Prime Minister's Office
PM's reply to Motion of Thanks on President's address in Rajya Sabha
“Rashtrapati Ji's address emphasized India's burgeoning confidence, promising future and immense potential of its people”
“India has come out of the days of Fragile Five and Policy Paralysis to the days of being among the top 5 economies”
“Last 10 years will be known for the historic decisions of the government”
“Sabka Saath, Sabka Vikas is not a slogan. It is Modi's guarantee”
“Modi 3.0 will leave no stone unturned to strengthen the foundations of Viksit Bharat”
07 FEB 2024 4:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the Motion of Thanks on the President's address to Parliament in Rajya Sabha today.
Addressing the House, the Prime Minister said that the 75th Republic Day is a significant milestone in the nation’s journey and the President during her address spoke about India’s self-confidence. Prime Minister Modi underlined that in her address, the President expressed confidence about India’s bright future and acknowledged the capability of the citizens of India. He thanked the President for her inspirational address that provided guidance for the nation to accomplish the resolve of Viksit Bharat. PM Modi also thanked the Members of the House for a fruitful discussion on the ‘Motion of Thanks’ on the President's address. “Rashtrapati Ji's address emphasized India's burgeoning confidence, promising future and immense potential of its people”, the Prime Minister said.
Speaking regarding the atmosphere of the House, the Prime Minister remarked, “The opposition cannot suppress my voice, because the people of the country have given strength to this voice”. The Prime Minister recalled the time of leakages of public finance, ‘fragile five’ and ‘policy paralysis’, and said that the current government worked with great consideration to bring the country out of the earlier mess. “During the Congress government’s 10 years of rule, the entire world used words like ‘fragile five’ and policy paralysis for India. And in our 10 years - among the Top 5 economies. That is how the world talks about us today”, said
The Prime Minister also emphasized the government’s effort to remove the signs of colonial mentality which were ignored by the earlier governments. He listed new ensign for the defence forces, Kartavya path, renaming the Andaman Islands, abolition of colonial laws and promotion of the Indian language and many other such steps. The Prime Minister also mentioned the past inferiority complex about indigenous products, traditions and local values. He said all this is being addressed earnestly now.
Giving insights about the President’s address regarding the four most important castes namely Nari Shakti, Yuva Shakti, the poor and Anna Data, the Prime Minister reiterated that the development and progress of these four main pillars of India will lead to the nation becoming developed. The Prime Minister said that the 20th-century approach will not work if we want to achieve Viksit Bharat by 2047.
The Prime Minister also touched upon the rights and development of SC, ST and OBC communities and said that abrogation of Article 370 ensured that these communities get the same rights as the rest of the country in Jammu and Kashmir. Similarly, Forest Rights Act, Prevention of Atrocities Act, and domicile rights for Balmiki community in the state were also implemented only after the abrogation. He also mentioned the passing of the bill for OBC reservation in the local bodies of the state.
The Prime Minister also mentioned the steps to honour Baba Saheb and also pointed out the event of tribal women becoming the President of the nation. Speaking about the government policies for the welfare of the poor, Prime Minister Modi underlined prioritizing the development of the SC, ST, OBC and Tribal communities. He mentioned pucca houses, cleanliness campaigns to improve health, Ujjwala gas scheme, free ration and Ayushman Yojna to empower these communities. He also mentioned that in the last 10 years, scholarships for SC and ST students were increased, enrollment numbers in school rose, dropout rates were reduced significantly, a new Central Tribal University was established taking the number from 1 to 2 and the number of Eklavya Model Schools increased from 120 to 400. He informed that enrolment of SC students in higher education has increased by 44 percent, ST students’ enrolment by 65 percent and OBC enrollment went up by 45 percent.
“Sabka Saath Sabka Vikas is not just a slogan, it is Modi’s guarantee”, Shri Modi exclaimed. The Prime Minister cautioned against spreading a mood of despair based on a false narrative. The Prime Minister further added that he was born in an independent India and his thoughts and dreams are independent leaving no room for a colonial mindset in the nation.
