Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the launch of various projects in Krishnanagar, West Bengal
02 MAR 2024 12:03PM by PIB Delhi
Governor of West Bengal, C.V. Ananda Bose ji, my cabinet colleague Shantanu Thakur ji, Leader of the Opposition in the Bengal Assembly, Suvendu Adhikari ji, my colleague in Parliament, Jagannath Sarkar ji, state government ministers, other dignitaries, ladies, and gentlemen!
Today marks another stride towards propelling West Bengal into a developed state. Just yesterday, I had the privilege of serving Bengal in Arambagh, where I inaugurated and laid the foundation stone for development projects worth approximately Rs 7000 crores. Among these were numerous significant schemes pertaining to railways, ports, and petroleum. Today, once again, I am honoured to inaugurate and lay the foundation stone for development initiatives worth around Rs 15,000 crores. Improved electricity, road, and railway facilities will undoubtedly enhance the lives of my brothers and sisters of Bengal. These development initiatives will catalyse the economic growth of West Bengal, ushering in new employment opportunities for the youth. I congratulate all of you on this momentous occasion and wish you all the best.
Friends,
In the modern era, electricity stands as a paramount necessity to propel development forward. Whether it pertains to the industries of any state, modern railway infrastructure, or our everyday lives intertwined with advanced technology, no state or country can progress without an adequate supply of electricity. Therefore, our foremost endeavour is for West Bengal to achieve self-sufficiency in both its current and future electricity requirements. Today marks a significant stride in this direction with the laying of the foundation stone for the Raghunathpur Thermal Power Station-Phase-2 project under the Damodar Valley Corporation. This project entails an investment exceeding Rs 11,000 crore in the state, addressing not only its energy needs but also fostering economic development in the surrounding regions. Furthermore, alongside inaugurating this thermal power plant, I have also unveiled the FGD system at the Mejia Thermal Power Station. This system underscores Bharat's commitment to environmental preservation and will significantly mitigate pollution in the area.
Friends,
West Bengal serves as the eastern gateway for our nation and several other states. Through this gateway, abundant opportunities for progress can flow into the eastern region. Hence, our government is steadfastly working towards modernizing the connectivity of roads, railways, airways, and waterways in West Bengal. Today, I inaugurated National Highway-12, NH-12, connecting Farakka and Raiganj, with an investment of approximately Rs 2000 crore. This highway will drastically enhance travel speed for the people of Bengal, reducing the journey time from Farakka to Raiganj by half from 4 hours before. Additionally, it will ameliorate the traffic situation in urban areas such as Kaliachak, Sujapur, and Malda Town. As transportation efficiency increases, so will industrial activities, ultimately benefiting the local farmers.
Friends,
