Ministry of Health and Family Welfare
Prime Minister Shri Narendra Modi Inaugurates AIIMS Jammu
The number of Medical Colleges in J&K has increased from 4 to 12 in the last 10 years. Similarly, in the same time period, MBBS seats in J&K has more than doubled from 500 to 1300: Prime Minister
“PG Medical Seats have increased from 0 to 650 in J&K in the last 10 years”
“After the commissioning of AIIMS Jammu, people of Jammu will no longer have to leave for Delhi to avail specialized medical treatment”
Reiterates the vision of Viksit Bharat by 2047 and underscores the importance of a Viksit Jammu & Kashmir as a pre-requisite for achieving that vision
The fast pace of construction of AIIMS Jammu whose foundation stone laying to inauguration took only 5 years highlights the commitment of the Union Government towards the region: Union Health Minister
Under the leadership of Shri Narendra Modi, J&K has become the only region in India having AIIMS, IIT, IIM and other institutions of eminence: Lt Governor, Jammu & Kashmir
20 FEB 2024 3:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Jammu, today. The Prime Minister also inaugurated, launched and laid foundation stone of various other development works in the region and interacted with beneficiaries of Central schemes.
Shri Manoj Sinha, Lieutenant Governor, Jammu & Kashmir; Dr Jitendra Singh, Minister of State, Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions of India; and Shri Jugal Kishore Sharma, Member of Parliament from Jammu were present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said, “the number of Medical Colleges in J&K has increased from 4 to 12 in the last 10 years. Similarly, in the same time period, MBBS seats in J&K has more than doubled from 500 to 1300.” Highlighting that “there were no PG medical seats in J&K before 2014”, he said that “today there are 650 PG medical seats in the Union Territory”. 35 new nursing and paramedic colleges are also coming up in the region which will lead to a considerable increase in nursing seats as well, he further stated.
On inaugurating AIIMS Jammu, the Prime Minister said, “the Union Government has added 15 new AIIMS in the last 10 years, including two in J&K alone.” He said that “after the commissioning of AIIMS Jammu, people of Jammu will no longer have to leave for Delhi to avail specialized medical treatment, which will help them save valuable time and resources.”
The Prime Minister highlighted the rapid speed of transformation of infrastructure in all the sectors of the country. He reiterated his vision of India to become Viksit Bharat by 2047 and appealed to the people to work towards that vision. He said that a Viksit Jammu & Kashmir is a pre-requisite to Viksit Bharat and the various developmental and upliftment projects of the Central Government in J&K are aimed at fulfilling that vision into reality.
Expressing his elation on the occasion, Dr Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare highlighted the commitment of the Union Government for AIIMS Jammu whose foundation stone laying to inauguration took only 5 years.
Please embed this tweet:
Shri Manoj Sinha thanked the Union Government for fulfilling many long-cherished aspirations of the people of Jammu & Kashmir (J&K) be it in bringing development and benefits of central schemes to marginalized sections or in provisioning two AIIMS to the region. He stated that “the last 5 years have witnessed a transformation in J&K especially in improving the health, education, security and infrastructure landscape of the region which is evident in the decline of terrorism by 75% and growth of investment and new opportunities”. He also pointed out that “under the leadership of Shri Narendra Modi, J&K has become the only region in India having AIIMS, IIT, IIM and other institutions of eminence”.
Dr Jitendra Singh highlighted the importance that the government has given towards enhancing infrastructure development in the country and especially in J&K. He stated that many of these development projects were very ambitious from the start and credited the Hon’ble Prime Minister for proactively pursuing them to ensure that development reaches the last mile.
Background:
AIIMS Jammu, an Institute of National Importance, is a premier state-of-the-art reliable high-quality Referral Centre for Tertiary Healthcare located in Vijaypur (Jammu). It is established under the auspices of the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY), to address regional healthcare imbalances, encourage evidence-based research and elevate medical education standards in our country.
