৰোধীৰ অতি প্ৰয়োজন। স্বজন তোষণৰ বোজা দেশখনে বহন কৰিছে। আৰু ইয়াৰ বোজা কংগ্ৰেছে নিজেই বহন কৰিছে। এতিয়া অধিৰ বাবুৱেও বহন কৰিছে। এতিয়া আমি দেখিবলৈ পাইছো অধীৰ বাবুৰ অৱস্থা। নহ’লে এই সময় আছিল সংসদত থকাৰ। কিন্তু পৰিয়ালবাদৰ সেৱা কৰিবই লাগিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া পৰিস্থিতি চাওক, আমাৰ খৰ্গে জী এই সদনৰ পৰা সেই সদনলৈ স্থানান্তৰিত হ’ল আৰু গোলাম নবী জীয়ে দলৰ পৰাই স্থানান্তৰিত হ’ল। সকলোৱেই স্বজন তোষণৰ বলি হ’ল। বাৰে বাৰে একেটা সামগ্ৰী মুকলি কৰাৰ বাবে কংগ্ৰেছৰ দোকানখনত তলা লগোৱাৰ উপক্ৰম হৈছে। আৰু এই দোকানখনৰ কথা আমি কোৱা নাই, আপোনালোকে কৈছে। আপোনালোকৰ মানুহে কয় যে আপোনালোকে দোকান খুলিছে, সকলোতে এই কথা কোৱা শুনিবলৈ পোৱা যায়। দোকানত তলা লগোৱাৰ কথা চৰ্চা। ইয়াত আমাৰ দাদাই নিজৰ অভ্যাস এৰিব পৰা নাই, পৰিয়ালবাদৰ ওপৰত মন্তব্য কৰি বহি আছে, আজি অলপ বুজাই দিওঁ। ক্ষমা কৰিব অধ্যক্ষ মহোদয়, আজি কিছু সময় লৈছো। আমি কি কি পাৰিবাৰিক বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰি আছো? যদি এটা পৰিয়ালত এজনতকৈ অধিক ব্যক্তিয়ে নিজৰ শক্তিৰে আৰু জনসাধাৰণৰ সহযোগত ৰাজনৈতিক ক্ষেত্ৰখনতো অগ্ৰগতি লাভ কৰে। আমি কেতিয়াও ইয়াক স্বজন তোষণ বুলি কোৱা নাই। আমি বংশবাদৰ কথা কওঁ যিটো এটা দলৰ পৰিয়ালে পৰিচালনা কৰে, যিয়ে দলে পৰিয়ালৰ মানুহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। দলৰ সকলো সিদ্ধান্ত পৰিয়ালৰ সদস্যইহে লয়। সেয়া হ’ল স্বজন তোষণ৷ ৰাজনাথ জীৰ কোনো ৰাজনৈতিক দল নাই, অমিত শ্বাহৰ কোনো ৰাজনৈতিক দল নাই। আৰু সেয়েহে য’ত এটা পৰিয়ালৰ দুটা দল থাকে, তাত গণতন্ত্ৰত সেয়া সঠিক নহয়। গণতন্ত্ৰত এটা পৰিয়ালৰ দহজন লোকে দলীয় পদত প্ৰৱেশ বা ৰাজনীতিত যোগদান কৰাটো বেয়া নহয়। আমি বিচাৰো যুৱক-যুৱতীসকল আহক। আমিও আলোচনা কৰিব বিচাৰো, আপোনালোকৰ লগত মোৰ লগত এই বিষয় জড়িত নহয়৷ দেশৰ গণতন্ত্ৰ, বংশবাদী ৰাজনীতি, পৰিয়াল দলৰ ৰাজনীতিৰ বাবে এইটো আমাৰ সকলোৰে বাবে চিন্তাৰ বিষয় হ’ব লাগে। আৰু সেইবাবেই এটা পৰিয়ালৰ পৰা দুজন ব্যক্তি আগবাঢ়িলে মই আদৰি ল’ম, ১০ জন আগবাঢ়িলে আদৰি ল’ম। দেশৰ নতুন প্ৰজন্ম আৰু ভাল মানুহক আদৰণি জনোৱা হৈছে। প্ৰশ্ন হয় পৰিয়ালে কিয় দল চলায়। এইটো নিশ্চিত যে যদি তেওঁ নিজে সভাপতি হ’ব নোৱাৰে, তেন্তে তেওঁৰ পুত্ৰ সভাপতি হ’ব৷ এয়া গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি ভাবুকি। আৰু সেইবাবেই দাদা আপোনাক ধন্যবাদ, কিয়নো মই এই বিষয়টোৰ ওপৰত কেতিয়াও কথা কোৱা নাছিলো, আজি ক’লোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
একেটা সামগ্ৰীকে বাৰে বাৰে মুকলি কৰিবলৈ বহু প্ৰচেষ্টা চলাই থকা হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছ এটা পৰিয়ালত আৱদ্ধ হৈ পৰিছে, দেশৰ কোটি কোটি পৰিয়ালৰ আকাংক্ষা আৰু কৃতিত্ব তেওঁলোকে চাব পৰা নাই, দেখা নাপায়, নিজৰ পৰিয়ালৰ বাহিৰলৈ চাবলৈ প্ৰস্তুত নহয়। আৰু কংগ্ৰেছত এটা নাকচ কৰা সংস্কৃতি গঢ় লৈ উঠিছে, যিকোনো বস্তু নাকচ কৰা হয়। এনে নাকচ কৰা সংস্কৃতিত আবদ্ধ হৈ আছে কংগ্ৰেছ। যদি আমি মেক ইন ইণ্ডিয়া কওঁ, কংগ্ৰেছে নাকচ কৰে, আমি কওঁ– স্বাৱলম্বী ভাৰত, কংগ্ৰেছে নাকচ কৰে, ভোকেল ফৰ লোকলৰ কথা কওঁ, কংগ্ৰেছে নাকচ কৰে, আমি বন্দে ভাৰত ৰে’লৰ কথা কওঁ, কংগ্ৰেছে নাকচ কৰে, আমি সংসদৰ নতুন ভৱনৰ কথা কওঁ, কংগ্ৰেছে নাকচ কৰে। মই আচৰিত হও, এইবোৰ মোদীৰ কৃতিত্ব নহয়, এইবোৰ দেশৰ কৃতিত্ব। কিমান দিনলৈ আপোনালোকে ইমান ঘৃণা বজাই ৰাখিব আৰু তাৰ বাবেই দেশৰ সফলতা আৰু কৃতিত্ব নাকচ কৰি বহি আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
উন্নত ভাৰতৰ ৰোডমেপ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰাৰ সময়ত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে অৰ্থনৈতিক দিশসমূহৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰে। অৰ্থনীতিৰ মৌলিক দিশসমূহৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰা হয়। আৰু আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ শক্তিশালী অৰ্থনীতিৰ শলাগ লৈছে, সমগ্ৰ বিশ্বই এই কৃতিত্বত আপ্লুত হৈছে আৰু যেতিয়া বিশ্বই সংকটৰ মাজেৰে পাৰ হৈ আহিছে, সেই সময়তো তেওঁলোকে ইয়াক আৰু বেছি ভাল পায়। জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনত সমগ্ৰ দেশে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ বাবে কি ভাবে, কি কয়, কি কৰে সেয়া দেখিছে। আৰু এই সকলোবোৰ ১০ বছৰীয়া কাৰ্যকালৰ অভিজ্ঞতাৰ ভিত্তিত, আজিৰ শক্তিশালী অৰ্থনীতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ভাৰতৰ যি দ্ৰুত গতিৰে বিকাশ হৈছে তাৰ জটিলতা জানি মই আত্মবিশ্বাসেৰে কওঁ আৰু সেইবাবেই মই কৈছো যে আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে পৰিগণিত হ’ব আৰু এইটোৱেই মোদীৰ গেৰাণ্টী।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তেওঁলোকক আগতে সুযোগ দিয়া হোৱা নাছিল নেকি? সকলোকে সুযোগ দিছিল নে...হয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কোৱা হয় যে আমি যেতিয়া বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনৈতিক শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিম, তেতিয়া বিৰোধী দলত বহি থকা আমাৰ বন্ধু কেইজনমানে কেনেধৰণৰ ভ্ৰান্তি প্ৰচাৰ কৰে– ইয়াত যি আছে, ই স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে হ’ব। আপোনালোক কি আচৰিত, মোদীৰ কি, সেয়া স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে হ’ব। মই এই সদনৰ জৰিয়তে চৰকাৰৰ ভূমিকা কি দেশবাসী, বিশেষকৈ দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মক জনাব বিচাৰো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১০ বছৰ আগতে ২০১৪ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত আপোনালোকে জানে সেই সময়ত অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত কোন কোন বহি আছিল, দেশেও জানে। ১০ বছৰৰ আগতে অহা অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটখন দাখিল কৰি তদানীন্তন বিত্তমন্ত্ৰীয়ে কোৱা কথাখিনি উদ্ধৃত কৰিছোঁ আৰু প্ৰতিটো শব্দই অতি মূল্যৱান। আপোনালোকে যেতিয়া কয় যে তেওঁ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে তিনি নম্বৰলৈ যাব, তেতিয়া তেওঁলোকে এই কথা কয়, বুজিব লাগে। এই কথাই তেওঁ কৈছিল – মই এতিয়া আগলৈ চাই ভৱিষ্যতৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগী, ভৱিষ্যতৰ দৃষ্টিভংগীৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিব বিচাৰিছো। সমগ্ৰ বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অৰ্থনীতিবিদজনে কৈছিল-মই এতিয়া আগলৈ চাই ভৱিষ্যতৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগীৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰিব