Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the Motion of Thanks on the President's Address in the Lok Sabha
05 FEB 2024 10:34PM by PIB Delhi
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I stand here in support of the Motion of Thanks on the President's Address. When the Hon’ble President addressed all of us in this new building of the Parliament, and the way Sengol was leading the entire procession with dignity and respect, we all were following behind it … When this new tradition in the new House becomes a reflection of that sacred moment of Bharat’s independence, the dignity of democracy goes up manifold. The 75th Republic Day followed by the new parliament building and led by the Sengol … the entire scene was very impressive. When I was participating in the entire program from there, we don't see that grandeur from here, but when I saw the President and the Vice President with their dignified presence in the new House from there … I will always cherish that moment which was very impressive. I express my gratitude to more than 60 Hon’ble members for expressing their thoughts on the Motion of Thanks on the President's Address with humility.
I especially commend the resolution taken by the Opposition. Each and every aspect of their speech has strengthened my and the nation's conviction that they have resolved to stay there (in the opposition benches) for a long time. You sat here (in the treasury benches) for many decades, but now you have resolved to sit there (in the opposition benches) for many more decades. And the people are like the form of God. The way you all are working hard these days, I firmly believe that the divine form of people will surely bless you. And you will definitely reach even higher heights than you are right now and will be seen in the Visitors’ Gallery after the next elections. Adhir Ranjan (Chowdhury) ji, have you awarded them the contract this time? You have facilitated these things.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I can see that many of you have also lost the nerve to fight the elections. Many people changed their seats (to contest elections) last time, and I have heard that this time too they are eager to change their seats. And I have heard that many people now want to go to the Rajya Sabha instead of the Lok Sabha. They are trying to find their own way of assessing the situation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The President's Address is, in a way, a document based on facts and realities, which the President has presented before the nation. And if you look at this entire document, the Hon’ble President has attempted to encapsulate the realities, which depict the pace at which the country is progressing and the scale of expansion of activities. While keeping in mind Bharat’s bright future, the Hon’ble President has drawn our attention to four strong pillars. Her precise assessment is that the stronger and more developed these four pillars of the country are, the more prosperous our country will be, and it will progress rapidly. While mentioning these four pillars, she discussed the country's ‘Nari Shakti’ (women power), the country's ‘Yuva Shakti’ (youth power), our poor brothers and sisters, and the country's farmers, fishermen and our livestock breeders. The Hon’ble President has clearly stated the direction to achieve the goals of a ‘Viksit Bharat’ (developed India) through the empowerment of these four pillars. You may not consider the fishermen, livestock breeders, farmers, women and the youth as minorities … What has happened to you Dada (Adhir Ranjan Chowdhury)? Is this what you talk about the youth of this country? All sections of society are not equal. Is this what you should talk about the women of the country that they are not equal? How long will you keep thinking about divisions, how long will you keep dividing society? Limit your words, limit your boundaries, you have fragmented the country too much.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
It would have been good if there were at least some positive aspects in this discussion before they make their way out. It would have been good if some positive suggestions would come up, but as always, all of you have disappointed the country a lot. The country understands the limit of your thinking. It repeatedly hurts to see this situation that this is their condition and the limit of their thinking.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The leaders may have changed, but the tape recorder is still playing the same tune. The same old themes, nothing new comes up. The same old rhetoric and the same old tune continue from your side. It is the election year. You could have worked a bit harder, brought forward some new issues, and conveyed a message to the public, but even in that, you failed. Ok, let me teach you this as well.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party is mostly responsible for the present condition of the Opposition. The Congress got a great opportunity to become a good opposition, and 10 years is not a short period. But they completely failed to fulfil that responsibility in those 10 years. There are also capable people in the Opposition (Congress party), but when their (leaders) failed, they did not allow the competent people in their party to rise because it could then lead to complications. And that’s why they did the same thing and repeatedly subdued those talented people in the opposition. There are many young and enthusiastic Members of Parliament in our House. They have enthusiasm and energy. But if they speak up, their image might rise, and perhaps someone else's image might get affected. With that concern in mind they did not allow the House to function to deny this young generation an opportunity to speak. In a way, they have inflicted such a big loss to themselves, the Opposition, the Parliament, and the country as well. And that's why I always believe that the country needs a healthy and effective Opposition. The country has suffered enough due to dynastic politics, and the Congress itself has paid the price for it. Now, even Adhir Babu is paying the price. We can see Adhir Babu's condition now. Otherwise, this was the time to stay in Parliament. But one has to serve the dynasty.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now, look at the situation, our (Mallikarjun) Kharge ji has shifted from this House to another House, and Gulam Nabi (Azad) ji has even shifted from the party. All of this is the result of dynastic politics. In the pursuit of launching the same product repeatedly, the Congress shop is now facing the prospect of being closed. And we're not talking about this shop (Mohabbat Ki Dukan), you're saying it. You say you've opened a shop, you say it everywhere. Now, such a situation has developed that there is a need to put a lock on the shop. Here, our Dada (Adhir Ranja Chowdhury) cannot give up his habit; he is sitting there and commenting on dynastic politics. Let me explain a bit today. Pardon me, Mr Speaker Sir, I am taking a little more time today. What is the dynastic politics that we talk about? We have never opposed dynastic politics if more than one person progresses in the political field with public support in any family. We talk about dynastic politics when a party is run by a family, which prioritizes party members from the family and when all decisions of the party are made by family members. That is dynastic politics. Neither Rajnath (Singh) ji nor Amit Shah ji have their own political parties. Therefore, where two parties of one family are mentioned, it is not appropriate in a democracy. In a democracy, it is not wrong if ten people from one family come into politics. We want young people to come. We also want this issue to be discussed. It's not just my concern; it's our concern for the democracy of the country, the politics of family dynasties and the politics of family parties. That's why if two people from one family progress, I welcome it; if ten people progress, I welcome it. The more new generations and good people come into the service of the nation, the better. The question is that families run parties. It's certain that if somebody is not the president then his or her son will be the president. This is a danger to democracy. Thank you Dada (Adhir Ranjan Chowdhury)! Generally, I never speak about this topic, but I spoke about it today.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Efforts are being made to repeatedly launch the same product.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress has become entangled in one family, they can't see the aspirations and achievements of millions of families, they can't see, they are not prepared to see beyond their own family. And a ‘cancel culture’ has developed in the Congress, anything - cancel, anything - cancel. The Congress has become stuck in such a cancel culture. If we say Make in India, Congress says cancel it, if we say ‘Aatmanirbhar Bharat (Self-reliant India), Congress says cancel it, if we say Vocal for Local, Congress says cancel it, if we say Vande Bharat Express, Congress says cancel it, if we talk about the new building of Parliament, Congress says cancel it. I am surprised. These are not Modi's achievements; these are the achievements of the country. How long will you nurture so much hatred? And because of that, you have also negated the successes of the country, the achievements of the country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Hon’ble President discussed the economic aspects in detail while speaking about the roadmap for ‘Viksit Bharat’. She discussed the foundational pillars of the economy intricately. Bharat’s robust economy is being praised worldwide today; the entire world is impressed by it. And when the world is going through a crisis, naturally, she feels even better when Bharat is progressing. During the G20 Summit, all countries have seen what the world thinks about Bharat, what the world says about Bharat, and what the world does for Bharat. Based on the experiences of these ten years in office and seeing the strong economy of today's Bharat developing at a rapid pace, I confidently say that Bharat will become the world's third-largest economic power in our third term, and this is Modi's guarantee.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Were they not given the opportunity earlier? Everyone has been given a chance, right!
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When will we emerge as the world's third-largest economic power, some of our colleagues in the Opposition make a strange argument! They say, "What's the big deal? It will happen on its own. What's your contribution, what is the contribution of Modi? It will happen on its own.” I want to explain through this House what the role of the government is, especially to the youth of the country. I want to tell the youth of the country how things happen and what is the role of the government.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Ten years ago, when the Interim Budget was presented in February 2014, you know who was ruling, and the country knows too. When the Finance Minister of that time presented the Interim Budget ten years ago, what he said at that time is of great significance. I am quoting him word by word. When you say that Bharat will automatically reach the third position, they should understand. What did they say? "I now wish to look forward and outline a vision for the future, vision for the future.” The greatest economist of the universe was saying, "I now wish to look forward and outline a vision for the future." He further said, "I wonder how many have noted the fact that the economy of the country in terms of size of its GDP is the 11th largest in the world." Imagine the pride when we reached 11th position in 2014. Today we have reached the 5th position, and what is happening to you now?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I am reading further. (Gaurav) Gogoi ji, thank you, you said it well. I am reading further, listen carefully, colleagues, listen carefully. He said, "It is the 11th largest in the world”. It was a matter of great pride. Then he went on to say, "There are great things in the store. There is a well-argued view that in the next three decades, the nominal GDP will take the country to the 3rd rank after the US and China." At that time, this great economist of the universe was saying that we will reach the third position in thirty years, and then he said, "This is my vision." There are many people who live with these notions; he is the greatest economist of the universe. They were saying this in 2014, and what vision they see, that by 2044 Bharat will be the third-largest economy. This is their vision, this is their limit. They had lost the ability to dream; determination was a distant thing for them.
They offered the youth of my country to wait for thirty years. But today, we stand before you with confidence, standing in this august House. And I assure you that we will not take 30 years - this is Modi's guarantee. In my third term, the country will become the third-largest economic power in the world. I feel sorry for them for how they set goals and how far their thinking went. And you (the Congress leaders) were proud to be at 11th position, whereas, we have brought the economy of the country to fifth position. But if the country reaching the 11th position made you happy, then you should also be happy about the country reaching the fifth position. The country has reached 5th position, you should be happy. Where are you stuck?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The entire world is watching today the speed of the BJP government's work, the magnitude of our goals, and the strength of our resolve.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
The saying goes, and this is often used in Uttar Pradesh: नौ दिन चले अढ़ाई कोस and I believe this saying perfectly defines the Congress party. The sluggish pace of the Congress has no comparison. The speed at which work is being done in the country today is something a Congress government could never even imagine.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
For the rural poor, we have built 4 crore houses. And for the urban poor, 80 lakh pucca houses have been constructed. If these houses had been built at the pace of the Congress (government), I calculate what would have happened. If the pace of the Congress (government) had been as it was, it would have taken 100 years to accomplish this much work. Five generations would have passed.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the last 10 years, electrification of 40,000 kilometers of railway tracks has been completed. If the country had been running at the pace of the Congress (government), it would have taken 80 years to accomplish this task. In a way, four generations would have passed.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have provided 17 crore additional gas connections and this is my account for 10 years. If we had followed the Congress (government’s) pace, it would have taken another 60 years to provide these connections, which is equivalent to three generations spending their lives cooking over smoke.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During the term of our government, sanitation coverage has reached from 40 per cent to 100 per cent. If the Congress (government’s) pace had been followed, this task would have taken another 60-70 years to accomplish, and at least three generations would have passed, but still there would be no guarantee whether it would have been achieved or not.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The mentality of the Congress has caused a lot of damage to the country. The Congress has never trusted the capabilities of the nation. They always considered themselves rulers and continuously underestimated the people, diminishing their importance.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I know how they thought about the citizens of the country. They would feel a little pricked if I took his name. The first Prime Minister of Bharat, Jawaharlal Nehru, made a statement from the Red Fort on August 15th, which I will now read: "The habit of working hard is not common in India. We do not work as much as the people of Europe, Japan, China, Russia, or America do." Nehru ji made these remarks from the Red Fort. "Do not think that these nations became prosperous by magic; it was through hard work and intelligence." He was giving certificates to them, undermining the people of Bharat. Nehru ji's perception of Indians was that they were lazy. Nehru ji's perception of Indians was that they were less intelligent.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Indira (Gandhi) ji’s mindset wasn't much different from Nehru's. On August 15th, Indira ji said from the Red Fort, "Unfortunately, our habit is such that when a good deed is completed, we become complacent, and when difficulties arise, we become hopeless. Sometimes it feels like the entire nation has embraced a sense of defeatism." Looking at the Congress members today, it seems that while Indira ji may not have accurately assessed the (capabilities of the) people of the country, but she had made a precise assessment of the Congress party itself. The members of the Congress's royal family viewed my country's people in the same light because they themselves were like that. And even today, we see the same kind of thinking from them.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party has always placed its trust solely in one family. They can neither think independently nor see beyond that family. They recently formed ‘Bhanumati Ka Kunba’ (I.N.D.I.A alliance), but then started ‘Ekla Chalo Re’ (walking alone). The Congress members have learned the new trade of motor mechanics, so they must have understood what alignment means. But what I see is that the alignment of the (I.N.D.I.A) alliance itself has gone awry. When they don't have trust in each other within their own alliance, how can they have faith in the country?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have faith in the capability of our nation, and we trust in the power of the people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When the people of the country first gave us the opportunity to serve, we spent a considerable amount of time and energy during our first term, filling the potholes that existed during the time of the previous UPA government. We kept filling those potholes during our first term. In our second term, we laid the foundation of a new Bharat, and in our third term, we will accelerate the construction of ‘Viksit Bharat’.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In our first term, we advanced numerous public welfare initiatives such as Swachh Bharat, Ujjwala, Ayushman Bharat, Beti Bachao-Beti Padhao, Sugamya Bharat, Digital India...We transformed many pro-people projects into campaigns. We made the tax system easier with decisions like GST. The public supported us wholeheartedly upon seeing these initiatives. They blessed us with even more support than before. Then, our second term began. The second term was about fulfilling promises and commitments. In our second term, we witnessed the completion of achievements that the country had been waiting for a long time. We all saw the abrogation of Article 370. With the power of the votes of Hon’ble MPs, Article 370 was abolished. The Nari Shakti Vandan Adhiniyam, a law empowering women, was enacted in the second term.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
From space to the Olympics, from powerful forces to Parliament, the echo of ‘Nari Shakti’ (women's power) is being heard. Today, the country has witnessed the empowerment of ‘Nari Shakti’.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
From north to south, east to west, people have witnessed decades-old and stalled projects being completed in a timely manner.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have progressed from archaic laws under British rule, which were punitive in nature, to the modern justice system. Our government has abolished hundreds of such laws that had become irrelevant. More than 40,000 compliances have been eliminated by the government.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Bharat has envisioned the future progress through initiatives like "Amrit Bharat" and "Namo Bharat" trains.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The villages and the millions of people across the country have witnessed the ‘Sankalp Yatra’ of ‘Viksit Bharat’, and the effort put behind achieving saturation, ensuring that everyone receives what they rightfully deserve, and making efforts to reach out and provide at their doorstep is something the country is witnessing for the first time.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Lord Ram not only returned to his home but a great temple was constructed that will rejuvenate Bharat’s great cultural heritage with new energy.
And Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now, the third term of our government is not too far away. There are about 100-125 days left. And this time, the Modi government, the entire country is saying, "This time, it's the Modi government," even Kharge ji is saying, "This time, it's the Modi government." But, Mr Speaker Sir, I usually don't get caught up in numbers and statistics. But I can see the mood of the nation; it will ensure that the NDA (National Democratic Alliance) crosses the 400-mark. However, the Bharatiya Janata Party will surely get 370 seats. BJP will get 370 seats and NDA will cross 400.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our third term will witness monumental decisions. I had said it from the Red Fort, and I reiterated it during the consecration ceremony of the Ram Temple. I said - I want to see the country prospering and reaching the pinnacle of success for the next thousand years. The third term will be dedicated to laying a strong foundation for the 1,000 years.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have great confidence for the people of Bharat and their future. I have immense faith in the capabilities of our 1.4 billion citizens. Over the past 10 years, 25 crore people have emerged from poverty, which demonstrates this capability.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have always said that if the poor are provided with tools, resources and dignity, our poor people have the capability to overcome poverty. We have chosen that path, and my poor brothers and sisters have demonstrated their ability to overcome poverty. With this mindset, we have provided them with tools, resources, dignity, and self-respect. Today, 50 crore poor people have bank accounts, something they could never have imagined before. About four crore poor families have a solid roof over their heads, which gives them a new sense of dignity. More than 11 crore families have access to clean drinking water through taps. Over 55 crore poor people have received Ayushman Bharat cards. If there is any illness in the family, they will not fall back into poverty. They have faith that no matter what illness strikes, Modi is there for them. Free grain facilities have been provided to 80 crore people.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Modi took care of those whom no one had ever cared before. For the first time in the country, consideration was given to the street vendors. Through the PM SVANidhi scheme, they have now come out of the cycle of interest, taking loans from banks and expanding their businesses. For the first time in the country, consideration was given to the skill of hands, which have the capability to build the nation as well, my fellow Vishwakarma friends. We have provided modern tools, modern training, financial assistance to them and also helped open up the global market for them. For the first time in the country, we have also thought about the Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG), our brothers and sisters who are extremely marginalized, whose numbers are very few, and who are not noticed in terms of votes. But we are beyond the vote, we are connected by hearts. That is why, for the PVTG communities, the PM JANMAN Yojana has been initiated to work towards their welfare. Moreover, the villages at the border, which were left untouched as the last villages, we have transformed those last villages into the first villages and completely changed the direction of development.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When I repeatedly advocate for Millets, I talk about Millets in the world and serve it with pride in front of the leaders of the G-20 countries. Behind it and in my heart are more than 3 crore small farmers who cultivate Millets, and their well-being is something we are connected to.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
When I advocate for Vocal for Local, when I talk about Make in India, I think about the welfare of millions of families connected to it, including crores of household industries, small industries, and cottage industries.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party had forgotten Khadi, (previous) governments had forgotten it. Today, I have successfully moved forward in empowering Khadi because the lives of millions of weavers are associated with Khadi. I am concerned about their welfare.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our government is making various efforts in every corner of the country to eradicate poverty, to make the poor prosperous. For those for whom the vote bank was everything, their welfare was not possible. Their welfare is the welfare of the nation for us, and that's why we have embarked on this path.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party, the UPA government, have not done any justice to the OBC (Other Backward Classes) community; they have committed injustice. These people have left no stone unturned in insulting OBC leaders. A few days ago, when Bharat Ratna was awarded to Karpoori Thakur ji, we honoured him. But think about the treatment meted out to Karpoori Thakur, the great man from the OBC community. How he was treated unjustly. When he became the Chief Minister of Bihar in 1970, what kind of games were played to remove him from office. What was not done to destabilize his government?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party did not tolerate leaders from the extremely backward classes. In 1987, when the Congress party's flag was flying high across the country and they were in power everywhere, they refused to accept Karpoori Thakur as the opposition leader and gave the reason that he could not respect the Constitution. The same Karpoori Thakur who dedicated his entire life to the principles of democracy, who stood firm for the ideals of the Constitution, was insulted by the Congress party.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These days, our Congress colleagues express a lot of concern about the number of people from the backward classes in the government, where they are positioned, and constantly keep track of it. But I am surprised they don't seem to notice the biggest OBC. They close their eyes to it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Let me tell those who rake up these issues. During the time of the UPA, an extra-constitutional body was created, in front of which the government had no say. Just check the National Advisory Council, was there any OBC in it? Just take a look. Such a powerful body was created, and they were making appointments there.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In the past 10 years, several steps have been taken towards empowering women. Efforts have been made to empower society under the leadership of women.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Nowadays, there is no sector in Bharat where the doors are closed for the country's daughters. Today, our country's daughters are flying fighter jets and also keeping our country's borders secure.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
In our rural economy, our 10 crore sisters are connected with Women Self Help Groups and are engaged in economic activities. They are providing new strength to the rural economy, and I am happy to say that as a result of these efforts, nearly one crore sisters have become ‘Lakhpati Didis’ in our country today. When I talk to them and see their self-confidence, I am firmly convinced that in our upcoming term, we will witness 3 crore ‘Lakhpati Didis’ in our country. You can imagine how significant a change will occur in the rural economy.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The perception regarding daughters in our country, which used to be deeply ingrained in society and minds, is changing rapidly today. If we look closely, we will realize how significant and positive this change is. In the past, when a daughter was born, discussions revolved around how to manage the expenses, how to educate her, and what her future would be like. It was seen as a burden, and such discussions were common. Today, when a daughter is born, the question is asked whether a Sukanya Samriddhi Account has been opened for her or not. This change is remarkable.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Earlier, the question used to be whether a woman could continue working after getting pregnant. It was believed that once pregnant, she wouldn't be able to work. Today, the scenario has changed. Now, it is said that you can take a 26-week paid leave, and even after that, if you need more time off, you will get it. This is a significant change. Previously, society would question why a woman wanted to work despite being married. Questions would arise about whether her husband's salary was insufficient, and so on. Today, people are asking, "Madam, your start-up is doing so well. Can I get a job there?" This change is remarkable.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Once upon a time, the question was asked, "Your daughter is getting older, when will she get married?" Today, the question asked is, "How well does your daughter balance both personal and professional responsibilities? How does she manage it?"
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Once upon a time, it was asked in the household whether the head of the household was present or not. “Call the head of the family”, it used to be said. Today, when you visit someone's home, the bills for electricity, water, and gas come in the name of the woman of the house. It's my mothers and sisters who have taken on the role of the head of the family. This change has been brought about. And this change is part of our resolve for the development of ‘Viksit Bharat’ in the ‘Amrit Kaal’, and I am witnessing the emergence of this as a great force, and I am seeing the manifestation of that power.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I have witnessed a habit of shedding tears for the farmers. This country has seen how farmers' trust has been betrayed in various ways. During the Congress era, the annual budget for agriculture was only 25,000 crore rupees. Hon’ble Mr Speaker Sir, our government's budget is 1.25 lakh crore rupees.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The Congress party (government) had purchased rice and wheat from farmers worth 7 lakh crore rupees during its 10-year tenure. In our 10 years, we have purchased rice and wheat worth nearly 18 lakh crore rupees. The Congress government hardly purchased lentils and sesame seeds, if at all. We have purchased lentils and sesame seeds worth more than 1.25 lakh crore rupees. Our Congress colleagues made fun of the PM Kisan Samman Nidhi scheme, and when I launched this scheme in my first term, I remember the false narrative which was spread. They used to visit villages and say "Don't take Modi's money. When he wins the election once, he will ask for all the money back with interest." Such a lie was spread. An attempt was made to make the farmers fool.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We sent Rs. 2 lakh 80 thousand crore under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. Rs. 1.5 lakh crore has been given to my farmer brothers and sisters as against the premium of Rs. 30,000 rupees under the PM Fasal Bima Yojana. During the Congress rule, there was never any recognition or concern for fishermen or livestock farmers. For the first time in this country, a separate ministry was created for fishermen; a separate ministry for animal husbandry was created. For the first time, a farmer credit card was given to livestock farmers and fishermen, so that they could get money from the bank at a low interest rate and expand their business. For the farmers and fishermen, this concern is not only for animals, it is an important part of life. These animals also play a very important role in running the economic cycle. We have administered more than 50 crore vaccinations to save our animals from Foot and Mouth Disease, which was never thought of before.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, there are more new opportunities for youth than ever before in the country. The entire vocabulary has changed; words that were never heard before are now commonplace in conversations around the world. Today, the buzz of start-ups is everywhere, and unicorns are being discussed. Digital creators form a significant group today. The discussion today revolves around the green economy. This new vocabulary of the new Bharat is on the lips of the youth. These are the new environments of the new economic empire, a new identity. These sectors are creating millions of new opportunities for employment for the youth. Before 2014, the size of the digital economy was negligible, and it was hardly discussed. Today, Bharat leads in the world's digital economy. Millions of youths are connected to it, and in the coming times, the Digital India Movement will bring numerous employment opportunities for the country's youth and various professionals.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Today, Made in India phones are reaching the world. We have become number 2 in the world. On one hand, there is the availability of cheap mobile phones, and on the other hand, there is cheap data. Because of these two factors, there has been a huge revolution in the country and the world. At the price at which we are providing these mobile phones and data to our youth today, this has become a reason for this revolution. Today, the country is witnessing the Make in India campaign, record manufacturing and record exports.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
These are the jobs that bring the most employment opportunities for our youth, creating the most job opportunities.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There has been an unprecedented leap in the tourism sector in the last 10 years. In our country, tourism is such a sector that offers employment opportunities to maximum people with minimal capital investment. Even an ordinary person has the opportunity to find employment in this sector. The tourism sector holds the highest potential for self-employment. In the last 10 years, the number of airports has doubled. Bharat has not just built airports; it has become the world's third-largest domestic aviation sector, the third-largest in the world. We should all be happy; the Indian airlines have placed orders for 1,000 new aircraft, 1,000 new aircraft in the country! And when so many airplanes are in operation, how vibrant all the airports will be. How many pilots, crew members, engineers, ground service personnel will be needed—meaning, new areas of employment are opening up. The aviation sector has emerged as a very big new opportunity for Bharat.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We are striving to strengthen the economy by taking strong steps. We want youth to find jobs and also have social security. Based on these two aspects and on our own principles, we make decisions. In the EPFO (Employees' Provident Fund Organisation), there have been about 18 crore new subscribers in the past 10 years, without any fake names involved. There are 8 crore people among those who have obtained Mudra loans, who have started their business for the first time in their lives. And when they take a Mudra loan, they not only secure employment for themselves but also provide employment to one or two more people because of the nature of their work. We have supported millions of street vendors. There are 10 crore women connected to such occupations. And as I said, we will soon see three crore ‘Lakhpati Didis’ within our country.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
There are some figures that only an economist understands, it is not like that. An ordinary person can comprehend them too. In the 10 years before 2014, the budget for infrastructure construction was approximately 12 lakh crore rupees. In those 10 years, it was 12 lakh crore rupees. In the past 10 years, the budget for infrastructure construction has been 44 lakh crore rupees. This indicates how employment increases. One can understand from this figure.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
You can estimate the number of people who have found employment due to this amount. We are making Bharat a hub for manufacturing, research, and innovation, encouraging the country's youth in this direction. We are developing systems, creating economic assistance programs.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have always been dependent on the energy sector. There is a need to do a lot in the direction of self-reliance in the energy sector, especially towards green energy and hydrogen, where we are moving forward in a significant way with unprecedented investment. Another sector where Bharat needs to lead is semiconductors. Previous governments made efforts, but not much success was achieved. Now, in the situation we are in, I confidently say that despite the setbacks of the past three decades, the future belongs to us. I see unprecedented investment in the semiconductor sector, and Bharat will make a significant contribution to the world. For all these reasons, Hon’ble Mr Speaker Sir, the possibilities of quality jobs are going to increase significantly, and that's why we have established a separate Skill Ministry so that the youth of the country can acquire skills and get such opportunities. We are working towards advancing in the direction of Industry 4.0, preparing the manpower for it.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A lot has been said about inflation here. I definitely wish that some truth should come before the country. History bears witness, whenever Congress comes to power, inflation follows. I want to say something in this House today. I do not want to criticize anyone, but those who do not understand what we say; they should try to understand the voice of their own leaders. It was said sometime and by someone, I will tell you his name later. “Because the price of everything has increased, trouble has spread, and the common people are stuck in it.” Whose statement of fact is this? This was said by our Pandit Nehru ji from the Red Fort at that time. “Because the price of everything has increased, trouble has spread, and the common people are stuck in it,” this statement is from that time. He acknowledged from the Red Fort that inflation has increased everywhere. Now, after 10 years of this statement, after 10 years of Nehru ji's statement, let me present another quote before you. I'm repeating the quote. “You are still facing some difficulties, problems, because of inflation. There is some helplessness; the situation is not completely under control, although it will be under control soon”. Even after 10 years, the same song of inflation was sung, and who said this again? It was Nehru ji who said it during his tenure as the Prime Minister of the country. He had been the Prime Minister for 12 years by then, but inflation was not coming under control. “You are facing difficulties because of inflation”, this was the song they kept singing.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Now I am reading another part of the speech. “When the country progresses, to some extent prices also rise, we also need to see how to control the prices of essential commodities.” Who said this? It was said by Indira Gandhi ji. When she had locked all the doors in the country, people were put in jail in 1974; there was 30 per cent inflation, 30 per cent!
