অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰালয়
‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ অধীনত এয়াৰবাছৰ এ২২০ দুৱাৰ নিৰ্মাণ ব্যৱস্থা উন্মোচন জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াৰ
ভাৰতৰ একক আইলেণ্ড এ২২০ শ্ৰেণীৰ বিমানৰ সকলো দুৱাৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ডাইনামেটিক টেকন’লজিছৰ সৈতে এয়াৰবাছৰ অংশীদাৰিত্ব
স্থানীয় উৎপাদনে 'মেক-ইন-ইণ্ডিয়া' আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতক আগুৱাই নিব, লগতে নিয়োগৰ সুযোগো বৃদ্ধি কৰিব
ভাৰতীয় মহাকাশ উৎপাদনকাৰী কোম্পানী এটাৰ বাবে এয়া হৈছে এইপৰ্যন্ত অন্যতম বৃহৎ ৰপ্তানি চুক্তি
08 FEB 2024 5:51PM by PIB Guwahati
আজি কেন্দ্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ আৰু তীখা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়াই এয়াৰবাছৰ “মেক-ইন-ইণ্ডিয়া” পদক্ষেপৰ এক বৃহৎ মাইলৰ খুঁটি ঘোষণা কৰে। উল্লেখযোগ্য সহযোগিতাৰে এয়াৰবাছ আৰু ডাইনামেটিক টেকন’লজিছে এতিয়া ভাৰতৰ ভিতৰত একক আইলেণ্ড এ২২০ পৰিয়ালৰ বিমানৰ বাবে সকলো দুৱাৰ নিৰ্মাণ কৰিব। এই কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ লক্ষ্য হৈছে ঘৰুৱা উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা আৰু ভাৰতীয় বিমান উদ্যোগৰ বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগোৱা।
নতুন উৎপাদন সুবিধাৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি শ্ৰী সিন্ধিয়াই এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰত ক্ৰমান্বয়ে মহাকাশ উৎপাদনৰ বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ইতিমধ্যে এয়াৰবাছৰ সৈতে সহযোগিতা কৰা কোম্পানী ডাইনামেটিক টেকন’লজিছৰ পৰা শেহতীয়াকৈ বিমানৰ দুৱাৰৰ বাবে লেণ্ডমাৰ্ক অৰ্ডাৰ দিয়াটোৱে সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ দৃষ্টিভংগীত এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে।
মেক ইন ইণ্ডিয়া পদক্ষেপত এয়াৰবাছৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে আলোচনা কৰি তেওঁ জোৰ দি কয় যে কোম্পানীটোৱে ইতিমধ্যে ৭৫ কোটি ডলাৰৰ ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰি আছে, আগন্তুক বছৰত এই সংখ্যা দুগুণ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ইণ্ডিয়া ইনফৰ্মেশ্যন মেনেজমেণ্ট চেণ্টাৰ, এয়াৰবাছ ইণ্ডিয়া ইনোভেচন চেণ্টাৰ, আৰু পাইলট ট্ৰেইনিং চেণ্টাৰ স্থাপনকে ধৰি ভাৰতত এয়াৰবাছে উল্লেখযোগ্য বিনিয়োগ কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ভাৰতৰ ভিতৰত প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰ আৰু মানৱ সম্পদ উন্নয়নৰ প্ৰতি যথেষ্ট প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ভাৰত-ফ্ৰান্সৰ সম্পৰ্কক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এয়াৰবাছক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বিমান উদ্যোগ সন্দৰ্ভত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি শ্ৰী সিন্ধিয়াই কয়, "আমি ১১০০টা কমাৰ্চিয়েল পাইলটৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ প্ৰদান কৰি এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছো। এই ট্ৰেজেক্টৰীত ভাৰতৰ মানৱ সম্পদৰ সম্ভাৱনাক লালন-পালন কৰাত আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি নিহিত হৈ আছে।”
ভাৰতৰ UDAN বাবে A220 আদৰ্শগতভাৱে উপযোগী
• ৩,৬০০ নটিকেল মাইল (৬,৭০০ কিলোমিটাৰ) পৰ্যন্ত আকৰ্ষণীয় ৰেঞ্জ আৰু ১০০ৰ পৰা ১৬০ যাত্ৰীলৈ বহাৰ ক্ষমতা থকা এ২২০ ভাৰতৰ উড়ান (উড়ে দেশ কা আম নাগৰিক) আঁচনিৰ বাবে আদৰ্শ ফিট। এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে আঞ্চলিক সংযোগ বৃদ্ধি কৰা আৰু সমগ্ৰ দেশতে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ পোষকতা কৰা।
• একক আইলেণ্ড এ২২০ পৰিয়ালৰ বিমানৰ সকলো দুৱাৰ উৎপাদনৰ দায়িত্বত থকা ডাইনামেটিক টেকন’লজিছৰ উৎপাদন সুবিধাই ভাৰতীয় ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে প্ৰযুক্তি-নিবিড় আৰু তীব্ৰ প্ৰতিযোগিতামূলক বিমান উদ্যোগত প্ৰৱেশ কৰাৰ এক অসাধাৰণ সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে। তদুপৰি এই পদক্ষেপে ঘৰুৱা উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব, শেষত আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব আৰু বৃদ্ধি পোৱা ৰপ্তানিৰ পোষকতা কৰিব। ভাৰত বৰ্তমান বিশ্বব্যাপী উৎপাদন কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে, যিটো আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অংশ হিচাপে মূল্য শৃংখলৰ অগ্ৰগতিৰ দ্বাৰা শক্তিশালী কৰা হৈছে।