বিচাৰিছো। তেওঁ লগতে কয়– মই ভাবো যে ভাৰতৰ জিডিপিৰ আকাৰৰ ফালৰ পৰা ভাৰতৰ অৰ্থনীতি বিশ্বৰ একাদশ বৃহত্তম বুলি কোৱা কথাটো কিমানজনে লক্ষ্য কৰিছে। অৰ্থাৎ ২০১৪ চনত ১১ নম্বৰত উপনীত হোৱাৰ সময়ত কি গৌৰৱৰ অনুভৱ হৈছিল। আজি ৫ নম্বৰত উপনীত হ'ল আৰু আপোনালোকৰ কি হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই আৰু কৈ আছোঁ গগৈ জী, ধন্যবাদ, ভালদৰে কৈ আছো৷ মই আৰু পঢ়ি আছো, ভালকৈ শুনক বন্ধুসকল, ভালকৈ শুনক। তেওঁ কৈছিল– ই বিশ্বৰ একাদশ বৃহত্তম দেশ, ই আছিল অতি গৌৰৱৰ বিষয়। তেওঁ লগতে কয় – এটা সুতৰ্কযুক্ত মতামত আছে যে অহা তিনিটা দশকত ভাৰতৰ জিডিপিয়ে দেশখনক আমেৰিকা আৰু চীনৰ পিছত তৃতীয় স্থানলৈ লৈ যাব। সেই সময়ত বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ এই বৃহৎ অৰ্থনীতিবিদসকলে কৈ আছিল যে আমি ৩০ বছৰ, ৩০ বছৰৰ পিছত তৃতীয় স্থানত উপনীত হ’ম আৰু তাৰ পিছত তেওঁ কৈছিল যে এইটোৱেই মোৰ দৃষ্টিভংগী। এনেবোৰ চিন্তাত জীয়াই থকা মানুহবোৰ, বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অৰ্থনীতিবিদ। এইসকল লোকে কৈছে ২০১৪ চনত আৰু তেওঁলোকে কি দৃষ্টিভংগী দেখিছে যে ২০৪৪ চনৰ ভিতৰত তৃতীয় অৰ্থনীতিৰ কথাৰ অৰ্থ, এয়া তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰা, এয়াই তেওঁলোকৰ মৰ্যাদা। এই মানুহবোৰে সপোন দেখাৰ ক্ষমতাও হেৰুৱাই পেলাইছিল, যিকোনো সংকল্প কৰাটো বাদ দিয়ক। তেওঁলোকে মোৰ দেশৰ নৱপ্ৰজন্মক ত্ৰিশ বছৰ অপেক্ষা কৰিবলৈ কৈছিল। কিন্তু আমি আজি আপোনাৰ সন্মুখত বিশ্বাসেৰে থিয় দিছো, এই পবিত্ৰ সদনত থিয় হৈছো। আৰু মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো যে আমি ৩০ বছৰ সময় অপেক্ষা কৰিবলৈ নিদিওঁ–এয়া মোদীৰ গেৰাণ্টী, মোৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত দেশখন বিশ্বৰ তৃতীয় অৰ্থনৈতিক শক্তি হ’ব। তেওঁলোকে কেনেকৈ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল, তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰা কিমান দূৰলৈ গৈছিল, মোৰ দয়া ওপজে। আপোনালোকে ১১ নম্বৰতে বহুত গৌৰৱ কৰিছিল আমি ৫ নম্বৰত উপনীত হ’লোঁ। কিন্তু যদি আপুনি ১১নম্বৰত উপনীত হোৱাত সুখী হৈছিল, তেন্তে ৫ নম্বৰত উপনীত হওতেও সুখী হোৱা উচিত, দেশখনে ৫ নম্বৰত উপনীত হৈছে, আপুনি সুখী হোৱা উচিত, আপোনালোক কি ৰোগত আক্ৰান্ত হৈ আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিজেপি চৰকাৰৰ কামৰ গতি, আমাৰ লক্ষ্য কিমান ডাঙৰ, আমাৰ সাহস কিমান ডাঙৰ, আজি সমগ্ৰ বিশ্বই চাই আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এটা কথা আছে, এই কথাষাৰ বিশেষভাৱে আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশত কোৱা হয়-নৌ দিন চলে আঢ়ৈ কোছ আৰু মই ভাবো এই কথাষাৰ কংগ্ৰেছক সম্পূৰ্ণৰূপে সংজ্ঞায়িত কৰে। কংগ্ৰেছৰ লেহেমীয়া গতিৰ লগত ইয়াৰ কোনো মিল নাই। আজি দেশত কিমান বেগেৰে কাম চলি আছে, কংগ্ৰেছ চৰকাৰে কল্পনাও কৰিব নোৱাৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
চহৰীয়া দুখীয়াৰ বাবে আমি দৰিদ্ৰৰ বাবে ৪ কোটি ঘৰ সাজিলোঁ। আৰু চহৰৰ দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ৮০ লাখ পকী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ল। কংগ্ৰেছৰ বেগেৰে এই ঘৰবোৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’লে কি হ’লহেঁতেন হিচাপ কৰি লওঁ। কংগ্ৰেছৰ বেগেৰে কৰা হ’লে এইখিনি কাম সম্পূৰ্ণ হ’বলৈ ১০০ বছৰ লাগিলহেঁতেন। পাঁচটা প্ৰজন্ম পাৰ গ’লহেতেন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১০ বছৰত ৪০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰে’লপথৰ বিদ্যুৎ সংযোগ ঘটিল। কংগ্ৰেছৰ গতিৰে দেশ চলিলেহেঁতেন তেন্তে এই কাম সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ ৮০ বছৰ লাগিলহেঁতেন, এক প্ৰকাৰে ৪ প্ৰজন্ম পাৰ হৈ গ’লহেঁতেন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি ১৭ কোটি আৰু গেছ সংযোগ দিলোঁ, ১০ বছৰৰ এই হিচাপ দিছো। আমি যদি কংগ্ৰেছৰ পথ অনুসৰণ কৰা হ'লোহেঁতেন তেন্তে এই সংযোগসমূহ প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু ৬০ বছৰ লাগিলহেঁতেন আৰু ৩ প্ৰজন্মই ধোঁৱাৰ মাজত ৰন্ধা-বঢ়া কৰি সময় কটালেহেঁতেন।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ চৰকাৰৰ অধীনত অনাময় ব্যৱস্থাৰ সামৰি লোৱা লোকৰ হাৰ ৪০ শতাংশৰ পৰা ১০০ শতাংশ পৰ্যন্ত হৈছে। কংগ্ৰেছৰ গতি থাকিলে এই কামটো কৰিবলৈ আৰু ৬০-৭০ বছৰ লাগিলহেঁতেন আৰু অন্ততঃ তিনিটা প্ৰজন্ম পাৰ হৈ গ’লহেঁতেন, কিন্তু সেয়া নহ’লহেঁতেন বুলি কোনো নিশ্চয়তা নাই।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছৰ মানসিকতাই দেশক বৃহৎ ক্ষতি কৰিছে। কংগ্ৰেছৰ কেতিয়াও দেশৰ ক্ষমতাৰ ওপৰত বিশ্বাস নাছিল, তেওঁলোকে নিজকে শাসক বুলি গণ্য কৰিছিল আৰু সদায় জনসাধাৰণক তুচ্ছজ্ঞান কৰিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই জানো তেওঁলোকে দেশৰ নাগৰিকৰ কথা কেনেদৰে ভাবিছিল, মই তেওঁলোকৰ নাম ক’লে অলপ বিন্ধি যোৱা যেন অনুভৱ হ’ব। কিন্তু ১৫ আগষ্টত প্ৰধানমন্ত্ৰী নেহৰুৱে লালকিল্লাৰ পৰা কি কৈছিল-মই কৈ আছো-ভাৰতৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লালকিল্লাৰ পৰা যি কৈছিল কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ অভ্যাস নাই। ইউৰোপ বা জাপান, চীন, ৰাছিয়া, আমেৰিকাৰ জনসাধাৰণৰ দৰে আমি কাম কৰা নাছিলো। নেহৰু জীয়ে লালকিল্লাৰ পৰাই কথা কৈছে। "যাদু কৰি সেই জনগোষ্ঠীবোৰ সমৃদ্ধিশালী হৈছে বুলি নাভাবিব, কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু বুদ্ধিমত্তাৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধিশালী হৈছে। "এইবোৰক প্ৰমাণ পত্ৰ দি ভাৰতবাসীক অপমান কৰি আছে। অৰ্থাৎ ভাৰতীয়ৰ প্ৰতি নেহৰুজীৰ চিন্তাধাৰা আছিল ভাৰতীয়সকল এলেহুৱা। ভাৰতীয়ৰ বিষয়ে নেহৰু জীৰ চিন্তা আছিল যে ভাৰতীয়সকল কম বুদ্ধিমত্তাৰ মানুহ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইন্দিৰা জীৰ চিন্তাও তাৰ পৰা বিশেষ পৃথক নাছিল। ইন্দিৰা জীয়ে ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ পৰা যি কৈছিল-"দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে আমাৰ অভ্যাস হ'ল যেতিয়া যিকোনো শুভ কাম সমাপ্ত হ'বলৈ ওলায় তেতিয়া আমি আত্মতুষ্টিৰ অনুভূতি ভোগ কৰো।" আৰু যিকোনো অসুবিধাৰ সৃষ্টি হ’লে আমি আশাহীন হৈ পৰো। কেতিয়াবা এনে লাগে যেন সমগ্ৰ জাতিটোৱে পৰাজয়ৰ অনুভূতি গ্ৰহণ কৰিছে।'' আজিৰ কংগ্ৰেছৰ জনসাধাৰণলৈ চালে এনে লাগে যেন ইন্দিৰা জীয়ে হয়তো দেশৰ জনসাধাৰণৰ শুদ্ধ মূল্যায়ন কৰিব পৰা নাছিল, কিন্তু কংগ্ৰেছে একেবাৰে শুদ্ধ আছিল। তেওঁ মূল্যায়ন কৰিলে। কংগ্ৰেছৰ ৰজাঘৰীয়া ৰাইজে মোৰ দেশৰ জনসাধাৰণক এনেকুৱা বুলি গণ্য কৰিছিল, কাৰণ তেওঁলোক সকলো এনেকুৱাই আছিল। আৰু একে চিন্তা আজিও দেখা যায়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছে সদায় মাত্ৰ এটা পৰিয়ালত বিশ্বাস কৰি আহিছে। পৰিয়ালৰ বাহিৰে একো ভাবিব নোৱাৰে, দেখা নাপায়। কিছুদিন আগতে ভানুমতীৰ পৰিয়ালে যোগদান কৰিছিল যদিও তাৰ পিছত তেওঁলোকে ‘একলা চলো ৰে’ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। কংগ্ৰেছৰ জনসাধাৰণে নতুন মটৰ-মেকানিকৰ কাম শিকিছে আৰু সেয়েহে নিশ্চয় মনোযোগ দিছে যে এলাইনমেণ্ট কি। কিন্তু মই দেখিছোঁ যে মিত্ৰজোঁটৰ এলাইনমেণ্ট নিজেই অৱনতি ঘটিছে। যদি তেওঁলোকে নিজৰ বংশত ইজনে সিজনক বিশ্বাস নকৰে তেন্তে দেশক কেনেকৈ বিশ্বাস কৰিব?