Hon’ble Mr Speaker Sir,
What she said in the speech will astonish you. She said, “If there is no land, meaning if there is no land for cultivation, then grow vegetables in your pots and containers." Such advice was given by people occupying high positions. There were two songs about inflation that became super hits at that time in our country. They were sung everywhere. One was ‘Mehangai Mar Gayee’ and the other was ‘Mehngai Dayain Khaye Jaat Hai’. And both of these songs came during the Congress regime.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During the UPA's tenure, inflation was in double digits, there was double-digit inflation, this cannot be denied. And the UPA government's argument was … insensitive! It was said that if you can afford to eat expensive ice cream, then why are you crying about inflation? This was said. Whenever Congress came to power, it only strengthened inflation.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Our government has consistently kept inflation under control. Despite the two wars and the biggest crisis (in the form of Corona) in 100 years, we have managed to control inflation, and we have succeeded.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
A lot of anger was expressed here. As much as possible, the anger was expressed in strong words. I understand their pain. I understand their frustration and anger because the arrow has hit the target. Agencies are taking action on corruption. There is so much anger regarding that, and certain words are being used.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
What used to be discussed in our Parliament 10 years ago? The entire time in the House was dedicated to discussions on scams. The debate used to be on corruption. There was a constant demand for action. The House kept demanding action, action and action. That era was a stain on the country. The news related to corruption was everywhere, and it used to be every day. And today, when action is being taken against corrupt individuals, people create a ruckus in their support.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
During their time, agencies were only used for political purposes. They were not allowed to do any other work. Now, look at what happened during their regime. Under the PMLA Act, we have registered more than double the number of cases compared to before. During the Congress era, the Enforcement Directorate seized assets worth 5,000 crore rupees. During our tenure, the ED has seized assets worth 1 lakh crores rupees. This loot of the country's wealth has to be returned. When so many assets are seized, stacks of currency notes are seized … Adhir Babu comes from Bengal, he has seen the stack of currency notes. From whose houses these seizures were made, from which states the assets were seized? The country is shocked to see these stacks of currency notes. But now you cannot fool the people, the people are watching. There was a talk of corruption worth 10-15 lakh crore rupees during the UPA government.
We have exposed scams worth lakhs of crores, and we have put all that money to work for the poor, for the welfare of the poor. Now, it has become very difficult for middlemen to loot the poor. We have recognised the power of the Direct Benefit Transfer, Jan Dhan accounts, Aadhaar, and Mobile. We have directly transferred more than 30 lakh crore rupees into people's accounts. And a Prime Minister of the Congress had said that if one rupee is sent from the Centre, only 15 paise reach the beneficiaries. If I calculate according to that statement, then the 30 lakh crore rupees that we have sent … if that era had prevailed, how much money would have been embezzled, calculate that. Only 15 per cent of this amount would have reached the people. Where would the rest of the money have gone?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have removed 10 crore fake names. Now people ask why the numbers have decreased. You had created such a system under your administration that even if a daughter was not born, she would receive a widow's pension from your office. And the trouble that exists now, it is because of these things. Their daily income has stopped.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
We have saved nearly 3 lakh crore rupees from falling into the wrong hands by removing these fake names, by preventing them from going into the wrong hands. We have devoted our lives to saving every penny of the country's taxpayers and investing it in the right work.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
All political parties need to think and should be concerned about those in society. It's unfortunate for the country that in the past, if someone stole or copied in the classroom, they wouldn't show their face to anyone for at least 10 days. Today, those who have been accused of corruption and who have served time in jail and are now out on parole, are being glorified in public life. Where do you want to take this country? Those who have been punished … I understand that you can have doubts about the allegations against them, but for those who have been proven guilty, who have served or are serving their sentences, you glorify them. What culture is this and what inspiration do you want to give to the future generations of this country? What kind of compulsion is leading you to do this? Those people are being glorified and touted as great people. Where the rule of the Constitution prevails, where there is democracy, such things cannot go on for long, Mr Speaker, Sir. These people should keep that in mind. Those who are glorifying such people are signing their own end with their own hands.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
Investigation is the job of the agencies. Agencies are independent, and the Constitution has kept them independent. The job of judging is that of the judges, and they are doing their job. And Mr Speaker Sir, I want to reiterate in this august House once again, no matter how much oppression is inflicted upon me, the fight against corruption will continue. Those who have looted the country will have to return the money. I promise this to the nation from this august House. Make allegations against whosoever you want, but the country will not be allowed to be looted, and those who have looted will have to return what they have taken.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
The country is realizing the importance of security and peace. Compared to the last decade, today the nation is truly fortified in the realm of security. Terrorism and Naxalism have been largely contained. In fact, Bharat’s policy of zero tolerance towards terrorism is now compelling the entire world to follow suit. The prowess of Bharat’s armed forces, from the borders to the seas, is evident today. We should take pride in our army's valour. No matter how hard some politicians try to undermine their morale, I have faith in my armed forces. I have seen their capabilities. Some politicians may speak lightly of the armed forces, but I believe my country's armed forces will not be demoralized. Those who dream of dividing the country, using language that aims to break the morale of our soldiers … The country will never accept such attempts. What satisfaction do you find in breaking the country into pieces? You have already broken the nation into so many fragments, and yet you want to continue doing so. How long will you keep breaking it?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
If there used to be discussions about Kashmir in this very House, there used to be concern, there would be accusations and counter-accusations. Today, there is talk of unprecedented development in Jammu and Kashmir, and it is being celebrated with pride. Tourism is continuously increasing. When there is a G20 summit held there, the entire world now praises it. Article 370 was kept alive, creating chaos. The way the people of Kashmir have embraced the abrogation of Article 370 … who had created this problem? Who had thrust this problem to the nation? Who had created such a rift within the Indian Constitution?
Hon’ble Mr Speaker Sir,
If we mention Nehru ji's name, they feel bad, but the problems Kashmir had to endure, the root of it was his thinking, and the consequence of it had to be borne by this country. The people of Jammu and Kashmir, the people of this country have had to pay a very big price for Nehru ji's mistakes.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
They may have made mistakes, but our efforts to rectify those mistakes will continue even after enduring hardships. We are not going to stop. We are people who have set out to work for the country. For us, the nation comes first.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I would like to appeal to all the leaders of political parties, all Hon’ble members, that a significant opportunity has come for Bharat. In the global context, a great opportunity has arisen for Bharat, an opportunity to move forward with new self-confidence. Politics has its place, allegations and counter-allegations have their place, but there is nothing greater than the country. Therefore, let's come together, shoulder to shoulder, and move forward for the development of the nation. While politics has its role, there is no hindrance to progressing in nation-building even while being in politics. Do not abandon this path. I am seeking your support, seeking your support for the well-being of Mother India. I am seeking your support to harness the opportunities that are in the world. I want your cooperation to make the lives of 140 crore citizens prosperous and happy. But if you cannot support me directly, and if your hands are tied to just throwing stones, then write it down, I will use every stone of yours to strengthen the foundation of a ‘Viksit Bharat’. I will put in every effort to strengthen the foundation of the dreams of ‘Viksit Bharat’ that we are carrying forward, and we will lead the country towards prosperity. Throw as many stones as you want, I will use every stone of yours in the work of developing the dreams of Bharat, prosperous Bharat, and ‘Viksit Bharat’. I assure you this too.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
I understand the difficulties of my (opposition) friends. But whatever they say, I don't get upset, nor should I. Because I know they are entitled to speak, while we are the ones who work. And it's only natural for workers to listen to those who only speak. So let them say whatever they want, they have the inherent right to speak, and we workers have to listen. We will continue to listen and strive to lead the country forward.
Hon’ble Mr Speaker Sir,
You've given me the opportunity to reply to the Motion of Thanks on the President's Address in this august House. With gratitude towards the Motion of Thanks for supporting the Hon’ble President's Address, I now conclude my speech.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লোক সভাদা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল থাগৎপগী মোসন্দা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
05 FEB 2024 10:34PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর,
মহাক্কী ৱারোলগীদমক ঐনা রাস্ত্রপতি থাগৎপা ফোঙদোকচরি। সেঙ্গোলনা মাঙথাদুনা ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতিনা অনৌবা সংসদকী শঙলেন্দা ৱা ঙাংবা লাকপা মতমদা ঐখোয়না মহাক্কী মতুংইন্নখি। অনৌবা হাওসকী অনৌবা চৎনবী অসি ভারতকী নিংতম্বগী শেংলবা মিকুপ অদুগী মমি অমনি অমসুং গনতন্ত্রগী ইকায়খুম্নবা হেনগৎহল্লে। চহি অসিগী ৭৫শুবা গনতন্ত্র দিবস থৌরমদা, সেঙ্গোলগী লুচিং মখাদা, অনৌবা সংসদকী শঙলেন অসিমক য়াম্না ফজখি। অনৌবা হাওসতা রাস্ত্রপতি অমসুং উপ-রাস্ত্রপতি ঐনা উবা মতমদা ঐখোয় খুদিংমক নুংঙাইহনখি অমসুং ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি। রাস্ত্রপতিগী ৱারোল থাগৎপগী মোসন্দা মেম্বর ৬০ হেনবনা মখোয়গী ৱাখল্লোলশিং ফোঙদোকখ্রে। মখোয়গী ৱারোলশিং ফোঙদোকপগীদমক ঐনা ঐখোয়গী ইকায়খুম্নরবা এম.পিশিং ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ওপোজিসন্না লৌখিবা ৱারেপকীদমক ঐনা থাগৎচরি। রাস্ত্রপতিগী ৱাহৈ খুদিংমক্না ঐগী থাজবা অমসুং লৈবাক্কী থাজবা হেনগৎহল্লে। অদোম মফম অসিদা চহি কয়া লৈরক্লে অমসুং ঈশ্বরগী মওংদা মীয়াম্না শৌগৎলি। হৌজিক মেম্বরশিং থবক কন্না শুনরে। ঈশ্বরগুম্লবা মীয়াম্না অদোম শোইদনা থৌজাল পীগনি হায়না ঐনা চেৎনবা থাজৈ। অদোম্না মফম অসিদা লাকখিবা অদুদগী হেন্না অদোম হেন্না ৱাংবা থাক অমদা য়ৌগনি অমসুং মথংগী মীখলদা মীয়াম্না অদোমগী মাইকৈদা য়েংলক্কনি। অধির রঞ্জন জি, হৌজিক অদোমগী থাজবা পীরবরা? অদোম হায়রিবা থবকশিং অসি পাংথোক্লবরা ?