ইম্পেটাছ টু মেক ইন ইণ্ডিয়া মিছন
• শেহতীয়াকৈ এয়াৰবাছে দুৱাৰৰ দ্বিতীয়টো ঠিকা ভাৰতীয় যোগানকাৰীক প্ৰদান কৰিছে। এই উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটিটোৱে ভাৰতীয় কোম্পানী এটাই এয়াৰবাছ বিমানৰ বাবে ব্যৱস্থা সংহতিৰ কাম হাতত লোৱাৰ প্ৰথমটো দৃষ্টান্ত চিহ্নিত কৰে। ২০২৩ চনত ইয়াৰ পূৰ্বৰ এটা উন্নয়নত এয়াৰবাছে টাটা এডভান্সড চিষ্টেমছ লিমিটেডক এ৩২০ পৰিয়ালৰ বাবে বাল্ক আৰু কাৰ্গো দুৱাৰ নিৰ্মাণৰ চুক্তি অৰ্পণ কৰিছিল। এই সহযোগিতাৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ এভ্ৰ’-৭৪৮ বহৰৰ ঠাইত নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু শক্তিশালী এয়াৰবাছ চি ২৯৫ মধ্যম পৰিবহণ বিমানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা। প্ৰায় বিলিয়ন ডলাৰৰ এই অভিলাষী প্ৰকল্পটোত ভাৰতীয় বায়ুসেনাক ৫৬খন বিমান যোগান ধৰা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰৰ ব্যৱসায় সমৰ্থক নীতিয়ে জাতিটোক মহাকাশ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰাধান্যৰ দিশে আগুৱাই লৈ গৈছে। ২০২২ চনৰ মে’ মাহত শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াই মিৰাবেলত থকা এ২২০ বিমানৰ চূড়ান্ত সমাবেশ লাইন পৰিদৰ্শন কৰি এই উদ্যোগত ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাক অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
• বৰ্তমান প্ৰতিখন এয়াৰবাছৰ বাণিজ্যিক বিমান আৰু হেলিকপ্টাৰত ভাৰতত কল্পনা, উৎপাদন আৰু ৰক্ষা কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰযুক্তি আৰু ব্যৱস্থা সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। স্থানীয় নিৰ্মাতাসকলৰ সৈতে সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে এয়াৰবাছে দেশৰ ভিতৰত প্ৰায় ১০,০০০ চাকৰিৰ ক্ষেত্ৰত অৰিহণা যোগায়। ২০২৫ চনৰ ভিতৰত এই সংখ্যা প্ৰায় ১৫,০০০ লৈ বৃদ্ধি পাব বুলি প্ৰকল্প কৰা হৈছে। তদুপৰি অনাগত বছৰবোৰত এয়াৰবাছে ভাৰতৰ পৰা ক্ৰয় দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে, ৭৫ কোটি মাৰ্কিন ডলাৰৰ পৰা ১.৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাব।
ভাৰত চৰকাৰৰআত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰতদৃষ্টিভংগীক উন্নীত কৰা
বিগত সময়ত এয়াৰবাছে এয়াৰবাছৰ A320neo, A330neo, আৰু A350 প্ৰগ্ৰেমৰ বাবে বিমানৰ ফ্ৰেম আৰু উইং উপাদান প্ৰদানৰ বাবে একুছ, ডাইনেমেটিক, গাৰ্ডনাৰ, আৰু মহিন্দ্ৰা এৰ’স্পেচৰ সৈতে চুক্তিবদ্ধ হৈছিল।
• ২০২২ চনত বদোদৰাত চি-২৯৫ পৰিবহণ বিমান নিৰ্মাণ কাৰখানাৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ সময়ত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড’ পদক্ষেপেৰে ভাৰতৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
• এই সহযোগিতাই ডাউনষ্ট্ৰিম মূল্য শৃংখল স্থাপন কৰিব, যাৰ ফলত অন্যান্য ভাৰতীয় যোগানকাৰীয়ে বিশদ অংশৰ উৎপাদন সক্ষম হ’ব। উল্লেখযোগ্য যে এই মাইলৰ খুঁটিৰ সিদ্ধান্তই ভাৰতীয় মহাকাশ উৎপাদনকাৰী কোম্পানী এটাৰ বাবে আজিলৈকে হোৱা অন্যতম বৃহৎ ৰপ্তানি চুক্তিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।

Ministry of Civil Aviation
Shri Jyotiraditya M. Scindia unveils Airbus’sA220 door manufacturing under ‘Make in India’
Airbus partners with Dynamatic Technologies to manufacture all doors for the single-aisle A220 family aircraft in India
The local manufacturing will propel 'Make-in-India' &AatmaNirbhar Bharat - boost employment opportunities
This is one of the largest export contracts for an Indian aerospace manufacturing company to date
08 FEB 2024 5:51PM by PIB Delhi
Union Minister of Civil Aviation & Steel, Shri Jyotiraditya M. Scindia unveiled Airbus's significant expansion in its "Make-in-India" initiative during a momentous event held today. Airbus and Dynamatic Technologies have joined hands to manufacture all doors for the single-aisle A220 family aircraft in India.