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আমাৰ বিশ্বাস আছে, জনসাধাৰণৰ ক্ষমতাৰ ওপৰত আমাৰ বিশ্বাস আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ জনসাধাৰণে যেতিয়া আমাক প্ৰথমবাৰৰ বাবে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছিল, তেতিয়া আমি প্ৰথম কাৰ্যকালত ইউপিএৰ সময়ছোৱাত বাকী থকা গাঁতবোৰ পূৰণ কৰাত বহু সময় আৰু শক্তি খৰচ কৰিছিলো। আমি প্ৰথম কাৰ্যকালত সেই ফুটাবোৰ পূৰণ কৰি থাকিলোঁ। আমি দ্বিতীয় কাৰ্যকালত নতুন ভাৰতৰ ভেটি স্থাপন কৰিলোঁ আৰু তৃতীয় কাৰ্যকালত আমি এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াত এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
প্ৰথম কাৰ্যকালত আমি এনে বহু জনকল্যাণমূলক কাম যেনে স্বচ্ছ ভাৰত, উজ্জ্বলা, আয়ুষ্মান ভাৰত, বেটি বচাও-বেটি পঢ়াও... একেদৰে, সুগম্য ভাৰত, ডিজিটেল ইণ্ডিয়া... অভিযানৰ ৰূপ দি আগুৱাই লৈ গৈছিলো। কৰ ব্যৱস্থাটো সহজ কৰি তুলিবলৈ জিএছটিৰ দৰে সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। আৰু আমাৰ কামবোৰ দেখাৰ পাছত জনসাধাৰণে পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়ালে। জনসাধাৰণে বহুত আশীৰ্বাদ দিলে। আগতকৈ অধিক আশীৰ্বাদ দিলে। আৰু আমাৰ দ্বিতীয়টো কাৰ্যকাল আৰম্ভ হ’ল। দ্বিতীয় কাৰ্যকাল আছিল সংকল্প আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণৰ কাৰ্যকাল। দেশে বহুদিন অপেক্ষা কৰি থকা সকলো কৃতিত্ব দ্বিতীয় কাৰ্যকালত সম্পূৰ্ণ হোৱা আমি দেখিছোঁ। আমি সকলোৱে ধাৰা ৩৭০ বিলুপ্ত হোৱা দেখিছো, এই সন্মানীয় সাংসদসকলৰ চকুৰ সন্মুখত আৰু তেওঁলোকৰ ভোটৰ শক্তিৰে। দ্বিতীয় কাৰ্যকালত নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম আইনত পৰিণত হয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মহাকাশৰ পৰা অলিম্পিকলৈকে, শক্তিশালী শক্তিৰ পৰা সংসদলৈকে নাৰী শক্তিৰ শক্তিৰ প্ৰতিধ্বনি হৈছে। আজি দেশত দেখা গৈছে নাৰী শক্তিৰ এই সৱলীকৰণ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ, পূবৰ পৰা পশ্চিমলৈ দশক দশক ধৰি আবদ্ধ হৈ থকা প্ৰকল্পবোৰ সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱা জনতাই দেখিছে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি ব্ৰিটিছ শাসনৰ পুৰণি আইনবোৰৰ পৰা আঁতৰি আহিছো যিবোৰ শাস্তিমূলক ভিত্তিক আছিল, আৰু ন্যায়িক সংহিতালৈ আগবাঢ়িছো। আমাৰ চৰকাৰে শ শ আইন বিলুপ্ত কৰিলে যিবোৰ অপ্রাসংগিক হৈ পৰিছিল৷ চৰকাৰে ৪০ হাজাৰৰো অধিক অনুসৰণ বিলুপ্ত কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অমৃত ভাৰত আৰু নমো ভাৰত ৰে’লৰ জৰিয়তে ভাৰতে ভৱিষ্যত আগুৱাই নিয়াৰ সপোন দেখিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱে, দেশৰ কোটি কোটি জনসাধাৰণে দেখিছে উন্নত ভাৰতৰ দৃঢ় যাত্ৰা আৰু কিমান কষ্টৰ ফলত কৰা হয়, দেশে প্ৰথমবাৰৰ বাবে চেষ্টা কৰিছে যে যাতে সকলো সুবিধা তেওঁলোকৰ দুৱাৰমুখত গৈ দিব পাৰি৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভগৱান ৰাম কেৱল নিজৰ ঘৰলৈ উভতি অহাই নহয়, ভাৰতৰ মহান সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰি যাব পৰা মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া আমাৰ চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালো বহু দূৰত নহয়। সৰ্বাধিক ১০০-১২৫ দিন বাকী। আৰু এইবাৰ মোদী চৰকাৰ, সমগ্ৰ দেশে কৈছে এইবাৰ মোদী চৰকাৰ, খৰ্গে জীয়েও কৈছে এইবাৰ মোদী চৰকাৰ। কিন্তু অধ্যক্ষ মহোদয়, মই সাধাৰণতে এই পৰিসংখ্যাৰ লগত জড়িত নহওঁ। কিন্তু মই দেখিছো ৪০০তকৈ অধিক আসন এনডিএই জয় কৰাৰ পিছতহে দেশৰ আমেজ একেই থাকিব। কিন্তু ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টিক নিশ্চয়কৈ দিব ৩৭০খন আসন। বিজেপিয়ে ৩৭০খন আৰু এনডিএই ৪০০খন আসন অতিক্ৰম কৰিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালটো ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্তৰে ভৰি পৰিব। এই কথা মই লালকিল্লাৰ পৰাই কৈছিলোঁ আৰু ৰাম মন্দিৰৰ অভিষেকৰ সময়তো আওৰাইছিলোঁ। মই কৈছিলোঁ– অহা হাজাৰ বছৰলৈ দেশখনক সমৃদ্ধিশালী আৰু সফলতাৰ শিখৰত থকা দেখিব বিচাৰো৷ তৃতীয়টো কাৰ্যকাল অহা এহাজাৰ বছৰৰ বাবে শক্তিশালী ভেটি স্থাপনৰ কাৰ্যকাল হ’ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ভাৰতবাসী আৰু তেওঁলোকৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে মই অতি আত্মবিশ্বাসী৷ দেশৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত মোৰ অপৰিসীম বিশ্বাস, মোৰ অগাধ বিশ্বাস আছে। ১০ বছৰত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে, ইয়াৰ দ্বাৰা সম্ভাৱনা প্ৰকাশ পাইছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই সদায় কৈ আহিছো যে যদি দুখীয়াই সম্পদ পায়, দুখীয়াই যদি সম্পদ পায়, দুখীয়াই যদি আত্মসন্মান পায়, তেন্তে আমাৰ দুখীয়াই দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰাৰ ক্ষমতা আছে। আৰু আমি সেই পথটো বাছি লৈছিলো আৰু মোৰ দুখীয়া ভাইসকলে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিছে। আৰু এই চিন্তাৰে আমি দুখীয়া সম্পদক দিলোঁ, সন্মান আৰু আত্মসন্মান দিলোঁ। আজি ৫০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকৰ বেংক একাউণ্ট আছে। আগতে বেংকৰ কাষেৰেও পাৰ হ’ব পৰা নাছিল। ৪ কোটি দৰিদ্ৰৰ এটা স্থায়ী ঘৰ আছে আৰু সেই ঘৰে তেওঁলোকৰ আত্মসন্মানক এক নতুন শক্তি দিছে। ১১ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালে টেপৰ পানীৰ পৰা বিশুদ্ধ খোৱাপানী লাভ কৰিছে। ৫৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ লোকে লাভ কৰিছে আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্ড। তেওঁৰ ঘৰত যদি কোনো লোক ৰোগত আক্ৰান্ত হয়, সেই বেমাৰৰ বাবে তেওঁ পুনৰ দৰিদ্ৰতাত নপৰে, তেওঁৰ বিশ্বাস আছে যে যিমানেই বেমাৰ নাহক কিয়, মোদী তাতেই বহি আছে। ৮০ কোটি লোকক বিনামূলীয়া খাদ্য শস্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যিসকলক আগতে কোনেও সুধিব পৰা নাছিল, তেওঁলোকক সুধিলে মোদীয়ে। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পদপথৰ বেপাৰীৰ কথা চিন্তা কৰা হ’ল। আজি তেওঁলোকে পিএম স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে সুতৰ ফান্দৰ পৰা ওলাই আহি বেংকৰ পৰা ধন লৈ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে মোৰ বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলৰ প্ৰতি চিন্তা কৰা হ’ল যিসকলৰ হাতৰ কামৰ দক্ষতাৰ শক্তি আছে আৰু যিসকলে দেশখনো গঢ়ি তোলে। আমাৰ বিশ্বকৰ্মা ভাইসকলৰ বাবে আধুনিক সঁজুলি, আধুনিক প্ৰশিক্ষণ, আৰ্থিক সহায়, তেওঁলোকৰ বাবে আস্থাৰ বজাৰ মুকলি কৰি এই কামটো কৰিছো। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পিভিটিজি অৰ্থাৎ জনজাতিৰ মাজত অত্যন্ত পিছপৰা আমাৰ ভাই-ভনী সকলৰ সংখ্যা বহুত কম, ভোট অনুযায়ী কাকো লক্ষ্য কৰা নহয়, আমি ভোটৰ বাহিৰত, হৃদয়ৰ লগত সংযুক্ত হৈ আছো। আৰু সেয়েহে পিভিটিজি দেশৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন যোজনা বনাই তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ কাম মিছন মোডত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। কেৱল ইমানেই নহয়, শেষৰ গাঁও হিচাপে এৰি দিয়া সীমান্তৰ গাঁওবোৰক আমি প্ৰথম গাঁও কৰি উন্নয়নৰ সমগ্ৰ দিশ সলনি কৰিলোঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়াই বাজৰাৰ পোষকতা কৰো তেতিয়াই বাজৰাৰ জগতখনৰ ভিতৰলৈ গৈ আলোচনা কৰোঁ। জি-২০ দেশৰ জনসাধাৰণক গৌৰৱেৰে বাজৰাৰ সেৱা আগবঢ়াইছো, ইয়াৰ আঁৰত মোৰ হৃদয়ত ৩ কোটিতকৈও অধিক ক্ষুদ্ৰ কৃষক আছে যিয়ে বাজৰাৰ খেতি কৰে, আমি তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যেতিয়া মই ভোকেল ফৰ লোকেলৰ কথা কওঁ, যেতিয়া মই মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ কথা কওঁ, তেতিয়া মই ভাবো কোটি কোটি ঘৰুৱা উদ্যোগ, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ, কুটিৰ উদ্যোগৰ লগতে তেওঁলোকৰ সৈতে জড়িত মোৰ লাখ লাখ পৰিয়ালৰ কল্যাণৰ কথা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
খাদী, কংগ্ৰেছ দলে পাহৰি গৈছিস, চৰকাৰে পাহৰি গৈছিল। আজি খাদীক শক্তি প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত সফলতাৰে আগবাঢ়িছো কাৰণ কোটি কোটি শিপিনীৰ জীৱন খাদী আৰু হাতৰ তাঁতশালৰ লগত জড়িত, মই তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ যত্ন লওঁ।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিটো কোণৰ পৰা দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কৰাৰ লগতে দুখীয়াক সমৃদ্ধিশালী কৰাৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰচেষ্টা চলাইছে। যাৰ বাবে কেৱল ভোট বেংক আছিল, তেওঁলোকৰ কল্যাণ সম্ভৱ নাছিল। আমাৰ বাবে তেওঁলোকৰ কল্যাণ জাতিৰ কল্যাণ আৰু সেয়েহে আমিও একে পথেই আগবাঢ়িছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছ দল আৰু ইউপিএ চৰকাৰে অবিচি সম্প্ৰদায়ৰ লগত কোনো ন্যায় কৰা নাই, অন্যায় কৰিছে। এইসকল লোকে অ’বিচিৰ নেতাক অপমান কৰিবলৈ অলপো বাকী ৰখা নাই। কিছুদিন আগতে যেতিয়া কৰ্পুৰী ঠাকুৰ জীক ভাৰত ৰত্ন দিয়া হৈছিল, আমি সেই সন্মান দিছিলো। কিন্তু মনত ৰাখিব, অ’বিচি সম্প্ৰদায়ৰ সেই মহান ব্যক্তি কৰ্পুৰী ঠাকুৰক অত্যন্ত পিছপৰা সম্প্ৰদায়ক কেনে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। কেনেকৈ তেওঁলোকক অত্যাচাৰ কৰা হৈছিল। ১৯৭০ চনত বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ সময়ত তেওঁক পদৰ পৰা অপসাৰণৰ বাবে বিভিন্ন খেল খেলা হৈছিল। তেওঁৰ চৰকাৰক অস্থিৰ কি কি যে কৰা নাছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কংগ্ৰেছে অত্যন্ত পিছপৰা শ্ৰেণীৰ এজন ব্যক্তিক সহ্য কৰিব নোৱাৰিলে। ১৯৮৭ চনত যেতিয়া কংগ্ৰেছৰ পতাকা সমগ্ৰ দেশতে উৰুৱাইছিল, তেতিয়া ক্ষমতা আছিল ক্ষমতা। তাৰ পিছত তেওঁলোকে কৰ্পুৰী ঠাকুৰক বিৰোধী দলৰ নেতা বুলি মানি ল’বলৈ অস্বীকাৰ কৰি সংবিধানক সন্মান কৰিব নোৱাৰাৰ কাৰণ দাঙি ধৰিলে। গণতন্ত্ৰৰ নীতি আৰু সংবিধানৰ মৰ্যাদাৰ বাবে গোটেই জীৱন কটোৱা কৰ্পূৰী ঠাকুৰক কংগ্ৰেছ দলে অপমান কৰিলে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজিকালি কংগ্ৰেছৰ পৰা অহা আমাৰ সহকৰ্মীসকলে চৰকাৰত কিমান অ’বিচি মানুহ আছে, কিমান পদত আছে, ক’ত আছে তাৰ হিচাপ ৰাখে, এই কথাটোত অতিশয় চিন্তিত হৈ পৰিছে। কিন্তু মই আচৰিত হৈছো, তেওঁলোকে এইটোক আটাইতকৈ ডাঙৰ অ’বিচি বুলি নাভাবে। চকু মুদি ক'ত বহি থাকে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মাত্ৰ মই, তেওঁলোকে এইবোৰ কাম সমগ্ৰ পৃথিৱীতে কৰে, মই তেওঁলোকক ক’ব বিচাৰো। ইউপিএৰ সময়ত এটা অতিৰিক্ত সাংবিধানিক সংস্থাৰ সৃষ্টি হৈছিল, যাৰ সন্মুখত চৰকাৰৰ কোনো কাম নাছিল। ৰাষ্ট্ৰীয় পৰামৰ্শদাতা পৰিষদ, অনুগ্ৰহ কৰি জানি লওক ইয়াত কোনোবা অ’বিচি আছিল নেকি? মাত্ৰ উলিয়াই আনি চাওক। ইমান ডাঙৰ শক্তিশালী সংস্থা এটা গঢ় লৈ উঠিছিল আৰু তেওঁলোকে তাত নিযুক্তি দিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যোৱা ১০ বছৰত নাৰী সবলীকৰণৰ বাবে বহু পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। মহিলাৰ নেতৃত্বত সমাজ সবলীকৰণৰ কাম কৰা হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া ভাৰতত এনে কোনো খণ্ড নাই য’ত দেশৰ কন্যাৰ বাবে দুৱাৰ বন্ধ হৈ থাকে। আজি আমাৰ দেশৰ কন্যা সকলেও যুদ্ধ বিমান উৰুৱাই আমাৰ দেশৰ সীমা সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
গ্ৰাম্য ব্যৱস্থা, অৰ্থনীতি, ১০ কোটি ভগ্নী আমাৰ মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত হৈ অৰ্থনৈতিক কাম-কাজ কৰে। আৰু তেওঁলোকে গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে আৰু আজি মই সুখী যে এই প্ৰচেষ্টাৰ ফল আজি দেশত প্ৰায় ১ কোটি লাখ লাখপতি দিদিৰ সৃষ্টি হৈছে। আৰু তেওঁলোকৰ লগত কথা পাতিলে তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাস দেখিবলৈ পাওঁ, দৃঢ় বিশ্বাস যে আমি যিদৰে আগবাঢ়িছো, আগন্তুক কাৰ্যকালত আমাৰ দেশত ৩ কোটি লাখপতি দিদি দেখা পাম। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে যে গাঁৱৰ অৰ্থনীতিত কিমান ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আহিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ দেশত কন্যাৰ সন্দৰ্ভত পূৰ্বৰ চিন্তাধাৰাই সমাজত আৰু মনলৈও সোমাই গৈছিল। সেই চিন্তাধাৰা আজি কিমান দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে। অলপ ভালদৰে চালে আমি উপলব্ধি কৰিম যে কিমান ডাঙৰ সুখকৰ পৰিৱৰ্তন আহি আছে। আগতে কন্যা সন্তান জন্ম হ’লে খৰচ কেনেকৈ বহন কৰিব সেই বিষয়ে আলোচনা হৈছিল। আগতে আলোচনা হৈছিল আমি তেওঁক কেনেকৈ শিক্ষিত কৰিম, তেওঁৰ ভৱিষ্যত জীৱনটো এক প্ৰকাৰে বোজা নেকি? কিন্তু এই চিন্তাধাৰা এতিয়া সলনি হৈছে৷ আজি কন্যা সন্তান জন্ম হ’লে সুকন্যা সমৃদ্ধি একাউণ্ট খোলা আছে নে নাই বুলি সোধা হয়।