Prime Minister's Office
PM dedicates to nation and lays foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 47,000 crores in Navsari, Gujarat
Dedicates to nation important sections of Vadodara Mumbai Expressway
Dedicates two new Pressurized Heavy Water Reactors at Kakrapar Atomic Power Station: KAPS-3 and KAPS-4
Initiates commencement of work for construction of PM MITRA Park in Navsari
Lays foundation stone for several development projects of Surat Municipal Corporation, Surat Urban Development Authority, and Dream City
Lays foundation stone for road, rail education and water supply projects
“It's always a great feeling to be in Navsari. The inauguration and launch of various projects will strengthen Gujarat's development journey”
“Modi’s guarantee begins where hope from others ceases to exist”
"Whether poor or middle-class, rural or urban, our government's effort is to improve the standard of living for every citizen"
“Today, excellent connectivity infrastructure is being built even in small cities of the country”
“Today, the world recognizes Digital India”
22 FEB 2024 6:10PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation and laid the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 47,000 crores in Navsari Gujarat today. The projects encompass a wide range of sectors such as power generation, rail, road, textiles, education, water supply, connectivity and urban development
Addressing the gathering, the Prime Minister underlined that this is his third program in Gujarat today and recalled being in the company of pashupalaks (cattle breeders) from Gujarat and stakeholders in the dairy industry earlier in the day. He also mentioned taking part in the Pran Pratishtha at Valinath Mahadev Temple in Mehsana. “Now, I am here in Navsari taking part in this festival of development”, the Prime Minister said, urging the people present on the occasion to turn on the flashlights in their mobile phones and become a part of this monumental festival of development. The Prime Minister congratulated the citizens for the development projects of today worth more than Rs 40,000 crores for Vadodara, Navsari, Bharuch and Surat among others in the sectors of textile, electricity and urban development.
Referring to the buzz around Modi Ki Guarantee, the Prime Minister underlined the certainty of the completion of guarantees given by him, a fact known to the people of Gujarat for a long time. He recalled ‘Five F’ which he used to talk about during his Chief Minister days - Farm, Farm to Fiber, Fiber to Factory, Factory to Fashion, Fashion to Foreign. He said that the goal was to have a full supply and value chain of textiles. “Today, the silk city of Surat is getting an expansion till Navsari”, the Prime Minister said, highlighting India’s capability to compete with the largest producers and exporters in the sector. Highlighting the role of Gujarat’s textile industry, the Prime Minister touched upon the unique identity of textiles manufactured in Surat. He emphasized that the completion of the PM MITRA Park will change the face of the entire region where an investment worth Rs 3,000 crores will be made solely in its construction. He said PM MITRA Park will create a value-chain ecosystem for activities such as cutting, weaving, ginning, garments, technical textiles and textile machinery while also giving a boost to employment. The Prime Minister informed that the Park will be equipped with houses for the workers, logistics park, warehousing, health facilities, and facilities for training and skill development.
Referring to the foundation stone laying of the Tapi River Barrage worth more than Rs 800 crores, the Prime Minister underlined that the water supply-related issues in Surat will be completely addressed, while also helping in preventing flood-like situations.
Underlining the importance of electricity in day-to-day life as well as in industrial development, the Prime Minister pointed out the time in Gujarat 20-25 years ago when power cuts were very frequent. Shri Modi also highlighted the challenges faced when he became the Chief Minister of Gujarat and mentioned the import of coal and gas as major obstacles. He also mentioned the minimum possibilities of generating hydroelectricity. The Prime Minister exclaimed, “Modi hai toh Mumkin hai” as he gave insights into the government’s effort to pull the state out of the electricity generation crisis, mentioning the encouragement of advanced technology and the push towards solar and wind energy generation which constitutes a huge amount of electricity generated in Gujarat today.
