Prime Minister's Office
PM to visit Kerala, Tamil Nadu and Maharashtra on 27-28 February
PM to visit Vikram Sarabhai Space centre (VSSC), Thiruvananthapuram, and inaugurate three important space infrastructure projects worth about Rs 1800 crore
Projects include ‘PSLV Integration Facility’ at Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota; ‘Semi-cryogenics Integrated Engine and stage Test facility’ at ISRO Propulsion Complex at Mahendragiri; and ‘Trisonic Wind Tunnel’ at VSSC
PM to also review progress of Ganganyaan
PM to inaugurate, dedicate to nation and lay the foundation stone of multiple infrastructure projects worth more than Rs 17,300 crore in Tamil Nadu
In a step to establish a transshipment hub for the east coast of the country, PM to lay the foundation stone of Outer Harbor Container Terminal at V.O.Chidambaranar Port
PM to launch India's first indigenous green hydrogen fuel cell inland waterway vessel
PM to address thousands of MSME entrepreneurs working in Automotive sector in Madurai
PM to inaugurate and dedicate to nation multiple infrastructure projects related to rail, road and irrigation worth more than Rs 4900 crore in Maharashtra
PM to release 16th instalment amount of about Rs 21,000 crore under PM-KISAN; and 2nd and 3rd instalments of about Rs 3800 crore under ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’
PM to disburse Rs 825 crore of Revolving Fund to 5.5 lakh women SHGs across Maharashtra
PM to initiate the distribution of one crore Ayushman cards across Maharashtra
PM to launch the Modi Awaas Gharkul Yojana
26 FEB 2024 2:18PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Kerala, Tamil Nadu and Maharashtra on 27-28 February, 2024.
On 27th February, at around 10:45 AM, Prime Minister will visit Vikram Sarabhai Space centre (VSSC) at Thiruvananthapuram, Kerala. At around 5:15 PM, Prime Minister will participate in the programme ‘Creating the Future – Digital Mobility for Automotive MSME Entrepreneurs’ in Madurai, Tamil Nadu.
On 28th February, at around 9:45 AM, Prime Minister will inaugurate, and lay the foundation stone of multiple development projects worth about Rs 17,300 crore at Thoothukudi, Tamil Nadu. At around 4:30 PM, Prime Minister will participate in a public programme in Yavatmal, Maharashtra, and inaugurate and dedicate to nation multiple development projects worth more than Rs 4900 crore at Yavatmal, Maharashtra. He will also release benefits under PM KISAN and other schemes during the programme.
PM in Kerala
Prime Minister’s vision to reform the country’s space sector to realise its full potential, and his commitment to enhance technical and R&D capability in the sector will get a boost as three important space infrastructure projects will be inaugurated during his visit to Vikram Sarabhai Space Centre, Thiruvananthapuram. The projects include the PSLV Integration Facility (PIF) at the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota; new ‘Semi-cryogenics Integrated Engine and stage Test facility’ at ISRO Propulsion Complex at Mahendragiri; and ‘Trisonic Wind Tunnel’ at VSSC, Thiruvananthapuram. These three projects providing world-class technical facilities for the space sector have been developed at a cumulative cost of about Rs. 1800 crore.
The PSLV Integration Facility (PIF) at the Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota will help in boosting the frequency of PSLV launches from 6 to 15 per year. This state-of-the-art facility can also cater to the launches of SSLV and other small launch vehicles designed by private space companies.
The new ‘Semi-cryogenics Integrated Engine and stage Test facility’ at IPRC Mahendragiri will enable development of semi cryogenic engines and stages which will increase the payload capability of the present launch vehicles. The facility is equipped with liquid Oxygen and kerosene supply systems to test engines up to 200 tons of thrust.
Wind tunnels are essential for aerodynamic testing for characterisation of rockets and aircraft during flight in the atmospheric regime. The “Trisonic Wind Tunnel” at VSSC being inaugurated is a complex technological system which will serve our future technology development needs.