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আগতে প্ৰশ্ন হৈছিল, গৰ্ভৱতী হ’লে কাম এটা কৰিব পাৰিবনে? আজি কোৱা হৈছে যে ২৬ সপ্তাহৰ পেইড ছুটী আছে আৰু পিছতো যদি ছুটী বিচাৰে তেন্তে পাব, এইটো এটা পৰিৱৰ্তন। আগতে সমাজত প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছিল যে এগৰাকী মহিলাই কিয় কাম এটা কৰিব বিচাৰিব। স্বামীৰ দৰমহা কমিছে নেকি আদি প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছিল। আজি মানুহে সুধিছে মেডাম, আপোনাৰ ষ্টাৰ্টআপে বহুত আগবাঢ়িছে, মই চাকৰি পাম নেকি? এনে পৰিৱৰ্তন আহিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এসময়ত প্ৰশ্নটো সোধা হৈছিল, আপোনাৰ ছোৱালীজনীৰ বয়স বাঢ়ি আহিছে, বিয়া কেতিয়া হ’ব? আজি সোধা হৈছে ছোৱালী, ব্যক্তিগত আৰু পেছাদাৰী দুয়োটা কামতে আপানোলেকে ইমান ভালদৰে ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰে, কেনেকৈ কৰে?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এটা সময় আছিল ঘৰৰ মালিক ঘৰত আছে নে নাই সুধিছিল। ঘৰৰ মুৰব্বীক মাতিবলৈ কৈছিল। আজি আমি কাৰোবাৰ ঘৰলৈ যাওঁতে ঘৰখন মহিলাগৰাকীৰ নামত থাকে আৰু বিদ্যুতৰ বিল তাইৰ নামত আহে। পানী আৰু গেছ সকলো তেওঁৰ নামত, আজি সেই পৰিয়ালৰ মুৰব্বীৰ ঠাই লৈছে মোৰ মা আৰু ভগ্নীসকলে৷ এনে পৰিৱৰ্তন আহিছে। অমৃত কালত এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে আমাৰ সংকল্প এই পৰিৱৰ্তন এক বৃহৎ শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ গৈ আছে আৰু সেই শক্তি মই চাবলৈ সক্ষম হৈছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কৃষকৰ বাবে চকুলো টুকিবলৈ অভ্যাস বহুত দেখিছোঁ। কৃষকক কেনেধৰণৰ প্ৰতাৰণা কৰা হৈছে দেশত। কংগ্ৰেছৰ সময়ত কৃষিৰ বাৰ্ষিক মুঠ বাজেট আছিল ২৫ হাজাৰ কোটি টকা। সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, আমাৰ চৰকাৰৰ বাজেট ১.২৫ লাখ কোটি টকা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দহ বছৰীয়া কাৰ্যকালত কংগ্ৰেছে কৃষকৰ পৰা ৭ লাখ কোটি টকাৰ ধান আৰু ঘেঁহু ক্ৰয় কৰিছিল। আমি ১০ বছৰত প্ৰায় ১৮ লাখ কোটি টকাৰ ধান আৰু ঘেঁহু ক্ৰয় কৰিছো। কংগ্ৰেছ চৰকাৰে হয়তো নামতহে দালি আৰু তৈলবীজ ক্ৰয় কৰিছিল, যদিহে ক্ৰয় কৰিছিল। আমি ১.২৫ লাখ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ দালি আৰু তৈলবীজ ক্ৰয় কৰিছো। আমাৰ কংগ্ৰেছৰ সতীৰ্থ সকলে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিক ঠাট্টা কৰিছিল আৰু মই যেতিয়া মোৰ প্ৰথম কাৰ্যকালত এই আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিলো তেতিয়া মনত আছে যে মিছা আখ্যানৰ ফেশ্বন আৰম্ভ হৈছে, গাঁৱলৈ গৈ কোৱা হৈছিল যে চাওক এইটো মোদীৰ আঁচনিৰ ধন৷ এই মিছা কথা বিয়পি পৰিল যে এবাৰ নিৰ্বাচনত জয়ী হ’লে সুতৰ লগতে আপোনালোকৰ পৰা সকলো টকা ঘূৰাই দাবী কৰিব। কৃষকক ইমানেই মুৰ্খ বনোৱাৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিলৈ ২ লাখ ৮০ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰেৰণ কৰিলোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী শস্য বীমা আঁচনিয়ে ৩০ হাজাৰ টকাৰ প্ৰিমিয়াম দিছে আৰু তাৰ সন্মুখত মোৰ কৃষক ভাই-ভনীক ১.৫ লাখ কোটি টকা দিয়া হৈছে। কংগ্ৰেছৰ শাসন কালত তেওঁলোকৰ কামত কেতিয়াও মাছমৰীয়া বা গৰু পালকৰ কোনো উল্লেখ নাছিল। এই দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে মাছমৰীয়াৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয় আৰু পশুপালনৰ বাবে সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰা হ’ল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে গো পালক আৰু মাছমৰীয়াক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড দিয়া হ’ল, যাতে তেওঁলোকে কম সুতত বেংকৰ পৰা ধন লাভ কৰিব পাৰে যাতে তেওঁলোকে ব্যৱসায় বৃদ্ধি কৰিব পাৰে। কৃষক আৰু মাছমৰীয়াসকল, এই চিন্তা কেৱল জীৱ-জন্তুৰ কথা নহয়, ই জীৱনৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। অৰ্থনৈতিক চক্ৰ চলোৱাতো এই প্ৰাণীবোৰে ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। আমি আমাৰ জীৱ-জন্তুক ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰিবলৈ ৫০ কোটিৰো অধিক ভেকচিন প্ৰদান কৰিছো, যিটো আগতে কোনেও ভবা নাছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি ভাৰতত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে যিবোৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি হৈছে, সেইবোৰ আগতে কেতিয়াও সৃষ্টি হোৱা নাছিল। আজি সমগ্ৰ শব্দভাণ্ডাৰ সলনি হৈছে, আগতে কেতিয়াও শুনা নোপোৱা শব্দবোৰ কথিত বাক্যৰে পৃথিৱীলৈ আহিছে। আজি সকলোতে ষ্টাৰ্টআপৰ হুলস্থুল, ইউনিকৰ্ণৰ আলোচনা। আজি আমাৰ সন্মুখত ডিজিটেল সৃষ্টিকৰ্তাৰ এক অতি বৃহৎ শ্ৰেণী। আজি সেউজ অৰ্থনীতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছে। যুৱক-যুৱতীৰ মুখত নতুন ভাৰতৰ নতুন শব্দভাণ্ডাৰ এয়া। এয়া নতুন অৰ্থনৈতিক সাম্ৰাজ্যৰ নতুন পৰিবেশ, এক নতুন পৰিচয়। এই খণ্ডসমূহে যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে লাখ লাখ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। ২০১৪ চনৰ আগতে ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ আকাৰ নগণ্য আছিল, ইয়াৰ ওপৰত বিশেষ আলোচনাও হোৱা নাছিল। আজি ভাৰত বিশ্বৰ ডিজিটেল অৰ্থনীতিত আগশাৰীৰ। ইয়াৰ লগত লাখ লাখ যুৱক জড়িত হৈ আছে আৰু আগন্তুক সময়ত এই ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আন্দোলনে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু সুযোগ, বহু চাকৰি আৰু বহু পেছাদাৰী ব্যক্তিৰ বাবে সুযোগ কঢ়িয়াই আনিবলৈ গৈ আছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আজি মেড ইন ইণ্ডিয়া ফোনবোৰে বিশ্বৰ বজাৰ গৈ পাইছে। মোবাইল ৰপ্তানিত আমি বিশ্বৰ ২ নম্বৰ স্থানত আছো। আৰু এফালে সস্তীয়া মোবাইল ফোন উপলব্ধ আৰু আনফালে সস্তীয়া ডাটা, এই দুয়োটাৰ বাবেই দেশত আৰু বিশ্বত এক বৃহৎ বিপ্লৱ ঘটিছে, যিটো মূল্যত আমি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এইবোৰ যোগান ধৰিছো আৰু সেইটোৱেই এটা কাৰণ হৈ পৰিছে। আজি দেশত মেড ইন ইণ্ডিয়া অভিযান, অভিলেখ নিৰ্মাণ, অভিলেখ ৰপ্তানি পৰিলক্ষিত হৈছে৷
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই সকলোবোৰ কামেই আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সৰ্বাধিক কৰ্মসংস্থাপন কঢ়িয়াই আনে আৰু সৰ্বাধিক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
