প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রোজগার মেলাগী মখাদা মীওই লাক্ষ অমা হেনবগী থবক খনবগী চিথী য়েন্থোকপদা থমখিবা ৱারোল
12 FEB 2024 12:14PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা নহা ওইরিবা মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক্কী নহা লাক্ষ অমা হেনবগী মফমদা সরকারগী থবক খনবগী চিথী য়েন্থোক্লি। ইশানা ৱানা হোৎনবগী মহৈ অসু ঙসিদি ফংলে। ঐহাক্না অদোম খ্বাই খীবিক অমসুং অদোমগী ইমুং মনুংবু থাগৎচরি। নহাশিংদা ভারত সরকারগী থবক পীবগী থবক অসিসু খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি। মমাংগী সরকারগী মতমদা থবক্কী এদভর্তাইজ থোকপদগী হৌরগা থবক খনবগী চিথী পীবগী থৌওংদা মতম য়াম্না শাংনা চঙলম্মি। অসুম্না মতম চঙবগী খুদোংচাবা লৌদুনা, মতমদুদা শেঞ্জা থুমজা য়াম্না তৌনখি। ঐখোয়না ভারত সরকারগী থবক খনবগী পথাপ অসিবু নুং-পান ফাওনা উহল্লে। মসিদা নত্তনা, সরকার অসিনা থবক খনবগী থৌওংশিংবু অকক্নবা মতমগী মনুংদা লোইশিনহল্লে। মসিগা লোয়ননা, নহা খুদিংনা মশাগী মতিক উৎচবগী অতোপ্পগা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংহল্লে। ঙসিদি, নহাশিংনা মশাগী হোৎনজমনগী মতুং ইন্না মশাগী ফম অমা কনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা লৈনরে। ঐখোয়না ইং 2014দগী হৌদুনা, নহাশিংগা নক্নবা মরী লৈনদুনা মখোয়বু লৈবাক শেম্বগী থৌওংদা শরুক য়াহন্নবা হোৎন্দুনা লাক্লি। বি.জে.পি. সরকারগী চহি 10 অসিদা মমাংগী সরকারনা মখোয়গী চহি 10দা পীখিবা থবক মশিংদগী শরুক অমগা মখায় হেন্না পীখ্রে। ঙসিদি, ইন্তিগ্রেতেদ ত্রেনিং কমপ্লেক্স অমগী উরেপ উয়ুংসু দিল্লীদা তমখ্রে। মসিগী ত্রেনিং কমপ্লেক্স অসিনা ঐখোয়গী কেপাসিতী বিলদিং তৌবগী থবকশিংদা অনৌবা পাঙ্গল হাপকনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ঐখোয়গী সরকারগী হোৎনজমন্না মরম ওইরগা লৈবাক্কী নহাশিংগীদমক্তা অনৌবা সেক্তর কয়া হাংদোক্লে। হায়রিবা সেক্তরশিং অসিদা সরকার অসিনা হৌদোকখিবা কেম্পেন কয়ানা মরম ওইরগা, থবক পীবা অমদি ইশানা ইশাবু থবক পীজবগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈহল্লে। হন্দক্কী বজেৎ অসিদা ইমুং করোর 1গী সোলর রুফতোপ স্কিম অমা লাউথোকখ্রে হায়বা পুম্নমক্না থেংনরম্লগনি। হৌজিক্তি, মশাগী য়ুম্থক্তা সোলর পেনেল খিনবশিংনা কান্নবা মখল অনি থোক্না ফংলগনি। মখোয়গী ইলেক্ত্রিসিতী বিল জিরো ওইরগনি অমসুং মখোয়না পুথোক্লিবা অহেনবা ইলেক্ত্রিসিতীদগী মখোয়না অহেনবা চাগা তানবসু য়ারগনি। মসিগুম্বা সোলর রুফতোপ স্কিম অসিনা লৈবাক মনুংদা থবক লাক্ষ কয়া পীবগী খুদোংচাবসু লৈহল্লগনি। মীওই খরনা সোলর পেনেলগী থবক তৌগনি, মীওই খরনা মসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা থবকশিং তৌনগনি। মীওই খরনা ৱাইরিংগী থবক তৌনগনি। স্কিম অসিনা থাক কয়াদা থবক লৈহনগনি।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারত্তা মালেমগী স্তার্তঅপকী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা ইকোসীস্তেম লৈরে। লৈবাক্কী অপুনবা স্তার্তঅপ মশিংনা চাউরাক্না লাক্ষ 1.25 য়ৌগদৌরে। হায়রিবা স্তার্তঅপশিং অসিগী মনুংদগী অয়াম্বনা দিস্ত্রিক্ত সেন্তর ফাওবা ওইদবা তাইয়র 2 অমসুং 3গী শহরশিংদগী থোক্লকপা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। স্তার্তঅপশিং অসিদা নহা লাক্ষ কয়াগী