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
অদোমগী মরক্তা মেম্বর কয়া মীখল থেংনবগী থৌনা লৈত্রবা ঐনা উরে। মীওই কয়া হৌখিবা মীখলদা সিত হোংখিবা ঐনা তারে অমসুং হন্দকশু মখোয়গী সিত হোংনবা থৌরাং তৌরে। হায়রিবা ফিবমশিং অসি নৈনরবা মতুংদা, মীওই কয়া লোক সভাদগী রাজ্য সভাদা হোংবা পাম্লে হায়বা খঙলে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
রাস্ত্রপতিনা লৈবাক মীয়ামদা পুথোক্লিবা অসি অচুম্বদা য়ুম্ফম ওইবা চে-চাংশিংনি। করিগুম্বা অদোম্না চে-চাং পুম্নমক অসি য়েংলবদি, লৈবাক কয়া য়াম্না য়াংনা অমসুং পাক-চাউনা চাউখৎলক্লিবগে হায়বগী অচুম্বশিং রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অসিদা উবা ফংগনি। ভারতকী তুংগীদমক খন্দুনা, ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতিনা অকনবা য়ুম্বী মরিদা লৈরিবা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিদা অকনবা মীৎয়েং থমখি অমসুং লৈবাক অসিগী য়ুম্বী মখোং মরি অসি হেন্না চাউখৎলকপা মতমদা, লৈবাক অসি হেন্না নুংঙাইগনি হায়না মহাক্না চুম্না ফোঙদোকখি।
মহাক্না পনখিবা য়ুম্বী মখোং মরি অদুদি লৈবাক অসিগী নুপীশিংগী থৌনা, লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী থৌনা, লৈবাক অসিগী লারবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং অমসুং লৈবাক অসিগী লৌমীশিং, ঙামীশিং অমসুং শা-ষন লোইরিবশিংনি। মখোয়দা শক্তি পীদুনা চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম ফংবা ঙম্নবা লম্বী ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতিনা তাক্লে। ঙামীশিং, লৌমীশিং, শা-ষন লোইরিবশিং, নুপীশিং মাইনোরিতি ওইদবরা? অদোমগী মফমদা নহারোলশিং ওইরম্বা য়াই। ঐখোয়না কয়া য়াম্না কুইনা খুন্নাই অসি মচেৎ মচেৎ তাহন্দুনা থমগনি। অদোমগী ৱাহৈশিং চেকশিন্না ফোঙদোকপীয়ু। অদোম্না লৈবাক অসি কয়া য়াম্না থুগাইরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
খন্ন-নৈনবা অসিদা করিগুম্বা অফবা খর খন্নরবদি অফবা ওইগনি। অফবা পাউতাকশিং লাকপদা, মতম অয়াম্বদা, অদোম্না লৈবাক অসি নিংবা কাইহনখি। লৈবাক অসিনা অদোম্না করি খল্লিবগে হায়বা অদু খঙই। লুচিংবশিং হোংলে, অদুবু তেপ রেকোর্দরশিং হঞ্জিন-হঞ্জিন খোঙলি। অনৌবা অমতা খোঙদে। অরিবা পুঙলোন, অরিবা শুর, অদোম্না হান্নগী অদু খোঙলি। হৌজিক মীখলগী মতম য়ৌরক্লে, অদোম করিগুম্বা অনৌবা খর পাংথোক্নবা খর হেন্না হোৎনবা দরকার ওইরে অমসুং মীয়ামদা অনৌবা পাউজেল অমা পীগদবনি। মসিগী মতাংদা ঐ অদোমদা তম্বীগে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঙসি ওপোজিসন্না ওইরিবা ফিবম অসিদা কংগ্রেসকী অচৌবা মরাল লৈরি। অফবা ওপোজিসন অমা ওইনবগী খুদোংচাবা অমা কংগ্রেসনা ফংখ্রে। অদুবু চহি ১০ অসিদা মসিগী খুদোংচাবা অসি দল অসিনা মপুংফানা মাঙহনখ্রে। মখোয় মশানা মশাবু মাইথিহনবনি, ওপোজিসন্দা অফবা মীওই কয়া থোরকখি, অদুবু দল অসিনা মখোয় লিৎখৎলকপা য়াখিদে। মখোয়না ওপোজিসন্দা অফবা মীওইশিং নমথখি। ঐখোয়গী ওইনা হাওসতা নহা ওইরিবা এম.পিশিং য়াওরি। মসি হরাওবা অমনি। করিগুম্বা মহাক্না ৱা ঙাংলকপদা, মহাক্কী মিংচৎ হেনগৎলকই।
হায়রিবা থৌওং অসিনা অনৌবা মীরোলদা খুদোংচাবা পীখিদে, হাওস অসি থবক তৌবা য়াহনখিদে। মসিনা অচৌবা মাঙজবা কয়া থোকহল্লে। ঐ ইশামক্কী, পোজিসনগী, সংসদকী অমসুং লৈবাক্কী মাঙজবা ওইরে। লৈবাক অসিদা অফবা ওপোজিসন অমা দরকার ওইরে হায়বা ঐ মতম পুম্নমক্তা খল্লি। লৈবাক অসি মীচং-মীখাই নাইবগী চৈথেং ফংলে। কংগ্রেস মশামক মসিগী অৱাবা ফংলে। হৌজিক অধির বাবুনা মসি পুখৎলক্লে। হৌজিক ঐখোয় অধির বাবুগী ফিবম য়েংসি। হৌজিক অসি সংসদতা থবক তৌগদবা মতমনি অদুবু ইমুং-মনুংগী ওইনা সেবা তৌদুনা লৈরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হৌজিক ফিবম অসি য়েংসি, ঐখোয়গী খার্গে জি য়ুম অমদগী য়ুম অমদা হোঙলে অমসুং গুলাম নবী জি দল হোঙখ্রে। মখোয় পুম্নমক মীচং-মীখাই নাইবগী চৈথেং ফংলবা ঙাক্তনি। হান্নগী পোৎ অদু হঞ্জিন-হঞ্জিন য়োন্নবা হোৎনবদগী, কংগ্রেসকী দুকান থোং লোনবগী ফিবমদা লাক্লে। মসিগী দুকান অসি ঐখোয়না হায়বা নত্তে, মসি মীয়াম্না হায়বনি। দুকান থোং লোনবগী ৱারি অমা লৈরি। ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার, ঙাকপীগনি, ঐ ঙসি মতম খর শাংনা লৌজগে। ঐখোয়না খন্নরিবশিং করম্বা ইমুং-মনুংগী ৱাফম্নো? করিগুম্বা ইমুং অমগী মীওই অমদগী হেন্না, মখোয় মশাগী থৌনা অমসুং মীয়াম্না শৌগৎপদগী রাজনিতিগী লমদা চাউখৎলকপা য়াওই। মসি ঐখোয়না কৈদৌঙৈদা মীচং-মীখাই নাইবনি হায়নদে। ঐখোয়না খন্নরিবা অসিদি ইমুং অমনা চল্লাইবা দলগী ইমুং-মনুংগী মীওইদা হেন্না খুদোংচাবা পীবা শাগৈগী রাজনিতি অদুগী মরমদনি। দলগী ৱারেপ খুদিংমক ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনা লৌখি। মসি নেপোতিজম কৌই। রাজনাথ জি নত্ত্রগা অমিত সাহ জিগী রাজনিতি দল অমতা লৈতে। ইমুং অমদা দল অনি লৈরিবা অসি গনতন্ত্রগী ওইনা অফবা নত্তে। গনতন্ত্রদা, ইমুং অমগী মীওই ১০ দলগী ফম অমা তান্নবা নত্ত্রগা রাজনিতি শরুক য়াবা অসি ফত্তবা নত্তে। ঐখোয়না নহারোলশিং চঙলকপা পাম্মী। মসিগী অদোমগা খন্নগদবা হিরম অমা ওইদ্রবসু, মসি খন্নবা পাম্মী। লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগীদমক, শাগৈগী রাজনিতি, ইমুংগী দলশিংগী রাজনিতি অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী নুংনাংনিঙাই ওইবা মচাক অমনি। মরম অদুনা, ইমুং অমগী মীওই অনি ফগৎলক্লবদি, ঐনা তরাম্না ওক্কনি, মীওই ১০ ফগৎলক্লবসু, ঐনা মখোয় তরাম্না ওক্কনি। লৈবাক অসিনা নহারোল অমসুং অফবা মীওই লাকপদা তরাম্না ওক্লি। ৱাহং হংনিঙাই ওইরিবদি ইমুং-মনুংনা চলাইবা দলশিং অদুনি। করিগুম্বা মহাক্না প্রসিদেন্ত ওইদ্রবদি, মহাক্কী মচানুপা অদুনা ওইহনগদবনি হায়বা অমা লৈরি। মসি গনতন্ত্রদা শিংনবনি। মরম অদুনা, দাদা, ঙসি ঐনা মমাঙদা ৱা ঙাংখিদবা হিরম অসিদা ঐ ৱা ঙাংলিবনি, অদোম থাগৎচরি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হান্নগী পোৎশক অমা হঞ্জিন-হঞ্জিন পুথোক্নবা কন্না হোৎনরে। কংগ্রেস ইমুং অমা নৈশিন্দুনা লৈরে, মখোয়না লৈবাক অসিগী ইমুং করোর কয়াগী অনিংবশিং অমসুং মাইপাকপশিং উবা ঙমদ্রে, মখোয় মশাগী ইমুংগী ৱাংমদা য়েংনবা মখোয়না হোৎনদ্রে। য়ানিংদবগী চৎনবগী অমা কংগ্রেসকী লৈরে, থবক খুদিংমক য়াবা ঙমদ্রে। অসিগুম্বা য়ানিংদবগী চৎনবীদা কংগ্রেস পন্দুনা লৈরে। করিগুম্বা ঐখোয়না মেক ইন ইন্দিয়া হায়রকপদা, কংগ্রেসনা য়ানিংদে হায়খি, ঐখোয়না অত্মানির্ভর ভারত হায়রকপদা, কংগ্রেসনা য়ানিংদে হায়খি, ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেল হায়রকপদা, কংগ্রেসনা য়ানিংদে হায়খি, ঐখোয়না বন্দে ভারত ত্রেন হায়রকপদা, কংগ্রেসনা য়ানিংদে হায়খি, ঐখোয়না অনৌবা সংসদকী শঙলেন হাবরকপদা, কংগ্রেসনা য়ানিংদে হায়খি। হায়রিবশিং মোদীগী মাইপাকপশিং নত্তে, মখোয় লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিংনি। কয়া য়াম্না কুইনা অদোম য়ানিংদনা লৈগনি, মসিনা মরম ওইদুনা, অদোম্না লৈবাক্কী মাইপাকশিং য়ানিংদে অমসুং তুংদা লৈহৌরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
