Cabinet
Cabinet approves amendment in the Foreign Direct Investment (FDI) policy on Space Sector
The FDI policy amendment has been carried out to realize the vision of an Atmanirbhar Bharat as laid down by PM Shri Narendra Modi
Now, the Space sector has been liberalized for foreign direct investment in prescribed sub-sectors/activities
The FDI policy reform will enhance Ease of Doing Business in the country, leading to greater FDI inflows and thereby contributing to growth of investment, income and employment
21 FEB 2024 10:23PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the amendment in Foreign Direct Investment (FDI) policy on space sector. Now, the satellites sub-sector has been divided into three different activities with defined limits for foreign investment in each such sector.
The Indian Space Policy 2023 was notified as an overarching, composite and dynamic framework to implement the vision for unlocking India’s potential in Space sector through enhanced private participation. The said policy aims to augment space capabilities; develop a flourishing commercial presence in space; use space as a driver of technology development and derived benefits in allied areas; pursue international relations and create an ecosystem for effective implementation of space applications among all stakeholders.
As per the existing FDI policy, FDI is permitted in establishment and operation of Satellites through the Government approval route only. In line with the vision and strategy under the Indian Space Policy 2023, the Union Cabinet has eased the FDI policy on Space sector by prescribing liberalized FDI thresholds for various sub-sectors/activities.
Department of Space consulted with internal stakeholders like IN-SPACe, ISRO and NSIL as well as several industrial stakeholders. NGEs have developed capabilities and expertise in the areas of satellites and launch vehicles. With increased investment, they would be able to achieve sophistication of products, global scale of operations and enhanced share of global space economy.
The proposed reforms seek to liberalize the FDI policy provisions in space sector by prescribing liberalized entry route and providing clarity for FDI in Satellites, Launch Vehicles and associated systems or subsystems, Creation of Spaceports for launching and receiving Spacecraft and manufacturing of space related components and systems.
Benefits:
Under the amended FDI policy, 100% FDI is allowed in space sector. The liberalized entry routes under the amended policy are aimed to attract potential investors to invest in Indian companies in space.
The entry route for the various activities under the amended policy are as follows:
1. Upto 74% under Automatic route: Satellites-Manufacturing & Operation, Satellite Data Products and Ground Segment & User Segment. Beyond 74% these activities are under government route.
2. Upto 49% under Automatic route: Launch Vehicles and associated systems or subsystems, Creation of Spaceports for launching and receiving Spacecraft. Beyond 49% these activities are under government route.
3. Upto 100% under Automatic route: Manufacturing of components and systems/ sub-systems for satellites, ground segment and user segment.
This increased private sector participation would help to generate employment, enable modern technology absorption and make the sector self-reliant. It is expected to integrate Indian companies into global value chains. With this, companies will be able to set up their manufacturing facilities within the country duly encouraging 'Make In India (MII)' and 'Atmanirbhar Bharat' initiatives of the Government.

মন্ত্রীমন্দল