The Prime Minister said as opposed to the earlier mess of the public sector enterprises, now enterprises like BSNL are leading roll out of 4G and 5G, HAL is doing record manufacturing and Asia’s largest Helicopter Factory is HAL in Karnataka. LIC too is thriving with record share prices. PM Modi informed the House that the number of PSUs in the country increased from 234 in 2014 to 254 today, and most of them are giving record returns drawing the attention of investors. He further added that the PSU Index in the country has witnessed a two-fold rise within the last year. In the last 10 years, PSU’s net profit saw an increase from Rs 1.25 lakh crore between 2004 and 2014 to Rs 2.50 lakh crore, and the net value of PSUs increased from Rs 9.5 lakh crore to Rs 17 lakh crore.
The Prime Minister said that he understands regional aspirations well as he has passed through the process as a Chief Minister of a state. PM Modi reiterated the mantra of ‘States development for Country’s development’. He gave assurance that full support will be provided by the center for the development of the states. Emphasizing the importance of healthy competition for development among the states, the Prime Minister called for competitive cooperative federalism.
Throwing light on the challenges of the once-in-a-lifetime Covid Pandemic, PM Modi recalled chairing 20 meetings with Chief Ministers of all states and credited the entire machinery for tackling the challenge head-on.
He also mentioned spreading the exposure and glory of G20 to all the states as events were organized all over the country. He also pointed out his practice of taking foreign dignitaries to different states.
Continuing with the role of the states, the Prime Minister gave credit to the states for the success of the Aspirational District Programme. “The design of our programme takes the states along and is for taking the nations forward collectively”, he said.
Drawing an analogy to the functioning of the nation with that of the human body, the Prime Minister reiterated that even if one State remains deprived and underdeveloped, the nation cannot be considered developed similar to how a non-functioning body part affects the entire body.
The Prime Minister said that the direction of the nation's policies is towards ensuring basic facilities for all and raising the standards of living. In the coming days, our focus will be going beyond ease of living to improving quality of life, he said. He stressed his resolve to provide new opportunities to the neo-middle class that has just come out of poverty. “We will provide more strength to the ‘Modi Kavach’ of Social Justice”, he added.
Highlighting the government’s support for those who have arisen out of poverty, Shri Modi declared that the free ration scheme, Ayushman scheme, 80 percent discounts on medicines, PM Samman Nidhi for farmers, pucca houses for the poor, tapped water connections and construction of new toilets will continue at a fast pace. “Modi 3.0 will leave no stone unturned to strengthen the foundations of Viksit Bharat”, he said.
The Prime Minister said that strides in the medical infrastructure will continue in the next 5 years and medical treatment will be more affordable, every house will have piped water, saturation of PM Awas will be achieved, electricity bills will become zero for crores of houses due to solar power, piped cooking gas in the entire country, startups will increase, patent filing will break new records. PM Modi assured the House that in the next 5 years, the world will witness the capabilities of Indian youth in every international sporting competition, public transport system will be transformed, Atmanirbhar Bharat campaign will attain new heights, Made In India semiconductors and electronics will dominate the world, and the country will work towards reducing energy dependence on other countries. He also mentioned the push towards green hydrogen and ethanol blending. PM Modi also reaffirmed India’s belief in becoming Atmanirbhar in edible oil production.
Continuing with the vision of the next 5 years, the Prime Minister talked of the promotion of natural farming and millet as superfood. Drone use in agriculture will see a new increase. Similarly, the use of nano urea cooperative is being promoted as a people's movement. He also talked of new records in fisheries and animal husbandry.
Prime Minister Modi also drew attention to the tourism sector becoming a huge source of employment in the next 5 years. He underlined the capability of many states in the country to drive their economy solely by tourism. “India is going to become a massive tourist destination for the world”, he added
The Prime Minister also highlighted the strides in the field of Digital India and Fintech and said that the next 5 years present a positive future for India’s digital economy. “Digital services will further India’s progress”, he added. “I have full faith that our scientists will take us to new heights in the field of space technology”, the Prime Minister said.