বিগত ১০ বছৰত পৰ্যটন খণ্ডত অভূতপূৰ্ব উত্থান ঘটিছে। আমাৰ দেশৰ এই বৃদ্ধি আৰু পৰ্যটন খণ্ড এনেকুৱা যে ইয়াত ন্যূনতম মূলধনী বিনিয়োগেৰে অধিক সংখ্যক লোকক কৰ্মসংস্থাপন দিয়াৰ সুযোগ আছে। আৰু এয়া সাধাৰণ মানুহকো কৰ্মসংস্থাপন দিয়াৰ সুযোগ। স্বনিয়োজনৰ সৰ্বাধিক সম্ভাৱনা থকা খণ্ডটোৱেই হৈছে পৰ্যটন। ১০ বছৰত বিমানবন্দৰ দুগুণ বৃদ্ধি পালে। কেৱল ভাৰত বিমানবন্দৰত পৰিণত হোৱা নাই, ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম ঘৰুৱা বিমান পৰিবহণ খণ্ড, বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম খণ্ডত পৰিণত হৈছে। আমি সকলোৱে সুখী হোৱা উচিত, ভাৰতৰ বিমান সংস্থাসমূহে দেশত এহাজাৰ নতুন বিমান অৰ্ডাৰ দিছে। আৰু যেতিয়া ইমানবোৰ বিমান চলিব, তেতিয়া সকলো বিমানবন্দৰ কিমান চিকচিকিয়া হ’ব। কিমান পাইলটৰ প্ৰয়োজন হ’ব, কিমান ক্ৰু মেম্বাৰৰ প্ৰয়োজন হ’ব, কিমান অভিযন্তাৰ প্ৰয়োজন হ’ব, কিমান গ্ৰাউণ্ড ছাৰ্ভিচৰ মানুহৰ প্ৰয়োজন হ’ব, অৰ্থাৎ কৰ্মসংস্থাপনৰ নতুন ক্ষেত্ৰ মুকলি হৈছে। বিমান পৰিবহণ খণ্ড ভাৰতৰ বাবে এক বৃহৎ নতুন সুযোগ হিচাপে ধৰা দিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
অৰ্থনীতিৰ বিকাশৰ দিশত শক্তিশালী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। যুৱক-যুৱতীসকলে চাকৰি লাভ কৰক আৰু লগতে সামাজিক সুৰক্ষাও পাব লাগে। এই দুয়োটাৰ সন্দৰ্ভত আৰু যাৰ ভিত্তিত আমি সিদ্ধান্ত লওঁ আৰু ইয়াক দেশতো গ্ৰহণ কৰা হয়, এটা কথা হ’ল ইপিএফঅ’ৰ তথ্য। ইপিএফঅ’ত কৰা পঞ্জীয়নে ১০ বছৰত প্ৰায় ১৮ কোটি নতুন হিতাধিকাৰী আনিছে আৰু সেয়া ধনৰ সৈতে জড়িত প্ৰত্যক্ষ খেল, ইয়াত কোনো ভুৱা নাম নাই। মুদ্ৰা ঋণ লাভ কৰাসকলৰ ভিতৰত ৮ কোটি লোক আছে যিয়ে জীৱনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে নিজাকৈ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে। আৰু যেতিয়া এজন লোকে মুদ্ৰা ঋণ লয় তেতিয়া তেওঁ কেৱল কৰ্মসংস্থাপন পোৱাই নহয় আৰু এজন বা দুজন মানুহকো কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰে, কাৰণ সেইটোৱেই তেওঁৰ কাম। আমি লাখ লাখ ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰক সহায় কৰিছো। ১০ কোটি মহিলা এনেবোৰ কথাৰ লগত জড়িত, মই কোৱাৰ দৰে এক লাখ লাখপতি দিদি, এক কোটি সঁচাকৈয়ে বহুত। আৰু মই কোৱাৰ দৰে আমি আমাৰ দেশৰ ভিতৰতে ৩ কোটি লাখপতি দিদি দেখা পাম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
কিছুমান পৰিসংখ্যা আছে যিবোৰ অৰ্থনীতিবিদসকলে ভবাৰ দৰে নহয়, সাধাৰণ মানুহেও বুজি পায়। ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰায় ১২ লাখ কোটি টকাৰ বাজেট আছিল, ১০ বছৰত ১২ লাখ কোটি টকা। যোৱা ১০ বছৰত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ বাবে ৪৪ লাখ কোটি টকাৰ বাজেট কেনেদৰে কৰ্মসংস্থাপন বৃদ্ধি পাইছে তাৰ পৰা বুজিব পাৰি।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আপুনি কল্পনা কৰক যে এই ধনেৰে কিমান কাম কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে কিমান মানুহে জীৱিকা লাভ কৰিছে। ভাৰতক উৎপাদন, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আমি দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উৎসাহিত কৰিছো। ব্যৱস্থা বিকশিত কৰা হৈছে। আৰ্থিক সহায়ৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰা।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমি সদায় নিৰ্ভৰশীল হৈ আহিছো। শক্তি খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ দিশত আমি বহুখিনি কৰিব লাগিব। আৰু আমাৰ প্ৰচেষ্টা সেউজ শক্তিৰ দিশত, আমি হাইড্ৰজেন খণ্ডত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগেৰে বিশাল ৰূপত আগবাঢ়িছো। ঠিক তেনেদৰে ভাৰতে আগভাগ ল’ব লগা আন এটা ক্ষেত্ৰ হ’ল অৰ্ধপৰিবাহী, পূৰ্বৰ চৰকাৰে যিমান পাৰি সিমান প্ৰচেষ্টা চলাইছিল, কিন্তু সফলতা নাপালে। এতিয়া আমি যি পৰিস্থিতিত উপনীত হওঁ, মই নিশ্চিতভাৱে কওঁ যে আমাৰ ৩ দশক হয়তো নষ্ট হ’ল কিন্তু আগন্তুক সময় আমাৰ, আমি অৰ্ধপৰিবাহীৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ দেখিবলৈ পাইছো আৰু ভাৰতে বিশ্বলৈ এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াব। এই সকলোবোৰ কাৰণতে সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, গুণগত চাকৰিৰ সুযোগ বহুত বাঢ়িবলৈ গৈ আছে আৰু যাৰ বাবে আমি সমাজত এটা সুকীয়া দক্ষতা মন্ত্ৰালয়ৰ সৃষ্টি কৰিছো, ইয়াৰ আঁৰৰ কাৰণ হ’ল দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে দক্ষতা লাভ কৰা আৰু এনে সুযোগ লাভ কৰা আৰু আমি উদ্যোগ ৪.০ৰ বাবে মানৱশক্তি প্ৰস্তুত কৰি আগবাঢ়ি যোৱাৰ দিশত কাম কৰি আছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ সন্দৰ্ভত বহু কথাই কোৱা হৈছে। মই নিশ্চিতভাৱে ভাল পাম যে দেশৰ আগত কিছু সত্য আহিব লাগে। ইতিহাস ইয়াৰ সাক্ষী, যেতিয়াই কংগ্ৰেছ আহে তেতিয়াই মুদ্ৰাস্ফীতি আনে। মই আজি এই সদনত কিছু বক্তব্য দিব বিচাৰিছো আৰু এই কথা মই কাকো সমালোচনা কৰিবলৈ কোৱা নাই, কিন্তু হয়তো আমাৰ কথা নুবুজাসকলে নিজৰ মানুহৰ কথা বুজিবলৈ চেষ্টা কৰিব। কেতিয়া কোৱা হৈছিল আৰু কোনে কৈছিল, মই পিছত ক’ম। ‘সকলো বস্তুৰ দাম বৃদ্ধিৰ বাবেই বিপদ বিয়পি পৰিছে আৰু সাধাৰণ মানুহো তাৰ মাজত আবদ্ধ হৈ পৰিছে।’ এইটো কাৰ বক্তব্য? আমাৰ পণ্ডিত নেহৰু জীয়ে সেই সময়ত লালকিল্লাৰ পৰাই এই কথা কৈছিল। ‘সকলো বস্তুৰ দাম বৃদ্ধিৰ বাবে সমস্যা বিয়পি পৰিছে আৰু সাধাৰণ মানুহো তাৰ মাজত আবদ্ধ হৈ পৰিছে’, এইটোৱেই আছিল সেই সময়ৰ চৰ্চা। তেওঁ স্বীকাৰ কৰিছিল যে লালকিল্লাৰ পিছত সকলোতে মুদ্ৰাস্ফীতি বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া এই বক্তব্যৰ ১০ বছৰৰ পাছত নেহৰু জীৰ আন এক বক্তব্যৰ উক্তি আপোনালোকৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিছো। আপোনালোক মানুহ, মই আপোনালোকক উদ্ধৃতি দিছো, আজিকালিও আপোনালোক মানুহ কিছুমান সমস্যাত পৰিছে, বিপদত পৰিছে, মুদ্ৰাস্ফীতিৰ বাবে, কিছু অসহায়তা আছে, ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে নিয়ন্ত্ৰণ কৰাটো সম্ভৱ নহয়, যদিও আমাৰ সময়ত সেই ইচ্ছা নিয়ন্ত্ৰণত আহিব। ১০ বছৰৰ পাছতো একেই মুদ্ৰাস্ফীতিৰ গান কোৱা হ’ল আৰু কোনে এই কথা ক’লে?আকৌ নেহৰু জীয়ে নিজৰ কাৰ্যকালত এই কথা কৈছিল। সেই সময়ত দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈ থাকোঁতে ১২ বছৰ হ’ল, কিন্তু প্ৰতিবাৰেই মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণলৈ আহিব পৰা নাছিল, মুদ্ৰাস্ফীতিৰ বাবে আপুনি সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল, তেওঁলোকে এই বিষয়ে গান গাই থাকিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এতিয়া মই আন এটা ভাষণৰ এটা অংশ সদৰি কৰিছো। দেশখন আগবাঢ়িলে দামবোৰো কিছু পৰিমাণে বৃদ্ধি পায়, আমিও চাব লাগিব অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ দাম কেনেকৈ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি। কোনে এই কথা কৈছিল জানে নে? ইন্দিৰা গান্ধীজীয়ে এই কথা কৈছিল। ১৯৭৪ চনত যেতিয়া তেওঁ সমগ্ৰ দেশৰ সকলো দুৱাৰত তলা মাৰি মানুহক জে’লত ভৰাইছিল। তেতিয়া ৩০% মুদ্ৰাস্ফীতি আছিল, ৩০%।