চাউখৎলবা ভারতকী লম্বী খন্নবা মতমদা, রাস্ত্রপতিনা শেন-থুমগী অকুপ্পা ৱাফমশিং খন্নখি। ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা মপাঙ্গল কল্লবা ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম থাগৎনরে অমসুং মালেম অসি অৱাবা মায়োক্নরবা মতমদা, মখোয়না লৈবাক অসিগী শেন-থুমগী ফিবম হেন্না পাম্নখি। জি-২০ মীফম মনুংদা মালেম শীনবা থুংবগী লৈবাকশিংনা ভারতকী মরমদা করি খল্লিবগে হায়বা লৈবাক শীনবা থুংনা খঙলে। হৌখিবা চহি ১০গী থবকশিং অমসুং ভারতনা চাউখৎলকপগী খোঙজেল অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা, ঐখোয়গী অহুমশুবা তার্মদা ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমি ওইগনি হায়না ঐনা হায়রি, মসি মোদীগী গরেন্তিনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
মমাঙদা মখোয়দা খুদোংচাবা পীখিদবরা? মীওই খুদিংমক খুদোংচাবা অমা পী।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐখোয়না মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরকপা মতমদা, ওপোজিসন্দা লৈরিবা ঐখোয়গী মরুপ খরনা করি অরানবা ৱাফমশিং হায়গনি, মসি মশা মথন্থ ওইজরকপনি হায়গদৌরিবরা। মোদীগী মরমদা করি হায়গনি। হাওস অসিগী খুৎথাংদা, লৈবাক অসিগী মীয়াম অমসুং মরুওইনা নহারোলশিংদা ঐনা হায়নিংই, সরকারগী থৌদাং করিনো, লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা ঐনা হায়নিংই মদুদি, মসি করম্না ওইখিবনো অমসুং মসিদা সরকারগী থৌদাং করিনো।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
চহি ১০গী মমাঙ ২০১৪গী ফেব্রুৱারি থাদা, মতম অদুদা কনানা মরক্কী বজেত ফমখি হায়বা অদোম খঙলে, লৈবাক শীনবা থুংনা খঙলে। চহি ১০গী মমাঙদা,মতম অদুগী মরক্কী বজেত্তা ৱাহৈ খুদিংমক য়াম্না মরুওইখি। মহাক্না হায়খি জি.দি.পিগী সাইজদা ভারতকী ইকোনোমি অসি মালেমদা ১১শুবা খ্বাইদগী চাউবা ওইরে। ২০১৪দা ১১শুবা মফমদা লৈবদা চাউথোকচবা ফাওখি। ঙসি ৫শুবা মফমদা লৈরে অমসুং অদোম করি খল্লি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐ মখা চৎথচগে, গোগোই জি, অদোম থাগৎচরি, অদোম্না হায়রিবা অদু অচুম্বনি। মখা পাগে, পুক্নিং চঙনা তাবীয়ু, মরুপশিং, পুক্নিং চঙনা তাবীয়ু। মতম অদুগী ফাইনান্স মিনিস্তরনা হায়খি- লৈবাক অসি মালেমদা ১১শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিনি, মসি চাউথোকচনিঙাই ওইবা অমনি। মখা তানা হায়খি মদুদি মথং চহি ৩০দা ভারতকী জি.দি.পি হেনগৎলক্তুনা য়ু.এস অমসুং চাইনাগী মথংদা ৩শুবদা লৈরগনি। মতম অদুগী শক্নাইরবা ইকোনোমিস্তশিংনা ঐখোয় চহি ৩০দা ৩শুবা মফম য়ৌবা ঙমগনি হায়খি অমসুং মসি ঐগী পান্দমনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগী ৱাখল্লোল অসিদা মখোয় মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিস্তশিংনি হায়না হিংজবা মীওই কয়া লৈখি। হায়রিবা মীওইশিং অদুনা ২০১৪ দা হায়খিবা অমসুং ২০৪৪ ফাওবদা ৩শুবদা লৈবগী মতাংদা লৈবগী মতাংদা মখোয়গী পান্দম অদু উরে। মসি মখোয়গী ৱাখল্লোলনি, মখোয়গী ৱাখলনি। হায়রিবা মীওইশিং অসি মঙ মঙবা ফাওবা ঙমজখিদে। ঐগী লৈবাক্কী নহারোলশিং চহি ৩০ ঙাইনবা মহাক্না হায়খি। মসি পাংথোকপদা চহি ৩০গী মরম চঙলরোই হায়না ঐনা অদোমগী মফমদা থাজবা পীরি, মসি মোদীগী থাজবনি, ঐগী অহুমশুবা তার্মদা লৈবাক অসি মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি। অদোমগী ১১শুবা মফমগী চাউথোকচবা ফাওরি, ঐখোয়না ৫শুবা মফম য়ৌরে। করিগুম্বা অদোম্না ১১শুবা মফম য়ৌবদা নুংঙাইরবদি, লৈবাক অসিনা ৫শুবা মফম য়ৌরকপদা অদোম হরাওগদবনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
বি.জি.পি সরকারগী থবক তৌবগী খোঙজেল, ঐখোয়গী পান্দমশিং কয়া য়াম্না চাউবগে, ঐখোয়গী থৌনা কয়া য়াম্না লৈবগে হায়বা ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা য়েংলি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হায়নবা অমা লৈ, মরুওইনা মসি ঐখোয়গী উত্তর প্রদেসতা হায়নবনি-নাইন দেস চলে আধাই কোস অমসুং মসিগী ৱাফম অসিনা কংগ্রেস মশক তাক্লে হায়না ঐনা খল্লি। কংগ্রেসকী তপ্না চৎপা অসিগা চাংদম্নবা য়াবা অমতা লৈতে। ঙসি লৈবাক অসিদা পাংথোক্লিবা থবক তৌবগী খোঙজেল অসি কংগ্রেস সরকারনা ৱাখলদা ফাওবা খল্লম্লোই।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
সহরগী লায়রবশিংগী ঐখোয়না য়ুম করোর ৪ শারে। সহরগী লায়রবশিংগী পাক্কাগী য়ুম লাখ ৮০ শারে। হায়রিবা য়ুমশিং অসি কংগ্রেসকী খোঙজেলদা শারবদি করি ওইগনি হায়না ঐনা পারি। করিগুম্বা মসি কংগ্রেসকী খোঙজেলদা শারবদি, চহি ১০০ চঙগনি। মীরোল ৫ লানগনি।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
চহি ১০দা কিমি লিশিং ৪০গী রেলৱে ত্রেকশিং মৈ ফংহল্লে। মসি কংগ্রেসকী খোঙজেলদা পায়খৎলবদি চহি ৮০ চঙগনি। মীরোল ৪ লানগনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
চহি ১০দা ঐখোয়না গ্যাস কন্নেক্সন করোর ১৭ পীরে। মসি করিগুম্বা কংগ্রেসনা পাংথোকপা ওইরবদি, চহি চহি ৬০ চঙগনি অমসুং মীরোল ৩ মৈখু মরক্তা চাক থোংগনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐখোয়গী সরকারগী মখাদা, সেনিতেসন চাদা ৪০ দগী চাদা ১০০ য়ৌবা ঙম্লে। করিগুম্বা মসি কংগ্রেসকী খোঙজেলদা পাংথোক্লবদি, মসি চহি ৬০-৭০ চঙগনি অমসুং য়ামদ্রবদা মীরোল অহুম লানগনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
কংগ্রেসগী ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক অসিদা য়াম্না চাউনা মাঙজবনি। লৈবাক অসিগী থৌনাদা কংগ্রেসনা কৈদৌঙদা থাজখিদে, মখোয় মশামক লৈঙাকপনি হায়না মখোয়না খঞ্জখি অমসুং লায়রবা মীওইশিং মতম পুম্নমক্তা হন্থনা য়েংখি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
করিগুম্বা ঐনা মহাক্কী মমিং পনবদা, মীওই খর নুংঙাইরোই হায়বা ঐ খঙই। ওগস্ত ১৫দা লাল কিলাদগী প্রধান মন্ত্রী নেহরুনা হায়খিবা অদু ঐনা পাথোকচগে- ভারতকী অহানবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবা ৱাফম অদু ঐনা পাথোকচরি, মহাক্না হায়খি, “ ভারত্তা থবক কন্না শুরে। মসি মহৌশাদা পাংথোকপা অমা নত্তে। ঐখোয় য়ুরোপ নত্ত্রগা জপান নত্ত্রগা চাইনা নত্ত্রগা রুসিয়া নত্ত্রগা অমেরিকাগী মীওইশিংগুম থবক শুদে। মসি লাল কিলাদা নেহরু জিনা হায়খিবনি। হায়রিবা মীওইশিং অসি মেজিক্না নুংঙাইরকপা নত্তে, মখোয় থবক কন্না শুবা অমসুং লৌশিংনা নুংঙাইরকপনি হায়বা খনখিদে। মখোয়না ভারতকী মীয়াম নোক্নখি। নেহরু জিগী ৱাখলদা ভারতমচাশিং তল্লি হায়না খনখি। ভারতমচাশিং লৌশিং য়াম্না লৈতে হায়না নেহরু জিনা খনখি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ইন্দিরা জিগী ৱাখল্লোনশু মসিগী কয়া অহোংবা লৈতে। ওগস্ত ১৫ দা লাল কিলাদগী ইন্দিরা জিনা হায়খি- “লাইবক থিবদি, অফবা থবক অমা লোইশিল্লমদাইদা, ঐখোয় ইশা ইরোমদোম পেনথোকজবগী ৱাখল্লোন অমা লৈখি। খুদোংচাদবা অমা লাকপদা, ঐখোয় থাজবা মাংখি। করিগুম্বা মতমদা,লৈবাক শীনবা থুংনা মসিগী মাইথিবগী ৱাখল অসি ফাওবা য়াওখি”। ঙসিগী কংগ্রেসকী মীওইশিং অসি উবদা, ইন্দিরা জি ফাওবনা লৈবাক অসিগী মীওইশিং চুম্না উবা ঙমখিদে। কংগ্রেসকী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনা ঐগী লৈবাক্কী মীওইশিং অসিগুম্না উখি। মসিগী ৱাখল অসি ঙসি ফাওবা উরি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
কংগ্রেসনা মতম চুপ্পদা ইমুং অমা খক থাজবা থমখি। মখোয়গী ইমুংগী মমাঙদা লৈবা লৈবা মীওই অমতা মখোয়না খনখিদে নত্ত্রগা উদে। নুমিৎ খরগী মমাংদা, ভানুমতিগী ইমুং শরুক য়াখ্রে, অদুবু মখোয় ‘ এক্লা চারো রে’ হায়বা অদু হৌখ্রে। চুংশিন্নবা অসি কাইথবা হৌরকপা ঐ উরে। মখোয় মশেলগী মরক্তা অমনা অমবু থাজনদ্রবদি, কমদৌনা মখোয়না লৈবাক অসিদা থাজবা থমগনি ?