Elaborating on the nuclear generation of electricity, the Prime Minister talked about two new indigenous pressurized Heavy Water Reactors (PHWRs) at Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) Unit 3 and Unit 4 that were dedicated to the nation today. He said these reactors are examples of Aatmnirbhar Bharat and will help in the development of Gujarat.
The Prime Minister highlighted the unprecedented development of South Gujarat with growing modern infrastructure. He told the gathering about the PM Suryaghar Scheme which will not only bring down the energy bills of the households but will become a medium of generating income also. The Prime Minister informed that the first bullet train of the country will pass through the region as the region will connect the big industrial centers of the country-Mumbai and Surat.
“Navsari is now getting recognition for its industrial development”, PM Modi said, noting that the entire West Gujarat including Navsari is well known for its agricultural advancements. Speaking about the government’s efforts to provide benefits to farmers in the region, Shri Modi highlighted the emergence of fruit cultivation and mentioned the world-famous Hapus and Valsari varieties of mango and chikoo (sapodilla) from Navsari. The Prime Minister informed that the farmers have received financial assistance worth more than Rs 350 crores under PM Kisan Samman Nidhi.
The Prime Minister reiterated his guarantee of empowering youth, poor, farmers and women. He said that the guarantee goes beyond just making schemes but extends to ensuring full coverage.
Mentioning the earlier neglect of tribal and coastal villages, the Prime Minister said that the current government has ensured every basic facility in the area from Umargam to Ambaji. At the national level too, more than 100 Aspirational Districts that were lagging in development parameters are moving ahead with the rest of the country.
“Modi’s guarantee begins where hope from others ceases to exist”, the Prime Minister said. He listed the assurances of Modi’s guarantee for pucca houses for the poor, free ration scheme, electricity, tapped water and insurance schemes for the poor, farmers, shopkeepers and laborers. “This is a reality today because it is Modi’s guarantee”, the Shri Modi added.
Addressing the pressing issue of sickle cell anemia in tribal regions, Prime Minister Modi emphasized the need for concerted efforts at the national level to eradicate this disease. Noting the state's proactive measures to tackle sickle cell anemia during his Chief Minister Days, the Prime Minister also listed broader national efforts to effectively combat the disease. "We have now launched a National Mission to deliver freedom from sickle cell anemia," Prime Minister Modi said, outlining the government's comprehensive initiative aimed at eliminating the disease from tribal areas across the country. "Under this mission, screenings for sickle cell anemia are being conducted in tribal regions nationwide," Prime Minister Modi stated. He also mentioned upcoming medical colleges in the tribal areas.
"Whether poor or middle-class, rural or urban, our government's effort is to improve the standard of living for every citizen," Prime Minister Modi emphasized, reaffirming the government's commitment to inclusive development. Recalling the economic stagnation of earlier times, the Prime Minister said "Economic stagnation meant that the country had limited financial resources," Prime Minister Modi explained, underscoring the adverse impact on rural and urban development during that period. He said that as the Indian economy has become the 5th largest economy up from 11th rank in 2014, this means that today India's citizens have more money to spend and hence India is spending it. Therefore, today excellent connectivity infrastructure is being built even in small cities of the country. He mentioned accessible air travel from small urban centers and 4 crore pucca houses.
Throwing light on the success and scope of the Digital India initiative, the Prime Minister said, “Today, the world recognizes Digital India.” He emphasized that Digital India has transformed small cities with the emergence of new start-ups as well as youth in the field of sports. He touched upon the emergence of a neo-middle class in such small towns which will drive India to become the third largest economic power in the world.
The Prime Minister underlined the government’s emphasis on prioritizing development as well as heritage and noted that the region has been an important center of India’s faith and history, be it the freedom movement or nation-building. He also lamented the neglect towards the legacy of the region owing to the politics of nepotism, appeasement and corruption. On the contrary, the Prime Minister said, the echo of India's rich heritage is being heard all over the world today. He mentioned the development of the Dandi Memorial at the site of the Dandi Salt Satyagraha and the construction of the Statue of Unity dedicated to the contribution of Sardar Patel.