During his visit, Prime Minister will also review the progress of Gaganyaan Mission and bestow ‘astronaut wings’ to the astronaut-designates. The Gaganyaan Mission is India’s first human space flight program for which extensive preparations are underway at various ISRO centres.
PM in Tamil Nadu
In Madurai, Prime Minister will participate in the programme ‘Creating the Future – Digital Mobility for Automotive MSME Entrepreneurs’, and address thousands of Micro, Small and Medium enterprises (MSMEs) entrepreneurs working in the automotive sector. Prime Minister will also launch two major initiatives designed to support and uplift MSMEs in the Indian automotive industry. The initiatives include the TVS Open Mobility Platform and the TVS Mobility-CII Centre of Excellence. These initiatives will be a step towards realising the Prime Minister’s vision of supporting the growth of MSMEs in the country and helping them to formalise operations, integrate with global value chains and become self-reliant.
In the public programme at Thoothukudi, Prime Minister will lay the foundation stone of Outer Harbor Container Terminal at V.O.Chidambaranar Port. This Container Terminal is a step towards transforming V.O.Chidambaranar Port into a transshipment hub for the east coast. The project aims to leverage India's long coastline and favourable geographic location, and strengthen India's competitiveness in the global trade arena. The major infrastructure project will also lead to creation of employment generation and economic growth in the region.
Prime Minister will inaugurate various other projects aimed at making the V.O.Chidambaranar Port as the first Green Hydrogen Hub Port of the country. These projects include desalination plant, hydrogen production and bunkering facility etc.
Prime Minister will also launch India's first indigenous green hydrogen fuel cell inland waterway vessel under Harit Nauka initiative. The vessel is manufactured by Cochin Shipyard and underscores a pioneering step for embracing clean energy solutions and aligning with the nation's net-zero commitments. Also, Prime Minister will also dedicate tourist facilities in 75 lighthouses across ten States/UTs during the programme.
During the programme, Prime Minister will dedicate to nation rail projects for doubling of Vanchi Maniyachchi - Nagercoil rail line including the Vanchi Maniyachchi - Tirunelveli section and Melappalayam - Aralvaymoli section. Developed at the cost of about Rs 1,477 crore, the doubling project will help in reducing travel time for the trains heading towards Chennai from Kanyakumari, Nagercoil & Tirunelveli.
Prime Minister will also dedicate four road projects in Tamil Nadu, developed at a total cost of about Rs 4,586 Crore. These projects include the four-laning of the Jittandahalli-Dharmapuri section of NH-844, two-laning with paved shoulders of the Meensurutti-Chidambaram section of NH-81, four-laning of the Oddanchatram-Madathukulam section of NH-83, and two-laning with paved shoulders of the Nagapattinam-Thanjavur section of NH-83. These projects aim to improve connectivity, reduce travel time, enhance socio-economic growth and facilitate pilgrimage visits in the region.
PM in Maharashtra
In a step that will showcase yet another example of commitment of the Prime Minister towards welfare of farmers, the 16th instalment amount of more than Rs 21,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN), will be released at the public programme in Yavatmal, through direct benefits transfer to beneficiaries. With this release, an amount of more than 3 lakh crore, has been transferred to more than 11 crore farmers’ families.
Prime Minister will also disburse 2nd and 3rd instalments of ‘Namo Shetkari MahaSanman Nidhi’, worth about Rs 3800 crore and benefiting about 88 lakh beneficiary farmers across Maharashtra. The scheme provides an additional amount of Rs 6000 per year to the beneficiaries of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana in Maharashtra.
Prime Minister will disburse Rs 825 crore of Revolving Fund to 5.5 lakh women Self Help Groups (SHGs) across Maharashtra. This amount is additional to the Revolving fund provided by the Government of India under National rural livelihood Mission (NRLM). Revolving Fund (RF) is given to SHGs to promote lending of money within SHGs by rotational basis and increase annual income of poor households by promoting women led micro enterprises at village level.