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মপাঙ্গলদা থাজবা থম্লি, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীয়ামগী থৌনাদা থাজবা থম্লি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
অহানবা ওইনা মীয়ামগী থবক তৌনবা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐখোয়দা খুদোংচাবা পীবা মতমদা, অহানবা তার্মদা য়ু.পি.এ মনুংদা পাংথোক্লমদবা থবকশিং পাংথোক্নবা ঐখোয় মতম য়াম্না লৌখি অমসু কন্না হোৎনখি। অহানবা তার্মদা ঐখোয়না অৱাৎপশিং মেনখৎখি। অনিশুবা তার্মদা ঐখোয়না অনৌবা ভারত অমগী য়ুম্ফম থোনখি অমসুং অহুমশুবা তার্মদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না অনৌবা থবক পায়খৎকনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
অহানবা তার্মদা ঐখোয়না মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংশিং হায়বদি শ্বাছ ভারত, উজৱালা, অয়ুস্মান ভারত, বেতি বচাউ-বেতি পরাউ, গুগময়া ভারত, দিজিতেল ইন্দিয়া পায়খৎখি। তেক্সকী থবকশিং লাইহন্নবা জি.এস.তি চৎনহনখি। ঐখোয়গী থবকশিং উবদগী মীয়াম্না শৌগৎলকখি। ঐখোয়গী অনিশুবা তার্ম হৌখি। অনিশুবা তার্ম অসি ৱাশক কয়া থবক ওইনা পাংথোক্নবা তার্ম ওইখি। অনিশুবা তার্ম লোইশিল্লকপদা, লৈবাক অসিনা মতম শাংনা ঙাইরক্লবা থবক কয়া মাইপাক্না পাংথোকপা ঐখোয়না উরে। ঐখোয়না আর্তিকল ৩৭০ মুৎথৎপা উরে। অনিশুবা তার্মদা নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম পাস তৌরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
সুন্দ্রংদগী ওলেম্পিক্স ফাওবা, শক্তি লৈরবা ফোর্সশিংদগী সংসদ ফাওবা,নুপীশিংগী শক্তিনা খোন্থাং য়ৈরে। ঙসিদি লৈবাক অসিনা নুপীশিংগী থৌনা উরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
অৱাংদগী খা ফাওবা, নোংপোক্তগী নোংচুপ ফাওবা, চহি কয়া পন্দুনা লৈরক্লবা প্রোজেকশিং মতম চানা লোইশিনবা মীয়াম্না উরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
চৈরাক পীবদা য়ুম্ফম ওইবা বৃতিস লৈঙাক্কী অরিবা আইনশিং মুৎথৎলে অমসুং কোদ ওফ জর্জতিস খুমাঙ চাউশিল্লে। মরী লৈদনবা অরিবা লো চা কয়া ঐখোয়গী সরকারনা মুৎথৎলে। কমপ্লাইয়েন্স লিশিং ৪০ হেন্না সরকারনা লৌথোক্লে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
অমৃত ভারত অমসুং নমো ভারত ত্রেনশিংগা লোয়ননা তুংগী চাউখৎনবা ভারতনা মঙ মঙলি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক, লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়া চাউখৎলবা ভারতকী ৱাশক উরে অমসুং মসি ফংনবা কয়া য়াম্না হোৎনবগে হায়বা খঙলে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ভাগবান রাম মহাক্কী য়ুমদা হল্লকপা খক নত্তনা, ভারতকী ফজরবা নাৎ-চৎনবীদা অনৌবা থৌনা অমা মখা তানা পীনবা অনৌবা লাইশঙ অমা শারে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হৌজিক ঐখোয়গী সরকারগী অহুমশুবা তার্ম লোইগদৌরে। নুমি ১০০-১২৫ রোম খক ঙাইরে। লৈবাক অসিনা মতম অসি মোদী সরকারগী মতমনি হায়খি। খারগে জিনশু মসি মোদীগী মতমনি হায়খি। এন.দি.এনা সিত মশিং ৪০০ ফংলবা মতুংদা লৈবাক অসিগী ৱাখল চপ মান্নগনি হায়না ঐনা খল্লি। ঐখোয়গী বি.জে.পিনা শোইদনা সিত ৩৭০ ফংগনি। বি.জে.পিনা সিত ৩৭০ হেন্না ফংবদা এন.দি.এ সিত ৪০০ য়ৌরগনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐখোয়গী অহুমশুবা তার্মদা অচৌবা ৱারেপ কয়া লৌগনি। মসি ঐনা লাল কিলাদা হায়খি অমসুং ঐনা মসি অমুক হন্না রাল মন্দির শঙ্গাবদা হায়খি। ঐনা হায়খি- লৈবাক অসি নুংঙাই-য়াইফবা ঐনা উবা পাম্মী অমসুং মথং চহি লিশিং কয়াগী মাইপাকপগী মতোল লোম্বা উবা পাম্মী। অহুমশুবা তার্ম অসি মথং চহি লিশিং অমগী অকনবা য়ুম্ফম অমা থোন্নবা তার্ম অমা ওইগনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐনা লৈবাক অসিগী মীয়াম অমসুং মখোয়গী তুংলমচত্তা থাজবা থম্লি। ঐনা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০দা থাজবা থম্লি। হৌখিবা চহি ১০দা মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোকহনখিবা অদুনা তৌবা ঙম্বা অদু উৎলে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐনা মতম পুম্নমক্তা হায়খি মদুদি লায়রবশিংনা খুদোংচাবা ফংলবদি, ঐখোয়গী লায়বশিংনা লায়রবা মাইথিবা পীবা ঙমগনি। ঐখোয়গী লায়রবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংনা লায়রবা মাইথিবা পীরে। ঐখোয়না লায়রবশিংদা ইকায়খুম্নবা অমসুং মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা ফংহল্লে। ঙসি লায়রবা মীওই করোর ৫০ বেঙ্ক একাউন্তশিং লৈরে। করিগুম্বা মতমদা মখোয় বেঙ্ক মনাক ফাওবা চৎপা ফংখিদে। লায়রবা মীওই করোর ৪ লেংদ্রবা য়ুম লৈরে। ইমুং করোর ১১ হেন্না অফবা থক্নবা তোতি ঈশিং ফংলে। লায়রবা মীওই করোর ৫৫ হেন্না অয়ুস্মান ভারত কার্দ ফংলে। মীওই করোর ৮০ লেম্না চেঙ ফংলে।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
মমাঙদা কনা অমতনা হন্না য়েংবীদ্রবা মীওইশিং মোদীনা মখোয়গী মরমদা খল্লে। পি.এম শ্বানিধি য়োজনাগী মখাদা লম্বী নাকলদা পোৎ য়োল্লিবশিং বেঙ্কশিংদগী শেন্থং লৌদুনা মখোয়গী ললোন-ইতিক চাউখৎহল্লে। লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা,ঐগী বিশ্বকর্মা মরুপশিংদা খুদোংচাবা পীরে। ঐখোয়না মখোয়দা অনৌবা খুৎলায়শিং, অনৌবা ত্রেনিং,শেন্থং অমসুং মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োনফমগী খুদোংচাবশিং পীরে। লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা ত্রাইবশিংগী য়াইফনবা পি.এম জনমন য়োজনা পায়খৎলে। মসি খক নত্তনা ঙমখৈদা লৈরিবা অরোইবা খুঙ্গংশিং অহানবা খুঙ্গংশিং ওইনা লৌদুনা ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈ অহোংবা পুরক্লে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐনা মিল্লেতশিংগী মরমদা তকশিনখি অমসুং মখোয়গী মরমদা খন্নখি। জি-২০ লৈবাকশিংগী মীয়ামদা ঐখোয়না চাউথোকচবগা লোয়ননা মিল্লেতশিং পীজখি অমসুং মিল্লেত থারিবা লৌমী করোর ৩গী মরমদা অমসুং মখোয়গী য়াইফনবা ঐখোয়না খল্লি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐনা ভোকেল ফোর লোকেল, মেক ইন ইন্দিয়াগী মরমদা ঙাংবা মতমদা, অপীকপা য়ুমগী উদোগ, অপীকপা উদোগ অমসুং কোত্তেচ ইন্দিস্ত্রি করোর কয়া অমসুং মখোয়গা লোয়নরিবা ঐগী ইমুং লাখ কয়াগী মরমদা ঐনা খল্লি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
কংগ্রেস দলনা খাদি কাউখ্রে, সরকারনা খাদি কাউখ্রে। খাদি অমসুং ইয়োংগা মীওই করোর কয়াগী পুন্সি হিংলিবা মরম্না ঙসি ঐনা মাইপাক্না খাদিদা থৌনা হাপ্লে অমসুং মখোয়গী য়াইফনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
মফম খুদিংমক্তা লায়রবা মুৎথৎনবা অমসুং লায়রবশিং নুংঙাইহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলি। ভোৎ বেঙ্ক খক্তগী খল্লিবা মীওইশিংনা মখোয়গী য়াইফনবা খলবা ঙম্লোই। ঐখোয়গী ওইনা মখোয়গী য়াইফবা অসি লৈবাক্কী য়াইফবনি অমসুং ঐখোয়না হায়রিবা লম্বী অসিদা চৎলি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
কংগ্রেস দল অমসুং য়ু.পি.এ সরকারনা ও.বি.সিগী অফবা অমতা তৌরমদে। ও.বি.সি লুচিংবশিংদা নমথাক তৌদুনা মখোয়গী য়াইফনবা থবক অমতা পায়খৎলমদে। ঐখোয়না কারপুরি থাকুর জিদা ভারত রত্ন পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে। ও.বি.সি কাংলুপকী শক্নাইরবা কারপুরি থাকুরনা তোল্লবা কাংলুপকী কয়া য়াম্না থবক তৌরম্বগে হায়বা নিংশিংসি। মহাক্না ১৯৭০দা বিহারগী চীফ মিনিস্তর ওইরকপা মতমদা, মফম ফম লৌথোক্নবা লাল্লোং কয়া চৎথখি। অদুবু করিগুম্বা অমতনা মহাক্কী সরকার তুহনবা ঙমখিদে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
খ্বাইদগী তোল্লবা কাংলুপকী মীওই অমা ফগৎলকপদা কংগ্রেস খাংদুনা লৈবা ঙমখিদে। ১৯৮৭ দা লৈবাক শীনবা থুংনা কংগ্রেস ফগৎলকপা মতমদা,কারপুরি থাকুর অসি ওপোজিসনগী লুচিংবা ওইনা লৌশিনখিদে অমসুং মহাক্না সংবিধান ইকায়খুম্নবা উৎতে হায়বগী মরম পীখি। কারপুরি থাকুরনা, কংগ্রেসনা ইকায়বা পীরিবা গনতন্ত্রগী অচুম্বশিং অমসুং সংবিধানগী ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা লেনখি।
মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা,
হৌজিক কংগ্রেসকী মরুপশিংনা সরকার অসিদা ও.বি.সি কয়া লৈরিবগে, মখোয়না ফম কয়া পায়রিবগে হায়বা খোঙ্গুল লিবা য়াওরিবরা। ঐ য়াম্না ঙকই, মসিগী সরকার অসি ও.বি.সিগী খ্বাইদগী চাউবা সরকারনি হায়বা মখোয় খঙদে। অদোমগী মীৎশিং উইশিল্লগা অদোম কদায়দা ফম্বগে?
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
য়ু.পি.এগী মতমদা অহেনবা সংবিধানগী বোদি অমা শেমখি অমসুং সরকারনা থবক অমতা তৌখিদে। নেসনেল এদভাইজরি কাউন্সিলদা ও.বি.সি কয়া য়াওবগে ?