Concluding the address, the Prime Minister said that the roadmap for the development of the country for the next 25 years is already in place. “In these 25 years, we will make a Viksit Gujarat and a Viksit Bharat”, PM Modi concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel and Member of Parliament, Shri C R Patil were present on the occasion along with several MPs, MLAs and Ministers from Gujarat Government.
Background
The Prime Minister dedicated to the nation several development projects including multiple packages of Vadodara Mumbai Expressway; multiple road projects in Bharuch, Navsari, and Valsad; rural drinking water supply project in Tapi; underground drainage project in Bharuch, among others. The Prime Minister also initiated work commencement for the construction of PM Mega Integrated Textile Region and Apparel (PM MITRA) Park in Navsari.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stone of important projects including the construction of the Bharuch-Dahej access controlled expressway; multiple projects at S.S.G. Hospital, Vadodara; Regional science center in Vadodara; projects for railway gauge conversion in Surat, Vadodara and Panchmahal; multiple road projects in Bharuch, Navsari and Surat; several water supply schemes in Valsad, school and hostel building and other projects in Narmada district, among others.
The Prime Minister also dedicated to the nation and laid the foundation stone of several development projects of Surat Municipal Corporation, Surat Urban Development Authority, and Dream City.
The Prime Minister dedicated to the nation two new Pressurized Heavy Water Reactors (PHWRs) at Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) Unit 3 and Unit 4. Built by the Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL), at a cost of more than Rs 22,500 crore, the KAPS-3 and KAPS-4 projects have a cumulative capacity of 1400 (700*2) MW and are the largest indigenous PHWRs. They are first-of-its-kind reactors and with advanced safety features comparable with the best in the world. Together, these two reactors will produce about 10.4 billion units of clean electricity per year and benefit consumers of multiple states like Gujarat, Maharashtra, MP, Chhattisgarh, Goa and UT of Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী নবসারীদা লুপা করোর ৪৭,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
বদোদারা মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগী মরুওইবা শরুকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
কাক্রাপার এতোমিক পৱার স্তেসন্দা অনৌবা প্রেসরাইজ হেভি ৱাতর রিয়েক্তর অনি: KAPS-3 অমসুং KAPS-4 মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
নবসারীদা পি.এম মিত্রা পার্ক শানবা থবক শুবা হৌদোকখ্রে