থবক্কী খুদোংচাবা লৈরি। হন্দক্কী চহিগী বজেৎ অসিদা, স্তার্তঅপশিংদা পীবা তেক্স একজেম্পসন অসিবুসু শাংদোক্লগনি হায়না লাউথোকখ্রে। ঐখোয়গী নহাশিংনা মসিদগী য়াম্না চাউনা কান্নগনি। রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসনগীদমক্তা লুপা করোর লাক্ষ অমগী অনৌবা ফন্দ অমা শেম্লগনি হায়না হন্দক্কী বজেৎ অসিদা লাউথোকখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, থবক্কী মেলা অসিগী খুত্থাংদা ইন্দিয়ন রেলৱেজকী থবক লৌরি। মীয়াম্না মখোয়গী ইমুং-মনুংগা লোয়ননা অশাংবা খোঙচৎ চৎনবা থৌরাং তৌনরকপা খুদিংদা, অচম্বা ইমুংশিংনা ইন্দিয়ন রেলৱেজপু খ্বাইদগী অহানবা ওইনা খন্নরি। ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসিমক্তা য়াম্না চাউবা অহোংবা অমা হৌজিক লাক্লি। হন্দক্কী দিকেদকী অরোইবা ফাওবদা, ইন্দিয়ন রেলৱেজ অসি পুমওন ওল্লগনি। ইং 2014গী মমাংদা রেলৱেজকী করি ফিভম ওইরম্বগে হায়বা অদোম্না নীংশিংলগনি। রেলৱে লাইনগী দব্লিং তৌবা নত্ত্রগা ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা ওইরো, ত্রেনগী ওপরেসন ফগৎহনবা ওইরো, নত্ত্রগা পেসেঞ্জরশিংগী ফেসিলিতী হেনগৎহনবা ওইরো, মমাংগী সরকারনা মসিদা চঙফম থোকপা মিৎয়েং অমত্তা চঙদনা লাকখি। মমাংগী সরকারনা মীচম মীয়ামগী শিংনবশিংগী মতাংদা করিমত্তা নাচুংদনা লৈথোকখি। ঐখোয়না ইং 2014গী মতুংদগী ত্রেন ত্রাভেল এক্সপেরিএন্স অসিদা অনৌবা শক্তাক পীনবা হোৎনখি। ঐখোয়না রেলৱেবু মোদর্নাইজেসন অমসুং অপগ্রেদ তৌবগী হীরমদা মিৎয়েং চঙখি। হন্দক্কী চহিগী বজেত্তা অদোম্না উরম্বা য়ারে, মহৌশাদগী চেন্দুনা লাক্লিবা ত্রেনশিংদা বোদী লিশিং 40বু মতমগা চুনবা বন্দে ভারত ত্রেনগী থাক্তা অপগ্রেদ তৌদুনা হাপচিল্লগনি হায়না লাউথোকপা লৈখ্রবনি। মসিনা অচম্বা পেসেঞ্জরশিংগী ত্রেন ত্রাভেল এক্সপেরিএন্স য়াম্না হেন্না নুংঙাইহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা কন্নেক্তিবিতী পাকথোক চাউথোক্লকপগা লোয়ননা, মসিনা অতোপ্পা থবক কয়াদা মতম অমত্তদা শাফু কয়া পীরি। কন্নেক্তিবিতী ফগৎলকপদগী অনৌবা কৈথেল থোক্লকপা হৌরে, লমকোয়ফম চাউখৎপা হৌরক্লে, অনৌবা কারবার থোক্লকহল্লে অমসুং মীওই মিলিয়ন কয়াদা থবক্কী খুদোংচাবা লৈহল্লে। মসিনা হায়বদি, অফবা কন্নেক্তিবিতী লৈবনা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা হকথেংননা তেংবাংই হায়বনি। চাউখৎ থৌরাংগী খোঙজেল হেনগৎহন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎলক্লি। হন্দক্কী বজেৎ অসিদা, ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদবগীমক্তা লুপা করোর লাক্ষ 11গী পান্দম থমখ্রে। মসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অচৌবা চাদিং অসিনা রোদ, রেল, এয়রপোর্ত, মেত্রো অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীগী প্রোজেক্ত কয়াগী খোঙজেল হেনগৎহনগনি। মসিনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়াসু পীগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, থবক্কী চিথী ফংলবা নহাশিংগী মরক্তগী মশিং য়াম্লবা নহাশিংনা পেরামিলিতরী ফোর্সকী শরুক ওইরগনি। মসিমক নহাশিংগী অপাম্বা মঙলানগী মঙফাওনবনি। হৌখিবা চহি খরসিদা, পেরামিলিতরী ফোর্স্তা থবক খনবগী থৌওংদা অহোংবা কয়া পুরকখ্রে। হিন্দি অমসুং ইংলিশ্তগী হেন্দোক্তুনা অতোপ্পা লোল 13দা অইবা পরিক্ষা থাহনবগী থৌওংসু হন্দক্কী জনুৱারীদগী হৌখ্রে। মসিনা পার্তিসিপেন্ত লাক্ষ কয়াদা মশাগী মতিক উৎপগী অতোপ্পনা ফংলিবা চপ মান্নবা খুদোংচাবা পীরি। ঙমখৈ অমসুং লালহৌবগী শিংনবনা অৱাবা পীবা মফমশিংদা লৈবা জিলাশিংগী কোতাসু হেনগৎখ্রে।