From an infrastructure perspective, the railways constitute an integral part of West Bengal's illustrious history. However, despite Bengal's historical advantage in this regard, it was not effectively capitalized on, post-independence. This oversight is the reason why, despite abundant potential, Bengal lagged behind. Over the past decade, we have placed significant emphasis on enhancing railway infrastructure to address this disparity. Presently, our government is allocating more than double the amount for Bengal's railway infrastructure than before. Today, I am concurrently inaugurating four railway projects of the Government of India here in Bengal. These development initiatives will play a pivotal role in fulfilling our vision of a modern and developed Bengal. I do not wish to prolong this event any further, as just 10 minutes away, a large number of people from Bengal are eagerly waiting for me. I intend to address them openly and extensively there. Therefore, it would be more appropriate for me to convey my remarks there. That concludes our proceedings here. Once again, congratulations to all of you for these commendable projects.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিম বংগৰ নাদিয়া জিলাৰ কৃষ্ণনগৰত ১৫,০০০ কোটি টকাৰ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প দেশবাসীলৈ উচৰ্গা কৰাৰ লগতে একাংশ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
পুৰুলিয়াৰ ৰঘুনাথপুৰত অৱস্থিত ‘ৰঘুনাথপুৰ তাপ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়’ (২ x ৬৬০ মেগাৱাট)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
‘মেজিয়া তাপ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ’ৰ গোট ৭ আৰু ৮-ৰ ‘ফ্লু গেছ ডিছালফিউৰাইজেশ্যন (এফজিডি) প্ৰণালী’ উদ্বোধন কৰে
‘ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১২’ৰ ‘ফাৰাক্কা-ৰায়গঞ্জ শাখা’ৰ চাৰি লেনযুক্ত পথ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে
পশ্চিম বংগত ৯৪০ কোটি টকাতকৈয়ো অধিক ব্যয়সাপেক্ষ চাৰিটা ৰে'ল প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰলৈ উচৰ্গা কৰে
"পশ্চিম বংগক বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ বিদ্যুতৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে স্বাৱলম্বি কৰি তোলাটো আমাৰ প্ৰচেষ্টা"
"পশ্চিম বংগই দেশৰ লগতে পূবৰ বহু ৰাজ্যৰ বাবে পূব-দুৱাৰৰ ৰূপত ভূমিকা পালন কৰে"
"চৰকাৰে পথ, ৰে’লপথ, বিমানপথ আৰু জলপথৰ আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে কাম কৰি আছে"
02 MAR 2024 12:03PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পশ্চিম বংগৰ নাদিয়া জিলাৰ কৃষ্ণনগৰত ১৫,০০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে একাংশ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহ বিদ্যুৎ, ৰে'ল আৰু স্থলপথখণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত।
সমবেত সকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজিৰ এই অনুষ্ঠান পশ্চিম বংগক বিকশিত ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত আন এক পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত হৈছে। তেওঁ আৰামবাগত কালি অনুষ্ঠিত কাৰ্যক্ৰমৰ কথা স্মৰণ কৰে য'ত তেওঁ ৰে'ল, বন্দৰ আৰু পেট্ৰ'লিয়াম খণ্ডত ৭,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন তথা আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিল। আজিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "মই সৌভাগ্যৱান কিয়নো ১৫,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু পশ্চিম বংগৰ নাগৰিকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ বিদ্যুৎ, পথ আৰু ৰে'লখণ্ডক সামৰি বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে।" তেওঁ কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে পশ্চিম বংগৰ উন্নয়নত গতি প্ৰদান কৰিব আৰু যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে উন্নত নিযুক্তিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে নাগৰিকসকলক অভিনন্দন জনায়।
উন্নয়নৰ প্ৰক্ৰিয়াত বিদ্যুতৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পশ্চিম বংগক ইয়াৰ বিদ্যুতৰ চাহিদাৰ ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী কৰি তুলিবলৈ চৰকাৰে কাম কৰি আছে। তেওঁ কয় যে ‘দামোদৰ ভেলী কৰ্পোৰেশ্যন’ৰ কয়লাভিত্তিক তাপ বিদ্যুৎ প্ৰকল্প পুৰুলিয়া জিলাৰ ৰঘুনাথপুৰত অৱস্থিত ‘ৰঘুনাথপুৰ তাপ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ’ৰ ‘দ্বিতীয় পৰ্যায়’ (২x ৬৬০ মেগাৱাট)য়ে ৰাজ্যখনৰ বাবে ১১,০০০ কোটি টকাৰো অধিক বিনিয়োগ আকৰ্ষিত কৰিব। ইয়াৰ ফলত ৰাজ্যখনৰ বিদ্যুতৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হ'ব আৰু অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশো অধিক হাৰত ত্বৰান্বিত হব বুলি তেওঁ কয়। তদুপৰি, তেওঁ কয় যে প্ৰায় ৬৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত ‘মেজিয়া তাপবিদ্যুত কেন্দ্ৰ’ৰ ‘গোট ৭ আৰু ৮ৰ ফ্লু গেছ ডিছালফিউৰাইজেশ্যন (এফজিডি) প্ৰণালী’ পৰিৱেশগত সমস্যাৰ প্ৰতি ভাৰতে প্ৰদৰ্শন কৰা সচেতনতাৰ এক উদাহৰণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পশ্চিম বংগই দেশৰ বাবে 'পূব দুৱাৰ' হিচাপে ভূমিকা পালন কৰে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে দেশৰ পূব অংশৰ বাবে সুযোগৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। সেয়েহে, চৰকাৰে পথ, ৰে'লপথ, বায়ুপথ আৰু জলপথৰ আধুনিক সংযোগৰ বাবে কাম কৰি আছে। তেওঁ কয় যে আজি উদ্বোধন কৰা ‘ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১২’ (১০০ কিলোমিটাৰ)ৰ ‘ফাৰাক্কা-ৰায়গঞ্জ শাখাৰ চাৰি লেনযুক্ত পথ প্ৰকল্প’ৰ বাজেট আছিল প্ৰায় ২০০০ কোটি টকা আৰু ই ভ্ৰমণৰ সময় পূৰ্বৰ সময়ৰ আধালৈ হ্ৰাস কৰিব। ই ওচৰৰ চহৰসমূহত যান-বাহন চলাচল সহজ কৰিব আৰু কৃষকসকলক অঞ্চলটোত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব।
আন্তঃগাঁথনিগত দৃষ্টিকোণৰ পৰা ৰেলৱে পশ্চিম বংগৰ গৌৰৱময় ইতিহাসৰ অংশ হৈ আহিছে বুলি মন্তব্য কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱশ্যে ৰাজ্যখনৰ ঐতিহ্য আৰু সম্ভাৱনীয়তাসমূহ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে সঠিক ধৰণে আগবঢ়োৱা নাছিল বুলি আক্ষেপ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিগত ১০টা বছৰত পশ্চিম বংগৰ ৰে'ল আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু পূৰ্বৰ তুলনাত দুগুণ ধন খৰচ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ আজিৰ উপলক্ষ সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি কয় যে আজি চাৰিটা ৰে'ল প্ৰকল্প ৰাজ্যখনৰ আধুনিকীকৰণ আৰু উন্নয়নৰ বাবে সমৰ্পিত কৰা হৈছে আৰু ‘বিকশিত বংগ’ৰ সংকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰাত সহায় কৰিছে। তেওঁ নাগৰিকসকলক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
পশ্চিম বংগৰ ৰাজ্যপাল ড০ চি ভি আনন্দ বসু আৰু কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী শান্তনু ঠাকুৰ এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুৰুলিয়া জিলাৰ ৰঘুনাথপুৰত অৱস্থিত ‘ৰঘুনাথপুৰ তাপ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ’ৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় (২x৬৬০ মেগাৱাট)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ‘দামোদৰ ভেলী কৰ্পোৰেশ্যন’ৰ এই কয়লা-ভিত্তিক তাপ বিদ্যুৎ প্ৰকল্পত অত্যন্ত দক্ষ অতিকে সুক্ষ্ম প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। নতুন প্ৰকল্পটো দেশৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে পৰিগণিত হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘মেজিয়া তাপবিদ্যুত কেন্দ্ৰ’ৰ ‘গোট ৭ আৰু ৮’ৰ ‘ফ্লু গেছ ডিছালফিউৰাইজেশ্যন (এফজিডি) প্ৰণালী’ উদ্বোধন কৰে। প্ৰায় ৬৫০ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত ‘এফজিডি প্ৰণালী’য়ে ‘ফ্লু গেছ’ৰ পৰা ‘ছালফাৰ ডাই অক্সাইড’ আঁতৰ কৰিব আৰু পৰিষ্কাৰ ‘ফ্লু গেছ’ উৎপাদন কৰিব আৰু ‘জিপচাম’ গঠন কৰিব, যাক চিমেণ্ট উদ্যোগত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১২’ (১০০ কিলোমিটাৰ)ৰ ‘ফাৰাক্কা-ৰায়গঞ্জ শাখা’ৰ চাৰি লেনযুক্ত পথ প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰে। প্ৰায় ১৯৮৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে বিকশিত এই প্ৰকল্পটোৱে যান-জঁট হ্ৰাস কৰিব, যোগাযোগ উন্নত কৰিব আৰু উত্তৰ বংগ আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ আৰ্থ-সামাজিক বিকাশত অৰিহণা যোগাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পশ্চিম বংগত ৯৪০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ চাৰিটা ৰে'ল প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰ নামত উচৰ্গা কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে দামোদৰ- ‘মহিশিলা ৰে'লপথৰ দৈতকৰণ প্ৰকল্প’; ‘ৰামপুৰহাট আৰু মুৰাৰাইৰ মাজত তৃতীয় শাৰী’; ‘বজাৰচাউ-আজিমগঞ্জ ৰে’লপথৰ দ্বৈতকৰণ’; আৰু ‘আজিমগঞ্জ–মুৰ্শিদাবাদক সংযোগ কৰা নতুন শাৰী’। এই প্ৰকল্পসমূহে ৰে'ল সংযোগ উন্নত কৰিব, মালবাহী ৰেলৰ চলাচলত সহায় কৰিব আৰু অঞ্চলটোত অৰ্থনৈতিক আৰু ঔদ্যোগিক বিকাশত অৰিহণা যোগাব।