Prime Minister will initiate distribution of one crore Ayushman cards across Maharashtra. This is yet another step to reach out to beneficiaries of welfare schemes so as to realise the Prime Minister’s vision of 100 percent saturation of all government schemes.
Prime Minister will launch the Modi Awaas Gharkul Yojana for OBC category beneficiaries in Maharashtra. The scheme envisages the construction of a total 10 lakh houses from FY 2023-24 to FY 2025-26. Prime Minister will transfer the first instalment of Rs 375 Crore to 2.5 lakh beneficiaries of the Yojana.
Prime Minister will dedicate to nation multiple irrigation projects benefiting Marathwada and Vidarbha region of Maharashtra. These projects are developed at a cumulative cost of more than Rs 2750 crore under Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojna (PMKSY) and Baliraja Jal Sanjeevani Yojana (BJSY).
Prime Minister will also inaugurate multiple rail projects worth more than Rs. 1300 crore in Maharashtra. The projects include Wardha-Kalamb broad gauge line (part of Wardha-Yavatmal-Nanded new broad gauge line project) and New Ashti - Amalner broad gauge line (part of Ahmednagar-Beed-Parli new broad gauge line project). The new broad gauge lines will improve connectivity of the Vidarbha and Marathwada regions and boost socio-economic development. Prime Minister will also virtually flag off two train service during the programme. This includes train services connecting Kalamb and Wardha; and train service connecting Amalner and New Ashti. This new train service will help improve rail connectivity and benefit students, traders and daily commuters of the region.
Prime Minister will dedicate to nation several projects for strengthening the road sector in Maharashtra. The projects include four laning of the Warora-Wani section of NH-930; road upgradation projects for important roads connecting Sakoli-Bhandara and Salaikhurd-Tirora. These projects will improve connectivity, reduce travel time and boost socio-economic development in the region. Prime Minister will also inaugurate the statue of Pandit Deendayal Upadhyay in Yavatmal city.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৭-২৮ ফেব্ৰুৱাৰীত কেৰালা, তামিলনাডু আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ ভ্ৰমণ কৰিব
বিক্ৰম সাৰাভাই মহাকাশ কেন্দ্ৰ (VSSC)-তিৰুৱন্তপুৰম ভ্ৰমণ আৰু প্ৰায় ১,৮০০ কোটি টকা মূল্যৰ তিনি গুৰুত্বপূৰ্ণ মহাকাশ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব
প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে শ্ৰীহৰিকোটাৰ সতীশ ধাৱন মহাকাশ কেন্দ্ৰত ‘পিএছএলভি সংহত সুবিধা’; মহেন্দ্ৰগিৰিৰ ইছৰো প্ৰপালচন কমপ্লেক্সত ‘ছেমি-ক্ৰাইজেনিকছ ইন্টিগ্ৰেটেড ইঞ্জিন আৰু ষ্টেজ টেষ্ট ফেচিলিটি’ আৰু ভিএছএছচিত ‘ট্ৰাইছ’নিক ৱাইণ্ড টানেল’
গগনযানৰ অগ্ৰগতিও পৰ্য্যালোচনা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