সুরত মিনিউনিসিপাল কোর্পোরেসন, সুরত অর্বান দিবলপমেন্ত ওথোরিতি অমসুং দ্রিম সিতিগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লম্বী, রেল, লাইরিক-লাইশু অমসুং ঈশিং পীনবগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“নবসারীদা লাকপদা মতম পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফাওই। তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাবা অমসুং হৌদোকপা অসিনা গুজরাতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ মপাঙ্গল কনখৎহনগনি”
“অতোপ্পশিংদা থাজবা লৈরক্ত্রবা মতমদা মোদীগী গরেন্তি লাক্কনি”
“লায়রবা নত্ত্রগা মিদল ক্লাস ওইগেরা, খুঙ্গং নত্ত্রগা সহর ওইগেরা, ঐখোয়গী সরকারগী থবক্তি মীওই খুদিংমক্কী হিংবগী থাক ৱাংখৎহনবনি”
“ঙসি, লৈবাক্কী অপীকপা সহরশিং ফাওবদা অফবা চৎথোক-চৎশিনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে”
“ঙসি, মালেম্না দিজিতেল ইন্দিয়া মশক খঙলে”
22 FEB 2024 6:10PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী নবসারীদা লুপা করোর ৪৭,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা মৈ পুথোকপা, লম্বী, রেল, কন্নেক্তিবিতি, সহর চাউখৎহনবা, ঈশিং পীবা, লাইরিক-লাইশু অমসুং তেক্সতাইল য়াওরি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসি ঙসি গুজরাতকী অহুমশুবা থৌরম্নি অমসুং ঙসি অঙনবা শরুক্তা গুজরাতকী পাসুপালাকশিং(শা-ষন ব্রিদরশিং) অমসুং দাইরি ইন্দস্ত্রিগা মরী লৈনবা মীওশিংগী থৌরম অমা শরুক য়াখ্রে। মেহসনাদা বলিনাথ মহাদেব লাইশঙদা প্রান প্রাতিস্থাদা শরুক য়াখি। হৌজিক ঐ চাউখৎ-থৌরাংগী কুহ্মৈ অসি শরুক য়ানবা নবসারীদা লাক্লে। থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিং মখোয়গী মোবাইল ফোনশিংগী ফ্লাস লাইতশিং থান্নবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী অচৌবা কুহ্মৈ অসিগী শরুক অমা ওইনবা মহাক্না তকশিনখি।
তেক্সতাইল, ইলেক্ত্রিসিতি অমসুং সহর শেমগৎপগী হিরমশিংদা বদোদারা, নবসারী, বরুচ অমসুং সুরত্তা ঙসি লুপা করোর ৪০,০০ হেনবগী প্রোজেকশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
মোদী কি গরেন্তিগী মরমদা ঙাংনরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোকই হায়বসি মতম কয়াগী মমাঙদগী গুজরাতকী মীয়াম্না খঙলবা অচুম্বা অমনি। মহাক্না চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা ‘ফাইব এফ’ হায়বদি ফার্ম, ফার্ম তু ফাইবর, ফাইবর তু ফেক্তরি, ফেক্তরি তু ফেসন, ফেসন তু ফোরেনগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মদুগী পান্দমদি তেক্সতাইলশিংগী মপুংফাবা সপ্লাই অমসুং ভেলু চেন অমা লৈহনবনি। ঙসিদি সুরতকী সিল্ক সিতি অসি নবসারী ফাওবা য়ৌরে। সেক্তর অসিদা খ্বাইদগী চাউবা পোৎথোক পুথোকপা লৈবাকশিং অমসুং মপান্দা থাদোকপা লৈবাকশিংগা ভারতকা চাংদম্নবা ঙম্লে।
গুজরাতকী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রিগী থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সুরত্তা পুথোক্লিবা তেক্সতাইলশিংগী তোপ-তোপ্পা মশক অমা লৈরে। পি.এম মিত্রা পার্ক লোইশিল্লকপা মতমদা লমদম অসিদা অহোংবা অমা লাক্লগনি। পার্ক অসি লুপা করোর ৩,০০০ চঙনা শেমগৎকদবনি। পি.এম মিত্রা পার্কনা ককপা, তুবা, গিন্নিং, গার্মেন্তস, তেক্নিকেল তেক্সতাইল অমসুং তেক্সতাইল মেছিন্নরিগুম্বা থবকশিংদা ভেলু-চেন ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহনগনি। পার্ক অসিদা শিন্মীশিংগী য়ুমশিং, লোজিস্তিক্স পার্ক, পোৎ-চৈ থমফম, লায়য়েংশঙ অমসুং ত্রেনিং অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তগী খুদোংচাবশিং লৈগনি।