Talking about the transformation of the grassroots economy, the Prime Minister mentioned Self Help Groups. He said, “3 crore lakhpati didis will write a new script of women empowerment.” “By 2047, India will re-live its golden period”, the Prime Minister said underlining the government’s commitment to Viksit Bharat.
Concluding his address, the Prime Minister thanked the Rajya Sabha Chairman for the opportunity to present the facts before the House and the nation and also thanked the President of India for her inspirational address.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ প্ৰত্যুত্তৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
“ৰাষ্ট্ৰপতি জীৰ ভাষণত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান আত্মবিশ্বাস, আশাব্যঞ্জক ভৱিষ্যত আৰু জনসাধাৰণৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়”
“ভাৰত ভংগুৰ পাঁচ আৰু নীতি পক্ষাঘাটৰ দিনৰ পৰা ওলাই আহিছে শীৰ্ষ ৫ খন অৰ্থনীতিৰ অন্তৰ্গত দেশৰ দিনলৈ”
“যোৱা ১০ বছৰ চৰকাৰৰ ঐতিহাসিক সিদ্ধান্তৰ বাবে পৰিচিত হ’ব”
“সবকা সাথ, সবকা বিকাশ কোনো শ্লোগান নহয়, ই মোদীৰ গেৰাণ্টী”
“বিকশিত ভাৰতৰ ভেটি মজবুত কৰিবলৈ মোদী ৩.০-এ কোনো ত্ৰুটি নাৰাখে”
07 FEB 2024 4:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ৰাজ্যসভাত সংসদত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱৰ প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰে।
সংসদত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৭৫সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস দেশৰ যাত্ৰাৰ এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি বুলি উল্লেখ কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে ভাষণত ভাৰতৰ আস্থাৰ কথা কোৱা বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাষণত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ প্ৰতি আস্থা প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ নাগৰিকৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দিয়ে। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক তেওঁৰ প্ৰেৰণাদায়ক ভাষণৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে য’ত তেওঁ দেশখনক উন্নত ভাৰতৰ উচ্চাকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত ‘ধন্যবাদসূচক প্ৰস্তাৱ’ৰ ওপৰত হোৱা ফলপ্ৰসূ আলোচনাৰ বাবে সাংসদসকলক ধন্যবাদ জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণত ভাৰতৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান আত্মবিশ্বাস, আশাব্যঞ্জক ভৱিষ্যত আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল।
বৈঠকৰ পৰিৱেশ সন্দৰ্ভত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিৰোধীয়ে মোৰ কণ্ঠৰুদ্ধ কৰিব নোৱাৰিব, কাৰণ দেশৰ জনসাধাৰণে এই কণ্ঠক শক্তি দিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজহুৱা বিত্তৰ লুণ্ঠন, ‘ভংগুৰ পাঁচ’ আৰু ‘নীতি পক্ষাঘাত’ৰ সময়ছোৱাৰ কথা মনত পেলাই কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে দেশখনক পূৰ্বৰ জটিলতাৰ পৰা উলিয়াই আনিবলৈ কাম কৰিছে। তেওঁ কয় যে কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ ১০ বছৰীয়া শাসন কালত সমগ্ৰ বিশ্বই ‘ভংগুৰ পাঁচ’ আৰু ‘নীতি পক্ষাঘাট’ আদি শব্দ ব্যৱহাৰ কৰিছিল। আমাৰ ১০ বছৰত আমি শীৰ্ষ ৫খন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভূক্ত হৈছো। আজি বিশ্বই সেইটোৱেই কৈছে।"