তামিলনাডুত ১৭,৩০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উদ্বোধন, ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
দেশৰ পূব উপকূলত ট্ৰেন্সশ্বিপমেন্ট হাব স্থাপনৰ এক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভি.অ’. চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰত আউটাৰ হাৰ্বাৰ কন্টেইনাৰ টাৰ্মিনেলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
ভাৰতৰ প্ৰথমখন থলুৱা গ্ৰীন হাইড্ৰজেন ফুয়েল চেলৰ অভ্যন্তৰীণ জলপথৰ জাহাজ মুকলি কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
মাদুৰাইৰ অট’ম’টিভ খণ্ডত কাম কৰা হাজাৰ-হাজাৰ এমএছএমই উদ্যোগীক সম্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
মহাৰাষ্ট্ৰত ৪,৯০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ৰেল, পথ আৰু জলসিঞ্চনৰ সৈ
26 FEB 2024 2:18PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৭-২৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৪ত কেৰালা, তামিলনাডু আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ ভ্ৰমণ কৰিব।
২৭ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পুৱা প্ৰায় ১০:৪৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেৰালাৰ তিৰুৱন্তপুৰমত থকা বিক্ৰম সাৰাভাই মহাকাশ কেন্দ্ৰ (VSSC) ভ্ৰমণ কৰিব। বিয়লি প্ৰায় ৫:১৫ বজাত তামিলনাডুৰ মাদুৰাইত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ‘ক্ৰিয়েটিং দ্য ফিউচাৰ – অট’ম’টিভ এমএছএমই উদ্যোগীসকলৰ বাবে ডিজিটেল গতিশীলতা’ শীৰ্ষক কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পুৱা প্ৰায় ৯:৪৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তামিলনাডুৰ থুথুকুডীত প্ৰায় ১৭,৩০০ কোটি টকা মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। বিয়লি প্ৰায় ৪:৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ যৱতমালত এক ৰাজহুৱা কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব আৰু ইয়াতে ৪,৯০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। এই কাৰ্য্যসূচীতে তেখেতে পিএম কিষাণ আৰু আন-আন আঁচনিৰ অধীনত সুবিধাসমূহো মুকলি কৰিব।
কেৰালাত প্ৰধানমন্ত্ৰী
দেশৰ মহাকাশ খণ্ডৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িতকৰণৰ অৰ্থে সংস্কাৰ সাধনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ দৃষ্টিভংগী আৰু এই খণ্ডত কাৰিকৰী তথা অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে তেখেতৰ দায়বদ্ধতাৰ ফলশ্ৰুতিত খণ্ডটোৱে এক উত্থান লাভ কৰিছে। তেখেতে তিৰুৱন্তপুৰমৰ বিক্ৰম সাৰাভাই মহাকাশ কেন্দ্ৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মহাকাশ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে শ্ৰীহৰিকোটাৰ সতীশ ধাৱন মহাকাশ কেন্দ্ৰত পিএছএলভি সংহত সুবিধা (PIF); মহেন্দ্ৰগিৰিৰ ইছৰো প্ৰপালচন কমপ্লেক্সত নতুন ‘ছেমি-ক্ৰাইজেনিকছ ইন্টিগ্ৰেটেড ইঞ্জিন আৰু ষ্টেজ টেষ্ট ফেচিলিটি’ আৰু তিৰুৱন্তপুৰমৰ ভিএছএছচিত ‘ট্ৰাইছ’নিক উইণ্ড টানেল’। মহাকাশ খণ্ডৰ বাবে বিশ্বমানৰ কাৰিকৰী সা-সুবিধা প্ৰদান কৰা এই তিনিটা প্ৰকল্পত প্ৰায় ১,৮০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