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আনকি তেওঁৰ ভাষণতো কোৱা হৈছিল, তেওঁ যি ক’লে সেয়া আছিল – আপোনালোকে জানি আচৰিত হ’ব৷ তেওঁ কৈছিল যে যদি মাটি নাই, অৰ্থাৎ যদি কোনো উৎপাদনৰ বাবে মাটি নাথাকে, তেন্তে আপোনাৰ পাত্ৰ আৰু কেনিষ্টাৰত শাক-পাচলি খেতি কৰক। উচ্চ পদবীত থকা মানুহে এনে পৰামৰ্শ দিছিল। যেতিয়া আমাৰ দেশত মুদ্ৰাস্ফীতিৰ লগত জড়িত দুটা গীত ছুপাৰহিট হৈ পৰিল। প্ৰতিটো ঘৰতে গোৱা হৈছিল। এজনক মুদ্ৰাস্ফীতিৰ ফলত হত্যা কৰা হয় আৰু আনজনক মুদ্ৰাস্ফীতিৰ ফলত খায়। আৰু এই দুয়োটা গীত কংগ্ৰেছৰ শাসনৰ সময়ত আহিছিল।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইউপিএৰ শাসনকালত মুদ্ৰাস্ফীতি ১০শতাংশতকৈ ওপৰত আছিল, মুদ্ৰাস্ফীতি ১০ গুণতকৈ অধিক আছিল, এই কথা অস্বীকাৰ কৰিব নোৱাৰি। আৰু ইউপিএ চৰকাৰৰ যুক্তি কি আছিল– সংবেদনহীনতা। কোৱা হৈছিল যে যদি দামী আইচক্ৰীম খাব পাৰি তেন্তে মুদ্ৰাস্ফীতিৰ কথা কিয় কান্দিছে? যেতিয়াই কংগ্ৰেছ আহিছে, তেতিয়াই মুদ্ৰাস্ফীতি বৃদ্ধিহে কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমাৰ চৰকাৰে ধাৰাবাহিকভাৱে মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিছে। দুখন যুদ্ধ আৰু ১০০ বছৰৰ ভিতৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকটৰ পিছতো মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণত আছে, আৰু আমি তেনে কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
ইয়াত বহুত ক্ষোভ প্ৰকাশ কৰা হৈছিল, যিমান পাৰি সিমান কঠোৰ শব্দৰে ক্ষোভ প্ৰকাশ কৰা হৈছিল। মই বুজি পাওঁ তেওঁলোকৰ বেদনা। মই বুজি পাওঁ তেওঁলোকৰ সমস্যা আৰু তেওঁলোকৰ খং কাৰণ কাঁড়ডালে লক্ষ্যত খুন্দা মাৰিছে। দুৰ্নীতিৰ ক্ষেত্ৰত সংস্থাসমূহে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। সেইটো লৈ ইমান খং উঠিছে, কি শব্দ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
১০ বছৰ আগতে আমাৰ সদনত কি আলোচনা হৈছিল? সদনৰ সমগ্ৰ সময়খিনি কেলেংকাৰিৰ আলোচনাতেই পাৰ হৈছিল। দুৰ্নীতিৰ আলোচনা কৰিবলৈ হে যেন সদন ব্যৱহাৰ কৰা হয়। অহৰহ কাৰ্যকলাপৰ চাহিদা আছিল। সদনে দাবী জনাই থাকিল, ব্যৱস্থা লওক, ব্যৱস্থা লওক, ব্যৱস্থা লওক। দেশখনে সেই সময়ছোৱা দেখিছে। সকলোতে, প্ৰতিদিনে দুৰ্নীতিৰ খবৰ আহিছিল। আৰু আজি যেতিয়া দুৰ্নীতিগ্ৰস্তৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে তেতিয়া মানুহে তেওঁলোকৰ সমৰ্থনত হুলস্থুলৰ সৃষ্টি কৰে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তেওঁলোকৰ সময়ত এজেন্সীসমূহ কেৱল ৰাজনৈতিক কামত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। তেওঁলোকক আন কোনো কাম কৰিবলৈ দিয়া নহ’ল। এতিয়া আপুনি দেখিছে তেওঁলোকৰ সময়ছোৱাত কি হৈছিল-পিএমএলএ আইনৰ অধীনত আমি আগৰ তুলনাত দুগুণতকৈ অধিক গোচৰ পঞ্জীয়ন কৰিছো। কংগ্ৰেছৰ সময়ত ইডিয়ে ৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ সম্পত্তি জব্দ কৰিছিল। আমাৰ কাৰ্যকালত ইডিয়ে ১ লাখ কোটি টকাৰ সম্পত্তি জব্দ কৰিছিল, দেশৰ এই লুণ্ঠন সম্পত্তি ঘূৰাই দিব লাগিব। আৰু যাৰ সামগ্ৰী বিপুল পৰিমাণে জব্দ কৰা হয়, তেওঁলোকৰ ঢেৰ মুদ্ৰাৰ নোট জব্দ কৰা হয়। আৰু অধিৰ বাবু বংগৰ পৰা আহিছে, নোটৰ বাণ্ডিল দেখিছে। কাৰ ঘৰৰ পৰা ধৰা পৰিল, কোন ৰাজ্যত ধৰা পৰিল। এই নোটৰ দম দেখি দেশবাসী স্তম্ভিত হৈ পৰিছে। কিন্তু এতিয়া আপুনি জনসাধাৰণক মুৰ্খ সজাব নোৱাৰে, জনসাধাৰণে দেখিছে যে কেনেকৈ ইউপিএ চৰকাৰত দুৰ্নীতিৰ কথা চলিছিল, যাৰ মুঠ ধন আছিল ১০-১৫ লাখ কোটি টকা আলোচনা কৰা হৈছিল।
আমি লাখ লাখ কোটিৰ কেলেংকাৰী বন্ধ কৰি দিলোঁ, কিন্তু সেই সকলো ধন দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিলোঁ। এতিয়া মধ্যভোগীৰ বাবে দুখীয়াক লুট কৰাটো অতি কঠিন হৈ পৰিছে। প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ, জন ধন একাউণ্ট, আধাৰ, মোবাইলৰ শক্তি আমি স্বীকাৰ কৰিছো। আমি ৩০ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা পোনপটীয়াকৈ মানুহৰ একাউণ্টলৈ ট্ৰেন্সফাৰ কৰিছো। আৰু যদি কোনো কংগ্ৰেছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৈছিল যে যদি আপুনি এটকা পঠায়, ১৫ পইচা পোৱা যায়, যদি মই সেই অনুসৰি চাওঁ, তেন্তে যদি তেওঁলোকে ৩০ লাখ পঠায়, তেন্তে হিচাপ কৰক কিমান টকা ক’ত গ’লহেঁতেন। ১৫% ৰাইজৰ ওচৰলৈ গৈয়ে নাপাব, বাকীবোৰ ক’লৈ যাব?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আমি ১০ কোটি ভুৱা হিতাধিকাৰী আঁতৰ কৰিছো, এতিয়া মানুহে সুধিছে যে আগতে এই সংখ্যা ইমানেই আছিল, কিয় কমিছে, আপুনি এনেকুৱা ব্যৱস্থা কৰি দিছিল যে জন্ম নোহোৱা ছোৱালীজনীক, আপোনালোকে বিধৱা পেঞ্চন দিছিল। আৰু এনে চৰকাৰী আঁচনি বন্ধ কৰি ১০ কোটি ভুৱা নাম বন্ধ কৰাৰ উপায় আছিল, এইবোৰ সমস্যা নাছিলনে। কাৰণ তেওঁলোকৰ দৈনিক উপাৰ্জন বন্ধ হৈ গৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই ভুৱা নামবোৰ আঁতৰাই আমি ভুৱা লোকৰ হাতলৈ যোৱা প্ৰায় ৩ লাখ কোটি টকা ৰাহি কৰিছো। দেশৰ কৰদাতাৰ প্ৰতিটো পইচা জমা কৰি সদ্ব্যৱহাৰ কৰি আমি জীৱনটো অতিবাহিত কৰিছো।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সকলো ৰাজনৈতিক দলেও চিন্তা কৰিব লাগিব আৰু সমাজত বহি থকা মানুহবোৰেও সেইবোৰ চোৱাৰ প্ৰয়োজন আছে। আজি ই দেশৰ দুৰ্ভাগ্য, আগতে শ্ৰেণীকোঠাতো যদি কোনোবাই কাৰোবাৰ পৰা কিবা চুৰি বা যদি নকল কৰিছিল, তেন্তে তেওঁ ১০ দিন কাকো মুখ দেখুৱাব নোৱাৰিছিল। আজি যিসকলে দুৰ্নীতিৰ অভিযোগ উত্থাপন হৈছে, যিসকলক প্ৰমাণিত হৈছে, যিসকলে কাৰাগাৰত সময় কটাবলগীয়া হৈছে, পেৰ’লত অহাসকলে আজি কান্ধত ৱাশ্বিং মেচিনতকৈও ডাঙৰ কিবা এটা লৈ ৰাজহুৱা জীৱনত এনে চোৰক মহিমামণ্ডিত কৰিছে। দেশক ক'লৈ লৈ যাব বিচাৰিছে, যি শাস্তি হৈছে, মই বুজি পাওঁ যে অভিযোগৰ কথা ভাবিব পাৰি, কিন্তু অপৰাধ যিটো প্ৰমাণিত হৈছে, যিসকলক শাস্তি দিয়া হৈছে, যিসকলে শাস্তি পাইছে৷ আপুনি এনেকুৱা মহিমামণ্ডিত কাম কৰি দেশৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক কোনটো সংস্কৃতি আৰু কি প্ৰেৰণা দিব বিচাৰে, কোনবোৰ পথ আপোনালোকে দেখুৱাব? আৰু এনে মানুহক মহিমামণ্ডিত কৰা হৈছে, তেওঁলোকক মহান বুলি কোৱা হৈছে। য'ত সংবিধানৰ শাসন আছে, য'ত গণতন্ত্ৰ আছে, মাননীয় অধ্যক্ষ মহোদয়, এনেবোৰ কথা বেছি দিন চলিব নোৱাৰে, মানুহে এইবোৰ লিখিত ৰাখিব লাগে। যি মহিমামণ্ডিতৰ কাম চলি আছে, এই লোকসকলে নিজৰ নিজৰ ধ্বংসৰ পত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰিছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তদন্ত কৰাটো এই সংস্থাসমূহৰ কাম। সংস্থাসমূহ স্বাধীন আৰু সংবিধানে তেওঁলোকক স্বাধীন কৰি ৰাখিছে। আৰু বিচাৰ কৰাটো বিচাৰকৰ কাম আৰু তেওঁ নিজৰ কাম কৰি আছে। আৰু অধ্যক্ষ মহোদয়, মই এই পবিত্ৰ সদনত পুনৰ ক’ব বিচাৰিছো যে মোৰ লগত যিমানেই অন্যায় নহওক কিয়, দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে মোৰ যুঁজ অব্যাহত থাকিব। যিসকলে দেশ লুটিপুতি খাইছে তেওঁলোকে ঘূৰাই দিব লাগিব, যিসকলে দেশ লুটিছে তেওঁলোকে ঘূৰাই দিব লাগিব। এই সদনৰ পবিত্ৰ স্থানৰ পৰাই দেশবাসীক এই প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো। যিসকলে অভিযোগ কৰিব বিচাৰে, উত্থাপন কৰিব, কিন্তু দেশক লুটিবলৈ দিয়া নহ’ব আৰু যি লুণ্ঠন কৰিছিল সেয়াও ঘূৰাই দিব লাগিব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