AIIMS Jammu, with a commitment to serve marginalized communities, endeavours to provide affordable specialized medical care, thereby reducing the financial burden and time constraints associated with traveling to distant cities for treatment and transforming the healthcare landscape of the region with its motto "Healing meets Hope." The logo of the institute reflects the socio-cultural and spiritual ethos of the Jammu region.
The hospital is set to offer comprehensive medical services, with an expected daily footfall of 2000-3000 patients in the outpatient department. Phase-1 will see the establishment of 750 beds, including 193 ICU beds catering to trauma care, general care, and super-specialties. AIIMS Jammu plans to encompass approximately 50 departments, encompassing both general and specialized care. Advanced facilities like Nuclear Medicine, 20 Modular OTs, MRI, and CT Scan, operating round the clock, will ensure that humane and continuous care is readily available. Additionally, AIIMS Jammu's dedicated two-storey "Aayush Block" with 30 beds alongside other facilities and partnerships, reflects a holistic healthcare approach merging traditional and modern medicine to enhance regional health outcomes. AIIMS Jammu is a beacon of hope for region & beyond with a Helipad for swift trauma patient transport in emergency care.
AIIMS Jammu introduces a ground-breaking initiative, establishing a 'Patient Centric Hospital' featuring innovative amenities such as Patient Assistant Services, Indoor Navigation System, Patient Care Managers and coordinators, and Smart Payment Cards. The introduction of the Patient Navigation System promises to enhance accessibility for all patients, particularly benefiting differently abled individuals, including those with visual impairment, by facilitating seamless navigation to their desired destinations within the facility."
AIIMS Jammu will have an annual intake of 100 students for its MBBS program and 60 students for Nursing. It will also introduce Post-Graduate programs in Medical, Dental (MD/MS/MDS), Nursing, Super Specialization programs (DM/MCh), Doctorate (PhD) degrees, and more in the future.
The hospital, sprawling across 226.84 acres along National Highway 44, features one of India's largest and most picturesque campuses. The campus prioritizes eco-friendliness, being developed for 4-star Green Rating for Integrated Habitat Assessment (GRIHA), with a solar panel system, sewage treatment plant, and planting of 13,500 trees and 5 lakh shrubs.
The key infrastructural features of AIIMS Jammu comprise a Convention Centre with state-of-the art projection system, audio-visual system and a sitting capacity of 1000 people, a Night Shelter for 216 attendants, multi-storied staff housing, UG/PG hostels, a Sports Club, Cricket Stadium, Basketball and Lawn Tennis Courts, Squash Court, surface parking for 3284 cars, and a Guest House for 26 guests. Notable "Value Additions" for enhancing the quality of life on campus include an Amphitheatre, Cycling Track, Soft Music along Walking path, and more.
With 54% of its faculty and nearly 78%-80% Nursing Officers being women, AIIMS Jammu prioritizes women empowerment through equal opportunities, supportive work environments, and gender-sensitive policies. Tailored training programs for women leadership exemplify its commitment to diversity and inclusion.
In consonance with the Prime Minister's vision of Digital India, AIIMS Jammu, for seamless integration of healthcare ecosystem, will be undergoing a transformative shift towards 100% digitalization in healthcare in 4 milestones within 1 year after commissioning. Electronic Health Records (EHRs) will replace traditional paper records.
AIIMS Jammu has also established collaborations with premier institutes like IIT, IIM, IIIM, and others for creating a responsive, adaptable, and globally connected healthcare ecosystem. It is actively establishing "Centres of Excellence" across various domains like Telemedicine, Trauma Sciences, Nursing, Comprehensive Cancer Care, Advanced Studies in Hospital Administration, aiming for success and significance in healthcare and education. It’s upcoming 24/7 modern digital library serves as a pivotal asset in advancing healthcare practices. "AIIMS Jammu" envisions itself as a “Global Village” for healthcare, research, skill development and medical education, encouraging OICs/NRIs to participate in providing specialized healthcare services with cutting-edge technology, aiming for an integrated 'One Campus' answer for all investigative, operative, rehabilitative and vocational needs of the patients.