শ্ৰীহৰিকোটাৰ সতীশ ধাৱন মহাকাশ কেন্দ্ৰৰ পিএছএলভি সংহত সুবিধাই (PIF) প্ৰতি বছৰে পিএছএলভি উৎক্ষেপণৰ মাত্ৰা ৬ৰ পৰা ১৫লৈ বৃদ্ধিত সহায় কৰিব। এই অত্যাধুনিক সুবিধাই ব্যক্তিগত মহাকাশ কোম্পানীয়ে ডিজাইন কৰা এছএছএলভি আৰু আন-আন সৰু লঞ্চ বাহনৰ উৎক্ষেপণৰ বাবেও ব্যৱস্থা কৰিব পাৰে।
আইপিআৰচি মহেন্দ্ৰগিৰিত নতুন ‘ছেমি-ক্ৰাইজেনিক ইন্টিগ্ৰেটেড ইঞ্জিন আৰু ষ্টেজ টেষ্ট ফেচিলিটি’ৰ জৰিয়তে ছেমি ক্ৰাইজেনিক ইঞ্জিন আৰু ষ্টেজৰ বিকাশ সম্ভৱ হ’ব, যিয়ে বৰ্তমানৰ লঞ্চ বাহনৰ পেল’ড ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব। ২০০ টন পৰ্য্যন্ত থ্ৰাষ্টৰ ইঞ্জিন পৰীক্ষা কৰিবলৈ এই সুবিধাত লিকুইড অক্সিজেন আৰু কেৰাচিন যোগানৰ ব্যৱস্থা আছে।
বায়ুমণ্ডলীয় ব্যৱস্থাত উৰণৰ সময়ত ৰকেট আৰু বিমানৰ বৈশিষ্ট্য নিৰ্ণয়ৰ বাবে এৰ’ডাইনেমিক টেষ্টিঙৰ অৰ্থে ৱাইণ্ড টানেল অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। উদ্বোধন কৰিবলগীয়া ভিএছএছচিৰ “ট্ৰাইছ’নিক ৱাইণ্ড টানেল” হৈছে এক বিশেষ প্ৰযুক্তিগত ব্যৱস্থা, যিয়ে আমাৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তি বিকাশৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণ কৰিব।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গগনযান মিছনৰ অগ্ৰগতিও পৰ্য্যালোচনা কৰিব আৰু মহাকাশচাৰী-নিৰ্দিষ্টসকলক ‘এষ্ট্ৰ’নাট উইঙছ’ প্ৰদান কৰিব। গগনযান মিছন হৈছে ভাৰতৰ প্ৰথম মানৱ মহাকাশ উৰণ কাৰ্য্যসূচী, যাৰ বাবে ভিন্ন ইছৰো কেন্দ্ৰত ব্যাপক প্ৰস্তুতি অব্যাহত আছে।
তামিলনাডুত প্ৰধানমন্ত্ৰী
মাদুৰাইত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ‘ক্ৰিয়েটিং দ্য ফিউচাৰ – ডিজিটেল ম’বিলিটি ফৰ অট’ম’টিভ এমএছএমই এন্ট্ৰাপ্ৰিনিয়ৰ্ছ’ কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব আৰু অট’ম’টিভ খণ্ডত কাম কৰা হাজাৰ-হাজাৰ ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ (MSME) উদ্যোগীসকলক সম্বোধন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতীয় অট’ম’টিভ উদ্যোগত এমএছএমই সমূহক সহায়ৰ বাবে ব্যৱস্থা কৰা দুই বৃহৎ পদক্ষেপৰো শুভাৰম্ভ কৰিব। এই পদক্ষেপসমূহৰ ভিতৰত আছে টিভিএছ অ’পেন ম’বিলিটি প্লেটফৰ্ম আৰু টিভিএছ ম’বিলিটি-চিআইআই চেন্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স। এই পদক্ষেপসমূহে দেশত এমএছএমইসমূহৰ বৃদ্ধিত সহায়ৰ লগতে এইসমূহৰ কাৰ্য্যকলাপৰ আনুষ্ঠানিককৰণ, বিশ্ব মূল্য শৃংখলৰ সৈতে একত্ৰিতকৰণ আৰু আত্ম-নিৰ্ভৰশীল হোৱাত সহায়ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িতকৰণত সহায় কৰিব।
থুথুকুডিত অনুষ্ঠিতব্য এক ৰাজহুৱা কাৰ্য্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভি.অ’. চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰত আউটাৰ হাৰ্বাৰ কন্টেইনাৰ টাৰ্মিনেলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। এই কন্টেইনাৰ টাৰ্মিনেলটো হৈছে ভি.অ’. চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰক পূব উপকূলৰ বাবে ট্ৰেন্সশ্বিপমেন্ট হাবলৈ ৰূপান্তৰিতকৰণৰ দিশত এটি পদক্ষেপ। এই প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ দীঘলীয়া উপকূল আৰু অনুকূল ভৌগোলিক অৱস্থানৰ লাভ আহৰণ আৰু বিশ্ব বাণিজ্যৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতা সুদৃঢ় কৰা। এই বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ ফলত অঞ্চলটোত কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰো সৃষ্টি হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভি.অ’. চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰক দেশৰ প্ৰথমটো গ্ৰীন হাইড্ৰজেন হাব বন্দৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যেৰে আন ভিন্ন প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ডিচেলাইনেচন প্লান্ট, হাইড্ৰজেন উৎপাদন আৰু বাংকাৰিং সুবিধা ইত্যাদি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে হৰিৎ নৌকা পদক্ষেপৰ অধীনত ভাৰতৰ প্ৰথমখন থলুৱা গ্ৰীন হাইড্ৰজেন ফুয়েল চেলৰ অভ্যন্তৰীণ জলপথ জাহাজো মুকলি কৰিব। কোচিন শ্বিপয়াৰ্ডে নিৰ্মাণ কৰা এই জাহাজখনত স্বচ্ছ শক্তিৰ সমাধানৰ অভিযোজনা কৰা হৈছে আৰু দেশৰ নেট-জিৰ’ অংগীকাৰৰ সৈতে সামঞ্জস্যকৰণৰ এক অগ্ৰণী পদক্ষেপত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। লগতে, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই কাৰ্য্যসূচীত দহখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৭৫ টা লাইটহাউচত পৰ্যটনৰ সুবিধাও উৎসৰ্গা কৰিব।
এই কাৰ্য্যসূচীতে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাঞ্চি মানিয়াচ্চি - তিৰুনেলভেলি অংশ আৰু মেলাপ্পালায়ম - আৰলভায়মোলি অংশকে প্ৰমুখ্য কৰি ভাঞ্চি মানিয়াচ্চি - নাগেৰকইল ৰেল লাইনৰ দ্বৈতকৰণৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰেল প্ৰকল্প উৎসৰ্গা কৰিব। প্ৰায় ১,৪৭৭ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে স্থাপিত এই দ্বৈতকৰণ প্ৰকল্পই কন্যাকুমাৰী, নাগেৰকইল আৰু তিৰুনেলভেলিৰপৰা চেন্নাই অভিমুখে যোৱা ৰেলসমূহৰ যাত্ৰাৰ সময় হ্ৰাসত সহায় কৰিব।
প্রধানমন্ত্রীগৰাকীয়ে তামিলনাডুৰ চাৰিটা পথ প্রকল্পও উৎসৰ্গা কৰিব। এইসমূহ মুঠ ৪,৫৮৬ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে বিকশিত কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৮৪৪ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ জিতান্দহল্লী-ধৰ্মপুৰী অংশৰ চাৰিলেনিং, ৮১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ মীনসুৰুট্টি-চিদাম্বৰম অংশৰ পকী কান্ধেৰে দুইলেনিং, ৮৩ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ওদ্দাঞ্চত্ৰম-মদাথুকুলাম অংশৰ চাৰিলেনিং আৰু ৮৩ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ নগাপত্তিনাম-থাঞ্জাভুৰ অংশৰ পকী কান্ধৰ সৈতে দুই লেনিং। এই প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰা, ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস কৰা, আৰ্থ-সামাজিক বিকাশৰ বৰ্ধন আৰু অঞ্চলটোত তীৰ্থ ভ্ৰমণৰ সুবিধা প্ৰশস্ত কৰা।
মহাৰাষ্ট্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
কৃষকৰ কল্যাণৰ প্ৰতি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ দায়বদ্ধতাৰ আন এক উদাহৰণ দাঙি ধৰা এক পদক্ষেপস্বৰূপে, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি (PM-KISAN)ৰ অধীনত ২১ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক ষোড়শ কিস্তিৰ ধনৰাশি ৰাজহুৱা কাৰ্য্যসূচীত মুকলি কৰা হ’ব। হিতাধিকাৰীসকলে প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে এয়া লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰায় ৩,৮০০ কোটি টকা মূল্যৰ আৰু সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰায় ৮৮ লাখ হিতাধিকাৰী কৃষকক উপকৃত কৰা ‘নমো শেটকাৰী মহাসন্মান নিধি’ৰ ২য় আৰু ৩য় কিস্তিও প্ৰদান কৰিব। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে মহাৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি যোজনাৰ হিতাধিকাৰীক প্ৰতি বছৰে ৬,০০০ টকা অতিৰিক্ত ধন প্ৰদান কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৫.৫ লাখ মহিলা আত্মসহায়ক গোট (SHG)লৈ ৮২৫ কোটি টকাৰ ৰিভলভিং ফাণ্ড আগবঢ়াব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰতে এক কোটি আয়ুষ্মান কাৰ্ড বিতৰণৰ কাম আৰম্ভ কৰিব। কল্যাণমূলক আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ আন এক পদক্ষেপ হিচাপে এয়া প্ৰদান কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰত অ’বিচি শিতানৰ হিতাধিকাৰীৰ বাবে মোদী আৱাস ঘৰকূল যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। এই আঁচনিখনৰ জৰিয়তে ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰপৰা ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ মুঠ ১০ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যোজনাৰ ২.৫ লাখ হিতাধিকাৰীলৈ ৩৭৫ কোটি টকাৰ প্ৰথম কিস্তি হস্তান্তৰ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ মাৰাথৱাদা আৰু বিদৰ্ভ অঞ্চলক উপকৃত কৰা একাধিক জলসিঞ্চন প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহ প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঁচাই যোজনা (PMKSY) আৰু বালিৰাজা জল সঞ্জীৱনী যোজনা (BJSY)ৰ অধীনত ২,৭৫০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১,৩০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক ৰেল প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰিব। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত আছে ৱৰ্ধা-কালাম ব্ৰড গজ লাইন (ৱৰ্ধা-যৱতমল-নান্দেদ নতুন ব্ৰড গজ লাইন প্ৰকল্পৰ অংশ) আৰু নিউ আষ্টী - আমালনেৰ ব্ৰড গজ লাইন (আহমেদনগৰ-বীদ-পাৰলি নতুন ব্ৰড গজ লাইন প্ৰকল্পৰ অংশ)। নতুন ব্ৰড গজ লাইনে বিদৰ্ভ আৰু মাৰাথৱাদা অঞ্চলৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ লগতে আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নত সহায় কৰিব। এই কাৰ্য্যসূচীতে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দুখন ৰেলৰো ফ্লেগ-অফ কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত কালাম্ব আৰু ৱৰ্ধা সংযোগী ৰেল সেৱা তথা আমলনেৰ আৰু নিউ আষ্টি সংযোগী ৰেল সেৱা। এই নতুন ৰেল সেৱাই ৰেল সংযোগ উন্নতকৰণত সহায় কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, ব্যৱসায়ী আৰু দৈনিক যাতায়াত কৰা লোকসকলক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মহাৰাষ্ট্ৰৰ গড়কাপ্তানি খণ্ডক সুদৃঢ়কৰণৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰিব। প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ৯৩০ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ৱাৰোৰা-ৱানী অংশৰ চাৰি লেনিং; ছাকোলি-ভাণ্ডাৰা আৰু ছালাইখুৰ্ড-তিৰোৰা সংযোগী গুৰুত্বপূৰ্ণ পথসমূহৰ বাবে পথ উন্নীতকৰণ প্ৰকল্প। এই প্ৰকল্পসমূহে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰিব, ভ্ৰমণৰ সময় হ্ৰাস কৰিব আৰু অঞ্চলটোৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়নত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে যৱতমাল চহৰত পণ্ডিত দীনদয়াল উপাধ্যায়ৰ এটি প্ৰতিমূৰ্তিও উন্মোচন কৰিব।