লুপা করোর ৮০০ চঙনা তাপী রিভর বরাজ শানবা উরেপ-উয়ুং তম্বগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বরাজ অসি শাবা লোইশিল্লবা মতুংদা সুরত্তা ঈশিং ফংদবগী অৱাবশিং কোকহল্লগনি অমসুং ঈশিং ইচাউগুম্বা ফিবমশিং ঙাকথোকপদা মতেং পাংলগনি।
নোংমগী পুন্সিদা অমসুং উদোগ চাউখৎহনবদা ইলেক্ত্রিসিতিগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুজরাত্তা চহি২০-২৫গী মমাঙদা য়াম্না তোইনা মৈ মুৎলমখি। মহাক্না গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরকপা মতমদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী কোয়লা অমসুং গ্যাস পুশিল্লকপা অসি অচৌবা খুদোংচাদবা অমা ওইখি। ঈশিংদগী মৈ পুথোক্নবা খুদোংচাবা মরাংকাইনা লৈখিদে। “মোদী হাই তো মুমকিন হাই”। মৈ পুথোকপদা থেংনরিবা অৱাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎখি। অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি শীজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং সোলার অমসুং ৱিন্দ ইনর্জি পুথোকপগী থবক পায়খৎখি অমসুং মসিদগী ঙসি গুজরাত্তা য়াম্লবা ইলেক্ত্রিসিতি পুথোক্লে।
নিউক্লিয়ারদগী মৈ পুথোকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি লৈবাক মীয়ামদা কাক্রাপার এতোমিক পৱার স্তেসন্দা অনৌবা প্রেসরাইজ হেভি ৱাতর রিয়েক্তর অনি: KAPS-3 অমসুং KAPS-4 কৎথোকখ্রে। হায়রিবা রিয়েক্তরশিং অসি অত্মানির্ভর ভারতকী খুদমশিংনি অমসুং মসিনা গুজরাত চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংগা লোয়ননা হান্না অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা খা থংবা গুজরাত চাউখৎলে। পি.এম সুর্য়াঘর স্কিমশিংনা য়ুমশিংগী মৈগী বিল হন্থহনবা খক নত্তনা অহেনবা শেন তান্নবগী পাম্বৈ অমসু ওইরগনি। লৈবাক অসিগী অহানবা বুল্লেত ত্রেন লমদম অসি ফাওদুনা চেল্লগনি অমসুং লমদম অসিগা লৈবাক অসিগী অচৌবা উদোগকী মফমশিং-মুম্বাই অমসুং সুরতকা শম্নহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উদোগ চাউখৎপগীদমক হৌজিক মীয়াম্না নবসারী মশক খঙলে। নবসারী য়াওনা নোংচুপ গুজরাত শীনবা থুংনা মসিগী লৌউ-শিংউ চাউখৎপগীদমক মীয়াম্না খঙনরে। লমদম অসিগী লৌমীসিংদা কান্নবশিং ফংহন্নবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। লমদম অসিদা উহৈ-ৱাহৈ থাবগী ইহৌ অমা লৈরে অমসুং মালেমদা মমিং চৎলবা হাপুস অমসুং বালসারি মখলগী হৈনৌশিং অমসুং চিকু নবসারীদগী পুথোক্লি। পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা লৌমীশিংনা লুপা করোর ৩৫০ হেনবগী শেন্থং ফংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি নহারোলশিং, লায়রবশিং, লৌমীশিং অমসুং নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা মহাক্না গরেন্তি পীরি। গেরেন্তি অসি স্কিমশিং খক শেম্বগী মথক্তা মখোয় মপুংফানা থবক ওইনা পাংথোক্লি। মমাঙদা ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গংশিং অমসুং সমুদ্র মপানগী খুঙ্গংশিং মীরাইরমখি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা উমারগামদগী হৌরগা অম্বাজি ফাওবা তঙাইদবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। জাতিগী থাক্তশু, চাউখৎপগী থাকশিং য়ৌদ্রিবা এস্পিরেসন দিস্ত্রিক ১০০ হেন্না লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগুম চাউখৎহল্লে।
শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি অতোপ্পশিংদা থাজবা লৈরক্ত্রবা মতমদা মোদীগী গরেন্তি লাকই। লায়রবগী পাক্কাগী য়ুম, লেম্না চেঙ, মৈ অমসুং তোতি ঈশিং পীবা অমসুং লায়রবা, লৌমীশিং, দুকান ফম্বশিং অমসুং শিন্মীশিংগী ইন্সুরেন্স স্কিম অসি মোদীগী গরেন্তিনি। মোদীগী গরেন্তিনা মরম ওইদুনা মসি ঙসি থবক ওইনা পাংথোক্লে।
ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা সিক্কল সেল এনেমিয়াগী অৱাবা মায়োক্নরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি জাতিগী থাক্তা লায়না অসি মুৎথৎনবা অকনবা থবক পায়খৎপা দরকার ওইরে। মহাক্না চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা রাজ্য অসিদা সিক্কল সেল এনেমিয়া থেংননবা অকনবা থবকশিং পায়খৎখি। লায়না অসি মপুংফানা থেংননা জাতিগী থাক্তা থবক কয়া পায়খৎলে। সিক্কল সেল এনেমিয়াদগী নিংতম্নবা হৌজিক ঐখোয়না নেসনেল মিসন অমা হৌদোক্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ত্রাইবেলশিংগী লমদমদগী লায়না অসি মুৎথৎনবা সরকারনা পান্দম থম্লি। মিসন অসিগী মখাদা, লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা সিক্কল সেল এনেমিয়াগী স্কৃন্নিং পাংথোক্লে। ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা মেদিকেল কলেজশিংশু হাংদোক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়রবা নত্ত্রগা মিদল ক্লাস ওইগেরা, খুঙ্গং নত্ত্রগা সহর ওইগেরা, ঐখোয়গী সরকারগী থবক্তি মীওই খুদিংমক্কী হিংবগী থাক ৱাংখৎহনবনি। পুন্না চাউখৎমিন্নবা হায়বসি সরকারগী পান্দমনি। মমাঙদা শেন-থুমগী ফিবম মচিং লেংদনা লৈরমখি। শেন-থুমগী ফিবম মচি লেংদবা হায়বদি লৈবাক অসিগী অকক্নবা রিছোর্স লৈ হায়বনি।
হায়রিবা মতম অদুদা খুঙ্গং অমসুং সহর চাউখৎপদা অচৌবা চৈথেং অমা পীখিবা অদু শন্দোক্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী ইকোনোমি অসি ২০১৪দা ১১শুবা মফমদা লৈরম্বদগী হৌজিক মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিগী ৫শুবা মফমদা লৈরি। মসিনা তাক্লিবদি ঙসি ভারতকী মীয়ামদা চাদিং তৌনবা শেন য়াম্না লৈরে অমসুং ভারতনা চাদিং তৌরে হায়বনি। মরম অদুনা, ঙসি লৈবাক্কী অপীকপা সহরশিং ফাওবদা অফবা চৎথোক-চৎশিনগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলে। অপীকপা সহরশিংদা নোংথক্কী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে অমসুং লায়রবশিংগী পাক্কাগী য়ুম করোর ৪ হেন্না শাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি মালেম্না দিজিতেল ইন্দিয়া মশক খঙলে। দিজিতেল ইন্দিয়ানা অনৌবা স্তার্দ-অপশিং শেমগৎতুনা অপীকপা সহরশিংদা অওনবশিং পুরক্লে অমসুং শান্নবগী লমদা নহারোলশিংদা অওনবা কয়া পুরক্লে। অসিগুম্বা অপীকপা সহরশিংদা নিও-মিদল ক্লাস অমা থোরকপা অসিনা মালেমদা ভারতনা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরকপদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হেরিতেচ অনিমক সরকারনা মরুওইনা লৌরি। লমদম অসি ভারতকী লাইনিং অমসুং পুৱারিগী মরুওইবা মফম অমনি অমসুং মফম অসি