মরুপশিং,
সরকারগী থৌমী খুদিংনা ভারতপু চাউখৎহন্নবা চৎলিবা খোঙচৎ অসিদা চাউরবা থৌদাং য়াগনি। ঙসি ঐখোয়গা পুনগদৌরিবা ইমপ্লোয়ী লাক্ষ কয়ানা হায়রিবা খোঙচৎ অসিদা অনৌবা পাঙ্গল অমসুং খোঙজেল হাপকনি। অদোম্না বিভাগ অমদবু থবক তৌবা ওইরো, অদোমগী মতম অসিদি লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা শিজিন্নগদবনি হায়বসি কাওবীগনু। সরকারগী থৌমীশিংগী কেপাসিতী বিলদিং তৌনবগীদমক্তা ভারত সরকারনা মখোয়গীদমক্তা কর্ময়োগী পোর্তেল হৌদোকখ্রবনি। পোর্তেল অসিদা মখল কয়াগী সবজেক্ত কয়াগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা কোর্স 800 হেন্না য়াওরি। পোর্তেল অসিদা ঙসি ফাওবদা য়ুজর লাক্ষ 30না শরুক য়ারকখ্রে। অদোম খ্বাই খিবীক্নসু পোর্তেল অসিগী খুদোংচাবা লৌদুনা ইশাগী স্কিল হেনগৎহনগদবনি। ঙসি থবক খনবগী চিথী ফংলবা মীপুম খুদিংবু ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎচরি অমসুং য়াইফবা তুংগী মতম অমগা লোয়ননা ইশাগী কেরিয়রগী থাক খুদিংদা লৈবাক্কীদমক্তা মশক থোকপা থবক তৌদুনা তুংলমচত্তা চঙশিনবা ওইয়ু হায়বগী য়াইফ পাউজেল পীজরি। লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা শরুক য়াদুনা ইশাগী পুন্সি শেম্বীয়ু। ঐহাক্না পুম্নমকপু য়াইফ পাউজেল পীবগা লোয়ননা অদোমগী ইমুং মনুংগী মফমদসু থাগৎপা ফোংদোক্লি। পুম্নমকপু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of more than one lakh appointment letters under Rozgar Mela
12 FEB 2024 12:14PM by PIB Delhi
My dear young friends,
Today, over 1 lakh young youngsters have been awarded job offers in the government sector. Your dedication and hard work have led to this achievement. I extend my heartfelt congratulations to all of you and your families. The initiative to provide employment to the youth in the Government of India is progressing rapidly. Previously, the process from job advertisement to issuing appointment letters took an extensive amount of time during the regimes of past governments, fostering a culture of bribery. We have now prioritized transparency in the recruitment process, ensuring efficiency and fairness. The government is steadfast in ensuring that the recruitment process adheres to set timelines, granting every youth an equal opportunity to showcase their abilities. Now the youngsters believe that they can carve a niche for themselves with their hard work and talent. Since 2014, our aim has been to engage the youth with the Government of India and involve them in nation-building efforts. The BJP government has provided nearly one and a half times more government jobs in its ten years compared to the previous government's last decade. Today, we have also laid the foundation stone for an integrated training complex in Delhi, which I am confident will bolster our capacity-building endeavours.