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হৌখিবা চহি ১০দা, নুপীশিংগী য়াইফনবা থবক কয়া পায়খৎলে। নুপীশিংনা মাঙজিল থাদুনা খুন্নাই অসি শক্তি পীনবা থবকশিং পায়খৎলে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
লৈবাক অসিগী ইচানুপীশিং শরুক য়াবা অথিংবা থম্বা হিরম অমতা লৈবাক অসিদা লৈত্রে। ঙসিদি ঐখোয়গী লৈবাক্কী ইচানুপীশিং ফাইত্তর জেতশিং পাইরে অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী ঙমখৈশিং অশোই-অঙাম থোক্তন থম্লে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ইচল করোর ১০ ঐখোয়গী নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা শরুক য়ারে। মখোয়না খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহল্লে অমসুং মসিগী ফল ওইনা লৈবাক অসিদা লাখপতি দিদি করোর অমা ১ শেমগৎপদা ঐ হরাওই। ঐনা মখোয়গা ৱারি শানবদা ঐনা মখোয়গী থাজবা উখি, মখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ,তুংদা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা লাখপতি দিদি করোর ৩ উরগনি। মসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা কয়া য়াম্না অহোংবা পুরকপা ঙম্বগে হায়বা অদোম খন্দুনা য়েংউ।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঙসিদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা নুপীমচাশিংগী মরমদা খনবা ৱাখলদা অহোংবা লাক্লে। মমাংদা, করিগুম্বা নুপীমচা অমা পোক্লবদি, মখোয়না কমদৌনা য়োক্কনি হায়বগী মতাংদা খন্নখি। কমদৌনা লাইরিক তমহনগনি, মহাক্কী পুন্সি অদু পোৎলুম অমনি হায়না লৌখি। ঙসিদি নুপীমচা অমা পোকপা মতমদা,মহাক্কী সুকন্যা সমরিধি একাউন্ত হাংদোক্লবরা নত্ত্রগা হাংদ্রিবরা হায়না হংনরে। অহোংবা অমা লাক্লে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হান্নদি, নহাক মীরোল্লবদি থবক তৌবা ঙম্লরোই হায়নরমখি। ঙসি চয়োল ২৬ ছুতি পীরে অমসুং নহাক্না পাম্লবদি মসিদগী হেন্না শাংনা ছুতি লৌবা য়ারে। মসি অহোংবা অমনি। হান্না, করিগীদমক নুপীনা থবক তৌগদৌরিবনো হায়না ৱাহং হংনখি। মপুরোইবগী তোলোব অদু য়ামদ্রবরা হায়না হংনখি। ঙসিদি, মেদাম, অদোগী স্তার্দঅপ অদু য়াম্না চাউখৎলে, ঐ থবক অমা ফংগদরা হায়না হংলে। মসি অহোংবা অমনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
মতম অমদা, ৱা অমা হায়নিংবা মতমদা য়ুম অমগী য়ুম্বু কৌনরমখি। ঙসিদি, ঐখোয়না কনাগুম্বা অমগী য়ুমদা চৎপা মতমদা, য়ুম অদু নুপীগী মিংদা লৈরমখি অমসুং মৈগী বিলশিং নুপীগী মিংদা লাকখি। ঈশিং অমসুং গ্যাস নুপীগী মিংদা লৈরে। ঙসিদি ঐগী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা ইমুং অমগী মকোক ওইরে। মসি অহোংবা অমনি। মসিগী অহোংবা অসি অমৃত কালদা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়গী ৱারেপনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
লৌমী কয়া মমিত্তগী মপী শীন্থবা ঐ উরে। লৌমীশিং কয়া য়াম্না মীরাইবগে হায়বা লৈবাক অসিনা উরে। কংগ্রেসকী মতমদা, চহিগী লৌউ-শিংউগী বজেত অসি লুপা করোর লিশিং ২৫ ওইখি। ঐখোয়গী সরকারনা লুপা করোর লাখ ১.২৫ ওইখি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
কংগ্রেসকী চহি ১০গী মতমদা লৌমীশিংদগী লুপা করোর লাখ ৭গী ফৌ অমসুং গেহু লৈখি। ঐখোয়না চহি ১০দা লুপা করোর লাখ ১০গী ফৌ অমসুং গেহু লৈখি। কংগ্রেস সরকারনা মমিংতগী ওইনা হৱায়শিং অমসুং থাউ থোকপা মরুশিং লৈখি। ঐখোয়না লুপা করোর লাখ ১.২৫ হেনবগী হৱায়শিং অমসুং থাউ থোকপা মরুশিং লৈখি। পি.এম কিষান সম্মান নিধি স্কিম হৌদোকপা মতমদা ঐখোয়গী কংগ্রেসকী মরুপশিংনা নোক্নখি অমসুং মসি মোদীগী স্কিমনি হায়খি। শেন লৌগনু। মহাক্না মীখল হেক মাইপাকপগা, নঙোন্দগী শেন্দোয়গা লোয়ননা শেনফম অদু পীরক্নবা হায়রক্কনি হায়না অরানবা ৱাফম শন্দোকখি। লৌমীশিং অপংবা শীনবা থবক অমা তৌখি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐখোয়না পি.এম কিষান নিধিগী মখাদা লুপা করোর লাখ ২.৮০ পীখি। পি.এম ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিমদা লুপা লিশিং ৩০গী প্রেমিয়ম অমা পীখি অমসুং লৌমীশিংদা লুপা লাখ ১.৫ গী ক্লেম পীখি। কংগ্রেসকী লৈঙাক মনুংদা, ঙামীশিং নত্ত্রগা শা-ষন লোইবা লৌমীশিংগী মরমদা অমতা পনখিদে। লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা, ঙামীশিংগী তোখাইবা মিনিস্ত্রি অমা লিংখৎলে অমসুং শা-ষন লোইবগী তোখাইবা মিনিস্ত্রি শেম্লে। অহানবা ওইনা ঙামীশিং অমসুং শা-ষন লোইবা লৌমীশিংদা কিষান ক্রেদিদ কার্দ পীরে। মরম অসিনা মখোয়না বেঙ্কশিংদা অপীকপা শেন্দোয়দা শেন ফংবা ঙম্লে। লৌমীশিংগী শা-ষনশিংনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঐখোয়গী শা-ষনশিং ফুদ এন্দ মাউথ দিজিজদগী ঙাকথোক্নবা ঐখোয়না তিকা করোর ৫০ হেন্না থাখ্রে। মসি কনাগুম্বা অমনা মমাঙদা অমুক্তা খনখিদ্রিবনি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঙসিদি ভারত্তা হান্না ওইখিদ্রিবা মওংদা নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে। ঙসিদি ঙাংনরিবা লোলশিং হোংলে, মমাঙদা তারমদবা ৱাহৈশিং তারে। ঙসিদি মফম খুদিংমক্তা স্তার্দঅপশিং, য়ুনিকোর্নশিংগী মরমদা ঙাংনরে। ঙসিদিগী ঐখোয়গী মাঙদা মশিং য়াম্লবা দিজিতেল ক্রিয়েতরশিং লৈরে। ঙসি গ্রিন ইকোনোমিগী মরমদা খন্নরে। মসি নহারোলশিংগী লৈতোন্দা ঙাংনরিবা অনৌবা ভারতকী অনৌবা লোলনি। মসি অনৌবা শেন-থুমগী লৈবাক অমগী অনৌবা ফিবম অমনি। হায়রিবা সেক্তরশিং অসিনা নহারোলশিংদা অনৌবা থবক লাখ কয়া ফংহল্লে। ২০১৪ গী মমাঙদা, দিজিতেল ইকোনোমি অসি য়াম্না পীক্না লৈখি, মসি খনবা ফাওবা খন্নখিদে। ঙসিদি মালেমদা ভারতনা দিজিতেল ইকোনোমিদা মাঙজিল থারে। দিজিতেল ইন্দিয়াগী ইহৌ অসিনা নহারোলশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঙসিদি ভারত্তা শাবা ফোনশিং মালেমগী লৈবাকশিংদা য়ৌরে। ঐখোয় মালেমদা অনিশুবদা লৈরে। অমরোমদা,ঐখোয়না অহোংবা মোবাইল ফোনশিং ফংলে অমসুং অমরোমদা, মমল হোংবা দেতা ফংলে। লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্তুনা ঙসি ঐখোয়গী নহারোলশিংদা খুদোংচাবশিং অসি ফংহল্লে। ঙসি লৈবাক অসিনা মেদ ইন ইন্দিয়া কেম্পেন পাংথোক্লে, রেকোর্দ ওইনা পোৎ-চৈ শারে অমসুং রেকোর্দ ওইনা মপান্দা থাদোক্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংদা থবক ফংহল্লে অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া পীরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হৌখিবা চহি ১০দা তুরিজম সেক্তর য়াম্না চাউখৎলে। মসিনা মীওই কয়া শেন পীক্না থাদরগা থবক পীনবগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। মসিনা মীচম মীয়াম ফাওবা থবক ফংহল্লে। তুরিজম সেক্তরদা মশানা মশাবু থবক পীজনবগী খ্বাইদগী চাউবা খুদোংচাবা লৈরি। চহি ১০দা এয়রপোর্তশিং শরুক অনি হেনগৎলে। ভারত অসি এয়রপোর্ত অমা ওইবতা নত্তনা, ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা দোমেস্তিক এভিএসন সেক্তর ওইরে। ভারতকী এয়রক্রাফ কম্পেনিশিংনা অনৌবা এয়রক্রাফ লিশিং ১ ওর্দর তৌখিবদা ঐখোয় হরাওই। এয়রপ্লেন কয়া অসিনা থবক তৌরকপা মতমদা, এয়রপোর্ত কয়া কমদৌনা থবক তৌগনি, পাইলোত কয়া দরকার ওইগনি, ক্রিউ মেম্বর কয়া দরকার ওইগনি, ইঞ্জিনিয়ার কয়া দরকার ওইগনি, গ্রাউন্দ সর্বিস মেম্বর কয়া দরকার ওইগনি, মসিনা থবক ফংনবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি। এভিএসন সেক্তর অসি ভারতকী অনৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা অকনবা থবকশিং পায়খৎপা হায়বসি ঐখোয়গী থবক্নি। নহারোলশিং থবক অমসুং খুন্নাইগী ঙাক্লৌ ফংগদবনি। হৌখিবা চহি ১০দা ই.পি.এফ.ওদা অনৌবা সবস্ক্রাইবর করোর ১৮ রোম রেজিস্তার তৌরে অমসুং মসি শেনগা মরী লৈনবা অমনি, মসি শাশিন্নবা মিং অমতা য়াওদে।মুদ্রা লোন ফংলবশিংগী মনুংদা মীওই করোর ৮ মখোয়গী পুন্সিদা অহানবা ওইনা মখোয় মশাগী ললোন-ইতিক্কী থবক হৌরে। কনাগুম্বা মীওই অমনা মুদ্রা লোন লৌবা মতমদা, মহাক খক থবক ফংবতা নত্তনা মহাক্কী থবক অদুনা মরম ওইদুনা মীওই অমা নত্ত্রগা মীওই অনি থবক ফংহল্লে। ঐখোয়গী লম্বী নাকলদা পোৎ য়োল্লিবশিংশু মতেং পাংলে। ঐখোয়না লাখপতি দিদি করোর অমা শেমগৎলে। ঐখোয়গী লৈবাক্তা ঐখোয়না লাখপতি দিদি করোর অহুম উরগনি হায়না ঐনা হায়রি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ইকোনোমিস্ত অমসুং মীচম মীয়াম্না ফাওবা খন্দবা মশিং খর লৈরি। ২০১৪গী চহি ১০ মমাঙদা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর লাখ ১২ গী বজেত অমা লৈখি। হৌখিবা চহি ১০দা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর লাখ ৪৪গী বজেত লৈখি অমসুং থবক ফংবা কয়া য়াম্না হেনগৎলমগনি হায়বা খঙবা ঙম্লে। ভারত মেনুফেকচরিং, রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসনগী মফম অমা ওইহন্নবা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী থৌনা য়োকখৎলি। মখোয়দা শেন্থং পীনবা থৌরাং লৈরে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐখোয় মতম পুম্নমক্তা ইনর্জিগী লমদা মীগী মখা পোল্লি। ইনর্জিগী লমদা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনবা দরকার ওইরি। ঐখোয়না গ্রিন ইনর্জিগী লমদা থবক কয়া পায়খৎলে। হায়দ্রোজেন ইনর্জিগী লমদা য়াম্লবা শেনফম অমা থাদরে। সেমিকন্দক্তরগী লমদা মাংজিল থানবা ভারতনা থবক কয়া পায়খৎলে। ঐখোয়না মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা সেমিকন্দক্তরগী লমদা শেন থাদরে অমসুং ভারতনা মালেমদা চাউরবা মতেং অমা পাংলে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা, মগুন লৈবা থবকশিং দরকার ওইবা হেনগৎলক্লগনি অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়না স্কিলগী লমদা ঐখোয়গী নহারোলশিং শোৎথহৌদনবা তোখাইবা স্কিল মিনিস্ত্রি অমা লিংখৎলে অমসুং ঐখোয়গী নহারোলশিং ইন্দস্ত্রি ৪.০গী শেম-শানবা থবক থৌরাং তৌরে।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