স্পেস সেক্তরদা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত(এফ দি আই) পোলিসি শেমদোকপা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অত্মানির্ভর ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা এফ.দি.আই পোলিসি শেমদোকপনি
হৌজিক, সব-সেক্তরশিং/থবকশিংদা স্পেস সেক্তরদা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তেমেন্ত মনিংতমহল্লে
এফ.দি.আই থৌশিল শেমদোকপা অসিনা লৈবাক অসিদা লাইনা ললোন-ইতিক পাংথোকপা হেনগৎহনগনি, মসিনা এফ.দি.আই য়াম্না চঙহল্লক্কনি অমসুং শেন থাদবা, শেন্থোক অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহনগনি
21 FEB 2024 10:23PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা স্পেস সেক্তরদা ফোরেন দাইরেক্ত ইনভেস্তমেন্ত(এফ দি আই) পোলিসি শেমদোকপা অয়াবা পীরে। হৌজিক, সেতেল্লাইত সব-সেক্তর অসি সেক্তর অমমমদা থাদবা য়াবা ফোরেন ইনভেস্তমেন্তগী অকক্নবা চাং থমদুনা তোঙান-তোঙানবা থবক অহুম থোক্নবা খায়দোক্লে।
লনাই কাংবু শরুক য়াবা হেনগৎহন্দুনা ভারতকী স্পেস সেক্তরগী কান্নবশিং শীজিন্নবা ঙম্নবা পান্দমদা অপুনবা অমসুং অফবা ফ্রেমৱার্ক অমা ওইনা ইন্দিয়ান স্পেস পোলিসি 2023 চৎনবা হৌখিবনি। হায়রিবা পোলিসি অসিনা স্পেসকী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহনবা; স্পেসতা লল্লোন-ইতিক্কী খুদোংচাবা অমা শেমগৎপা; তেক্নোলোজি চাউখৎহন্নবা দ্রাইভর অমা ওইনা স্পেস শীজিন্নবা অমসুং মসিগা চৎমিন্নরিবা হিরমশিংগী কান্নবশিং লৌবা; মালেমগী লৈবাকশিংগা মরী থম্নবা অমসুং মরী লৈনবা খুদিংমক্তা স্পেসকী শীজিন্নফম থবক ওইনা পাংথোক্নবা মপুংফাবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
হৌজিক চৎনরিবা এফ.দি.আই থৌশিলগী মতুংইন্না, সরকারনা অয়াবা পীরবা লম্বীগী খুৎথাংদা সেতেল্লাইতশিং শেমগৎপা অমসুং মথৌ পাংথোক্নবা এফ.দি.আইগী অয়াবা পীরি। ইন্দিয়ান স্পেস পোলিসি 2023 গী পান্দমশিং অমসুং লাল্লোংগী মখাদা, তোঙান তোঙানবা সব-সেক্তরশিং/থবকশিংদা এফ.দি.আই কোমথোকপা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
স্পেস দিপার্তমেন্তনা লৈবাক মনুংগী মরী লৈনবশিং হায়বদি ইন-স্পেস, ইসরো অমসুং এন.এস.আই.এল অমসুং তোঙান-তোঙানবা উদোগশিংগী মরী লৈনবশিংগা ৱা তান্নরে। সেতেল্লাইতশিং অমসুং থাগৎনবা ভেহিকলশিংগী হিরমশিংদা এন.জি.ইশিংনা থবক কয়া পায়খৎলে। শেন থাদবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, মখোয়না অফবা পোৎলমশিং ফংবা, মালেম থাক্কী থবকশিং পাংথোকপা অমসুং মালেমগী স্পেস ইকোনোমিগী চাকথুং ফংবা হেনগৎহনগনি।
স্পেস সেক্তরদা এফ.দি.আই পোলিসিগী প্রোবিজনশিং কোমথোক্নবা ৱাফম অসিনা সেতেল্লাইতশিং, লঞ্চ ভেহিকলশিং অমসুং মরী লৈনবা সিস্তেমশিং নত্ত্রগা সবসিস্তেমশিংদা, থাগৎনবা স্পেসপোর্তশিং শেম্বা অমসুং স্পেসক্রাফ ওকপা অমসুং স্পেসকা মরী লৈনবা মচাকশিং অমসুং সিস্তেমশিং মেনুফেকচরিং তৌবদা এফ.দি.আই লাক্নবা লম্বী য়াৎলগনি অমসুং নাখৈ শেংহল্লগনি।
কান্নবশিং:
শেমদোক্লবা এফ.দি.আই পোলিসিগী মখাদা স্পেস সেক্তরদা এফ.দি.আই 100% অয়াবা পীরে। শেমদোক্লবা থৌশিলগী মখাদা কোমথোক্লবা ইন্ত্রি রুতশিংনা স্পেসকী লমদা থবক তৌরিবা ভারতকী কম্পেনশিংদা শেন থাদরক্নবা পান্দম থম্লি।
শেমদোক্লবা থৌশিলগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা থবকশিংগী ইন্ত্রি রুতশিং মখাদা পীরি:
1. ওতোমেতিক রুতকী মখাদা 74% ফাওবা: সেতেল্লাইশিং শাবা অমসুং মথৌ পাংথোকপা, সেতেল্লাইত দেতা প্রদক অমসুং গ্রাউন্দ সেগমেন্ত অমসুং য়ুজর সেগমেন্ত। হায়রিবা থবকশিং অসিগী 74% গী মথক্তি সরকারগী রুতকী মখাদা লৈগনি।
2. ওতোমেতিক রুতকী মখাদা 49% ফাওবা: লঞ্চ হেভিকলশিং অমসুং মরী লৈনবা সিস্তেমশিং নত্ত্রগা সবসিস্তেমশিং, থাগৎনবা স্পেসপোর্তশিং শেম্বা অমসুং স্পেসক্রাফ ওকপা। হায়রিবা থবকশিং অসিগী 49% গী মথক্তি সরকারগী রুতকী মখাদা লৈগনি।
3. ওতোমেতিক রুতকী মখাদা 100% ফাওবা: সেতেল্লাইতশিংগী মচাকশিং অমসুং সিস্তেমশিং/সব-সিস্তেমশিং শাবা, গ্রাউন্দ সেগমেন্ত অমসুং য়ুজর সেগমেন্ত।
লনাই কাংবু শরুক য়াবা হেনগৎলকপা অসিনা থবক ফংহনবা, অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অমসুং সেক্তর অসি মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বদা মতেং পাংগনি। মসিনা ভারতকী কম্পেনিশিং মালেমগী ভেলু চেনশিংদা পুশিল্লকপা ঙমগনি হায়না থাজরি। মসিগা লোয়ননা, কম্পেনিশিংনা লৈবাক মনুংদা মখোয়গী মেনুফেকচরিংগী খুদোংচাবশিং শেমগৎপা ঙমহনগনি অমসুং সরকারগী ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমসুং ‘অত্মনির্ভর ভারত’ কী থবকশিং পুক্নিং থৌগৎকনি।