নিংতম ইহৌ নত্ত্রগা লৈবাক শেমগৎপগী মরুওইবা মফম অমনি। রাজনিতিগী মীচং-মীখায় নাইবা, পেনহলবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজনা মরম ওইদুনা লমদম অসি মীরাইদুনা লাকখি। ঙসিদি ভারতকী ইনাকখুল্লবা হেরিতেচগী খোন্থাং অসি মালেম শীনবা থুংনা তারে। দান্দি সোল্ত সত্যগ্রাহগী মফমদা দান্দি মেমোরিএল অমা শেমগৎলে অমসুং সারদার পতেলনা পাংথোক্লম্বা থবকশিংদা কৎথোকপা ওইনা স্তেচু ওফ য়ুনিতি শাখিবনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মথং চহি ২৫দা লৈবাক অসি চাউখৎনবা লম্বী শেম্বা লোইরে। মথং চহি ২৫দা, ঐখোয়না বিকসিত গুজরাত অমা অমসুং বিকসিত ভারত অমা শেমগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল অমসুং এম.পি শ্রী সি.আর পতিল, তোঙান-তোঙানবা এম.পিশিং, এম.এল.এশিং অমসুং গুজরাত সরকারগী মিনিস্তরশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা কৎথোকখিবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিংগী মনুংদা বদোদারা মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে; বারুচ, নবসারী, বালসাদতা তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী প্রোজেকশিং; তাপীদা খুঙ্গংদা থক্নবা ঈশিং পীনবা প্রোজেক; বারুচতা লৈনুংগী দ্রেনেজ প্রোজেক য়াওরি। নবসারীদা পি.এম মেগা ইন্তিগ্রেতেদ তেক্সতাইল রিজন এন্দ এপ্পারেল (পি এম মিত্রা) পার্ক শানবা থবক প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখি।
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা বারুচ-দাহেজ এসেস কন্ত্রোল এক্সপ্রেসৱে; বদোদারাগী এস.এস.জি হোস্পিতালদা তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং; বদোদারাদা রিজনেল সাইন্স সেন্তর; সুরত, বদোদারা অমসুং পঞ্চমহলদা রেলৱে গেজ ওনখৎপগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং; বারুচ, নাভসারি অমসুং সুরত্তা তোঙান-তোঙানবা লম্বীগী প্রোজেকশিং; বালসাদতা থক্নবা ঈশিং পীনবা স্কিমশিং অমসুং নর্মাদা জিলাদা স্কুল অমসুং হোস্তেল বিল্দিং অমসুং অতোপ্পা প্রোজেকশিং য়াওখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সুরত মিনিউনিসিপাল কোর্পোরেসন, সুরত অর্বান দিবলপমেন্ত ওথোরিতি অমসুং দ্রিম সিতিগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কাক্রাপার এতোমিক পৱার স্তেসন(কে এ পি এস) য়ুনিত-৩ অমসুং য়ুনিত-৪ দা অনৌবা প্রেসরাইজ হেভি ৱাতর রিয়েক্তর(পি ঐচ দব্লিউ আর) অনি মীয়ামদা কৎথোকখি। নিউক্লিয়ার কোওপরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ( এন পি সি আই এল)না লুপা করোর ২২,৫০০ হেন্না চঙনা শাবা কাক্রাপার এতোমিক পৱার স্তেসন(কে এ পি এস) য়ুনিত-৩ অমসুং য়ুনিত-৪ দা অপুনবা মেগাৱাত ১৪০০ পুথোকপা ঙমগনি অমসুং মসি লৈবাক অসিনা শাজবা খ্বাইদগী চাউবা প্রেসরাইজ হেভি ৱাতর রিয়েক্তরনি। মখোয় মখল অসিগী অহানবা রিয়েক্তরশিংনি অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী ফবশিংগা চাংদম্নবা য়ারবা অশোই-অঙাম থোক্তনা খুদোংচাবশিং য়াওরে। অপুনবা ওইনা রিয়েক্তর অনি অসিনা চহি অমদা ইলেক্ত্রিসিতি য়ুনিত বিল্লিয়ন ১০.৪ রোম পুথোক্কনি অমসুং গুজরাত, মহারাস্ত্রা, মধ্য প্রদেস, ছতিসগর, গৱাগুম্বা রাজ্যশিং অমসুং দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ুগী কঞ্জুমরশিংদা কান্নবা পীগনি।