Talking about the new manufacturing facility Shri Scindia said,“India is steadily becoming a destination for aerospace manufacturing across the world, the largest order for the aircraft doors to Dynamatic technologies which is already working with Airbus is a great moment in Hon’ble Prime Minister’s resolve for make in India.”
Talking about Airbus’ contribution in Make in India mission, he said,“The company is already exporting made in India products worth $750 million and aims to double it in the next year or so. From a management center that has been India Information Management Center, Airbus India Innovation Center to a pilot training center, there has been a tremendous investment both in technology transfer as well as human resource development in India by Airbus.Also, I thank Airbus for strengthening the Indo-France ties.”
Elaborating on the government’s efforts vis-à-vis aviation industry, Shri Scindia said,“We reached a new high of 1100 commercial pilot licenses that we have given out and we are very committed along that path of developing the human resource potential within India.”
A220 is ideally suited for India's UDAN
• With a range of up to 3,600 nautical miles (6,700 kilometers) and seating capacity ranging from 100 to 160 passengers, the A220 is ideally suited for India's UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) scheme, aimed at enhancing regional connectivity and promoting economic growth across the nation.
• The Dynamatic Technologies manufacturing facility of all doors for the single-aisle A220 family aircraft will offer an incredible opportunity for Indian private sector to enter a technology-intensive and highly competitive aviation industry. Additionally, it will elevate domestic manufacturing capabilities leading to reduced import dependence and increased exports.India is witnessing a transformation into a global manufacturing hub supported by progression in the value chain under the Aatmanirbhar Bharat mission.
Impetus to Make in India Mission
• This is the second contract for doors, awarded by Airbus to an Indian supplier.For the first time an Indian company will dosystem integration work for an Airbus aircraft.Earlier in 2023, Airbus gave the contract for the manufacturing of bulk and cargo doors of the A320 Family to Tata Advanced Systems Ltd. to collaborate on the replacement of the Indian Airforce’s fleet of Avro-748 aircraft with reliable and robust Airbus C295 medium transport aircrafts. The project, worth roughly $ 3 billion, entails supply of 56 aircrafts to the Indian Airforce.
• Pro-business policies of the government are helping India become a more and more prominent aerospace manufacturingcountry.Shri JyotiradityaScindia visited the final assembly line of A220 aircraft at Mirabel in May 2022.
• Today, every Airbus commercial aircraft and every Airbus helicopter has critical technologies and systems designed, manufactured, and maintained in India.Airbus in partnership with the local manufacturers supports nearly 10,000 jobs in India. By 2025, this number is likely to rise to about 15,000.With this &in the near future, Airbus will double its procurement from India from UD$750 million to UD$1.5 billion.
Giving a fillip to Government of India’s ‘AatmaNirbharBharat’ vision
• Earlier, Airbus has signed contracts with Aequs, Dynamatic, Gardner and Mahindra Aerospace for the supply of airframe and wing parts across Airbus’ A320neo, A330neo and A350 programs.
• In 2022, laying the foundation stone of C-295 transport aircraft manufacturing plant in Vadodara, Hon’ble Prime Minister Narendra Modi had said that India is moving forward with the mantra of ‘Make in India, Make for the World.’
• This collaboration will create a downstream value chain for detailed parts to be manufactured by other Indian suppliers. This landmark decision marks one of the largest export contracts for an Indian aerospace manufacturing company to date.