Senior officials of the Union Health Ministry, Government of Union Territory of Jammu & Kashmir as well as representatives from the implementing agencies were also present on the foundation laying occasion of AIIMS, Jammu.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এমস জম্মু শঙ্গাখ্রে
হৌখিবা চহি ১০দা জম্মু অমসুং কশ্মিরগী মেদিকেল কোলেজ মশিংনা ৪দগী ১২তা হেনগৎখ্রে , চপ মান্নবা মতম অসিদা জম্মু অমসুং কশ্মিরগী MBBS সীত মশিংনা ৫০০তগী শরুক অনি হেন্দুনা ১৩০০ য়ৌখিঃ প্রধান মন্ত্রী
“PG মেদিকেল সীত মশিংসু 0দগী 650দা মমাংগী চহি ১০দা হেনগৎখি”
“এমস জম্মুনা মথৌ পাংথোকপা হৌরবা তুংদা, জম্মুগী মীয়াম্না অখন্নবা লাইয়েংগীদমক্তা দিল্লীদা চত্ত্রবসু য়ারগনি”
ইং ২০৪৭ ফাওবদা বিকশিৎ ভারত ওইহনবগী পান্দম অমুক হন্না পনখি অমসুং পান্দম অদু ফংবদা জম্মু অমসুং কশ্মিরনা লৌগদবা মরৌ ওইবা থৌদাং ফোংদোকখি
উরেপ উয়ুং তম্বদগী শঙ্গাবা ফাওবদা শুপ্নগী চহি ৫ চঙদুনা এমস জম্মুবু খোঙজেল য়াঙনা শাবা লোইশিনখিবনা কেন্দ্র সরকারনা লমদমসিদা মিৎয়েং চঙবগী মতৌ উৎলিঃ কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী
শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, J&Kনা এমস, IIT, IIM অমসুং অতোপ্পা মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুত পুম্নমক লৈবা অমত্তা ঙাইবা রাজ্য ওইখ্রেঃ লেফতেনেন্ত গবর্নর, জম্মু অমসুং কশ্মির
20 FEB 2024 3:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি জম্মুদা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্স (AIIMS) শঙ্গাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা লমদসিদা চাউখৎ থৌরাংগী অতোপ্পা থবক কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখি, শঙ্গাখি অমসুং কেন্দ্রগী স্কিমগী বেনেফিশরীশিংগা ৱারীশু শাখি।
জম্মু অমসুং কশ্মিরগী লেফতেনেন্ত গবর্নর, শ্রী মনোজ সিনহা; পর্সোন্নেল, পব্লিক গ্রাইবেন্স অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী জিতেন্দ্র সিংহ; অমসুং জম্মুদগী কারকপা মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রী জুগল কিশোর শর্মসু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা অসুম্না হায়খি, “হৌখিবা চহি ১০দা জম্মু অমসুং কশ্মিরগী মেদিকেল কোলেজ মশিংনা ৪দগী ১২তা হেনগৎখ্রে , চপ মান্নবা মতম অসিদা জম্মু অমসুং কশ্মিরগী MBBS সীত মশিংনা ৫০০তগী শরুক অনি হেন্দুনা ১৩০০ য়ৌখি”। “ইং ২০১৪গী মমাংদা J&Kদা PG মেদিকেল সীত অমত্তা লৈরমদে, অদুবু ঙসিদি, য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসিদা PG মেদিকেল সীত ৬৫০ লৈরে”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। লমদম অসিদা নর্সিং অমসুং পেরামেদিক কোলেজ অনৌবা ৩৫ অমসু লৈরগনি অমসুং মসিনা নর্সিং সীতকী মশিং য়াম্না হেনগৎহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা পাউদমখি।