দেশত নিৰাপত্তা আৰু শান্তি অনুভৱ হৈছে। যোৱা দহ বছৰৰ তুলনাত দেশখন সঁচাকৈয়ে নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত শক্তিশালী হৈ উঠিছে। সন্ত্ৰাসবাদ আৰু নক্সালবাদ এতিয়া কম ঠাইত আৱদ্ধ হৈ আছে। কিন্তু সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি ভাৰতৰ শূন্য সহনশীলতা নীতিৰ বাবে আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ এই নীতি মানি চলিবলৈ বাধ্য হৈছে। আজি ভাৰতীয় সেনাবাহিনী সীমান্তৰ পৰা সাগৰলৈকে নিজৰ সামৰ্থ্যৰে ক্ষমতাত আছে। আমাৰ সেনাৰ বীৰত্বক লৈ আমি গৌৰৱ কৰা উচিত। আমি যিমানেই তেওঁলোকৰ মনোবল ভাঙিবলৈ চেষ্টা নকৰোঁ কিয়, মোৰ সেনাবাহিনীৰ ওপৰত মোৰ আস্থা আছে, তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য মই দেখিছো। একাংশ ৰাজনীতিবিদে সেনাবাহিনীৰ বিৰুদ্ধে ওলোটা-পোলোটা কথা কয়, এইটোৱে মোৰ দেশৰ সেনাবাহিনীৰ মনোবল ভাঙি দিয়ে, যদি কোনোবাই এই সপোনবোৰত জীয়াই থাকে তেন্তে ওলাই যাওক। তেওঁ দেশৰ আমেজ ধ্বংস কৰিব নোৱাৰে আৰু কাৰোবাৰ এজেণ্ট হৈ যদি ক’ৰবাৰ পৰাই এই ধৰণৰ মন্তব্যৰ উত্থান হয় দেশে কেতিয়াও মানি ল’ব নোৱাৰে। আৰু যিসকলে মুকলিকৈ দেশত এখন সুকীয়া দেশ সৃষ্টিৰ পোষকতা কৰে, একত্ৰীকৰণৰ কথা বাদ দি, ইয়াক ভাঙিবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে, আপোনালোকৰ ভিতৰত কি আছে, দেশক ইমান টুকুৰা-টুকুৰ কৰি মনটো এতিয়াও সন্তুষ্ট হোৱা নাই নেকি? আপুনি দেশখনক ইমানবোৰ টুকুৰাত ভাঙি পেলাইছে আৰু সেইবোৰক আৰু টুকুৰা-টুকুৰ কৰিব বিচাৰিছে, কিমান দিনলৈ তেনেকৈয়ে থাকিব?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
এই সদনতে যদি কাশ্মীৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছিল, সদায় চিন্তিত হৈছিল, থু পেলোৱা হৈছিল, অযথা অভিযোগ উত্থাপন হৈছিল। আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ অভূতপূৰ্ব উন্নয়নৰ আলোচনা আৰু গৌৰৱেৰে কৰা হৈছে। পৰ্যটন ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াত জি-২০ সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল, আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ইয়াৰ শলাগ লয়। ৩৭০নং অনুচ্ছেদক লৈ তেওঁলোকে কি হুলস্থুলীয়া পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছিল। কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণে ইয়াক যিদৰে আকোৱালি লৈছে আৰু ইয়াৰ আঁৰত কাৰ সৃষ্টি আছিল এই সমস্যা, কোনে দেশৰ কপালত আঘাত কৰিছিল, কোনে ভাৰতৰ সংবিধানত এনে বিভাজনৰ সৃষ্টি কৰিছিল ?
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
যদি নেহৰুজীৰ নাম লোৱা হয় তেতিয়া তেওঁলোকৰ বেয়া লাগে, কিন্তু কাশ্মীৰে সন্মুখীন হ’বলগীয়া সমস্যাবোৰৰ মূলতে তেওঁৰ চিন্তাধাৰা আছিল আৰু এই দেশেও একেই পৰিণাম ভুগিবলগীয়া হৈছে। নেহৰু জীৰ ভুলৰ বাবে জম্মু-কাশ্মীৰৰ লগতে দেশৰ জনসাধাৰণে যথেষ্ট মূল্য ভৰিবলগীয়া হৈছে।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
তেওঁ হয়তো ভুল কৰিছিল, কিন্তু আমি অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈও ভুল শুধৰণিৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিম, আমি থমকি ৰোৱা লোক নহয়৷ আমি দেশৰ বাবে কাম কৰিবলৈ ওলাই অহা মানুহ। আমাৰ বাবে দেশ প্ৰথম।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ নেতাক আহ্বান জনাম, সকলো সন্মানীয় সদস্যলৈ আহ্বান জনাম, ভাৰতৰ বাবে এক বৃহৎ সুযোগ আহিছে। বিশ্ব পৰিবেশত ভাৰতৰ বাবে এটা ডাঙৰ সুযোগ আহিছে, নতুন আত্মবিশ্বাসেৰে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ আহিছে। ৰাজনীতিৰ স্থান আছে, অভিযোগ আৰু প্ৰতি-অভিযোগৰ স্থান আছে, কিন্তু দেশতকৈ ডাঙৰ একো নাই। আৰু সেইবাবেই আহক, আপোনালোকক নিমন্ত্ৰণ জনাইছো, কান্ধত কান্ধ মিলাই আগবাঢ়ি যাওঁ দেশ গঢ়াৰ বাবে। ৰাজনীতিত যি ঠাইতে নাথাকক কিয়, দেশ নিৰ্মাণত আগবাঢ়ি যোৱাত কোনো বাধা নাই। এই বাট এৰি নাযাব। আপোনালোকৰ সমৰ্থন বিচাৰিছো, ভাৰত মাতৃৰ কল্যাণৰ বাবে সমৰ্থন বিচাৰিছো। বিশ্বৰ ভিতৰত আমালৈ অহা সুযোগৰ মূলধন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আপোনালোকৰ সহায় বিচাৰিছো। আপোনালোকৰ সহযোগিতাই ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ জীৱনক অধিক সমৃদ্ধিশালী আৰু সুখী কৰি তুলিব বিচাৰো। কিন্তু যদি আপানালোকে সহযোগ কৰিব নোৱাৰে আৰু যদি আপোনালোকৰ হাতত ইটা বন্ধা আছে, তেন্তে লিখি লওক, মই আপোনালোকৰ প্ৰতিটো ইটাৰ বোজা তুলি লৈ উন্নত ভাৰতৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰিম। আমি লোৱা এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোনৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰিবলৈ আপোনালোকৰ প্ৰতিটো ইটা স্থাপন কৰিম আৰু আমি দেশখনক সেই সমৃদ্ধিৰ দিশে লৈ যাম। যিমান বিচাৰে সিমান শিল নিক্ষেপ কৰক, মই আপোনালোকক নিশ্চয়তা দিছো যে আপোনাৰ প্ৰতিটো শিল ভাৰতৰ, এখন সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ, এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোনৰ বিকাশৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
মই জানো, মোৰ বন্ধুসকলৰ সমস্যা হৈছে। কিন্তু তেওঁলোকে যিয়েই নকওক, মই দুখিত নহয় আৰু মই দুখী হোৱা উচিত নহয়। কাৰণ মই জানো যে তেওঁলোক নামদাৰ, আমি কামদাৰ। আৰু আমি কামদাৰসকলে এই কথা বিখ্যাত লোকসকলৰ পৰা শুনিব লাগিব। গতিকে নামদাৰসকলে যিকোনো কথা কৈ থাকিব পাৰে, তেওঁলোকৰ যিকোনো কথা কোৱাৰ জন্মগত অধিকাৰ আছে আৰু আমি কামদাৰসকলে শুনিব লাগিব, আমি শুনি থাকিম আৰু দেশখনক আৰামদায়ক কৰি ৰাখিম আৰু দেশখনক আগুৱাই লৈ যাব।
সন্মানীয় অধ্যক্ষ মহোদয়,
আপুনি মোক এই পবিত্ৰ সদনত সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ সমৰ্থনত বক্তৃতা দিবলৈ সুযোগ দিলে৷ সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিৰ এই ভাষণক সমৰ্থন কৰি আৰু ধন্যবাদৰ প্ৰস্তাৱত কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিলোঁ৷