Friends,
Thanks to government efforts, new avenues are opening up for youth in the country. Various campaigns launched by the government in these sectors are creating numerous new opportunities for employment and self-employment. As seen in the recent budget, a rooftop solar power scheme has been introduced for one crore families. Those who install solar panels on their rooftops will reap dual benefits: zero electricity bills and additional income from surplus electricity generation. This massive rooftop solar scheme will also generate lakhs of employment opportunities across various sectors. From solar panel installation to battery-related businesses and wiring work, this scheme will create jobs at multiple levels.
My young friends,
Today, Bharat boasts the third-largest startup ecosystem globally, with the number of startups in the country reaching around 1.25 lakh. It's heartening to note that a significant portion of these startups is emerging in small-tier 2 and tier 3 cities, which aren't even district centres. These startups are generating employment opportunities for lakhs of young people. Moreover, the recent budget announcement to extend tax exemptions for startups will greatly benefit our youth. Additionally, the budget includes plans to establish a new research and innovation fund worth Rs 1 lakh crore.
Friends,
Even Indian Railways is participating in this Rozgar Mela for recruitment. Despite the availability of various travel options, Indian Railways remains the preferred choice for many families undertaking long journeys. Indian Railways is currently undergoing a massive transformation and is set to be completely revamped by the end of this decade. Reflecting on the state of Railways before 2014, it is evident that the previous governments neglected critical aspects such as electrification, doubling of railway lines, operational efficiency, and passenger amenities. The earlier governments were indifferent towards the problems of the common Indian. However, since 2014, we have embarked on a comprehensive mission to reinvent the entire train travel experience by modernizing and upgrading our railway infrastructure. The recent budget announcement also includes plans to introduce 40,000 modern bogies, akin to the Vande Bharat Express, into normal trains, enhancing passenger comfort and convenience.
Friends,
Improved connectivity not only facilitates travel but also catalyzes economic growth by creating new markets, boosting tourism, and fostering the emergence of new businesses, thus generating lakhs of job opportunities. That means good connectivity has a direct impact on the development of the country. Investment in infrastructure is being increased to accelerate the pace of development. The recent budget outlines a target investment of Rs 11 lakh crore for infrastructure development, which will accelerate projects across roads, railways, airports, metro systems, and electricity, consequently creating new avenues for employment.
Friends,
Today, a significant number of the youth who have received appointment letters are set to join the Paramilitary Force, fulfilling a major aspiration among them. Over the past few years, reforms have been introduced in the recruitment process for the Paramilitary Force. One significant change implemented since January of this year is the decision to conduct written examinations in 13 languages besides Hindi and English, providing equal opportunities for participants to showcase their abilities. Additionally, the quota for districts situated on the border and those affected by militancy has been increased.
Friends,
Every government employee plays a pivotal role in the journey towards a developed Bharat. The over one lakh employees joining us today will inject new vigour and momentum into this journey. Regardless of the department you are assigned to, remember that every day should be dedicated to nation-building. For the capacity building of all government employees, the Government of India has launched the Karmayogi Bharat Portal, offering over 800 courses on various subjects. With more than 30 lakh users already enrolled, I encourage all of you to make full use of this portal to expand your skills. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you on receiving your appointment letters and wish you a bright future as you contribute to the country's progress at every stage of your careers. Move forward with determination to contribute to the nation's advancement. My best wishes also go out to your family members. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.