এমস জম্মু শঙ্গাবা মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “কেন্দ্র সরকারনা হৌখিবা চহি ১০দা অনৌবা এমস ১৫ হাপচিনখি, মসিগী মনুংদগী অনিদি জম্মু অমসুং কশ্মির খক্তদা লৈরি”। মহাক্না হায়খি, “এমস জম্মুনা মথৌ পাংথোকপা হৌরবা তুংদা, জম্মুগী মীয়াম্না অখন্নবা লাইয়েংগীদমক্তা দিল্লীদা চত্ত্রবসু য়ারগনি। মসিনা মখোয়গী মমল য়াম্লবা মতম অমসুং রিসোর্স অনিমক কনগনি”।
লৈবাক্কী সেক্তর খুদিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা খোঙজেল য়াঙনা অহোংবা লাক্লিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। ইং ২০৪৭ ফাওবদা বিকশিৎ ভারত ওইবগী মহাক্কী মঙলানবু মীয়ামদা অমুক হন্না নীংশিংলদুনা মীয়াম্না মসিগীদমক্তা কন্না হোৎনসি হায়না মহাক্না হায়খি। বিকশিৎ জম্মু অমসুং কশ্মির হায়বসি বিকশিৎ ভারত অমগী য়াম্না তঙাই ফদবা হীরম অমা ওইরি অমসুং কেন্দ্র সরকারনা J&Kদা পায়খৎলিবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিনা মঙলান অসিবু মঙফাওনহনবগী পান্দম থম্লি, মহাক্না হায়খি।
থৌরম অসিদা নুংঙাইবা ফাওবগী মতৌ ফোংদোক্লদুনা, কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা উরেপ উয়ুং তম্বদগী শঙ্গাবা ফাওবদা শুপ্নগী চহি ৫ খক্তমক চঙখিবা এমস জম্মুগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা খোঙফম চেৎখিববু মীয়ামদা খঙহনখি।
চাউখৎ থৌরাং পুরকপা অমসুং কেন্দ্রগী স্কিমশিংবু শোত্থরবা খুন্নাইগী মফমদা য়ৌহনবা অমসুং লমদম অসিদা এমস অনি লৈহনবা ওইরো, জম্মু অমসুং কশ্মিরগী মীয়ামগী মতম শাংবদগী লৈরক্লবা অনীংবা অপাম্বশিংবু মঙফাওনহনবীবগীদমক্তা শ্রী মনোজ সিনহানা কেন্দ্র সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকখি। “হৌখিবা চহি ৫তা J&Kনা অওনবা কয়া উখি, অখন্নবা ওইনা, লমদমসিগী হকশেল, এজুকেসন, সেক্যুরিতী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিভম ফগৎখি। মসিনা মরম ওইরগা, তেরোরিজমগী থৌওংদা ৭৫% হন্থখি অমসুং ইনভেস্তমেন্ত অমসুং থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরকখি”। শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, J&Kনা এমস, IIT, IIM অমসুং অতোপ্পা মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুত পুম্নমক লৈবা অমত্তা ঙাইবা রাজ্য ওইরে হায়নসু মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি।
সরকারনা লৈবাক্কী, মরু ওইনা J&Kগী, ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবদা চঙলিবা অখন্নবা মিৎয়েংগী মরু ওইবশিং দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি। মসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া অমদি হৌবদগী হৌনা মিৎয়েং শানখি অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা চাউখৎ থৌরাংগী খুদোংচাবা পুম্নমক লাস্ত মাইলদা য়ৌগদবনি হায়না কন্না হোৎনরিবা অসিনা পুম্নমক অসি ওইথোকহনবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
বেকগ্রাউন্দ