পোৎ-চৈ মমল হেনগৎলকপগী মতাংদা য়াম্না ঙাংনরে। কংগ্রেস লাকপদা মতমদা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপা হায়বসি পুৱারিনা শাখিনি। ঙসি ঐনা হাওসতা ৱাফম অসি হায়রিবসি কনাগুম্বা অমা শিথবা নত্তে, ঐখোয়না হায়রিবা ৱাফম অসি খঙদবা মীওইশিং, মখোয়গী মীনা হায়রিবা ৱাফমশিং খঙনবা হোৎনগদবনি। ‘পোৎ খুদিংমক্কী মমল হেনগৎলকপদগী, অৱাবা হেনগৎলক্লে অমসুং মীচম মীয়াম চৈথেং ফংলে’। ৱাফম অসি কান্ননা হায়খিবগে? মতম অদুদা ঐখোয়গী পন্দিৎ নেহরুনা ৱাফম অসি লাল কিলাদগী হায়খিবনি। চহি ১০গী মতুংদশু মখোয়না ‘পোৎ খুদিংমক্কী মমল হেনগৎলকপদগী, অৱাবা হেনগৎলক্লে অমসুং মীচম মীয়াম চৈথেং ফংলে’ হায়খি। মহাক্না চহি ১২ প্রধান মন্ত্রী ওইবা মতমদা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপা লাকশিনবা ঙমখিদে। ঐখোয়গী মতমদা অৱাবা অসি লাকশিনবা ঙমখি।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হৌজিক ঐনা অতোপ্পা ৱারোল অমা পাথোকলি। লৈবাক অসি চাউখৎলকপা মতমদা, পোৎকী মমলশু খর হেনগৎলকই। তঙাইফদবা পোৎলমশিংগী মমল কমদৌনা লাকশিনগনি হায়বা ঐখোয়শু য়েংলি। মসি কান্না হায়খিবগে? মসি ইন্দিরা জিনা হায়খিবনি। ১৯৭৪ দা মখোয়না লৈবাক শীনবা থুংনা থোং লোনশিনখি অমসুং মীয়াম জেলদা থমখি। মতম অদুদা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎলকপা চাদা ৩০ ওইখি।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
করিগুম্বা খর থানবগী লম লৈত্রবদি, অদোমগী চফুশিং অমসুং কৌতাশিংদা মনা-মশিং থানবা হায়খি। অৱাংবা থাক্কী ফম পায়বা মীওইশিংনা অসিগুম্বা পাউতাকশিং পীখি। মমল হেনগৎলকপগা মরী লৈনবা ঈশৈ অনি ঐখোয়গী লৈবাক্তা য়াম্না পাম্নখি। মসি য়ুম খুদিংমক্তা ঙংনখি। অতোপ্পা অমনা মমল হেনগৎলকপনা হাৎখ্রে অমসুং অতোপ্পা অমনা মমল হেনগৎলকপনা চাথোকখ্রে। ঈশৈ অনিমক কংগ্রেসকী মতমদা লাকপনি। য়ু.পি.এ লৈঙাক মনুংদা মমল হেনগৎলকপা দিজিত অনি ওইখি। নহাক্না মমল তাংবা আইজ ক্রিম চাবা ঙম্লবদি করিগী মমল হেনগৎলকপগী লাউরিবনো হায়খি। কংগ্রেস লাকপা মতম খুদিংদা, মসিনা পোৎকী মমল হেনগৎহল্লি।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐখোয়গী সরকারনা মমল হেনগৎলকপা লাকশিল্লে। লান অসি থোক্লবসু অমসুং চহি ১০০গী মনুংদা খ্বাইদগী চাউবা অৱাবা থেংনরবসু, মমল হেনগৎলকপা লাকশিল্লে।
ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
চহি ১০গী মমাঙদা ঐখোয়গী সংসদ অমসুং ঐখোয়গী হাওসতা করি খন্নখিবগে? হাওসকী মতম পুম্নমক স্কামশিংগী মতাংদা খন্নখি। শেঞ্জা-থুমজাগী মরমদা খন্নখি। থবক পায়খৎনবা তকশিনখি। মতম অদু লৈবাক অসিনা উখ্রে। নুমিৎ খুদিং, মফম খুদিংদা শেঞ্জা-থুমজাগী অনৌবা পাউশিং তাখি। ঙসি শেঞ্জাবশিংগী মথক্তা থবক লৌখৎপা মতমদা, মখোয় শৌগৎতুনা মীয়াম্না ইরাং শাগৎলি।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হায়রিবা মতম অসিদা এজেন্সিশিং রাজনিতিগীদমক শীজিন্নখি। মখোয়গী অতোপ্পা থবক অমতা তৌবা য়াহনখিদে। হৌজিক পি.এম.এল.এ এক্তগী মখাদা হান্নদগী শরুক অনি হেন্না কেসশিং পাল্লে। কংগ্রেসকী মতমদা ই.দিনা লুপা করোর লিশিং ৫ রোমগী লন-থুমশিং ফাখি। ঐখোয়গী মতমদা ই.দিনা লুপা করোর লাখ ১ রোমগী লন-থুমশিং ফাখি। লৈবাক্কী হুরানখিবা শেনফমশিং অমুক পুরক্কনি। য়াম্লবা পোৎলমশিং অমসুং য়াম্লবা শেন মপুনশিং ফাখি। হায়রিবা শেন মপুনশিং অসি উবদা লৈবাক অসি অঙকপা পোকখি। হৌজিক নহাক্না মীয়াম অপংবা শিবা য়াররোই, য়ু.পি.এস সরকারগী মতমদা শেঞ্জা-থুমজাগী ঙাংনখিবা অদু লুপা করোর লাখ ১০-১৫ রোমগীনি। ঐখোয়না লুপা করোর লাখ কয়াগী স্কামশিং থিংলে অমসুং হায়রিবা শেনফম অদু মীয়ামগী য়াইফনবা থবকশিংদা শীজিন্নরে। হৌজিক মিদলমেন্না লায়রবশিংদগী শেন লৌথোকপা ঙমদ্রে। ঐখোয়না দাইরেক্ত বেনিফিদ ত্রান্সফর, জন ধন একাউন্ত, আধার, মোবাইলগী মপাঙ্গল খঙলে। ঐখোয়না লুপা করোর লাখ ৩০ হেন্না মীয়ামগী একাউন্তদা হকথেংননা হাপচিল্লে। কংগ্রেসকী প্রধান মন্ত্রী অমনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা নহাক্না লুপা ১ থাখিবা মতমদা, পৈশা ১৫ য়ৌগনি। মদু পারগদি, মতম অসিদা লুপা করোর লাখ ৩০ থাবা মতমদা, শেন কয়া য়াম্না মাঙগনি। শুপ্নগী চাদা ১৫ খক মীয়ামদা য়ৌগনি। অতৈ কদাইদা চৎখিগনি।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐখোয়না শাশিন্নবা মিং করোর ১০ লৌথোক্লে। শাশিন্নবা মিংশিং লৌথোকপা অসিনা ইমুং করোর লাখ ৩ শাশিন্নবা মীওইশিংগী মখুত্তগী কনবা ঙম্লে। লৈবাক অসিগী তেক্স থিরিবা মীওইশিংগী শেনফমশিং মীয়ামগী য়াইফনবা ঐখোয়না শীজিন্নরে।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হৌজিক লৈবাক্কী য়াম্না লাইবক থিবা ফিবম অমদা লৈরে, মমাঙদা কনাগুম্বা অমনা কাদা কনাগুম্বা অমগী হুরানবা নত্ত্রগা শীনবা মতমদা, মতম অদুদা মীওই অদু নুমিৎ ১০ ফাওবা কনাগুম্বা অমগা উনখিদে। ঙসিদি, শেঞ্জা-থুমজাগী মরাল লৈরবশিং, জেলদগী পেরোলদা থোরক্লে অমসুং অসিগুম্বা হুরানবা ৱাশিং মেছিন অমদগী হেন্না চাউবা মীওইশিং মখোয়গী লেংবান্দা পুদুনা হরাওবা ফোঙদোক্লে। নহাক্না অসিগুম্বা মীওইশিং থাগৎলি। তুংগী মীরোলশিংদা অদোমনা করম্বা চৎনবী অমসুং ইথিল পীরম্বা পাম্বগে। অসিগুম্বা মীওইশিং শক্নাইরবনি হায়রি। সংবিধান লৈবা, গনতন্ত্র লৈবা মফমদা, অসিগুম্বা থবকশিং মখা তানা কয়া য়াম্না কুইনা লৈগনি।
​​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
থিজিনবা হায়বসি এজেন্সিশিংগী থবকনি। এজেন্সিশিং মনিংতম্বনি অমসুং সংবিধান্না মখোয়দা মনিংতম্বা পীরি। ৱায়েনবা হায়বসি জর্জ অমগী থবকনি অমসুং মহাক্না মহাক্কী থবক তৌরি। ঐনা শেঞ্জা-থুমজা মখা তানা থেংনখিগনি। লৈবাক অসিদগী হুরানখিবশিং অমুক পুরক্কনি। ঐনা হাওস অসিদগী মসি ৱাশক্লি। মখোয়না শিনিংবা মরাল শিবা য়াই, অদুবু লৈবাক অসি শগুন তৌবা য়ারোই অমসুং হুরানখিবা শেনফমশিং অমুক পুরক্কনি।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসি সেকুরিতি অমসুং শান্তি লৈরে। তেরোরিজম অমসুং নেক্সালিজম হৌজিক পীশিল্লক্লে। হৌজিক মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী তেরোরিজম খাংদুনা লৈথোক্তবা হায়বা থৌশিল অসি নমদুনা মতুং ইন্নরে। ঙসি কংফালদগী হৌরগা সমুদ্রগী শরুকশিংদা ভারতকী লান্মীশিং মাইথিবা পীবা ঙমদ্রে। ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগীদমক ঐখোয় চাউথোকচবা ফাওগদবনি। ঐনা ঐগী লান্মীদা থাজবা থম্লি। রাজনিতিৱালা খরনা লান্মীশিংগী মরমদা ৱাফম খর ইরাই লাইনা হায়রি, মসিনা ঐগী লৈবাক্কী লান্মীগী মোরেল শোকহনগনি। মহাক্না লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোন মাঙহনবা ঙম্লোই অমসুং অসিগুম্বা লোলশিং মফম অমদগী হেক লাকপদা লৈবাক অসিনা কৈদৌঙৈদা য়াবা ঙম্লোই। লৈবাক অসিদা তোখায়বা লৈবাক অমা শেম্নবা লাউরিবশিং, পুনশিনবগী ৱাফম তোখাইবা থমখিসি, লৈবাক অসি মচেৎ কয়া থোক্না কাইরবা মতমদা অদোমগী ৱাখল পেনগদরা?
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
করিগুম্বা হাওস অসিদা কাস্মিরগী মরমদা খন্নবা মতমদা, মরাল শিবা অমসুং য়েৎনবা খর লাক্কনি। ঙসি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা চাউখৎপগী মতাংদা খন্নরে অমসুং মসি চাউথোকচবা লোয়ননা থবক পায়খৎলে। তুরিজম মখা তানা ফগৎলক্লে। রাজ্য অসিদা জি-২০ মীফম পাংথোকখিবা অদু ঙসি ফাওবা মালেম্না পাম্নরি। আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখিবদা মখোয়দা করি ওইরবগে?
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
নেহরুনা মরম ওইদুনা কাস্মিরগী অৱাবা অমসুং লৈবাক অসিগী খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখিবনি। জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম নেহরুগী অরানবশিংগী চৈথেং ফংবনি।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
মখোয়না অরানবা কয়া তৌরম্লবশু, খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবশু ঐখোয়গী অশোইবশিং ঐখোয়গী থবকশিংনা মখা তানা চুমথোক্কদবনি। মসি ঐখোয়না তোক্লোইদবনি। ঐখোয় লৈবাক্কীদমক থবক তৌনবা থোরক্লবা মীওইশিংনি। লৈবাক্কী থবক্না অহানবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দমনি।
​​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐনা রাজনিতি দলশিংদা হায়জরি, ঐনা ইকায়খুম্নরবা মেম্বরশিংদা হায়জরি, ভারতকী অচৌবা খুদোংচাবা অমা লাক্লে। মালেমগী ওইনা ভারতকী অচৌবা খুদোংচাবা অমা লাক্লে। অনৌবা থাজবগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিন্নবা খুদোংচাবা অমা লাক্লে। রাজনিতিগী মফম লৈ, মরাল শিবা অমসুং হুন্নবগী মফম লৈ, অদুবু লৈবাক্তগী হেন্না চাউবা অমা লৈতে।
লৈবাক অসি শেমগৎনবা পুন্না চৎমিন্নবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। অদোম রাজনিতি য়াওদ্রবশু, লৈবাক শেমগৎনবা মাঙলোমদা চৎমিন্নবদা অথিংবা অমতা লৈতে। মসিগী লম্বী অসি থাদোক্কনু। ঐনা অদোমগী মতেং নিরি। ইমা লৈবাক য়াইফনবা ঐনা অদোমগী মতেং নিরি। লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০ হরাওনবা অমসুং নুংঙাইনবা ঐনা অদোমগী মতেং নিরি। অদুবু করিগুম্বা অদোম্না মতেং পাংদ্রবশু অমসুং করিগুম্বা অদোমগী খুৎ অদু চেক লংনবা থাংগৎলবদি, চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম শেমগৎনবা ঐনা অদোমগী চেক খুদিংমক খুনগনি। ঐনা অদোমগী নুঙ খুদিংমক চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলানগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শীজিন্নগনি। নহাক্না অপাম্বা নুং থারক্লবশু, অদোমগী নুংশিং অদু নুংঙাইবা ভারত অমা, চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা শীজিন্নগনি হায়না ঐনা থাজবা পীরি।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ঐগী মরুপশিং, ঐ অদোমগী অৱাবশিং খঙই। মহাক্না হায়রিবা খুদিংমক, ঐ ৱারোই অমসুং ঐ ৱারোইদবনি। মরমদি মখোয় অফাওবশিংনি অমসুং ঐখোয় শিন্মীশিংনি হায়বা ঐ খঙই। ঐখোয় শিন্মীশিং হায়রিবা অফাওবা মীওইশিংদগী তাদুনা লাক্লি। মরম অদুনা মিংচৎ থিরিবশিং হায়নিংবা হায়বা য়াই, করিগুম্বা খর হায়নবগী মখোয়দা পোকপদগী য়াওরক্লবা হক লৈরি অমসুং ঐখোয় শিন্মীশিংনা তাগদবনি, ঐখোয় তাগদবনি অমসুং লৈবাক অসি নুংঙাইনা থমগনি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎহনগনি।
​​ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার,
ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতি জিগী ৱারোল শৌগৎতুনা শেংলবা হাওস অসিদা ৱা ঙাংনবগী খুদোংচাবা অমা অদোম্না পীবীরে। ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতি জিগী ৱারোল শৌগৎতুনা ঐগী ৱারোল মতাং অসিদা লোইশিঞ্জরে অমসুং থাগৎপগী মোসনগীদমক ঐগী তৌবীমল খঙবা উৎচরি।