পূর্বৰ চৰকাৰসমূহৰ কার্যকালত অৱহেলিত হৈ থকা ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ অৱশিষ্টসমূহ আঁতৰাবলৈ চৰকাৰৰ প্রচেষ্টাত প্রধানমন্ত্রীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷ তেওঁ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীৰ নতুন প্ৰতীক, কৰ্তব্যৰ পথ, আন্দামান দ্বীপপুঞ্জৰ নাম সলনি, ঔপনিৱেশিক আইন বিলুপ্ত আৰু ভাৰতীয় ভাষাৰ প্ৰসাৰ আৰু এনেধৰণৰ অন্যান্য ব্যৱস্থাৰ তালিকা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘৰুৱা সামগ্ৰী, পৰম্পৰা আৰু স্থানীয় মূল্যবোধৰ অতীতৰ হীনমন্যতাৰ কথাও উনুকিয়ায়৷ এই সকলোবোৰৰ সৈতে এতিয়া মোকাবিলা কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়।
নাৰী শক্তি, যুৱ শক্তি, দৰিদ্ৰ আৰু খাদ্যদাতা আদি চাৰিটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ শিতান সম্পৰ্কে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণৰ সাৰমৰ্ম উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ এই চাৰিটা মূল স্তম্ভৰ উন্নয়ন আৰু প্ৰগতিয়ে দেশখনক উন্নত কৰি তুলিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত যদি আমি এখন উন্নত ভাৰত বিচাৰো তেন্তে বিংশ শতিকাৰ মানসিকতাই কাম নকৰে।
অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি আৰু অন্যান্য পিছপৰা শ্ৰেণীৰ অধিকাৰ আৰু উন্নয়নৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিলৰ ফলত দেশৰ বাকী অংশৰ দৰে জম্মু-কাশ্মীৰতো এই শ্ৰেণীসমূহৰ সম অধিকাৰ সুনিশ্চিত হৈছে। একেদৰে এই বিলুপ্তিৰ পিছতহে বন অধিকাৰ আইন, নিৰ্যাতন বিৰোধী আইন আৰু বাল্মীকি জনগোষ্ঠীৰ ৰাজ্যত বসতি স্থাপনৰ অধিকাৰ প্ৰণয়ন কৰা হৈছিল। ৰাজ্যৰ স্থানীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহত অ’বিচিৰ আসন সংৰক্ষণৰ বাবে বিধেয়কখন গৃহীত হোৱাৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
বাবা চাহেবক সন্মান জনোৱাৰ এই পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশত এগৰাকী জনজাতীয় মহিলা ৰাষ্ট্ৰপতি হোৱাৰ ঘটনাটোকো আঙুলিয়াই দিয়ে। দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে চৰকাৰৰ নীতিৰ কথা ক’লে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, অ’বিচি আৰু জনজাতীয় শ্ৰেণীৰ উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। তেওঁ পকী ঘৰ, স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ বাবে স্বচ্ছতা অভিযান, উজ্জ্বলা গেছ যোজনা, বিনামূলীয়া ৰেচন আৰু এই শ্ৰেণীসমূহক সবলীকৰণৰ বাবে আয়ুষ্মান যোজনাৰ কথা উল্লেখ কৰে। লগতে তেওঁ কয় যে বিগত ১০ বছৰত অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বৃত্তি বৃদ্ধি হৈছে, বিদ্যালয়ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে, আধাতে স্কুল এৰা শিক্ষাৰ্থীৰ হাৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে, এই সংখ্যা একৰ পৰা দুইলৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু একলব্যৰ সংখ্যা হৈছে নতুন কেন্দ্ৰীয় জনজাতি বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপনৰ লগে লগে মডেল স্কুল ১২০ৰ পৰা বৃদ্ধি পাইছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে উচ্চ শিক্ষাত অনুসূচিত জাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ নামভৰ্তি ৪৪ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। অনুসূচিত জনজাতি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ নামভৰ্তি ৬৫ শতাংশ আৰু অ’বিচিত নামভৰ্তি ৪৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “সবকা সাথ, সবকা বিকাশ” কেৱল শ্লোগান নহয়, ই মোদীৰ গেৰাণ্টী৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভুৱা বাতৰিৰ ভিত্তিত হতাশাৰ প্ৰকাশ প্ৰচাৰ নকৰিবলৈ সকীয়াই দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে তেওঁৰ জন্ম স্বাধীন ভাৰতত আৰু তেওঁৰ চিন্তা আৰু সপোন সকলো স্বাধীন, য’ত ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ দেশত কোনো স্থান নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আগতে চৰকাৰী কোম্পানীত বিশৃংখলতা আছিল যদিও এতিয়া বিএছএনএলৰ দৰে কোম্পানীয়ে ৪জি আৰু ৫জি অনাৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ লৈছে। হলে অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে আৰু কৰ্ণাটকৰ এই হল এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা। এলআইচিয়েও অভিলেখ শ্বেয়াৰৰ মূল্যৰে সজীৱ হৈ উঠিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ২০১৪ চনত ২৩৪টা পিএছইউৰ সংখ্যা ২৫৪লৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু ইয়াৰে অধিকাংশই অভিলেখ সৃষ্টি কৰি বিনিয়োগকাৰীৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে। লগতে তেওঁ কয় যে যোৱা এবছৰত দেশৰ চৰকাৰী উদ্যোগৰ সূচকাংক দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা ১০ বছৰত ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত চৰকাৰী সংস্থাসমূহৰ প্ৰকৃত লাভ ১.২৫ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ২.৫০ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু চৰকাৰী সংস্থাসমূহৰ প্ৰকৃত সম্পত্তি ৯.৫ লাখ কোটি টকাৰ পৰা ১৭ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এখন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে বহু সময় অতিবাহিত কৰাৰ বাবে আঞ্চলিক আশা-আকাংক্ষা বুজি পোৱা বুলিও কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ‘দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ৰাজ্যিক উন্নয়ন’ মন্ত্ৰ পুনৰ দোঁহাৰে৷ তেওঁ আশ্বাস দিয়ে যে কেন্দ্ৰই ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নত সম্পূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াব। ৰাজ্যসমূহৰ মাজত উন্নয়নৰ বাবে সুস্থ প্ৰতিযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিযোগিতামূলক সমবায় যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ আহ্বান জনায়।
ক’ভিড মহামাৰীৰ দৰে অভূতপূৰ্ব সমস্যাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে ২০খন বৈঠকৰ কথা কয় আৰু সমস্যাটো পোনপটীয়াকৈ ​​মোকাবিলা কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ প্ৰশাসনক কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ দেশজুৰি অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হোৱা সকলো ৰাজ্যতে জি-২০ৰ উন্মোচন আৰু গৌৰৱ বিয়পি পৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ বিদেশী প্ৰতিনিধিক বিভিন্ন ৰাজ্যলৈ নিয়াৰ ব্যৱস্থাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
ৰাজ্যসমূহৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে অধিক ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অভিলাষী জিলা কাৰ্যসূচীৰ সফলতাৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে আমাৰ কাৰ্যসূচী এনেদৰে ডিজাইন কৰা হৈছিল যাতে সকলো ৰাজ্যই সামূহিকভাৱে দেশখনক আগুৱাই নিব পাৰে।
দেশৰ কাম-কাজৰ লগত মানৱ শৰীৰৰ সাদৃশ্য দেখুৱাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদি এখন ৰাষ্ট্ৰ বঞ্চিত আৰু অনুন্নত হয়, তেন্তে দেশখনক উন্নত বুলি গণ্য কৰিব নোৱাৰি, যেনেকৈ এটা অসাৰ অংগই সমগ্ৰ শৰীৰটোক প্ৰভাৱিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ নীতিৰ লক্ষ্য সকলোৰে বাবে মৌলিক সুবিধা নিশ্চিত কৰা আৰু জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নত কৰা। অনাগত দিনত জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে কেৱল বাসস্থানৰ সুবিধাতকৈও অধিক গুৰুত্ব দিয়া হ’ব। তেওঁ নতুনকৈ দৰিদ্ৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক নতুন সুযোগ প্ৰদানৰ দৃঢ়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে আমি সামাজিক ন্যায়ৰ ‘মোদী কবচ’ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিম।’
দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উদ্ধাৰ হোৱা লোকসকলক চৰকাৰে দিয়া সাহায্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে বিনামূলীয়া ৰেচন কাৰ্যসূচী, আয়ুষ্মান কাৰ্যসূচী, ঔষধত ৮০শতাংশ ৰেহাই, কৃষকৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী সাহাৰ্য, দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে পকী ঘৰ, পাইপ পানীৰ সংযোগ আৰু নতুন শৌচাগাৰ নিৰ্মাণৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে মোদী ৩.০ উন্নত ভাৰতৰ ভেটি শক্তিশালী কৰাত ব্যৰ্থ নহ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অহা ৫ বছৰত চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ কাম অব্যাহত থাকিব আৰু চিকিৎসা অধিক সুলভ হ’ব, প্ৰতিটো ঘৰতে পাইপ পানী থাকিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা পূৰ্ণাংগ ৰূপত ৰূপায়ণ হ’ব, সৌৰশক্তিৰ বাবে কোটি কোটি ঘৰৰ বিদ্যুতৰ বিল শূন্য হ’ব, সমগ্ৰ দেশতে ৰন্ধন গেছ পাইপেৰে প্ৰেৰণ কৰা হ’ব, ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাব, পেটেণ্ট আবেদনে নতুন অভিলেখ ভংগ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আশ্বাস দিয়ে যে আগন্তুক ৫ বছৰত প্ৰতিখন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাত ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভাৰ সাক্ষী হ’ব বিশ্ব, গণ পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ ৰূপান্তৰ হ’ব, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানে নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’ব, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু নিৰ্মিত ইলেক্ট্ৰনিক সামগ্ৰী ভাৰতত সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি পৰিব আৰু দেশখনে নিজেই শক্তি প্ৰদান কৰিব।ই আন দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ কাম কৰিব। তেওঁ সেউজীয়া হাইড্ৰজেন আৰু ইথানলৰ মিশ্ৰণৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতে খাদ্য তেল উৎপাদনত স্বাৱলম্বী হোৱাত বিশ্বাস কৰে।
আগন্তুক ৫ বছৰৰ লক্ষ্যৰ কথা কওঁতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু ছুপাৰ ফুড হিচাপে বাজৰাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কথা কয়। কৃষিক্ষেত্ৰত ড্ৰ’নৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত নতুনকৈ বৃদ্ধি পাব। একেদৰে নেনো ইউৰিয়া সমবায়ৰ ব্যৱহাৰো এক গণ আন্দোলনত পৰিণত হৈছে। মীন আৰু পশুপালনৰ ক্ষেত্ৰতো নতুন অভিলেখৰ কথা কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে লগতে আগন্তুক ৫ বছৰত পৰ্যটন খণ্ডত বৃহৎ নিয়োগৰ সুযোগৰ প্ৰতিও দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। তেওঁ কয়, দেশত এনে বহু ৰাজ্য আছে যিয়ে কেৱল পৰ্যটনৰ ভিত্তিতহে নিজৰ অৰ্থনীতি চলাব পাৰে। তেওঁ লগতে কয়, "ভাৰত সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক বিশাল পৰ্যটন স্থলী হ'বলৈ গৈ আছে।"
ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰু ফিনটেকৰ দৰে ক্ষেত্ৰত হোৱা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আগন্তুক ৫ বছৰে ভাৰতৰ ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ বাবে এক ইতিবাচক ভৱিষ্যত বহন কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ডিজিটেল সেৱাই ভাৰতৰ অগ্ৰগতি আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে আমাক মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব বুলি মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰেক্ষাপটত আত্মসহায়ক গোটৰ কথা উল্লেখ কৰে। নাৰী সৱলীকৰণৰ ওপৰত ৩ কোটি লাখপতি দিদীয়ে নতুন কাহিনী লিখিব বুলিও কয়। উন্নত ভাৰতৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত পুনৰ সোণালী যুগত উত্থান ঘটিব।
ভাষণৰ শেষত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যসভাৰ অধ্যক্ষক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। সদন আৰু দেশবাসীৰ আগত তথ্য দাঙি ধৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে আৰু লগতে তেওঁৰ প্ৰেৰণাদায়ক ভাষণৰ বাবে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক ধন্যবাদ জনায়।