জম্মু অমসুং কশ্মিরগী মীয়ামদা মগুন লৈবা অমসুং মপুং ওইবা তর্সিএরী কেয়র হেল্থকেয়র সর্ভিস পাক শন্না পীগদবা খোঙথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা জম্মুগী বিজয়পুর (সম্বা)দা ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্স অমা শঙ্গাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ফেব্রুভ্বারী 2019দা উরেপ উয়ুং তমখিবা ইন্সতিত্যুত অসি প্রধান মন্ত্রী স্বস্থ্য সুরক্ষা য়োজনা হায়রিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অসিগী মখাদা শাবনি
“হীলিং মীৎস হোপ” হায়বা মোত্তোগা লোয়ননা এমস জম্মুনা শোত্থরবা খুন্নাইদা অখন্নবা অমসুং অফবা মেদিকেল কেয়র পীদুনা মখোয়গী মফমদগী শেলগী পোৎলুম হন্থহনবা অমসুং লাইয়েংবগী অথাপ্পা শহরদা চৎপদা চঙবা মতম কনবা অমসুং লমদমসিগী হকশেল শেন্নবগী ফিভমদা অচৌবা অওনবা পুরকপগী পান্দমগা লোয়ননা মীয়ামগীদমক্তা খোঙফম চেৎনা লৈগনি। ইন্সতিত্যুত অসিগী লোগোনা জম্মু লমদমগী সোসিও-কলচরেল অমসুং স্পিরিচুএল ইথোসশিংগী শক্তমসু উৎলি।
একর 277 হেনবা মফমদা লুপা করোর 1660 হেন্না চঙনা শাবা হোস্পিতাল অসিদা ফমুং 720, সীত 125 লৈবা মেদিকেল কোলেজ, সীত 60 লৈবা নর্সিং কোলেজ, ফমুং 30 লৈবা আয়ুশ ব্লোক, ফেকলতী অমদি স্তাফশিংগী রেসিদেন্সিএল একোমোদেসন, UG অমসুং PG মহৈরোইশিংগী হোস্তেল, নাইত শেলতর গেস্ত হাউস, ওদিতোরিয়ম, শোপ্পিং কমপ্লেক্সনচিংবা খুদোংচাবা কয়া লৈরি। স্তেত-ওফ-দি-আর্ত হোস্পিতাল অসিনা কার্দিওলোজী, গেস্ত্রো-এন্তেরোলোজী, নেফ্রোলোজী, য়ুরোলোজী, ন্যুরোলোজী, ন্যুরোসর্জরী, মেদিকেল ওঙ্কোলোজী, সর্জিকেল ওঙ্কোলোজী, ইন্দাইক্রোনোলোজী, বর্ন অমসুং প্লাস্তিক সর্জরী য়াওনা স্পিসিএলিতী 18 অমসুং সুপর স্পিসিএলিতী 17দা মগুন লৈবা পেসেন্ত কেয়র সর্ভিস পীগনি। ইন্সতিত্যুত অসিদা ইন্তেন্সিব কেয়র য়ুনিৎ, ইমর্জেন্সী অমসুং ত্রোমা য়ুনিৎ, মোদ্যুলর ওপরেসন থীএতর 20, দাইগ্নোস্তিক লেবোরেতরী, ব্লদ বেঙ্ক, ফার্মাসীনচিংবসু লৈগনি। হোস্পিতাল অসিনা লমদমসিগী মনুং হঞ্জিনবা অমসুং অথাপ্পা মফমশিংদা য়ৌনবগীদমক্তা দিজিতেল হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবা লৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীগী দিজিতেল ইন্দিয়াগী পান্দমগা মরী লৈননা, এমস জম্মুনা হেল্থকেয়র ইকোসীস্তেমগী সীম্লেস ইন্তিগ্রেসনগীদমক্তা কম্মিসন তৌরবা মতুংগী চহি ১গী মনুংদা মাইলস্তোন মরিদা হেল্থকেয়রবু ১০০% দিজিতাইজ তৌবগী অচৌবা অওনবা অমা পুরক্নবা থবক পায়খৎকনি। এমস জম্মুনা IIT, IIM, IIIM অমসুং অতোপ্পা প্রিমিয়র ইন্সতিত্যুতশিংগা খুৎশম্নদুনা থৌদাং হেন্না খঙবা, চুনবা তঙাই ফদবগী মখা পোন্না শিজিন্নবা য়াবা অমসুং মালেম পুম্বগী হেল্থকেয়রগা মরী লৈনবা ইকোসীস্তেম অমা শেমগনি।
কেদ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়, জম্মু অমসুং কশ্মির য়ুনিয়ন তেরিতোরী সরকারগী সেনিয়র ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংগী মীহুৎ কয়ানা ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।